138075478 Maurice Druon Regii Blestemati Vol 1 Regele de Fier[2]

181
Maurice Druon Volumul 1 Regele de fier 1314 Proiect RI   Colecţia "Maurice Druon" 

Transcript of 138075478 Maurice Druon Regii Blestemati Vol 1 Regele de Fier[2]

  • Maurice Druon

    Volumul 1

    Regele de fier 1314

    Proiect RI Colecia "Maurice Druon"

  • Regele de fier

    - 1 -

    Prefa

    nainte de a semna romane istorice, abundente i dinamice, Maurice Druon se fcuse preuit pentru vivacitatea analitic ndreptat n direcia marii finane, a politicienilor, a academicienilor, a armatei, a lumii saloanelor din preajma celui de al doilea rzboi mondial. Dup cteva evocri de campanie, fostul combatant de pe Loire, apoi din Rezisten, era, la 30 de ani, Goncourt-ul anului 1948. Rsuntorul premiu i-l adusese Marile familii, oper n tradiia realist a lui Balzac, Bourger, Martin du Gard. Era primul i cel mai temeinic volum al trilogiei Sfritul oamenilor, net superior celorlalte: "o fresc neagr a elitei franceze", "povestirea urni descompuneri sociale" care, cum observ Pierre de Boisdeffre "mbrac o amploare aproape epic".

    Cu Marile familii, radiografie a unor apariii dezumanizate, privite cu luciditate necrutoare, prozatorul se angaja, mpreun cu Robert Merle, cu Henri Troyat i ali protestatari, n btlia noului realism, curent cu att mai preios cu ct se opunea nenumratelor tendine ducnd spre absurd, spre contemplarea pesimist a rului, spre esoterism, n esen spre fuga de real. Fondul etico-social al noului romancier se arta, dup experiena tragic a rzboiului, nvestit cu trsturi progresiste. El afirma, n numele umanismului, simpatia pentru anonimi, respectul opiniilor, necesitatea colaborrii ntre popoare. Unii vedeau n temeritile limbajului su un revoluionar; altora le aprea mai spectaculos omul de lume, nclinat spre critic. Superficialitatea ptrunde n Voluptatea de a fi i n alte pagini, nu lipsite totui de talent. Ironistul din Memoriile lui Zeus, ultima-i scriere, se redreseaz dnd parodiei o funcie ascuit demascatoare.

    Cu ciclul Regii blestemai, ntreprinztorul Maurice Druon se las sedus de anvergura unor mari frmntri politice, cobornd n istoric pn n secolul al XIV-lea. Documentarea de arhiv cerea ns eforturi ndelungi care au fost mprite cu istoricul Pierre de Lacretelle, cu Georges Kessel i alii. Investigaiile n bibliotecile i arhivele pariziene, milaneze, londoneze sunt puse sub semnul respectului pentru adevr. i, dac ar trebui s dm audien unei mrturii din Stendhal: "Te ia groaza cnd te gndeti cte cercetri trebuie fcute pentru a afla adevrul asupra celui mai nensemnat amnunt", ar urma s vedem n romanul acesta, ieit dintr-o colaborare, un model de reconstituire riguroas.

    Cu toat grija pentru exactitate, suntem departe de meticuloas pregtire aperceptiv din Salammb, capodopera lui Flaubert, ori de aceea pe care i-a impus-o Camil Petrescu n Danton i n evocarea lui Blcescu. n Regii blestemai libertile sunt numeroase, fantezia ducnd la episoade neverosimile. Faptele sunt dirijate, nu o singur dat, dup voina autorului, cruia i convin loviturile de teatru, scenele tari, exagerrile de tot felul. Se istorisete neted, cultivndu-se anecdota fr preocupri de profunzime. Se urmrete, ca n balade, reliefarea esenialului prin simplificare. Se ntmpla, e drept, ca anecdota s fie mai semnificativ, mai elocvent dect multe imagini. n ansamblu verva, patosul, tonul viu fac bun figur de roman popular. Aceasta e formula la care s-a oprit Maurice Druon avnd n vedere exemplul naintailor i preferinele publicului larg. n felul lui, prozatorul

  • Regii blestemai vol. 1

    - 2 -

    e un om de aciune, care se adreseaz altor oameni de aciune, evitnd complicaiile, simplificnd pentru a degaja scena. Iar oamenii de aciune, scriu nu din plcerea de a scrie, ci pentru c au ceva de spus. De aici, imagini i expresii rezumative fericite. i mai ales alunecarea grbit a episoadelor, aciunea nsemnnd micare.

    Sunt, desigur, diverse modaliti de reactualizare a trecutului, romanul fiind cu deosebire indicat pentru mari incursiuni i reconstituiri. Pe drumul de la istorie la roman circul, cum este firesc, pe lng personaje autentice, riguros istorice, numeroase figuri de ficiune. Subjugat de respectul exactitii i cronologiei, istoricul propriu-zis rmne legat de arhaic. Amnuntul, pentru el, are valoare n sine, devenind uneori scopul ultim al unei activiti. Vibraiile lirice din opera istoricului Michelet, romanticul, erau privite de confrai cu rezerve. Evocnd, artistul extrage semnificativul, dndu-i, dincolo de constrngerile documentare, o interpretare estetic. n timp ce istoricul ordoneaz raional, cauzal, dialectic, scriitorul aduce n plus sensibilitate, demonstrnd ntructva raiunea inimii.

    ntre principalele forme de evocare posibile, mai des ntlnite sunt trei: una din ele,

    naintnd laborios, cu tot felul de precauii, se dezvolt pe temelia celor mai solide cercetri, opera fiind de fapt o restituire de aspect aproape tiinific; alta, nu ostil supunerii la obiect, dar cu oroare pentru amnunt, resimind o anumit jen n arborarea erudiiei, recurge la o diversiune, dnd faptelor controlate cu rbdare fizionomia simplitii, aerul de a fi fost inventate pe loc; o a treia, fie din lips de izvoare abundente, fie din scepticism fa de documente, reine din totalitatea lor cteva direcii menite s sugereze o atmosfer. Scriitorul de tip intelectual, raional se va opri la prima modalitate, exemplul lui Voltaire cu a sa Istorie a lui Carol al XII-lea fiind definitoriu. Scriitorului de tip realist i va conveni s treac peste amnuntele seci, erudiia fiind absorbit n fapte, n situaii, ca la Tolstoi n Rzboi i pace. Superficializarea, voit sau nu, a datelor n avantajul construciei ct mai personale va caracteriza paginile scriitorului de tip apsat-imaginativ, Walter Scott de pild dnd, ntr-un timp relativ scurt, zeci de romane istorice bazate pe o pictur dac nu foarte exact, cel puin extrem de vie.

    Cnd Mihail Sadoveanu abordeaz istoria naional n Fraii Jderi sau n Nicoar Potcoav, capodopere la nivelul romanului istoric european, erudiia nu lipsete, dar nici nu e prea bogat, multe documente fiind pierdute. Scriitorul nu reconstituie riguros, ci evoc; preioas se dovedete nu att arta gravurii pe poriuni mici. Ct viziunea ntregului. n Fraii Jderi ne ntmpin povestirea n fresc, dar care nu e de loc superficial; ntruct interpretarea vine din adncime, sintetiznd, aducnd senzaia vieii reale. Punctele de plecare consemnate documentar sunt puine, ns artistul procedeaz asemenea unui paleontolog, care, pornind de la fragmente disparate, reconstituie profiluri de vieti disprute de zeci de milenii. Fantezia bazat pe cunoatere ntregete lacunele unor arhive devastate de mprejurri nefaste.

    Pe lng viziunea viitorului, se poate vorbi de o viziune a trecutului: o retroviziune. n aceast perspectiv retrospectiv, Maurice Druon extragi din filoanele vechimii mai puin dect i se oferea.

    Exemplele clasice, n literatur i art, nu pot fi depite lesne. Maurice Druon evolueaz n dependena lui Walter Scott autorul lui Quentin Durward, al Contelui Robert de Paris, al Castelului periculos i a lui Alexandre Dumas-tatl ale cror procedee sunt, firete, modernizate Imaginaiei psihologice i plastice, simului scenic vizibil n

  • Regele de fier

    - 3 -

    valorificarea situaiilor dramatice li se adaug sentimentul trecutului. Asemenea aptitudini se lovesc ns de un soi de ireveren pentru elaborarea nceat.

    n ciuda interesului pentru documentare, se ajunge la o situaie curioas: informaiile foarte numeroase sunt solubilizate n prea mult lichid, aprnd diluate. Scriitorul face genealogie, urmrete relaiile personajelor, dar furat de anecdot nu-i pstreaz timp pentru portrete. Tratarea rmne la suprafa, n fresc, ntr-o stilizare care nu totdeauna pune n lumina complexitatea mobilurilor.

    Dei tipul de roman pe care-l cultiv Maurice Druon reprezint, ca orientare general, un progres fa de unele ncercri ulterioare, acolo unde alii se mrgineau la simple constatri el aduce c factor pozitiv o atitudine. Naratorul nu e un martor rece, ci un participant, un critic al trecutului ndeprtat. Ceea cei lipsete lui Maurice Druon, cruia nu-i scap contradiciile epocii, e concepia general tiinific asupra proceselor istorice. Prile nu sunt prinse n ncheieturi, de aceea interpretarea de ansamblu sufer. Nu se ajunge la explicarea cauzelor reale pentru care centralizarea puterii, sub egida monarhiei,

    era imposibil n secolul al XIV-lea. n mod eronat, unor fapte mrunte, ntmpltoare, li se atribuie un rol n determinarea marilor evenimente politico-sociale.

    Drumul spre trecut, n compania scriitorului, rezerv, altminteri, momente interesante, fiind vorba de un ghid inteligent i talentat. Din peisajul vechimii, el degajeaz cu pricepere aspectele caracteristice, nct cltoria rmne mereu antrenant. ntre mrturiile ce vorbesc de misterele evului mediu i fantezie, se face apel, pe rnd, la fiecare din ele. "Omul de astzi, cnd caut s-i reprezinte evul mediu, crede n general c are de ndeplinit un enorm efort de imaginaie. Evul mediu i se pare o epoc sumbr, cufundat n tenebrele timpului, un moment al lumii n care nu era niciodat soare i n care triau o umanitate i societi radical diferite de acelea pe care le cunoatem. Or e de ajuns s deschidem ochii asupra universului nostru, e destul s citim n fiecare diminea ziarele: evul mediu e la ua noastr; persist alturi de noi i nu numai prin cteva vestigii monumentale; e de cealalt parte a mrii care nconjoar rmurile noastre, la cteva ore de zbor..."

    Cu asemenea convenii geografice, ptrundem n trecut, pentru a reface biografiile unor "regi blestemai". Trecutul pare desprins din stampe de epoc, din gravuri n lemn povestind sobru, din slile de arme cu amintiri rzboinice. Din portrete vechi, atrnate pe ziduri de piatr ne privesc figuri arhaice. Toate acestea respir i vibreaz imperceptibil, dup lungi veacuri de imobilitate. ntmplrile tragice i adesea ignobile din Regele de fier i volumul urmtor Regina sugrumat, s-au petrecut de mult: n 1314-1315.

    ngduindu-i liberti, Maurice Druon urmeaz, n unele privine, exemplul lui Al. Dumas-tatl, pentru care istoria devine un pretext: "Un cui de care e agat tabloul". Evocatorul "regilor blestemai" se ridic deasupra datelor exacte, deasupra personajelor care "au existat realmente" i al cror arbore genealogic este ntregit cu trimiteri istorice, pentru a face un salt din istorie n poezie. Epoca renvie n tablouri de curte, dar i n manifestri populare, n piee publice, n semiobscuritatea catedralelor, ntre zidurile temnielor, n cavalcade mndre, dar i n suplicii, teribile, n culisele bisericii, n secretele cmtarilor, n uneltirile politice, nimic din ceea ce ar putea proiecta o lumin nefiind lsat deoparte. Prinii, conii, seniorii se ntrec n construcii de palate, n petreceri i fast. Ceea ce se fcuse la Westminster se fcuse i la Paris. La curtea Franei se desfoar un lu

  • Regii blestemai vol. 1

    - 4 -

    Insulttor, cheltuindu-se pentru un singur tournoi att ct ar fi fost de ajuns pentru a ndestula existena pe un an tuturor flmnzilor dintr-un comitat. Brbaii sunt mpodobii cu mai multe bijuterii dect femeile. La Londra, cltorul strin se ndreapt cu uimire de la coloanele cldirilor monumentale la cocioabele "cu pereii nnegrii i ulicioare murdare, pe care treceau femei sfrijite crnd poveri grele n spinare, copii zdrenroi i oteni cu nfiare jalnic". La Roma, un rzvrtit, Cola di Rienzo, se va pune n fruntea maselor populare, devenind n 1347, cpitan i tribun al poporului. Pe strzile meteugreti ale Parisului, nguste, ntunecoase i aglomerate, printre estori, elari, tmplari, crbunari, armurieri, foiesc ntr-o micare confuz muterii i privitori. n alte strzi, cu ui i ferestre bine ferecate, pot fi vzui escroci, zarafi, negutori. n pieele mai largi, cu aspect pitoresc de blci, dau reprezentaii arlatani; curioii se adun ling astrologi i vrjitori. Un tnr bun de gur, lng o tarab, i recomand glgios marfa: nite batiste, a cror ntrebuinare nu era cunoscut nc. "Lucrurile acestea frumoase nu-s oare fcute chiar pentru nasurile nlimilor-voastre?" Se vorbete despre templieri ale cror imense averi fuseser confiscate spre a redresa tezaurul sectuit al lui Filip cel Frumos. Mulimea comenteaz ironic. "Lupii trebuie lsai s se sfie ntre ei; n vremea asta, barem n-o s ne sfie pe noi." Charles de Valois, fratele regelui, a susinut pe guelfi mpotriva ghibelinilor, a pustiit Florena i a exilat de acolo pe "un poeta care fcea stihuri politice, numit Dante" merite pentru care papa l-a numit conte de Romagne. La Florena, Giotto picta n fresc viaa lui Francesco d'Assisi. Memoriile navigatorului Marco Polo, relatnd despre cltoria n Orientul ndeprtat, ncepeau s circule pretutindeni.

