227666992 Raport de Evaluare Sc Natural Textil Srl

70
Raport de evaluare SC.NATURAL TEXTIL.SRL 1

Transcript of 227666992 Raport de Evaluare Sc Natural Textil Srl

Raport de evaluareSC.NATURAL TEXTIL.SRL

REZULTATE EVALURII

Pentru stabilirea valorii afacerii SC NATURAL TEXTIL SRL au fost aplicate: activul net corectat, valoarea bazat pe fluxurile de disponibiliti DCF i valoarea de rentabilitate pe baza de P.E.R.Rezultatele acestora, din care a fost selectat opinia evaluatorului, sunt prezentate n continuare:

Valori obinute (mii lei)Metode propriu-ziseCateogorii de metode

Abordarea patrimonial660.270Activul net corectat

1.127.0817.126.600Abordare prin piaAbordare prin actualizareValorea de rentabilitate pe baz de PERValorea bazat pe fluxurile de disponibiliti - DCF

n reconcilierea rezultatelor obinute n prezentul raport se ine cont de: scopul evalurii; faptul c societatea are n patrimoniu active cu vechime relativ mare.n aceast situaie,valoarea de pia estimat a societii este de 1.127.081 lei.

1. PREMISELE EVALURII

Raport de evaluare a fost ntocmit ca proiect aferent disciplinei Metodologia Evalurii ntreprinderii , pe baza documentelor financiar-contabile ale SC NATURAL TEXTIL SRL .

1.1. OBIECTUL EVALURII. SCOPUL EVALUARIIObiectul prezentului raport de evaluare l constituie societatea comercial NATURAL TEXTIL, situat n Piata Mare , numrul 12 judeul Sibiu.Baza evalurii realizate n prezentul raport este valoarea de pia n condiiile continurii activitii prezente, aa cum este definit n Standardele ANEVAR. Comitetul International pentru Standarde de Evaluare (TIAVSC) a adoptat in 1993 Standardul IVS 1, cu urmtoarea definiie a valorii de pia:"Valoarea de pia este mrimea estimat pentru care o proprietate ar fi schimbat la data evalurii, ntre un vnztor hotart i un cumprtor hotrt,ntr-o tranzacie echilibrat, dup un marketing adecvat, n care fiecare parte a acionat n cunotin de cauz, prudent i fr constrngeri".Cele mai importante elemente n descrierea valorii de pia sunt urmtoarele:- valoarea este estimat n sensul c duce la preul cel mai probabil;- trebuie s existe o pia liber (vnztor i cumprtor hotrt, marketing adecvat,tranzacie echilibrat);- evaluarea nu are termen de valabilitate (tranzacia ar avea loc la data evalurii). Scopul enunat de clientul i beneficiarul raportului de evaluare este de a cunoate.

1.2. PREZENTAREA EVALUATORILOR

Evaluarea a fost realizat de:

1. Boitor Alexandra, domiciliat n Sibiu, expert evaluator,posesor al legitimaiei de evaluator nr.1 emis de ANEVAR Sibiu;2. Mesea Andreea-Ana, domiciliat n Sibiu, expert evaluator,posesor al legitimaiei de evaluator nr.2 emis de ANEVAR Sibiu;

1.3. MONEDA RAPORTULUI

Moneda prezentului raport de evaluare este LEU. Cursul de schimb valutar BNR luat n calcul este de 4.4287 lei/Euro i 3.3575 lei/USD.

1.4. CLIENTUL I DESTINATARUL LUCRRII

Prezentul raport de evaluare se adreseaz ANEVAR, cu sediul n municipiul Sibiu,reprezentat de domnul Adrian Troanca, n calitate de client i destinatar.Avnd n vedere Statutul ANEVAR i Codul Deontologic al profesiunii de evaluator, evaluatorul nu i asum nici un fel de rspundere pentru corectitudinea datelor puse la dispoziie de ctre societate i nici pentru rezultatele obinute n cazul n care acestea sunt viciate de date incomplete sau greite.Coninutul acestui raport este confidenial pentru destinatar i autorul nu l va dezvlui unei tere persoane, cu excepia situaiilor prevzute de Standardele Internaionale de Evaluare i/sau atunci cnd proprietatea a intrat n atenia unui corp judiciar calificat.

1.5. BAZELE EVALURII. TIPUL VALORII ESTIMATE. ETAPE PARCURSE, SURSE DE INFORMAII

Evaluarea executat conform prezentului raport n concordan cu cerinele beneficiarului reprezint o estimare a valorii de pia a SC NATURAL TEXTIL SRL cu particularitile prezentate n continuul raportului.Baza evalurii o reprezint Standardele Internaionale de Evaluare.Metodele de evaluare aplicate n vederea atingerii scopului propus au fost: metoda activului net corectat, valoarea de randament (metoda DCF), metoda de rentabilitate pe baza de PER.Etapele parcurse pentru determinarea acestei valori au fost: documentarea pe baza unei liste de informaii prestabilite; discuii purtate cu conducerea S.C. NATURAL TEXTIL S.R.L. Sibiu; stabilirea limitelor i ipotezelor care au stat la baza elaborrii raportului; selectarea tipului de valoare estimat n prezentul raport ; analiza tuturor informaiilor culese, interpretarea rezultatelor din punct de vedere al evalurii; aplicarea metodelor de evaluare solicitate pentru determinarea valorii de pia.Sursele de informaii care au stat la baza ntocmirii prezentului raport de evaluare au fost: Bilan contabil pe anii 2010,2011 i 2012; Raportare semestrial la 30 iunie 2012; Balana de verificare pe luna decembrie 2012; Situaia mijloacelor fixe existente n patrimoniul societii la data de 30.06.2012 i 31 decembrie 2012; Tabel nominal cu angajaii; Situaia principalilor clieni i furnizori.Documentele i informaiile referitoare la S.C. NATURAL TEXTIL S.R.L. au fost puse la dispoziia evaluatorului de ctre asociaii i conducerea acesteia.

1.6. IPOTEZE I CONDIII LIMITATIVE

Principalele ipoteze i limite de care s-a inut seama n elaborarea prezentului raport de evaluare sunt urmatoarele: evaluatorul consider c presupunerile efectuate la aplicarea metodelor de evaluare au fost rezonabile n lumina faptelor ce sunt disponibile la data evalurii; valoarea de pia estimat este valabil la data evalurii; ntruct piaa, condiiile de pia se pot schimba, valoarea estimat poate fi incorect sau necorespunztoare la un alt moment; s-au aplicat metodele de evaluare solicitate prin planul proiectului,aplicarea metodelor s-a fcut innd seam de limitele fiecreia dintre ele; raportul de evaluare i pstreaz valabilitatea numai n situaia n care condiiile de pia, reprezentate de factorii economici, sociali i politici,rmn nemodificate n raport cu cele existente la data ntocmirii raportuluide evaluare; evaluatorul nu este responsabil pentru problemele de natur legala,care afecteaz societatea comercial evaluat; evaluatorul obine informaii, estimri i opinii necesare ntocmirii raportului de evaluare, din surse pe care le consider a fi credibile i evaluatorul consider c acestea sunt adevrate i corecte; valoarea propus de lucrare este o predicie, o opinie i este subiectiv; n afara cazurilor descrise n acest raport, nu a fost observat de evaluator existena de materiale periculoase care pot sau nu s fie prezente pe proprietate.

Acest raport de evaluare a fost elaborat n urmtoarele condiii generale limitative:

deinerea acestui raport sau a unei copii a acestuia nu d dreptul de a-l face public; coninutul acestui raport, att n totalitate sau n parte (n special concluziile, identitatea evaluatorilor sau a firmelor cu care au colaborat) nu va fi difuzat n public prin publicitate, relaii publice, tiri sau prin alte medii de informare fr aprobarea scris i prealabil a evaluatorilor.

1.7. DATA EVALURII

La baza evalurii au stat informaiile privind situaia patrimoniului i a nivelul preurilor, corespunztoare lunii decembrie 2012, data la care se consider valabile ipotezele luate n considerare i valorile estimate de ctre evaluatori.Evaluarea a fost efectuat n perioada 10.03.2014-10.05.2014.

1.8. METODOLOGIA DE EVALUARE FOLOSIT

Pentru estimarea valorii de pia a SC NATURAL TEXTIL SRL evaluatorii au reinut trei abordri recunoscute i anume: abordare patrimonial, abordare prin piat i abordarea prin actualizare.

