13 Cem Masurare 2012

49
COMPATIBILITATE ELECTROMAGNETICĂ Măsurarea perturbaţiilor Ogruţan Petre, ianuarie. 2012

description

masurare

Transcript of 13 Cem Masurare 2012

  • COMPATIBILITATE ELECTROMAGNETICMsurarea perturbaiilorOgruan Petre, ianuarie. 2012

  • Msurri n EMC

    Nivelele de perturbare i de susceptibilitate sunt foarte importante i trebuie cunoscute. Se impune astfel gsirea unor metode de msurare specifice, care s asigure repetabilitatea msurtorilor. Clasificarea msurtorilor se face astfel: (Abrevierile sunt cele prevzute de MIL STD 461)-msurarea perturbaiilor radiate RE (Radiated Emission);-msurarea susceptibilitii la perturbaii radiate RS (Radiated Susceptibility);-msurarea perturbaiilor conduse CE (Conducted Emission);-msurarea susceptibilitii la perturbaii conduse CS (Conducted Susceptibility);-msurarea mijloacelor de atenuare a perturbaiilor.

    Aparatura electronic este mprit din punct de vedere EMC n 2 clase:-clasa A- aparatura pentru uz industrial sau comercial, proiectat s admit nivele mai mari de perturbare, de exemplu calculatoare de proces, instalaii de nalt frecven etc.-clasa B- aparatura casnic, de exemplu aparatura audio, video, radio, TV, calculator personal etc.Nivelele de perturbaii se msoar n condiii specificate de standarde, n camere anecoide (fr ecou) sau la locul de utilizare, la distane standard i n game de frecvene standard. Un exemplu de limite de perturbare pentru clasele A i B este dat n figur.

  • Aparate pentru msurri n EMC Cel mai des ntlnite aparate de msur specifice sunt:1.Voltmetrul selectiv, care poate msura-valori de vrf-valori de cvasi-vrf-valori medii-valori efective (se msoar efectul termic al perturbaiei, aceste valori nu au o mare importan n EMC).2.Analizorul spectral, n 3 variante constructive:-scanarea n frecven pe principiul superheterodinei-cu set de filtre trece band-achiziie A/D i prelucrare Fourier numeric3.Osciloscop cu memorie, necesar pentru nregistrarea unor fenomene perturbatoare tranzitorii, aa cum este de exemplu perturbarea reelei n momentul pornirii unui echipament.

    Valoarea de vrf, poate fi msurat prin ncrcarea unui condensator. Constantele de timp CRL i CRE sunt specificate n standarde (CISPR de exemplu) pe game de frecvene (DIN VDE 0876).

    UVValoarea de cvasi-vrf este mai relevant pentru efectele pe care le are perturbaia. Dac perturbaia este filtrat cu un filtru trece band care are banda de trecere B i amplificarea sau atenuarea V, iar impulsul perturbator are aria: U=2AVB Valorile V i B fiind constante pentru aparatul de msur, este nevoie de fapt de msurarea suprafeei impulsului (a integralei), ceea ce se poate realiza printr-un circuit de integrare, ca n figura

    Valoarea medie, Tensiunea pe C urmrete vrfurile tensiunii, el fiind descrcat prin RE. Filtrul trece jos cu RM i CM face media vrfurilor.

  • Unde se fac msurtorile EMC

  • Locuri pentru msuraren aer liber spaiul trebuie s fie fr obiecte sau cldiri n apropiere care s creeze reflexii. Oricum apar reflexii de la sol. Spaiul trebuie s aib dimensiunile date n figura din stnga sus.Pentru obiecte de dimensiuni mici msurarea se poate face n incinta TEM (cu unde ElectroMagnetice Transversale) n care exist volume n care vectorii E i H sunt perpendiculari, cu o direcie cunoscut. Forma unei astfel de incinte (incinta TEM Crawford) este dat n slide-ul urmtor.ntr-o camer ecranat apar reflexii suplimentare de la tavan i perei care duc la o neuniformitate a cmpului electromagnetic. Pentru a msura aceast neuniformitate se folosesc 2 antene identice de recepie. Conform cu DIN 0877, diferena dintre semnalele recepionate, la 30m, nu trebuie s depeasc 45dB (30MHz) i 0dB (600MHz), figura din stnga jos.. Cele mai corecte msurri se fac n camere absorbante (anecoide). Camera anecoid are perei speciali pentru a izola incinta de cmpul electromagnetic exterior i de a minimiza reflexiile. Pereii sunt din materiale plastice metalizate sau din ferit. O msurare a cmpului n camere anecoide poate avea loc ca n figura dreapta jos.

