1proiect Training

24
EDUCAȚIE ȘI RESPONSABILITATE FINANCIARĂ Dincă Lavinia Elena Dobri Elena Drăghia Ecaterina Joiță Ioana Pleșea Ramona

description

proiect Training

Transcript of 1proiect Training

PowerPoint Presentation

Educaie i responsabilitate financiarDinc Lavinia ElenaDobri ElenaDrghia EcaterinaJoi IoanaPleea RamonaRotariu Adelina

Bugetul este un plan financiar n care este expus modul n care vor fi administrate resursele financiare ntr-o anumit perioad de timp.

Realizarea unui buget personal prezint o serie de avantaje precum:-ncurajeaz cheltuiala prevztoare i responsabil;-reduce stresul financiar;-stimuleaz disciplina financiar;-stimuleaz economisirea, etc.

Contul curent reprezint un cont deschis n cadrul unei bnci de o instituie, persoan fizic sau juridic care permite efectuarea unui numr de operaiuni de la pstrarea banilor la retragerea acestora, ncasri, pli sau transferuri. n urma efecturii de vizit la banc, ni s-a rspuns la urmtoarele ntrebri referitoare la contul curent:-cui este destinat;-cum se face alimentarea contului;-ce pachete ofer banca;-comisioanele percepute;-care sunt facilitile contului curent.

Contul curent este destinat persoanelor fizice.Persoanele fizice minore pot deschide conturi curente numai cu ncuviinarea reprezentanilor legali. Contul curent poate fi deschis fr a fi necesar depunerea unei sume de bani. Majoritatea conturilor curente sunt purttoare de dobanzi pentru sumele disponibile nsa aceste dobanzi sunt de regul foarte sczute (sub 1% pe an), se calculeaz la soldul disponibil la sfritul fiecrei zile i se vireaz lunar n cont. Perioada de valabilitate a contului este cuprins ntre data deschiderii contului i data nchiderii acestuia. Alimentarea contului curent se poate face prin virament, prin depunere de numerar n cont la casierie sau prin transfer de la ATM, dup ncheierea unei convenii.Operaiunea de alimentare poate fi realizat la orice unitate teritorial a bncii i poate fi efectuat de orice persoan fizic sau juridic.

Pentru eliberarea extrasului de cont de la ghieul bncii, nu se percepe nicio tax pentru extrasul de cont pentru o lun. n schimb pentru extrasele de cont pn n 3 luni se percepe o tax de 2 RON/extras, iar pentru cele de peste 3 luni,taxa este de 2 RON/lun. BCR ofer urmtoarele pachete de cont curent i anume: -Pachetul ClasiCont BCR -Pachetul Junior-Pachetul ExtraCont BCR -Pachetul Campus-Pachetul TotalCont BCR -Pachetul Comod Pentru administrarea lunar a fiecrui pachet de produse i a serviciilor ataate, se percepe o tax de: 4.5 RON, 8.5 RON, 12.5 RON, 0 RON, 0 RON, 2 RON. BCR, prin intermediul aceastor pachete de cont curent ofer urmtoarele faciliti :-Se pltesc facturi de utiliti i/sau rate de credit-Se pot face cumprturi cu cardul-Se pot ncarca cartele de telefon mobil-Se primesc /transferi bani n ar i in strintate-Se deschid depozite-Se retrag bani

elib

Pentru ca o persoan fizic s i deschid un cont curent la BRD trebuie s ajung la cea mai apropriat sucursal a bncii, avnd asupra sa buletinul de identitate, unde trebuie sa completeze fromularul de deschidere de cont. Deschiderea contului curent este gratuit. Prin intermediul contului curent de la BRD poi efectua ntreaga gam de operaiuni curente :-transferuri ntre conturile deschise la banca noastr-pli de facturi de utiliti, cu ajutorul serviciilor de plat facturi-constituire i lichidare de depozite (att cu plata lunar, ct i cu plata la capitalizare)-operaiuni de schimb valutar-depuneri i retragere de numerar n funcie de necesitile tale-transferuri ctre conturi deschise la o alt banc din Romnia sau din strintate

Conturile de economii sunt conturi curente care beneficiaz de dobnzi mai ridicate,nsa pot dispune i de anumite limitri (o suma minim pentru deschiderea contului, un sold minim intangibil, depuneri sau retrageri condiionate de anumite limite, un numr mai redus de operaiuni ce se pot efectua etc.) care nu se ntalnesc n cazul conturilor curente. Conturile de economii ofer o flexibilitate ridicat, nu sunt condiionate de un termen i permit depuneri sau retrageri n orice moment. Deschiderea unui cont de economii poate necesita i deschiderea unui cont curent. Acest lucru i permite posesorului s accesese toate serviciile disponibile pentru contul curent.

