46437826-farmacologie

4
F.S.M.S.S. Bacau Referat la FARMACOLOGIE Masteran d: Maria Mindirigiu 2010 MAGNE B6

Transcript of 46437826-farmacologie

Page 1: 46437826-farmacologie

F.S.M.S.S. Bacau

Referat la FARMACOLOGIE

Masterand: Maria Mindirigiu

2010

MAGNE B6

Page 2: 46437826-farmacologie

Forma de prezentareCutie cu 50 drajeuri in blister. Cutie cu 10 fiole a 10 ml solutie buvabila. Magneziul este un element mineral prezent in mod obisnuit in toate celulele corpului uman. El este indispensabil vietii celulelor.El regleaza in special influxul nervos si contractia musculara. Magneziul este furnizat organismului de alimentatie. Un deficit de magneziu poate sa apara atunci cand alimentatia este dezechilibrata, de exemplu in cazul unor regimuri alimentare foarte restrictive, sau in anumite situatii, cum ar fi: efort sportiv intens, sarcina, crestere, stres, tratamentul cu anumite medicamente diuretice. Deficitul de magneziu are drept consecinta o crestere a excitabilitatii celulelor nervoase si musculare, ceea ce conduce la manifestari neplacute, cum sunt: crampe musculare, nervozitate, dificultati de adormire, stari de oboseala tranzitorii.Asocierea mai multora dintre aceste manifestari evoca un deficit de magneziu.

Indicatii Magne B6Carentele de magneziu izolate sau asociate. In cazul carentei asociate de calciu, se recomanda tratarea deficitului de magneziu inaintea celui de calciu.

Contraindicatii Magne B6Absolute: Insuficienta renala grava (clearance-ul creatininei mai mic de 30 ml/min). Levodopa (vezi “Interactiuni”).Relative: Chinidina.Precautii: Pentru copiii sub 6 ani este adaptata solutia buvabila.

Interactiuni Magne B6Asocieri contraindicate- Levodopa: activitatea levodopa este inhibata de vitamina B6. Se va evita orice aport de piridoxina daca levodopa nu este asociata cu inhibitori de DOPA-decarboxilaza periferica. Asocieri nerecomandate: Chinidina: cresterea concentratiilor plasmatice ale chinidinei, cu risc de supradozare (diminuarea excretiei renale a chinidinei prin alcalinizarea urinei).

SupradozareIn cazul unor doze masive exista risc de sindrom anuric. Tratament: rehidratare si fortarea diurezei.

Sarcina si alaptareUtilizarea magneziului in timpul sarcinii se va face numai in carentele de magneziu confirmate. Experienta clinica pe un numar de sarcini suficient de mare nu a relevat efecte mutagene sau feto-toxice ale magneziului. Datorita trecerii in laptele matern, se va evita utilizarea magneziului in timpul alaptarii.

Reactii adverseEventuale manifestari diareice sau dureri abdominale.

Page 3: 46437826-farmacologie

Mod de administrareDrajeuri – rezervate adultilor si copiilor peste 6 ani:Adulti: 6 pana la 8 drajeuri pe zi. Copii peste 6 ani (20 kg): 10 – 30 mg/kg/zi (0,4 – 1,2 mmol/kg/zi) sau 4 pana la 6 drajeuri pe zi. Doza zilnica va fi divizata in 2 - 3 prize, administrate in timpul meselor cu un pahar mare cu apa. Tratamentul se va intrerupe la normalizarea magneziemiei. Solutie buvabila: Adulti- 3 fiole pe zi. Copii si sugari peste 10 kg (aproximativ 1 an): 10 – 30 mg/kg/zi (0,4 – 1,2 mmol/kg/zi), sau 1 pana la 3 fiole pe zi. Doza zilnica va fi divizata in 2 - 3 prize, administrate in timpul meselor, dupa diluare intr-o jumatate de pahar cu apa. Fiolele de Magne-B6 pot fi deschise fara pila. Pentru a deschide fiola, prindeti varful acesteia cu un servet si rupeti-l; intoarceti deasupra paharului si rupeti celalalt capat. Tratamentul se va intrerupe la normalizarea magneziemiei.