    Contrastele sociale sunt imense, ncruntatul Filip a pus s se zideasc ling Notre-Dame, spre a nfrunta catedral, un nou palat regal "somptuos i trist": "Colo casa Domnului, ici casa regelui". Mica nobilime de ar trece printr-o criz grav. "Toat averea unora ca de-alde noi, mici moieri, sunt erbii notri i munca erbilor notri. Cum am putea atepta ca ei s ne hrneasc, atunci cnd nici ei n-au ce mnc i vin s moar la ua noastr, cernd de-ale gurii?... Pmntul nu face doi bani". Foametea face ravagii, oamenii btndu-se n jurul strvurilor. Morile au amuit, pe cmpii umbl fantome, mame nnebunite leagn cadavrele copiilor. Disperai, ranii atac proviziile mnstirilor.

    Rzboaiele i molimile de cium ntrein o senzaie de spaim cronic. n sate singuratice au fost adunai leproii, de care toi se deprteaz ngrozii. Exigena e pus sub semnul efemeritii. Clugrii filozofi alctuiesc culegeri de maxime, elogiind srcia (Thesaurum pauperum), alii se dedau experienelor de alchimie (Arta transmutaiei), alii fac speculaii ermetice (Elixirul filozofilor).

    Pentru c dezolarea se ntinde, pentru c spectrul morii obsedeaz, iar predicile din amvon anun zilele mniei, bogaii caut ca revers satisfacia clipei: frenezia erotic, ospeele copioase, anecdotele desantate. Dintre nobili i cpitani, unii nu tiu s citeasc, alii desconsider erudiia.

    Cufundat n uitare i tristee, poporul ateapt. "Dar cine i cere poporului s aib vreo prere? Cine l ntreab ce crede?"

    ntr-un decor ca acesta, peste mulimile neluate n seam se duce o lupt aprig pentru putere. Filip cel Frumos a zdruncinat supremaia papal, instalnd la Avignon un pap la ordinele sale. Pe seniorii turbuleni i-a redus la tcere, lucrnd metodic, perseverent la consolidarea unui stat centralizat. Voina nencovoiat, e prima trstur a

  • Regele de fier

    - 5 -

    portretului. n privirea imobil i glacial se citete dispreul. Culoarea ochilor nedefinit, ntre cenuiu i albastru-pal "seamn cu gheaa iazurilor ist dimineile de iarn". nstrinat sufletete de oameni, regele se delecteaz cu animalele, ntre rege i acestea fiind "o nelegere imediat, tainic, tcut". Spre deosebire de oameni "cinii n-aveau fric de el".

    El e regele de fier, impenetrabil, abstract, inuman. Pleoapele lui nu clipesc. El pare absent din lumea asta, inaccesibil, ireal. "Nu tie

    dect s priveasc oamenii fr s spun nimic. Nu-i nici om, nici fiar, e o statuie..." n sala de judecat, ndeplinind "o slujb cumplit", plutete parc n nlimi "ptruns de nvtura bunicului su, sfntul Ludovic", ncredinat c reprezint justiia divin. n familie, solitar, nu arat nici durere, nici duioie. Fiica sa, regina Isabela a Angliei, e nefericit: regele Eduard prefer desftrile intime cu brbaii. Cu rceala marmorean cu care contempl "orice fptur omeneasc", fie i propriul copil, regele de fier tace ndelung. Fericirea? Repet el apoi sentenios... "n ce st oare fericirea, fata mea, dac nu n a fi vrednic de soarta ce i-e dat, n a nva s zici ntotdeauna da lui Dumnezeu... i adesea nu oamenilor?... Eu nu te-am mritat cu tiu brbat, zise el, ci cu un rege."

    Cruzimea constituie, de altminteri, o trstur comun seniorilor, marilor demnitari, pn i prineselor. De-abia trecui de vrst n care se distrau "smulgnd aripile mutelor", devenii dintr-o dat atotputernici, ei puteau s se amuze "smulgnd capul oamenilor". Astfel, "prea tineri pentru a se teme sau a-i imagina moartea, nu ezitau s-o mpart n jurul lor". Intrigile, machiavelismul, egoismul se mpac foarte bine cu ireverena faa de oameni. E o ntrecere n cinism, n viclenie i tenacitate. Disimularea devine o condiie de reuit.

    Pentru ndeplinirea voinei regelui, nici un mijloc de spoliere nu-i prea odios. Servii erau "nici mai mult, nici mai puin dect animale". Au fost eliberai din aceast stare acei care au putut s plteasc favoarea cu preul muncii de-o via. Bancherilor italieni, aa numiii "lombarzi", constituii ntr-o companie cu ramificaii n Frana i Anglia, le-au fost stoarse, pentru a nu fi expulzai, sume imense, mpotriva templierilor s-a pus la cale o persecuie rsuntoare, cu scopul de a le anula prestigiul.

    Legenda templierilor participani la cruciade impresiona. "Numele de templier era pe atunci de ajuns ca s evoce meleaguri deprtate i fapte de vitejie, corbiile cu pnzele umflate ndeprtndu-se spre Orient, rile n care cerul e venic albastru, galopul clreilor prin nisip, comorile Arabiei, prizonierii rscumprai, oraele cucerite i prdate, cetile ca scri uriae zidite la marginea mrii. Se povestea chiar c templierii aveau porturi tainice, de unde se mbarcau pentru continente necunoscute."

    Constituii de dou secole ntr-un ordin cavaleresc, intrnd n posesiunea unor bogii care atrgeau privirile, fotii cruciai dispuneau de o autoritate ce nu se voia subordonat regelui. Conflictul izbucnete, la nceput surd. Conductorii ordinului, Jacques de Molay, mare maestru, i Geoffroy de Charnay, preceptor de Normandia, sunt ntemniai n propria reedin a ordinului: la Temple, unde, graie supliciilor, li se smulge mrturisirea "tuturor crimelor din lume". Tezaurul templierilor e transferat la Louvre. Sinistrul sfetnic regal Guillaume de Nogaret adun, crud, false dovezi acuzatoare. Dup apte ani, capii ordinului sunt supui unui simulacru de judecat i sortii rugului.

    Cteva scene care dezvluie urzelile Inchiziiei, de acord cu regele, sunt printre cele mai expresive din roman. E drept c figurile celor torturai apar ca ntr-o pcl a deprtrii, fantomatice, terse. E drept, de asemenea, c nfruntarea dintre Jacques de Molay i

  • Regii blestemai vol. 1

    - 6 -

    tribunalul ecleziastic la Notre-Dame, sub bolile sonore, are ceva teatral. E o punere n scen cu marc spectacol, n prezena regelui, a minitrilor, a cardinalilor. Fiecrui cap de acuzare i urmeaz de partea cealalt o retractare. "Retrag tot ce-am spus! Zise marele maestru... tot ce am spus...", rspunse vuind catedrala ntreag.

    Fie i n linii mari, Maurice Druon tinde s combat falsa interpretare a cruciadelor ca expresie a impulsurilor mistice, a tenebrosului medieval, ntrebrile asupra sensului istoriei sunt lotui rare, prioritatea revenind faptelor. Ce motive au determinat complotul mpotriva templierilor? De ce toat aceast lupt spectaculoas mpotriva unor figuri inute pn atunci n mare cinste? Cavalerii fiind potolii, nu mai trebuiau trimii peste mri pentru a-i cheltui flcrile. De cruciade, nu mai era nevoie, cci, cum remarc primul ministru Marigny, "marele comer i trafic care se fcea ndrtul flamurilor credinei" continua s fie o realitate laic. Acuzaiile de erezie urmreau altceva: ruinarea unei fore. Aurul templierilor, acumulat prin silnicii i jaf, reprezenta o realitate de care monarhia prea credincioas nelegea s profite.

    ntreg sistemul medieval se sprijin pe interese de cast i teroare. Tribunalul ecleziastic nu-i dect un instrument care nu judec oameni, ci interese: "Nu era vorba dect de principii". Rugul face parte din decorul familiar, constituind o caracteristic a practicii politice. Prada flcrilor, conductorii templierilor par a demonstra prin decderea lor atotputernicia regal, ns cu ultimele fore Jacques de Molay scandeaz blesteme care rspndesc n mulime nelinite i superstiii. nc o dat, prozatorul se complace cu insisten n scene tari, de efect teatral. "Mulimea ncremenit amuise.: S-ar fi zis c acolo, sub ochii ei, era ars pe rug un profet nebun. Chipul ncins de vlvti al marelui maestru era ntors spre pridvorul regal. i glasul nfricotor se auzi iar:

    Pap Clement... i tu, cavaler Guillaume de Nogaret... i tu, rege Filip... mai nainte de un an, v chem s v nfiai la judecata lui Dumnezeu ca s v primii acolo pedeapsa cuvenit! Fii blestemai! Blestemai! Blestemai cu toat seminia voastr pn la al treisprezecelea neam!"...

    Marguerite de Bourgogne, soia fiului mai mare al regelui, i Blanche de Poitiers, cstorit cu al treilea fiu al lui Filip, s-au lsat antrenate ntr-o dragoste extraconjugal. Seductorii i tinerele sunt torturai cu slbticie, adulterinele fiind silite. S asiste apoi la* executarea temerarilor amani: "Numiii Gautier i Filip d'Aunay, clcndu-i cinstea i trdnd legmntul de credin feudal fa de persoane de snge regesc vor fi jupuii de vii, trai pe roat, scopii, dup care li se va tia capul i vor fi pui n treang, acestea n dimineaa zilei ce va urma celei de azi. Astfel a judecat preaneleptul, preaputernicul i preaiubitul rege."

    Sub nrurirea filozofiei ecleziastice, imaginea morii era opus ca un memento pesimist bucuriei de a tri. Din amvon, preoii vesteau iluzorii fericiri postume, moartea devenind o condiie a eliberrii de dureri. Scheletul morii, n dans macabru, sculptat n piatr la intrarea n marile catedrale, exprima simbolic inutilitatea eforturilor. n mprejurri psihologice ca acestea, existena era sistematic mbibat de resemnare i tristee. "Cci, n veacurile acelea cnd muli prunci mureau n leagn, iar dintre femei o jumtate n durerile facerii, cnd molimile secerau oamenii n floarea vrstei, cnd rnile nu se vindecau dect rareori, cnd plgile nu se nchideau de fel, cnd biserica te nva s fii mereu cu ghidul la moarte, cnd statuile din altare artau cadavre mncate de viermi, i

  • Regele de fier

    - 7 -

    cnd fiecare simea de-a lungul ntregii viei c-i duce propriul su le, ideea morii era obinuit, familiar, fireasc..."

    Toate aciunile regelui sunt orientate n sensul consolidrii puterii absolute; toate aciunile bisericii catolice vizeaz recucerirea puterii pierdute. Ciocnirile ntre cele dou principii, cel secular i cel etern, sunt cnd mai vizibile, cnd mai voalate. ndrtul convenienelor se pun la cale frdelegi i turpitudini.

    Interesele regatului i cele ale credinei sunt puse mereu n corelaie, ns, straniu, legtura o face otrava, pumnalul, aurul coruptor. n numele "raiunii de stat", formul elastic servind cauze personale, rzvrtiii sunt "urmrii, martirizai, executai". Paradoxal, asasinatul devine simbolul puterii: "Mori n timpul interogatoriilor, mori n temnie, mori pe rug, mori pe roat..." Gloriile sunt scurte. nfiortorul Nogaret, suflet de "plumb i fier", fanatic al "legii", cade sub legea otrvii; papa Clement, care a ratificat suprimarea templierilor, moare ngurgitnd un preparat ucigtor: pulbere de smarald; civa regi vor fi suprimai curnd cu aceleai mijloace.

    ntemniate ntr-o fortrea pustie, supuse umilinei i foamei, nurorile regelui ndur o peniten cumplit. Nici o licrire de umanitate nu moaie inimile. n nelegere cu Charles de Valois, infatuat i fantast, sadicul conte Robert d'Artois nlesnete sugrumarea frumoasei Marguerite de Bourgogne, pentru ca, rmas vduv, mrginitul Ludovic s-i poat alege o alt regin. Aceiai intrigani duc la nlturarea lui Marigny, fostul sfetnic al lui Filip.