1.9. RESPONSABILITATEA FA DE TERIPrezentul raport de evaluare a fost realizat pe baza informaiilor furnizate de ctre conducerea S.C. NATURAL TEXTIL S.R.L, corectitudinea i precizia datelor furnizate fiind responsabilitatea acesteia. Raportul este confidenial, strict pentru destinatar i evaluatorul nu accept nici o responsabilitate fa de o ter persoan n nici o circumstan.Opiniile evaluatorilor trebuiesc analizate n contextual economic general n care are loc operaiunea de evaluare. Dac aceasta se modific n viitor evaluatorii nu sunt responsabili dect n limita informaiilor valabile i cunoscute de acetia la data evalurii.Acest raport de evaluare este confidenial, destinat numai scopului precizat i numai pentru uzul clientului.

2. PREZENTAREA DATELOR ANALIZA DIAGNOSTIC2.1. PREZENTAREA SOCIETII

Societatea comercial S.C. NATURAL TEXTIL S.R.L. are sediul n Sibiu , Piata Mare, nr. 12, judeul Sibiu. A fost infiinat n 2010, fiind nmatriculat la Registrul Comerului cu Certificatul de nmatriculare, cod de indentificare fiscal . 27428603, J32/609/2010.Obiectul principal de activitate al societii conform codului CAEN 7112-Activitati de inginerie si consultanta tehnica legata de acestea.De-a lungul timpului,Natural Textil i-a propus dezvoltarea urmtoarelor direcii principale de activitate: Producia de fire si cabluri electrice Producia de fire si cabluri optice Productia de aparate pentru distributia sincomanda electricitatiiSocietatea are n ntregime capital privat.La data de 31.12.2012 capitalul social al societii este de 101.000 lei. Finanarea activitii curente i de investiii s-a realizat din: Surse proprii; Surse atrase; Leasing financiar. Societatea nu este cotat la Bursa de Valori.

2.2. DIAGNOSTIC JURIDIC

SocietateacomercialNATURAL TEXTILS.R.L.estepersoanjuridic romn, avnd forma juridic de societate cu rspundere limitat. Aceasta i desfoar activitatea n conformitate cu Statutul pe baz de gestiune economiciautonomiefinanciar.Duratasocietiicomercialeeste nelimitat.Diagnosticul juridic are drept scop verificarea aspectelor juridice legale privind activitatea firmei. Realizarea acestuia presupune analiza elementelor specifice din urmtoarele domenii:a. Dreptul comercialn acest domeniu, au fost verificate urmtoarele documente:- contractul de societate;- statutul i modificrile ulterioare nfiinrii;- registrul adunrii generale a acionarilor;n urma verificrilor, s-a constatat corectitudinea i completitudinea informaiilor cuprinse n actele puse la dispoziie de ctre societate.

b. Dreptul civil

Au fost analizate i verificate actele i contractele privind:- dreptul de proprietate asupra construciilor;- dreptul de proprietate asupra terenurilor;- dreptul de proprietate asupra mijloacelor de transport;- dreptul de proprietate asupra instalaiilor tehnice;- contractele de nchiriere existente pentru anumite spaii deinute de societate;- dreptul de proprietate asupra imobilizrilor necorporale de natura brevetelor, licenelor,mrcilor nregistrate;- contracte de asigurare;- contracte de achiziii de materii prime, materiale, servicii, etc.- contracte de vnzare a produselor finite;- litigii privind contractele comerciale.n urma analizei documentelor amintite mai sus, au fost constatate urmtoarele: societatea nu este proprietara tuturor terenurilor i cldirilor nregistrate n patrimoniu; exist Contractul nr. 1/01.09.2010, prin care societatea nchiriaz de la S.C. BRODART S.R.L. un spaiu in suprafa total de 420 mp pe o perioad de 12 luni. Contractul se poate prelungi n mod automat pe o perioad de 1 an dac nici una din pri nu are obiecii; societatea este ntregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenii i Mrci pentru urmtoarele produse:- subansambluri electronice (module)- societatea nu are n derulare nici un mprumut ; - societatea a ncheiat contracte de asigurare mpotriva incendiilor pentru cladiri, contracte de asigurare n virtutea legii pentru mijloacele de transport. De asemenea, societatea i asigura marfa n timpul transportului ctre beneficiar.- aprovizionarea cu materii prime, materiale i servicii se efectueaz pe baza contractelor ncheiate ntre furnizor i societate. Acestea sunt numerotate, datele i semnate de persoanele autorizate. Contractele sunt negociate de cele dou pari, cuprinznd prevederi specifice legate de cantitatea i calitatea mrfii, termenul de livrare, modul de transportare, modul de plat, termenul de plat, etc.- vnzarea en-gros a produselor finite se efectueaz n baza contractelor incheiate ntre societate si beneficiar; - societatea nu are litigii n ceea ce privete furnizorii;- societatea nu are n derulare litigii legate de ncasarea creanelor de la clieni. Suma acestora nu este semnificativ n cadrul soldului de clieni.

c. Dreptul muncii

Au fost analizate urmtoarele documente:- contractele individuale de munc;- regulamentul de ordine interioar.

n urma analizei efectuate au fost identificate urmtoarele aspecte:- personalul direct productiv, de ntreinere ce asigura managementul societii precum i alte persoane ce deservesc compartimentele administrative societii beneficiaz de contractul individual de munc pentru reglementarea diferitelor aspecte legate de salarizare, protecia muncii, concediile de odihn, de boala, de maternitate. Contractul individual de munc se negociz anual;- nu exist litigii de munc.

d. Dreptul mediului

Societate este in posesia certificatului de mediu care atest modul ecologic de derulare a activitii de producie.

2.3. DIAGNOSTICUL OPERAIONAL

Diagnosticul operaional presupune analiza detaliat a factorilor tehnici de producie, a tehnologiilor de fabricaie a produselor, precum i a organizrii produciei i a muncii. Astfel, n legatur cu activele fixe incluse n patrimoniul societii, precum i a celor pe care le folosete fr a fi proprietatea ei, expertul tehnic a analizat urmtoarele aspecte:

starea de funcionare a mainilor, utilajelor, gradul de uzur fizic; performanele acestora n raport cu cele care se produc pe plan naional; posibilitile de utilizare n viitor; mijloacele fixe care nu mai pot fi utilizate n viitor datorit schimbrilor intervenite n structura produciei; oportunitatea trecerii n conservare a unor active fixe; condiiile pentru care s-a facut aceasta i perspectivele de punere n funciune; valoarea investiiilor n curs de execuie, stadiul lor n raport cu graficele de execuie; posibilitile de finalizare i influena lor asupra potenialului tehnico-productiv sau a prestaiilor de servicii; posibilitile pe care le are societate de a-i asigura utilitile necesare pentru desfurarea normal a activitii; gradul de dependen fa de utilitile furnizate de regiile autonome sau companiile de profil.

Analiza activelor fixe:Firma SC NATURAL TEXTIL SRL nu deine terenuri i cldiri acestea fiind nchiriate de la SC BRODART SRL. Imobilizrile corporale deinute de ntreprindere sunt din urmtoarele categorii: instalaii, maini i utilaje, aparatur IT, mijloace de transport, mobilier i aparatur birotic.

Potenialul tehnic se identific prin intermediul urmtorilor indicatorii:

a) Gradul de utilizare a capacitii de producie:

Detalii produse201020112012

Subansambluri electronice (module) U.M.bucBucBuc

Cantiti realizate410.000515.570622.870

SLK310.00012.00014.000

SLK4 LINECT30.00035.57040.870

LK LPA180.000220.000250.000

KSL180.000220.000250.000

SKL3.0009.00022.600

ESKW3.0009.00022.600

SLS4.00010.00022.800

Capacitate de producie450.000550.000650.000

Gradul de utilizare a capacitii de producie91,11 %93,74 %95,82 %

Se observ c capacitatea de producie este foarte aproape de valoarea cantitii de producie realizat. Astfel, gradul de utilizare a capacitii de producie este variabil i cresctoare de la 91% la 96%.

b) Ponderea instalatiilor, masinilor si utilajelor in total active fixe: instalaiilor, mainilor i utilajelor / total active fixe * 100

Activ fix 2011Valoare de inventar (lei)Pondere valoare de inventarValoare ramas (lei)Pondere valoare ramas

Instalaii,maini, utilaje138.84461,96%79.27454,05%

Aparatur de ms. IT14.7606,59%12.8138,74%

Mijloace de transport56.25925,10%53.44636,44%

Mobilier i aparatur birotica14.2396,35%1.1340,77%

Total valoare ramas224.102100%146.667100%

Se observ c ponderea utilajelor, instalaiilor i mainilor este foarte mare i aproape de 62%. n acelai timp ponderea valorii rmase de amortizat este cea mai mare tot pentru activele din aceast categorie. Mobilierul i aparatura birotic dein valoarea cea mai mic.

