2015 Aduce Cinci Crize Umanitare

2
2015 ADUCE CINCI CRIZE UMANITARE Cel puțin cinci crize umanitare stăpânesc mapamondul, iar Organizația Mondială a Sănătății pentru prima dată în istorie, trebuie să le gestioneze simultan. Crizele umanitare sunt alimentate de epidemia de Ebola și conflictele armate, ele constrâng la minimum accesul la serviciile medicale Africa de Vest, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Siria și Irak. Mai mult de 60 de milione de oameni, din Africa de Vest și până în Irak, au nevoie urgentă de servicii complexe medicale. Cele 5 crize umanitare au fost catalogate ca urgențe de grad III (cel mai înalt nivel) din cauza amplorii cu care sunt reclamate intervențiile medicale. Crizele implică intervențiile de salvare a vieților și asigurarea îngrijirilor medicale primare din partea OMS și a partenerilor. „Ne confruntăm simultan cu un număr fără precedent de crize umanitare. Acestea sunt mai complexe și afectează mai mulți oameni decât oricând în anii de după cel de-al doilea Război Mondial”, declară dr. Bruce Aylward, director general adjuct în cadrul OMS: Principalele cauze care au dus la declanșarea crizelor: 1. Epidemia de Ebola din Africa de Vest: 22 de milioane de oameni trăiesc în țările cele mai afectate de virus – Liberia, Sierra Leone și Guineea – și sunt expuși riscului de a se contamina. 2. Războiul civil din Irak – 20 de milioane de persoane sunt afectate, dintre care 1, 8 milioane de refugiați. 3. Criza conflictului civil din Siria – 10,8 milioane de refugiați pe teritoriul țării și altele 3 milioane care au plecat în țările vecine. 4. Războiul civil din Sudanul de Sud – 5, 8 milioane de oameni au nevoie de asistență medicală, incluzând și 1,3 milioane de refugiați. 5. Conflictele din Republica Centrafricană – 2,5 milioane de oameni au nevoie de medici, inclusiv 425.000 de refugiați 6.388 de oameni au murit până pe 7 decembrie din cauza virusului Ebola. De la sfârșitul anului trecut, când a izbucnit noul val de îmbolnăviri, până în prezent, numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 17.942, potrivit datelor oficiale. Doar săptămâna trecută, Sierra Leone, una dintre cele mai afectate state africane de epidemia de Ebola, a raportat 397 de

description

creze

Transcript of 2015 Aduce Cinci Crize Umanitare

Page 1: 2015 Aduce Cinci Crize Umanitare

2015 ADUCE CINCI CRIZE UMANITARE

Cel puțin cinci crize umanitare stăpânesc mapamondul, iar Organizația Mondială a Sănătății pentru prima dată în istorie, trebuie să le gestioneze simultan. Crizele umanitare sunt alimentate de epidemia de Ebola și conflictele armate, ele constrâng la minimum accesul la serviciile medicale Africa de Vest, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Siria și Irak. Mai mult de 60 de milione de oameni, din Africa de Vest și până în Irak, au nevoie urgentă de servicii complexe medicale. Cele 5 crize umanitare au fost catalogate ca urgențe de grad III (cel mai înalt nivel) din cauza amplorii cu care sunt reclamate intervențiile medicale. Crizele implică intervențiile de salvare a vieților și asigurarea îngrijirilor medicale primare din partea OMS și a partenerilor.

„Ne confruntăm simultan cu un număr fără precedent de crize umanitare. Acestea sunt mai complexe și afectează mai mulți oameni decât oricând în anii de după cel de-al doilea Război Mondial”, declară dr. Bruce Aylward, director general adjuct în cadrul OMS:

Principalele cauze care au dus la declanșarea crizelor:1. Epidemia de Ebola din Africa de Vest: 22 de milioane de oameni trăiesc în țările

cele mai afectate de virus – Liberia, Sierra Leone și Guineea – și sunt expuși riscului de a se contamina.

2. Războiul civil din Irak – 20 de milioane de persoane sunt afectate, dintre care 1, 8 milioane de refugiați.

3. Criza conflictului civil din Siria – 10,8 milioane de refugiați pe teritoriul țării și altele 3 milioane care au plecat în țările vecine.

4. Războiul civil din Sudanul de Sud – 5, 8 milioane de oameni au nevoie de asistență medicală, incluzând și 1,3 milioane de refugiați.

5. Conflictele din Republica Centrafricană – 2,5 milioane de oameni au nevoie de medici, inclusiv 425.000 de refugiați

6.388 de oameni au murit până pe 7 decembrie din cauza virusului Ebola. De la sfârșitul anului trecut, când a izbucnit noul val de îmbolnăviri, până în prezent, numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 17.942, potrivit datelor oficiale.

Doar săptămâna trecută, Sierra Leone, una dintre cele mai afectate state africane de epidemia de Ebola, a raportat 397 de noi cazuri confirmate, de trei ori mai multe decât totalul noilor cazuri din Guineea și Liberia. Astfel, Sierra Leone a devenit pentru prima dată țara cu cel mai mare număr de persoane contaminate cu Ebola, cu 7.798 de cazuri, față de 7.719 în Liberia, arată ultimul bilanț al OMS.

Totodată, Spania a fost declarată de OMS țară fără virusul Ebola, după ce au trecut 42 de zile fără nici o contaminare. Acum o lună și jumătate, în Spania, s-a înregistrat un caz de infectare – o infirmieră care s-a ocupat de doi misionari contaminați și repatriați la Madrid unde au încetat din viață în august și, respectiv, septembrie. Ulterior, infirmiera a fost declarată vindecată.

Page 2: 2015 Aduce Cinci Crize Umanitare

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a pornit din Guineea la sfârșitul lui decembrie 2013. Pe 6 decembrie, în această țară se înregistrau 1.412 decese din 2.283 de cazuri de infectare înregistrate.

„În urmă cu doi ani, OMS a elaborat Cadrul de Intervenții în Urgențe (Emergency Response Framework, ERF) tocmai pentru a coordona reacția organizației în toate tipurile de crize. ERF asigură că toate resursele OMS sunt disponibile pentru a susține intervenția în cele mai severe crize de pe planetă”, explică dr. Aylward.

Cu toate acestea, chiar și oficialii OMS sunt nevoiți să accepte că niciodată nu se așteptau să se confrunte simultan cu cinci crize, devastatoare prin amploare, complexitate, urgență și impact politic, economic și social, și care se anunță a fi pe termen lung.