129756016 Ghid Introductiv in Croit Si Brodat Camasa Traditionala Romaneascan

download 129756016 Ghid Introductiv in Croit Si Brodat Camasa Traditionala Romaneascan

of 33

description

,,,,,,, m

Transcript of 129756016 Ghid Introductiv in Croit Si Brodat Camasa Traditionala Romaneascan

  • Cama femeiasc romneasc tradiional Ghid introducere n croit i brodat pas cu pas

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cuprins

    Introducere n portul popular romnescpagina 3

    I. Motive specifice portului popular romnescpagina 7

    II. Despre structuri morfologice i croiuri la cmaa tradiional romneascpagina 11

    III. Tipuri de ii dup specificul ornamenticiipagina 21

    IV. Motive grafice extrase de pe cmi din trei zone diferite ale rii: Bucovina, Ilfov i Aradpagina 25

    2

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Iat vin colindtori/Printr-nii i Dumnezeu/mbrcai ntr-un vetmnt/Lung din cer pn-n pate, scris e-n piept/Scris e-n ale, scris n poale/ De-amandou prile scris cmpul cu florile/Iar prejurul poalelor scris-i area tulbure/Pe-ai si umeri scrii sunt doi luceferi/Pe umrul de-a dreapta scrise-s Soarele i Luna/Pe umrul de-a stnga nchipuit-i lumea. Colind popular

    INTRODUCEREGhidul pas cu pas realizat de Meteugari Romni dorete s ncurajeze persoanele pasionate de croitorie i broderie n realizarea acas a unei cmi n stil tradiional. Croiul cmiiate de noi este inspirat din ia tradiional bucovinean iar modelele de broderie sugerate reprezint motive populare autentice culese de pe ii foarte vechi din diverse zone ale rii, transpuse n format digital. Prin librria de motive broderie digital asociat acestui ghid ncercm s scoatem la lumin caracteristicile specifice broderiei tradiionale romneti. Devine limpede faptul ca relaionarea nemijlocit cu natura a artistului popular anonim din trecut a dus la naterea, prin mbinarea n broderie unor simple puncte sau linii, a unui adevrat tezaur artistic popular. n cadrul motivelor grafice specifice se remarc de asemenea puncte de custur comune ntre toate zonele istorice iar imbinarea culorilor i custurilor creeaz un tot armonios att n ceea ce privete culoarea ct i tehnica.

    3

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Broderia sau arta acului

    cest tip de procupare a aprut pe meleagurile noastre nc din epoca bronzului, dup cum atest vestigiile descoperite n localitatea Seaca de Cmp de lang Craiova: pe figurine de lut din epoca bronzului apar broderii pe mneci, pe umr, n dreptul cotului i la ncheietura mnecii. Broderiile romneti tradiionale par a pstra acelai amplasament precum cele ale cmilor purtate n vechime de locuitorii spaiului carpato-danubiano-pontic. Ia dacic, reprezentat pe Columna lui Traian de la Roma, st la baza iilor ncreite la gt i strnse cu o sfoar numit brezru. Din vechime pn n ziua de astzi, broderia, dupa cum ul tradiional n ansamblul lui, au influenat dar au fost i subiectul nfluenelor popoarelor vecine. Cteva exemple ar fi: influena turceasc n Banat (broderiile ncrcate, cu specific oriental) , maghiar n centrul i vestul rii (brodarea sumanelor i cojoacelor), ssei n special n Banat (broderia pe muchie). Cu toate acestea, se remarca o unitate de necontestat pe toat suprafaa rii att n ceea ce privete forma costumaiei, cmii tra ct mai ales a motivelor grafice specifice.

    A

    4

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    P

    ortul popular romnesc este creat precum o poveste ce a cptat form de-a lungul anilor, prin rbdare, iscusin i pricepere. Acesta are n compoziia sa o multitudine de articole vestimentare, ce se caracterizeaz printr-o deosebit strlucire decorativ, realizate printr-un numr foarte mare de modele artistice de broderie popular. Piesa principal a costumului popular este ia (termen ce provine din latinescul tunicae lineae - tunic subire purtat pe piele), pies confecionat din pnz alb de bumbac, de in sau deangic, fiind mpodobit la gt, piept i la mneci, cu motive geometrice, cu elemente din natur, cu ajutorul firului de mtase, ce acoper o varietate de culori, cele mai frecvent ntlnite ns fiind rou, albastru, alb, negru. Un alt element decorativ folosit, sunt mrgelele. Ia pstreaz vechea tradiie prin decoraiuni, care subliniaz diferenele de vt, statul social, caracterul sezonier, ocupaia, preferine, zona de circulaie, starea social etc.