Utilizarea in kinetoterapieIn ultima vreme, se vorbeste de implicarea carentelor nutritionale in diferitele aspecte ale procesului nociceptiv. Durerea, stress-ul anxietatea si depresia care consuma aminoacizi si minerale necesare bunei functiuni a organismului. Un echilibru al nutrimentelor poate avea efect pozitiv asupra durerii, anxietatii si depresiei, in timp ce dezechilibrul acestora pune problema de vindecare.Bolnavii cu mialgii cronice prezintă o depleţie de serotonină şi endorfine, ducând la scăderea treptată a pragului dureros şi a toleranţei la durere. Scăderea nivelului de somatomedină C (hormon de creştere)explică legătura dintre tulburările de somn non REM şi durerea musculară. Durerea cronică determină răspunsuri psihice, care predispun la depresie, hipocondrie şifocalizare somatică.O afecţiune controversată, caracterizată prin existenţa unui număr mare de puncte musculare dureroase şi printr-o manifestare clinică de o complexitate recunoscută, este fibromialgia. Este

Page 4: 46437826-farmacologie

întâlnită, la noi în ţară, cu o frecvenţă de 2-5% în reţeaua de medicină generală şi 15-20% în sistemul reumatologic.Femeile (90-95%) dezvoltă cel mai frecvent polifibromialgia primară sau secundară (poliartritei reumatoide, poliartrozelor). Cele mai multe paciente prezintă astenie, somn neodihnitor, crampe matinale, dureri musculare exacerbate de exerciţiul fizic, redoare matinală articulară, cefalee. La aceste manifestări comune, circa 1/3 din cazuri asociază suferinţe funcţionale: colon iritabil, cefalee, migrenă, sindrom premenstrual (PMS), fenomene Reynaud, sindrom uteral feminin, tulburări de tipul uscarea mucoaselor (Sicca syndrome). Multe paciente raportează durerile lanivelul articulaţiilor, mimând orar inflamator şi redoare matinală (examenele clinic,radiologic şi scintigrafic sunt negative). La examenul obiectiv, de regulă normal, se descriu 11-18 puncte trigger în care apăsarea determină dureri vii, cu tendinţă la apărare.De o mare importanta se bucura nutrimentele care exercita un efect regenerativ, mai ales la nivelul sistemului nervos. Studii efectuate la pacienti cu fibromialgie (afectarea tesutului moale musculo-scheletal, insotita de anxietate/depresie) au aratat deficienta unor compusi implicati in sinteza ATP. Un element crucial in aceasta sinteza este Mg, care are un nivel scazut. Scaderea concentratiei de Mg genereaza cefalee, crampe muscular, spasme muscular, palpitatii si chiar crize cardiac. Dupa studii effectuate in SUA, 85% din alimentele commune au un continut scazut in Mg (faina alba si purificata din paine, pastele sau alte preparate din cereale).Bauturile usoare, racoritoarele, au un continut crescut in fosfor care reduce nivelul Mg din organism. Chiar suplimentul de Ca, fara cantitate adecvata de Mg, nu va restabili stare de normalitate. Toxicitatea Al joaca un rol deosebit in simptomele pacientilor cu fibromialgie si cu deficient de Mg. Ca o masura preventiva, aportul de Mg poate ajuta la blocarea efectelor toxice ale Al. Cel mai puternic detoxifiant al Al este acidul malic si este eficient in special in diminuarea efectelor toxice la nivelul creierului. Testele efectuate au dovedit o mare eficenta a tratamentului cu acid malic in doze de 200-400mg, asociat cu Mg 300-400 mg, timp de 4-8 saptamani, in tratamentul durerii cornice si fibromialgia. Dupa 48 ore, s-a inregistrat o importanta diminuare si chiar disparitia durerii