39765833 Palnia Si Stamate

4
Pâlnia şi stamate Roman în patru părţi de Urmuz I Un apartament bine aerisit, compus din trei încăperi principale, având terasă cu geamlâc şi sonerie. În faţă, salonul somptuos, al cărui perete din fund este ocupat de o bibliotecă de stejar masiv, totdeauna strâns înfăşurată în cearceafuri ude... O masă fără picioare, bazată pe calcule şi probabilităţi, suportă un vas ce conţine esenţa eternă a „lucrului în sine", un căţel de usturoi, o statuetă ce reprezintă un popă (ardelenesc) ţinând în mână o sintaxă şi... 20 de bani bacşiş... Restul nu prezintă nici o importanţă. Trebuieşte însă reţinut că această cameră, vecinic pătrunsă de întuneric, nu are nici uşi, nici ferestre şi nu comunică cu exteriorul decât prin ajutorul unui tub, prin care uneori iese fum şi prin care se poate vedea, în timpul nopţii, cele şapte emisfere ale lui Ptolemeu, iar în timpul zilei doi oameni cum coboară din maimuţă şi un şir finit de bame uscate, alături de Auto-Kosmosul infinit şi inutil... A doua încăpere, care formează un interior turc, este decorată cu mult fast şi conţine tot ceea ce luxul oriental are mai rar şi mai fantastic... Nenumărate covoare de preţ, sute de arme vechi, încă pătate de sânge eroic, căptuşesc colonadele sălii, iar imenşii ei pereţi sunt, conform obiceiului oriental, sulemeniţi în fiecare dimineaţă, alteori măsuraţi, între timp, cu compasul pentru a nu scădea la întâmplare. De aci, printr-o trapă făcută anume în duşumea, se ajunge, din partea stângă, în o subt-pământă ce formează sala de recepţie, iar din partea dreaptă, prin ajutorul unui cărucior pus în mişcare cu manivela, se pătrunde într-un canal răcoros, al căruia unul din capete nu se ştie unde se termină, iar celălalt, la partea opusă, într-o încăpere scundă, cu pământ pe jos şi în mijlocul căreia se află bătut un ţăruş, de care se află legată întreaga familie Stamate... II Acest om demn, unsuros şi de formă aproape eliptică, din cauza nervozităţii excesive la care a ajuns de pe urma ocupaţiilor ce le avea în consiliul comunal, este silit să mestece, mai toată ziua, celuloid brut, pe care apoi îl dă afară, fărâmiţit şi insalivat, asupra unicului său copil, gras, blazat şi în etate de patru ani, numit Bufty... Micul băiat, din prea multă pietate filială, prefăcându-se însă că nu observă nimic, târăşte o mică targa, pe uscat, în vreme ce mama sa, soţia tunsă şi legitimă a lui Stamate, ia parte la bucuria comună, compunând madrigale, semnate prin punere de deget.

description

zzz

Transcript of 39765833 Palnia Si Stamate

  • Plnia i stamateRoman n patru pri

    de Urmuz

    IUn apartament bine aerisit, compus din trei ncperi principale, avnd teras cu geamlc i sonerie. n fa, salonul somptuos, al crui perete din fund este ocupat de o bibliotec de stejar masiv, totdeauna strns nfurat n cearceafuri ude... O mas fr picioare, bazat pe calcule i probabiliti, suport un vas ce conine esena etern a lucrului n sine", un cel de usturoi, o statuet ce reprezint un pop (ardelenesc) innd n mn o sintax i... 20 de bani baci... Restul nu prezint nici o importan. Trebuiete ns reinut c aceast camer, vecinic ptruns de ntuneric, nu are nici ui, nici ferestre i nu comunic cu exteriorul dect prin ajutorul unui tub, prin care uneori iese fum i prin care se poate vedea, n timpul nopii, cele apte emisfere ale lui Ptolemeu, iar n timpul zilei doi oameni cum coboar din maimu i un ir finit de bame uscate, alturi de Auto-Kosmosul infinit i inutil...

