2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

36
Mâini talentate- în slujba Sfinţilor -tabăra de creaţie “Sf.Ap.Luca”- August 2009 Măn. Lacuri- Protopopiatul Hârlău, Jud. Iaşi

description

În perioada 2-9 august 2009, la Mănăstirea Lacuri, comuna Deleni, Jud. Iași s-a desfășurat cea de-a zecea ediție a taberei de creație religioasă "Sf. Ap. Luca". Obiectivele acestei tabere vizau sensibilizarea faţă de arta bisericească, familiarizarea cu rugăciunea, cântarea religioasă, postul dar şi realizarea unei relaţii de prietenie şi comuniune între elevii şi profesorii participanţi.

Transcript of 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Page 1: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Mâini talentate- în slujba Sfinţilor

-tabăra de creaţie “Sf.Ap.Luca”-

August 2009Măn. Lacuri-

Protopopiatul Hârlău, Jud. Iaşi

Page 2: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Împreună...

Page 3: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

La an jubiliar...

Timpul era ca un cristal strălucitorLumina lui nădăjduia speranţă.Speranţa ce fiecare o purta ca un fior,Emoţii străbăteau adânc în fiece fiinţă.

Această ediţie prea mult slăvităÎn cinstea voii lui Dumnezeu,A fost de către toţi mărită şi-n inimi sădită,Aceasta va rămâne în suflete mereu.

Ultima cină a fost din plin servită,În armonie deplină şi de duşmani ferită.Sentimentul despărţirii a fost depăşitŞi,după muncă, premii cu toţii am primit.

( Georgiana)

Page 4: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Mănăstirea Lacuri- Un loc rupt din RAI

Page 5: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Am cerut...

I-am cerut lui Dumnezeu putere ca să pot reuşi...M-a făcut slab ca să învăţ să mă supun cu smerenie.

Am cerut sănătate ca să pot face lucruri mari...Mi s-a dat infirmitate ca să pot face lucruri mai bune.

Am cerut bogăţie ca să pot fi fericit...Mi s-a dat sărăcie ca să pot fi înţelept.

Am cerut putere pentru ca oamenii să mă laude...Mi s-a dat slăbiciune ca să simt nevoia de Dumnezeu.

Am cerut toate lucrurile bune din lume ca să mă pot bucura de viaţă...Mi s-a dat viaţă ca să mă pot bucura de toate lucrurile.

Nu mi s-a dat nimic din ce am cerut... Ci doar ce am sperat să primesc.

Aproape în ciuda mea, rugăciunile mele nerostite au primit un răspuns.Sunt, printre oameni, cel mai binecuvântat.Credinţa mută munţii din loc!

Page 6: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

În vara anului 2000 ...

s- a născut tabăra de creaţie “Sf. Ap Luca”– un proiect ambiţios, privit cu reţinere de cei neimplicaţi, dar investit cu multă încredere si speranţă de iniţiatori, Pr. Protopop Crăciun Nicolae şi soţia lui, Laura. O lucrare binecuvântată de Dumnezeu, ce a răsplătit munca şi dăruirea unor oameni ce au înţeles că tinerii de azi au nevoie de îndrumare duhovnicească împletită cu descoperirea şi înmulţirea talantului. Obiectivele acestei tabere vizau sensibilizarea faţă de arta bisericească, familiarizarea cu rugăciunea, cântarea religioasă, postul dar şi realizarea unei relaţii de prietenie şi comuniune între elevii şi profesorii participanţi.

Page 7: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Primii paşi în organizarea acestei activităţi au fost şovăielnici, deoarece nu se întrevedea nici un fel de suport material, şi doar rugăciunea fierbinte a menţinut viu entuziasmul acestui început de drum.

Dar Dumnezeu, singurul al cărui sprijin contează cu adevărat, nu a întârziat să-şi manifeste dragostea şi milostivirea ,nu atât faţă de organizatori, cât faţă de micuţii care aşteptau cu nerăbdare să înveţe lucruri noi. Şi astfel, numeroşi creştini cu inima deschisă au contribuit la desfăşurarea taberei gratuite pentru elevii cu rezultate deosebite la şcoală (în special la olimpiada de religie) sau pe plan artistic şi spiritual.

