31306968 Intaia Epistola Catre Corinteni Istoria Si Comentariul Textului

101
Universitatea din Pitesti Facultatea de Teologie Ortodoxa ,,Sfanta Mucenita Filoteea” Sectia: Teologie Pastorala LUCRARE DE LICENTA Întâia epistolă către Corinteni Istoria şi comentariul textului COORDONATOR ABSOLVENT Pr.conf.univ.dr.Ghe.Pufu Puiu Diaconescu

description

gdhgjklkjhgdfsdghjkl

Transcript of 31306968 Intaia Epistola Catre Corinteni Istoria Si Comentariul Textului

T

Universitatea din Pitesti

Facultatea de Teologie Ortodoxa

,,Sfanta Mucenita Filoteea

Sectia: Teologie PastoralaLUCRARE DE LICENTA

ntia epistol ctre Corinteni

Istoria i comentariul textului

COORDONATOR

ABSOLVENT

Pr.conf.univ.dr.Ghe.Pufu

Puiu Diaconescu

Piteti

2003

Cuprins

1.Introducere.a.Viaa i activitatea Sfntului Apostol Pavel p.4

b.Activitatea misionar a Sfntului Apostol Pavel n Corint p.13

c. Epistolele lui Pavel i tradiia epistolar paulin p.16

2.Tratare.

a.Despre oraul Corint p.22

b.Motivele scrierii Epistolei I Corinteni. p.23

c.Scopul Epistolei. p.30

d.Timpul i locul scrieii. Destinatarii. p.31

e.Autenticitatea Epistolei. p.32

f.Integritatea i unitatea Epistolei p.33

g.Cuprinsul i importana Epistolei. p.33

3.Nedumeriri exprimate de corintenia.Despre raportul dintre cstorie i feciorie p.35

b.Despre idolotite p.37

c.Despre inuta pe care trebuiau s o aib la cult p.39

d.Despre harismele i virtuiile teologice p.43

e.Despre nvierea trupurilor p.50

f.Despre colect p.56

4. Concluzii p.59

Bibliografie

EPISTOLA -I- ctre CORINTENI

INTRODUCERE:

a.Viaa i activitatea Sfntului Apostol Pavel

Nendoielnic, Sfntul Apostol Pavel este unul dintre cei care ne-au dat mrturia cea mai complet cu privire la nvtura Mntuitorului nostru Iisus Hristos. Toi ceilali L-au cunoscut direct, L-au urmat un numr de ani, L-au ascultat i I-au preluat mesajul ducndu-l pn la ,,captul lumii. Spre deosebire de toi cei 12 Sfini apostoli, cu excepia bineneles a lui Iuda, Pavel n-a fcut parte dintre adevraii Apostoli i totui el poart pn astzi urmele de ,,apostol i nu fr justificare.

Cel pe care noi l numim Sf .Apostol Pavel se chema de fapt Saul i s-a nscut n oraul Tars din Cilicia, o provincie roman din Asia Mic situata ntre Licaonia, Pamfilia i Capadocia, pe o ax ce ar strbate Ciprul, Egiptul i Marea Roie. Aadar, Saul s-a nscut n afara rii Sfinte, dar era evreu din evrei, din seminia lui Beniamin i dintr-o familie de farisei devotai. ,,Eu sun israelit din urmaii lui Avraam, din seminia lui Beniamin.(Romani 11,1); ,,Evreu din evrei, dup lege fariseu.( Filip.3,5).

i va invoca frecvent originea pur israelit n focul disputelor religioase de mai trziu, dei astfel n-a fcut dect s atrag i mai mult ur asupra sa. Conforma Tradiiei, prinii lui Saul ar fi locuit mai nti la Roma, dobndind cetenia roman. Ei respectau ns cu strictee Tara i i-au circumscris fiul n ziua a opta.

Nu cunoatem cu precizie anul naterii lui Saul. Teologii l plaseaz ntre 5-15 d.Hr. tim c a fost trimis de timpuriu la Ierusalim, la coala unui mare nvtor, Gamaliel (Fapte 22,3) Fernand Conte noteaz: ,,Fr ndoial a frecventat n tineree universitatea, teatrul, stadionul i gimnaziul din oraul natal, unde influena greac este preponderent. Saul cunotea ntr-adevar bine cultura i filosofia greac, dar nu numai att: el s-a numrat printre cei mai buni i mai plini de zel ucenici ai lui Gamaliel, fiind renumit pentru cunoaterea Legii i considerat aproape un lider de generaie printre farisei. Va mrturisi i acest lucru mai trziu pentru a sublinia autenticitatea convertirii sale: ,,spoream n iudaism, mai mult dect muli cei care erau de vrsta mea n neamul meu fiind mult rvnitor al datinilor mele printeti( Galateni 1,14). Totui pentru evrei tocmai faptul c era un aa de bun cunosctor al Legii I-a agravat situaia dup convertire. Saul va fi considerat un mare trdtor, inamicul numrul unu al iudaismului i aceast etichet nu s-a schimbat pn astzi.

,,Tradiia susine c Saul era nrudit cu arhidiaconul tefan, primul mucenic i c la coala lui Gamaliel l-ar fi avut coleg pe Barnaba. Aceste afirmaii nu se pot proba, dei colegialitatea ar putea explica sprijinul constant pe care Barnaba I l-a dat lui Pavel, n anii dup convertire. Saul provenea dintr-o familie nobil cu o stare social proeminent, ceea ce-l difereniaz de primii Apostoli. 1Oricum bine se tie, n anul 36 cnd membrii Sinedriului declaneaz prima mare prigoana n Ierusalim, Saul s-a aflat n fruntea prigonitorilor. Acest lucru arat c arhiereul iudeu se baza pe elemente tinere extrem de zeloase pentru a lupta cu cretinii: ,,Saul pustia Biserica, intrnd prin case i trnd pe brbai i pe femei i preda la temni.(Fapte 8,3). El pzise hainele celor care l-au ucis cu pietre pe tefan, iar dup fuga i mprirea Apostolilor prin Samaria, n anul 38, acest tnr fariseu fanatic a hotrt s extind prigoana i a cerut mputerniciri de la arhiereu pentru a face curenie n sinagogile din Damasc.

,,Pe drumul Damascului, Saul se ntlnete cu Hristos i se convertete subit. Episodul, de un rar dramatism, este relatat o data de Luca i de trei ori de Pavel, cu diferene interesante fa de ntia relatare. Astfel, aceast ntlnire de pe drumul Damascului este unul dintre momentele cele mai puternic menionate n Noul Testament2

Ne aflm n anul 38, pe drumul ce lega Ierusalimul de Damasc. Saul cu mputerniciri de la arhiereu nu cltorete singur, ci cu nsoitori. Era un prigonitor recunoscut al cretinilor, iar comunitatea din Damasc intrase deja n alert. Iat relatarea lui Luca: ,,Dar pe cnd cltorea el i se apropia de Damasc, o lumin din cer, ca de fulger l-a nvluit deodat / i cznd la pmnt, a auzit un glas, zicndu-i: Saule, Saule, de ce m prigoneti? / Iar el a zis: Cine eti Doamne? i Domnul a zis: Eu sunt Iisus pe care tu l prigoneti. Greu i este s izbeti cu piciorul n epu./ i el, tremurnd i nspimntat fiind, a zis: Doamne, ce voieti s fac? Iar Domnul i-a zis: Ridic-te, intr n cetate i i se va spune ce trebuie s faci./ Iar brbaii care erau cu el pe cale, stteau nmrmurii, auzind glasul, dar nevznd pe nimeni./ i s-a ridicat Saul de la pmnt, dar dei avea ochii deschii nu vedea nimic. i lundu-l de mn l-au dus la Damasc/ i trei zile a fost fr vedere; i n-a mncat, nici n-a but(Fapte9,3-9)

La douzeci de ani dup convertire, pe treptele fortreei din Ierusalim, Pavel va oferi o relatare clar a chemrii sale. Acum aflam o serie de detalii interesante: evenimentul a avut loc la amiaz, Iisus nu s-a caracterizat drept ,,Hristos,ci drept ,,Nazarineanul (adaptnd astfel numele pe care I-l ddeau prigonitorii) i contrar relatrii iniiale se afirma c nsoitorii au vzut lumina dar nu au auzit glasul: ,,Dar pe cnd mergeam eumpreun cu mine (Fapte 22,6-11).

,,Discrepana dintre relatrile lui Luca i ale lui Pavel este interesant: au vzut nsoitorii lumina sau au auzit glasul? Dac au vzut lumina, de ce nu au orbit i ei precum el? Dac au auzit glasul, de ce nu s-au convertit? nelegem astfel c transformarea spiritual i efectele fizice resimite de Saul au avut loc pe parcursul rpirii la cel de-al treilea cer. nsoitorii si au observat un aspect al slavei lui Dumnezeu, mult atenuat, care nu le-a afectat corpul fizic, ci doar I-a uluit. Este foarte probabil ca lumina s fi avut sunet, sau sunetul s fi avut lumina. Totui, e greu de neles de ce Luca pretinde c martorii au auzit glasul dar n-au vzut lumina; n timp ce Pavel susine exact invers3.

n anul 60, la 22 de ani de la producerea evenimentului, Pavel se afla n Cezareea, n tribunalul local, dinaintea regelui Agripa, a surorii acestuia, Berenice i a Porcius Festus. Apostolul nu fusese adus acolo pentru a fi judecat (cci ceruse deja judecata Cezarului), ci din pricina curiozitii lui Agripa. Cu acest prilej el povestete din nou momentele chemrii sale. Relatarea conserv aceleai circumstane descrise cu doi ani nainte, pe treptele fortreei din Ierusalim, dar adaug i pilda cu piciorul i epua, coninut n naraiunea lui Luca. Aflm acum c Iisus a vorbit n evreiete; iar mesajul su este mult mai amplu coninnd i porunca propvduirii la neamuri. Totui Pavel nu a primit aceast porunc pe drumul Damascului, ci abia trei ani mai trziu la Ierusalim. Din raiuni strategice, el comaseaz mesajele lui Hristos i chiar l red mai prudent pe al doilea ca s nu-l mnie pe regele Agripa: ,,Am vzut-o, rege, la amiaz n calea mea, o lumin n cer, mai puternic dect strlucirea soarelui strlucind mprejurul meu i a celor ce mergeau mpreun cu mine./ i noi toi caznd la pamant, eu am auzit un glas care-mi zicea in limba evreiasca: Saule, Saule, de ce ma prigoneti? Greu ii este sa loveti cu piciorul in tepusa./ Iar eu am zis: Cine eti Doamne?iar Domnul a zis: Eu sunt Iisus pe care tu l prignesti./ Dar scoal-te i stai pe picioarele tale. Cci spre aceasta M-am artat ie: ca s te rnduiesc slujitor si martor, si al celor ce ai vzut si al celor ntru care M voi arata ie./ Alegndu-te pe tine din popor i din neamurile la care te trimit,/ S le deschizi ochii, ca s se ntoarc de la ntuneric la lumin i de la stpnirea lui Satana la Dumnezeu, ca s ia iertare pcatelor i parte cu cei ce s-au sfinit prin credina n Mine.(Fapte26,13-18).

Martorii sunt unanimi n atestarea orbirii lui Saul, dup ntlnirea cu Hristos pe drumul Damascului. Este o tipica orbire de iniiere sau orbire de transformare, metanoic. Iisus o anunase clar, cu activa ani mai nainte: ,,Spre judecata au venit n lumea asta ca cei care nu vd s vad i cei care vd s fie orbi(Ioan 9,39).Saul nu era destinat s rmna orb, ci s fie vindecat de orbire.

Anania, un ucenic din Damasc, are o vedenie de la Domnul: ,,i Domnul a zis ctre el: Sculndu-te mergi pe uita care se chema Uita Dreapta i caut in casa lui Iuda pe un om din Tars, cu numele Saul; c, iat, se roag./ i a czut n vedenie pe un brbat anume Anania intrnd la el i punndu-i minile peste el, ca sa vd iarai.(Fapte9,10-11).

Saul fusese dus de mn pn la Damasc, dar toata comunitatea cretina l tia drept prigonitor, astfel c Anania se temea. A fost nevoie de o insisten speciala din partea lui Iisus: ,, Mergi fiindc acesta mi este vas ales, ca sa poarte numele Meu naintea neamurilor i a regilor i a fiilor lui Israel;/ Cci eu ii voi arata cte trebuie s ptimeasc El pentru numele Meu.(Fapte9,15-16). Silit, Anania vine i l numete pe Saul frate, i precizeaz c a fost trimis de Iisus i i pune minile peste el: ,,Si ndat au czut de pe ochii lui nite solzi; i a vzut iarai i, sculndu-se, a fost botezat,/i lund mncare, s-a ntrit: i a stat cu ucenicii din Damasc cteva zile (Fapte 9,18-19).