Pentru deschiderea unui cont de economii, sunt necesare urmtoarele documente:-BI/CI -Conventie de cont de economii in lei/valuta pentru persoane fizice sau Conventie de cont de economii in lei/valuta pentru persoane fizice minore -Conventie de cont curent pentru persoane fizice, dupa caz

Contul de economii MAXICONT BCR ofer urmatoarele avantaje:-acces n orice monent la bani;-contul de economii prin intermediul cardurilor de debit n lei poate fi alimentat de la orice ATM BCR;-se pot retrage bani oricnd i la orice or; n situaia n care soldul zilnic al contului de economii scade sub nivelul soldului minim, se va proceda la virarea acestuia n contul curent i lichidarea contului de economii. Deschidere a contului de economii nu presupune niciun comision. Pentru administrarea acestuia se percepe o tax de 4 lei/lun pentru RON. Pentru retragerea de numenar de la ghieele bncii se percepe un comision de 0,4% ,o sum de minim 6 lei.

La BRD exist mai multe feluri n care un client i poate valorifica economiile. nainte de a alege o formul de economisire, este ns foarte important,ca persoana s i analizeze situaia financiar i s i defineasc obiectivele. Dintre produsele oferite enumerm: SMARTCONT, ATUCONT, ATUSTART, ATUSPRINT. SMART CONT este disponibil oricrei persoane fizice, nc de la mplinirea vrstei de 18 ani; este un cont de economii n EUR,care prezint avantaje oferite de un cont curent, profitnd n acelasi timp de o dobnd avantajoas Majoritatea operaiunilor desfurate n SMART CONT sunt gratuite. Nu se percep comisioane pentru deschiderea, gestionarea i nchiderea contului, depunerile de numerar, ncasari intra i interbancare, transferuri de bani n contul curent deschis la BRD. Accesul la SMART CONT este disponibil oricui, contul se poate deschide cu orice suma. Dobanda se calculeaza incepand de la un nivel al soldului de 250 Euro. Rata dobnzii este de 1,85 % pe an,iar pentru sume mai mari de 10000 Eur,dobnda este de 1,60% pe an..

ATUCONT este disponibil oricrei persoane fizice, nc de la mplinirea vrstei de 14 ani. Prin urmare, i minorii ntre 14 i 18 ani pot fi titulari sau mputernicii ai unui cont de economii ATUCONT, dac au ncuviinarea ocrotitorului legal (printe, tutore). ATUCONT, este un cont de economii n lei, EUR sau USD care mbin avantajele oferite de un cont curent cu cele ale unui depozit la termen.Cu ATUCONT poi oricnds depui,s ncasezi,s retragibani saus efectuezi transferuride bani n contul tu curent deschis la BRD. Dobnda acordat la ATUCONT este atractiv, fix, stabilit pentru fiecare trimestru calendaristic. Dobnda se calculeaz de dou ori pe lun, la date fixe: 01 si 15 ale lunii. Rata dobnzii este de 3,75% pe an pentru RON, 1,35% pe an pentru USD i 1,60% pe an pentru EUR.

Depozitul bancar este alctuit din sume de bani (hrtii de valoare, obiecte de valoare) depuse spre pstrare la o banc pentru care aceasta plateste o doband. Depozitele bancare sunt "la vedere" - caz in care sumele pot fi retrase oricand sau "la termen" - caz in care sumele nu pot fi retrase decat la expirarea termenelor pentru care au fost constituite.

BCR ofer o soluie simpl i sigur de economisire prin depozitele la termen MAXIPLUS BCR i SUCCES BCR. Depozitul la termen MAXIPLUS BCR este o soluie avantajoas de economisire pe termen lung . Se poate constitui cu orice sum dorete clientul. Att pentru deschiderea contului de depozit la termen, ct i pentru retragerea de numerar la scaden, nu se percepe niciun comision. n cazul retragerii depozitului naintea expirrii termenului, primeti o dobnd avantajoas calculat n funcie de perioada de deinere a depozitului.

Depozitul la termen SUCCES BCR este o soluie simpl de economisire i sigurana unui capital garantat. Clientul nu este condiionat de o sum minim i are posibilitatea de a depune oricnd bani n contul de depozit pn la scadenaacestuia. Documentele necesare pentru a deschide un asemenea depozit este BI/CI, iar n cazul persoanelor fizice minore declaraie tip dat n faa salariailor bncii/declaraie n form autentic dat n faa notarului public. Dac clientul opteaza pentru depozitele la termen cu dobnd fix, are sigurana unei dobnzi garantate pn la data scadenei, indiferent de evoluia pieei i are posibilitatea de a ti nc de la data constituirii suma pe care o vei ncasa la scaden. Dobnda pentru depozitele la termen este fix pe perioada cuprins ntre momentul achiziionrii i data scadenei i se compune din dobnda aferent sumei de constituire a depozitului i dobnzile corespunztoare fiecrei alimentri ulterioare.