    Precum se vede, crimele se in lan. Meditnd asupra tristelor realiti, dizgraiatul Marigny, care-i petrece ultimele zile n celula rposatului Jacques de Molay, templierul, face, agoniznd, un bilan tulburtor.

    "Templierii se ndeprtaser de rostul lor; ei se abtuser de la slujirea cretintii pentru a nu se mai ndeletnici dect de camt; stricciunea se strecurase n rndurile lor; dintr-aceasta li se trgea blestemul i drept era s fie nimicii. Dar spre a le veni de hac templierilor, l-am pus n scaun de arhiepiscop pe fratele meu, care era ambiios i miel, ntr-adins ca s-i osndeasc pentru frdelegi nscocite; nu e deci de mirare c fratele meu s-a ntors mpotriva mea i m-a trdat atunci cnd ar fi putut s m scape. N-am de ce s-i port pic; eu sunt cel vinovat... Negreit, ar fi fost bine pentru Frana s avem un pap francez; dar pentru c acest pap, ca s se poat alege, se nconjurase de cardinali alchimiti, lacomi viu de virtute, ci de aurul pe care voiau s-l fabrice, el a murit nghiind pulberea de smaralde ce i-au vrt-o pe gt cardinalii si. Pentru c Nogaret chinuise prea muli nevinovai ca s scoat de la dnii mrturisirile pe care le voia i pe care le credea necesare binelui rii, vrjmaii lui au sfrit prin a-l otrvi... Pentru c Marguerite de Burgundia fusese mritat din interese politice cu un prin pe care nu-l iubea, dnsa a trdat cstoria, pentru c a trdat, a fost descoperit i ntemniat. Pentru c am ars scrisoarea, care i-ar fi putut reda libertatea regelui Ludovic, am dus-o la pieire pe Marguerite i n acelai timp mi-am urzit mie nsumi pieirea... Pentru c Ludovic a pus s-o omoare, aruncnd crima n spinarea mea, ce se va ntmpla cu dnsul? Ce se va ntmpla cu Charles de Valois, care, n dimineaa asta, pune s m spnzure pentru nelegiuiri ticluite? Ce se va ntmpla cu Clmence a Ungariei dac, pentru a fi regina Franei, primete s se mrite cu un uciga?... Chiar atunci cnd suntem pedepsii pentru vreo vin nscocit, exist ntotdeauna o cauz adevrat a pedepsei care ne lovete."

  • Regii blestemai vol. 1

    - 8 -

    La 47 de ani, Filip cel Frumos murea lsnd n locu-i pe neajutoratul Ludovic al X-lea. Fr voina de fier a tatlui, neavnd nici mcar masca aceluia, el e o umbr ovitoare. Fcut s fie condus de alii, i ia "mainal" poza de stpn, pentru a-i uita ndat rolul. Bicisnic, nelat, ptima, i exercit puterea cu toat lipsa de msur. Sadic, meschin i ridicol, nu dispune de imaginaia marilor scelerai. "Dar m vor iubi ei vrnd-nevrnd, iar dac nu m vor iubi, am s fac astfel c au s tremure de fric vzndu-m i-au s strige . Ura, ca i cum n-ar mai putea de dragul meu."

    Fraza similar atribuit de Costache Negruzzi Lpuneanului exprima energic esena unei conduite politice. Aceea a lui Ludovic apare muiat n pulbere, mrturie a neputinei.

    Favoriznd asasinarea fostei sale soii, Ludovic i d pe fa instinctele criminale. Repudiindu-i copil, tatl denaturat se arat ntr-o jalnic decrepitudine. Culcndu-se cu lenjereasa palatului, n chiar noaptea nmormntrii tatlui, ireverena devine nebunie. n el, orice afirmaie se nvecineaz cu o negaie: "Era rege i nu tia cian s domneasc; era om i nu tia cum s triasc; era nsurat i nu avea soie."

    Cu tot dispreul pentru oameni, Filip cel Frumos nelesese s utilizeze pe unii exponeni ai burgheziei incipiente mpotriva nobilimii. Enguerrand de Marigny, burghez normand, devenit prim sfetnic regal, oferea regelui "sprijinul unei clase care, dezvoltndu-se, dobndea contiina importanei sale". Marigny reprezenta progresul, concretizat n centralizarea puterii, unificarea monedei i administraiei, separarea puterii civile de autoritatea bisericii, pacea cu vecinii, pacea intern, mrirea produciei i a schimburilor i altele ca acestea. Charles de Valois susinea tacit sau pe fa ambiiile feudalilor, dispreuind pe Marigny pentru politica ostil nobilimii, pentru originea modest, pentru c ajunsese un alter ego al regelui. Uuraticul prin de snge regal ncarna "trecutul nentrerupt", n care, perspicace, regele, fratele su, nu mai credea.

    Poziiile se delimiteaz tot mai clar ntre cele dou clase, Ludovic, neajutoratul, lsndu-se dominat de feudali. Autoritatea central se dezagreg; seniorii sunt liberi s se rzboiasc ntre ei, s bat moned, s creeze noi vasali; burghezii i ranii liberi nu mai pot solicita dect cu greu justiia regal. Biserica redevine arbitrul suprem.

    n competiia dintre, paa" de Valois i "marele vizir" Marigny, acesta din urm nu rezist. ns suprimarea lui Marigny nu nsemna suprimarea puterii burgheziei.

    Opulena seniorilor nu face fa luxului, risipei, ambiiilor crescnde. ndrtul fastului se ascundea, o lepr: banul". Titlul fabulos de mprat al Constantinopolelui, adus ca dar de nunt lui Charles de Valois de o Courtenay, nu nela pe nimeni, n Orient stpnind Paleologii. Pe Charles l tortura dorina de a fi rege al Franei. Sau cel puin s conduc din umbr pentru a i reface averea. Bnci! E lombarzilor sunt mai puternice dect intrigile acestui aventurier megaloman, cte va lsa urmailor din dinastia Valois "cte o trstur a firii sale de nebun". Efigia bancherului Spinello Tolomei, ales de confraii lui cpitan general al companiilor lombarde din Paris ("frumos titlu care n-avea nici o semnificaie militar, dar ddea deintorului o putere mai sigur dect aceea a unui conetabil") e tot mai frecvent invocat de seniori. Cci iscusitul lombard controleaz ocult o treime din operaiile bancare ale Franei. Nepotul lui Tolomei, Guccio Baglioni, figur prea caligrafic, un fel de june-prim, are un rol ntre curtea Franei i aceea a Angliei. i tot el mijlocete la Napoli cstoria lui Ludovic cu Clmence a Ungariei.

  • Regele de fier

    - 9 -

    Banul nu egaleaz nc titlurile de noblee, dar, indirect, le domin. Prin intermediul aurului, diferenele sociale se atenueaz treptat. Surztorul Guccio, acest gentilom n devenire, al crui fiu va fi pretendent la tronul Franei, se arat ofensat de nfumurarea celor de sus, el gndind deocamdat ca un burghez. "Oamenii acetia au nite mari aere studiate, dar de loc maniere din inim i dau cu piciorul celor mai alese devotamente. Nu-i de mirare c sunt att de ru iubii i att de bine trdai".

    n fond, lupta pentru putere, indiferent c-i ia ca paravan binele regatului, ori cauza religioas, urmrete acapararea de bunuri. Acumularea primitiv a nceput de mult; acum bncile dau impuls capitalului care se adun n mini puine. Ascensiunea rapid a ministrului Marigny n-a fost rezultatul unor mari virtui, iar fratele su, arhiepiscopul, traficant de valori, nu uit s i-o reaminteasc. "De unde i-a venit averea? De la ce evrei jupuii? De la ce templieri prjolii? N-am fcut dect s te imit."

    Alte ntmplri sumbre, pn n 1343, ntregesc profilul epocii. Tehnica vindictei atinge culmea n aceast etap prerenascentist. n Otrvurile coroanei, dragostea i moartea se mbin. Dup optsprezece luni de la ceremonia nupial, Clmence a Ungariei i ncepe vduvia. Ludovic al X-lea a fost asasinat. Succesorul su, Filip al V-lea, va avea aceeai soart. Rivalitile ntre casele de Valois, de Navara i dArtois se adncesc. n Anglia, opoziia baronilor fa de monarhie e nlesnit de dragostea Isabelei pentru lordul Roger Mortimer. Triumf Legea masculilor. Agitnd subteran, templierii tinuii determin pe sute de mii de tineri ntre 15 i 20 de ani s-i lase cminele i s porneasc ntr-o aventur bizar. "Pstoraii" sunt cuprini de im vnt al nebuniei: prad, ucid, se dedau dezmului. Oraele asaltate trec prin momente de panic, falii cruciai pustiind totul. Al treilea fiu al lui Filip cel Frumos, Carol al IV-lea, mediocru i arogant, cade la timp. Isabela s-a rzbunat, dirijnd ndemnatic detronarea nedemnului ei so Eduard. Lupoaica Franei nu-i dezminea tatl, "regele de fier". Ambiia i intrigile, sperjurul i spada favorizeaz noi aciuni sngeroase. Crinul i leul (Frana i Anglia) se angajeaz n pustiitorul rzboi de o sut de ani. ntr-un epilog la al aselea volum (1354-1362) se consemneaz sfritul principalilor eroi.

    Dup cel de al doilea volum; naraiunea ia un ritm grbit. Anecdota consistent ine locul epicului. Stilul simplu de xilografie i stilul familiar se ntlnesc, mbinndu-se pe aceeai pagin. Dialogul e mereu viu, volubil, nepretenios. Maurice Druon scrie cu dezinvoltur, trecnd de la atrociti la idilic, de la obscen la virtute, de la frenezie la reflecie. Iar refleciile sale pledeaz pentru raiune i progres. ntre oamenii din popor sunt unii, cu merite deosebite, care intr n istorie pentru c ai contribuit la nfptuirea ei. Eternitatea aparine, de drept, poporului. Adevrul acesta sun lapidar: "Naiunile nu mor niciodat cu moartea oamenilor, orict de mari vor fi fost ei..."

    Un surs ironic puncteaz din loc n loc expunerea. Ironia preuiete uneori ct un comentariu explicativ. ncepnd cu titlul ciclului, Regii blestemai, atitudinea prozatorului este limpede, concretizndu-se explicit n sarcasm tios fa de o instituie sortit dispariiei inexorabile.

    CONST. CIOPRAGA

  • Regii blestemai vol. 1

    - 10 -

    "Istoria e un roman care a fost..."

    Edmond i Jules de Goucourt

    "Te ia groaza cnd te gndeti cte cercetri trebuie fcute pentru a afla adevrul

    asupra celui mai nensemnat amnunt."

    Stendhal

    PERSONAJELE PRINCIPALE

    Regele Franei: - Filip al IV-lea, zis Cel Frumos, 46 de ani, nepot al sfntului Ludovic. Fraii si: - Monseniorul Charles, conte de Valois, mprat cu numele al Constantinopolei, conte de Romagne, 44 de ani. - Monseniorul Ludovic, conte d'Evreux, n vrst de vreo 40 de ani. Fiii si: - Ludovic, rege al Navarei, 25 de ani. - Filip, conte de Poitiers, 21 de ani.

    - Charles, 20 de ani. Fiica sa:

    - Isabelle, regina Angliei, 22 de ani, soia regelui Eduard al II-lea. Nurorile sale:

    - Marguerite de Burgundia, de vreo 21 de ani, soia lui Ludovic, fiic a ducelui de Burgundia, nepoat a sfntului Ludovic. - Jeanne de Burgundia, de vreo 21 de ani, fiic a contelui palatin al Burgundiei, soia lui Filip. - Blanche de Burgundia, sora sa, ca la vreo 18 ani, soia lui Charles.

  • Regele de fier

    - 11 -

    Minitrii i consilierii si: - Enguerrand le Portier de Marigny, 49 de ani, lociitor al regelui i, cum ar veni azi, prim-ministru. - Guillaume de Nogaret, 54 de ani, pstrtorul sigiliilor statului, adic ministru de justiie. - Hugues de Bouville, mare ambelan. Spia d'Artois, cobortoare dintr-un frate al sfntului Ludovic: - Robert al III-lea d'Artois, senior de Conches, conte de Beaumont-le-Roger, 27 de ani.

    - Mahaut, mtua sa, de vreo 40 de ani, vduva contelui palatin al Burgundiei, contes d'Artois, pair al Franei, mama prineselor Jeanne i Blanche de Burgundia i var a Margueritei de Burgundia. Templierii:

    - Jacques de Molay, 71 de ani, mare maestru al Ordinului templierilor. - Geoffroy de Charnay, instructor al templierilor din Normandia. - Evrard, fost cavaler templier.

