37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

14
PROTEZE PARTIAL MOBILIZABILE ACRILICE

Transcript of 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Page 1: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

PROTEZE PARTIAL MOBILIZABILE ACRILICE

Page 2: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Planul de lucru:

1. Definitie2. Elementele componente3. Elementele de ancorare , mentinere si stabilizare 4. Limitele bazei protezei 5. Baza protezei6. Etapele clinico-tehnice de confectionare a PPMA7. Particularitatile realizarii modelului8. Alegerea dintilor stilpi pentru aplicarea elementelor

de ancorare , mentinere si stabilizare9. Realizarea protezelor PPM cu baza din acrilat 10. Realizarea PPM cu baza metalica 11. Realizarea PPM cu baza mixta

Page 3: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Definitie

Protezele partial mobilizabile acrilice cu placa sunt reprezentate de mai multe elemente solidarizate intim intre ele , formind un corp solid ,rigid nedeformabil ce reda estecitatea si restabilesc functia masticatorie a pacientului ,fiind compuse din dinti artificiali ,elemente de ancorare , mentinere si stabilizare , saua protezei si conectorul reprezentat de placa ce uneste seile protezei situate in spatile edentate ale ambelor hemiarcade .

Page 4: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Elementele componente

Dintii artificiali : Sunt aplicate in spatiile edentate , formind

segmente artificiale de arcade dentare cu scopul restabilirii integritatii sifunctiilor dereglate ale sistemului stomatognat . Din aceste motive dinii artificiali sunt considerati ca elemente functionale principale ale protezei. Ei sunt fabricati industrial in rasini acrilice sau portelan si trebuie sa corespunda principalei cerinte- asemanatori cu dintii naturali atit dupa forma cit si dupa eficacitatea masticatorie .

Page 5: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Elementele de ancorare, mentinere si stabilizare

Prezenta elementelor de ancorare , mentinere si stabilizae favorizeaza la mentinerea si stabilizarea protezelor partial mobilizabile acrilice cu placa pe cimpul protetic. Ca elemente auxiliare de ancorare, mentinere si stabilizare sunt reprezentatede : apofizele alveolare , bolta palatina , tuberozitatile maxilare , exostoze , dintii restanti precum si de tonicitatea si capacitatea de contractie musculara periprotetica .

Elementele principale conditional pot fi divizate in crosete din sirma , crosete din acrilat , sisteme speciale de ancorare, mentinere si stabilizare.

In prezent sunt utilizate urmatoarele tipuri de crosete : 1Crosetul cervico-ocluzal deschis dental 2crosetul cervico-alveolar deschis dental 3 crosetul cervico-ocluzal intors 4 crosetul inelar Jackson 5 crosetul muco-alveolar 6 crosetul dento-gingival Kemeny 7 crosetul telescopic 8 sistemul Dolder

Page 6: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Limitele bazei protezei

L a maxila – este alcatuita din seile protezei si placa palatinala . Placa acopera bolta palatina , seile – apofizele alveolare edentate in intregime . Marginile vestibulare ale seilor ajung pina la fundul sacului vestibular , in zona mucoasei neutre , aflindu-se intr-un contact intim . In zona posterioara seile acopera tuberozitatile maxilei , trecind in placa cu limitele in zona liniei A . Marginilee palatinale ale placii prezinta contact cu coletul dintilor restanti frontali , iar in zona laterala se termina pe suprafetele orale ale dintilor restanti pina in zona supraecuatoriala .

La mandibula- seile protezei vor acoperi suprafata mucozala a cimpului protetic edentat , iar marginile vestibulare in aceste zone ajung pina la fundul sacului vestibular , la nivelul mucoasei neutre posterior , in functie de valoarea protetica a tubbercului periform , seile acopera treimea anterioara a acestuia , coborindu-se pina la linia oblica interna intinzindu-se orizontal pe fundul de sac lingual . Seile sunt unite cu placa linguala , care in zona dintsilor restanti se intinde pe suprafetele lor orale pina in zona supraecuatoriala .

Page 7: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Baza protezei

Baza protezei mobilizabile dupa materialul din care este confectionat poate fi acrilica , metalica , mixta , suprafata mucozala captusita cu rasini elastice .

Page 8: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Etapele clinico-tehnice de confectionare a PPMA

Pentru confectionarea protezelor partial mobilizabile ca orice lucrare protetica solicita respectarea consecutivitatii anumitor etape clinico-tehnice:

- clinica : examinarea pacientului si amprentarea cimpului protetic - laborator : confectionarea modelului si a lingurii individuale ( daca se

obtine amprenta anatomica ) ; in caz ca s-a obtinut amprenta functionala pe modelul realizat se vor confectiona sablonul cu bordurile de ocluzie

- clinica : determinarea ocluziei centrice sau a relatiilor intermaxilare - laborator : montarea modelului in simulator ; confectionarea

elementelor de ancorare mentinere si stabilizare ; realizarea machetei protezei ( montarea dintilor artificiali ) ; modelarea macheteei protezei mobilizabile .