c) Gradul de uzura al mijloacelor fixe: amortiz. cumulata / valoarea de inventar * 100

Imobilizri corporaleValoare de inventar (lei)Amortizare (lei)GRAD DE UZUR

Instalaii,maini, utilaje138.84459.57042,90%

Aparatur de mas. IT14.7601.94713,19%

Mijloace de transport56.2592.8135%

Mobilier i aparatura birotic14.23913.80592,03%

Total224.10277.43534,55%

Se observ c gradul general de uzur este de 34,55%. Se remarc de asemenea c gradul de uzur al echipamentelor de producie nemijlocit este de peste 43% ns valoarea cea mai mare apare la mobilier de peste 92%.

d) Gradul de renoire a mijloacelor fixe: valoarea mijloacelor fixe noi / valoarea de inventar * 100

Imobilizri corporaleValoare de inventar (lei)Achiziie mij.fixe (lei)Pondere mij.fixe noi

Instalaii,maini, utilaje138.84428.88620,80%

Aparatur de mas. IT14.76011.79279,%89

Mijloace de transport56.25956.259100%

Mobilier i aparatur birotic14.23900%

Total224.10277.43534,55%

Se observ ponderea mare a mijloacelor fixe achiziionate n anul curent nraport cu gradul de uzur ridicat al mijloacelor fixe din patrimoniul societii.

INSTALATII, MAINI I UTILAJE:

1. Starea de funcionare a instalaiilor, mainilor i utilajelor :Mijloacele fixe din acest categorie sunt folosite n condiii normale de funcionare. Lucrrile de ntreinere, reparaiile curente i reparaiile capitale s-au efectuat la timp i n condiii corespunztoare, acest lucru reflectndu-se n starea tehnic a mijloacelor fixe. Odat cu acest investiie valorea acestora a crescut pn la 138.844,00 lei 2. Gradul de uzur:- Mediu de folosin: Normal - nu exist urme de umiditate i temperaturi nalte, de umiditate i mediu coroziv, temperaturi nalte i mediu coroziv, mediu puternic coroziv.- Starea tehnic: Bun - s-au efectuat lucrri de ntreinere i de reparaii curente, la timp i n condiii acceptabile, dar nu s-au efectuat reparaii capitale.APARATURA IT:

1. Starea de funcionare a Aparaturii IT :Mijloacele fixe din acest categorie sunt folosite n condiii normale de funcionare. Acestea fiind achiziionate n anul 2011 printr-o investiie de 14.760,00 lei. 2. Gradul de uzur:- Mediu de folosin: Normal - nu exist urme de umiditate i temperaturi nalte, de umiditate i mediu coroziv, temperaturi nalte i mediu coroziv.- Starea tehnic: Bun - nu s-au efectuat lucrri de ntreinere i de reparaii curente.

MIJLOACE DE TRANSPORT:

1. Starea de funcionare a mijloacelor de transport :Mijloacele fixe din acest categorie sunt folosite n condiii normale de funcionare. Acestea fiind achiziionate n anul 2011 printr-o investiie de 56.259,00 lei.

2. Gradul de uzur:- Mediu de folosin: Normal - nu exist urme de umiditate i temperaturi nalte, de umiditate i mediu coroziv, temperaturi nalte i mediu coroziv, mediu puternic coroziv.- Starea tehnic: Bun - nu s-au efectuat lucrri de ntreinere i de reparaii, nefiind nevoie de acestea.

MOBILIER SI APARATURA BIROTIC:

1. Starea de funcionare a mobilierului i aparatur birotic :Mijloacele fixe din aceast categorie sunt folosite n condiii normale de funcionare. Acestea sunt n stare bun nefiind necesar o investiie curent n momentul de fa. 2. Gradul de uzur:- Mediu de folosin: Normal - nu exis urme de umiditate i temperaturi nalte, de umiditate i mediu coroziv, temperaturi nalte i mediu coroziv.- Starea tehnic: Bun

n urma analizelor efectuate au rezultat urmtoarele: Utilajele au o stare bun de utilizare deoarece firma este relativ nou fiind nfiinat n anul 2010; Gradul de uzur nu este foarte avansat dar necesit totui costuri de ntreinere periodice care au implicaii nefavorabile asupra productivitii muncii; ncadrarea mijloacelor fixe pe categorii este corect, iar duratele de amortizare sunt n conformitate cu prevederile legale, nu s-a facut ajustri a duratelor de funcionare; Amortizarea este calculat dup metoda liniara; Imobilizrile sunt evaluate la costul de achiziie; Nu a fost cazul de reevaluri de terenuri i construcii; Utilitile necesare derulrii activitii, cum ar fi energia, gazul metan, apa i canalizarea sunt asigurate de regiile i companiile naionale de profil. Utilitile de natura aburului i aerului comprimat sunt asigurate de ctre ntreprindere prin intermediul instalaiilor specifice.

2.4. DIAGNOSTIC RESURSE UMANE

n diagnosticarea resurselor umane ale unei firme n vederea evalurii se impune folosirea unui sistem de indicatori privind, pe de o parte dimensiunea, structura i comportamentul, iar pe de alt parte eficiena potenialului uman.Conform actelor constitutive ale societii comerciale NATURAL TEXTIL S.R.L. (Contract de societate i Statut) oganul suprem de conducere este Adunarea General a Asociailor.AdunareaGeneralaAsociailoradesemnatconducereaexecutivasocieticomerciale:unadministratornpersoanadomnului Adrian Troanca.Controlul activitii firmei este asigurat de asociai.Dimensiunea potenialului uman poate fi caracterizat prin urmtorii indicatori:a. Numrul mediu de personal (cu contract de munc), care se determin ca o medie aritmetic simpl a numrului zilnic de salariai.n cazul societii analizate, numrul scriptic de salariai a fost de 103 persoane.b. Numrul mediu de personal (cu contract de munc sau convenie civil), care se stabilete prin adugarea la numrul mediu de salariai a numrului mediu de colaboratori angajai pe baz de convenie civil.n cazul societii analizate, numrul mediu de personal angajat cu contract de munc i convenie civil a fost de 103 persoane.c. Numrul maxim de personal, care reprezint limita superioar stabilit n funcie de volumul efectiv de activitate i productivitate a muncii prevazut.

unde:Iq=indicele volumului de activitate exprimat prin cifra de afaceriN0= numrul mediu de personal prevzut pentru perioada respectiv.

n cazul societii analizate, parametrii de calcul al numrului maxim de personal sunt urmtorii:

Nr mediu de personal prevzut pentru perioada respectiv (N0)103

Indicele de cretere a cifrei de afaceri (Iq)1.21

Indicele de cretere a preurilor n anul de baz 1.530

Creterea real a cifrei de afaceri1.25

Numrul maxim de personal129

Rezultnd un nivel de maxim 129 persoane ce ar trebui sa fie salarizate. n prezent numrul de salariai este de 103, fiind inferior numrului maxim de salariai, ceea ce denot o politic snatoas de personal.Structura resurselor umane poate fi apreciat pe baza urmtoarelor criterii:a. dup principalele categorii de salariai se pot avea n vedere urmtoarele categorii: - muncitori (direct productivi, indirect productivi);- personal tehnic-ingineresc (ingineri, tehnicieni, maitri);- personal de administrare i conducere.

n cazul societii analizate, situaia este prezentat n tabelul de mai jos:

Categorie de salariatiNumar scripticPondere (%)

Muncitori9794.17

Personal tehnic-ingineresc54.85

Personal de administrare si conducere10.98

TOTAL103100

Se observ structura echilibrat a personalului pe categorii de pregtire.

b. dup vechimea n ntreprindere personalul se poate structura n urmtoarele grupe: sub 1 an, ntre 2-5 ani, ntre 6-10 ani, ntre 11-15 ani, ntre 15-20 ani, peste 20 ani. Analiza structurii dup vechime i evoluia sa n timp poate furniza informaii cu privire la strategia angajrilor efectuate de ntreprindere, dar i de eforturile de stabilizare a personalului. n mod normal structura dupa vechime trebuie sa fie echilibrat, manifestndu-se astfel o politic de formare a personalului;n cazul societii NATURAL TEXTIL, grupele de vechime a salariailor sunt prezentate n tabelul de mai jos:

Grupa de vechimeNumar scripticPondere (%)

