2010 – Anul internaţ ăţii - igsu.ro · PDF filenevoilor umane, sănătaţii sale,...

download 2010 – Anul internaţ ăţii - igsu.ro · PDF filenevoilor umane, sănătaţii sale, alimentaţiei, etc. Conservarea biodiversităţii este o component ... Microsoft Word - anul

If you can't read please download the document

Transcript of 2010 – Anul internaţ ăţii - igsu.ro · PDF filenevoilor umane, sănătaţii sale,...

  • I.G.S

    .U.

    2010 Anul internaional al biodiversitii

    Scurt istoricBiodiversitatea, patrimoniu natural vital pentru fiecare popor este puternic legat

    nevoilor umane, sntaii sale, alimentaiei, etc. Conservarea biodiversitii este o componentesenial a dezvoltrii durabile. La Summit-ul de la Rio (1992), desfurat sub egida ONU, toaterile au decis, prin semnarea unei convenii, asupra prioritii proteciei i restaurrii diversitiilumii vii, considerat ca o resurs vital a dezvoltrii durabile.

    Biodiversitatea reprezint Varietatea organismelor vii de orice origine, inclusiv aecosistemelor terestre, marine i altor ecosisteme acvatice i complexelor ecologice din care facparte; aceasta cuprinde diversitatea din cadrul speciilor i dintre specii, precum i aecosistemelor , art.2 din Convenia privind diversitatea biologic, 5 iunie 1992.

    Summit-ul european de la Gteborg din 2001, n acordul privind o Europ durabilpentru o lume mai bun i-a stabilit un obiectiv mai strict: stoparea declinului biodiversitii nEuropa pn n 2010, cnd ONU a decis srbtorirea anului internaional al biodiversitii.

    Starea biodiversitii n EuropaPeisajul Europei a trit mari transformri de-a lungul timpului. Este dificil s concepem

    c de cnd este via pe Pmnt n spaiul european se afla o pdure vast ce se ntindea de laOceanul Arctic la Marea Mediteran. Se estimeaz c aceasta acoperea circa 80-90% dinsuprafaa Europei (aproximativ 7.000.000 km2 o suprafa egal cu cea a suprafeei forestiereactuale a Canadei i SUA).

    Studiile arat c omul a modelat aproape fiecare metru ptrat, iar pdurile nu au fcutexcepie: n locul spaiilor naturale virgine, majoritatea sunt astzi producii silvice. Acoperirileforestiere actuale din Europa variaz de la 8% n Irlanda la 70% n Finlanda. Statisticile devinrealitate crud n momentul n care bufnia nu mai este auzit, iar cuiburile vulturilor i oimilorau disprut n multe regiuni

    Studii realizate de Organizaia World Wilde Forest arat c reeaua spaiilor protejateale Europei nu este suficient i nu garanteaz protecia pe termen lung pentru toate tipurile depduri i speciile lor.

    Europa a protejat 6,3% din pduri, ceea ce este echivalentul a jumtate din Germania.Nivelurile de protecie variaz de la 11,7% din suprafaa forestier (Belarus) la niveluri foarteslabe n ri precum: Marea Britanie (0,6%), Portugalia (1,2%) i Frana (1,2%). Europa cuprindenc circa 20 milioane de hectare de pdure virgin sau cu caracter natural (circa 10% n estulEuropei, iar 2-3% n vestul Europei).

    Strategia de protecie a pdurilor din RomniaPeisajul forestier intact situat n partea de vest a Carpailor Meridionali include cea mai

    mare parte a Parcului Naional Retezat, suprafee din Parcul Naional Domogled-Valea Cernei idin Geoparcul Dinozaurilor Haeg, dar i suprafee semnificative din apropiere, nc neincluse narii naturale protejate. Cel mai recent inventar al pdurilor virgine arat c n aceast zon suntconcentrate cele mai multe pduri de acest fel din Romnia. Peisajul forestier intact din Carpaiiromneti reprezint adpostul unui numr semnificativ de pduri virgine i de specii de flor i

  • I.G.S

    .U.

    faun endemice, rare sau ameninate, i trebuie protejat prin lege de activitile umane cu impactnegativ.

    n contextul prevederilor noului Cod silvic, Organizaia World Wilde Forest esteimplicat n Romnia n cinci programe: "Coridorul verde al Dunrii Inferioare" (n cadrul cruia,organizaia monitorizeaz i punerea n practic a prevederilor Directivei Cadru Apa a UE),"Conservarea i administrarea durabil a pdurilor", Dunre Carpai, "Dezvoltarea durabil nmediul rural" i "Conservarea ariilor naturale protejate". Acest din urm program are ca obiectparcurile naionale i naturale, precum i reeaua 'Natura 2000', prin care Uniunea Europeanadesemneaz ariile naturale care trebuie protejate. Prin Programul Dunre Carpai, OrganizaiaWorld Wilde Forest urmrete refacerea i integrarea zonelor umede ale Romniei.