    Zarafii:

    - Spinello Tolomei, bancher din Sienna, aezat la Paris. - Guccio Baglioni, nepotu-su, de vreo 18 ani. Fraii d'Aunay: - Gautier, fiul cavalerului d'Aunay, de vreo 23 de ani, scutier al contelui de Poitiers. - Filip, frate-su, de vreo 21 de ani, scutier al contelui de Valois. Familia Cressay:

    - Doamna Eliabel, vduva seniorului de Cressay, de vreo 40 de ani. - Pierre i Jean, fiii si, de 20 i 22 de ani. - Marie, fiica sa, de 16 ani.

    Alii: - Jean de Marigny, arhiepiscop de Sens, frate mai mic al lui Enguerrand de Marigny. - Beatrice D'Hirson, prim domnioar de onoare a contesei Mahaut, de vreo 20 de ani.

  • Regii blestemai vol. 1

    - 12 -

    Cuvnt nainte

    La nceputul secolului al XIV-lea, Filip al IV-lea, rege de o frumusee legendar, domnea peste Frana ca stpn absolut. Biruise trufia rzboinic a marilor feudali, biruise pe flamanzii rzvrtii, biruise pe englezi n Aquitania, biruise pn i papalitatea, pe care o adusese cu de-a sila la Avignon. naltele curi de judecat erau la porunca lui, sinoadele n solda lui.

    Avea trei fii ca s-i dea urmai. Fiic-sa era mritat cu regele Angliei, Eduard al II-lea. Numra ali ase regi printre vasalii si, iar reeaua alianelor sale se ntindea pn la hotarele Rusiei.

    Nici o bogie nu scpa de mna lui. Rnd pe rnd, pusese biruri pe moiile bisericii, i jecmnise pe evrei, i storsese pe bancherii lombarzi. Ca s fac fa nevoilor vistieriei clpuia banii de aur, ciupind din greutatea lor. De la o zi la alta galbenii trgeau mai puin la cntar i costau mai scump. Drile erau strivitoare, iscoadele poliiei miunau n tot locul. Crizele economice ddeau natere srciei i foametei care, la rndul lor, iscau rzmerie necate n snge. Rscoalele sfreau pe spnzurtoare. Toi trebuiau s se plece, s se ncovoaie i s se supun autoritii regale.

    Ideea naional slluia n capul regelui acestuia linitit i crud. Sub domnia lui, Frana era mare i francezii nenorocii. O singur putere ndrznise s-l nfrunte: Ordinul suveran al cavalerilor templieri. Aceast uria organizaie, totodat militar, religioas i financiar, i trsese gloria i bogia din cruciade.

    Independena templierilor l nelinitea pe Filip cel Frumos, iar averile lor uriae i aau lcomia. Puse la cale mpotriv-le cel mai mare proces de care i amintete istoria, cci procesul acesta cuprinse aproape cincisprezece mii de acuzai i, n cei apte ani ct inu, fur svrite toate ticloiile.

    Ne aflm la captul celui de al aptelea an al acestui proces cnd ncepe povestirea noastr.

  • Regele de fier

    - 13 -

    Partea nti - Blestemul

    Capitolul I Regina fr dragoste

    Un trunchi ntreg, culcat pe un strat de jeratic ncins, ardea n cmin. Vitraliile verzui,

    n ram de plumb, lsau s strbat lumina zgrcit a unei zile de martie. ntr-un jil nalt de stejar, pe a crui speteaz se vedeau sculptai cei trei lei ai stemei

    Angliei, edea regina Isabelle, soia lui Eduard al II-lea, cu brbia sprijinit n palm, inndu-i picioarele pe o pern roie, i privea dus la plpirile focului din vatr, fr s vad ceea ce privea.

    Avea douzeci i doi de ani, o fa frumoas, cu pielea alb, minunat de neted, i prul, auriu, rsucit n cosie lungi aduse n sus, ca dou toarte de amfor, de fiecare parte a obrazului.

    Regina asculta pe una din doamnele franceze de la curte, care i citea un poem al ducelui Guillaume d'Aquitaine1:

    De dragoste nu pot vorbi de bine, C nici puin nu e pentru mine, Iar care-mi place mie nu mai vine...

    Vocea cnttoare a doamnei care citea se pierdea n aceast ncpere, prea mare

    pentru ca nite femei s poat tri acolo fericite.

    Curnd m-oi duce n surghiun, Cu mari primejdii, groaz-n sn...

    Regina fr dragoste scoase un oftat. Frumoase cuvinte, zise ea, i auzindu-le ai crede c anume pentru mine au fost

    fcute. Ah! s-au dus vremurile cnd marii seniori de felul acestui duce Guillaume erau tot aa de iscusii ntr-ale poeziei ca i n ale rzboiului. Cnd mi spuneai c-a trit? Acum dou sute de ani! S juri c le-a scris ieri.

    i repet pentru ea nsi:

    De dragoste nu pot vorbi de bine,

    1Guillaume al IX-lea, duce de Aquitania (10711127), unul dintre primii poei francezi.

  • Regii blestemai vol. 1

    - 14 -

    C nici puin nu e pentru mine... O clip rmase ngndurat. S citesc mai departe, doamn? ntreb lectora, cu degetul pe slovele nflorate ale

    paginii. Nu, draga mea, rspunse regina. Mi-a plns destul inima pentru astzi... i nl capul i urm pe alt ton: Vrul meu Robert d'Artois mi-a anunat sosirea sa. Avei grij s fie adus la mine

    de ndat ce-o veni. Vine din Frana? Atunci vei fi bucuroas, doamn. Doresc s fiu... dac vetile pe care mi le aduce sunt bune. O u se deschise i o alt doamn francez intr gfind i ridicndu-i fustele ca s

    poat alerga mai iute. Ea se numea de acas Jeanne de Joinville i era soia lui sir Roger Mortimer.

    Doamn, doamn, strig ea, a vorbit! Adevrat? ntreb regina. i ce a spus? A izbit n mas, doamn, i a spus: "Vreau!" O expresie de mndrie trecu pentru o clip pe frumosul chip al Isabellei. Aducei-l naintea mea, zise dnsa. Lady Mortimer iei, tot n fug, dup cum venise, i se ntoarse dup o clipa, ducnd

    n brae un copil de cincisprezece luni, dolofan, trandafiriu i rotunjor, pe care l depuse la picioarele reginei. Era mbrcat ntr-o rochi roie, cu broderii n fir de aur, mai grea ca dnsul.

    Aadar, domnia-ta, fiule, ai zis: "Vreau!" i se adres Isabelle aplecndu-se ca s-l mngie pe obraz. M bucur c acesta i-a fost ntiul cuvnt: aa vorbete un rege.

    Copilul i zmbea legnndu-i capul. i pentru ce a rostit vorba asta? se ntoarse regina spre lady Mortimer. Pentru c n-am vrut s-i dau i lui o bucic din plcinta pe care tocmai o

    mncam, rspunse aceasta. Isabelle avu un surs fugar care se terse numaidect. Deoarece ncepe s vorbeasc, zise ea, doresc s nu fie mboldit s gngveasc i

    s rosteasc nerozii, aa cum se face de obicei cu copiii. Puin mi pas dac tie s zic "tticu" i "mmica". Mi-ar plcea mai curnd s cunoasc cuvintele "rege" i "regin".

    Glasul ei vdea o autoritate fireasc. tii bine, draga mea, urm Isabelle, ce anume m-a ndemnat s-i ncredinez

    creterea fiului meu. Eti strnepoata marelui Joinville2, care-l nsoi la cruciade pe strbunicul meu, sfntul Ludovic. Vei ti s-l nvei pe acest copil c el este al Franei i al Angliei deopotriv.

    Lady Mortimer fcu o plecciune. Chiar n clipa aceea cealalt doamn francez se ntorcea, anunnd pe monseniorul conte Robert d'Artois.

    2 Jean de Joinville (1224-1317), cronicar francez, autorul celebrelor Memorii n care sunt nfiate

    faptele de arme din timpul cruciadelor, conduse de Ludovic al IX-lea.

  • Regele de fier

    - 15 -

    Isabelle se rezem de speteaza jilului, inndu-se foarte dreapt, i i ncruci minile albe pe piept, ntr-o atitudine de idol, cu acea grij de a arta ntotdeauna ca o regin, ceea ce totui nu reuea s-o mbtrneasc.

    Un pas de o sut de ocale zgudui duumeaua. Brbatul care intr era nalt de ase picioare, avea nite pulpe ct trunchiul de stejar,

    mini ca nite ghioage. Pe cizmele lui roii din piele de Cordova se vedeau urmele noroiului curat de mntuial; mantaua care i atrna pe umeri era destul de larg, s acoperi un pat cu ea. Jungherul prins la old, att i mai lipsea ca s par gata de-a porni la lupt. De cum se ivea ntr-un loc, toate cte se aflau n jurul su preau deodat nevolnice, frmicioase, pieritoare. Era flcos, cu brbia rotund, nasul scurt i avea pieptul lat. Ca s respire i trebuia mai mult aer dect celorlali oameni. Uriaul acesta avea douzeci i apte de ani, dar vrsta i se pierdea n grmada de muchi, i ai fi putut s-i dai tot aa de bine treizeci i cinci.

    i scoase mnuile, se apropie de regin, puse un genunchi jos cu o sprinteneal surprinztoare la asemenea matahal, i se ridic mai nainte ca ea s fi avut vreme s-l pofteasc.

    Ei, iubite vere, zise Isabelle, ai trecut cu bine marea? Ticloas cltorie, doamn, groaznic, rspunse Robert d'Artois. Ne-a prins o

    furtun, s-i veri maele i sufletul, nu alta. Credeam c mi-a sunat ceasul de pe urm i m-am apucat s-mi spovedesc lui Dumnezeu pcatele. Norocul meu c erau aa de multe, i pn s ajungem abia am avut vreme s mrturisesc jumtate din ele. Mai am destule pentru cnd m-oi ntoarce.

    Izbucni n rs, ceea ce fcu s se cutremure vitraliile. Dar, duc-se dracului, urm el, unul ca mine e fcut s bat drumurile pe pmnt

    mai curnd dect s clreasc apa srat. i de n-ar fi fost dragostea ce-i port, iubita verioar, i treburile despre care am a-i vorbi fr nici o zbav...

    ngduie-mi, vere, s isprvesc, i tie vorba Isabelle, artndu-i copilul. Fiul meu a nceput s vorbeasc astzi.

    Apoi, ntorcndu-se ctre lady Mortimer: Vreau s fie deprins cu numele stirpei sale i s tie de ndat ce se va putea c

    bunicul su Filip cel Frumos este regele Franei. ncepei prin a spune n faa lui Tatl Nostru i rugciunea Maicii Domnului, precum i rugciunea ctre dumnealui, sfntul Ludovic. Acestea trebuie s i le vri n inim mai nainte chiar ca mintea lui s le priceap.

    Nu era nemulumit s arate unei rude din Frana, el nsui cobortor dintr-un frate al sfntului Ludovic, n ce chip veghea ea la educaia fiului su.

    Frumoas nvtur vd c-i dai acestui flcu, spuse Robert d'Artois. Nu e niciodat prea devreme ca s nvei s domneti, rspunse Isabelle. Fr a bnui c e vorba de dnsul, copilul se amuza fcnd civa pai cu bgare de

    seam i cltinndu-se, aa cum umbl ncii. Cnd te gndeti c i noi eram ca el! zise d'Artois. Regina zmbi: Mai cu seam, vere, cnd te vede cineva, greu i vine s cread una ca asta.

  • Regii blestemai vol. 1

    - 16 -

    O clip se gndi ce poate s simt femeia care a dat natere acestei fortree umane i ce-ar putea s simt ea nsi cnd fiul ei va ajunge un brbat...

    Copilul se apropia de cmin, cu minile ntinse, ca i cum ar fi vrut s prind o flacr n pumnul su micu. Robert d'Artois i tie drumul ntinznd cizma sa roie. Fr s se sperie nicicum, priniorul apuc gamba aceasta pe care braele sale abia ajungeau s-o cuprind i se aez de-a clarelea pe piciorul uriaului, care l ridic n aer de trei sau de patru ori. ncntat de joaca asta, priniorul rdea.

    Ah, monseniore Eduard, zise Robert d'Artois, ndrzni-voi oare mai trziu, cnd vei fi un rege puternic, s-i aduc aminte c te-am fcut s clreti pe cizma mea?

    Vei putea s o faci, vere, rspunse Isabelle, dac te vei dovedi ntotdeauna prietenul nostru credincios... Lsai-ne acum, adaug ea, ntorcndu-se ctre nsoitoarele sale.

    Doamnele franceze ieir lund cu ele copilul care, dac soarta i urma neabtut calea, avea s ajung ntr-o zi regele Angliei, Eduard al III-lea.