Sub 1 an2019.42

Intre 2-5 ani3533.98

Intre 6-10 ani4846.60

TOTAL103100

Structura personalului societii analizate denot ncercarea societii de a stabiliza personalul, limitnd fluctuaiile mari de salariai.

c. dupa vrst, personalul se poate grupa astfel: pn la 30 de ani, ntre 31-40 de ani, ntre 41-50 de ani, peste 50 de ani. Un dezechilibru accentuat n structura dup vrsta a personalului poate s duneze echilibrului psiholigic al ntreprinderii. Astfel, angajara masiv la un moment dat a tinerilor, frneaz posibilitile acestora de promovare.Structura personalului dupa vrst a societii Natural Textil Srl este prezentat n tabelul de mai jos:

Grupa de varstaNumar scripticPondere (%)

Pana la 30 ani3130.10

Intre 31-40 ani5351.46

Intre 41-50 ani 1110.68

Peste 50 ani87.76

TOTAL103100

Din datele prezentate, rezult o structur relativ echilibrat a personalului pe categorii de vrst.

d. dup modalitile de calificare , personalul poate avea diferite nivele de pregtire: superior, mediu, profesional.

n cazul societii NATURAL TEXTIL, structura calificrii personalului este urmtoarea:Grupa de calificareNumar scripticPondere (%)

Superioara65.83

Medie4139.80

Profesionala 5654.37

TOTAL103100

Datele prezentate denot o structur corespunztoare a personalului pe categorii de pregtire.Comportamentul personalului poate fi analizat prin prisma urmtorilor indicatori:a. Gradul de utilizare a timpului maxim disponibil:

Gu =

b. Indicatorii circulaiei forei de munc:

Coeficientul intrrilor =

Coeficientul ieirilor =

Coeficienul micrilor totale =

n care:I= numrul total al intrrilor de personal n cursul perioadei analizateE=numrul total al ieirilor de personalN=numrul mediu de personaln cazul societii Natural Textil Srl , parametrii circulaiei forei de munc sunt prezentai n tabelul de mai jos:

Intrari personal10

Iesiri personal5

Total salariati103

Coeficientul intrarilor9.71%

Coeficientul iesirilor4.85%

Coeficientul miscarii totale14.56%

Se observ fluctuaia sczut a personalului n anul de baz, reflectnd preocuparea societii pentru stabilizarea numrului de salariai.

c. Indicatori de conflictualitaten cazul n care conflictualitatea a luat forme colective se impune urmrirea urmtorilor indicatori:

- numrul de greve- numrul de zile ale grevei- gradul de importan al grevei la nivel de ntreprindere: - gradul de intensitate al grevei:

n cazul societii NATURAL TEXTIL, nu au existat forme colective de conflict n ultimii 3 ani.Analiza eficienei utilizrii resurselor umane se realizeaz cu ajutorul sistemului de indicatori de reflectare a productivitii muncii. Pentru a urmri dinamica productivitii muncii la nivel de ntreprindere, precum i a comparaiei cu alte firme din aceeai ramur de activitate se folosesc indicatori valorici, construii ca raport efect/efort.n calitate de efect se pot avea n vedere: cifra de afaceri, producia exerciiului, veniturile de exploatare sau valoarea adaugata, n funcie de specificul activitii societii. n calitate de efort se pot folosi indicatorii: numrul mediu de personal, timpul total de munc exprimat n zile sau timpul total de munc exprimat n ore.n cazul determinrii productivitii muncii pe baza cifrei de afaceri, relaiile de calcul sunt urmtoarele:- productivitatea medie anual pe o persoana: = - productivitatea medie zilnic: = - productivitatea medie orar: = n care:CA = cifra de afaceriN = numrul mediu de personalTZ= timpul total de munc exprimat n zileTh= timpul total de munc exprimat n orePentru corecta apreciere a evoluiei productivitii muncii n dinamica se impune operarea cu indicatori valorici de exprimare a efectului evaluat n preuri comparabile.n cazul societii Natural Textil Srl, indicatorii de productivitate a muncii n ultimii doi ani sunt prezentai n tabelul de mai jos:

20112010 n preuri comparabile 2012[lei]2012

Cifra de afaceri2.326.2534.787.1962.810.391

Numarul de personal84103

Productivitatea medie anuala pe o persoana56.99027.285

Timpul de munca exprimat in zile252252

Productivitatea medie zilnica pe o persoana97108

2.5. DIAGNOSTICUL MANAGEMENTULUI

Conducerea firmei formeaz echipa managerial. Ea se constituie din directorul general,care este i unicul asociat al entitii NATURAL TEXTIL SRL, directorul tehnic i contabilul care ine evidena actelor.Conducerea firmei a pus accentul i pe buna funcionare a mainilor, utilajelor i instalaiilor care particip la procesul de producie. n acest sens, societatea a achiziionat maini i utilaje performante, necesare produciei. La sfritul exerciiului financiar, echipa managerial este premiat cu o cot din profitul anului.

Performana echipei managerialeCriteriile de performan pe baza crora se poate analiza activitatea managerial sunt prezentate n cele ce urmeaz:

1. Rata profitului

n cazul societii NATURAL TEXTIL SRL, rata profitului pe anul 2012 rezult dup cum urmeaz:

Cifra de afaceri (lei)2.810.391

Profitul brut (lei)14.991

Rata profitului (%)0,53

2. Potenialul de dezvoltare/cretere*100

Fond de rulment = Active circulante Datorii pe termen scurt

n cazul societii NATURAL TEXTIL, potenialul de dezvoltare pe anul 2012 este determinat dup cum se prezint n tabelul de mai jos:

Prelevri din profit pentru dezvoltare (lei)750

Amortizare (lei)24.636

Cheltuieli pt. investiii (lei)97.155

Prelevri din profit pt.dezvoltare+Amortizare+Ch.pt investiii (lei)122.541

Active circulante (lei)353.721

Datorii pe termen scurt (lei)1.142.166

Fond de rulment (lei)-788.445

Potenial de dezvoltare /cretere (%)15,54

3. Perioada de recuperare a creanelor (zile) Perioada de recuperare a creanelor pe anul 2012 rezult n conformitate cu datele nscrise n tabelul de mai jos:

Soldul creanelor (lei)169.966

Cifra de afaceri (lei)2.810.391

Perioada de recuperare a creanelor (zile)22

4. Perioada de rambursare a obligatiilor pe termen scurt (zile)

Perioada de rambursare a obligaiilor pe termen scurt pe anul 2012 rezult n conformitate cu datele nscrise n tabelul de mai jos:

Soldul obligaiilor120.687

Cifra de afaceri (lei)2.810.391

Perioada de rambursare a obligaiilor pe termen scurt (zile)18

5. Rotatia stocurilor (nr. rotatii)

Tabelul urmtor conine parametrii i rezultatul calculului rotaiei stocurilor.

Cifra de afaceri (lei)2.810.391

Total stocuri (lei)57.138

Nr.rotaii49

2.6. DIAGNOSTIC COMERCIAL

Diagnosticul comercial vizeaz operaiunile de vnzare-cumprare, piaa de desfacere a produselor ntreprinderii i piaa ei de aprovizionare.

2.6.1. Analiza evoluiei vnzrilorn activitatea de evaluare a unei firme intereseaz vnzrile de bunuri, lucrri i servicii, care formeaz obiectul activitii, ceea ce este definit ca fiind cifra de afaceri. n categoria vnzrilor nu se include veniturile din producia stocat, producia de imobilizri, veniturile financiare.Cifra de afaceri, pe care o regsim n contul de profit i pierdere este evaluat n uniti monetare curente. Pentru o corect apreciere a performanelor comerciale ale firmei n timp se impune corectarea acesteia cu indicele preurilor domeniului de activitate, respectiv evaluarea ei n preuri comparabile.Relaia de calcul a cifrei de afaceri n preuri comparabile este:

CA real = CA in preuri curente *Indicele mediu al preurilorn cazul societii NATURAL TEXTIL evoluia cifrei de afaceri n preuri comparabile rezult din tabelul de mai jos:20112012Indicele de crestere a CA

Cifra de afaceri in preturi curente2.326.2532.810.391121%

Cifra de afaceri in preturi comparabile2.467.9222.903.977118%

Se observ c, atunci cnd este exprimat n uniti monetare curente, cifra de afaceri crete cu indicele de 121%, pe cnd, n preuri comparabile indicele de cretere este de 118%.Indicele de cretere supraunitar denot o cretere real a vnzrilor.2.6.3. Analiza clienilor ntreprinderii

