32481

8

description

Derren Brown

Transcript of 32481

  • Cuprins

    Prefa la ediia broat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

    Prefa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

    Partea IDeziluzia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

    Partea a II-aMagie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

    Partea a III-aMemoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69

    Partea a IV-aHipnoza i sugestibilitatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131

    Partea a V-aComunicarea incontient . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 235

    Partea a VI-aAnti-tiin, pseudotiin i gndire eronat . . . . . . . . . . . . 265

    Gnduri de ncheiere . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 367

    Coresponden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 373

    Mulumiri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 383

    Indice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 385

  • Deziluzia

    Biblia nu prezint un adevr istoric.Pentru mine, s m mpac cu lucrul acesta n-a fost treab toc-

    mai uoar, deoarece credeam n Dumnezeu, Iisus i Satan (ism).Iar unul dintre lucrurile care se ntmpl atunci cnd crezi ntoate acestea i te ntlneti o dat pe sptmn cu cei care gn-desc ca tine este acela c nimeni nu te ncurajeaz vreodat sstudiezi cu adevrat faptele i s i pui la ndoial propriile cre-dine. Eu, unul, am fost mereu de prere c dac-mi pun crezurilesub semnul ntrebrii le fac mai puternice.

    Pentru muli dintre voi va fi greu s mpace imaginea pe carecel mai probabil i-au fcut-o despre mine privindu-m la televi-zoarele de mare rezoluie care le decoreaz sufrageria aranjat cugust sau rulota de exemplu, imaginea de chipe misterios(conform celor de la Nuts Literary Supplement) cu privelitearevolttoare a celui care eram spre sfritul adolescenei: un tipde o solemnitate viguroas i rsuntoare care nu vedea altcevamai bun de fcut dect s ncerce s-i converteasc prieteniinespus de ngduitori la viaa evlavioas pe care o cunotea el, caun credincios ce era. Vou, credincioilor neevlavioi care mcitii acum, sunt sigur c v-am fcut un deserviciu. Imaginai-v,dac avei nevoie s vomitai, o turm ntreag din care fceami eu parte, ncurajat de un pretins pastor s manifeste darulpenticostal al vorbirii n limbi, cu meniunea ferm c, dacncetam s mai blmjim pe motiv c ni se pare lucru prostesc,Dracul n persoan era cel care ne spunea s tcem. Repre-zentai-v acum o a doua imagine cu rol vomitiv, cea n care eui spun unui prieten necretin c am s m rog pentru el, fr

  • s-mi dau seama de impresia de superioritate pe care o poate lsao astfel de ofert. mi fcea o deosebit plcere s fiu insultat im umflam n pene artnd ct de sincer i principial sunt eu.Iat rezultatul neplcut al unei ndoctrinri din timpul anilor decopilrie, urmate de ani de credin circular care s o susin.

    n ultimii ani ai deceniului opt, fenomenul tot mai marereprezentat de micarea New Age a devenit o piaz rea pentrupastorul meu nverunat i pentru muli alii asemenea lui. Amfost avertizai c nsui Satan ncuraja interesul fa de cristale ivindecarea prin puterea minii i c numai vrjitoria putea fiexplicaia pentru numrul tot mai mare de librrii cu volume demedicin alternativ care rsreau n Croydon. Eram convins deacest lucru i priveam lucruri precum crile de tarot ca fiindceva extrem de periculos. Pe aceia dintre voi crora le vine srd auzind aa ceva, i rog s uite pentru cteva clipe c o mul-ime de biserici din ziua de azi ne vorbesc pline de ncrederedespre demoni ca fiind creaturi reale, chiar dac invizibile, carepopuleaz medii de via pline de pcate, ca de pild dormitoa-rele studeneti i magazinele care comercializeaz muzicheavy metal. O parte din activitatea acestui om un pastor,reinei consta n a convinge oameni obinuii, inoceni aflain grija lui de adevrul unor astfel de lucruri, ca s-i nspimntesuficient de mult nct s se agae i mai strns de religia asta ncare vocea nc slab a frumosului fusese acoperit de goanadup senzaional.