    Robert d'Artois atept pn ce ua se nchise n urma lor. Ei bine, doamn, vorbi el, pentru a desvri buna nvtur pe care o dai fiului

    tu, ai putea n curnd s-i spui c Marguerite de Burgundia, regina Navarei, viitoarea regin a Franei, nepoat i ea a sfntului Ludovic, va fi numit de poporul ei Marguerite cea dezmat.

    Adevrat? ntreb Isabelle. Aadar, ceea ce credeam noi e adevrat? Da, verioar. i-i adevrat nu numai n ce-o privete pe Marguerite, ci i pe

    celelalte dou cumnate ale tale. Cum? Jeanne i Blanche? De Blanche sunt sigur. Ct despre Jeanne... Cu mna sa uria Robert d'Artois fcu un gest de ndoial. E mai ireat ca celelalte, adug el, dar am toate motivele s-o cred i pe ea o trf

    de mna nti. Fcu trei pai i se propi naintea ei ca s-i arunce: Cei trei frai ai domniei-tale sunt ncornorai, da, doamn, ncornorai ca nite

    oameni de rnd! Regina se ridicase. Faa i se roise niel. Dac ceea ce spui e adevrat, n-am s ngdui aa ceva, zise dnsa. N-am s

    ngdui aceast ocar, ca familia mea s ajung de rsul lumii. Nici baronii Franei nu vor ndura-o, rspunse d'Artois. Ai numele, dovezile? D'Artois rsufl din adnc. Cnd ai venit anul trecut n Frana, cu soul tu, la serbrile acelea ce s-au dat

    cnd am avut cinstea s primesc armura de cavaler o dat cu fraii ti, tii doar c nu se precupeesc onorurile care nu cost nimic, adug el rnjind, atunci i-am mprtit bnuielile mele i mi le-ai spus pe ale tale. Mi-ai cerut s stau la pnd i s-i dau de tire cnd oi afla ceva. i sunt aliat: i-am urmat ntia porunc i vin acum s-o mplinesc pe cealalt.

    Aadar ce ai aflat? ntreb Isabelle, nerbdtoare. Ei bine, mai nti ca unele giuvaeruri dispreau din caseta blndei, cinstitei,

    virtuoasei tale cumnate Marguerite. Or, cnd o femeie se desparte ntr-ascuns de bijuteriile

  • Regele de fier

    - 17 -

    sale, o face sau pentru a rsplti rvna vreunui tnr ibovnic, sau pentru a-i cumpra nite tinuitori. E limpede, nu?

    Ar putea spune c le-a druit bisericii. Nu ntotdeauna. Nu atunci cnd o anume bro, de pild, a fost schimbat la un

    negutor lombard pe un pumnal de Damasc... i ai descoperit la cingtoarea cui spnzur acest pumnal? Vai, nu! mrturisi d'Artois. Am cutat, dar am pierdut urma. Sunt irete trfele, i-

    am spus-o. Nu am vnat niciodat n pdurile mele de la Conches cerbi care s se priceap mai bine s-l ncurce pe vntor i s scape pe ci ocolite.

    Isabelle nu-i ascunse dezamgirea. Ghicind ce are s spun, Robert d'Artois ntinse braele ca pentru a o opri.

    Ateapt, ateapt, izbucni el. N-am isprvit. Cinstita, nevinovata i neprihnita Marguerite a pus de i s-a dichisit un apartament n vechiul turn al Palatului Nesle3, ca s aib zicea ea unde s se retrag pentru a-i face rugciunile. Numai c se roag acolo tocmai n nopile cnd fratele tu Ludovic lipsete de-acas. i lumina arde n turn destul de trziu. Var-sa Blanche, uneori i var-sa Jeanne vin s-i in de urt. Viclene, fneele! Dac s-ar ntmpla ca vreuna din ele s fie ntrebat ce cuta acolo, i-ar veni uor s zic: "Cum? Ce vin-mi gsii? Eram doar cu cealalt!" O femeie pctoas, de una singur, e greu s se apere. Trei trfe nhitate sunt ns o cetuie. Numai c iat cum se petrec lucrurile: tocmai n serile cnd Ludovic lipsete, tocmai n serile cnd tumul Nesle e luminat, se simte jos, pe malul apei, la picioarele turnului, unde locul e ntotdeauna pustiu, oarecare forfot. S-au vzut ieind brbai care, dup vemintele lor, nu preau s fie clugri i care, dac ar fi fost acolo ca s cnte sfnta liturghie, ar fi ieit pe alt u. Cei de la curte i in gura, dar prostimea ncepe s trncneasc, slugile fiind mai limbute ca stpnii lor.

    Tot vorbind aa, se rsucea n loc, ddea din mini, umbla ncoace i ncolo, fcnd s tremure duumeaua sub el, i i flutura mantaua furtunos. Aceast for clocotitoare pe care i-o arta era, la Robert d'Artois, un mijloc de convingere. Cuta s conving cu muchii, ca i cu vorba. Cel care l asculta se vedea prins ntr-un vrtej, iar felul su de a spune lucrurilor pe leau, att de potrivit cu ntreaga-i nfiare, prea dovada unei aspre bune-credine. Totui, privindu-l mai cu luare-aminte, te puteai ntreba dac toat aceast viforoas rbufnire nu era dect ludroenie de mscrici i prefctorie de comediant. O ur venic treaz, lucea n ochii cenuii ai uriaului.

    Tatlui meu i-ai vorbit despre asta? ntreb tnra regin, strduindu-se s-i pstreze stpnirea de sine.

    Var drag, pe regele Filip l cunoti mai bine ca mine. El crede aa de mult n virtutea femeilor, c ar trebui s i le art pe cumnatele tale culcate alturi de ibovnicii lor pentru a-l face s m asculte. i apoi, eu nu sunt att de bine vzut la curte de cnd am pierdut procesul...

    tiu, vere, c ai fost nedreptit, i dac n-ar sta dect n puterea mea, acest neajuns ce i s-a fcut ar fi ndreptat.

    3 Veche construcie din Parisul medieval, pe malul stng al Senei.

  • Regii blestemai vol. 1

    - 18 -

    ntr-o pornire de recunotin, Robert d'Artois se repezi s ia mna reginei ca s i-o srute.

    Dar tocmai din pricina acestui proces, urm ncet Isabelle, nu s-ar putea crede oare c rzbunarea te mpinge la ceea ce faci acum?

    Uriaul se ridic dintr-o sritur. Desigur, doamn, o fac din rzbunare! Hotrt, vljganul sta de Robert te ddea gata cu sinceritatea lui! Gndeai s-i ntinzi

    o capcan, s-l prinzi cu oalda, i cnd colo el i se deschidea tot, ca o fereastr. Mi-au furat motenirea domeniului meu d'Artois, izbucni el, ca s-l dea mtuii

    mele Mahaut din Burgundia... ceaua, paceaura, plesni-i-ar ochii! Mnca-o-ar lepra s-o mnnce, hoitul s rmn din ea! i pentru ce mi s-a fcut asta? Pentru c umblnd cu vicleuguri i uneltiri, mituind cu bani grei de aur pe sfetnicii tatlui tu, a ajuns s-i mrite cele dou dezmate de fete, ca i pe cealalt dezmat de var-sa, cu fraii ti.

    ncepu s-o maimureasc pe mtu-sa Mahaut, contes de Burgundia i d'Artois, aa cum ar fi vorbit dnsa regelui Filip cel Frumos:

    "Iubite stpne, scumpul meu vr, cumetre drag, ce-ar fi s-o mrii pe drgua mea Jeanne cu fiul tu Ludovic? N-o vrea Ludovic? O gsete niel cam pirpirie? Nu face nimic, d-i-o atunci pe Margot, iar pe Jeanne d-i-o lui Filip, apoi pe drgua mea Blanchette, frumosului tu Charles. Ce bucurie pe noi s-i tim iubindu-se toi laolalt! i apoi dac mi se las inutul d'Artois, pe care-l stpnea rposatul frate-meu, domeniul meu Franche-Comt din Burgundia l voi da fetielor. Nepotu-meu Robert? S i se arunce un os cinelui stuia! Castelul de la Couches, pmnturile de la Beaumont sunt nc prea de-ajuns pentru necioplitul sta." i aa, cu o drcovenie uotir la urechea lui Nogaret, cu sumedenie de plocoane trimise lui Marigny, iat c am mritat-o pe una, am mritat-o pe a doua i am mritat-o i pe a treia. i de ndat ce s-au vzut cptuite, dragele mele curvulie mi se apuc de uneltit, i trimit vorb una alteia, i fac rost de ibovnici i se ostenesc s pun nite coarne artoase pe coroana Franei... Zu, doamn, dac le-a ti fr pat, mi-a stpni furia. Dar, pentru c se poart att de josnic dup tot rul ce mi l-au cunat, fetele astea din Burgundia vor plti-o scump. M voi rzbuna pe ele de cte am suferit de la mama lor.

    Isabelle rmnea ngndurat sub aceast vijelie de cuvinte. D'Artois se apropie de dnsa i-i spuse coborndu-i glasul:

    Ele te ursc. E adevrat c, n ce m privete, nu le-am iubit de fel, i asta chiar de la nceput,

    fr s tiu de ce, rspunse Isabelle. Nu le iubeti pentru c sunt nite prefcute, pentru c nu li-e capul dect la plceri

    i nu-i cunosc ndatoririle. Ele ns, ele te ursc pentru c te invidiaz. Soarta mea nu are totui nimic de invidiat, zise Isabelle, suspinnd, i viaa lor mi

    se pare mai plcut dect a mea. Eti regin, doamn, regin n suflet i n snge, pe cnd cumnatele tale degeaba

    poart coroan, nu vor fi niciodat. De aceea te vor dumni venic. Isabelle i nl frumoii ei ochi albatri spre vru-su, i d'Artois simi c de data

    asta intise bine. Isabelle trecuse pentru totdeauna de partea lui. Ai numele acelora... n sfrit... al brbailor cu care cumnatele mele..., vorbi ea.

  • Regele de fier

    - 19 -

    Nu spunea lucrurilor pe nume ca vru-su i se ferea s rosteasc anumite cuvinte. Nu le ai? urm ea. Fr asta nu pot face nimic. Cat de le afl i i jur c atunci,

    sub un motiv oarecare voi veni numaidect la Paris spre a curma acest dezm. n ce fel te pot ajuta? I-ai spus ceva despre asta unchiului meu, Valois?

    Vorbea iari hotrt, lmurit, poruncitor. M-am ferit s-o fac, rspunse d'Artois. Monseniorul de Valois mi-e cel mai statornic

    ocrotitor i cel mai bun prieten, dar nu seamn de fel tatlui tu. S-ar apuca s zbiere peste tot ceea ce noi vrem s ascundem, ar da alarma prea devreme i, tocmai cnd am vrea s le prindem pe desfrnatele astea cu ma n sac, le-am gsi neprihnite ca nite clugrie...

    Atunci ce propui? Dou lucruri, zise d'Artois. Mai nti, ar trebui ca pe lng doamna Marguerite s

    fie chemat o nou nsoitoare care s fie la cheremul nostru i care ne va spune tot ce se ntmpl pe acolo. Pentru aceast slujb m-am gndit la doamna de Comminges, care a devenit de curnd vduv i creia i se cuvine o asemenea cinste. n privina asta unchiul domniei-tale, Valois, ne-ar putea fi de folos. F s-i ajung o scrisoare n care s-i ari dorina, prefcndu-te c-i pori de grija acestei vduve. Monseniorul de Valois se bucur de mult trecere pe lng fratele tu Ludovic i, de nu s-ar osteni dect pentru a avea o trecere niel mai mare, tot are s-o fac pe doamna de Comminges s intre numaidect n palatul Nesle. Vom avea astfel o iscoad a noastr la faa locului, i cum spunem de alde noi, militarii, un spion nluntrul cetii face mai mult ca o armat pe dinafar.

    Voi scrie aceast scrisoare i o vei lua cu tine, zise Isabelle. i dup aceea? Ar trebui totodat s adormi nencrederea cumnatelor fa de tine i, artndu-te

    plin de dragoste pentru ele, s le trimii nite daruri drgue, continu d'Artois. S fie lucruri dintre acelea ce pot fi purtate tot aa de bine de brbai sau de femei i pe care le vei trimite ntr-ascuns, astfel ca nici tat, nici so s nu tie, ca o mic tain prieteneasc ntre voi femeile. Marguerite i golete caseta de giuvaeruri de dragul unui iubit necu-noscut; ar nsemna, zu, s avem ghinion dac dnsa, avnd la ndemn un dar de care n-ar avea de dat socoteal, n-am gsi podoaba noastr ncopciat pe haina flcului. S le dm prilejul de a fi nesocotite.

    Isabelle cuget o clip la cele auzite, apoi se apropie de u i btu din palme. ntia doamn francez apru. Draga mea, zise regina, fii bun i caut-mi tcua aceea de aur pe care

    negutorul Albizzi mi-a adus-o azi-diminea propunndu-mi s-o cumpr. n timpul acestei scurte ateptri, Robert d'Artois uit n sfrit de grijile i urzelile

    sale i gsi rgazul s priveasc ncperea n care se afla, frescele cu subiecte religioase zugrvite pe perei, uriaul tavan cptuit cu grinzi groase n chip de caren de corabie. Tot ce se vedea acolo era destul de nou, de trist i de rece. Mobila era frumoas, dar cam puin.