Analiza vnzrilor din perspectiva clientelei urmrete n primul rnd evoluia structural a cifrei de afaceri pe clieni. n formularea concluziilor este necesar s se in seama de poziia ntreprinderii ntr-un lan al intercondiionrii fabricaiei i consumului unui produs.n cazul societii NATURAL TEXTIL, principalii clieni sunt prezentai n tabelul de mai jos:Principalii clieni20112012

Tronic Atco Gmbh & Co KG Austria33.4%29.7%

Harting SCS3.4%4.8%

Kunkhe 7.4%9.1%

Marquardt8.1%5.7%

Motors 6.1%7.3%

Mecano Plastic SRL10.1%8%

Maxi Tools Service 6.3%6.1%

Iony Service SRL8.7%4.3%

Baumaxx5.72%4.9%

Altii clienti21.4%20.1%

Cifra de afaceri100%100%

Analiznd tabelul anterior, se pot evidenia urmtoarele aspecte:- nici un client nu deine o pondere majoritar n cifra de afaceri;- exist un numr nsemnat de clieni cu care Natural Textil SrlF are relaii comerciale tradiionale;- clienii tradiionali ai societii acoper diverse grupe de produse;Durata medie de imobilizare a creanelor se determin n conformitate cu urmtoarea relaie:

n care:T = perioada de analiz exprimat n numr zile;i Sd = suma soldurilor debitoare ale conturilor de creanei Rd = suma rulajelor debitoare ale conturilor de creanen cazul societii Natural Textil Srl, durata de imobilizare a creanelor este determinat n conformitate cu tabelul de mai jos:Sdi [lei]169965.55

Rdi [lei]2824185.24

T [zile]365

Di [lei]22

Se observ o bun vitez de ncasare a clienilor, aceasta fiind mai mic de o lun.2.6.4 Analiza furnizorilor ntreprinderii

Piaa de aprovizionare a firmei reprezint un punct semnificativ n diagnosticul commercial pentru evaluare. Principalele aspecte urmrite de evaluator vizeaz: gruparea acestora n furnizori de utiliti i furnizori de materii prime i materiale; structurarea furnizorilor, n special a celor de materii prime i materiale n funcie de cantitatea i valoarea aprovizionrilor; analiza numrului de furnizori pentru un tip de resurs aprovizionat i a calitii aprovizionrilor; durata medie de utilizare a surselor atrase reprezentate de obligaiile fa de furnizori.n cazul societii NATURAL TEXTIL S.R.L, lista principalilor furnizori este prezentat n tabelul urmtor:

Principali furnizoriiPondere 2011Pondere 2012

S.C. SPRINT S.R.L20.1%15.3%

E-ON ROMANIA25.15%20.35%

JH. PRODUCTION7.6%4.3%

MISONI GROUP PROTECTION SERVICES 5.8%2,5%

APA TARNAVEI MARI SA6.7%5.6%

ECO-SAL SA9.2%8.3%

SNP PETROM S.A.11.02%15.03%

POMPILIA SRL0,5%0,8%

ELECTRICA3.5%4,5%

Ali furnizori 10.43%23,32%

Total achiziii100%100%

Se remarc ponderea relativ important a furnizorului de energie termic. De asemenea, societatea se afl n legturi comerciale i cu ali productori de materii prime i materiale. Durata medie de utilizare a surselor atrase reprezentate de obligaiile fa de furnizori (Df) se determin pe baza urmtoarei relaii:

n care:T = perioada de analiz exprimat n numr zile;i Sc = suma soldurilor creditoare ale conturilor de furnizorii Rc = suma rulajelor creditoare ale conturilor de furnizorin cazul societii NATURAL TEXTIL S.R.L, durata de achitare a datoriilor fa de furnizori este calculat n conformitate cu tabelul de mai jos:Sci [lei]47.881,41

Rci [lei]973.112,17

T [zile]365

Di [lei]18

Se observ c durata de achitare a datoriilor este mai mic de o luna. De asemenea, se observ ca durata de achitare a datoriilor este mai mic fa de durata de ncasare a creanelor.

2.6.5 ANALIZA SWOT

Analiza SWOT (Strengths - puncte tari, Weaknesses - puncte slabe, Oportunities oportunitpi , Threats ameninri ). Se vor analiza punctele tari i punctele slabe ale organizaiei i implicit a produselor oferite, precum i oportunitile i ameninrile care deriv din mediul de pia.Cunoaterea i identificarea punctelor tari i a oportunitilor pe pia permite o planificare mai riguroas a activitii i ofer ansa de a nltura din timp unele situaii neprevzute, care influeneaz negativ veniturile societii. Rolul managementului este de a armoniza prile tari i oportunitile ncercnd s minimalizeze efectul ameninrilor i a punctelor slabe. Punctele tari, oportunitile, ameninrile i punctele slabe ale companiei evaluate sunt prezentate mai jos:

Puncte tari: Puncte slabe:- Personal calificat n domeniul de activitate - Activiti care nu concur la realizarea pe care desfaoar i o conducere adecvat; profitului;- Vechime n activitatea n domeniu; - Scderea gradului de valorificare a - Linie proprie de produse; produciei fabricate;- Service-uri echipate i aprovizionate - Stocuri mari.corespunztor.- Majorarea cifrei de afaceri;- Creterea numrului de salariai.Oportuniti: Ameninri:- Nu are o diversitate mare pe domenii deci - Este expus unui risc care privete toat Poate stapani si aborda si pe viitor segmente piaa datorit prelungirii crizei economice complete de piata; i implicit scderea pieei de desfacere.- Nu are concureni n localitate pe aceiaigam de produse;

2.7. ASPECTE ECONOMICO FINANCIARE

Unul dintre cele mai importante demersuri realizate n vederea finalizrii raportului de evaluare a ntreprinderii vizeaz diagnosticul economico-financiar . Acesta are un rol cheie n procesul de evaluare datorit rolului jucat n cadrul raportului i anume:

rolul de sintetizare a concluziilor rezultate din celelalte piese de diagnostic; rolul de asigurare a coerenei n cadrul relaiei diagnostic i aplicarea metodelor de evaluare.

2.7.1 Diagnosticul patrimoniului net

Patrimoniul net se determin ca diferena dintre activele totale i datoriile totale ale ntreprinderii, reflectnd activele firmei negrevate de datorii la un moment dat. n esen, patrimoniul net reprezint averea ntreprinderii la o anumit dat.Determinara patrimoniului net al ntreprinderii SC NATURAL TEXTIL SRL s-a efectuat n conformitate cu tabelul de mai jos:16

PREURI ISTORICEPREURI COMPARABILEVariaii

Poziii bilantiere31.Dec.201131.Dec.201231.Dec.201131.Dec.2012

IMOBILIZRI NECORPORALE1.0804641.14346459 %

Terenuri00000

Imobilizri corporale nete73.532146.66777.790146.66789 %

Imobilizri n curs00000

IMOBILIZRI CORPORALE73.532146.66777.790146.66789 %

Imobilizri financiare4.7214.7214.9944.7216 %

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE79.333151.85283.927151.85281 %

Stocuri3.20257.1383.38757.1381.586 %

Clieni254.200197.506268.918197.50627 %

Alte creane00000

Disponibiliti149.88799.077158.56599.07738 %

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE407.289353.721430.070353.72118 %

Datorii pe termen scurt(1.237.884)(1.142.166)(1.309.557)(1.142.166)13 %

Credite00000

TOTAL OBLIGAII(1.237.884)(1.142.166)(1.309.557)(1.142.166)13 %

Prov. Risc si cheltuieli00000

Conturi de regularizare00000

TOTAL ACTIV NET751.262636.270794.759636.27020 %

Capital social(1.000)(101.000)(1.058)(101.000)9.446 %

Rezerve075007500

Profit/Pierdere(107.021)(14.991)(113.218)(14.991)87 %

Repartizarea profitului859.283752.261909.035752.26117 %

Provizioane00000

CAPITAL PROPRIU(751.262)(636.270)(794.759)(636.270)20 %

Evoluia componentelor activului net are la baz urmatoarele observaii:- variaia activelor imobilizate s-a fcut exclusiv pe baza amotizrii anuale;- stocurile au crescut considerabil ceea ce denot o slab valorificare a produciei realizate;- nivelul clienilor nencasai a crescut ; sumele se ncadreaz in termenele contractuale i nu reprezint ntrziere la plat a clienilor. Creterea nivelului clienilor nseamn i o cretere a volumului vnzrilor;- datoriile pe termen scurt au crescut, semnificnd o poziie destul de proast fa de furnizorii societii.- disponibilitile bneti au avut o cretere, fapt ce semnific o accelerare a vitezei de rotaie a activelor circulante, fapt ce duce la amplificarea capacitii de plat i la posibilitatea onorrii la timp a obligaiilor ntreprinderii.- capitalul social a crescut ca urmare a ncorporrii rezervelor.

