2014 Negruzzi Teodoreanu Romana Subiect

2
Colegiul „C. Negruzzi” Iaşi Prin noi, vei fi tu cel mai bun! Concursul Judeţean de Limbă, Comunicare şi Literatură Română „Ionel Teodoreanu” Ediţia a X-a, 15 martie 2014 Citeşte textul următor și privește cu atenție imaginea, pentru a răspunde sarcinilor de lucru formulate: Eram demult în împărăția mușchiului și colinele ce mai aveam încă de urcat se cufundau într-o geană de verdeață și azur pe adâncul cerurilor... Necunoscutul mă sorbea în imensitatea sa; poate că pașii mei îndrăzneți călcau acum pe răscrucile pământului... Urma vântului tăia brazde adânci și mișcătoare în iarba rară și sălbatică ce acoperea întinderea pustie a colinelor; un glas sec, răgușit și nemărginit îmi înfiora auzul în răstimpuri... Veneam din regiunile fericite ale frumoaselor noastre văi, unde, la fiece pas, șoapta pădurilor și susurul apelor îmi mângâiaseră auzul; mă răsfățasem atâta în flori și în lumină, și sufletul meu se îmbătase de atâtea visuri sub înaltele umbre ale pădurilor!... (Calistrat Hogaș, Pe drumuri de munte) (Dorothea Sharp, Plimbare printre stânci)

description

2014 Negruzzi Teodoreanu Romana Subiect

Transcript of 2014 Negruzzi Teodoreanu Romana Subiect

Page 1: 2014 Negruzzi Teodoreanu Romana Subiect

Colegiul „C. Negruzzi” Iaşi

Prin noi, vei fi tu cel mai bun!

Concursul Judeţean de Limbă, Comunicare şi Literatură Română „Ionel Teodoreanu”

Ediţia a X-a, 15 martie 2014

Citeşte textul următor și privește cu atenție imaginea, pentru a răspunde sarcinilor

de lucru formulate: Eram demult în împărăția mușchiului și colinele ce mai aveam încă de urcat se cufundau

într-o geană de verdeață și azur pe adâncul cerurilor... Necunoscutul mă sorbea în imensitatea sa;

poate că pașii mei îndrăzneți călcau acum pe răscrucile pământului... Urma vântului tăia brazde

adânci și mișcătoare în iarba rară și sălbatică ce acoperea întinderea pustie a colinelor; un glas sec,

răgușit și nemărginit îmi înfiora auzul în răstimpuri... Veneam din regiunile fericite ale frumoaselor

noastre văi, unde, la fiece pas, șoapta pădurilor și susurul apelor îmi mângâiaseră auzul; mă

răsfățasem atâta în flori și în lumină, și sufletul meu se îmbătase de atâtea visuri sub înaltele umbre

ale pădurilor!...

(Calistrat Hogaș, Pe drumuri de munte)

(Dorothea Sharp, Plimbare printre stânci)

Page 2: 2014 Negruzzi Teodoreanu Romana Subiect

Subiectul I (40 de puncte):

Redactează o compunere de aproximativ o pagină, în care, valorificând sugestiile imaginii

şi ale textului dat, să prezinți călătoria unui copil în ținutul fabulos al visului. Pentru obţinerea punctajului acordat, vei avea în vedere:

- adecvarea conţinutului la cerinţă, în spiritul creativităţii şi al originalităţii; - îmbinarea naraţiunii la persoana I cu descrierea de tip portret; - integrarea a patru expresii din text, pe care le vei sublinia; - alegerea unui titlu sugestiv pentru mesajul compunerii tale.

Subiectul al II-lea (20 de puncte): 1. Explică, în patru-șase rânduri, înțelesul fragmentului: Necunoscutul mă sorbea în imensitatea sa; poate că pașii mei îndrăzneți călcau acum pe răscrucile pământului... (10 puncte) 2. Prezintă, într-un text de cinci-șapte rânduri, două particularități ale naturii surprinse în tablou, utilizând două procedee artistice învăţate. (10 puncte) Subiectul al III-lea (40 de puncte): 1. Scrie câte un sinonim (cuvânt cu același sens) și câte un antonim (cuvânt cu sens opus)

pentru cuvintele îndrăzneți și mișcătoare din textul citat. (10 puncte) 2. Precizează valoarea morfologică (partea de vorbire) și funcția sintactică (partea de propoziție)

pentru cuvintele: eram, mă, văi, visuri, înaltele, subliniate în textul citat. (10 puncte) 3. Alcătuiește enunțuri cu următoarele cuvinte/structuri: cal/c-al/c-a-l, nul/nu-l. (10 puncte) 4. Construieşte o propoziție după următoarea schemă:

A/numeral ordinal+S/substantiv+A/pronume+P/verb+C/substantiv propriu. (10 puncte) Notă: toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte pentru redactarea întregii lucrări (organizarea textului, respectarea normelor de redactare şi de exprimare scrisă, ortografie, punctuaţie, lizibilitate) şi 10 puncte din oficiu. Total: 120 de puncte. Timp de lucru : o oră şi 30 de minute.

Succes!