  • Celula TEMa. Incinta TEM cu conductor interior de trecereMetoda de msurare este prezentat n figur i presupune ca:- Proba de material se plaseaz n interiorul unei linii coaxiale, cu impedana caracteristic constant. - Proba de material este n form de inel prin care trece conductorul interior. O parte din undele emitorului este reflectat, o parte este transmis receptorului, iar restul este disipat n prob sub form de cldur.a. Incinta TEM cu conductor interior secionatPentru a mbunti contactul cu materialul de ncercat, proba sub form de disc este introdus ntre suprafeele frontale ale celor dou jumti ale linie coaxiale care se mbin cu o flan. Locul de mbinare dintre jumtile conductoarelor interior i exterior este untat capacitiv, fapt care conduce la o frecven limit inferioar dependent de grosimea probei, aproximativ 1...100MHz.

  • Msurarea perturbaiilor radiate RE (Radiated Emission)

  • Msurarea perturbaiilor radiate. Antene de msurare Msurarea cmpurilor se face cu antene. Cteva tipuri de antene pentru cmp electric sunt artate n continuare n figur.

  • Antene de msurarePentru evaluarea primar a valorii cmpului se pot folosi sonde simple (care ns nu sunt calibrate), numite "Sniffer Probes", Anten cadru (cu una sau mai multe spire)20Hz-200MHz pentru msurarea cmpului magnetic.Pentru a elimina influenele cmpului electric, nfurarea este introdus ntr-un tub metalic. Ca s nu apar o spir n scurtcircuit, tubul este secionat. La msurarea cmpului magnetic trebuie inut seama de cmpul magnetic al Pmntului.

  • Msurarea perturbaiilor radiateAparatul de testat i analizorul spectral sunt plasate ntr-un loc n care se pot face msurri de cmp electromagnetic, conform standardelor.Analizorul spectral calculeaz i afieaz spectrul semnalului radiat n tot domeniul de frecvene.Testele se fac n zonele de frecven n care se ateapt emisii. De exemplu la un router wireless n zona 50Hz i mai ales 2,2GHz-2,6GHz.

  • Simplificarea msurriiLa anumite aparate care radiaz n special prin liniile de alimentare de la reea (care au carcasa bine ecranat), se poate nlocui msurarea cmpului radiat de aparat cu cmpul radiat de cablul de alimentare. Msurarea se face cu un cablu ecranat cu firul din mijloc legat la ecran, cu impedana caracteristic cunoscut (50). O incint absorbant ferete cablul de msur de alte influene dect cele din incinta de msur.

  • Msurarea n domeniul militar

  • Msurarea susceptibilitii la perturbaii radiate RS (Radiated Susceptibility)

  • Msurarea susceptibilitii la perturbaii radiateMsurarea susceptibilitii const n studiul comportrii unui aparat supus la aciunea unor perturbaii cunoscute. Este nevoie de generarea unor perturbaii, care n cazul perturbaiilor radiate se genereaz cu antenele prezentate n unul din slide-urile precedente, pentru diferite benzi de frecven, conform schemei din figura urmtoare.Semnalul generat de un generator de semnal este amplificat n amplificatorul A i etajul final de putere AF. Pentru a asigura aceeai valoare a cmpului pentru toate frecvenele este nevoie de o bucl de feed back pentru reglarea automat a amplificrii RAA. n locul senzorului de cmp poate fi folosit un cuplor direcional (Directional Coupler) care msoar diferena ntre cmpul radiat i cmpul reflectat.Msurtorile se pot face n locurile prezentate n slide-urile anterioare

  • Metode speciale de determinare a susceptibilitii Susceptibilitatea la cmpuri magnetice puternice, n gama 30Hz-3MHz, se determin conform figurii:Curentul i1 d o msur a cmpului magnetic generat, dup relaia

    Obiectul supus ncercrii poate fi aezat i n interiorul bobinei. Determinarea susceptibilitii la cmpuri electrice puternice n gama 30MHz-150MHz se poate face i ca n figura:

  • Metode speciale de determinare a susceptibilitiiMsurrile de susceptibilitate sunt de o mare varietate. Msurri specifice se realizeaz n electronica medical, pentru aparate implantate, aa cum sunt de exemplu stimulatoarele cardiace, pompe de infuzie pentru insulin, stimulatoare musculare, proteze auditive etc. Un stand pentru determinarea susceptibilitii aparatelor implantate la cmpuri cvasistatice cu frecvena de 50Hz este dat n figura:

  • Msurarea perturbaiilor conduse CE (Conducted Emission)

  • Msurarea perturbaiilor conduse Majoritatea perturbaiilor conduse provin de la reeaua industrial de c.a. Pentru repetabilitatea msurtorilor, ntre obiect i reea se interpune un aparat care creeaz o impedan cunoscut (LISN- Line Impedance Stabilization Network), figura 1. Utilizarea LISN este standardizat i n Romnia Msurarea tensiunilor i curenilor perturbatori (generat de reea sau generat de un aparat n reea) se face ca n figura de jos. Condensatorul C se pune ca i component de nsumare a curenilor perturbatori, creai de reea i de aparatul supus testului. Curentul perturbator se msoar cu ajutorul unei nfurri, iar tensiunea perturbatoare se calculeaz aproximativ ca:UP() = IP().ZN() unde ZN este impedana cunoscut a LISNCurenii perturbatori se msoar cu un analizor spectral n gama 9KHz-1GHz. Pentru a asigura repetabilitatea msurtorilor, acestea se fac n condiii determinate i prevzute de standarde, aa cum este DIN VDE 0877.

  • Locul de msurareCurenii perturbatori se msoar cu un analizor spectral n gama 9KHz-1GHz. Pentru a asigura repetabilitatea msurtorilor, acestea se fac n condiii determinate i prevzute de standarde, aa cum este DIN VDE 0877. Un stand de msur este dat n figur:

  • Msurarea susceptibilitii la perturbaii conduse CS (Conducted Susceptibility)

  • Msurarea susceptibilitii la perturbaii conduse Pentru a msura sau a verifica susceptibilitatea este nevoie de un simulator de perturbaii i de un mijloc de cuplare a perturbaiei. Pentru simularea unei perturbaii condus de reeaua de alimentare se pot utiliza cile de cuplare capacitiv i inductiv, de mod comun i diferenial, date n figura 1 i 2..n figura 2 i 3 se arat parametrii tipici pentru supratensiunea n reea ca semnal de test (conform EN 61000 i DIN VDE 0160) i parametrii tipici de test pentru variaia de amplitudine, care prevede variaii de +/-8% pentru reele neperturbate i +/-16% pentru reele puternic perturbate, pe perioade de 2-3s, apoi 3-7s amplitudine normal (EN 61000): 1234

  • Testarea susceptibilitii la supratensiuni Impulsul de test pentru studiul susceptibilitii la supratensiuni se aplic ca n figur:Salvele de impulsuri sunt frecvente n reea datorit comutrilor releelor de for. Forma impulsului de test este dublu exponenial, impuls des ntlnit n tehnica ncercrilor de nalt tensiune. Parametrii impulsului, precum i ai salvei de impulsuri sunt dai n figur:Se definesc mai multe grade de severitate, n funcie de care se modific tensiunea maxim a impulsului, astfel:1- 0,5kV;2- 1kV;3- 2kV;4- 4kV.

  • Testarea susceptibilitii la supratensiuniSchema principial a unui generator de salve este dat n figur:Tr este dat de descrcarea condensatorului cu constanta L/RE, iar Ta este dat de ncrcarea condensatorului cu constanta CSRL.

    Cuplarea salvei de impulsuri (simulat prin rezistena de 50 i condensatorul de 10pF se face capacitiv la cablul de alimentare de reea al aparatului testat sau la liniile de semnal ntre 2 subsisteme, ca n figur:Sunt admise i legarea direct a unui condensator sau acoperirea cu folie autoadeziv conductoare.

  • COMPATIBILITATE ELECTROMAGNETICMsurri specialeOgruan Petre, dec. 2009

  • Msurarea susceptibilitii la descrcri electrostatice Pentru testare este nevoie de un generator de nalt tensiune, un condensator de nalt tensiune pentru acumularea energiei necesar descrcrii i de un electrod de descrcare, conform IEC 801-2, ca n figur:Se definesc mai multe grade de severitate:1-U=2kV2-U=4kV3-U=8kV4- U=12kVIEC 801-2 solicit testarea aparatelor la descrcri n rafale, cu caracteristicile din figura de jos:

  • Msurarea susceptibilitii la impulsuri nucleareUn impuls NEMP este un impuls foarte scurt, de ordinul sutelor de ns, iar amplitudinea de ordinul MV. Testele la susceptibilitate se fac de regul n domeniul militar, n aviaie i n tehnica spaial. O incint pentru testarea susceptibilitii la NEMP este artat n figura: Incintele de uz militar sunt de mari dimensiuni, pentru testarea vehiculelor, tancurilor i avioanelor. Mai nou ns, chiar i uzinele Volkswagen intenioneaz s ncerce aparatura electric a autoturismelor i la impulsuri NEMP.