2.7.2. Diagnosticul capacitii de autofinanare

Capacitatea de autofinanare (CAF) este format din ansamblul surselor interne de finanare generate de activitatea ntreprinderii, surse necesare pentru a se autofinana i pentru a asigura capacitatea de a distribui dividende acionarilor. Rolul principal al CAF este de a permite ntreprinderii s menin i s dezvolte potenialul tehnico productiv, s remunereze acionarii i s asigure rambursarea mprumuturilor.CAF reprezint n esen fluxul potenial de lichiditi aferent ntregii activiti a firmei, fiind diferena ntre veniturile monetare totale (care presupun ncasari) i cheltuielile monetare totale (care presupun pli). Diferena dintre CAF i profitul net este determinat de veniturile i cheltuielile firmei care nu presupun ncasari, respectiv pli (provizioane, amortizare, reluri de provizioane, etc.).n cazul societii NATURAL TEXTIL, CAF calculat prin metoda diferenei este prezentat n tabelul de mai jos:

20112012

Rezultatul exercitiului107.02114.991

Cheltuieli cu amortizarea si provizioanele53.63377.435

Valoarea neta a activelor cedate80.2664099

Venituri din provizioane--

Venituri din vanzarea activelor83.581-

Venituri din subventii--

CAF157.33996.525

2.7.3. Diagnosticul corelatiei fond de rulment necesar de fond de rulment; trezoreria net

Fondul de rulment: FR = capitalul permanent - activele imobilizateDaca diferena este pozitiv atunci fondul de rulment reprezinta acea parte a capitalului permanent destinat finanrii activitii curente. n situaia n care este negativ, ntreprinderea se confrunt cu un deficit de fond de rulment.Nevoia de fond de rulment: NFR = active circulante (exclusiv disponibilitile) obligaii pe termen scurt (exclusiv creditele pe termen scurt)n cazul n care diferena este pozitiv, aceasta reprezint activele circulante de natura stocurilor i creanelor ce urmeaz a fi finanate din fondul de rulment. Atunci cand diferena este negativ, are loc o degajare de surse atrase.Trezoreria neta se poate stabili in doua moduri:Tn = FR NFRTn = Ta - Tp

n care:Ta = trezoreria de activ, respectiv soldurile debitoare ale conturilor de disponibiliti i plasamente;Tp = trezoreria de pasiv, respectiv soldurile creditoare ale conturilor de credite pe termen scurt.n cazul societii Natural Textil, indicatorii prezentai anterior sunt calculai conform tabelului urmtor:

Nr. Crt.Indicatori2011 [lei]2012 [lei]

1.Capital propriu-751.262-636.270

2.Datorii pe termen mediu si lung--

3.Capital permanent (1+2)-751.262-636.270

4.Active imobilizate79.333151.852

5.FOND DE RULMENT (3-4)-671.929-484.418

6.Active circulante407.289353.721

7.Disponibilitati si plasamente149.88799.077

8.Active circulante (exclusiv disponibilitati)257.402254.644

9.Datorii pe termen scurt1.237.8841.142.166

10.Credite pe termen scurt--

11.Obligatii pe termen scurt (9-10)1.237.8841.142.166

12.Nevoia de fond de rulment (8-11)-980.482-887.522

13.Trezoreria neta (5-12 sau 7-10)-1.652.411-1.371.940

n estimarea unor elemente necesare n cazul aplicrii metodei de evaluare bazate pe fluxul de lichiditi sunt necesari i indicatorii viteza de rotaie a NFR i viteza de rotatie a FR.Relaiile de calcul ale vitezei de rotaie exprimate ca durata sunt:Viteza de rotaie a NFR = Viteza de rotaie a FR = unde: T reprezint numrul de zile al perioadei.n cazul societii Natural Textil, vitezele de rotaie definite anterior sunt determinate conform tabelului de mai jos:20112012

NFR [lei]-980.482-887.522

FR [lei]-671.929-484.418

CA [lei]2.326.2532.810.391

T [zile]365365

Viteza de rotatie a FR-105-63

Viteza de rotatie a NFR-154-115

2.7.4. Diagnosticul corelaiei creane obligaii

n cadrul diagnosticului se cerceteaz evoluia creanelor i obligaiilor n raport cu cifra de afaceri pentru a pune n eviden raportul dintre imobilizarea capitalului firmei i folosirea surselor atrase.Asemenea aspecte pot fi puse n eviden cu ajutorul indicatorilor:a. Durata de imobilizare a creantelor (Di)Di = unde:Sd = soldul creanelorCA = cifra de afaceriT = perioada de timp considerat

b. Durata de folosire a surselor atrase (Df)Df = unde: Sc= soldul creditor al conturilor de obligaiiValorile efective nregistrate de societatea Natural Textil sunt prezentate n tabelul de mai jos:20112012

Sd [lei]239.939169.966

Sc [lei]74.865134.832

CA [lei]2.326.2532.810.391

T [zile]365365

Di [zile]3822

Df [zile]1218

2.7.5. Diagnosticul lichiditii i solvabilitiiLichiditatea reprezint proprietatea elementelor patrimoniale de a se transforma in bani.Solvabilitatea reprezint capacitatea firmei de a face fa obligaiilor sale la termenele scadente.Pentru a caracteriza lichiditata unei ntreprinderi se folosesc urmtorii indicatori:a. Rata lichiditii generaleSe apreciaz ca situaia lichiditii generale este satisfctoare n conditiile ncadrarii n intervalul 1,2 i 1,8.b. Rata lichiditii curente:Intervalul care poate fi considerat satisfctor este 0,65 1c. Rata lichiditii imediate :d. Rata solvabilitii patrimoniale:Valoarea minim a ratei solvabilitii patrimoniale se apreciaz c trebuie s se ncadreze n limitele 0.3 0.5, iar peste 0.5 situaia poate fi considerat normal.e. Rata solvabilitii generaleAceasta rata indic n ce msur datoriile totale sunt acoperite cu active imobilizate i active circulante. Cu ct valoarea ratei solvabilitii generale este mai mare decat 1, cu att situaia financiar de ansamblu a ntreprinderii este mai bun.Rezultatele concrete n cazul societii Natural Textil sunt prezentate n tabelul de mai jos:20112012

Stocuri(lei)3.20257.138

Disponibilitati(lei0149.88799.077

Active circulante(lei)407.289353.721

Active totale(lei)-751.262-636.270

Datorii curente(lei)1.237.8841.142.166

Credite(lei)00

Datorii totale(lei)1.237.8841.142.166

Capital propriu(lei)-751.262-636.270

Lg=Active circulante/Datorii curente0,330,31

Lc=Active circulante- Stocuri/Datorii curente0,330,26

Li=Disponibilitati/Datorii curente0,1210,087

Sp=Capital propriu/Capital propriu+Credite totale11

Sg=Active totale/Datorii totale-0,61-0,56

Lichiditatea general nu depete nivelul minim de siguran, de 1,8 2, , ceea ce nseamn c nu asigur o capacitate sporit pentru plata obligaiilor scadente pe termen scurt. Rata lichiditatii curente se situeaza, de asemenea, mult dedesupt nivelului minim admis, nepermind astfel achitarea oricror obligaii curente de plata la scadente. Exist posibilitatea ca firma s aib dificulti n recuperarea unor creane, ceea ce ar trebui s determine o atenie sporit n ncheierea unor relaii comerciale i n urmrirea derulrii acestora.Nivelul sczut al ratei lichiditatii imediate reflect o capacitate de plata mic, dar i faptul c firma nu are potenial n asigurarea unei creteri a activitii. Totui, meninerea unui nivel excedentar al lichiditilor n conturi relev incapacitatea firmei de a-i gestiona lichiditile.Rata solvabilitatii patrimoniale, util n informarea creditorilor bancari, ndeosebi, arat c firma nu utilizeaz credite n finanarea activitii.Rata solvabilitatii globale inregistreaza valori negative nivelul datoriilor n finanarea activitii fiind foarte mare.