    A doua ncpere, care formeaz un interior turc, este decorat cu mult fast i conine tot ceea ce luxul oriental are mai rar i mai fantastic... Nenumrate covoare de pre, sute de arme vechi, nc ptate de snge eroic, cptuesc colonadele slii, iar imenii ei perei sunt, conform obiceiului oriental, sulemenii n fiecare diminea, alteori msurai, ntre timp, cu compasul pentru a nu scdea la ntmplare.

    De aci, printr-o trap fcut anume n duumea, se ajunge, din partea stng, n o subt-pmnt ce formeaz sala de recepie, iar din partea dreapt, prin ajutorul unui crucior pus n micare cu manivela, se ptrunde ntr-un canal rcoros, al cruia unul din capete nu se tie unde se termin, iar cellalt, la partea opus, ntr-o ncpere scund, cu pmnt pe jos i n mijlocul creia se afl btut un ru, de care se afl legat ntreaga familie Stamate...

    IIAcest om demn, unsuros i de form aproape eliptic, din cauza nervozitii excesive la care a ajuns de pe urma ocupaiilor ce le avea n consiliul comunal, este silit s mestece, mai toat ziua, celuloid brut, pe care apoi l d afar, frmiit i insalivat, asupra unicului su copil, gras, blazat i n etate de patru ani, numit Bufty... Micul biat, din prea mult pietate filial, prefcndu-se ns c nu observ nimic, trte o mic targa, pe uscat, n vreme ce mama sa, soia tuns i legitim a lui Stamate, ia parte la bucuria comun, compunnd madrigale, semnate prin punere de deget.

    http://ro.wikisource.org/wiki/Autor:Urmuz

  • Aceste ocupaiuni ndeajuns de obositoare i fac, cu drept cuvnt, s se amuzeze, i atunci, ajungnd uneori cu ndrzneala pn la incontien, se uit tustrei cu benoclul, printr-o sprtur a canalului, n Nirvana (care se afl situat n aceeai circumscripie cu dnii, ncepnd lng bcnia din col), i arunc n ea cu cocoloae fcute din miez de pine sau cu coceni de porumb. Alteori, ptrund n sala de recepie i dau drumul unor robinete expres construite acolo, pn ce apa, revrsndu-se, le-a ajuns n dreptul ochilor, cnd cu toii trag atunci, de bucurie, focuri de pistol n aer.

    n ce privete personal pe Stamate, o ocupaie care l preocup n gradul cel mai nalt este ca s ia seara, prin biserici, instantanee de pe sfinii mai n vrst, pe cari le vinde apoi cu pre redus credulei sale soii i mai ales copilului Bufty, care are avere personal. Acest nego nepermis nu l-ar fi exercitat pentru nimic n lume Stamate dac nu ar fi dus lips aproape complet de mijloace, fiind silit chiar s fac armata cnd era abia n vrst de un an, numai ca s poat ajuta, ct de curnd, pe doi friori nevoiai ai si, cu oldurile scoase prea mult n afar, cauz pentru care fuseser dai afar din slujb.

    ntr-una din zile, lui Stamate, ocupat fiind cu obinuitele sale cercetri filozofice, i se pru, o clipit, c a pus mna i pe cealalt jumtate a lucrului n sine", cnd fu distras de o voce femeiasc, o voce de siren, ce mergea drept la inim i se auzea n deprtare, pierzndu-se ca un ecou.

    Alergnd de urgen la tubul de comunicaie, Stamate, spre marea lui nmrmurire, vzu cum, n aerul cald i mblsmat al serii, o siren cu gesturi i voce seductoare i ntindea corpul lasciv pe nisipul fierbinte al mrii... n lupt puternic cu sine, pentru a putea s nu cad prad tentaiei, Stamate nchirie atunci n grab o corabie i, pornind n larg, i astup urechile cu cear mpreun cu toi matrozii...

    IIISirena deveni ns tot mai provocatoare... Ea l urmri pe ntinsul apelor, cu cntri i gesturi perverse, pn ce o duzin de Driade, Nereide i Tritoni avur tot timpul s se adune din larguri i adncuri i s aduc pe o superb cochilie de sidef o inocent i decent plnie ruginit.

