54396768-CONSTRUIREA-TESTELOR-PSIHOLOGICE1

download 54396768-CONSTRUIREA-TESTELOR-PSIHOLOGICE1

of 4

Transcript of 54396768-CONSTRUIREA-TESTELOR-PSIHOLOGICE1

  • 7/28/2019 54396768-CONSTRUIREA-TESTELOR-PSIHOLOGICE1

    1/4

    DA

    NU

    CONSTRUIREA TESTELOR PSIHOLOGICE

    1. ALGORITMUL GENERAL DE CONSTRUIRE A TESTELOR

    START

    Definirea testului

    Crearea bncii de itemi

    Constituirea uneivariante testului

    Administrarea testuluiEventual

    corectareaitemilor

    Analiza rezultatelortestrii

    Testul estecorespunztor?

    Depistarea erorilor

    Elaborarenormelor

    Elaborareamanualului

    testului

    STOP

    Construirea unui test sau a unei scale se realizeaz n mai muli pai, nesecvenial, cureveniri repetate, pn la realizarea calitilor dorite;

    Coninutul pailor este determinat de direciile stabilite la primul pas n special:funcia pe care o va ndeplini ( msurare sau predictiv), populaia cruia i estedestinat, tipurile itemilor folosii, modul de organizare a itemilor (dup dificultatesau aleator), lungimea testului,condiiile de administrare ( cnd, unde, cum, n cttimp), modul de interpretare a rezultatelor. n funcie de acestea se formuleaz itemii(de un grup de experi). Orice debut n construcia unui test nseamn racordareaacestuia la o teorie psihologic.

    Prima variant a testului se administreaz unui eantion de persoan extras din

    Verificareasuplimentar a

    testului

    Testul estecorespunztor?

  • 7/28/2019 54396768-CONSTRUIREA-TESTELOR-PSIHOLOGICE1

    2/4

    populaia int,se analizeaz rspunsurile pentru fiecare item, se identific itemiinecorespunztori (ex. la care majoritatea au rspuns identic, sau n cazul itemilor cualegere multipl, cei la care un rspuns greit s-a dovedit mai atractiv pentru subiecidect rspunsul corect).

    Se analizeaz cauzele erorilor (ex. informaie eronat ntr-un alt item ce i-a derutat pe

    subieci, etc.) Itemii fr greeli se introduc n partea a doua a analizei de itemi. n aceast faz se

    folosesc metode statistice specifice (ex. studiul validitii itemului, calculul puterii dediscriminare a itemului).

    Din itemii fr deficiene se alctuiete un test. Se studiaz caracteristicile acestuitest ( fidelitate, validitate, putere de discriminare, dificultate), i dac sunt acceptabile,se administreaz testul unui nou eantion de persoane , similar primului, pentru averifica dac se pstreaz calitile.

    Atunci cnd pentru unul din eantioane testul apare ca fiind inacceptabil, se alctuieteo nou variant a testului i se reia procedura descris mai sus.Dac se menin calitile testului i la verificarea suplimentar, se determin normeletestului i se stabilesc regulile de interpretare a scorurilor, dup care se redacteazmanualele testului.

    2. ANALIZA DE ITEMI

    DEFINIIE: Analiza de itemi se refer la un set structurat de prelucrri statisticecare se aplic la fiecare item al unui test. Pe baza acestor proceduri de maresensibilitate se decide dac un item va intra n componena testului sau nu.Alegerea procedurilor i interpretarea rezultatelor se realizeaz n funcie de obiectivul

    testrii i tipul itemilor.Analiza ofer informaii eseniale despre testul care se construiete, este o surs denelegere a validitii i fidelitii testului contribuind la depistarea i nlocuireaitemilor eronai.

    2.1. Crearea bncii de itemi

    Itemii care se introduc n banca de item pot s provin din mai multe surse: Sunt formulai de psihologi, pe baza unei teorii (pentru msurarea unui contruct

    psihologic Sunt elaborai de specialiti din domeniul n care va fi aplicat testul (ex: pentru

    evaluarea deprinderilor nsuuite n urma unui program de instruire; n seleciaprofesional

    Sunt creai de diverse persoane (nu neaprat experi), ca ilustrri alecomportamentelor pe care acestea le consider caracteristice unui anumit construct

    Sunt extrai din teste existente, care au fost administrate unui lot de persoaneasemntor celui cruia i este destinat noul test

    2.1.1. Metode pentru crearea bncii de itemi

    a) Metoda prototipului: se utilizeaz pentru construirea chestionarilor de personalitate,i are urmtoarele faze:

    - Generarea itemilor, n acest scop persoanelor care particip la aceast aciune lise cere s descrie comportamente tipice pentru indivizi care au valori foarte

  • 7/28/2019 54396768-CONSTRUIREA-TESTELOR-PSIHOLOGICE1

    3/4

    mari la contructul msurate de test (ex: pentru dominan gndii-v la treipersoane care sunt cei mai dominani dintre cunotinele dumneavoastr.Descriei cinci aciuni sau comportamente ale acestora prin care puteiexemplifica de ce i considerai dominani.)