Evenimentul a rmas nregistrat i n relatarea lui Pavel nsui, fcut 20 de ani mai trziu, pe treptele fortreei din Ierusalim:,, Iar un oarecare Anania, brbat evlavios, dupa Lege, mrturisit de toi iudeii care locuiau n Damasc,/ Venind la mine i stnd alturi mi-a zis: Frate Saule, vezi iarai/ i eu n ceasul acela l-am vzut./ Iar el a zis; Dumnezeul prinilor notri te-a ales mai nainte pe tine ca s cunoti voia Lui i s vezi pe cel drept i s auzi glas din gura Lui;/ Ca martor vei fi lui, n faa tuturor oamenilor, despre cele ce ai vzut i ai auzit/ i acum ce zboveti? Sculndu-te boteaz-te i spal-i picioarele, chemnd numele Lui( Fapte 22,12-16).

,,Cecitatea lui Pavel durase trei zile, perioad n care a rmas n post negru. E de remarcat c prin actul lui Anania el a primit impoziia minilor, adic Duhul Sfnt, nainte de ceremonia propriu-zisa a botezului. Dup cteva zile petrecute mpreuna cu cretinii, Saul isi ncepe propvduirea n sinagogile Damascului, spre stupefacia iudeilor, care nu mai tiau ce s cread. El practica aa zisa predic apostolic , atestat n cuvntarea lui Petru de la Cincizecime i n cuvntarea lui tefan: dovedea faptul c Iisus este Hristos, Mesia, pe baza textelor sfinte ale Torei, Proorocilor i Psalmilor. Acest tip de predic, foarte frecvent n Biserica primar, se adreseaz comunitatilor evreieti, cunosctoare ale Sfintei Scripturi ( Ulterior, cnd Apostolii vor vorbi neamurilor pgne) i uneori ne-evreilor ,, temtori de Dumnezeu, adic ne-evreilor care aderaser la mozaism-i ei cunosctori ai Sfintei Scripturi. Ulterior, cnd Apostolii vor vorbi neamurilor pgne strategia predicii se va schimba. Va apare o noua predica, pe care o putem numi paulin, deoarece Pavel a fost maestrul ei. Modelul aceleia l constituie cuvntarea din areopagul Atenei4.

Nu tim exact ct a propvduit Pavel n Damasc, probabil doi ani, dar tim c att argumentele, ct i exemplul su personal au avut rezultate notabile, ntrind mult comunitatea cretin. Saul i creeaz chiar discipoli. Atunci nteleg iudeii c acest fost fariseu foarte nvat este un adversar redutabil. Ei hotrsc s-l asasineze: ,,i dup ce au trecut destule zile, iudeii s-au sftuit s-l omoare./ i ei pzeau porile i ziua i noaptea ca s-l ucid.( Fapte 9.23-24). Aceasta este prima ncercare de anihilare fizic a lui Saul i este de remarcat c ea nu are caracter oficial, ci este organizat ca o aciune de strada. Tragem concluzia c evreii din Damasc erau profund divizai n ceea ce-l privete pe Saul, iar adversarii lui nu puteau miza pe condamnarea oficial.

De altminteri planul asasinilor este trdat, iar ucenicii l salveaz spectaculos pe noul apostol: ,,i lundu-l ucenicii lui noaptea, l-au cobort peste zid, lsndu-l jos ntr-un co (Fapte 9,25). aisprezece ani mai trziu, ntr-o epistol catre locuitorii Galatiei, Pavel pare s indice c nu a fugit prea departe i c, dup ctva timp, s-a rentors:,, m-am dus n Arabia i m-am ntors iarai n Damasc(Gal.1,17).Oricum tim sigur c dup trei ani de la chemarea lui, Saul pleac la Ierusalim, spre a-i ntlni pe capii Bisericii, Petru i Iacob-fratele Domnului:,,Apoi, dup trei ani, m-am suit la Ierusalim, la Apostolii cei dinainte de mine, ca s-l cunosc pe Chefa i am rmas la el 15 zile / Iar pe altul din Apostoli n-am vzut, dect numai pe Iacob, fratele Domnului(Gal.1,18-19).

Sosirea lui Saul la Ierusalim este un moment extrem de important i de dramatic al istoriei cretine. Faptele Apostolilor ne mrturisesc c ucenicii s-au temut de la nceput de el, crezndu-l iscoada. Numai intervenia lui Barnaba, care-i cunotea activitatea din Damasc, i-a deschis ua comunitii cretine. Odat admis ca propvduitor, lui Saul i s-a recomandat s predice ,,elenitilor(probabil iudei grecizai)- desigur din cauza solidei sale culturi. Ivirea lui n templu i prin sinagogi a produs ns o reacie fulgertoare: ,,elenitii hotrsc s-l omoare. Este a doua tentativ de asasinat consemnat ntr-un timp relativ scurt, aadar putem deduce c pe numele lui Saul exista un ordin secret de exterminare, emis de una din autoritile iudaice, poate chiar de arhiereul ce se considera de bun seam trdat. De altfel, Apostolii vor lua o hotrre radicala, expediindu-l n grab pe tnrul fariseu la Cezareea i apoi n localitatea sa natal, Tars, unde din pricina poziiei sale sociale nimeni n-ar fi ndrznit s-l asasineze.

Hristos nsui I-a poruncit lui Pavel s plece grabnic din Ierusalim, artndu-I-Se n Templu. Cu aceeai ocazie l-a investit drept Apostol al neamurilor, dup cum va mrturisi el in anul 58:,, i s-a ntmplat, cnd m-am ntors la Ierusalim i m rugam n Templu, s fu n extaz,/ i s-l vd zicndu-mi :Grbete-te, i iei degrab din Ierusalim, pentru c nu vor primi mrturia ta despre Mine,/ i eu am zis: Doamne, ei tiu c eu duceam la nchisoare i bteam, prin sinagogi, pe cei ce credeau n Tine,/ i cnd se vars sngele lui tefan, mucenicul Tu, eram i eu de fa i ncuviinam uciderea lui i pzeam hainele celor care l ucideau./ i a zis ctre mine: Mergi, ca Eu te voi trimite departe, la neamuri(Fapte 22,17-21). Astfel, ceea ce dintotdeauna li s-a prut iudeilor o blasfemie, ceea ce va duce la stingerea cretinismului printre evrei, propvduirea ctre neamuri, a fost o porunca a lui Iisus Hristos data mai nti robului Su Petru, i apoi, iat robului su Pavel.

E.E.Ellis susine ca Saul ar fi rmas n Tars aproape zece ani. Totui cronologiile sunt foarte nesigure acum. Conform Galateni 2,1, ntre martiriul lui tefan i anul 50 d.Hr., anul conciliului de la Ierusalim, ar fi trecut 14 ani. Astfel martiriul lui tefan poate fi datat n anul 36 d.Hr. Dac meninem cronologia pe care am adaptat-o pn acum i considerm c miracolul de pe drumul Damascului a avut loc n anul 38 d.Hr., atunci nseamn c Saul s-ar fi rentors la Ierusalim n anul 41, iar dup dou sptmni s-ar fi refugiat n Tars. Nu putea rmne acolo mai mult de patru ani, pn n anul 45, deoarece majoritatea teologilor plaseaz n anul 46 nceputul cltoriei sale misionare ( data pe care o recomand coroborrile cu alte izvoare istorice). Aadar, cndva, prin anul 45 d.Hr., la iniiativa i prin efortul personal al lui Barnaba, Saul fu adus din Tars n Antiohia, o zona unde se propvduia acerb.5

Este nceputul unei perioade de strnsa colaborare ntre Pavel i Baranaba. Strategia din Antiohia a fost att de eficient, nct a creat o comunitate exemplar. Acolo a aprut numele de cretin:,,i n Antiohia, ntia oara, ucenicii s-au numit cretini (Fapte11,26). Saul i Barnaba au predicat un an de zile. n urma unei proorociri a fratelui Agabus, n Antiohia se organizeaz prima mare colectare de ajutoare pentru sraci. Aceasta colect salveaz de la foamete comunitatea cretina din Iudeea. Iar ajutoarele au fost aduse la Ierusalim de Saul i Barnaba.,,Iar Barnaba i Saul, dup ce au ndeplinit slujba lor, s-au ntors de la Ierusalim la Antiohia, lund cu ea pe Ioan, cel numit Marcu (Fapte12,15) .Pavel avea pe atunci cam 40 de ani, iar o lucrare apocrifa numita ,,Faptele lui Pavel si ale Tecleine ofer o surprinztoare descriere fizica a sa, acceptata astzi de aproape toi teologii:,,un om mic de statura, cu pr nu prea bogat, cu picioarele strmbe, destul de sntos, cu sprncene care se mpreunau, cu un nas oarecum coroiat, dar plin de graie, uneori avea nfiarea unui om, iar alteori avea faa unui nger. Iat personajul care avea s cucereasc lumea n numele lui Hristos.

b. Activitatea misionar a Sfntului Pavel n Corint

Nici Tradiia, nici Faptele Apostolilor nu ne indic din ce pricin a plecat Pavel din Atena, dar e posibil s fi plecat din cauza succesului limltat al propvduirii. Apostolul s-a ndreptat ctre Corint, loc ce va dobndi o importan aparte n istoria cretinismului. Conform lui E.E.Ellis, va sta acum aproape doi ani n Corint. Majoritatea teologilor cred c Pavel a ajuns acolo n anul 51, deoarece la Corint, el a gsit iudei din Roma, recent izgonii de decretul mpratului Claudiu (care fusese promulgat n anul 50). De astfel, a stat la unul dintre aceti iudei, Acvila, refugiat mpreuna cu soia sa Priscila. Acvila i Priscila erau fctori de corturi, ca i Paul. Ei lucrau mpreun i se ntreineau vnzndu-i produsele.

Acvila i Priscila vor rmne prieteni devotai ai Apostolului. Peste 8 ani, cnd se vor ntoarce la Roma, ei vor fi invocai de Pavel drept persoane foarte dragi. Problema este ca nu ni se relateaz despre convertirea lor; Aadar, n Corint, e posibil ca Pavel s-i fi aflat deja cretinai. Astfel se contureaz ipoteza unei evanghelizri la Roma chiar nainte de anul 50, ipotez aproape certa, devreme ce Claudiu i-a exilat nu numai pe evrei, ci i pe cretini. Mai mult nc, tim c romanii, la data aceea, i asimilau pe cretini, evreilor; prin urmare deducem ca n Roma se formase o comunitate iudeo-cretin, poate prin propvduirea adepilor lui Iacob, fratele Domnului, poate spontan, prin deplasarea meteugarilor cretini din Palestina ori din alte Provincii deja evanghelizate.

n Corint, Pavel apeleaz la strategia binecunoscut: propvduiete smbta n sinagoga iudeilor i elinilor temtori de Dumnezeu. Din Macedonia sosesc Sila i Timotei, aducnd veti despre Bisericile de acolo ( inclusiv despre Biserica din Tesalonic). Reacionnd la aceste veti, Pavel redacteaz cele dou Epistole ctre tesalonicieni considerate epistolele sale timpurii i dup unii teologi, primele scrieri ale Noului Testament. n epistole ,Sila este numit Silvan. Ambele scrieri au trei teme majore comune: ntrirea n credina dup modelul apostolic (Pavel le reamintete permanent tesalonicienilor de modul cum a supravieuit i de ceea ce a propvduit) eshatologia (exist precizri importante referitoare la Anticrist, n II Tesalonicieni 2, 1-2 si la Parusie); ndemnuri practice pentru realizarea vieii cretine ( I Tesalonicieni 5, 15-22) unde gsim cteva porunci pauline celebre: ,,Rugai-v nencetat, ,, Duhul s nu-l stingei, Proorociile s nu le dispreuii; Toate s le ncercai; inei ce este bine; ,,Ferii-v de orice nfiarea a rului). Pasajele eshatologice arat clar c Pavel credea la ora respectiv n realizarea grabnica a Parusiei. Se pare ca aceasta a fost credina tuturor Apostolilor i a primelor comunitii cretine. Este interesant de urmrit, n scrisorile pauline, cum, pe msura trecerii timpului, tema eshatologica se diminueaz, apoi pe msura apropierii martiriului, venim cu aceeai art i convingere.

La Corint, n anii 51 i 52, Apostolul i-a dedicat ntregul efort propvduirii: ,,Pavel era prins cu totul de cuvnt, mrturisind iudeilor ca Iisus este Hristosul (Fapte 18,5).Totui sinagoga rezista si rspunde cu hule. Atunci Pavel ia din nou hotrrea de a-i schimba strategia evanghelizrii, adresndu-se non evreilor: ,,Si stand ei mpotriva si hulind, el scuturndu-si hainele a zis ctre ei: Sngele vostru asupra capului vostru! Eu sunt curat. De acum nainte m voi duce la neamuri. ( Fapte18,6).Se observa aadar c Apostolul apela la neamurile pgne ca la o alternativa. Dei el nsui va mrturisi c Hristos i poruncise n Ierusalim, ntr-o vedenie, s propvduiasc pgnilor, Pavel a dat ntotdeauna ntietate evreilor, propvduind pentru pgni mai ales cnd predica pentru evrei devenea imposibil.