Page 8: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Primele ediţii

Primele şase ediţii s-au desfăşurat în satul de vacanţă din codrii ce înconjoară localitatea Pârcovaci,lângă izvoarele cu apa “vie”, într-un ambient natural minunat cu brazi înalti şi umbroşi care te feresc de arşiţa verii timp de câteva zile. În primii ani, tabăra dura 2 săptămâni iar activităţile erau structurate pe mai multe cercuri:

Pictură icoane lemn( coord. Prof. Orzetic Dorin Marian)Pictură icoane sticlă(coord. Prof. Bârzu Bogdan)Sculptură troiţe lemn(coord. Pr. Filip)Realizare cruciuliţe din fir textil

Page 9: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 10: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 11: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Vârstele participanţilor erau variate, începând cu 3-4 ani pâna la 18-19 ani, aceştia provenind din mai multe judeţe ale Moldovei. Nici copiii încercaţi de viaţă nu au fost uitaţi, participând şi copii cu dizabilităţi din Şc. Specială “C-tin. Păunescu”, din şcoala pentru nevăzători sau din centre de plasament.

Programul taberei era riguros, cu ore bine stabilite pentru masă, creaţie dar şi recreere. Astfel, elevii au fost implicaţi în diferite activităţi sportive şi recreative, s-au realizat pelerinaje la parohiile din jur( Belceşti, Boureni, Cotnari) sau la mănastiri (Lacuri, Zosim) şi conferinţe susţinute de cadre didactice, organizatori sau invitaţi speciali.

Page 12: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Copiii s-au bucurat de o atmosferă minunată, tabăra încheindu-se cu focul de tabară specific, în jurul căruia s-a cântat şi s-a dansat.

În portofoliul cu produse ale taberei s-au găsit: icoane pe lemn sau sticlă, troiţe, cruciuiţe.

Rezultatele au fost atât de încurajatoare şi mulţumirea sufletească atât de mare încât s-a decis continuarea proiectului, ce primise binecuvântatea I.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi în anii următori.

In ultimii 4 ani, Manastirea Lacuri a reprezentat locul ideal pentru a îmbina dezvoltarea simţului artistic cu apropierea de Dumnezeu, aici organizându-se tabăra începând cu vara anului 2006.

Page 13: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

După zece ani...

Anul 2009 reprezintă un an jubiliar, de aceea la 10 ani de la debutul taberei, în perioada 3-9 august, au fost invitaţi la Măn. Lacuri cei mai talentaţi participanţi de la ediţiile anterioare, unii dintre ei devenind între timp elevi ai Liceului de Artă “Octav Bancilă”, ai Seminarului Teologic sau chiar studenţi ai Facultăţii de Teologie din Iaşi.Deoarece anul 2009 a fost declarat de Biserica Ortodoxă “Anul Sfinţilor Capadocieni”, s-a decis păstrarea acestei tematici prin zugrăvirea chipurilor Sf. Părinţi reprezentativi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie şi Sf. Ioan Gură de Aur dar şi altor sfinţi. Zilnic s-au făcut lecturi din vieţile lor, astfel elevii aflând despre nevoinţele şi faptele lor bune

Page 14: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Pr. Stareţ Petronie, Pr. Protopop Crăciun Nicolae Şi Dl. Prof. Orzetic

Dorin Marian

Page 15: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Elevii au fost coordonaţi de catre Dl. Prof. Orzetic Dorin Marian, pictor iconar cu experienţă şi participant la toate cele 10 ediţii realizate până în prezent.În timpul acestei săptămâni de neuitat,în afara orelor dedicate pictării de icoane, copiii s-au jucat, au hoinărit prin pădurea ce se află în apropiere ,au pescuit in iazul de lângă izvor sau au ajutat la înfrumuseţarea spaţiilor verzi sau a livezii de meri.Seara, copiii au vizionat filme cu tematică religioasă, despre vieţile sfinţilor ( Sf. Nina) sau cu preoţi duhovnici renumiţi( Părintele cleopa, Stăniloaie, Sofian Boghiu). Un alt moment emoţionant a fost cel al aniversării d-nei prof. Crăciun Laura, care a împlinit un număr frumos de ani.Şi unul dintre elevii participanţi, Rareş, a avut bucuria să-şi serbeze ziua de naştere alături de noi.