    5

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    D

    upa studierea diferitelor tipuri de art s-a ajuns la concluzia c Viaa este originea oricrui lucru i c la originea artei a stat un obiect real de cele mai multe ori preluat, contemplat din natura. Astfel motivele grafice din art, inclusiv de pe suportul textil cum ar fi portul popular pot fi mprite n cel puin 3 categorii:

    Filomorfii Zoomorfii

    Aceste motive par a fi n minoritate putnd fi considerate mai greu de executat: arborii, seminele, florile.

    Se constat raritatea motivelor animale deoarece acestea odat stilizate, i pierd caracterul i devin un simplu motiv care nu mai poate fi recunoscut att de uor. Forma animal nu mai poate aspira s intre n uzul curent al artei decorative dect numai dac adopt anumite forme geometrizate care i permit simetrie i repetiie. Dintre acestea amintim motive cu diverse denumiri populare: arpele, coliorii, dintele porcului, creasta cocoului, broasca.

    Fiziomorfii

    Aceast categorie este reprezent de elemente ale naturii sau fenomene naturale ca de exemplu: zigzagul (semnific fulgerul, l gsim n mai toate culturile), soarele (cerc, disc cu o cruce sau stea).

    6

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Motive specifice portului popular romnesc reprezentative pentru portul popular ntlnite n toate zonele rii:

    Gsca cioant

    Gherua

    Ghinda

    7

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Penele

    Roata

    arpele

    8

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Brduul

    Csuele

    Buba

    9

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Coliorii

    Crja popii

    Floare crea

    10

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    II Despre structuri morfologice i croiuri la cmaa tradiional romneasc

    Termenul ie provine din latinescul tunicae lineae (tunic subire purtat pe piele), definind cmaa femeiasc tradiional, ce ne duce cu gndul la splendoarea costumului popular romnesc, la obiceiurile i tradiiile satului. Frumuseea acesteia este rodul a sute de ani de munc a celor care au avut i continu s aib aceast ndeletnicire.

    11

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Tipuri de ii dup structura morfologic:Ie sau cma dreapt ntlnit mai ales n zona Bucovinei, unde poart denumirea de cmeoctur simpl, gura gtului obinndu-se prin perforarea pnzei. n alte regiuni ale rii estetat mai des de btrne. Ie sau cma cu platc se caracterizeaz prin prinderea foilor din e o platc, mai ngust sau mai lat, care acoper partea umrului. Acest tip de cma exist variante puin diferite, n funcie de regiunea geografic n care a fost realizat: cma d Oaului, cma de Maramure etc. Ie sau cma ncreit la gt - mai poart denumirea de ca cu alti. Este modelul cel mai des ntlnit de ie, caracterizat prin tehnica specific de a obine gura gtului deopotriv din foile de pnz care formeaz trupul i mnecile. Se realeaz cu ajutorul unei ae, tras prin creurile foilor de pnz , prin simpla strngere a materialului obinndu-se gura de la gt a cmii. Este specific zonei Bucovinei, fiind tipul de cma cel mai simplu. Acestui tip de ie i se poate aduga i gulera, pentru o mai bun menere a formei iei, guler alctuit dintr-o benti care acoper marginile ncreite ale gurii gtului.

    12

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cama cu brezrau originar din Bucovina11 26 26 39 39

    C56

    6,5

    D B

    AA

    1

    A2 B1

    45

    45

    45

    Piese

    45

    16

    B D A A1

    C1

    7

    B

    D1

    B1

    Asamblare fa

    B D B A Ap A1

    D1

    D1

    B1

    SPATEAsamblare spate13

    59

    6,5

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Izmene, din ara Oaului

    Piese

    Asamblare

    14

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma cu mneci largi50 25

    B A2 B1 D B114

    A A3

    B2

    56

    B3

    A134

    D1 B525

    B4

    50

    C

    Piese

    8

    56

    B5 C B1

    B4 B1 D

    A2

    A1

    A3

    D1

    Asamblare fa

    B3 B1

    B4 B D SPATE

    A2

    AA

    3

    D1

  • Asamblare spate

    15

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma cu mneci largiAA1

    B C

    B2

    PieseB3 D1

    B1 D

    A2

    A3

    A B B1 A2

    A1 B2 C A3 B3Asamblare pas 1

    B1 D A2 C D1 A3

    B3Asamblare fa

    B D AA C1

    B2 D1Asamblare spate

    16

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma dacic

    Piese

    Asamblare

    17

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma cu mneci largi

    Asamblare componente

    Componente

    18

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma din zona Vrancei46 46 38 46 38 46 38 46

    BA150

    A16

    1

    A2

    A3 C1

    B1

    C28

    PieseC1 A1 A2 B1 A1 A2 C A1 A2 C B

    C1 A2 B A3 D

    C A3

    Asamblare pas 1

    C B A A1 A2 B A A1 A2

    B1

    B1

    FA

    SPATE

    Asamblare pas 219

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma din zona VranceiD B F G13