De altfel, cuvintele sale nu cdeau aproape niciodat n gol. La Corint de pild, o parte din iudei, n frunte chiar cu Crispus, mai marele sinagogii, s-a convertit, Pavel se mut n locuina lui Titus Iustus, care nu era evreu din natere, dar frecventa sinagoga ( era un ,,cinstitor/ temtor de Dumnezeu, iar casa lui se afla lng sinagoga deci foarte bine plasat). Evanghelizarea paulina ncepe s aib mare succes printre locuitorii Corintului. Iisus nsui I se arata lui Pavel: ,,noaptea n vedenie, ntrindu-l: ,,i Domnul a zis lui Pavel, noaptea n vedenie: Nu te teme, ci vorbete i nu tcea,/ Pentru c Eu sunt cu tine i nimeni nu va pune mna pe tine, ca s-i fac ru. Cci am mult popor n cetatea asta (Fapte 18,9-10). Pavel propvduia n forta un an i jumtate.

,,Pe vremea cnd Galion era proconsulul Ahaiei (probabil n anul 52), iudeii se revolt din nou mpotriva lui Pavel i l trsc la judecat. Este important de menionat, pentru onestitatea comunitii evreieti din Corint, c de ast dat nu s-a apelat la minciuni, ci acuzaiile au vizat exact ceea ce deranja sinagoga: demersul religios al Apostolului. Iudeii protestau, pur i simplu, mpotriva nvturilor evanghelice. Totui, onestitatea acuzaiilor a nsemnat, totodat, i slbiciunea lor; deoarece proconsulul nu era absolut deloc interesat de disputele religioase evreieti6

Prin urmare, evreii nu au nici o ansa s obin condamnarea lui Pavel. Nici mcar show-ul public montat prin baterea lui Sostene ( noul conductor al sinagogii) dinaintea tribunalului nu l-a clintit pe Galion ( despre care Tradiia susine c era fratele lui Seneca). Astfel, Pavel i continu nestingherit propvduirea.

n anul 52, se pare c Duhul Sfnt I-a permis Apostolului s lucreze i n provinciile elenizate ale Asiei Mici. Pe acestea, Pavel le va pstra pentru urmtoarea cltorie misionar, deoarece acum voia s se ntoarc n Ierusalim. l nsoesc pe drumul de ntoarcere Priscila i Acvila- nu avem informaii despre restul grupului paulin. Cei trei s-au ntors n Chencrea(s), un port n apropierea Corintului situat spre sud-vest. ( La Chencrea, Acvila i-a tuns prul, ca urmare a unei fgduine). Direcia era Siria, dar Pavel face o escal la Efes.7c. Epistolele lui Pavel i tradiia epistolar paulinCronologic vorbind, literatura cretina ncepe pentru noi cu epistolele Apostolului Pavel. n acestea sunt incluse, cu sigurana, elemente preexistente, care pot fi definite cu uurin drept ,,forme preliterare (Ph.Vielhauer): este vorba de scurte mrturii de credina n moartea i nvierea lui Hristos ( de exemplu 1Tes.4,14) sau de enunurile de tip analog destinate probabil s serveasc la catehizarea noilor convertii, cum ar fi cel referitor la tradiia despre moartea i nvierea lui Iisus, pe care Apostolul Pavel declar c a primit-o i a transmis-o la rndul su (1 Cor.15,3-5). Alte formule aveau probabil o anumit funcie n context liturgic, cum sunt imnurile pe care unii au crezut c le-au descoperit n Epistola ctre Filipeni (2,6-11) sau n (1. Timotei 3,16). Pe de alta parte ns este extrem de dificil s li se determine cu exactitate forma originar; n plus, cu greu se poate vorbi n aceste cazuri de fenomene literare. Formulele de credin care pot fi considerate documente n sine i producii individuale vor apare abia spre sfritul secolului al III-lea; iar ca enunuri oficiale, vor apare i mai trziu.8Genul Epistolar

Cele mai vechi documente cretine conservate ntr-o form independent sunt epistolele Apostolului Pavel. ntr-o epoc n care transmiterea oral a mesajului cretin era predominant, scrisoarea nlocuia comunicarea oral atunci cnd expeditorul i destinatarul erau la distan unul de cellat. Primele scrisori cretine n-au fost scrise pentru posteritate, ci pentru a servi unor exigene de moment. Una singura, ce dateaz de la nceputurile cretinismului, este adresat de ctre o persoana alteia: epistola a treia a Apostolului Ioan; urmtoarea, pstrata pn azi, este aceea a lui Ignatiu de Antiohia, adresata lui Policarp. Una dintre epistolele autentice ale Apostolului Pavel este adresata att unei persoane (lui Filimon), ct i bisericii care se reunete n casa lui; celelalte sunt destinate unor biserici sau unor grupuri de biserici, cum este i cazul epistolelor ctre Coloseni i Efeseni, al 3. Corinteni, 2. Ioan, ca i al celor ase scrise de Ignatiu i al epistolei lui Policarp din Smirna. Epistolele ctre Timotei i Tit par s fie scrise de o persoan ( Pavel) i trimise alteia, dar acest cadru e fictiv. 9

Prima epistola a lui Clement este transmis n realitate de ctre o biseric alteia. Alte ,,epistole de la nceputurile cretinismului sunt mai degrab tratate ce conin unele elemente formale ale epistolei i vizeaz mai muli destinatari (Evrei, Iacov, 1Petru si 2 Petru, Iuda, Barnaba; 2 Clement este o omilie care nu are nimic dintr-o epistol). n Apocalipsa lui Ioan se gsesc apte scrisori adresate comunitii cretine din Asia Mica (cap.2-3), dar acestea sunt n realitate mesaje profetice; Apocalipsa are mai degrab un cadru epistolar ( 1,4-6; 22,21) corelat probabil cu intenia de a fi citit n timp ce se oficia liturghia. n sfrit, dou scrisori pot fi citite n Faptele Apostolilor ( 15,23-29;23, 26-30).

Aceasta varietate de forme i funcii corespunde celei pe care o avea scrisoarea n lumea elenistica. A. Deissmann face o distincie ntre scrisorile propriu-zise, destinate comunicrii imediate i avnd un caracter privat, i epistole, n care forma epistolar este doar un artificiu i servete ca suport pentru tratarea unui subiect destinat unui public larg; el introduce n prima categorie epistolele lui Pavel i 2 Ioan i 3 Ioan, iar n cea de-a doua Pastoralele, Epistola ctre Evrei, epistolele lui Iacov i Iuda, 1 Petru i 2 Petru . Aceast clasificare a avut o mare influen (eventual modificat: scrisoare propriu-zis-scrisoare-literara), dar astzi este socotit prea rigida. n prezent sunt preferate clasificri mai articulate, care in cont i de vechile tratate de epistolografie (n manualele din epoca elenistica erau menionate 21 de tipuri distincte de scrisori, mai trziu 41) si care evita opoziia dintre dou mari categorii n favoarea unui spectru de posibilitati. W. Doty, de pilda pune la baza clasificrii sale distincia ntre scrisori ,,mai personale (n cadrul unui raport imediat ntre autor i adresant) i ,,mai puin personale ( ce presupun un raport mai formal i mai distant), mprindu-le apoi i pe ultimele n mai multe categorii. D.E.Aune se distinge ntre scrisori private sau documentare (menite s menin contactul cu familia sau cu prietenii, s comunice informaii, s formuleze cereri); scrisori oficiale (scrise de un guvernator ori de un reprezentant al su, aflai n exerciiul funciunii) i literare (conservate i transmise prin canale literare, cum ar fi epistolarele). De altfel, aproape orice gen de scriere putea fi turnat intr-o forma epistolara. 10

Prin urmare, elementele formale tipice pot conferi aspect epistolar unor scrieri foarte diverse; dup cum am vzut, aa se ntmpla n mod frecvent n cretinismul antic. S facem o scurta analiz a acestor elemente: ele sunt formule fixe care permit un spectru limitat n variaiuni i care se gsesc mai cu seama la nceput i la sfrit. Scrisoarea ncepe cu un prescript ( praescriptum), format din trei elemente: numele expeditorului ( superscriptio), cel al destinatarului ( adscriptio) i un salut ( salutatio), exprimat de obicei prin infinitivul chairein (subnelegndu-se legi), la care se poate aduga o urare de sntate ( formula valetudinis). O form alternativ de prescript este: de la A ctre B, fr salutri. Aceste trei elemente puteau fi amplificate adugnd la cele dou nume indicaii de rudenie, de exemplu, sau titluri, iar salutului nite adverbe. La sfritul scrisorii apare o fraz de ncheiere, de genul ,,ai grij de tine ca s fii ferit de necazuri, substituit mai trziu de o formul prin care se transmiteau salutrile altora i/ sau se cerea adresantului s salute nite cunotinte comune; la final se gsea deseori erroso/ errosthe (s fii/ s fii sntoi), urmat frecvent de data. Textul scrisorii era ritmat de formule care introduceau diverse tipuri de comunicri, de pilda ,,am primit scrisoarea ta", ,afl c", ,, dup cum i-am scris, ,,m minunez, ,, te rog i aa mai departe. 11

Pavel, creatorul epistolei apostolice, model pentru epistolele cretine antice ulterioare, adopt i modific aceste convenii. La el, salutatio are forma fundamental ,,har vou i pace , n care la tradiionalul salut ebraic shalomse se aduga cuvntul grec charis , cu o semnificaie teologic (trimite la lucrarea lui Hristos). Forma simpl se gasete n 1.Thelasonicieni 1, 1; n celelalte epistole ea se amplific prin cuvintele ,,de la Dumnezeu Tatl (Nostru) i de la Domnul Iisus Hristos . Pavel amplific menionarea propriului nume ca expeditor prin titlul de apostol, care poate fi ulterior dezvoltat prin referiri la originea i la semnificaia sa (Rom.1,1-6), i eventual, prin nume de colaboratori asociai la expediere (1 Cor.1,1:Sostene; 2Cor.1,1: Timotei; 1 Tes.1,1: Silvan i Timotei). Chiar i menionarea destinatarilor poate fi dezvoltat ( 1 cor. 1,2; Rom.1,7). Urmeaz un preambul prin care se aduc mulumiri pentru starea comunitii destinatarilor ( Rom.1, 8-17; 1Cor.1,4-9; n mod semnificativ lipsete n Epistola ctre Galateni ,pentru c e scrisoare de dojan), care se deschide cu ,,Mulumesc lui Dumnezeu sau cu ,, Binecuvntat este Dumnezeu. n ncheiere Pavel, pune saluturile ( 1Tes. 5,26; 1 Cor.16.19-20), dar nlocuiete tradiionala formul de salut cu o urare. Cea mai veche forma a ei apare n 1 Tesalonicieni 5,28: ,, Harul Domnului Nostru Iisus Hristos s fie cu voi; caracteristice pentru formulele sale de salut sunt i ndemnul la schimbul reciproc de srutri sfinte ( 1 Tes.5,26;1 Cor.16,20), care trimite la o lectur a epistolelor n contextul liturghiei comunitare, ori amintirea faptului c salutul este autograf ( 1 Cor. 16,21; Gal.6,11; Filim.19). n textul epistolei, Pavel adopt deseori formulele convenionale semnalate mai sus. Cnd trece de la introducere la cuprins sau cnd ncepe s dezvolte n interiorul epistolei paragrafe noi, Pavel are o predilecie speciala pentru o formul de tipul ,,voiesc s tii ( Gal. 1,11; Filip.1,12), ,,nu vreau ca voi s nu tii ( 2 Cor.1,8;Rom.1,13) i pentru o formul prin care cere ceva, de obicei folosind parakalo ( 1Cor,10;4,16;16,15). 12

Firete, epistolele lui Pavel sunt mult mai lungi i mai complexe dect cea mai mare parte a scrisorilor private scrise pe papirus i ajunse pn la noi. Pavel dezvolt teme teologice i etice, i pentru a-i atinge elurile polemice i apologetice, folosete din plin resursele retoricii. ntotdeauna ns e vorba de scrisori referitoare la situaii concrete fa de care apostolul considera necesar intervenia sa de la distanta, i, de asemenea, ele au funcia de a dezvolta i punctele de vedere doctrinale. Epistola ctre Romani este n parte o excepie; dar aici Pavel se adreseaz unei comunitii pe care n-a fondat-o el i face o expunere organic a temelor fundamentale ale evangheliei sale. Aceast trstura este impusa ns de o situaie bine determinat: Pavel vrea s desfoare o misiune n Occident i vrea s fie primit i susinut la Roma. n acest caz avem n faa ochilor nu un tratat sub forma de scrisoare, ci o scrisoare autentica, n care o anume tematic este amplu dezvoltat n cadrul unor exigene reale strns legate de contextul comunicarii.13Tratarea Epistolei

Despre orasul Corint

Corintul era unul din cele mai populare orase ale lumii vechi. El ajunsese la o mare inflorire datorita asezarii sale intre doua mari si traficului sau comercial cu Occidentul si Orientul. Bogatia si prosperitatea sa au atras ns nu numai admiraia, ci i invidia altor ceti din antichitate. Intrnd n conflict cu Roma, Corintul a fost distrus n ntregime de ctre consulul L.Julius Cezar care l-a transformat n colonie romana. Rapida refacere i nflorire a Corintului n-au adus ns cu ele numai belsugul, cultura i civilizatia, ci i luxul, desfrul, mizeria. Corintul devenise unul dintre cele mai vestite locuri de desfrnare i unul dintre cele mai mari centre sclavagiste din Imperiul Roman. Din cei aproape 6000000 locuitori, ci numra Corintul n veacul apostolic, peste 400000 erau sclavi, iar majoritatea celorlali era lipsit cu desvrire de orice mijloace de producie i de orice drepturi politice. n Corint se afla cel mai renumit templu al zeitei Venus-Afrodita, ale crei preotese, peste 1000 de ierodule, ridicaser prostituia la rangul de cult religios i se desfrnau uneori chiar n vzul trectorilor. La ierodule se adugau alte sute i mii de curtezane, care le fceau o concuren funest n restul oraului i care duceau mai departe procesul de destrmare moral a vieii de familie i a vieii politice.14Corintul a fost devastat de mai multe ori de ctre barbari ncepnd din veacul IV dup Hristos, a fost cucerit de ctre francezi n 1205, a fost cedat apoi veneienilor i trecut apoi, rnd pe rnd, de la un stpn la altul.