    Nu e prea vesel locul n care trieti, verioar, zise el. Te-ai crede mai curnd ntr-o catedral dect ntr-un castel.

    Dea Dumnezeu, rspunse Isabelle cu jumtate glas, ca palatul acesta s nu devin pentru mine o nchisoare. Ct de mult mi lipsete Frana!

  • Regii blestemai vol. 1

    - 20 -

    D'Artois se simi micat de tonul ei, ca i de cuvintele rostite. nelese atunci c avea n faa lui dou Isabelle: pe de o parte tnra suveran, ptruns de rolul ei i care se silea puintel s-i pstreze aerul maiestuos; pe de alt parte, n dosul acestei mti, o femeie care suferea.

    Doamna francez se ntoarse aducnd o pung esut n fir de aur, cptuit cu mtase i nchis cu trei nestemate mari ct vrful degetului gros.

    O minune! izbucni d'Artois. Taman ce ne trebuie. Cam prea greoaie ca s fie o bijuterie de femeie i-i tocmai podoaba pe care un tinerel de la curte viseaz s i-o agae la old ca s aib cu ce se fli.

    Vei comanda negutorului Albizzi dou tcute aidoma cu asta, i spuse Isabelle slujitoarei sale, i-i vei cere s le fac numaidect.

    Apoi, dup ce doamna francez prsi ncperea, adug pentru Robert d'Artois: Aa c vei putea s le iei cu tine n Frana. Nimeni nu va ti c ele au trecut prin mna mea. Se auzi larm afar, strigte i rsete. Robert d'Artois se apropie de o fereastr. n

    curte, o ceat de zidari se opinteau tocmai, s nale deasupra unei boli o piatr ornamental n care erau sculptai leii de pe stema Angliei. Nite oameni trgeau de funiile unei macarale, alii, cocoai pe o schel, se pregteau s apuce blocul de piatr, i toat munca asta prea s se fac cu foarte mult voioie.

    Ei, dup cum vd, zise Robert d'Artois, se pare c regelui Eduard tot i mai place zidria.

    Recunoscuse printre muncitori pe Eduard al II-lea, soul Isabellei, un brbat de vreo treizeci de ani, destul de chipe, cu prul ncrlionat, sptos i lat n olduri. Vemintele lui de catifea erau mnjite de ghips.

    Au trecut mai bine de cincisprezece ani de cnd se tot recldete Westminsterul! zise Isabelle cu glas mnios. (Rostea Westmoustiers, ca francezii.) De ase ani de cnd m-am mritat triesc printre mistrii i tencuial. Nu mai nceteaz s drme ce au cldit cu o lun nainte. Dar nu zidria o ndrgete el, ci pe zidari! Crezi barem c dnii i spun "Sire"? i spun Eduard, i rd de el, iar el se arat ncntat de asta. Ia te uit, privete-l!

    n curte, Eduard ddea porunci, sprijinindu-se de un tnr muncitor pe care l inea de gt. Domnea n jurul su o familiaritate ciudat. Leii Angliei erau dai jos, fr ndoial pentru c regele i zidarii si socotiser c nu se aflau la loc potrivit.

    Credeam, vorbi mai departe Isabelle, c trisem cele mai rele zile pe vremea cnd Eduard l avea lng el pe cavalerul de Gabaston. Barnezul acesta obraznic i ludros l ducea aa de bine de nas pe soul meu, c se apucase s crmuiasc i regatul. Eduard i dduse toate giuvaerurile din zestrea mea de mireas. Hotrt lucru, e o datin n familia asta ca bijuteriile femeilor s ajung, ntr-un fel sau altul, pe dosul brbailor!

    Avnd n faa ei o rud, un prieten, Isabelle i deerta n sfrit sufletul de tot amarul i de toate umilinele ndurate. Nravurile regelui Eduard al II-lea erau cunoscute de toat Europa.

    Anul trecut, marii vasali ai coroanei i cu mine am izbutit s-l doborm pe Gabaston; i s-a tiat capul i acum trupul su putrezete n pmnt, la Oxford, povesti bucuroas tnra regin.

  • Regele de fier

    - 21 -

    Atta cruzime, ntiprit pe un chip aa de frumos, nu pru s-l mire pe Robert d'Artois. Trebuie spus c asemenea omoruri erau n vremile acelea lucru obinuit. rile se vedeau adeseori date pe mna unor bieandri ameii de atotputernicia lor, ca de o joac. Abia trecui de vrsta n care copiii petrec smulgnd aripile mutelor, ei puteau s petreac smulgnd capetele oamenilor. i, prea tineri ca s-i nchipuie moartea i s se team de ea, nu oviau s-o mprtie n jurul lor.

    Isabelle se urcase pe tron la 16 ani i n aceti ase ani nvase multe! Ei bine, urm ea, am ajuns, vere, s-l regret pe cavalerul Gabaston. Cci de atunci,

    parc nadins ca s se rzbune pe mine, Eduard aduce n palat drojdia cea mai de jos, brbaii cei mai ticloi din ci se afl n ar. l vede lumea umblnd prin crciumile cele mai murdare din portul Londrei, stnd la mas cu ceretorii, lundu-se la trnt cu hamalii i ntrecndu-se la fug cu rndaii. Frumoase ntreceri cavalereti, n-am ce zice! i n vremea asta ara o conduce cine vrea, numai s aib grij de desftrile lui i s petreac cu el. Acum, sunt baronii Despenser; tatl nu-i mai breaz ca fiul, care-i ine loc de nevast soului meu. n ce m privete, Eduard nu se mai atinge de mine i, dac i se nzare uneori s-o fac, m cuprinde o asemenea ruine, c rmn de ghea.

    Vorbind, i plecase fruntea. O regin e fiina cea mai de plns dintre toate femeile regatului, cnd soul ei n-o

    iubete. E de ajuns s-i fi dat un motenitor, dup aceea, viaa ei nu mai conteaz. Care soie de nobil, care soie de trgove sau de ran ar ndura ceea ce trebuie s ndur eu... pentru c sunt regin? Cea de pe urm spltoreas din ara asta are mai multe drepturi ca mine: ea poate veni s-mi cear sprijin...

    Robert d'Artois tia cine nu tia? c Isabelle n-avea parte de o csnicie fericit, dar nu-i nchipuise ca prpastia ntre ea i soul ei s fie att de adnc, nici ca regina s sufere atta de pe urma lui.

    Verioar, frumoasa mea verioar, eu, eu vreau s-i fiu un reazem! zise el cu cldur.

    Isabelle nl trist din umeri, ca pentru a spune: "Ce poi face tu pentru mine?" Se aflau fa n fa. El ntinse minile, o apuc de coate cu toat blndeea de care era n stare, murmurnd:

    Isabelle... Ea i puse minile pe braele uriaului, rspunznd: Robert... Se uitar unul n ochii celuilalt cuprini de o tulburare la care nu se ateptau,

    D'Artois avu impresia c din fiina ei i venea o chemare tainic. Se simi deodat zdruncinat n chip straniu, apsat i stnjenit de propria lui for, pe care se temea s n-o foloseasc prea stngaci.

    Vzui de foarte aproape, ochii ei albatri, sub arcuitura sprncenelor blonde, erau nc i mai frumoi, obrajii mai catifelai, mai fragezi. i inea gura ntredeschis i dunga dinilor si albi aprea ntre buze.

    D'Artois se simi pe neateptate mboldit s-i nchine timpul su, viaa sa, trup i suflet, gurii acesteia, acestor ochi, acestei regine plpnde care, ntr-o clip, redevenise o fetican, cum i era; o dorea, atta tot, cu o dorin nvalnic i de nestpnit, pe care nu

  • Regii blestemai vol. 1

    - 22 -

    tia cum s i-o arate. Gusturile sale nu-l duceau de obicei spre femeile de soi, iar farmecele unei purtri curtenitoare nu-i stteau n fire.

    De ce i-am destinuit toate acestea? se ntreb Isabelle. Privirile lor nu se desprindeau.

    Ceea ce un rege dispreuiete, netiind s-i recunoasc desvrirea, zise Robert, muli ali brbai ar fi fericii s aib, mulumind cerului n genunchi. La vrsta ta i att de fraged, att de frumoas, e oare cu putin s fii lipsit de bucuriile hrzite oamenilor? E oare cu putin ca buzele acestea dulci s nu fie niciodat srutate? Ca braele acestea, acest trup... Ah! ia-i un brbat, Isabelle, i brbatul sta s fiu eu!

    Fr ndoial, o luase cam repede spunnd pe leau ceea ce voia, i cuvintele lui nu prea semnau cu acelea din poemele ducelui Guillaume de Aquitania. Isabelle ns abia mai asculta ce-i spune. O stpnea, o strivea cu toat nlimea sa; mirosea a pdure, a piele, a cal i a armur. Nu avea nici glasul, nici nfiarea unui cuceritor de inimi i, totui, ea era cucerit. Avea n faa ei un brbat, unul adevrat, un mascul aspru i aprins, i-i auzea rsuflarea puternic. Isabelle simea cum orice voin o prsete i nu mai avea dect o dorin: s-i lase capul pe acest piept de bivol i s i se dea... s-i potoleasc setea cea mare... Tremura niel.

    Se desprinse dintr-o dat. Nu, Robert, spuse ea, nu voi face tocmai ceea ce le reproez att de mult

    cumnatelor mele. Nu pot, nu trebuie s-o fac. Cnd m gndesc ns la ceea ce-mi impun, la ceea ce-mi refuz, pe cnd ele au norocul s fie cstorite cu soi care le iubesc... Ah, nu! Trebuie s-i primeasc pedeapsa, o pedeaps stranic!

    Pentru c nu-i ngduia ea nsi s pctuiasc, mintea i se nveruna mpotriva celor care au pctuit. Veni s se aeze iar n jilul nalt de stejar. Robert d'Artois o urm.

    Nu, Robert, repet ea ntinznd braele ca pentru a se apra. Nu te folosi de slbiciunea mea; m-ai supra.

    Ca i mreia, frumuseea desvrit inspir respect, i uriaul se supuse. Dar ceea ce se petrecuse atunci n-avea s li se tearg niciodat din amintire. Vreme

    de o clip orice barier ntre dnii czuse. Le venea greu s-i ia ochii unul de la cellalt. "Aadar, pot fi i eu iubit", i zicea Isabelle, simindu-se aproape recunosctoare brbatului care i dduse aceast certitudine.

    Asta era tot ce aveai s-mi spui, vere, alte veti nu mi-ai adus? vorbi ea, fcnd o sforare pentru a se stpni.

    Robert d'Artois, care se ntreba dac nu cumva greise lsnd s-i scape clipa prielnic, nu rspunse ndat.

    Rsufl din adnc. Ba da, doamn, zise, prnd s-i ntoarc gndurile de foarte departe. i aduc i o

    ntiinare din partea unchiului tu, Valois. Discuia dintre dnii o luase pe alt fga i fiecare cuvnt pe care l rosteau acum

    suna altfel.

    Demnitarii Ordinului Templierilor vor fi judecai n curnd, urm d'Artois, i tare mi-e team c marele maestru Jacques de Molay va fi dat morii. Unchiul tu, Valois, i cere s-i scrii regelui, ndemnndu-l la ndurare.

    Isabelle nu rspunse. edea iari cu brbia n palm.

  • Regele de fier

    - 23 -

    Grozav i mai semeni aa! se minun d'Artois. Cui? Tatlui tu, regele Filip. Ceea ce hotrte tatl meu, regele, rmne bine hotrt, vorbi rar Isabelle. mi pot

    spune cuvntul n treburi care ating cinstea familiei, n-am ns cderea s m amestec n crmuirea regatului Franei.

    Jacques de Molay e un moneag. A fost un om deosebit, un om mare. Dac a svrit greeli, le-a ispit ndeajuns. Adu-i aminte c el te-a inut la cristelni... Crede-m, verioar, mare nelegiuire au s mai svreasc, i asta datorit nc o dat lui Nogaret i lui Marigny! Lovind n templieri, oamenii acetia ieii din nimic au vrut s loveasc n tot cinul cavalerilor i n marea nobilime.

    Regina asculta, ncurcat; se vedea numaidect c afacerea o depea. Nu-mi pot da seama despre ce-i vorba, zise ea, nu-mi pot da seama. tii c i sunt foarte ndatorat unchiului tu Valois i el mi-ar fi recunosctor dac

    a cpta aceast scrisoare de la tine. i-apoi, mila nu-i ade niciodat ru unei regine; e un simmnt de femeie i nu i-ar aduce dect laude. Unii i caut cusur c i-e inima aspr; bun rspuns le-ai da acestora. F-o pentru tine, Isabelle, i f-o pentru mine.

