taina metrourilor

Post on 16-Nov-2015

214 views 1 download

description

taina metrourilor

Transcript of taina metrourilor

Tainele nucitoare ale metroului : de ce n-a vrut Ceauescu staii n Drumul Taberei i cum a fost construit pe ascuns staia de la Roman

Metroul este, pentru locuitorii Capitalei, mai mult dect un mijloc de transport n comun. Acesta salveaz ziua multor bucureteni grbii, crora nu le trece prin minte, inndu-se de bar, cte mistere ascunde motenirea ceauist.Cei mai muli dintre noi l vd pe Nicolae Ceuescu n spatele monumentalei construcii, care, n zilele noastre, nu s-ar fi finalizat cu for de munc i resurse 100% romneti. Ideea metroul n Bucureti dateaz de la nceputul secolului al XX-lei i i aparine tnrului student de atunci, Dimitrie Leonida. ntre 1934 i 1936 se cristalizeaz i opinia realizarii unor linii de transport n comun subteran cu trenuri sau tramvaie electrice.

Ceuescu a fost extrem de fascinat de prima cltorie cu metroulFoto: Fototeca online a comunismului romnescCel de-al doilea rzboi mondial zdrnicete ns planurile mree ale inginerilor. Ele sunt reluate, n comunism, de tovarul iubit care reuete s mobilizeze oamenii i s adune toate resursele necesare. n 1975, ncepe s ne construiasc metroul, care, astzi, nu arat foarte diferit fa de cum ni l-a lsat Ceauescu. Scopul acestul mijloc de transport era s transporte oamenii din cartierele-dormitor la fabrici.Muncitorii de la metru nici nu tiau ce construiescn anul n care au nceput primele spturi, salahorii nu tiau ce nseamn metrul la care lucrau. Gheorghe Moroanu, unul dintre muncitori, povestete n cartea Metroul fr Ceauescu un episod haios din primele zile de via ale antierului. Bucureti 1975, undeva pe Splai, n apropiere de Cotroceni. Un ran venit din Moldova sprgea strada pentru un viitor antier. Un biat de Bucureti l ntreab: Bi, nea Ioane, ce faci dumneata acolo?, Scot chetrele astea, nu vezi?, Las chetrele, spune-mi ce lucrare se execut, ce va fi n final?, Metru!, Bine, i ce e la metrou?, Metru, dracu tie!, conchide nea Ion.

1977 - lucrri pe antierul de construcie a Metroului Bucureti, n zona staei EroilorFoto: Armand Rosenthal Agerpres

Burghejii din Drumul Taberei nu merit metrouDictatorul a semnat actul prin care a luat natere metroul, dup ce s-a ntors de la un simpozion internaional. Acolo aflase c tendinele demografice n cretere demonstrau c orice ora cu peste un milion de locuitori, cum era i cazul Bucuretiului, avea nevoie urgent de metrou. Chiar dac s-au fcut numeroase studii de trafic, tovarul a construit metroul tot dup propriile capricii.Proiectul iniial prevedea dou mari linii care s lege nordul cu sudul i estul cu vestul oraului, iar un inel circular de tunele s lege cele patru capete ale magistralelor. Lucrrile s-au realizat ns dup pofta dictatorului, cu segmente de legtur lips ntre magistrale.Iniial, metroul trebuia s fie construit din Drumul Taberei pn n Balta Alb. ns Ceauescu l-a dispreuit pe Gheorghiu Dej i a mutat metroul, din creion, n Militari. Dictatorul zicea c n cartierul Drumul Taberei locuiau burghejii, pentru c fusese ridicat pe vremea lui Dej. Nu a inut cont de faptul c, la acea vreme, Drumul Taberei era cel mai aglomerat cartier din Bucureti. Nici de faptul c Militari nici mcar nu era construit la vremea aceea.

Ceauescu, ntr-una dintre vizitele lui la metrouFoto: comunismulinromania.roStaia de la Roman, construit n secretPeronul foarte ngust, curbele de la intrare i pilonii lai fac ca staia din Piaa Roman s fie unic n Bucureti. Elena Ceauescu este cea vinovat de aspectul pe care l are acum staia. Sotia dictatorului a scos-o de pe harta proiectanilor, n 1985, motivnd c trebuie rrite, sunt prea multe. Marea problema a Elenei Ceauescu era c att clasa muncitoare, ct i tineretul au nceput s se ngrae i aveau nevoie s faca mai mult micare, i amintesc cei care au lucrat la construcia metroului.