Corintul de azi este un orael cu totul deosebit, cldit la oarecare deprtare de vatra vechiului ora.

b.Motivele scrierii Epistolei I ctre Corinteni.

Este adevrat, c comunitatea cretin din Corint prezint i alte aspecte tot att de complexe i de variate. Unele se refereau la viaa bisericeasc, altele la inuta morala, iar altele la preocuprile duhovniceti ale corintenilor.Cunoaterea lor explic nsi motivul scrierii epistolei.

Apostolul prsete Corintul n vara sau toamna anului 52 nsoit de Acvila i Priscila, ei ndreptndu-se spre Efes.

Acvila i Priscila rmn aici, n timp ce Sf. Pavel pornete mai departe pe mare, debarcnd la Cezareea Palestinei. De aici el se duce la Ierusalim la praznic i apoi se napoiaz n Antiohia ncheind astfel a doua cltorie misionar. Dup ce zbovete o vreme n Antiohia, Sf. Pavel pornete din nou spre Tars, Derbe, Listra, Iconiu i Antiohia Pisidiei, revede Galatia, strbate Frigia i ajunge la Efes.

Aici i n mprejurimi se oprete el timp de mai bine de trei ani, desfurnd o bogata activitate misionar(Fapte XVIII,23).

De la plecarea sa din Ahaia trecuser aadar, aproape patru ani ncheiai(52-54).

n tot acest timp el urmrise cu grija de parinte dezvoltarea Bisericii din Corint i primise aproape numai veti bune despre starea i propirea ei. Aceste veti erau aduse de cltorii cretini din Corint care vizitau pe Apostol la Efes i-l informau despre mersul comunitii din capitala provinciei Ahaia.

Din cuprinsul epistolei aflm, mai inti, c nu mult dup plecarea Sf. Pavel din Ahaia au sosit n Corint i ali predicatori ai Evangheliei. Unii dintre acetia erau nsufleii de un nalt zel misionar, dar alii erau mnai de preocupri cu totul strine de duhul adevratului apostolat cretin.

ntre cei dinti se numara iudeul Alexandrin Appolo, care a sosit la Corint venind din Efes. El era ns doar un catehumen nceptor, cci cunoscuse numai botezul lui Ioan.

Constatnd. aceast mare lips n pregtirea lui catehetic i apreciindu-i rvna i cultura, Acvila i Priscilla l-au luat la dnii i i-au completat catehizarea, spre a-l face apt pentru misiune.

Activitatea misionara a lui Apollo la Corint a avut ns i unele rezultate neateptate: anumii cretini au fost captivai att de mult de cunotinele sale biblice i filozofice i de talentul su oratoric, nct l socoteau mai presus dect orice alt misionar cretin i-l cinsteau ca pe apostolul lor preferat. Preuirea lor pentru persoana lui Apollo mergea att de departe, nct, cu toate c fuseser catehizai i convertii la cretinism de ctre Sf.Pavel i ziceau cu emfaza ai lui Apollo. Ei se considereau chiar un fel de elit intelectual ntre ceilali credincioi, un fel de grupare aleas a nelepilor. De aceea Sf.Pavel combate cu toata asprimea atitudinea admiratorilor lui Apollo i-i chem la ordine, artndu-le preocuprile lor, constituie o nesocotire a Crucii lui Hristos i o tirbire a pcii i unitii Bisericii.15n Corint au venit de asemenea i civa predicatori iudaizani care renunaser la legea mozaic i la prescripiile rituale ale iudaismului, dar pstraser nc o vie i ascuns ostilitate fa de persoana i activitatea Sf.Pavel. Plini de invidie fa de succesele lui misionare acetia-i contestau apostolatul i declarau c recunosc ca autentic numai autoritatea Sf.Petru i a celor 12 apostoli ai Mntuitorului. Sf.Petru nu fusese n Corint i nu contribuise cu nimic la ntemeierea sau propirea Bisericii de acolo. Era deci greit atitudinea acelora care se intitulau ai lui Petru .sau a acelora care se intitulau ai lui Apollo (ICor.I,12;III,21).

Ca s combat aceste dou tendine greite, ali corinteni relevau demonstrativ numele i autoritatea Sf.Pavel. Imitnd procedeul celorlali ei se deosebeau numindu-se ai lui Pavel. Spectacolul acesta era apoi ntregit i de a patra tendin greit a corintenilor care, spre a putea duce i dup convertire o via liber se socoteau ca ei aparin nemijlocit lui Hristos, ca ar fi unii cu El printr-o legtur mai intim i mai direct dect aceea care trece printr-un apostol. Aceast atitudine era cea mai primejdioas cci adncea ruptura sufleteasc ntre credincioi, favoriza slbirea moravurilor i a credinei i putea duce curnd la o adevarat schism i chiar la erezie. De aceea Apostolul o combate cu cea mai necrutoare asprime, dnd pe fa toat falsifitatea concepiei din care izvora i toat ipocrizia acelora care au iniiat-o i care o susineau.16ntre cele patru tendine nu se artase nc nici o deosebire de credin, iar legtura dragostei i unitatea bisericeasc dei grav ameninate nc nu fuseser sfrmate. Toate nesocoteau ns destul de grav ndemnul evanghelic la smerenie, la pace i la iubire freasc, toate tulburau linitea Bisericii i-i primejduiau unitate

Apostolul este indignat de faptul c, cu tot efortul sau, cu toat struina lui de a schimba modul de gndire al corintenilor, de a-i face maturi n gndire, de a schimba laptele cu bucatele tari, acetia au rmas tot trupeti, i copii n gandire: Suntei tot trupeti, ct vreme este ntre voi invidie i ceart i dezbinri (I Cor.3,1-30) 17La baza dezbinrilor din Corint stteau mai puin motive de ordin ideologic i mai mult motive de ordin personal, sttea ndeosebi pcatul mndriei. Fiecare se considera superior celuilalt. De aceea, Sf. Apostol Pavel le atrage atenia corintenilor asupra ctorva adevruri menite s-i smereasc. Biserica este o creaie divin la formarea creia misionarii n-au un merit deosebit.

Ei sunt doar nite iconomi ai tainelor lui Dumnezeu (4,1), nite instrumente, nite slujitori ai planurilor lui Dumnezeu. n plus, ei nu au nimic de la ei nisi, i prin urmare, nimic care s le aparin, iar toate darurile i lucrarea lor vine de la Dumnezeu.

tiind c este acuzat c nu i-a ndeplinit datoria, Apostolul ine s precizeze c lucrarea fiecruia o apreciaz dup cuviin numai Mntuitorul Hristos ,care cunoate cele ascunse ale fiecruia. Nu oamenii l judeca n aceast privin i nici el nu ndrznete s se judece (s i aprecieze munca), tiind ct de subiectiv este aprecierea omeneasc. Apoi el face o paralel ntre asemenea cretini satisfcui de ei nii, siguri de mntuire i admirai de semenii lor, i adevraii Apostoli, care n comparaie cu cei dinti, ndura pentru Hristos nu numai foame, sete, bti, pribegie, osteneli, ocri, huliri, prigoane i primejdii de moarte, ci i dispreul lumii, n toate artnd rbdare, blndee i prisos de buntate ntru smerenie desvrit.18Combaterea dezbinrilor i a certurilor pentru ntietate n Biserica se ncheie cu un apel la smerenie, la ascultare fiasc i la pace. Apostolul face apel la dreapta judecat i la inima corintenilor, artndu-le dragostea lui de printe i dndu-se pe sine pild vie de urmat ntru toate Nu ca s v ruinez v scriu acestea, ci va povuiesc ca pe nite fii ai mei iubii

(4,14).19 Corintenii credincioi catehezei apostolice i supui sfaturilor Apostolului Pavel au scos aadar, din cuvintele sale,urmatoarele nvturi:

-S deteste orice rivalitate i orice dezbinare ntre cretini.

-S fug de orice mndrie deart i orice pretenie de ntietate.

-S-i mpodobeasc sufletul cu smerenia, cu pacea i cu dragostea freasc.

-S pstreze netirbit legtura cu Hristos i cu Biserica Sa cea Sfnta, ferindu-se de pcat i artndu-se vrednici de harul divin primit prin Botez, fa de care nici talentele, nici cunotinele i nici strdaniile noastre nu au valoare pentru mntuire.

-S fac din slujirea dezinteresat a Evangheliei lui Hristos, inta suprema a tuturor gndurilor, vorbelor i faptelor lor, iar aceast slujire s se arate n zidirea i ntrirea necontenita a Bisericii.20Al doilea motiv este natura moral. Din cuprinsul celor dou epistole surori, aflm c unii cretini din Corint fuseser contaminai, nainte de convertire de fermentul desfrului caracteristic lumii pgne i ca chiar dup Botez czuser n pcatele i viciile de altdat (1Cor.V,1; II Cor.V,20).

Pentru ndreptarea lor Apostolul mai scrisese corintenilor o epistola n care-i ndemna s se fereasc de desfru i le ceruse s rup orice legtur cu cretinii desfrnai (I Cor.v,9), dar aceast epistol, pe care Biserica n-o mai posed, nu i-a atins scopul. Sf. Pavel afl ceva mai grav: nu se luase nici o msur mpotriva unui cretin care tria n concubinaj cu mama sa vitreg, dei incestul era fapt de ocar chiar de la pgni (I Cor.V,1). Apostolul Pavel condamna pe incestuos dar nu singur, ci mpreun cu ntreaga Biserica Adunndu-v voi n numele Domnului nostru Iisus Hristos, mpreun cu duhul meu, l-am dat Satanei (95,3-4). L-am dat Satanei spre nimicirea trupului, ca sufletul s se mntuiasc n ziua Domnului(5,5) 21Pedeapsa are rol pedagogic, iar nu distructiv. Cel pctos este excomunicat pentru un timp pentru a-i da seama de gravitatea greelii i a se poci .

Ali cretini din Corint scandalizau pe frai participnd fr nici o rezerv la mesele i la festivitile pgnilor, fie mncnd alimente oprite de contiina altora, fie nesocotind nfrnarea recomandat de Biserica i cznd n patima lcomiei de mncare i de butur ( I Cor. VI,12). Sfntul Pavel se vede silit s intervin i n aceast privin, spre a pedepsi pe cei ri i spre a prentmpina ntinderea rului.

Al treilea motiv care-l ndeamn s scrie epistola l gsim n dorina Sf.Pavel de a pune rnduial i n relaiile civile ale cretinilor din Corint. Apostolul aflase cu mhnire c unii corinteni se nvrjbeau pentru felurite pricini i c, n loc s se mpace iertndu-i greelile ori s apeleze la arbitrajul forurilor bisericeti, recurgeau cu uurin la judecata tribunalelor pgne (I Cor. VI,1-11). O astfel de comportare, precizeaz Apostolul, denot doua lucruri:

1. n primul rnd desconsiderarea demnitii de cretin: Oare nu tii c sfinii vor judeca lumea?Nu tii c vor judeca i pe ngeri?(6,1-3) 2. n al doilea rnd denot lipsa unei profunde converti.

