210766858 Mijloace Secundare de Igienă Orală

download 210766858 Mijloace Secundare de Igienă Orală

of 4

description

Mijloace de igiena orala

Transcript of 210766858 Mijloace Secundare de Igienă Orală

  • Obiectele secundare de igien oral

    Pentru realizarea unei profilaxiei anticarioase, sunt necesare msuri complexe, a cror eficien rezult dintr-o asociere corect a msurilor locale, cu cele generale, pe perioade lungi de timp. Acestea vizeaz, pe lng o alimentaie raional, o via ct mai igienic, care s contribuie la reducerea morbiditii carioase i implicit la o stare de sntate mai bun a populaiei.

    Aciunile profilactice au o eficien maxim n urma controalelor ce trebuie efectuate la o perioad de 6 luni i care urmresc att evidenierea rezultatului msurilor profilactice, ct i surprinderea oricror afeciuni n stadii incipiente, urmate de tratamentele corespunztoare preventive efectuate de medicul stomatolog.

    Este demonstrat tiinific c chiar cel mai riguros periaj dentar nu este n stare s nlture toate depunerele dentare din spaiile interdentare. n zonele situate mai apical de punctul de contact depunerele dentare acumuleaz o cantitate nsemnat de acid lactic, ceea ce explic intensitatea nalt a cariei suprafeelor proximale i afeciunilor parodoniului. Reeind din aceste considerente este necesar de completat periajul dentar cu curirea suplimentar a suprafeelor proximale. Utilizarea obiectelor de igien interdentar rezolv cteva probleme, care se refer att la profilaxia cariei dentare , ca exemplu: micorarea cantitii de depuneri dentare pe suprafeele dentare, mbuntirea accesului salivei i a preparatelor remineralizante spre aceste suprafee, ct i aprarea esuturilor parodoniului. La alegerea mijloacelor de igien interdentar se va ine cont de distana dintre suprafeele dentare i de starea parodoniului.

    Ca obiecte de igien interdentar se utilizeaz: a) flose,benzi,flosete;

    b) scobitori;

    c) stimulatoareinterdentare

    d) irigatoare

    e) pmtufe

    f) periue dentare speciale.

  • Flosele sau aele dentare sunt fabricate din cel puin o fibr, de obicei politetrafluoretil, ntins la maximum n timpul fabricrii, pentru sporirea rezistenei i acoperit cu un strat de material, ce sporete coeficientul de friciune.

    Flosele dentare se clasific: simple

    complexe

    electrice

    1. complexe: -superflose

    -ultraflose

    - cu acoperire sau fr

    - din teflon

    - cerate

    n funcie de structur se clasific: simple

    Bicomponente

    n funcie de numrul de fire: monofilamentoase

    Multifilamentoase

    n funcie de componena fibrelor:

    mbibate cu mentol;

    mbibate cu fluor;

    Combinate;

    nbibate cu aromatizatori simpli.

    Banda (bandeleta) este aceiai fibr dentar dar mai lat de 3-4 ori i se recomand pentru nceptori i persoanelor cu treme i diasteme.

    Flosele pot fi cerate i necerate. Cele cerate sunt acoperite cu un strat de cear, ceea ce favorizeaz o ptrundere mai puin traumatic n spaiul interdentar.

    n seciune transversal flosele pot fi rotunde sau plate.

  • Superflosele posed proprieti abrazive medii, nltur depunerele dentare att supra- ct i subgingival, absorb exudatul seros i purulent din spaiile interdentare.

    Floseta sau portflosa reprezint un mner cu dou coarne n care se fixeaz flosa dentar i sunt predestinate pacienilor cu handicap fizic, pentru pacienii cu reflex de vom pronunat.

    Modul de utilizare:

    1. Se ia un fir cu lungimea de 30-40 cm2. Capetele firului se rsucesc pe indicele ambelor mini, iar lungimea furului

    dintre degete trebuie s fie de 10 cm.

    3. Se ntroduce firul n spaiul interdentar, se fixeaz la baza anului gingival i prin micri laterale se aduce la marginea ocluzal.

    De obicei se prelucreaz mai nti suprafaa distal din spaiul respectiv i mai apoi suprafaa mezial.

    Scobitoarele sunt eficente pentru curirea spaiilor interdentare i a suprafeelor de contact.

    Sunt confecionate din lemn, mas plastric i os.

    n funcie de forma prii lucrtoare deosebim: plate, rotunde i triunghiulare.

    Cerinele naintate fa de scobitori:

    1. S fie confecionate din material compatibil cu esuturile cavitii bucale;2. S fie netede i elastice, pentru a nu trauma gingia;

    3. Forma anatomic s corespund spaiilor interdentare;

    4. S se utilizeze o singur dat.

    Tehnica utilizrii:

    Scobitoarea se plaseaz sub un unghi de 450, i se mic captul scobitorii de la baza anului gingival spre punctul de contact.

    Stimulatoarele interdentare sunt confecionate din cauciuc sau mas plastic, au diferite grade de duritate i o gam larg de culori, se fixeaz n mnerul periuei dentare i se utilizeaz pentru masajul gingival i curirea spaiilor interdentare. Forma conic a stimulatorului permite efectuarea nu numai a masajului gingival , dar i a papilelor gingivale.

  • Irigatoarele. Irigarea cavitii bucale (mucosei, parodoniului i dinilor) se realizeaz cu un get de ap cald sub presiune. Petru irigaii se utilizeaz infuzii de ierburi medicinare, substane medicamentoase, substane aromatizante.

    Hidromasajul are aciune de curire, masaj i efect curativ, ultimul este n de substana medicamentoas adugat la getul de ap (furacilin, clorhexedin,romazulan, clorfilin .a.). Timpul de aciune pe o arcad dentar este de 5-10 min.

    Pmtufele. Constau din mner i partea lucrtoare. Prin micri rotative i de dute vino firele pmtufelor cur bine spaiile interdentare, realiznd i un masaj gingival.

    Periuele speciale. Pentru realizarea unei igiene dentare profesionale se utilizeaz periue speciale din fire artificiale, care se fixeaz n piesa mecanic dreapt sau n unghi. Pe lng efectul de curire mai au i aciune de poleire a suprafeelor dentare. Sunt deosebit de eficiente n combinaie cu substanele abrazive.