    Planul de seduciune al seriosului i castului filozof putea fi astfel considerat ca reuit. Abia avu el timpul s se furieze la tubul de comunicaie, cnd znele mrii i i depuser, graios, plnia n preajma locuinei sale, apoi, uoare, zglobii, n rsete i chiote nebune, disprur cu toate pe ntinsul apelor.

    Confuz, nnebunit, dezagregat, Stamate abia putu s apar cu cruciorul prin canal... Fr a pierde ns cu totul sngele rece,

  • azvrli el de cteva ori cu rna asupra plniei i, dup ce se ospta cu puin fiertur de tevie, se arunc, din diplomaie, cu faa la pmnt, rmnnd astfel n nesimire timp de opt zile libere, termenul necesar ce, dup procedura civil, credea dnsul c trebuia s treac pentru a putea fi pus n posesiunea obiectului.

    Dup aceast trecere de timp, relundu-i ocupaiunile cotidiane i poziiunea vertical, Stamate se simi cu totul renscut. Niciodat nu cunoscuse el pn atunci divinii fiori ai dragostei. Se simea acum mai bun, mai ngduitor, i turburarea ce o ncerca la vederea acestei plnii l fcea s se bucure i totodat s sufere i s plng ca un copil...

    O scutur cu un otrep i, dup ce i unse gurile mai principale cu tinctur de iod, o lu cu sine i, cu legturi de flori i dantele, o fix alturi i paralel cu tubul de comunicaie, i, tot atunci, pentru prima oar, istovit de emoie, trecu printr-nsa, ca fulgerul, i i fur o srutare.

    Pentru Stamate, plnia deveni de atunci un simbol. Era singura fiin de sex femeiesc cu un tub de comunicaie ce i-ar fi permis s satisfac i cerinele dragostei, i interesele superioare ale tiinei. Uitndu-i cu totul sacrele ndatoriri de tat i de so, Stamate ncepu s-i taie n fiecare noapte, cu foarfec, legturile ce-l ineau ataat de ru i, spre a putea da fru liber dragostei sale nermurite, ncepu s treac din ce n ce mai des prin interiorul plniei, fcndu-i vnt n ea de pe o trambulin construit expres i coborndu-se apoi n mini, cu o iueal vertiginoas, pe o scar mobil de lemn,la captul creia i rezuma rezultatul observrilor sale n afar.

    IVFericirile mari sunt totdeauna de scurt durat... ntr-una din nopi, Stamate, venind spre a-i face obinuita-i datorie sentimental, constat cu uimire i dezamgire c, din cauze nc neptrunse, orificiul de ieire al plniei se strmtase ntr-atta, nct orice comunicaie prin el era imposibil. Nedumerit i totui bnuitor, se puse la pnd, i a doua noapte, necrezndu-i ochilor, vzu cu groaz cum Bufty, urcat sus, gfind, fusese lsat s intre i s treac. Pietrificat, Stamate abia avu puterea s se duc s se lege singur la ru; a doua zi ns lu o hotrre suprem.

    Mai nti i mbria soia devotat i, dup ce-i ddu n grab o vopsea, o cusu ntr-un sac impermeabil, n scopul de a pstra mai departe, intact, tradiiunea cultural a familiei. Dup aceea, n mijlocul unei nopi reci i ntunecoase, lu el plnia i pe Bufty i, aruncndu-i ntr-un tramvai, ce tocmai trecea la ntmplare, le fcu vnt cu dispre n Nirvana. Totui, mai trziu, sentimentul patern nvinse, i Stamate, graie calculelor i combinaiilor sale chimice, reui s fac cu timpul, prin puterea tiinei, ca Bufty s ocupe acolo un post de subef de birou.

  • Ct despre eroul nostru, Stamate, pentru ultima oar ctnd prin tubul de comunicaie, mai privi o dat Kosmosul cu ironie i indulgen. Suindu-se apoi pentru totdeauna n cruciorul cu manivel, lu direcia spre captul misterios al canalului i, micnd manivela cu o struin crescnd, alearg i astzi, nebun, micorndu-i mereu volumul, cu scopul de a putea odat ptrunde i disprea n infinitul mic.