Pentru ca un adevrat cretin nu se preocup de cele trectoare, ci, spune Apostolul sufer mai degrab paguba dect s vin la judecata. (6,7) i mbrieaz cu iubire pe toi oamenii inclusiv pe vrjmai. Acest lucru este cu att mai ru cnd nii cretinii nedreptesc, ori nedreptatea, alturi de desfrnare i idolatrie, aduce inevitabilul pierderea mpriei lui Dumnezeu Nu tii, oare, c nedrepii nu vor moteni mpria lui Dumnezeu? Nu va amgii, nici desfrnaii, nici nchintorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiii, nici furii, nici lacomii, nici beivii, nici batjocoritorii, nici rpitorii nu vor motenii mpria lui Dumnezeu (4,9-19) 22Al patrulea motiv al trimiterii epistolei st n dorina corintenilor de a cunoate nvtura Apostolului despre legitimitatea i morala cstoriei, despre foloasele fecioriei, despre divor, despre recstorirea celor vduvi, despre situaia cstoriilor mixte i despre sclavie, attea probleme care nu fuseser lmurite de ctre Sf. Pavel n catehezele sale orale i care preocupau acum pe cititor.

Al cincilea motiv al scrierii epistolei este dictat de alte abateri n viaa Bisericii din Corint: unii cretini scandalizau pe frai pin atitudinea lor prea liberal cu privire la idolotite, n timp ce alii se abineau cu fric de la orice contact cu pgnii, izolndu-se n chip exagerat de restul lumii (I Cor.V,9-13).

Al aselea motiv al scrierii epistolei st n nevoia asigurrii sfineniei adunrilor religioase, care nu se mai desfurau totdeauna cu solemnitate i cu evlavia cuvenit. Apostolul aflase c femeile cretine din Corint , uitndu-i menirea, manifestau o exagerat emancipare i libertate n adunrila religioase (I Cor.XI,3-16); c la agape se produceau unele neornduieli cu prilejul aezrii la mese i servirii alimentelor (ICor.XI,17-22); c la sfintele slujbe i ndeosebi la svrirea Sfintei Euharistii unii cretini se artau lipsii oarecum de respectul cuvenit celor sfinte i primeau cu nevrednicie nfricoata Taina (I Cor.XI,23-24); c n adunrile obteti pentru catehez i rugciunea, folosirea harismelor se fcea uneori cu neornduial, dndu-se preferin acelora care zideau mai puin Biserica i neglijndu-se folosul cultivrii virtuiilor teologice i ndeosebi folosul iubirii cretine pentru desvrirea moral i viaa cea venic (I Cor.XII,1-XIV).

Al aptelea motiv st n dorina Sf. Pavel de a completa catehizarea corintenilor cu privire la dogma nvierii morilor, pe care civa dup cte aflase - o contestau, neputnd-o nelege cu raiunea (I Cor.XV,1-58). n legtur cu credina n nvierea morilor, Sf. Pavel expune i dogma nvierii Mntuitorului, pe care se ntemeiaz ntreaga Evanghelie.

Al optulea i ultimul motiv este ndemnul Sf. Pavel pentru organizarea colectei pentru fraii din Ierusalim i din Iudeea (I Cor.XVI,1-4) i dorina de a nnoi legturile directe cu corintenii. n acest scop, el le trimite cteva informaii despre activitatea sa misionar (I Cor.XVI,5-9), i despre colaboratorii si n predicarea Evangheliei i-i roag s cinsteasca pe toi aceia care se ostenesc n ogorul Bisericii i s rmn statornici n credin n solidaritatea freasc i n dragoste (I Cor.XVI,10-18) 23

c.Scopul Epistolei.

Epistola I ctre Corinteni a fost scris din oraul Efes, n cursul anului 56. Epistola este adresat nainte de toate ,,bisericii lui Dumnezeu, care este n Corint. Biserica n general este adunarea tuturor acelora, care s-au ataat cu credina de Domnul Iisus Hristos. Ea se atribuie lui Dumnezeu, este a lui Dumnezeu pentru ca toi credincioii trebuie s tie ca, numai aparin vreunui om sau unui grup de oameni, care obinuiesc s se adune ntr-un loc oarecare, ci aparin lui Dumnezeu nsui Biserica, ctre care se adreseaz apostolul i are sediul n Corint. Ea este trimis de Sf.Pavel i n numele lui Sostene, care devenise prietenul i ucenicul su i care se afla lnga el cnd a compus-o. Poate c a fost scris chiar de Sostene, dup dictarea Sf.Pavel. La sfrit Sf.Pavel a adugat cu mna sa salutarea i binecuvntarea final, ca o garanie pentru autenticitatea ntregii scrieri ( I Cor.XVI,21-24).24d.Timpul i locul scrierii . Destinatarii.

Scopul urmrit de Sf. Apostol Pavel n epistola sa este urmtorul: s nimiceasc de la nceput germenii oricror disensiuni, abateri i ndoieli i s ntreasc unitatea, credina, ndejdea, dragostea i sfinenia tinerei comuniti din Corint. Epistola este dus la Corint de ctre Stefanas, fortunat i Ahaic (I Cor.XVI,17).Ceva mai nainte Sf. Pavel trimisese la Corint pe ucenicul su Timotei cu instruciuni speciale pentru a face bun rnduial n toate i struise pe lng Apollo s vin la Corint, cnd va avea prilej (I Cor.XV,12). Apostolul s-ar fi putut duce personal la Corint, dar nu voia s viziteze pe corinteni mai nainte de ndreptarea situaiei s nu fie cumva nevoit a pedepsi prea aspru pe cei vinovai (I Cor.XVI 7-9; IV,18-21).

Epistola este menit aadar s nlocuiasc predica orala a Apostolului. De aceea Sf. Pavel uzeaz ntr-nsa de toat autoritatea sa apostolic, mustrnd cu severitate pe cei rtcii, pedepsind cu asprime pe incestuos, ncurajnd cu rbdare pe cei buni, lmurind cu nelepciune problemele de cult, de moral i de dogma i aratnd cu struin corintenilor toat grija, toat dragostea i toat ncrederea sa de printe.25e.Autenticitatea Epistolei.Autenticitatea epistolei I- ctre Corinteni este una din cele mai sigure. Ea se ntemeiaz pe argumente interne i argumente externe. Principalele argumente ale criticii interne sunt: caracterul strict paulin al limbii, stilului i ideilor; armonia doctrinar cu celelalte scrieri pauline, precum i cu restul crilor Noului Testament; concordana informaiilor pe care le cuprinde cu datele istorice din cartea Faptele Apostolilor (IV 17-19; XVI, 5- Fapte XIX, 2,21); tonul viu i natural al discuiei, sfaturilor i polemicii care arat fr ndoial temperamentul i personalitatea Sf. Pavel.

Aceste argumente interne sunt confirmate apoi de mrturiile unanime aflate din abunden n scrierile Prinilor Apostolici, ale Apologeilor, ale vechilor Prini i scriitori bisericeti i ale tuturor manuscriselor biblice care cuprind epistolele Sf. Pavel. La anul 96 Clementul Romanul scrie corintenilor Citii Epistola Fericitului Pavel!; Epistola este apoi citat de ctre Sf. Policarp, de ctre Epistola ctre Diognet, de ctre Varnava, de ctre nvtura celor 12 Apostoli, de ctre Sf. Ignatie, de ctre Pastorul lui Herma, de catre Sf. Iustin Martirul, de catre Tartian Asirianul, de catre Clement Alexandrinul, precum si de ereticii Marcion, Vasiliade, Valentin si numerosi alti eretici si gnostici.26 f. Integritatea, unitatea si textul EpistoleiIntegritatea i unitatea Epistolei I-a ctre Corinteni sunt recunoscute de ctre toate Bisericile cretine. Variaiile de stil indicate de civa critici extremiti n sprijinul ipotezei interpolrii unor versete sau pentru scindarea epistolei n fragmente care ar fi aparinut iniial altor epistole n fragmente care ar fi aparinut iniial altor epistole pauline, ori ar fi alctuit epistole aparte, sunt cu totul fireti ntr-o scriere cu preocupri i teme att de variate. De aceea toate ncercrile de a se ataca integritatea sau unitatea epistolei au fost prsite.g.Cuprinsul i importana Epistolei.

Epistola I ctre Corinteni are o deosebit importan, cci prin ea avem o icoan fidel a primei biserici cretine, cu toate curentele din mijlocul ei, viaa ei religioas i moral. n ea vedem o comunitate cretin proaspt convertit dominat nc de nelepciunea pgn i care cerea Apostolilor o predic bazat pe retoric i nu pe nvtura mntuirii. i viaa lor moral decurge tot din aceast concepie filozofic: avantaje materiale, mndrie, desfrnare.

Sfntul Pavel le spune, n cuprinsul epistolei nvtura despre nelepciunea divin care a mntuit lumea prin jertfa crucii Domnului Hristos i care a dat natere la o nou moral manifestat prin modestie personal, jertf, abnegaie i slvire a lui Dumnezeu.27 Prin caracterul ei multilateral epistola cuprinde diferite nvturi dogmatice, morale, de cult i pastorale. Astfel c probleme dogmatice avem: rsplata faptelor omului i mai ales ale misionarilor printr-o judecat sever de ctre Dumnezeu ( III, 11-15) nu este vorba despre purgator; preotul ca administrator sau slujitor al sfintelor taine ( IV,1); instituirea Sfintei Euharistii de Domnul Iisus Hristos (XI, 23-30); despre harisme i existena ierarhiei bisericeti ( XII, 28-30); nvierea morilor bazat pe nvierea Mntuitorului (XV,20); schimbarea celor vii la Parusia Domnului.

Probleme morale: despre pcatul desfrnrii(VI, 15-19); despre cstorie i divor (VII,2,10-11); feciorie ( VII, 25-27;38); virtutea dragostei i superioritatea ei ( XIII).

Probleme liturgice: pregtirea deosebit a cretinilor pentru primirea Sfintei Euharistii ( XI,27-29); ntrebuinarea harismelor pentru folosul Bisericii (XII); retribuirea slujitorilor altarului (IX, 9-13); modestia i smerenia la cult (XI, 4-5); serbarea Duminicii ( XVI,2). n legtura cu problemele disciplinare se amintete despre excomunicare (V, 3) i existena forurilor de judecat bisericeasc ( VI, 2-5).

De altfel aceast epistol, spune un exeget, este aa de important i ampl, nct fiecare fraz cuprinde o nvtur dogmatic, moral sau de cult

Nedumeriri exprimate de corinteni

a. Despre raportul dintre cstorie i feciorie.

Corintenii i-au trimis Apostolului nostru prin delegaii lor i o epistola n care cereau lmuriri cu privire la viaa n feciorie i cu privire la cstorie. Apostolul ine s le dea rspunsul cuvenit la ntrebrile pe care le-au pus. El scrie: dar despre cele ce mi-ai scris frumos este pentru om s nu se ating de femeie..

Se pare c unii corinteni mai zeloi, reacionnd fa de corupia general, puneau la ndoial curaia vieii conjugale nsei i propuneau indirect evitarea oricror relaii cu femeile. Apostolul nu i contrazice, ns nici nu generalizeaz concluzia lor, avnd n vedere rosturile nalte pentru care a fost instituit cstoria: ajutorul reciproc, naterea de fii i ferirea de desfru Bine este omului s nu se ating de femeie, ns din cauza desfrului fiecare barbat s-i aib femeia lui i fiecare femeie s-i aib barbatul ei( 7, 1-2 ).28 Apostolul le spune c i vrea pe toi asemenea lui, ndeosebi pe aceia necstorii sau pe vduvi, ns cine nu poate s duc o astfel de via, s se cstoreasc. Este acelai sfat, sfatul evanghelic al fecioriei, pe care l ddea Mntuitorul Apostolilor, care ntrebaser dac este bine s fie omul singur. A nu se atinge de femeie nseamn nu numai a rmne necstorit ci i a-i pstra starea de feciorie. Pentru a ntelege bine aceste cuvinte trebuie s notm c Apostolul nu scrie ca negaia este obiectiv, pe cnd negaia e subiectiv.

Majoritatea celor care formulau astfel de ntrebri erau oameni cstorii. De aceea, referindu-se la acetia, ndeosebi la aceia care, sub pretextul vieuirii unei viei alese, doreau s se despart de soiile lor. Apostolul le reamintise cuvntul Domnului, dup care este interzis soilor s se despart de soiile lor, pentru orice motiv, n afar de desfru . Celor cstorii, le poruncesc, nu eu, ci Domnul: Femeia s nu se despart de brbat; iar dac s-a desprit, s rmn nemritat, sau s se mpace cu brbatul su; tot aa, brbatul s nu-i lase femeia ( 7, 10-11) .

Cuvintele acestea trebuie s fi fost motivate de obiceiul ru al corintenilor. Apostolul le pune ns acestora n vedere ca, chiar Domnul S-a exprimat mpotriva divorului29.

Desprirea soilor era interzis chiar n cazul n care unul dintr ei era pgn. Daca, ns, soul necredincios dorete s se despart tocmai pentru acest motiv de credin el este liber s o fac (7,15). Mntuirea trebuie pus deasupra tuturor legturilor trectoare.