    Rostise "Isabelle" pe acelai ton ca mai nainte, lng fereastr. Ea i surse.

    Iscusit mai eti, Robert, cu toat mutra ta de urs! Bine, i voi face aceast scrisoare pe care o doreti i vei putea s-o iei cu tine o dat cu celelalte lucruri. Voi ncerca chiar s-l hotrsc pe regele Angliei s-i scrie i el regelui Franei. Cnd pleci?

    Cnd mi vei porunci, verioar. Tcuele vor fi gata mine, aa cred. Ai s pleci curnd. Era o prere de ru n glasul reginei. El o privi m ochi, i Isabelle se simi din nou

    tulburat. Voi atepta un mesager din partea ta ca s tiu dac trebuie s pornesc la drum

    spre Frana. Cu bine, vere. Ne vom mai vedea la cin. D'Artois fcu o plecciune i, dup ce iei, ncperea i se pru reginei ciudat de

    linitit, ca o vale dup ce a trecut furtuna. Isabelle nchise ochii i rmase o clip nemicat.

    "E un brbat pe care l-a nrit nedreptatea ce i s-a fcut, gndi ea. Dac l-ar ndrgi ns cineva, ar fi n stare s iubeasc."

    Oamenii chemai s joace un rol hotrtor n istoria noroadelor habar n-au adeseori ce mpliniri ale soartei poart ntr-nii. Cele dou personaje care avur aceast lung ntrevedere, ntr-o dup-amiaz din martie 1314, n castelul Westminster, nu puteau s-i nchipuie c vor fi, prin nlnuirea faptelor lor, aproape singurii urzitori ai unui rzboi care va dura mai bine de o sut de ani ntre regatele Franei i Angliei.

  • Regii blestemai vol. 1

    - 24 -

    Capitolul II ntemniaii din beciul Templului

    Zidurile groase erau acoperite cu silitr. O lumin tulbure, glbuie, ncepea s coboare n ncperea boltit de la subsol..

    ntemniatul care moia, cu braele strnse sub brbie, se scutur, strbtut de un fior, i se ridic deodat, buimcit, cu inima zvcnind. Rmase o clip nemicat, privind pcla dimineii care ptrundea prin rsuntoarea beciului. Asculta. Limpede, cu toate c, nbuit de grosimea zidurilor, i ajungea n auz btaia clopotelor din Paris, vestind utreniile: clopotele de la Saint-Martin, Saint-Merry, Saint-Germain-l'Auxerrois, Saint-Eustache i acelea de la Notre-Dame; clopotele bisericilor din satele apropiate: Courtille, Clignancourt i Mont-Martre.

    ntemniatul nu deslui nici un zgomot care s-l poat neliniti. Doar spaima l fcuse s tresar, spaima ce-l cuprindea n fiece diminea ndat ce deschidea ochii, aa cum de fiece dat, n somn, avea comare.

    Trase spre dnsul o strachin de lemn i ddu pe gt o nghiitur zdravn de ap pentru a-i mai potoli fierbineala care nu-l mai prsea de atta amar de vreme. Dup ce bu, ls apa s se liniteasc i se aplec asupra ei ca peste o oglind sau peste fundul unei fntni. Chipul pe care izbuti s-l vad, nedesluit i ntunecat, era al unui moneag de 100 de ani. Rmase aa cteva clipe, cutnd s descopere ce putea s mai fi rmas din nfiarea sa dinainte n acest obraz nceoat, n aceast barb de pustnic, n buzele acestea nghiite de gura tirb, n nasul subiat, n gurile ntunecoase ale privirii. mpinse deoparte strachina, se ridic i fcu civa pai pn ce simi ntinzndu-se lanul care-l lega de zid. Atunci ncepu deodat s urle:

    Jacques de Molay! Jacques de Molay! Eu sunt Jacques de Molay! Nimeni nu-i rspunse. Nimeni, o tia, n-avea s-i rspund, nici mcar un ecou. Simea ns nevoia de a-i striga propriul su nume, de a-l arunca stlpilor de piatr,

    bolilor, uii de stejar, pentru a nu lsa mintea s i se piard n nebunie, pentru a-i aminti c avea 72 de ani, c pe vremuri comandase armate, crmuise provincii, c avusese o putere la fel de mare ca aceea a suveranilor i c att ct va mai pstra n el o plpire de via va continua s fie, chiar i n aceast temni, marele maestru al Ordinului cavalerilor templului4.

    i, culme a cruzimii sau a batjocurii, aici, n ncperile de sub turnul cel mare al castelului templierilor, prefcute n temnie, tocmai aici l-au nchis, pe el i pe demnitarii de frunte ai Ordinului, n propria lor aezare, n casa lor cea mai de seam.

    4 Ordin nfiinat n 1118, n timpul cruciadelor, de Hugues de Payns, avnd drept misiune paza locurilor

    aa-zise sfinte. Ordinul devine n scurt vreme o puternic organizaie militar i economic, avnd sediul la Paris i nedepinznd direct dect de pap.

  • Regele de fier

    - 25 -

    i cnd te gndeti c eu sunt cel care am pus s se zideasc din nou acest turn! murmur cuprins de mnie marele maestru, lovind cu pumnul n perei.

    Gestul i smulse un ipt, trezindu-i o durere cumplit la mna al crei policar strivit nu mai era dect o frm de carne sngernd. De altfel, mai rmsese oare vreun loc pe trupul su care s nu fie o ran, o suferin? Prin picioarele umflate sngele abia mai trecea, i ntemniatul avea junghiuri groaznice de cnd ndurase cazna numit a "butucilor". Dup ce i prinseser picioarele ntre scnduri, simise cum se nfig n carnea lui colii de stejar n care schingiuitorii izbeau cu ciocanul, pe cnd Guillaume de Nogaret, ministrul de justiie al regatului, i punea ntrebri i l ndemna s recunoasc. S recunoasc ce?... Leinase.

    Pe trupul su cioprit i sfiat, jegul, umezeala i lipsa de hran spaser urme adnci.

    Afar de asta mai suferise de curnd cazna "ntinderii oaselor", poate c cea mai groaznic din cte i-a fost dat s ndure. i legaser de piciorul drept o greutate de optzeci de ocale, apoi cu ajutorul unei funii i al unui scripete l-au tras pn-n tavan, pe dnsul, un moneag. i mereu se auzea glasul nfricotor al lui Guillaume de Nogaret: "Ci mrturisete odat, messire..." i cum el se ncpna s tgduiasc, l trseser, tot mai tare, tot mai iute, de la duumea la tavan. Simise cum i se rup braele i minile, cum i se smulg ncheieturile, cum i trosnete trupul, i se pornise s urle c mrturisete tot, da, orice crim, toate crimele din lume. Da, e adevrat, templierii se dedau ntre dnii la sodomie; da, pentru a intra n Ordin, trebuiau s scuipe crucea; da, se nchinau unui idol cu cap de pisic; da, se ndeletniceau cu magia, cu vrjitoria, slujeau diavolului; da, furau banii ce le erau ncredinai; da, urziser un complot mpotriva papei i a regelui... i mai ce nc?

    Jacques de Molay se ntreba cum de putuse supravieui acestor chinuri. Fr ndoial pentru c tortura, aplicat cu msur, nu era niciodat mpins pn acolo nct s i se trag moartea din ea i, de asemenea, pentru c trupul unui btrn cavaler, deprins o via ntreag s mnuiasc spada i clit n lupte, era mai tare dect se atepta el nsui.

    Jacques de Molay ngenunche, cu ochii la raza de lumin ce ptrundea prin rsufltoarea beciului.

    Doamne-Dumnezeule, rosti el, de ce ai dat sufletului meu mai puin trie dect trupului? Fost-am oare vrednic s fiu cpetenia Ordinului? Nu m-ai aprat, lsndu-m s cad n mielie, cru-m acum, Doamne-Dumnezeule, f s nu cad n nebunie. N-am s mai pot ndura mult vreme, n-am s mai pot ndura.

    l ineau n fiare de apte ani, nu-l scoteau de acolo dect pentru a-l tr naintea comisiei de anchet i a-l supune la toate constrngerile i ameninrile slujitorilor legii i ai bisericii. Se putea teme, pe drept, s nu nnebuneasc dup asemenea ncercri. Marele maestru pierdea adeseori noiunea timpului. Ca s-i mai abat gndul de la toate acestea, ncercase s domesticeasc o pereche de obolani care veneau n fiecare noapte s ronie firimiturile sale de pine. l apuca ba mnia, ba plnsul, trecea de la gnduri pioase, la

    dorina rzbunrii, i dup ce sttea prostit izbucnea n furii nprasnice. "Dintr-asta li se va trage moartea, dintr-asta li se va trage moartea", i spunea el

    ntruna.

  • Regii blestemai vol. 1

    - 26 -

    Cine avea s moar? Clment, Guillaume, Filip... Papa, ministrul de justiie i regele. Vor muri, Molay nu tia cum, dar nendoios n chinuri nfricotoare, pentru a-i ispi crimele. i murmura, iar i iar, numele lor afurisite.

    Tot n genunchi, cu barba ridicat spre rsufltoarea beciului, marele maestru opti: Mulumescu-i ie, Doamne, c mi-ai lsat ura. Doar puterea ei m mai ine nc n

    via. Se scul cu greu de jos i se ntoarse la banca de piatr, una cu zidul, i care i slujea

    totodat de scaun i de pat. Cine i-ar fi putut nchipui vreodat c va ajunge aici? Gndul l ntorcea mereu spre

    tinereea lui, spre flcul ce fusese cu cincizeci de ani n urm, cnd coborse pentru ntia oar dealurile natale din Jura pentru a se avnta n marea aventur.

    Ca toate odraslele nobilimii din vremea aceea, visase s mbrace lunga mantie alb cu cruce neagr, care era uniforma Ordinului templierilor. Numele de templier era pe atunci de ajuns ca s evoce meleaguri deprtate i fapte de vitejie, corbiile cu pnze umflate ndreptndu-se spre Orient, rile n care cerul e venic albastru, galopul clreilor prin nisip, comorile Arabiei, prizonierii rscumprai, oraele cucerite i prdate, cetuile cu scri uriae zidite la marginea mrii. Se povestea chiar c templierii aveau porturi tainice de unde se mbarcau pentru continente necunoscute...

    i Jacques de Molay i mplinise visul; strbtuse trufa orae deprtate, mbrcat n strlucitoarea mantie ale crei cute i cdeau pn la pintenii de aur.

    Se ridicase n ierarhia Ordinului mai sus dect ar fi ndrznit vreodat s spere, trecnd prin toate demnitile, pentru a fi, n cele din urm, adus de alegerea frailor si, n slujba suprem de mare maestru al Franei i al rilor de dincolo de mare, i la conducerea celor cincisprezece mii de cavaleri.

    Toate acestea ca s ajung n cele din urm ntr-un beci, putrezind de viu, lipsit de toate cele. Puini sunt cei crora soarta le-a hrzit o att de uimitoare strlucire, urmat de o restrite aa de mare...

    Cu ajutorul unei verigi a lanului, Jacques de Molay scrijelea tocmai n silitra zidului nite linii care-i aminteau planul unei fortree, cnd auzi pai grei i clinchet de arme, pe scara ce ducea la celula sa.

    Spaima l cuprinse din nou, dar de ast dat o spaim precis, ndreptit. Ua grea se deschise scrind i, n spatele unui temnicer, Molay zri patru arcai n

    tunici de piele, cu sulie n mini. Li se vedea rsuflarea, ca un abur uor, nvluindu-le obrazul.

    Venim s te lum, jupne, zise cel din fruntea arcailor. Molay se ridic fr s spun o vorb. Temnicerul se apropie i, cu lovituri puternice de ciocan i dalt, sfrm captul

    nituit ce lega lanul de brrile de fier, cntrind fiecare cte dou ocale, n care erau nctuate gleznele ntemniatului.

    Acesta i strnse pe umerii numai piele i os mantia lui mare, vestita mantie care nu mai era acum dect o zdrean cenuie a crei cruce neagr atrna ferfeni.

    Apoi se urni din loc. n moneagul acesta istovit, care se cltina urcnd anevoie treptele turnului, abia inndu-se pe picioarele ngreuiate de lanuri, mai rmsese ceva

  • Regele de fier

    - 27 -

    din comandantul otilor care recucerise, pentru ultima oar, Ierusalimul din mna pgnilor.

    "D-mi, Doamne, puterea s ndur, murmur el n sine, d-mi un dram de putere." i ca s regseasc n el aceast putere, i repeta cele trei nume ale vrjmailor si: Clment, Guillaume, Filip...

    Ceaa umplea curtea ntins a templului, punea glugi foioarelor zidului mprejmuitor, se strecura printre creneluri, nvluia clopotnia bisericii mari din dreapta turnului.

    Vreo sut de oteni ateptau cu lancea la picior, vorbind ntre dnii pe optite, n jurul unui furgon deschis.