    La nceputul anilor nouzeci, a avut loc ns o ntmplarenensemnat, care avea s se dovedeasc a fi propria mea expe-rien domestic de pe drumul Damascului. O experienDomestos, dac vrei. Locuiam n Wills Hall, un cmin studen-esc ce aparinea Universitii Bristol care avea o curte ptrat(pe care noi nu aveam voie s o traversm, aa cum se ntmplpretutindeni cu curile ptrate, cci iarba care crete n spaii cuunghiuri drepte este sfnt), nconjurat de cldiri vechi careaminteau de Oxford. De fapt, se spune c domnul Wills, gigantuldin industria tutunului n anii douzeci, a cerut ridicarea acestorconstrucii i a altora n stilul acela impuntor pentru a crea un

    16 TRUCURI ALE MINII

  • mediu oxfordian pentru fiul su care nu luase examenul deadmitere la Oxford i a trebuit s studieze n Bristol (luaiaminte, studeni care v simii victime ale unei presiuni exage-rate din partea prinilor; considerai-v norocoi pentru c tatlvostru n-a construit universitatea special pentru voi). Coboramntr-o zi din Carsview, numele studenesc, pretenios pe care-lddusem camerei mele, ducndu-m s iau micul dejun du-p-amiaza trziu, cnd am vzut un afi la intrarea n cldirea ncare locuiam (dac English Heritage se gndete deja s punacolo o plcu, precizez c era Corpul A). Un ochi mare, negru,imprimat pe fond galben anuna un spectacol de hipnoz i o pre-legere pe aceast tem care urmau s aib loc n noaptea aceea nSala Avon Gorge a Uniunii Studenilor. Nu mai participasemvreodat la aa ceva i promitea s fie mai distractiv dect ritu-alul de fiecare sear al ceaiului de fructe i deliberarea cu privirela termenul corect de kafkian n detrimentul celui de kafkesc,urmate de ntoarcerea n camera mea pentru a m autosatisface.

    Demonstraia oficial, oferit de un hipnotizator pe numeMartin Taylor, a fost urmat de o edin de dup spectacol carea avut loc n casa unui student, unde Taylor a continuat s-i hip-notizeze pe cei mai sugestibili dintre noi n schimbul miamintesc cu precizie unui pateu tradiional cu carne i al gz-duirii peste noapte. Nu avea n el nimic dintr-un Rasputin; era unpalavragiu, blond i deschis n privina mecanismelor din spatelea ceea ce fcea. Pe cnd m ntorceam trziu n noaptea aceeampreun cu prietenul meu Nick Gillam-Smith, i-am spus aces-tuia c am s devin hipnotizator. i eu, mi-a rspuns el. Nu,eu chiar am s devin, am insistat.

    Mi-am procurat tot ce puteam pe tema aceasta i am nceputs nv. Aveam la dispoziie, n fiecare zi, pentru a experimenta,cobaii studenilor, iar mai trziu am fcut-o cu gerbilii, care s-audovedit i mai puin receptivi. Indivizii gen rugbiti, care n aniide coal mi creau un sentiment teribil de inferioritate, se dove-deau acum tocmai buni pentru a pune n practic noua abilitatepe care o deprindeam, iar sentimentul de control asupra unor astfel de oameni era grozav de incitant. Am nceput s dau mici

    Deziluzia 17

  • spectacole n preajma universitii i s-mi hipnotizez prieteniin baruri astfel ca ei s se poat mbta cu ap chioar.

    De vreo doi ani nu mai mersesem la biseric n mod regulat,dar nc rmsesem credincios. Eram uimit cnd prietenii cre-tini mi spuneau c hipnotiznd oamenii lansam o invitaie for-elor demonice. La unul dintre spectacole, membrii UniuniiCretine stteau pe rndul din spate i vorbeau tare n ncercarea m gndesc eu de a exorciza rul care era comis pe scen. Cuo alt ocazie, ntr-o duminic din preajma Crciunului, am intratn mreaa biseric studeneasc i m-am trezit salutat cu ntre-barea Ce caut el aici? venit din partea cuiva aflat n irul debnci din spate. Drgu, n-am ce zice.