Apostolul vorbete despre feciorie i despre raportul dintre cstorie i feciorie Despre feciorie n-am porunca de la Domnul, v dau ns sfatul meu(7,25). Domnul, parafraza Teofilact, n-a legiferat nici n-a poruncit ceva despre feciorie, ci a spus c cine poate s neleag, s neleag Fecioara., zice Apostolul, de se mrit nu greete. Numai c unele ca acestea vor avea de suferit n trupul lor, (7,28) ,adica foame , boli, etc. Principial nici aici Apostolul nu a recomandat starea fecioreasc ca un bun, care ar fi superior cstoriei. Acestea le revelez din nou mpotriva exagerrilor acelor exegei, care fac apologia celibatului. Deci, fecioria e superioar cstoriei, dar nu e obligatorie, ci numai un sfat pentru cine e chemat spre ea. Aceste cuvinte fac aluzie, spune Icumenius, la grijile i durerile pe care le presupune viaa conjugal.30Cstoria nu trebuie considerat ca ceva moral nou. Ea este dimpotriv moral bun, i de aceea, de vrea cineva s se cstoreasc, s-o fac. Chiar i fecioara, de se mrit nu face nici o fapt rea . Sfatul de mai sus de a rmne necstorii l-a dat numai din consideraii speciale. Ar vrea s-i crue de nevoile, pe care le vor avea dac se vor cstori.

b.Despre idolotite

Idolotitele erau acele alimente jertfite idolilor, care nefiind totdeauna consumate n ntregime de foc, erau aduse pentru a fi consumate la mesele comune, date n cinstea idolului respectiv.

Consumarea unor astfel de idolotite era considerat participarea la cultul idolesc i un mod de comuniune mistic cu idolul. Astfel de jertfe, nsoite de mese comune, se aduceau cu ocazia marilor srbtori ale statului i mpratului, dar i cu ocazia srbtorilor particulare din viaa fiecrui om.

Cnd astfel de alimente erau aduse jertf cu ocazia marilor srbtori, n mari cantitati, i nu erau consumate de foc i de meseni, erau puse n vnzare pe pia.

Pentru a angaja indirect, pe toi cumprtorii la un act de idolatrie colectiv, preoii pgni vizitau mcelriile i depozitele de alimente i svreau asupra alimentelor anumite slujbe, dedicndu-le astfel zeilor. n aceast situaie se punea, deci ntrebarea dac cretinii pot participa la mesele la care se consumau idolotite i dac pot s cumpere alimente asupra crora se svriser aceste slujbe pgne.Unii cretini, mai puin iniiai n doctrina cretin, de teama de a nu se intina, evitau cumprarea unor asemenea alimente i se abineau ntru totul de la astfel de participri, pe cnd alii, tiind c idolii nu au existen real, cumprau alimentele, ba chiar participau fr reineri, chiar la ospeele sacre ale compatrioilor lor pgni, scandaliznd ntreaga Biseric prin conduita lor liberal.

Pentru rezolvarea acestei probleme,Apostolul stabilete dou principii:

a.Idolotitele nu produc nici pngrirea reala, pentru motivul c zeii pgnilor sunt inexisteni.

b.Orice fapta permis poate deveni nepermis dac scandalizeaz pe alii prin svrirea sau prin consecinele ei.

De aici rezult datoria fiecrui cretin de a renuna la orice drepturi n folosul colectivitii din care face parte . n atitudinea lor fa de idolatrie, Corintenii sunt ndemnai s urmeze n primul rnd exemplul Apostolului, care fcnd o parantez n care vorbete despre drepturile misionarului cretin, se d pe sine exemplu de urmat ntru toate. Apostolul predicase cuvntul Evangheliei fr s atepte ajutor material din partea nimnui. n timpul liber confeciona corturi pentru a-i procura cele necesare.

n atitudinea lor de abinere de la anumite bucate, Corintenii sunt ndemnai n al doilea rnd s ia aminte din viaa lupttorilor din arene. De dragul premiului, acetia se supun la tot felul de osteneli i privaiuni.

n sfrit al treilea exemplu este luat din istoria poporului Israel. Acest popor s-a bucurat de multe binefaceri din partea lui Dumnezeu:a fost din robie, condus i hrnit n chip minunat, ns, pentru c nu a avut ntotdeauna comportare corespunzatoare, a fost pedepsit ( 10,1-11): Acestea s-au fcut pild pentru noi, ca s nu poftim la cele rele cum au poftit aceia.

Idolotitele puteau fi consumate n case particulare, cu condiia de a nu sminti pe cei slabi. Dac li se atrgea atenia de cineva c sunt idolotite, este vorba de cei slabi n credin, s renune la ele. Trebuie s facem totul spre slava lui Dumnezeu, i fr a tulbura pe cineva ci spre folosul i mntuirea tuturor.

c.Despre inuta pe care trebuiau s o aib la cult

Cretinii din Corint se adunau n anumite case, unde se svrea Sfnta Euharistie i se rosteau rugciuni.

Apostolul Pavel afl cu mhnire c unele femei din biserica local, abuznd de libertatea dobndit prin botez i nelegnd greit egalitatea lor cu brbaii i ngduiau o inut exterioar nepotrivit sexului lor i manifestau n adunri o emancipare care ddea natere la comentarii defavorabile din partea celorlali membrii ai comunitii.

Afl c la agape se produceau unele abuzuri neconforme cu caracterul i scopul acestor reuniuni freti. Ca neornduielile de la agape se rsfrngeau uneori i asupra slujbei sfintei Euharistii. n acest context el vine cu urmtoarele lmuriri i sfaturi:

a.Femeile au aceleai drepturi i aceleai ndatoriri cu brbaii. Totui n adunrile de cult, femeile sunt datoare s aib capul acoperit i s asculte n tcere, pstrnd modestia pe care le-o recomanda revelaia divin, ordinea firii i buna cuviin.

n Corint maxima toate mi sunt ngduite ( 6,12 si 10,23) devenise pretextul unor abuzuri de libertate. Pentru femei aceast maxim devenise motivul participrii lor la agape i la sfintele slujbe fr valul su mahram impus de obiceiurile vremii, iar unele dintre ele i ngduiau s ia cuvntul n biseric, trecnd peste prerogativele rezervate de cretinism numai brbailor i ndeosebi ierarhiei bisericeti. Atitudinea acestor femei trda o greit nelegere a libertii cretine i o greit aplicare a nvturii evanghelice despre egalitatea religioas dintre brbat i femeie. Ca s curme rul din rdcini i s restabileasc sfinenia ntrunirilor bisericeti, Sfntul Pavel poruncete femeilor s-i acopere capul cnd iau parte la adunrile de cult i s pstreze tot timpul tacerea si modestia potrivit sexului lor i practicii celorlalte Biserici. n sprijinul acestei porunci Apostolul invoc dou argumente principale: revelaia divin (11,3-6) i buna cuviin ( 11,7-16).,,Dar voiesc ca voi s tii c Hristos este capul oricrui brbat, iar capul femeii este brbatul, iar capul lui Hristos :Dumnezeu.

Primul argument se bazeaz pe asemnarea raportului dintre brbat i femeie cu raportul dintre Hristos i Biseric i cu raportul dintre Dumnezeu Tatl i Dumnezeu Fiul. Aceast ordine ierarhic arat c dei femeia este egal brbatului n privina harului transmis prin Sfintele Taine i dei face parte, ca i el, din Trupul tainic al lui Hristos ea ocup rangul al doilea n organizarea exterioar a vieii bisericeti. La cult femeile sunt datoare s renune la orice pretenii de ntietate i la orice preocupri mondene de cochetrie i s-i impun totdeauna o inut cuviincioas, aa cum st bine femeilor cu adevrat evlavioase.

Al doilea argument are caracter raional. Puterea lui de convingere se ntemeiaz pe bunul sim al corintenilor i pe respectul datorat obiceiului general. Sfntul Pavel amintete destinatarilor epistolei sale c nsi natura care a dat femeii podoaba prului, ne nva c brbatul, regele creaturilor pmnteti, trebuie s-i tund prul i s stea cu fruntea sus, iar femeia s-i lase prul lung i s-i acopere capul n adunrile publice.31

b.Agapele i Sfnta Euharistie s se svreasc n linite i cu decena cuvenit: cretinii care participau la agape sunt datori s alctuiasc o singur mas de dragoste freasc, s pun bucatele n comun, s se atepte unii pe alii i s se fereasc de orice exces de mncare i butur. Dup cum le arat chiar numele, agapele erau mesele comune organizate de cretini pentru manifestarea dragostei freti ntre dnii. Ele nsoeau oficierea Sfintei Euharistii, fie precednd-o fie urmnd-o. Se ineau de obicei seara, cnd toi cretinii se ntorceau de la lucru. Uneori se prelungeau toat noaptea . n zilele de srbtoare se organizau dimineaa. Dup cum observa Sf. Ioan Gura de Aur, caracterul lor era i religios, i social. Din punct de vedere religios, agapele aminteau ultima cin luat de Domnul cu ucenicii Si, simbolizau ospul ceresc al celor alei i alctuiau o impresionant coal de dragoste , de servire i de solidaritate ntre credincioi. Din punct de vedere social, ele erau un mijloc admirabil pentru npuinarea bogiei unora, pentru uurarea srciei altora i pentru nfrirea practic a cretinilor i catehumenilor din aceeai localitate. Sracii i cltorii erau primii cu preferin.32Uneori erau primii i necretinii care simpatizau Biserica i intenionau s devin cretini. La Corint dup informaiile comunicate marelui Apostol Pavel, patru abuzuri ntunecau atmosfera duhovniceasc a agapelor. n loc s alctuiasc o singur mas cretinii se mpreau pe grupuri distincte, dup legturile de rudenie, de prietenie, de starea sociala, sau de preferina personal, aducnd i aici spiritul de dezbinare cultivat de cele patru formaiuni combtute de Apostolul la nceputul epistolei i nimicind frumuseea simbolic a acestor ntruniri. n loc s pun laolalt bucatele i s lase a fi mprite frete tuturor celor de fa, fiecare consuma, singur sau cu grupul su, ceea ce-i adusese de acas, dnd dovad de egoism i de jignitoare lips de dragoste fa de ceilali membrii ai comunitii.

n loc s se atepte unii pe alii, primii sosii se aezau la mese i ncepeau s mnnce, lsnd fr mncare pe sracii care veneau de la lucru mai trziu i care nu-i puteau aduce alimente proprii.

n loc s se conformeze sobrietii agapelor i s pstreze cumptarea, anumii cretini mncau i beau peste msur , aratnd o condamnabil lips de respect fa de solemnitatea unor asemenea adunri i mai ales fa de Taina Sf. Euharistii, care se svrea n legtur cu agapele.

Aceste abuzuri nu puteau fi tolerate. Ele trebuiau combtute fr cruare, ca orice tirbire a unitii Bisericii, a iubirii de aproapele, a egalitii cretine i a virtuii cumptrii. Mustrarea Apostolului i-a atins scopul, cci epistola urmtoare nu mai face nici o meniune despre aceste abuzuri i dezordini .

De la problema comportrii n timpul agapelor, Sfantul Apostol Pavel trece la aceea a atitudinilor cretinilor fa de Sf.Euharistie: Ca Domnul Iisus, n noaptea n care a fost vndut, a luat pine i mulumind, a frnt i a zis: Luai, mncai, acesta este trupul Meu, care se frnge pentru voi; aceasta s facei pentru pentru pomenirea Mea . Asemenea i paharul dup cin , zicnd: Acest pahar este legea cea nou ntru sngele Meu; aceasta s facei ori de cte ori vei bea, spre pomenirea Mea (11,23 ) 33

Cuvintele acestea exprim, mai nti faptul, c pinea pe care o inea n minile Sale a fost prefcut ntre timp de fapt, n Trupul Su. n linia a doua el, spune c pinea se frnge n , ca moartea trupului su ca moartea trupului Su este iminent. Cuvintele ,,pentru voi ne spun apoi c moartea Sa va fi o moarte substitutoric, adic o moarte pe care o va suferi El n locul nostru, i totodat una sacrificial, adic spre binele i folosul nostru. 34Aceste cuvinte ne arat c la Cina cea de Taina, Domnul a prefcut cu adevrat pinea dospit n nsui trupul Su, iar vinul n sngele Su, rostind pentru fiecare o rugciune special, a mprtait apoi cu fiecare din elementele euharistice pe ucenici.

Domnul a instituit Sfnta Taina a Euharistiei nu pentru ca credincioii din Corint nu ar fi tiut nc nimic despre aceasta, ci pentru c vroia s le atrag din nou atenia lor asupra momentului nltor al instituirii ei pentru a le arata ct de sfnt i solemn acel moment i a-i face s neleag c au ndatorirea s se poarte cu toat cuviina ori de cte ori se celebreaz Sfnta Euharistie.35d. Despre harismele si virtutiile teologicePe lng harul divin, care se conferea credincioilor prin Sfintele Taine i este absolut necesar, alturi de credina i faptele bune, pentru mntuire, anumii oameni au fost nvrednicii de Dumnezeu cu daruri speciale numite harisme , necesare pentru edificarea spirituala a semenilor lor i pentru impresionarea pgnilor n vederea mbririi mesajului evanghelic.