Page 16: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 17: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 18: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 19: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Unii au fost bucuroşi să înveţe din tainele vieţuirii la mănăstire, băieţii au bătut toaca iar fetele s-au dovedit a fi vrednice urmaşe ale diaconilor, ajutând la bucătărie şi ,astfel, slujind ca la vechile agape creştine. Zilnic copiii au avut şansa participării la slujba dumnezeieştii Liturghii, cel mai important moment liturgic fiind cel din 6 august, al Schimbării la Faţă a Domnului.Pentru că tabăra s-a desfăşurat în timpul postului Adormirii Maicii Domnului, majoritatea copiilor au dorit să fie spovediţi şi împărtăşiţi de Părintele Petronie, stareţ al mănăstirii.

Page 20: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 21: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 22: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Tabăra s-a încheiat cu o expoziţie de icoane şi cu premierea tuturor celor participanţi.

Page 23: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor
Page 24: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Impresii din tabară:

“Toate faptele bune ajută pe om să câştige dragostea de Dumnezeu...dar nici una ca rugăciunea la Sfânta Mănăstire Lacuri... constatări ce se desprind cu pregnanţă fie şi numai dintr-o rapidă trecere în revistă... Mănăstirea Lacuri marchează adânc în suflet... pictarea icoanelor, dragostea lui Dumnezeu” – Pentos Vasile Marian- anul III ( Pastorală)- Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloaie”- Iaşi“Aici toţi copiii, mari şi mici, profesori şi elevi pictează din greu ca să facă o icoană frumoasă. În tabără îmi place să mă joc cu toţi copiii. Îmi place să pictez în natură.”- Orzetic Ştefan, Cl.III B, Şc.”Al.I.Cuza”- Podu-Iloaiei

Page 25: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

“Totul este minunat în acest colţ de rai, la Mănăstirea Lacuri, în tabără. Elevi, cadre didactice şi organizatori, cu toţii încercăm să pictăm icoane cât mai frumoase şi să fim fericiţi.” –Onofrei Tudor, Cl.III A, Şc. ”Petru Rareş”- Hârlău“Îmi place aici în tabără. Sunt tare fericită şi mulţumită că am putut să pictez o icoană alături de ceilalţi copii. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să-mi văd visul împlinit”- Onofrei Andrada Ştefana, cl.III A, Şc. ”Petru Rareş”- Hârlău

Page 26: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

“Situată într-un colţ mirific, parcă uitat de lume dar binecuvântat de Dumnezeu, Mănăstirea Lacuri este locul în care peisajul şi liniştea te invită la o incursiune în misterele începutului existenţei noastre. Spaţiul perfect pentru o tabără de creaţie ce inspiră orice participant la înmulţirea talantului pictării de icoane pe lemn. Aici orice suflet deznădăjduit găseşte alinare şi mângâiere. Aici Dumnezeu lucrează prin şi pentru oameni.”- Prof. Orzetic Parmena, Şc. “Al.I.Cuza”- Podu-Iloaiei

Page 27: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

“Copiii sunt muguri ce ascund inocenţă, puritate şi multă imaginaţie. Acestea pot înflori atunci când cei din jur le dăruiesc căldură şi lumină. Cu sufletul “cântând de nădejde” precum cerul albastru şi clar al verii, am pornit deopotrivă elevi, studenţi, cadre didactice, într-o altă vară, într-un alt an, de această dată jubiliar, pe calea atât de importantă a formării” micilor artişti” pentru viaţă, cu înălţătorul gând de a-i apropia şi a ne apropia cat mai mult de adevăratele valori şi adevăratele modele.

