Structuri patrimoniale de activ şi pasiv

Post on 31-Oct-2014

1.037 views 61 download

Tags:

description

Structuri patrimoniale de activ şi pasiv

Transcript of Structuri patrimoniale de activ şi pasiv

Diaconu Elena Mirabela

Structuri patrimoniale de activ şi pasiv

Patrimoniul reprezintă totalitatea bunuriloraparţinând unei persoane fizice sau juridice,dobândite în cadrul relaţiilor de drepturi şiobligaţii.

Patrimoniul

Prezentareastructurilorpatrimoniale de activ şi de pasiv

Activul se compune din mijloacele economice ale întreprinderii, respectiv din bunurile economice privite prin prisma utilităţii şi funcţionalităţii lor.

ACTIVUL

I. Active imobilizate;

II. Activele circulante;

III. Cheltuieli in avans;

Activele se clasifica in :

I. Active imobilizate se caracterizeaza prin faptul ca perioada de utilizare si cea de lichiditate depaseste un an, precum si prin participarea la mai multe circuite economice.

I. Activele imobilizate se clasifica in:

1.Imobilizari necorporale

2.Imobilizari corporale

3.Imobilizari financiare

II. Activele circulante cuprind valorile economice de exploatare si de trezorerie ce se caracterizeaza prin durata de lichiditate sub un an si prin schimbarea formei materiale si utilitatii lor in cadrul fiecarui ciclu economic al patrimoniului.

Activele circulante se clasifica in:

1. Stocuri;

2.Creante;

3. Investitii pe termen scurt;

4. Casa si conturile la banci;

III. Cheltuieli in avans ca cuprinde sumele ce se platesc sau urmeaza a fi platite cu anticipatie, dar care se refera la perioadele financiare urmatoare.

Pasivul se compune din sursele întreprinderii,reflectând modul de finanţare a activului şigradul de exigibilitate a surselor de finanţare.

PASIVUL

I. Datoriile sau finantare straina;II. Provizioane;III. Venituri in avans;IV. Capitalurile proprii;

Pasivul se imparte in:

I. Datoriile sau finantare straina a bunurilor economice se refera la sursele de finantare asigurate de catre terti, persoane fizice sau juridice.

II. Provizioanele reprezinta in esenta datorii a caror scadenta sau marime este nesigura.

Incertitudinea in ceea ce priveste scadenta si marimea constituie de altfel elementul de delimitare dintre datoriile propriu-zise si provizioane.

III. Veniturile in avans se impart in:

1. Subventii pentru investitii;2. Veniturile inregistrate in avans.

IV. Capitalurile proprii sau finantarea proprie a activului patrimonial, care sunt denumite si pasivul intern al intreprinderii. Ele reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor persoanei juridice in al carei capital social detin actiuni sau parti sociale dupa caz.

Capitalurile proprii se clasifica in:1. Capitalul social;2. Prime legate de capital;3. Rezerve din reevaluare;4. Rezerve;5. Rezultatul reportat;6. Rezultatul exercitiului.

1. Ce intelegeti prin notiunile de activ si pasiv?2. Cum se clasifica activele? Dar pasivele?3. Cate tipuri de active exista si care sunt

acestea?4. In cate categori se impart elementele de

pasiv si care sunt acestea?

Intrebari recapitulative

1. Clienti2. Furnizori3. Capital social4. Rezerve5. Terenuri si constructii6. Imprumuturi acordate pe termen lung7. Rezerve din reevaluare8. Credite bancare pe termen lung9. Materii prime10. Imprumuturi din emisiuni de obligatiuni

Tema pentru acasaIncadrati fiecare element de mai jos in una din categoriile: ACTIV sau PASIV