Harismele nu se confund cu harul. Ele au acelai izvor ca i harul pe Duhul Sfnt ( I Cor. 12,4-6;11) dar nu au aceleai nsuiri i urmri ca harul.

Ele nu pot exista independente de har si presupun existenta harului n sufletele credincioilor i sunt rodiri ale lui.

Harismele au un caracter personal i sunt netransmisibile; ele nu sunt absolut necesare pentru mntuire, ci numai uureaz drumul care duce ctre ea. Harismele nu au pecetea permanenei i nu se dau cuiva ca rsplat pentru un anumit mod de viata, ci sunt opera iconomiei neptrunse ale lui Dumnezeu, sunt date pentru un anume scop i pentru un anumit tip.

Druirea cuiva cu o harism nu echivaleaz cu ridicarea sa ntr-o anumit treapt ierarhica n biseric. Aceste daruri duhovniceti au fost promise de Mntuitorul nsui, n rstimpul dintre nviere i nlare

Sfntul Apostol Pavel ne-a lsat patru liste n care sunt enumerate harisme: I Cor.12,8-10; 12,28-30; ROM.12,6-8; Efeseni 4,11; ns acestea nu epuizaser bogaia i varietatea lor. Nu toi oamenii au aceeai harism i nici cei ce au aceeai harism n-o au n mod egal.

n afar de harismele obinuite, sunt menionate n mod deosebit cele extraordinare, care fceau o impresie cu totul aparte. ntre acestea amintete:

a.Cuvntul nelepciunii adica harul de a expune sistematic adevrurile de credin cretin ( I Cor. 2,6-15; 13-20).

b.Cuvntul cunotinei, adic harul de a face neleas aceste adevruri cu ajutorul analogiilor deja cunoscute ( I COR. 2,1-5; 3,1-3; 7,1-2; 9,8; 15,25-30).

c.Credina fctoare de minuni, adic virtutea ncrederii depline n Dumnezeu, care rspltete pe aleii Si cu puterea de a face lucruri minunate (I Cor. 13,2).

d. Darul tmduirilor, adic harul vindecrii bolilor prin rugciuni sau prin atingerea de cel bolnav.

e. Prorocia, adica darul de a explica cuvntul lui Dumnezeu i uneori de a prevesti viitorul ( Cor.14,3).

f. Deosebirea duhurilor, adic harisma de a deosebi originea i natura fiecrei harisme, de a elimina pe cele neadevrate i pgubitoare.

g. Glosolalia sau vorbirea n limbi necunoscute n prealabil ( I Cor.13,1; 14,14-16; 19-27).

h. Tlmcirea limbilor, adic harul nelegerii i tlcuirii limbii vorbite de glosolal ( I Cor.14,27-28)

Un loc aparte ntre harisme l ocup cele legate de rspndirea i organizarea Bisericii printre neamuri (apostolia) i cele legate de hirotonie cu ntreit ei misiune de a sfinti, organiza i conduce. ntre acestea amintim:

Harisma apostoliei sau apostolatului era darul predicrii cu zel deosebit a cuvntului lui Dumnezeu printre neamuri i al ntemeierii de comuniti cretine.

Aceast harism au avut-o Apostolii Mntuitorului, Sfntul Apostol Pavel i ucenicii acestora. Harisma pstoririi, harisma de a fi pstori i de a fi dascli, conductori sunt prezentate ca specifice ierarhiei.36Calea cea mai nalt spre Dumnezeu n-o constituie ns harismele, ci iubirea cretin, cea mai mare dintre virtui. Corintenii socoteau c harismele constituie calea cea mai nalt care duce spre fericirea cereasc. Nimic mai fals dect o astfel de concepie. Mai presus de darurile duhovnicesti, dup care rvneau att de mult cretinii din Corint, rmne de-a pururi o cale mult mai nalt, mai sigur i mai acceptabil care duce la desvrirea, iubirea de Dumnezeu i de aproapele. Aceasta este doamna virtuilor, corelarul nvturii evanghelice i esena cretinismului nsui. Pentru lauda ei, Apostolul scrie una dintre cele mai frumoase pagini din istoria universal alctuite vreodata n cinstea vreunei virtuti. Cuvintele sale, ca forma, sunt distribuite, poetic, n trei strofe. Prima strof ( 13,1-3) subliniaz necesitatea i superioritatea iubirii cretine n comparaie cu harismele. Sunt amintite aici, pentru exemplificare, numai cteva harisme: glosolalia, proorocia, cuvntul nelepciunii, cuvntul cunotinei, credina factoare de minuni, darul ajutorrii i fcerii de bine. Strofa a doua ( 13,4-7) enumera apte nsuiri formulate pozitiv i opt nsuiri formulate negativ ale iubirii. Este prezentat drept izvor al tuturor virtuiilor i scut mpotriva tuturor pcatelor i rutilor. Strofa a treia (13,8-13) arat indisolubil legtur dintre credina, ndejde i dragoste, n viaa aceasta pmnteasc; se subliniaz apoi venicia iubirii, n raport cu celelalt virtui, n viaa cereasc, precum i superioritatea celor trei virtui teologice fa de darurile duhovniceti. Sfntul Apostol Pavel spune credincioilor din Corint c iubirea cretin, temeiul i plenitudinea tuturor virtuilor, ntrece n strlucire toate harismele, c fr ea chiar darurile celei mai mari sunt nefolositoare pentru mntuire, c numai ea d valoare aciunilor, vorbelor i gndurilor noastre i c doar ea este menit s rmn de-a pururi n fiina, pstrndu-i actualitatea i desvrindu-se necontenit i n veacul de acum i n cel ce va s vin.

Dup dogmatica paulin credina nu este menit s constituie un mod venic de cunoatere a realitii supranaturale. Funciunea ei este legat numai de starea noastr pmnteasc. Atunci cnd omul se va muta din locuina aceasta slab i ntunecoas, n care adevrul dumnezeiesc ptrunde numai pe msura priceperii i receptivitii sale, credina va nceta i va fi nlocuit cu viziunea direct. Tot atunci va nceta i ndejdea. Ea se apropie de pe acum de fericirea cereasc, dar acest fericire nu este accesibil pe pmnt dect ntr-o infim msur. Cnd ne vom apropia cu totul de Dumnezeu, rolul i funciunea ndejdii vor nceta cu desvrire, fcnd loc posesiunii depline a fericirii dup care omul suspin n aceasta via.37Dup cuvintele Sfntului Pavel credina i ndejdea sunt superioare harismelor, cci fr ele nu ne putem apropia de Dumnezeu, dar sunt trectoare n raport cu viaa viitoare, ca tot ce este legat de starea cea nedesvrit de pe pmnt. Locul meu l va lua experiena lor direct i venic. Numai iubirea nu va nceta niciodat. Ea preface credina i viziunea n adorare i n ascultare. Ea schimb nadejdea n izvor de slav i fericire. Ea unete nc din aceast via cu Dumnezeu. Ea nu are limit nici n timp, nici n intensitate. Mereu dureaz, mereu crete, mereu se desvrete. De aceea Sf. Pavel nu vede n iubirea cretin o virtute obinuit, ci calea cea mai de presus de fire pentru apropierea noastr de Dumnezeu, iubirea desvrit i desvrirea nsi.

Cel dinti i cel mai nsemnat aspect al iubrii cretine cu caracter religios, referindu-se, cum s-a artat, la atitudinea omului fa de Dumnezeu, Creatorul, Stpnul i Binefctorul tuturor. Cel de-al doilea aspect, deopotriv de important, are caracter social, privind atitudinea omului fa de semenii si de pe pmnt. Personificnd-o n chip poetic, Sf. Pavel atribuie iubirii apte nsuiri formulate pozitiv i opt nsuiri formulate negativ. nsuirile formulate pozitiv sunt: ndelung rbdarea n raport cu semenii, iertarea celor ce greesc, blndeea, amabilitatea fa de cei slabi, bucuria pentru aflarea i triumful adevrului, ncrederea n aproapele, sperana n biruina final a binelui i a dreptii individuale i obteti.

Cele opt nsuiri ale iubirii cretine formulate negativ aa cum le amintete ca exemplificare Sf. Apostol Pavel sunt: lipsa pizmei sau a invidiei pentru fericirea sau succesul altuia; lipsa ngmfrii, a cutarii de slava deart i a fariseismului sau a ipocriziei morale i religioase; lipsa trufiei sau a ambiiei dearte, adic a ncrederii nejustificate n meritele i talentele personale; lipsa oricrei necuviine, adic oricrei vorbe, atitudini sau fapte care ar putea jigni sensibilitatea sau onoarea cuiva; lipsa oricrui egoism, adic a oricarei lcomii i a oricrei pgubiri a intereselor celorlali membrii ai societii; lipsa oricrei mnii, adic a oricrui prilej de ceart i nenelegere ntre oameni; lipsa oricrui gnd de rutate, adic a oricarei cauze de provocare sau de ntreinere a rului n lume; lipsa oricarei aprobri sau ncurajri a nedreptii, adic lipsa oricrui fel de cooperare la natere, la creterea, sau la meninerea unor stri nedrepte n structura ornduielilor sociale.38Glosolalia este fenomenul supranatural al vorbirii de ctre cineva sub inspiraia Sf. Duh a unor limbi necunoscute mai nainte. Acest fenomen a fost profeit de ctre profetul Ioil i s-a mplinit ntocmai la Cinzecime.

Fenomenul vorbirii n limbi s-a repetat n veacul apostolic la puin timp dup Cinzecime, n Cezareea Palestinei, n Efes i n Corint.

n Corint aceast harism era peste msur preuit iar Apostolul Pavel considera necesar s arate rostul ei i raportul dintre ea i virtuiile teologice ( I Cor. 12,4-10, 28-30;14,1-33).

n legtur cu glosolalia, Sfntul Pavel d urmtoarele detalii:

1.Glosolalul vorbea sub inspiraia Duhului Sfnt, n extaz (I Cor.14,2,15). Trebuie, ns, precizat c nu i n stare de incontien.

i n cazul acesta ca i n toate celelalte cazuri de inspiraie divin, personalitatea glosolalului nu se anuleaza, ci din contra, puterile sale spirituale sunt ntrite pentru a putea recepta adevruri la care nu poate ajunge pe cale natural. Cel ce graiete n limba strin se edific duhovnicete n primul rnd pe sine ( I Cor.14,4). 392.Limbile strine vorbite de glosolali erau nelese n mod firesc doar de strini, dar nu i de localnici. Aa se face c la Cinzecime iudeii din prile Ierusalimului, cunosctori doar ai limbii aramaice, nenelegnd pe Apostoli, i considera plini de must. Avnd n vedere acest fapt Sfntul Apostol Pavel ndemna pe glosolalii din Corint ca n lipsa strinilor s tac ( I Cor. 14,28). n acest caz glosolalul gria n tain doar pentru sine. Contient c este instrument al revelaiei fcea din glosolalie un mijloc de a convorbi cu Dumnezeu, o rugciune ( I Cor.9,2).403.Pentru a traduce n limba localnicilor cele spuse de glosolal ntr-o limb strin, era nevoie de un alt harismatic, de cel cu darul tlmcirii (I Cor.14,27). Glosolalul nu avea ntotdeauna i harisma tlmcirii, de aceea Apostolul Pavel l indemna pe acesta s se roage ca s i tlmceasc (ICor.14,13)414.Scopul glosolaliei ca i al celorlalte harisme, era de a impresiona pe cei din afara Bisericii, pentru a mbria mesajul evanghelic, vorbirea n limbi este un semn nu pentru cei credincioi, i pentru cei necredincioi (I Cor.14,22). Cu toate acestea ea nu trebuie practicat oriunde i oricum, ci cu cuviina i cu rnduial ( I Cor.14,40).425.Fr a dispreui aceast harism, pentru progresul spiritual al comunitii, Apostolul considera c este mai de dorit a gri cineva cinci cuvinte cu neles, ca s-i nvee i pe alii, dect zece mii de cuvinte ntr-o limb strin (I Cor.14,19) 43Rolul harismelor a fost pe de o parte de a dovedi mesianitatea i dumnezeirea Domnului Iisus Hristos , iar pe de alt parte de a zidi biserica, a ajuta la rspndirea credinei printre neamuri i deci, la nfrirea popoarelor prin acelai Duh n Hristos, fcnd din toi un corp al bisericii, o mare familie condus de printele ei. Prin aceasta se arat c biserica este de la nceput organizat n cler i popor, n pastor i pstorii, conlucrnd toi la zidirea i unitatea Bisericii fiecare cu darul pe care l-a primit. Toi sunt indispensabili, toi sunt folositori, toi s lucreze unii, organizai, i n ascultarea de pstori, spre zidirea ntregii Biserici i spre slava lui Dumnezeu.

e. Despre nvierea trupurilor

n capitolul XV Apostolul vrea s vorbeasc despre alt problem care este nu mai puin important pentru credina i mntuirea noastr. n prima parte a epistolei el afirma c oamenii prin nelepciunea lor nu puteau s neleag planurile lui Dumnezeu, prin jertfa pe cruce a Mntuitorului. n ultima parte susine nvtura despre nvierea trupurilor, bazndu-se pe predica Mntuitorului Hristos, rstignit i preamrit, respingnd prerile filosofilor pgni, care aveau o vag idee despre nviere.