    De dincolo de ziduri se auzea larma Parisului, i din cnd n cnd nechezatul unui cal se ridica n vzduh cu o tristee sfietoare.

    n mijlocul curii, domnul Alain de Pareilles, cpitan al arcailor regelui, omul care era de fa la toate execuiile, care nsoea osndiii la judecat i la cazne, pea ncet, cu un aer plictisit i nepstor. Avea vreo 40 de ani i prul su de culoarea oelului i cdea n uvie mici pe fruntea ptrat. Purta za uoar, sabia la old i i inea coiful la subsuoar.

    ntoarse capul auzind paii grei ai marelui maestru, iar acesta, dnd cu ochii de el, se simi plind, dac aa ceva mai era cu putin.

    De obicei, pentru a-i duce la interogatorii, nu se pregtea asemenea alai; nu era nici carul acesta, nici mulimea asta de soldai. Civa armei de-ai regelui veneau s-i ia pe acuzai pentru a-i trece cu barca de cealalt parte a Senei, mai adeseori la cderea nopii.

    Prezena lui Alain de Pareilles, ea singur, arta ndeajuns ce-l atepta. Aadar, judecata s-a rostit? ntreb Molay pe cpitanul arcailor. Da, jupne, rspunse acesta. i tii cumva, fiule, vorbi Molay, dup o ovire, ce cuprinde hotrrea? Asta n-o tiu, jupne; am porunc s v duc la Notre-Dame ca s v fie citit. Urm o tcere, apoi Jacques de Molay ntreb iar: n ce zi suntem? Lunea de dup Sfntul Grigore. Asta nsemna 18 martie, 18 martie 1314.

    "La moarte m vor duce oare?" se ntreb Molay. Poarta turnului se deschise din nou i, mpresurai de paznici, trei ali demnitari,

    inspectorul general, instructorul Normandiei i comandirul Aquitaniei, se ivir, la rndul lor.

    Albii i dnii, cu brbi albe i zbrlite, btnd din pleoape peste ochii nfundai n orbitele uriae, cu trupuri ce se pierdeau n mantiile zdrenuite, rmaser o clip nemicai, asemenea unor mari psri de noapte, pe care lumina le mpiedic s vad. Comandirul Aquitaniei avea, de altfel, albea la ochiul stng, ceea ce-l fcea s semene ntr-adevr cu o bufni. Prea cu totul nucit. Inspectorul general, pe jumtate pleuv, avea minile i picioarele ngrozitor de umflate.

    mpleticindu-se n fiarele lui, instructorul Normandiei, Geoffroy de Charnay, se repezi naintea celorlali la marele maestru i l strnse n brae. O lung prietenie i lega pe cei doi brbai. Jacques de Molay era cel care fcuse toat cariera lui Charnay, cu zece ani mai tnr ca dnsul, i n el vzuse pe urmaul su n demnitatea de mare maestru.

  • Regii blestemai vol. 1

    - 28 -

    Charnay avea o tietur adnc pe frunte, rmas dintr-o lupt de demult, n care o singur lovitur de spad i strmbase i nasul. Brbatul acesta aspru, cu chipul brzdat de greutile rzboiului, i ngrop fruntea n umrul marelui maestru, ca s-i ascund lacrimile.

    Curaj, frate, curaj, i spuse Jacques de Molay mbrindu-l. Curaj, frailor, repet el, strngndu-i la piept i pe ceilali doi demnitari.

    Vzndu-se unii pe alii, i puteau da seama fiecare n ce hal se afl. Un temnicer se apropie. Avei dreptul de-a fi deferecai, domnilor, le zise. Marele maestru i desfcu minile ntr-un gest de amrciune i lehamite. Nu am dinarul, rspunse el. Cci, pentru a li se scoate sau a li se pune fiarele, de cte ori ieeau din temni

    ceea ce se numea a fi ferecai i deferecai templierii trebuiau s dea un dinar din cei doisprezece la care aveau drept ca s-i plteasc hrana ticloas, paiele culcuului i splatul cmii. nc o chichi, o cruzime de-a lui Nogaret!... Erau nvinuii, nu osndii. Li se cuvenea deci o indemnizaie pentru ntreinere. Doisprezece dinari, cnd ciozvrta de carne costa peste patruzeci! Cu alte cuvinte, posteau patru zile din opt, dormeau pe piatr i putrezeau n murdrie.

    Instructorul Normandiei scoase dintr-o veche pung de piele care-i spnzura la bru cei doi dinari, tot ce mai avea, i-i zvrli jos, unul pentru fiarele lui, cellalt pentru fiarele marelui maestru.

    Frate! zise Jacques de Molay, cu un gest de refuz. La ce mi vor mai folosi acum banii tia... rspunse Charnay. Primete, frate; n-am

    nici un merit ntr-asta. n timp ce li se scoteau crligele fiarelor, simeau rsunnd n oasele lor loviturile de

    ciocan. Dar i mai tare nc simeau zvcniturile inimii n piept. De data asta s-a zis cu noi, murmur Molay. Se ntreba ce fel de moarte li s-a hotrt i dac vor mai fi supui la alte cazne,

    ultimele. De vreme ce ne scot fiarele, poate c-i un semn bun, spuse inspectorul general,

    scuturndu-i minile umflate. Poate c papa a hotrt s ne crue viaa. i mai rmseser civa dini rupi n gur, cei din fa, i asta l fcea s scoat

    parc un uierat cnd vorbea, iar temnia l cam adusese n mintea copiilor. Marele maestru nl din umeri, artnd pe cei o sut de arcai rnduii deoparte. S ne pregtim de moarte, frate, rspunse el. Uitai-v, uitai-v ce mi-au fcut, izbucni inspectorul, suflecndu-i mneca i

    descoperind braul umflat. Toi am fost chinuii, spuse marele maestru. i ntoarse privirea, ca ntotdeauna cnd i se vorbea de tortur. El n-a fost destul de

    tare ca s-o ndure pn la capt, semnase mrturiile mincinoase i nu i-o ierta. Cercet din ochi uriaa ngrdire care fusese reedina i simbolul puterii lor. "Pentru cea din urm oar", i trecu prin minte. Pentru cea din urm oar contempla aceast aezare mrea, cu foiorul, biserica,

    palatele, casele, curile i livezile sale, adevrat cetate n mijlocul Parisului.

  • Regele de fier

    - 29 -

    Aici triser de dou veacuri templierii, aici se nchinaser, dormiser, judecaser, aici chibzuiser i hotrser expediiile lor deprtate, aici, n acest foior, fusese pstrat tezaurul regatului Franei, ncredinat lor spre paz i gospodrire.

    Aici, dup nenorocitele expediii ale sfntului Ludovic i dup pierderea Palestinei i a Ciprului, s-au ntors templierii, trnd n urma lor scutierii, catrii ncrcai cu aur, clreii pe cai arbeti i sclavii lor negri.

    Jacques de Molay revedea aceast ntoarcere a nvinilor, care mai pstra totui un aer de epopee.

    "Nimeni nu mai avea nevoie de noi i noi n-o tiam, gndea marele maestru. Vorbeam mereu de alte cruciade i cuceriri... Poate c ne ineam prea trufai, pstrnd i privilegii, fr a le mai justifica."

    Dintr-o oaste recunoscut a cretintii, templierii ajunseser bancherii obinuii ai bisericii i ai regilor. Cnd ai muli datornici i faci repede muli vrjmai.

    Afacerea a fost, vai, bine ticluit! Drama a nceput n ziua cnd Filip cel Frumos ceruse s fac parte din ordinul lor pentru a deveni mare maestru al templierilor. Consiliul Ordinului rspunsese printr-un refuz mndru i fr apel.

    "Greit-am oare? se ntreba pentru a suta oar Jacques de Molay. N-am fcut-o cumva numai ca s nu mpart autoritatea mea cu nimeni? Dar nu, nu puteam face altminteri! Rnduiala Ordinului e limpede: nici un cap ncoronat la conducerea noastr."

    Regele Filip nu uitase niciodat aceast nfrngere, aceast ocar. A nceput s-l mbrobodeasc, umblnd cu vicleuguri, copleindu-l cu hatrurile i prietenia lui. Marele maestru nu era oare naul fiicei sale Isabelle? Marele maestru nu era oare stlpul de ndejde al regatului?

    Dar tezaurul regal a fost mutat de la templu la Luvru. n acelai timp, o tainic, o veninoas urzeal se esea n jurul templierilor, pentru a asmui norodul mpotriva lor. Se povestea c doseau grnele nadins ca s le vnd mai scump i c erau vinovai de foametea ce bntuia. C se gndeau mai mult cum s-i sporeasc avuiile dect s smulg din mna pgnilor mormntul lui Cristos. Deoarece erau ri de gur, cum sunt otenii, i se aducea nvinuirea c ar fi hulitori ai celor sfinte. Umbla vorba: "njur ca un templier". De la hulitori la eretici nu era dect un pas. Se zicea c aveau apucturi de acelea ce-s mpotriva firii i c sclavii lor negri ar fi vrjitori...

    "Bineneles, nu toi fraii notri erau nite sfini i multora dintr-nii trndvia nu le pria de fel."

    Se spunea mai cu seam c la ceremoniile de primire a noilor cavaleri, neofiii erau silii s se lepede de Cristos, s scuipe crucea, i c erau nvai la nravuri fr de ruine.

    Sub cuvnt c trebuie s se pun capt acestor zvonuri, Filip i propuse marelui maestru, pentru cinstea i interesul Ordinului, s cear el nsui nceperea unor cercetri.

    "i m-am nvoit... gndea Molay. M-au tras pe sfoar, m-au nelat cumplit." Cci, ntr-una din zilele lui octombrie 1307... Ah, cum i mai amintea Molay de ziua

    aceea... "n ajun nc m mbria i mi zicea frate, dndu-mi locul de frunte la nmormntarea cumnatei sale, contesa de Valois..."

  • Regii blestemai vol. 1

    - 30 -

    ntr-o vineri, tocmai n treisprezece ale lunii, blestemat zi, fr ndoial, regele Filip, printr-o uria razie poliieneasc, pregtit cu mult nainte, i arest n zori pe toi templierii din Frana, nvinuindu-i, n numele Inchiziiei, de erezie.

    Nogaret nsui venise s-l ridice pe Jacques de Molay i pe ali o sut patruzeci de cavaleri ce se aflau n lcaul templului...

    O porunc rcnit l fcu s tresar pe marele maestru, smulgndu-l din noianul gndurilor lui de om care i vntur mereu nenorocirile pe dinaintea ochilor. Dumnealui, Alain de Pareilles, i alinia arcaii. Pusese chivra pe cap. Un otean i inea calul, ajutndu-l s ncalece.

    S mergem, spuse marele maestru. Prizonierii fur mpini spre car. Molay se urc ntiul. Comandirul Aquitaniei, cel cu

    albea n ochi, omul care pusese pe goan oastea turcilor la Saint-Jean-d'Acre, nu se dezmeticise nc. Trebuir s-l suie pe sus. Fratele inspector i mica buzele ntruna, vorbindu-i singur. Cnd Geoffroy de Charnay se cr la rndul su n furgon, un cine nevzut ncepu s urle undeva dinspre grajduri, i fruntea instructorului Normandiei, cu cicatricea ei, se ncrunt deodat.

    Apoi, tras de patru cai de ham, carul greoi se urni din loc.

    Poarta cea mare se deschise i o uria larm de glasuri i ntmpin. Mai multe mii de oameni, toi locuind n mahalaua templului i prin cele dimprejur, se mbulzeau de-a lungul zidurilor. Arcaii din capul coloanei trebuir s-i croiasc drum prin mulimea care urla, izbind n grmad cu coada suliii.

    Facei loc slujitorilor regelui! strigau ei. inndu-se drept pe cal, cu acelai aer plictisit, Alain de Pareilles domina hrmlaia. Dar cnd templierii se artar, vuietul ncet dintr-o dat. n faa acestor patru

    monegi prpdii, pe care hurducturile roilor i zvrleau unii ntr-alii, parizienii avur o clip de mut uluire, de mil neateptat.

    Dup aceea se auzir strigte: "La moarte! La moarte cu ereticii!" aruncate de armeii regelui, amestecai n mulime. Atunci, cei care sunt ntotdeauna gata s strige ntr-un glas cu stpnirea i s fac pe grozavii cnd nu pierd nimic ncepur s zbiere ct i inea gura:

    La moarte! Hoi! Idolatri! Privii-i! Nu mai sunt aa de fuduli acuma, pgnii tia! La moarte cu ei! Ocrile, batjocurile, ameninrile se ncruciau de-a lungul jalnicului alai. Dar furia

    asta rmnea nensemnat. O bun parte din mulime privea tcut, i tcerea ei, chiar fr s fie o manifestare fi, era totui gritoare.

    Cci, n aceti apte ani, lucrurile se schimbaser. Lumea tia cum se desfurase procesul. Poporul vzuse templieri n ua bisericilor, artndu-i oasele care le czuser din picioare n urma schingiuirilor. Se vzuser n mai multe orae din Frana cavaleri, cu sutele, ari pe rug. Se tia c unele tribunale ecleziastice refuzaser s o