    Eram derutat. Dac Dumnezeu ne-a creat, atunci e de presu-pus c mintea omeneasc este culmea creaiei (mai presus de eanefiind dect Amazon.com i Philip Seymour Hoffman). itiam clar c aveam idee despre cum funciona hipnoza n maimare msur dect aveau oamenii acetia. ns nu poi judeca ontreag religie pornind de la comportamentul neplcut alctorva indivizi, aa c am dat deoparte reaciile acestora. Ladrept vorbind, nu tiam nici eu ce s fac cu hipnoza. M anga-jasem s susin reprezentaii n cadrul unui spectacol deocheat itiam c a-mi face intrarea dup stripteuze lesbiene i a-i deter-mina pe aduli s danseze balet nu era ceea ce-mi doream. Aac, ntr-o dup-amiaz pe care mi-am petrecut-o cutreierndlibrriile cu cri la pre redus, am dat peste Mark WilsonsComplete Course in Magic, un tom impresionant care mi-a strnitcuriozitatea, cu plria i mnuile albe de pe coperta lucioascare promiteau s m nvee tot ce aveam nevoie pentru a deveniun scamator competent. Nefiind unul care s ajung la perspica-citate doar privind un mnunchi de file tiprite i legate ntre elepe una dintre laturi, pur i simplu pe baza discernmntului meucu privire la nveliul crii, am pornit s duc la ndeplinire sar-cina de a-i studia secretele i de a nva manevre i subterfugiiezoterice.

    Obsesia pentru magie strecurndu-se ncet, de la interes lapasiune i pn la motiv de divor, aduce cu ea o fascinaie

    18 TRUCURI ALE MINII

  • inevitabil fa de iretlicurile i nelciunile din lumea paranor-malului. Tradiia magicienilor-demascatori este aproape la fel deveche ca arlatanii pe care i urmresc i probabil c va urmamereu ndeaproape linia de mediumi care inevitabil merg tot maideparte cu senzaionalul i popularitatea, demistificatorii fiindnfuriai i plictisii de faptul c oamenii disperai care cautrspunsuri facile sunt rareori interesai s aud c respectivelerspunsuri sunt minciuni sau c s-ar putea ca ei, cuttorii, s fieexploatai sau manipulai. Lucrul acesta, mpreun cu dragosteamea fa de sugestie i fa de tehnicile de hipnoz, a condus laun interes privind felul n care putem ajunge s credem n chestiiprecum capaciti paranormale i cum ne putem lsa convini deaparenta eficacitate a diverselor practici New Age, care erau lamare mod pe atunci n rndul clasei mijlocii de culoare alb care pesemne se simea oarecum vinovat pentru c era alb ipentru c era clasa de mijloc. Lucrurile erau suficient de clarepentru a putea eticheta drept prostii nfricoate temerile legate deinvitarea demonilor. Aa cum simt eu, lumea paranormaluluieste un amestec fascinant i totodat deprimant i n mod stra-niu revitalizant de autoamgire, efecte placebo i sugestie,arlatanism i exploatare. Dar n niciun caz nu poate fi vorbadespre demoni.

    Am descoperit lumea amgirii iubind iluzia, iar gradul ridicatal ncntrii i curiozitii pe care mi le strnete posibilitateamagiei reale este cel care m determin s vreau s vd cumfuncioneaz aceste lucruri. Unii oameni i pot exprima afeciu-nea fa de noiunea de capaciti miraculoase i planuri spiri-tuale adernd la astfel de idei fr s nutreasc dorina de a aveaalte dovezi n afar de propria lor convingere; alii (asemeneamie, care dezmembram ntotdeauna jucriile cnd eram mic) vors vad din ce sunt constituite astfel de idei.

    Ceea ce m-a izbit la cei pe care i cunoteam i care credeaun paranormal a fost faptul c aveau n mod clar un sistem decredin circular. n esen, cineva crede n cutare lucru att demult nct orice dovad care nu vine n sprijinul lucrului respec-tiv este ignorat, n timp ce toate ntmplrile care se potrivesc

    Deziluzia 19