Ultima problem dezbtut de Sfntul Apostol Pavel n Epistola I ctre Corinteni are carcter eshatologic. Expunerea ei mbrac forma unei cateheze despre certitudiea nvierii morilor i despre natura trupurilor omeneti n viaa viitoare. Data fiind importana doctrinei pe care o lmurete, aceast catehez are o nepreuit valoare documentar.

Dogma nvierii trupurilor celor adormii ntru Domnul fcuse obiectul predicii pauline n Corint, n cursul anilor 51 i 52. Apostolul neamurilor combtuse multe obiecii i lmurise multe nedumeriri n legtur cu ea.

Prima ntrebare la care rspunde Apstolul este dac este posibil s nvieze trupurile?.

Argumentele aduse pentru nvierea trupurilor sunt legate ndeosebi de nvierea trupului Mntuitorului Hristos.

nainte ns de a sistematiza argumentele folosite de ctre Sfntul Apostol Pavel pentru dovedirea posibilitii nvierii morilor, trebuie s precizm c toi membrii comunitii cretine din capitala Ahaei credeau din toat inima i fr nici o rezerv n minunea nvierii Domnului nostru Iisus Hristos, vznd ntr-nsa dovada suprem a dumnezeirii sale i temeiul eliberrii omului din osnda pcatului i robia diavolului. Dar ei se opreau aici, socotind c Iisus Hristos a putut birui legturile morii, ntruct era Fiul lui Dumnezeu i pretindeau c oamenii nu ar putea fi readui din putreziciune la via, ntruct sunt simple creaturi. Acetia admiteau pentru cretini, doar renaterea sau nvierea baptismal, de care s-ar bucura n viaa viitoare, numai sufletele. Din aceast cauz cateheza paulin se ncepe cu enumerarea principalelor dovezi istorice despre nvierea Domnului i se continu dup aceea cu expunerea altor argumente derivate, la care se adaug cteva analogii din lumea nconjurtoare. Prin urmare, rspunsul Sfntului Apostol Pavel la ntrebrile privind posibilitatea nvierii morilor const din expunerea sistematic a urmtoarelor argumente principale:

a. nvierea Mntuitorului Iisus Hristos este un fapt istoric, mai presus de orice ndoial V fac cunoscut, frailor, Evanghelia pe care v-am binevestit-o, pe care ai i primit-o, n care stai, prin care v i mntuii, dac o inei aa cum v-am binevestit-o (15, 1-2) Argumentul este istoric i tradiional. Apostolul nu comunic printr-nsul cititorilor o nvtur nou, ci le reamintete nvtura tradiional pe care le-a predicat-o oral cnd i-a convertit, nvtur pe care ei au primit-o i pe care o pstreaz cu fidelitate. Totodata el le arat c mntuirea este condiionat de pstrarea intact a acestei nvturi, ca orice tirbire sau alterare a ei este ce natura s-i ndeprteze cu totul de calea mntuirii.44b.nvierea Mntuitorului, spune n continuare Apostolul, demonstreaz n chip evident posibilitatea nvierii morilor: Iar dac se propovduiete c Hristos a inviat din mori, cum zic unii dintre voi c nu este nvierea morilor? Dac nu este nvierea morilor, nici Hristos nu a nviat;iar dac nu a nviat Hristos, zadarnic este atunci propovduirea noastr, zadarnic ns i credina voastr(15,12-14) . Acest argument are caracter logic: cititorii epistolei trebuie s neleag c , dac nvierea morilor ar fi imposibil, credina cretin ar fi deart, Apostoliiar fi nc sub osnda pcatului, morii ar fi fr ndejde de iertare, iar suferinele pentru Hristos nu ar avea nici un sens. Tgduirea nvierii morilor respinge deci, n ultima analiza, nsi nvierea Mntuitorului iar atitudinea lor nimicete tote temeiurile dogmaticii i moralei cretine.45c .nvierea lui Hristos, Mntuitorul lumii constituie nceputul i garania vieii noastre Dar acum Hristos a nviat din mori, S-a facut nceptura celor adormii . Cci deoarece moartea a venit prin om, prin om i nvierea morilor . Cci precum toi mor n Adam, aa toi vor fi fcui vii n Hristos (15,20-28). Acest argument este o concluzie a celor anterioare : ntre nvierea Mntuitorului i nvierea oamenilor se afl o dependen absolut indisolubil. Cel ce admite pe cea dinti, trebuie s o admita i pe cea de-a doua, aa cum prin cea mai elementar logic, cel ce tgduiete una, o tgduiete i pe cealalt.46 Prin nvierea Sa, Domnul S-a fcut prg sau nceptura celor adormii . Cel ce zice se gndete la cel ce inaugureaz irul i la aceea sau la acelea care vor urma dup Dnsul. Cel ce zice prg presupune ca roadele urmtoare vor fi de acelai fel, din aceeai categorie.

d. nii corintenii adeveresc credina n posibilitatea nvierii trupurilor cnd practic botezul pentru cei mori Astfel ce vor face cei ce se boteaz pentru cei mori? Dac morii ntr-adevar nu nviaz, pentru ce se mai boteaz pentru ei?( 15,29). Argumentul este ad hominem. Proba scoas chiar din conduita Corintenilor nu constituie o dovad propriu-zis pentru confirmarea posibilitii nvierii mirtilor ci un procedeu retoric pentru reducerea la tcere i ruinarea acelora care o tgduiau cu vorba, dar o marturiseau cu fapta.

e. Conduita Apostolilor care-i expun viaa pentru Evanghelie i oroarea tuturor cretinilor fa de nihilismul epicureic, confirma credina Bisericii n nvierea morilor Pentru ce noi s ne primejduim n tot ceasul? n toate zilele mor, o spun, spre lauda voastr pe care o am n Iisus Hristos, Domnul nostru. De m-am luptat ca un om cu fiarele la Efes, ce folos am? Dac morii nu invie, s mncm i s bem, c mine vom muri. Nu v nelai: vorbele rele stric obiceiurile bune (15,30-33). Argumentul are caracter moral: suferinele i primejdiile nfruntate de Apostoli i de ceilali propvduitori ai dreptei credine, pentru Hristos i pentru Evanghelie ar denota o curat nebunie, dac viaa omului s-ar sfri n clipa morii trupului.

Pericopa referitoare la posibilitatea nvierii se ncheie cu porunca: Trezii-v cum se cuvine i nu pctuii, cci unii nu au contiina de Dumnezeu; spre ruinare v-o spun (15,34). Prin aceste cuvinte, Apostolul ndemna pe toi corintenii s-i nsueasc adevarata nelepciune, cea duhovniceasc, despre care le-a vorbit la nceputul epistolei, s-i duc viaa asemenea unor oameni care tiu c Dumnezeu exist cu adevarat i ca dup moarte exista o nviere i o dreapt judecat.47A doua ntrebare la care rspunde Apostolul se referea la modalitatea readucerii la via a trupurilor descompuse prin moarte ( 15,35-54). Pericopa consacrat lmuririi acestei preocupri eshatologice ncepe cu enunarea celor dou ntrebri principale ale scepticilor din Corint Dar va zice cineva: Cum nviaz morii? i cu ce trup vin?.

Rspunsul Apostolului este polemic i apologetic i mbraca forma unui nou argument n sprijinul dovedirii posibilitii nvierii trupurilor: Nebun ce esti! Ceea ce semeni tu nu capat via dac nu moare ( 15,34-54) Argumentul invocat pentru lmurirea modalitii nvierii trupurilor are caracter natural. Puterea lui de convingere se bizuie pe analogia plantelor. Exemplul fusese folosit de Mntuitorul pentru ilustrarea necesitii jertfei Sale pe cruce n vederea mntuirii neamului omenesc: Amin, amin griesc vou; bobul de gru, caznd n pmnt, de nu va muri, rmne singur , iar de va muri, mult roada aduce( Ioan 12,24). Germinaia plantelor spune Apostolul dei se face n virtutea unor legi naturale, constituie un act de creaie divin. Tot un act de creaie divin va fi i nvierea. Analogia nu implic, ns, identitatea. Cele dou moduri de creaie rmn distincte i diferite.48

n sfrit Apostolul rspunde celei de-a treia ntrebri, referitoare la modul n care vor fiina trupurile dup nviere.

n primul rnd ca trupurile nviate se vor deosebi de cele prezente Se seamn ntru stricciune, nviaz slava; se seamn ntru slbiciune, nviaz trup duhovnicesc (15,37-50) Din aceste cuvinte reies urmtoarele: n primul rnd, prin nviere va fi readus la via nu un alt trup, ci nsui trupul cu care omul a vieuit pe pmnt; trupul va fi nu numai nviat, ci i prefcut, schimbat, transformat, prin aceea ca n locul nsuirilor vechi, el va dobndi altele noi: neamuri, slava, neptimire i putere.

Trupurile nviate nu vor mai fi pmnteti i fireti, ci cereti i duhovniceti, asemenea trupului Mntuitorului de dup nvierea Sa din morti; trupurile nu vor mai depinde de principiul vital de natur inferioar, motenit de Adam, ci de principiul superior de via duhovniceasc dobndit n Hristos. Prin nviere se vor terge definitiv deci, toate urmrile pcatului originar, i oamenii vor fi restituii integral n starea de desvrire i de venica i negrit fericire.49

n rndul al doilea toate trupurile nu vor fi la fel, se vor deosebi trupurile drepilor de trupurile celor pctoi i tot aa se vor deosebi trupurile celor drepti ntre ele: Pentru c sunt trupuri cereti i trupuri pmnteti. i alta este strlucirea lunii i alta a stelelor, cci se deosebete stea de stea n strlucire(15,42-60)

i nc o precizare important: cei mori, la Parusia Domnului, vor nvia nti , iar cei vii care se vor afla n viaa , n acel moment, nu vor ntmpina pe Domnul cu aceleai corpuri, ci se vor transforma ntr-o clip, prefcndu-se n corpuri spiritualizate. Astfel ncheie Apostolul, i pcatul i moartea au fost biruite de Domnul Hristos.50f.Despre colectEpistola se ncheie cu un epilog, prin care Apostolul ndeamna pe corinteni s strng ajutoare pentru biserica din Ierusalim, greu ncercat. Ajutoare se strng n ziua nti a saptmnii, adic Duminica. Dovada c ea se serba cnd se fcea colecta n cadrul cultului.

n ziua nti a sptmnii (Duminica) fiecare dintre voi s-i pun deoparte strngnd ct poate , ca s nu se fac strngerea abia atunci cnd voi veni Aceasta se face pentru ,,cei sfini .Sfini se numeau, n vremurile de atunci toi cretinii pentru viaa lor sfnt, pe care o duceau. Din versetul 3 i tot aa i din Epistola ctre Romani ( 15, 26) se desprinde, c aceast colecta era destinat pentru cretinii srmani din Ierusalim. Acetia srciser foarte tare pentru motivul, c din dragoste fa de cei srmani, cei bogai i vnduser averile lor i preul acestora l puseser la dispoziia apostolilor, ca s fie mprit ntre cei srmani. Pentru a le veni n ajutor cretinilor srmani din biserica mam din Ierusalim, Apostolul nostru mpreun cu Barnaba puseser la cale nc din vara anului 44 d. H. facerea unei colecte n Antiohia Siriei, pe care au adus-o i au nmnat-o presbiterilor din Ierusalim ( Fapt. Apost. 11,27,12,25).51 n sinodul apostolic din Ierusalim din anul 51 d.H. apostolii i-au exprimat dorina ca apostolul nostru i Barnaba s-i aminteasc i pe viitor de cretinii srmani din Ierusalim. Potrivit acestei dorine Apostolul nostru i-a ndemnat i pe cititorii notri, ca s participe la o colect care se face pentru cretinii srmani din Ierusalim. Cnd le-a vorbit pentru prima dat, despre aceast problem noi nu tim. Poate le-a spus aceasta nc n Epistola Sa, pe care le-a adresat-o (5,9), dar pe care noi, de mult, nu o mai avem. Din cele ce ni le spune, aici, se desprinde, c Apostolul nostru a dispus, ca n bisericile din Galatia cretinii n fiecare zi nti a sptmnii s pun ceva din veniturile lor la o parte, ca colect, pentru cretinii srmani din Ierusalim. ,,Ziua nti a sptmniiera ziua de Duminica cum s-a chemat ea mai trziu.

Apostolul nu a dat aceast dispoziie chiar atunci, cnd a scris Epistola ctre Galateni, adic n primvara anului 55 d.H.ci a dat-o cu alta ocazie mai trziu cnd, nu tim. La fel Apostolul dorete, ca