2.7.6. Diagnosticul pe baza ratelor de echilibru financiarEchilibrul financiar al firmei reprezint un sistem de corelaii prin care se stabilesc anumite proporionaliti n cadrul i ntre diferite fluxuri financiare. El reprezint o premis, dar i o consecin a desfurrii normale a activitii firmei.Pentru exprimarea sintetic a multiplelor corelaii implicate de echilibrul financiar, n practic se utilizeaza cu precdere urmtorii indicatori:a. Rata autonomiei financiare:b. Rata de finanare a stocurilor:c. Rata de finanare a activelor circulante:d. Rata de finanare a necesarului de fond de rulment:e. Rata de autofinanare a activelor:n cazul societii Natural Textil, valorile indicatorilor definii anterior sunt calculai conform datelor din tabelul de mai jos:

20112012

Capital propriu-751.262-636.270

Capital imprumutat1.237.8841.142.166

FR-671.929-484.418

Stocuri3.02057.138

Active circulante407.289353.721

Active fixe79.333151.852

NFR-980.482-887.522

Raf = Capital propriu/(Capital propriu+ Capital imprumutat)-751.262-636.270

Rfs = Fond de rulment/Stocuri-222,49-8,48

Rfac = Fond de rulment/Active circulante-1.65-1.37

Rfnfr = Fond de rulment/NFR0.690.55

Raa = Cap propriu/ (Active fixe+Active circulante)2.293.15

3. ANALIZA DATELOR SI CONCLUZIILOR

3.1. ABORDARE PATRIMONIAL 3.1.1. Activul Net Contabil Corectat

Determinarea valorii patrimoniale prin metoda activului net corectat are la baza elementele de bilan ale societii la data de 31.12.2011.Pentru evaluarea echipamentelor se va identifica o valoare de nlocuire (de nou) a utilajului. Ulterior se va identifica un grad de uzur efectiv, un grad de uzur morala i se va aprecia utilitatea utilajului n cadrul procesului tehnologic desfurat n ntreprindere.Pentru identificarea valorii de nlocuire se vor identifica ntreprinderile care comercializeaz echipamente asemntoare, din producia intern sau extern. Daca gama caracteristicilor tehnice nu include utilajul evaluat se va aplica o echivalare a caracteristicilor tehnice a echipamentelor.Valoarea real a utilajului se determin prin aplicarea coreciilor privind gradul de uzur fizic i moral la valoarea de nlocuire a echipamentului.Obligaiile fa de teri se preiau la costul de nregistrare n contabilitate, pornind de la premisa c fiecare ii va onora obligaiile aa cum s-a angajat.Situaia n care pot aparea corecii: obligaiile care au fost contractate ntr-o alta moned dect cea naional vor fi actualizate la cursul de schimb de la data evalurii;Un aspect important n cadrul evalurii obligaiilor este identificarea acelor obligaii poteniale, care nu au fost nregistrate n contabilitate. Este vorba despre:- poteniale litigii de natur fiscal;- poteniale cheltuieli legate de reclamaii n domeniul proteciei mediului sau proteciei consumatorilor;- eventuale amenzi, penaliti iminente; - anumite clauze contractuale privind unele avantaje acordate salariailor si alte situaii din aceast categorie.n cazul societii analizate urmtoarele corecii au fost efectuate pe elementele de bilan:

Pozitia bilantieraanalizataObservatiiCorectii

Echipamenten urma diagnosticului operaional, s-a constatat gradulnaintat de uzur fizic i moral a mobilierului. Instalaiile i echipamentele au un grad moderat de uzur.(24.000)

StocuriUrmare diagnosticului operaional, s-a constatatviteza scazut de rotaie a stocurilor (peste o lun); nuau fost identificate stocuri depreciate sauinutilizabile.-

Clienti, creanteUrmare diagnosticului operaional s-a constatatdurata redus de ncasare a creanelor (sub o lun);de asemenea s-a constatat faptul c societatea nu arecreane n valut pentru a fi reevaluate. Coreciile serefer la stornarea repartizrii profitului la sfritulanului;-

Furnizori, datoriiUrmare diagnosticului operaional s-a constatatdurata redus de achitare a datoriilor (sub o lun);-

Bilanul corectat este prezentat detaliat n tabelul urmtor:

Poziii bilaniere2012CORECII2012 CORECTAT

IMOBILIZARI NECORPORALE464-464

Terenuri0-0

Imobilizari corporale nete146.66724.000170.667

Imobilizari in curs0-0

IMOBILIZARI CORPORALE146.66724.000170.667

Imobilizari financiare4.721-4.721

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE151.85224.000175.852

Stocuri57.138-57.138

Clienti197.506-197.506

Alte creante0-0

Disponibilitati99.077-99.077

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE353.721-353.721

Datorii pe termen scurt(1.142.166)-(1.142.166)

Credite0-0

TOTAL OBLIGATII(1.142.166)-(1.142.166)

Prov. Risc si cheltuie.0-0

Conturi de regularizare0-0

TOTAL ACTIV NET636.27024.000660.270

Capital social(101.000)-(101.000)

Rezerve750-750

Profit/Pierdere(14.991)-(14.991)

Repartizarea profitului752.261(24.000)728.261

Provizioane0-0

CAPITAL PROPRIU(636.270)(24.000)(660.270)

3.2. ABORDARE PRIN ACTUALIZARE

3.2.1. Metoda bazat pe fluxurile de disponibiliti (CASH FLOW)

Calculul fluxurilor de disponibiliti utilizate n evaluare are n vedere profitul net, la care se adaug alte disponibiliti (amortismentele, provizioanele i valoarea rezidual) i se scad nevoile de finanare a activitii, respectiv investiiile pentru meninerea potenialului tehnic i variaia nevoii de fond de rulment. Rezult c parametrii necesari calculului se refer la previzionarea veniturilor, cheltuielilor, dobnzilor, amortizrilor, investiiilor, structurii capitalului i a valorii reziduale.Durata prognozeiS-a considerat o perioada de prognoz de 5 ani ca fiind suficient de exact i credibil. Pentru o durat mai mare de 5 ani ipotezele pe care se bazeaz raportul risc s devin necredibile, punnd sub semnul ntrebrii validitatea planului de afaceri propus. O perioad mai mic de 5 ani se consider insuficient pentru atingerea parametrilor proiectai pentru planul de afaceri.Comparabilitatea situaiilor financiarePrognoza situaiilor financiare s-a efectuat n preurile anului de baz 2012. Situaiile financiare ale anului 2012 sunt prezentate doar informativ acestea fiind n preurile anului 2012.Anul de bazAnul de baz reprezint anul zero al prognozei, anul pentru care s-au preluat performanele financiare ale societii aa cum sunt nscrise n bilanul ncheiat la 31.12.2012.- Bilanul anului de baz: n prognozarea bilanului s-a pornit de la bilanul corectat.Coreciile bilanului au fost efectuate urmare analizei efectuate asupra poziiilor bilaniere aa cum sunt prezentate anterior.- Contul de profit i pierdere al anului zero: urmare analizei prezentate nu au fostoperate corecii asupra contului de profit i pierderi.Observaie: corectarea bilanului i contului de profit i pierderi aferente anului de baz nu a avut n vedere ajustarea la inflaie conform prevederilor IAS 29.

a. Planul de amortizareIn prognozarea bilanului s-a avut n vedere estimarea valorii ramas a imobilizrilor corporale, pornind de la valoarea reevaluat a acestora i a gradului de uzur estimat din anul de baz. S-a considerat c echipamentele existente n anul de baz vor fi complet amortizate intr-o period de 3 ani. n scopul ntineririi parcului de utilaje a societii s-au avut n vedere investitii anuale la nivelul amortizrii anului precedent.

Denumire201220132014201520162017

IMOB. CORP. INCEPUT AN127.165154.700147.000151.712187.341174.211

INVEST. AN PUSE IN FUNCTIUNE-96.93798.71188.12595.148103.809

Din amortizare-96.93798.71188.12595.148103.809

Din profit------

din credite------

TOTAL BRUT127.165251.637245.711239.837282.489278.020

AMORT. IMOB. CORP. VECHI23.80230.94030.94030.94037.46837.468

AMORT. INVEST.19.38719.74217.62519.02920.762

TOTAL AMORTIZARE AN23.80250.32750.68248.56556.49458.230

TOTAL NET103.363201.310195.029191.272225.995219.790

n tabelul urmtor se prezin bilanul previzionat (forma scurt), iar in tabelul continuare bilanului previzionat vom previziona bugetele de venituri i cheltuieli.