    - Analiza descrierilor

    - Evaluarea itemilor de ctre mai multe persoane (acordarea unei cote de la 1 la 5n funcie de ct de caracteristic este comportamentul descris pentru constructulmsurat)

    - Se calculeaz media pentru fiecare item, i se rein itemii cu mediile cele maimari

    b) Metoda BARS (Behavioral Anchored Rating Scales)este des utilizat n psihologiamuncii, pentru aprecierea comportamentului legat de munc. Paii metodei sunturmtoarele:

    - Identificarea dimensiunilor constructului de ctre un grup de specialiti- Pentru fiecare dimensiune se genereaz o definiie- Se genereaz exemple pentru diverse niveluri de manifestare a dimensiunilor

    (nalt, mediu, sczut) i, se formuleaz pentru fiecare nivel ale fiecruidimensiuni cte trei ancore (descrieri comportamentale)

    c) Metoda ordonrii comportamentelor de ctre experi: se utilizeaz testele n careitemii sunt aezai n ordinea cresctoare a dificultii i care au proprietatea c ori decte ori un item este potrivit pentru o persoan, sunt potrivii ntr-o oarecare msur itoi itemii care l preced. Scorul unui subiect este dat de numrul de ordine al celui maidificil item care i se potrivete.

    d) Metoda designului cu faete: are ca punct de pornire analiza constructului pe care lva msura testul i deducerea aspectelor mai importante ale acestuia, denumite faete(ex. situaia i rspunsul).

    e) Metoda intervalelor aparent egale: s-a propus pentru construirea scalelor de evaluarea atitudinilor. Se ncepe cu formarea unei colecii, ct mai bogate, de itemidihotomici, care se refer, tot, la atitudinea fa de un acelai obiect. La fiecare item se

    poate rspunde doar prin adevrat sau fals. Exemplu: un film muzical m faceoptimist.Un grup de experi analizeaz fiecare item i aprecieaz ct de favorabil esteatitudinea studiat la persoanele care rspund cu adevrat, acordnd o cot cuprinsntre 1 (extrem de nefavorabil) i 11 (extrem de favorabil). Pentru fiecare item secalculeaz media i dispersia cotelor primite. Deoarece o dispersie mare indic oneconcordan a prerilor, itemii cu dispersii mari sunt eliminai. Media cotelor va ficonsiderat drept scor corespunztor rspunsului adevrat.

    2.2. Particulariti ale itemilor unui test

    Examinarea oricrui item al unui test trebuie s aib n vedere ce msoar acesta,cum msoar i ce informaii putem obine din modul n care s-a rspuns la item.Analiza acestor aspecte se bazeaz pe petru tipuri de msurri:

    Msurri ale distragerii ateniei (cte persoane aleg fiecare dintre rspunsurilepropuse, la itemii cu rspunsuri multiple?- de obicei un rspuns este corectcelelalte sunt rspunsuri distorsionante ).

    Msurri ale dificultii (cte persoane rspund corect la item?-indice dedificultate a itemului).

    Msurri ale validitii (itemii testuluji msoar ceea ce trebuie s msoare?-validitatea itemului).

  • 7/28/2019 54396768-CONSTRUIREA-TESTELOR-PSIHOLOGICE1

    4/4

    Msurri ale capacitii de discriminare a itemului (doua grupe de subieci,constante n privina a ceea ce testul trebuie s msoare, se deosebesc ntre ele

    prin modul de a rspunde la itemi?- indicele de discriminare a itemului).

    a) Analiza itemilor distorsionani sau a variantelor incorecte de rspuns:

    Un item construit ideal propune variante de rspuns care sunt, toate, la fel deplauzibile pentru orice persoan care nu cunoate rspunsul corect. Prin urmare,subiecii care cunosc rspunsul corcect l vor alege, iar ceilali vor alege la ntmplareoricare dintre variantele de rspuns oferite (astfel n caz ideal procentul rspunsuriloreronate ar trebui s fie egal). Formula de calcul: F=G/e (unde F=frecvena; G=numrul persoanelor care au rspuns greit; e=numrul total de rspunsuri eronate

    propuse de item).b) Indicele de dificultaate al unui item:Dificultatea unui item este interpretat adesea n termeni de complexitate sau

    de apel la cunotine de specialitate. Deci dificultatea unui item trebuie analizatavnd n vedere populaia creia este i este destinst testul din care face parte itemul.

    Adesea ea este determinat de complexitatea sarcinii impuse de item i/sau decunotine de strict specialitate pe care acesta le pretinde. Formula de calcul: p= C/N( unde p=indicele de dificultate; C= nr. celor care au rspuns corect; N= nr.Persoanelor examinate). Se recomand pstrarea n test itemii ale crorp estentre .20i .80.

    c) Validitatea itemilor:Se refer la calitatea acestuia de a msura ceea ce i propune s msoare testul

    din care face parte itemul. Pentru a calcula validitatea unui item se alege un criteriuextern i se calculeaz coeficientul de corelaie dintre scorurile acestuia i scorurileitemului. De obicei se folosesc urmtoarele criterii:

    - un alt test consacrat , care msoar acelai lucru;- cotarea pararel, de ctre mai muli specialiti, a fiecrei persoane

    examinate;- performana profesional ( teste de cunotine i teste de aptitudini

    speciale).Se pstreaz doar itemii cu coeficiente de corelaie semnificative (p