- clinica: proba machetei protezei in cavitatea bucala . - laborator : modelarea definitiva macchetei protezei , ambalarea in

chiuveta , realizarea tiparului , introducerea acrilatului in tipar , polimerizarea , dezambalarea si prelucrarea protezei

- clinica : aplicarea si adaptarea protezei la cimpul protetic .

Page 9: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Particularitatile realizarii modelului

Modul de lucru utilizat pentru confectionarea protezei mobilizabile trebuie sa redea cu mare fidelitate forma si intinderea cimpului protetic in dependenta de starea tesuturilor moi in timpul functiei . De aceea , ca regula , pentru confectionarea modelului este necesara obtinerea amprentei functionale dupa tehnicile corespunzatoare . Este ironata parerea ca PPM pot fi confectionate si dupa amprente anatomice fara a ase tine cont de functia tesuturilor moi .

Modelul se confectioneaza din gips dur pe care in raport de tablou clinic se inregistreaza cu un creion chimic limitele bazei protezei . Schitarea limitelor se efectueaza conform indicatiilor medicului . Dupa aceste limite in caz de necesitate sunt realizate sabloanele cu bordurile de ocluzie , iar dupa determinarea ocluziei centrice modelele se fixeaza in simulator .

Page 10: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Alegerea dintilor stilpi pentru aplicarea elementelor de ancorare , mentinere si stabilizare Rolul principal in ancorarea , mentinerea si stabilizarea

a PPMA il indeplinesc elementele mecanice de fixare . In caz de utilizare a sistemelor speciale de fixare , elementelor componente , fie coroane , fie gutiere- se vor aplica imprimarile respective a modelului si se vor solidariza la baza din ceara a machetei PPMA . Utilizarea crosetelor din sirma depinde de num. dintilor restanti si asezarea lor topografica . Dupa num. dintilor stilpi pe care s-au aplicat crosetele , ancorarea PPMA se poate realiza punctiform , liniar si in suprafata . Pe dintii stilpi alesi se confectioneaza , dupa tehnicile cunoscute , crosetele solicitate ddin sirma , apoi se confectioneaza sablonul din ceara roza . Baza din ceara trebuie sa acopere in intregime cimpul protetik al modelului .

Page 11: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Realizarea protezelor PPM cu baza din acrilat

Dupa proba in cav. buc. macheta protezei se aplica pe model , iar marginile se ssolidarizeaza cu ceara topita . Se inlatura apoi dispoitivul din sirma ce a fost folosit la intarirea machetei , iar in locul lui se aplica ceara topita . Ulterior se efectueaza modelarea definitiva ce prevede ca macheta protezei sa aiba forma si dimensiunea viitoarei proteze . Suprafata macheteei este usor netezita la flacara unei surse de caldura topind ceara la suprafata , ceea ce inlatura toate retentivitatile , porozitatile astfel incit ceara obtine un aspect lucios , neted . Ulterior macheta se va degresa cu buleta de vata imbibata cu alcoolsau eter , si impreuna cu modelul se va ambala in chiuveta conform tehnicilor clasice sau moderne utilizate pentru aplicarea acrilatelor . Baza acrilica a PPMA avind o grosime chiar minima , limiteaza spatiul oral incomodind miscarile limbii si obrajilor , in timpul masticatiei si fonatiei .

Page 12: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Pealizarea PPM cu baza metalica La realizarea PPM cu baza metalica sunt

respectate etapele clinico tehnice descrise anterior cu unele deosebiri de detaliu referitoare la realizarea modelului duplicat ; modelarea machetei bazei din ceara pe model ; realizarea machetelor , canalelor de turnare a tiparului si turnarea aliajului solicitat pe modelul duplicat .

Dupa prelucrarea mecanica a bazei metalice se vor monta dintii in spatiile edentate solidarizindu-i cu acrilat la baza metalica , dupa tehnicile cunoscute .

Page 13: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Realizarea PPM cu baza mixta

Bazele mixte a PPM sunt deseori reprezentate de componenta metalica si acrilata . In dependenta de modul de aplicare a acrilatului pe componenta metalica , deosebim 2 varietati de baze mixte :

- componenta metalica are contact partial cu cimpul protetic , fiind utilizata ca element de legatura intre seile protezei , iar extremitatile retentive sunt situate in spatiile edentate si inglobate in acrilat asigurind contact cu apofiza alveolara .

- componenta metalica este inglobata in intregime in acrilat si nu prezinta contact cu fibromucoasa cimpului protetic .

Aceasta varietate de baza mixta este cunoscuta si baza cu armaturi metalice, armaturile metalice sunt introduse in acrilat pentru marirea rezistentei la rupere a acrilatului . In acest scop sunt folosite bare metalice , armaturi metalice sub forma de plase , insa pot fi utilizate si fibre de sticle , fibre poliamidice . PPM cu armaturi metalice in forma de plasa poseda o rezistenta sporita si o elasticitate corespunzatoare .

Page 14: 37565366-Etapele-clinico-tehnice-in-confecţionarea-protezei-totale-mobilizabile-acrilice

Efectuat de :

1 calenici octavian 2 besliu constantin