Poziii bilaniere2012 CORECTAT20132014201520162017

IMOBILIZARI NECORPORALE464464464464464464

Terenuri000000

Imobilizari corporale nete170.667154.700147.000151.712187.341174.211

Imobilizari in curs000000

IMOBILIZARI CORPORALE170.667154.700147.000151.712187.341174.211

Imobilizari financiare4.7214.7214.7214.7214.7214.721

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE175.852159.885152.185156.897192.526179.396

Stocuri57.13855.47149.24749.24749.24749.247

Clienti197.506197.506197.506197.506197.506197.506

Alte creante000000

Disponibilitati99.07799.07799.07799.07799.07799.077

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE353.721352.054345.830345.830345.830345.830

Datorii pe termen scurt(1.142.166)(1.142.166)(1.140.555)(1.135.210)(1.100.547)(1.097.103)

Credite000000

TOTAL OBLIGATII(1.142.166)(1.142.166)(1.140.555)(1.135.210)(1.100.547)(1.097.103)

Prov. Risc si cheltuie.000000

Conturi de regularizare000000

TOTAL ACTIV NET660.270-630.227-612.593-632.483-562.191-571.877

Capital social(101.000)(101.000)(101.000)(101.000)(101.000)(101.000)

Rezerve750750750750750750

Profit/Pierdere(14.991)1.076.5281.045.942394.226742.653949.011

Repartizarea profitului728.261728.261728.261728.261728.261728.261

Provizioane000000

CAPITAL PROPRIU(660.270)845.901848.398850.517829.261870.298

Previzionarea bugetelor (lei)2012 CORECTAT20132014201520162017

VENITURI TOTALE2.953.5632.928.7503.105.4325.271.6655.628.4845.835.890

VENITURI PROD.VANDUTA INTERN2.809.1592.811.2002.985.3005.150.0005.500.5795.700.287

VENITURI VANZ.MARFURI1.2321.4501.4501.6781.8921.985

VENITURI DIN PROD.STOCATA53.93755.80058.38259.68760.21361.268

VENIT DIN ALTE ACT.000000

VENITURI FINANCIARE89.23560.30060.30060.30065.80072.350

VENITURI EXTRAODRINARE000000

CHELTUIELI TOTALE2.938.5721.852.2222.059.4904.877.4394.885.8314.889.879

MATERII PRIME69.25765.23863.25969.38269.89369.893

MATERIALE11.46413.68214.53215.35117.36518.368

COST MARFURI8601.1001.3002.5752.8323.125

COMB.,EN.,APA30.56432.89230.89225.89223.57324.589

SERVICII EXECT.TERTI000000

SALARII1.216.0031.216.0031.458.3871.589.2381.589.2381.589.238

CAS,SOMAJ292.590292.590298.3872.999.3822.999.3822.999.382

AMORTIZARE23.80250.32750.68248.56556.49458.230

IMP.TAXE,VARSAMINTE8.0069.5129.5129.5129.5129.512

ALTE CHELT.4.0992.5782.3002.2142.2142.214

CHELT.DIN DIF DE CURS VALUTAR000000

CHELT.FINANCIARE167.230168.300130.239115.328115.328115.328

CHELT. EXTRAORDINARE000000

PROFIT BRUT/PIERDERE14.9911.076.5281.045.942394.226742.653949.011

IMPOZIT PROF.2.399172.244167.35063.076118.824151.842

PROFIT NET/PIERDERE12.592904.284878.592331.150623.829797.169

Rata de actualizare i de capitalizare:n cazul societii analizate, rata de actualizare se poate calcula dup urmtorul model:RATA DE BAZA I TREPTELE DE RISCURIPUNCTAJEXPLICATIE

Rata de baza5%Rata real a dobnzii la obligaiunileguvernamentale (de stat)

Riscul din exteriorul ntreprinderii: Creteri posibile ale preului utilitilor i combustibilului

Reglementri antipoluante2%

2%- Preul gazului natural se va alinia la preul pe pia mondial;- Se afl n faza de proiect o reglementare care va limita nivelul noxelor, fapt ce va afecta ntreprinderea evaluat;

Riscuri din interiorul ntreprinderii Calitatea produselor

Dotarea tehnica i tehnologic

Riscul aferent previziunilor Structura de finanare2%

2%

2%1%Nu exist riscuri n ceea ce privete sistemul de asigurare a calitii ISO 2001;Diagnosticul tehnic a evideniat uzura fizici moral la o serie de echipamente de baz;

TOTAL16%Rata de actualizare

3.2.2 Metoda bazat pe fluxurile de disponibiliti (CASH FLOW)Calculul fluxurilor de disponibiliti utilizate in evaluare are n vedere profitul net, la care se adaug alte disponibiliti (amortismentele, provizioanele i valoarea rezidual) i se scad nevoile de finanare a activitii, respectiv investiiile pentru meninerea potenialului tehnic i variaia nevoii de fond de rulment. n urma prognozei bilanului i contului de rezultat, fluxul de disponibiliti se prezint n tabelul de mai jos:

Cash-flow20132014201520162017

Profit/pierdere exercitiu1.076.5281.045.942394.226742.653949.011

Datorii pe termen scurt(1.142.166)(1.140.555)(1.135.210)(1.100.547)(1.097.103)

Credite00000

Imobilizari corporale154.700147.000151.712187.341174.211

Stocuri55.47149.24749.24749.24749.247

Clienti197.506197.506197.506197.506197.506

Alte creante00000

VARIATIE CASH342.039299.140-342.51976.200272.872

Anul prognozat20132014201520162017

Cash-flow prognozat (mii lei)342.039299.140-342.51976.200272.872

Coeficentul de actualizare 1/(1+i)n0.860.750.640.550.48

Cash-flow actualizat294.154224.355-219.21241.910130.979

Total Cash-flow actualizat472.186

n cadrul acestei metode se are n vedere i valoarea rezidual:

V = +Valoarea rezidual se poate determina prin corectarea fluxului ultimului an de prognoza cu un coeficient stabilit pe baza experienei unor societi a cror activitate a ajuns la maturitate.n acest caz, valorile efective rezultate din aplicarea acestei metode la cazul concret al societii evaluate sunt prezentate n tabelul urmator:

Fluxul net din ultimul an de prognoza [lei]130.979

Coeficient de corectie5

Valoarea reziduala [mii lei]654.895

Suma fluxurilor de numerar actualizate [mii lei]472.186

Valoarea intreprinderii [mii lei]1.127.081

3.3. ABORDARE PRIN PIA - valoarea de rentabilitate pe baz de P.E.R.

Aceast valoare se bazeaz pe multiplicarea profitului estimat cu raportul pret/ctig pe aciune realizat n ultimul an. Acest raport (cursul aciunii/profit pe aciune) semnific mbogirea teoretic a acionarilor n cursul unui an. Dei nu tot profitul net se repartizeaz ca dividend, el constituie un element esenial pentru aprecierea valorii unei aciuni i implicit a ntreprinderii.Metoda se aplic pentru ntreprinderile cotate, ceea ce nu exclude posibilitatea utilizrii ei, cu anumite corective, i pentru cele necotate la burs.Pentru determinarea valorii respective se foloseste relaia:

V=P*PERPentru o firm cu acelai obiect de activitate cotat la burs, sumele rezultate din aplicarea acestei metode sunt prezentate n tabelul de mai jos:SemnificaieValoare (lei)

Capital social101.000

Valoarea nominal9.85

Numr de aciuni10.250

Cursul aciunii12,40

Profit net realizat n anul de referin12.592

Profit pe aciune1.23

Raport pre/profit (PER)10,08

Profit mediu previzionat707.004

Valorea ntreprinderii7.126.600

n esen acest raport arat ct de scump este o aciune fa de profitul care l aduce.

4. CONCLUZIILE STUDIULUI DE EVALUARE

Urmare aplicrii diferitelor metode de evaluare sinteza valorilor astfel obinute este prezentat n tabelul de mai jos:Nr. Crt.Categorii de metodeMetode propriu-ziseValori obtinute [lei]

1.Abordare patrimonialaActivul net corectat660.270

2.Abordare prin actualizareValoare bazata pe fluxurile de disponibilitati DCF1.127.081

3.Abordare prin piataValoarea de rentabilitate pe baza de P.E.R.7.126.600

VALOAREA DE PIATA ESTIMATA1.127.081

n reconcilierea rezultatelor obinute n prezentul raport se ine cont de:- scopul evalurii;- faptul c societatea are n patrimoniu active cu vechime relativ maren aceast situaie, valoarea de pia estimat a societii este de 1.127.081 lei. Aceast sum reprezint de asemenea un reper n jurul cruia valorile negociate pot varia cu o anumit marj.