Comisionul pentru deschiderea, administrarea i lichidarea contului de depozit la termen este zero. Comisionul pentru retragere de numerar, la ghieele bncii, din contul curent indicat pentru lichidarea depozitului la termen este:-0,4%, minim 6 RON-comision zero pentru retragerile de numerar a sumelor provenite din depozitele la termen constituite pe termene de 12 i 24 luni la prima scaden sau oricnd dup aceasta data.-0,2% min. 0,20 lei n cazul retragerii de la ATM a dobnzii virate n contul curent ce este ataat unui card de debit pentru salariaii instituiilor bugetare, pensionari, studeni nu se percepe comision la retragerea de numerar de la ATM-urile din reeaua BCR

Printre produsele oferite de BRD se enumer i DEPOZITUL 1000, DEPOZITE CU DOBND VARIABIL.

Cu DEPOZITUL 1000 ,clientul poate beneficia de avantajele oferite de o dobnd fix, garantat pe ntreaga perioad de constituire a depozitului.Este accesibil tuturor persoanelor fizice majore, rezidente sau nerezidente, Depozitul 1000 este un depozit in Lei, Euro sau USD cu dobanda fixa, care se constituie pe termen de 30, 90, 180 sau 365 zile. Suma minim pentru constituirea depozitului este 1000 RON , EUR sau USD. Majoritatea operatiunilor aferente Depozitului 1000 sunt gratuite: deschiderea contului de depozit, transferul automat la scadenta al sumei acumulate in contul curent.

Banca Comerciala Romana ofer posibilitatea clienilor de a-i plti toate facturile prin intermediul serviciilor on-line pe care aceasta le ofer, ctre orice furnizor. Punctul forte al serviciului de internet banking este c scutete clientul de foarte mult timp pierdut i de multe ori de nervi consumai n faa unui ghieu la o coad interminabil. Printre avantajele folosirii internet bankingului se numr:-Reduceri substantiale ale comisioanelor pentru transferurile efectuate prin internet.( 2 lei pentru plile efectuate prin CLICK 24 BANKING BCR) fa de cele efectuate la ghieu(de la minim 4 lei,maxim 10 lei);-Comision zero pentru plata facturilor ctre furnizorii care au o convenie cu banca i transferurile ntre conturile aceluiai client;-Acces la informaii personalizate i extras de cont n timp real i fr niciun comision;-Comisionul zero pentru operaiunile de schimb valutar;-Bonus de dobnd pentru depozitele constituie prin internet banking-Deschiderea de conturi curente direct din aplicaie i posibilitatea atarii de carduri de debit

-

Simplu i practic, BRD-Net asigur o legtur permanent cu banca prin Internet. Soluia pe care BRD o propune este complet mobil, accesul fiind posibil de pe orice calculator, fr a fi nevoit s realizezi instalarea unor programe suplimentare. Este suficient s ai o conexiune la Internet i un contract de subscriere la BRD-Net, pentru a te "teleporta" la BRD n vederea efecturii de operaiuni bancare sau n vederea obinerii de informaii utile desfurrii activitii cotidiene. n plus,utilizatorul beneficiaz de un control deplin al conturilor sale bancare n condiii de maxim securitate i confidenialitate a operaiunilor, el fiind singurul posesor al semnturii bancare (parol). confidenialitatea i integritatea datelor vehiculate prin Internet.

Prin BRD-Net, serviciul de Internet Banking pe care banca l ofer clienilor,se pot realiza operaiuni bancare fr a mai cheltui banii pe benzin pn la banc i fr a mai pierde timpul necesar deplasrii la banc sau ghieele furnizorilor de utiliti.

Avantajele folosirii BRD-NET:-Realizarea de transferuri ntre conturile proprii;-Realizarea de pli ctre beneficiari;-Consultarea de informaii referitoare la soldul conturilor tale;-Consultarea detaliilor operaiunilor efectuate pe conturi;-Consultarea soldurilor conturilor este gratuit.-Majoritatea viramentelor beneficiaz de comisioane reduse.-Banca i furnizeaz informaii utile despre produsele i serviciile sale i reeaua de uniti

n concluzie o s-l citm pe marele autor i om de afaceri Robert Kiyosaki care spunea c: Banii sunt o simpl idee. Pentru mai muli bani trebuie sa ne schimbam modul de gndire deoarece orice persoan care a reuit prin sine nsi a nceput cu puin, dar cu o idee pe care a transformat-o nceva mre.Exist n prezent prea muli investitori neexperimentai care ii pun totul ntr-o singur afacere i pierd mare parte rapid. Asadar pregtirea i nelepciunea n privina banilor sunt extrem de importante. Prima regul: Niciodat s nu pierzi bani. Regula numarul 2: Niciodat s nu uii de Regula numarul 1. Warren Buffett