    Servicii furnizate de biodiversitateBiodiversitatea este prima surs a serviciilor oferite de ecosisteme. Ea este de asemenea

    motorul rezilienei ecologice deoarece este o resurs natural autontreinut (n anumitecondiii). Ea furnizeaz ntregul oxigen pe care l consumm, tot ceea ce mncm; ea contibuie laepurarea i la circuitul apei i la reglarea climei.

    Dac resursele biologice reprezint un interes ecologic pentru comunitate, valoareaeconomic a biodiversitii este de asemenea din ce n ce mai mult pus n valoare. Noi produseau fost dezvoltate ca urmare a biotehnologiilor, noi piee au fost create. Pentru societate,biodiversitatea este de asemenea un sector de activitate i de profit i necesit o gestionarecorespunztoare a resurselor. Industria farmaceutic este una dintre primele beneficiare alebiodiversitii. Numeroase principii active ale medicamentelor au fost puse la punct pornind de lamolecule naturale.

    Biodiversitatea a devenit, de asemenea, o oglind a relaiilor noastre cu celelalte speciivii . Latura educaional are, n acest sens, un rol foarte important. Educaia este asigurat princoli, organizaii non-guvernamentale, RA ROMSILVA, Inspectoratele General i judeenepentru situaii de urgen.

    Aciuni ale inspectoratelorgeneral i judeene pentru situaii de urgenLa nivelul Inspeciei de Prevenire a IGSU au fost realizate o serie de filme educative

    pentru informare i contientizarea populaiei asupra necesitii proteciei pdurii, precum: Vine,vine primvara (msuri de prevenire la utilizarea focului deschis la arderea miritilor i ngospodrii), Aurul verde (msuri de prevenire a incendiilor la fondul forestier), Rolul pdurii(contientizarea cetenilor privind funciile pdurii), Protejai Pdurea (sensibilizarea cetenilorprivind efectele determinate de dispariia pdurilor), Protejai bradul de Crciun (msuri deprevenire a incendiilor) i o serie de materiale de educaie preventiv, care au fost difuzate lainspectoratele judeene pentru situaii de urgen ori postate pe site-ul www.igsu.ro. LaCampania de informare i sensibilizare a cetenilor privind protecia pdurii, derulat deInspectoratul General pentru Situaii de Urgen, s-au raliat diferite organizaiinonguvernamentale precum Comunitatea Greenfield i Salvai Copiii.

    Pe site-ul http://greenfieldcommunity.wordpress.com/2009/07/ Comunitatea Grenfieldprezint o serie de informaii privind campania derulat de Inspectoratul General.

    De asemenea, Inspeciile de Prevenire din IGSU i ISUJ Clrai, Dolj i ISUMBmpreun cu Organizaia Salvai Copiii au dezvoltat un proiect de informare i sensibilizare acopiilor privind rolul pdurii, concretizat prin realizarea de ctre un grup de elevi din localitileRast, Chiselet i municipiul Bucureti a unor machete i a primei crii scris de copii pentrucopii denumit S nvm s prevenim dezastrele.

  • I.G.S

    .U.

    n Romnia sunt n derulare mai multe campanii de rempdurire, printre cele maicunoscute fiind:

    -Copacul de hrtie: este un proiect inovativ care are ca scop protecia mediului urbanprin reducerea cantitii de hrtie aruncat la gunoi, reducerea deeurilor prin creterea cantitiide hrtie reciclat uzat, reducerea numrului de copaci tiai pentru producerea hrtiei irefacerea zonelor verzi prin plantarea de copaci. Proiectul are la baz un concept simplu -colectarea hrtiei, vnzarea acesteia, cumprarea de puiei i plantarea acestora cu sprijinulvoluntarilor. El se deruleaz cu succes n unitile de nvmnt ncepnd din anul 2007.

    -Adopt un copac: este un program prin care se urmrete mpdurirea terenuriloragricole slab productive i creterea suprafeelor forestiere. Programul const n cumprarea dectre ceteni a unul sau mai muli arbori care se planteaz ulterior n zonele stabilite pentrurempdurire.

    -Romnia prinde rdcini: este una dintre cele mai mediatizate campanii de informare isensibilizare a cetenilor privind protecia pdurii, fiind coordonat de postul privat de TVRealitatea TV.

    Una dintre cele mai importante modaliti de sensibilizare a publicului i factorilordecizionali privind rolul pdurii n meninerea echilibrului ecologic l constituie Luna Pdurii.Aciunea se desfoar n fiecare an sub coordonarea R.A. ROMSILVA i este unul din cele maiimportante evenimente silvice i ecologice.