TULBURAREA BIPOLARĂ

Post on 10-Nov-2015

218 views 4 download

description

tulburarea bipolara

Transcript of TULBURAREA BIPOLARĂ

TULBURAREA BIPOLAR

Tulburarea afectiv bipolar, cunoscut n trecut i ca psihoza maniaco-depresiv sau psihoza periodic reprezint o tulburare mintal ce const n modificarea anormal i de lunga durat a dispoziiei afective, energiei i abilitii de funcionare a unei persoane.

Cauzele bolii

Ca multe boli care in de domeniul psihiatriei, originea bolilor maniace-depresive nu este cunoscut cu certitudine. Studii din ce n ce mai numeroase nainteaz ipoteza unei origini genetice: mai multe gene pot provoca ntr-adevr o prost funcionare a neurotransmitorilor din creier, care regleaz dispoziia.

Simptomele bolii

Boala maniaco-depresiv se caracterizeaz printr-o alternan de stri depresive i de exaltare. Aceste urcuuri i coboruri sunt perfect identificabile; ntre fiecare dintre ele, bolnavul i regsete comportamentul normal.n limbajul curent, cuvntul maniac este utilizat pentru a desemna o persoan ordonat, scrupuloas i dependent de obinuine mrunte, puin ridicole. n psihiatrie, dispoziia unei persoane maniace se degradeaz n sensul unei exaltri bolnave. Complet n largul su n societate, maniacul devine familiar cu toat lumea i nu mai respect regulile obinuite ale bunei purtri. Poate face numeroase cumprturi, adesea inutile i negndite, pn n punctul de a ajunge la dificulti financiare. Maniacul este hiperactiv i nu poate sta prea mult ntr-un loc, nu suport s nu aib nimic de fcut i i fixeaz mai multe proiecte, fr a putea s le duc la bun sfrit.