Foto: Mircea PunConstructorii au fcut totui, n secret, staia de la Roman, dar i-au zidit, pur i simplu, intrarea. Ulterior, cuplul Ceauescu i-a dat seama de necesitatea acestei staii i au dat ordin s fie pus la loc. Muncitorii au spart zidul pentru a face culoare de acces. Nu s-a putut sparge tot zidul, din cauza riscului pe care l presupunea o demolare de asemenea proporii.Atunci cnd au nceput lucrrile pe tronsonul Berceni-Pipera, prin 86, oamenii care lucrau oficial la bucata de tronson Piaa Universitii-Piaa Victoriei au pregtit terenul n zona Roman, fr a scpa vreo vorb.

Foto: AgerpresAstfel, ntr-un timp record de trei luni, constructorii au fcut nite galerii n spatele zidurilor groase pe care le vedem astzi, cu gndul de a fi tranformate n peroane, aa cum s-a i ntmplat. De aceea, cnd privim acum staia de metrou vedem c aceasta are forma unei arcade, pentru c pe-aici, pn s-a aprobat de sus construcia staiei, metroul a circulat fr oprire, circa un an, ntre Universitate i Piaa Victoriei.Scarile rulante i-au dat batai de cap dictatoruluiConstructorii i amintesc de un episod amuzant n urma unei ntlniri cu Ceauescu, cruia i se solicitase acordul de a cumpra escalatoare. Doar c tovarsul, din neatenie sau necunotin de cauz, a neles altceva i a strigat n gura mare: Ce ne trebuie nou excavatoare aici?. Nu tia c escalatoare sunt de fapt scrile rulante. Apoi i-a fost explicat i a refuzat achiziionarea lor, motivand tot faptul c bucuretenii sunt prea grai i le trebuie mai multa micare.De ce scrie metroul la Gara de nordTemutele vizite ale dictatorului stabileau nite termene limit foarte dificil de atins. Fr s se priceap, Ceauescu arta cu degetul ce ar vrea s schimbe, chiar dac, de cele mai multe ori, erau nite aberaii.

Foto: comunismulinromania.roConstructorii i amintesc cum un astfel de capriciu a pus bee-n roate soluiei de evacuare a staiei de la Gara de Nord.De regul i plcea s inoveze. S participe cu idei. La Casa poporului era cel mai evident. Nu e frumos ce ai fcut aici. Dai jos! Nu pricepeai ce voia, fceai din nou, iar nu-i plcea. i pn la urm ajungeam la o soluie care era de fapt prima. Era dorina lui de a se bga n seam. La metrou a fost una celebr. n zona Grii de Nord noi trebuia s ieim cu staia pe strada Buzeti. Fcusem galeria prin faa hotelului Nord (Ibis acum) pn aproape de strada Buzeti. Din asta ieea o galerie care tia curba de pe Calea Griviei col cu Buzeti. i ieeam pe acolo. La prezentare Ceauescu a izbucnit: ce facei m, vrei s drmai tot Bucuretiul?! i a cerut ieirea din Gara de Nord pe strada Polizu. A forat curba. E o raz mic acolo, dac auzii c scre cnd intr metroul n Gara de Nord a tii c de la curba aceasta forat e. O soluie chinuit. O munc titanic fcut acolo. Aici era marea problem ntotdeauna, te rugai s nu schimbe soluiile. Ct lupt era s-l faci s zic c e bine, ca s nu te fac s-o iei de la nceput, au povestit inginerii.

Ceaueasca la inaugurare: Sc c nu merge!Vizitele Elenei Ceauescu n-au fost prea dese la metrou. Proiectul ei de suflet a fost Casa Poporului, unde mergea de dou ori pe sptmn. n 1979 a fost inaugurat primul tronson de la Semntoarea la Izvor. Tovarii au venit n vizit, s-au urcat toi n vagon, iar Ceauescu a zis: S porneasc! Tovara a simit nevoia s-i dea cu prerea: dac o porni!. O s porneasc!, a asigurat-o Ceauescu, mpciuitor. Prima ncercare a fost, ns, fr noroc. Metroul nu a pornit. Ceaueasca s-a ntors spre tovar i i-a fcut cu pumnii: Sc c nu merge! Mecanicul a mai ncercat o dat i a pornit. Atunci Ceauescu s-a ntors spre ea i i-a fcut la fel: Sc c-a mers!, au mrturisit constructorii.

Foto: historia.roS-a construit n ritm recordUn lucru de care suntem siguri i cu care ne mndrim este c metroul bucuretean a fost construit cu fore i resurse romneti. Se pot numra pe degete rile care reuiser acest lucru: Germania, Frana, Marea Britanie, SUA, Rusia, China i noi. Efortul a fost unul colosal pentru acea vreme i chiar ritmul de naintare de aproape cinci kilometri pe an ne poziiona pe primele poziii.