  • Teste de susceptibilitate pentru plachetele echipate De exemplu la un cmp de 3V/m, la o plac cu un amplificator de instrumentaie, cu cele dou intrri de lungime 350 mm i respectiv 180 mm, traseu cu limea de 1 mm, la ieirea amplificatorului apare un semnal de ordinul a 2V n gama de frecvene de trecere a AO. Testarea se face n gama 9KHz-1GHz.Testarea n cmp magnetic se afce cu 2 antene la 30 mm de plac, n gama 30MHz-1GHz.Se mai pot face teste cu semnale speciale care sunt frecvente n atmosfer, aa cum este un semnal GSM.Testarea cu impulsuri de nalt tensiune n salv se face conform figurii

  • Msurarea atenurii ecranului cablurilor Msurarea atenurii pentru cmpuri electrice cvasistatice se face aplicnd un cmp electric perturbator prin intermediul unui ecran cilindric exterior, pe care se aplic tensiunea UP. Apare capacitatea C prin ecranul cablului. Se definete admitana de transfer ca: Msurarea atenurii pentru cmpuri magnetice (funcie de frecven) const n determinarea impedanei de cuplaj (galvanic sau inductiv). Pentru c un cmp magnetic perturbator este creat de un curent, testarea se face injectnd un curent IP. Cu notaiile din figur, impedana de cuplaj este:

    Msurarea atenurii la cmp radiat se face pe baza principiului de reciprocitate care afirm c atenuarea cmpului radiat din exterior este aceeai cu cea a cmpului radiat din interior spre exterior. Se msoar astfel cmpul radiat n exterior

  • Msurarea atenurii pentru pentru carcase i incinte ecranate Se face o msurare fr ecran i una cu ecran, cu antene conform domeniilor de frecven. Atenuarea va fi a=a0-aE, diferena atenurilor fr ecran (a) i cu ecran (b), Pentru incintele mari, cum ar fi camerele absorbante se folosete o metod punctual aplicat la un perete cu un emitor n exterior, un receptor n exterior i un receptor n interior

  • Atenuarea prin reflexie a unui perete absorbant

    Profitnd de proprietatea cuplorului direcional de a furniza un semnal proporional cu diferena ntre cmpul radiat i cel reflectat, se poate msura coeficientul de reflexie al unui perete absorbant

  • Msurarea atenurii pentru filtre de reea

  • Msurri automate Msurrile automate se fac etapizat, astfel:-Pre-msurarea d un tablou general al spectrului perturbaiei. Se poate face prin detecia amplitudinii maxime, n tot spectrul.-Culegerea de date- se stocheaz doar frecvenele critice sau domeniile de frecven n care perturbaia este mare (sau marginea de imunitate este mic).-Msurarea final- se face doar n domeniile critice de frecven.O schem bloc pentru msurarea cmpului radiat este dat n figura de sus.Schema bloc pentru determinarea susceptibilitii la cmp radiat (dup IEC 1000) este dat n figura de jos. La msurarea susceptibilitii nu este nevoie de schimbarea unghiului de msurare. Generatorul de semnal este n gama 30-1000 MHz, cu amplificator de putere 25-200W pentru sisteme mici, realiznd o intensitate a cmpului de 3-10V/m i cu amplificator de 1-10kW pentru a realiza 30-200V/m.

  • Aparatur de msur EMC

  • Celula TEMCaracteristici:-gama de frecvente DC 3GHz, (DC 1,5GHz 100MHz-3GHz)-pierderi 70dBLa intrarea celulei TEM semnalul se aplic prin intermediul unui generator de semnal RF Caracteristici: gama de frecvene 1Hz-3GHz , rezoluie minim 1Hz, impedana de ieire: 50 ohmi, interfaa: USB/RS232.Semnalul aplicat trebuie amplificat, de aceea este nevoie de un amplificator de RF, care este un aparat scump i este posibil s nu acopere ntreaga gam de frecvene. n aceste cazuri este nevoie de mai multe asemenea amplificatoare care acoper cte un segment din banda de frecvene.Semnalul este msurat cu un voltmetru selectiv sau cu un analizor spectral. Un analizor spectral este artat n figura :

  • Camere anecoideCele mai corecte msurri se fac n camere absorbante (anecoide). Camera anecoid are perei speciali pentru a izola incinta de cmpul electromagnetic exterior i de a minimiza reflexiile. Pereii sunt din materiale plastice metalizate sau din ferite. O msurare a eficacitii ecranrii n camere anecoide poate avea loc ca n figura :O astfel de camer anecoid exist n Romnia la ICMET Craiova (Institutul naional de cercetare dezvoltare i ncercri pentru electrotehnic). Camera anecoid este prezentat n figura :

  • Camere anecoideCamera anecoid este autorizat de DKD (Deutscher Kalibrierdienst, Germania, Societatea pentru calibrarea laboratoarelor) i are gama de frecvene de msurare 200MHz-1GHz, iar incertitudinea de msurare maxim 1dB.Un detaliu de asigurare a ecranrii la mbinarea uii i antena pentru generarea /msurarea cmpului electromagnetic sunt artate n figura :

    Camera anecoid FRANKONIA

  • Firme consacrate O firm consacrat este Laplace Instruments din Anglia care realizeaz o gam larg de echipamente pentru EMC: camere anecoide, incinte TEM, antene, software specializat etc. Pe site-ul acestei firme se pot gsi i descrieri teoretice din domeniul EMC, soluii EMC i note de aplicaii. O celul TEM este prezentat n figura de sus iar un sistem complet pentru analiza perturbaiilor n figura de jos. Sistemul de analiz a perturbaiilor conine un receptor de cmp, un analizor spectral i o unitate de prelucrare a datelor, partea software fiind compatibil Windows.

  • Incinte TEMIncint TEM FrankomiaIncint TEM Laplace

  • Firme consacrateO alt firm de cu renume n domeniu este Rohde & Scwartz. Un sistem portabil de msur a cmpului electromagnetic i un sistem de msurare a interferenei electromagnetice sunt artate n figura :

    Un sistem Rohde & Scwartz pentru msurarea automat a cmpurilor emise de echipamentele wireless IT i de echipamentele GSM este dat n figura:

  • Stand cu incint TEM- laboratorul EMCFacultatea IESCSistemul de msurare propus este alcatuit din urmtoarele elemente componente:Analizor de spectru, GSP-810, cu generator de radiofrecventa incorporat pentru domeniul 150 kHz la 1 GHz. Analizorul este prevazut cu interfata RS232 pentru conectare la calculator in regim de achizitie de date folosind programul software standard GSP810 try; Mini incinta TEM de tipul TESCOM TC-5010B pentru lucrul in domeniul frecventelor DC 1.5 GHz cu o atenuare efectiva de (70 80) dB;Adaptor de masura prevazut cu sonda electrica; Calculator PC, in configuratia specificata in documentatia analizorului de spectru;Analizor de spectru, Hameg 1050, n banda 100 Hz 1100 MHz, utilizat pentru controlul masurarilor; Elemente de conectic pentru gama metric i decimetric (cabluri coaxiale, distribuitor de semnale, mufe de conectare).

  • Stand microunde- laboratorul EMCFacultatea IESC

  • Sonde Spectran- laboratorul EMCFacultatea IESCLaboratorul de Compatibilitate Electromagnetic a Universitii TRANSILVANIA din Braov a fost dotat n anul 2008 cu dou analizoare spectrale, unul n gama 1Hz-1MHz i unul n gama 1MHz-6GHz. Analizoarele sunt portabile, memoreaz un numr de msurtori i pot transmite datele msurate printr-o conexiune USB la calculator. Preluarea datelor cu calculatorul permite prelucrri ulterioare n Excel care aduc un aport important la nelegerea fenomenelor electrice.

  • Utilizatori Spectran n domeniul guvernamental, militar i spaial

  • Supravegherea antiperturbativ a reelei de alimentare

    Realizare la universitate

  • Supravegherea antiperturbativSonda pentru detectarea armonicilor superioare Afirmaie: ORICE MOFIFICARE A FORMEI TENSIUNII GENEREAZ ARMONICI SUPERIOARETensiunea de urmrit este culeas cu un divizor rezistiv de la tensiunea reelei, n acest caz detectndu-se impulsurile care apar diferenial ntre faz i nul. Exist posibilitatea de cuplare fa de mpmntare, ceea ce face sonda sensibil la perturbaiile de mod comun. Primul amplificator operaional este ntr-o configuraie de filtru trece band, avnd la intrare o fraciune din tensiunea reelei. Urmtorul amplificator operaional este un amplificator diferenial care axeaz pulsurile de frecven mare pe un nivel continuu, pozitiv, reglabil, care va constitui reglajul de sensibilitate al sondei. Al treilea amplificator operaional este n montaj de monostabil. La ieirea acestui monostabil este conectat linia de transmisie digital spre calculator prin intermediul unui optocuplor. Existena optocuplorului este necesar pentru decuplarea galvanic, deoarece sonda este cuplat galvanic cu reeaua. Sensibilitatea se poate comanda cu ajutorul unei plci D/A. Ieirea analogic pentru comanda pragului sensibilitii trebuie de asemenea separat galvanic.

  • Supravegherea antiperturbativSonda pentru detectarea deviaiilor de frecven Primul amplificator operaional transform semnalul sinusoidal de frecvena reelei ntr-un semnal dreptunghiular cu aceeai frecven. Al doilea operaional este ntr-o configuraie de monostabil, avnd durata temporizrii independent de frecvena reelei sau de amplitudinea ei.La ieirea circuitului SAU EXCLUSIV cu diode vom avea impulsuri negative de lime egal cu diferena dintre durata monostabilului i cea a unei semiperioade a tensiunii reelei. Prin reglarea timpului de ntrziere a monostabilului se impune frecvena cu care se face comparaia (50Hz, reglabil n gama 46Hz-51Hz). Prin preluarea unei fraciuni reglabile din tensiunea de ieire a amplificatorului diferenial se poate stabili gama de deviaii permise n jurul frecvenei centrale (+/-0.5Hz, +/- 3Hz)

  • Supravegherea antiperturbativCorelarea cu funcionarea perturbat a unui echipament Rolul acestor sonde este s supravegheze reeaua i s nregistreze deviaiile (perturbaiile) care depesc un anumit nivel. n figur este artat schema bloc a unui sistem de supraveghere a funcionrii unui echipament (n acest caz un calculator) condus de un calculator supraveghetor.

    Sondele pentru detectarea armonicilor superioare i a deviaiilor de frecven comunic calculatorului supraveghetor apariia unei perturbaii. Aceast comunicare poate fi fcut sub forma unei cereri de ntrerupere, dup care sistemul supraveghetor analizeaz care dintre sonde a solicitat ntreruperea. Sistemul supraveghetor asociaz sursei de ntrerupere ora, minutul i secunda la care a aprut perturbaia.

  • Supravegherea antiperturbativIdeal este s se gseasc o posibilitate ca sistemul supravegheat s comunice momentul n care perturbaia i deterioreaz funcionarea. Acest lucru poate fi realizat prin mai multe metode, cea mai cunoscut fiind cea care folosete rularea unui program care trece periodic printr-o zon de adrese i astfel retriggereaz un monostabil retriggerabil. Funcionarea perturbat care se poate manifesta printr-un RESET sau ieirea din bucla de program, se manifest prin faptul c monostabilul nu mai este redeclanat. Cu o oarecare ntrziere, calculatorul supraveghetor este informat de eroarea aprut n sistemul supravegheat.Prelucrarea datelor obinute de la sonde se execut pentru a putea determina o corelare ntre defectele calculatorului supravegheat i un anumit tip de perturbaie. Analiza se face prin calcularea coeficientului de corelaie, care ofer o msur a gradului de legtur ntre dou sau mai multe mrimi variabile.

  • Msurarea automat a susceptibilitii la perturbaii conduse a unei surse PCCalculatorul coordonator stabilete secvena de test prin interfaa paralel. Se pot genera:-variaii n trepte ale valorii efective ale tensiunii de alimentare-ntreruperi singulare i salve de ntreruperi-supratensiuni singulare i salve de supratensiuniStandul de test poate lucra n dou regimuri:-verificarea susceptibilitii, care se realizeaz aplicnd perturbaii conform normelor n vigoare (EN61000/1994, IEC555, IEC1000, DIN VDE 0160, 0838, 0839);-msurarea susceptibilitii, care se realizeaz aplicnd perturbaii cresctoare, pn la limita la care aparatul nu mai funcioneaz corect, semnalizat de semnalul de Eroare.