    C28

    F1

    B1

    C1

    84

    AA

    1

    A2

    A3

    Piese28 2,5

    D F GC

    17

    B1 F1

    A

    A1

    A2

    Asamblare fa

    B F

    D B1 F1

    C1

    AA

    A1

    3

    Asamblare spate20

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Tipuri de ii dup specificul ornamenticii:Cmaa cu alti acest model de ie este cel mai des ntlnit n ara noastr. Astfel o putem n: Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, zona Branului, Covasnei. Se caracterizeaz prin prezena constant a unor cmpuri ornamentale: guler piept i mneca cu mai multe zone, denumite: alti (poriunea de broderie care acoper umrul), ncreul (o fie ornamentan deschis, care urmeaz imediat dupa alti), rurile sau rndurile de pe mnec (care acoperrept sau oblic n fii mneca) i breara. Cmaa cu tblie eliminarea ncreului i acoperu un ornament bogat, fr pnz n desfurare, de la locul de unde ncepe altia pe umr, pn dreptul ncheieturii minii, a dus la realizarea unui adevrat tip ornamental de ie, specific regiunii Hunedoarei, n zona Pdurenilor, n mprejurimile Aradului.

    21

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Ia cu umr ntnit n sudul Transilvaniei, zona Sibiului i Fgraului. n locul altiei est ornamental care acoper umrul, denumit umera sau umr. O fie similar se observ n tului, care se cheam pisti cot. Ca un ultim element ornamental, pe mnec, exist breara. Gulerul iei (denumit obzinc), este cusut cu mult finee. Ia cu ciocnele sau ia de Slite este o degenerare ornamental i stilistic a iei cu umr, ornamentaia policrom de peuler, umr, fia de pisti cot i breara devine monocrom, avnd culoarea neagr, nviorat d de rou, galben, albastru sau fir de aur. Broderia de asemenea este nlocuit cu panglici negre cusute cu maina, pe mnec, piept.

    22

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cmaa cu lncez n sudul i estul Transilvaniei, iar n secolul al XVIII-lea i prin prili. Se caracterizeaz prin apariia sub gulerul iei a unei fii ornamentale, ca un galon. Se ntlnete n Valea Bistriei, partea nordic a zonei Neam i n Bucovina. Este de fapt u volan, denumit fodore, a crui ncreitur e acoperit cu un lncez, identic cu cel de sub guler.

    Cmaa cu chiept sau ciupag pe ntreaga zon a ncreiturii pieptului, putem observa o bogat masiv ornamentaie geometric broderie pe muchie.

    23

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cmaa ncrcat pieptul i umerii acestui tip de iei sunt acoperii n ntregime de broderibumbac, mtase sau chiar mrgele. Cmaa cu platc Maramure i Bihor ; prezint un mod apar motivelor ornamentale , ce urmeaz linia de unire a foilor trupului cu platca. Observm astfel 2 variante caracteristice, dup varietatea ornamentaiei: cmaa de Oa (predominnd culoarea galben) i cmaa de Maramure (predimnd culoarea verde). Pentru ambele, ornamentul de pe umr e din crele, un fel de fagure.

    24

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Motive grafice extrase de pe cmi din trei zone diferite ale rii: Bucovina, Ilfov i AradPe situl www.mestesugariromani.ro vei putea gsi resurse despre tehnici computerizate de brodare, furnizori de accesorii ct i motive grafice n format gata de brodat. Broderia computerizat este o modalitate de redare cu acuratee a motivelor grafice tradiionale ct i de asigurare a continuitii prezenei acestora n arta tradiional, n cul n care broderia manual ca ocupaie n timpul liber este pe cale de dispariie.

    25

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma tradiional din Bucovina

    Motiv de pe alti

    Motiv de la baza mnecii

    Motive pe lungimea mnecii

    Motiv pe umrul cmii tradiionale

    26

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma tradiional romneasc din Ilfov

    Motiv grafic la baza gtului

    Motiv baza mnecii

    Motiv grafic lungime mneca i alti

    Motiv pe umr alti

    27

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Cma tradiional din Arad

    Motiv grafic pe alti

    Motiv grafic la baza gtului

    Motiv grafic baza mnecii

    Motiv grafic pe lungimea mnecii28

  • Ghid de croit i brodat pas cu pas

    Bibliografie selectiv i resurse:Avramescu, E., Florescu, F. B Broderiile la Romni Bucureti, 1959 Miller- Verghy, Margrita Vechi motive decorative romneti/ Motifs anciens de dcoration- roumaine - Bucureti, 2007 Musicescu, Maria Ana, Dobjanshi Ana - BroderiaVeche Romaneasca Bucuresti, 1985 Podoleanu, Emilia, Podoleanu Liliana Custuri populare din zona Argeului Bucureti, 1983 Smrndescu, Virginia Custuri populare romneti Bucureti, 1989 ichinde Gorea Livia Custuri artizanale din Transilvania Bucureti, 1976

    29

  • Proiect finanat de Administraia Fondului Cultural Naional

    Susinut de: