Sonerie Electronica

Post on 13-Aug-2015

15 views 0 download

description

Sonerie

Transcript of Sonerie Electronica

Aceasta sonerie electronica este compusa dintr-un etaj oscilator si un etaj amplificator. in locul sunetului dat de clopotel emite prin difuzor un “tril” placut, destul de puternic pentru a putea fi auzit din orice incapere din apartament.

Etajul oscilator este echipat Cu tranzistorul ti de tipul AC-180 (EFT 323), ce oscileaza pe o frecventa dictata de infasurarea primara a transformatorului Tr 1 de valoarea celor doi condensatori de 50 Nf si de pozitia cursorului potentiometrului semireglabil de 1 Kohmi (montind in baza tranzistorului ti un condensator electro¬litic de 50 uF se obtine o modulatie de frecventa foarte joasa a oscilatiilor produse de oscilator si in difuzor se obtine efectul de tril asemanator celui al privighetorii).Transformatorul de iesire Tr 1 este de tipul celor de la recep¬toarele tranzistorizate cu etaj final in contra timp cu raport de impedante orientativ 500 ; 8 ohmi.

In functie de Tr 1 se poate tatona rezistenta notata cu asterilsc de pe priza mediana, astfel ca sunetul obtinut sa fie mai placut (cursorul! potentiometrului de 1 Kohm sa fie dat la jumatate). Daca nu se obtine in acest fel o claritate corespunzatoare a sune-tului, se ppate actiona asupra rezistentei de 680 Ohmi, insa aceasta atrage dupa sine modificarea corespunzatoare a rezistentei de 300 Ohmi de pe baza tranzistorului.Reglajul oscilatorului se face cu etajul amplificator si difuzorul conectat la tensiunea la care este alimentata soneria.

Etajul amplificator, avind tranzistorul T2 de tipul AC 180 (EFT 323) nu pune probleme deosebite de reglaj. Eventual, se va tatona rezistenta de polarizare , a tranzistorului T 2 pentru a obtine amplificare maxima.

Difuzorul folosit este de tip minuatura de 8 ohmi.Piesele se fixeaza pe o placuta de circuit imprimat, care se introduce intr-o cutie de plastic, scotindu-se pe capac borne de alimentare de la retea.Cutiuta impreuna cu difuzorul si transformatorul se fixeaza deasupra usii de la intrarea in apartament.

Pentru a obtine un efect sonor deosebit, se poate scurtcircuita condensatorul de 10 uF de 1a iesirea transformatorului Tr 1 sau se poate folosi un potentiometru de 100 Kohmi in locul rezistentei cu asterisc de la amplificatorul echipat cu tranzistorul T2.Pentru o amplificare mai mare pentru cei care au posibilitati mai multe, pot cupla sau construi un amplificator ca in fig. 2. Aceste amplificatoare se gasesc la receptoarele S651T etc.