Fiecare secundă pe care o trăim este un moment unic în univers, o clipă care nu va mai fi niciodată... Cuceriţi de mirajul culorilor şi fascinaţi de lumea de tonuri, umbre şi nuanţe, încercam să creionăm chipuri de sfinţi capadocieni într-o ambianţă de vis la Mănăstirea Lacuri din comuna Deleni. Prin tot ceea ce facem încercăm să-i învăţăm pe micii artişti ce sunt ei. Încercăm să spunem fiecăruia:” Ştii ce eşti tu? Eşti o minune. Eşti unic. În toţi aceşti ani care au trecut, nu au mai fost copii ca voi. Braţele voastre, degetele voastre deştepte mânuind pensonul pun în valoare o lume fascinantă, cea a culorilor transpuse în icoane.

Poţi deveni chiar dacă numai pentru o clipă un Shakespeare, un Michelangelo, un Beethoven pentru că în tine totul vibrează. Acum lucrezi cu sufletul. Întreabă-te măcar cu gândul: “Când o să creşti vei putea tu să răneşti pe altul, care este o minune ca tine?” Ne-am reunit cu toţii, pe aripi de vacanţă, ca să muncim, ca să facem această lume demnă de copiii ei.

Urmând un program bine stabilit, pictând, încercăm să ne apropiem cât mai mult de Creator.”- Inst. Onofrei Gabriela-Liliana, Şc.”Petru Rareş”- Hârlău

Page 28: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Tabăra de creaţie religioasă”Sf. Ap. Luca”- lumină şi culoare, glasuri de copii şi mânuţe gingaşe, îndemânatice, dar mai ales suflete curate, dornice de a-L descoperi pe Dumneyeu prin Sfinţii lui. Prietenii legate între copiii adunaţi din diferitele colţuri ale judeţului, dar mai ales, prietenii legate între micul pictor şi sfântul al cărui chip îl zugrăveşte fiecare.Atmosferă caldă şi mulţi oameni angajaţi ca, în fiecare vară, când dogoareasoarelui te trimite la munte sau la mare, o mână de oameni, însoţesc şi îndrumă copiii care au lăsat pentru o săptămână zgomotul oraşelor şi satelor şi ,la umbra falnicilor arbori ai codrilor Deleniului, aştern pe lemn sau pe sticlă chipuri de sfinţi, convinşi că, pe lângă jocul culorilor, capătă un ocrotitor pentru toată viaţa.Aici, la Mănăstirea Lacuri, părintele stareţ Petroniu ne primeşte cu dragoste părintească şi zilnic ne binecuvintează cu dragostea duhovnicească- care în acest loc minunat revarsă din ochii şi sufletul tuturor celor prezenţi.Efortul depus în această perioadă de organizatori este răsplătit la final cu expoziţia de icoane, în care fiecarecopil se regăseşte iar cei mari uită de toate greutăţile şi-şi propun ca să o ia de la capăt în anul următor. ( Înv. Budacea Maria, Şc. “Petru Rareş”- Hârlăau)

Page 29: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Zilele toate repede s-au scurs,La a zecea ediţie am ajuns,În codrii Deleniului ne-am adunat Şi icoane am pictat.

De al nostru îndrumătorNe-a fost tare, tare dorŞi foarte multă răbdareAm demonstrat fiecare.

Parintele Petroniu ne-a găzduit Şi de toate cu dragoste ne-a dăruit.Cu filme şi rugăciuni ne-a hrănitCa fiecare copil să fie mulţumit.

Page 30: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Într-un loc binecuvântatTalentul ne-a adunatSă pictăm multe icoaneCu cele mai bune pensoane.

Pierduţi în rugăciune,Cu rezistenţă de brazi,Ne aventurăm prin pădurePrintre copacii înalţi.

Când de pictat am terminatLa pescuit am plecatAlţii fotbal au jucat,La slujbă am participat.

Page 31: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Participanţi:

Cadre didactice: Prof. Scutăriţa Gabriela, Şc. Specială “C-tin

Păunescu”- Iaşi Prof. Crăciun Laura, Şc.” Petru Rareş”- Hârlău Prof. Moraru Andreea, Şc. Golăeşti Prof. Orzetic Dorin Marian, pictor iconar Înv. Budacea Maria, Şc. “Petru Rareş”- Hârlău Prof. Curcă Rodica, Şc. Pârcovaci Inst. Onofrei Gabriela, Şc. “Petru Rareş”-

Hârlău Prof. Orzetic Parmena , Şc. “Al.I.Cuza”- Podu-

Iloaiei Prof. Fotea Iulia, Şc. Pârcovaci Prof. Orzetic Maria, Şc.“George Coşbuc”- Iaşi

Page 32: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Studenţi: Pendos Vasile Marian, an.III,secţia Pastorală, Fac.

Teologie Ortodoxă- Iaşi Bărbieru Alina, an II, secţia socială, Fac. Teologie

Ortodoxă- Iaşi

Elevi: Curecheriu Ionuţ, cls.X, seminarul Teologic

“Sf.Gheorghe”- Botoşani seminarul Teologic “Sf.Gheorghe”- Botoşani Poruşniuc Mihail, cls.VIII,Liceul “octav Băncilă”-

Iaşi Buznea Andreea, cls.V ,Liceul “C. Negruzzi”- Iaşi Buznea Georgiana, cls.IX, Liceul “D. Madgearu”- Iaşi Ceobanu Ana-Maria, Cls.XI, seminarul Teologic

“Sf.Gheorghe”- Botoşani Iftime Anca, cls.X, Liceul “Ştefan cel Mare”- Hârlău Alupei Rodica, cls.VII, Şc.”Petru Rareş”-Hârlău

Page 33: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Huţanu Petronela, cls.X, liceul” Ştefan cel Mare”- Hârlău

Ştefănucă Iuliana, cls.VII, Şc.”Petru Rareş” Hârlău

Poruşniuc Roxana, cls.X, Liceul”Octav Băncilă”-IaŞi

Chirilă Nicoleta Răileanu Iustina Onofrei Tudor, cls.III, Şc.”Petru Rareş” Hârlău Onofrei Andrada, cls. III, Şc.”Petru Rareş” Hârlău Curcă Alexandra, cls.VIII, Sc. Pârcovaci Curcă Petronela, cls.IV, Sc. Pârcovaci Luchian Georgiana, cls.XI, seminarul Teologic

“Sf.Gheorghe”- Botoşani Budacea Luisa, cls. III, Şc.”Petru Rareş” Hârlău Asaftei Rareş, cls. III, Şc.”Petru Rareş” Hârlău

Page 34: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Achiţei Constantin, cls.VIII, Şc.”Spiru Haret”-BacăuAchiţei Nicolae, cls.V, Şc. .”Spiru Haret”-BacăuCrăciun Teodor, cls.VIII, Şc.”Petru Rareş”-HârlăuCrăciun Petru, cls.VII, Şc. .”Petru Rareş”-HârlăuNovac Ştefana, cls.VII, Şc. PaşcaniPalade Ana-Maria, cls VII., Şc. PaşcaniPânzariu Georgiana, cls.VII, Şc.”Petru Rareş” HârlăuFotea Casian

Page 35: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Participanţii acestei minunate ediţii a taberei de creaţie “Sf. Ap. Luca” aduc calde mulţumiri Pr. Protopop. Crăciun Nicolae şi tuturor celor implicaţi în organizarea activităţilor.Prezenţa noastră aici a reprezentat o mare binecuvântare şi un prilej deosebit de a înţelege că Dumnezeu lucrează prin oameni.

Page 36: 2009.08.10 - Maini talentate in slujba sfintilor

Material realizat de :Prof. Orzetic Parmena

Şcoala “Al. I. Cuza”- Podu- Iloaiei, Jud. Iaşi

August, 2009, Măn. Lacuri