RESURSE DE FORMARE PROFESIONALA AFLATE LA DISPOZITIA RETELEI – sustenabilitatea programului

Post on 09-Jan-2016

29 views 2 download

description

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 . “Investeşte în oameni!”. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of RESURSE DE FORMARE PROFESIONALA AFLATE LA DISPOZITIA RETELEI – sustenabilitatea programului

Program de dezvoltare a resurselor umane din cadrul entitatilor Retelei Nationale pentru Inovare si Transfer Tehnologic (ReNITT) in domeniul, managementului in vederea

eficientizarii procesului de transfer tehnologic.

POSDRU / 81 / 3.2 / S / 48531

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. “Investeşte în oameni!”

RESURSE DE FORMARE PROFESIONALA AFLATE LA DISPOZITIA RETELEI – sustenabilitatea programului

Dr.Ing.Sorin Mircea AXINTE – secretar general ARoTT

I.Premise Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului a fost crearea unui

Centru Virtual de Instruire la Distanţă în domeniul TTI pentru reteaua ReNITT, care să utilizeze metode moderne de formare profesională. În acest scop a fost dezvoltată platforma elearning :

(e-CVTITT) - http://elearning.roinno.ro/ Centru electronic pentru Formare Profesională Continuă în domeniul Inovării şi Transferului Tehnologic .

II.Scop Centrul Virtual de Instruire la Distanţă în domeniul TTI, reprezintă

unul dintre pilonii de sustenabilitate ai proiectului, prin transferarea cursurilor din formatul clasic (in clasa) in format e-learning.

III. De ce e-learning ? 1. Utilizarea TIC este până acum atât de strâns interconectată cu

procesul educaţional încât este dificil să ne imaginăm un sistem educaţional modern fără aceasta.

2. E-learning, definită ca fiind utilizarea tehnologiei informaţiei şi

comunicaţiilor (TIC) pentru susţinerea procesului educaţional, este considerat la ora actuală cel mai rapid segment de creştere pentru educaţia adulţilor (Global Perspectives on E-learning, Rhetoric and Reality – Alison A. Carr – Chellman, 2005, Sage Publications).

3. TIC permite deschiderea unor oportunităţi educaţionale efective, imense pentru adulţi.

IV. E-learningul –rezultat al intersectiei mai multor domenii

V. Funcţiile platformei e-learning:Livrarea de conţinut• dezvoltă arhive care pot să conţină o diversitate de resurse (ex.: prezentări în Powerpoint, documente Word/pdf, fişiere Excel/Access, link-uri la programe de instruire interactive şi alte resurse externe); • asigură evaluarea prin examene on-line; • asigură acces la e-mail.

Comunicare• Instrumente (sincrone și asincrone) de susţinere a discuţiilor precum: forumuri, chat-uri, seminarii web/ videoconferințe;

Managementul procesului educaţional• instrumente de management care permit lectorilor/administratorilor urmărirea accesului cursantului, înregistrarea notelor obţinute la teme/teste, gestionarea grupurilor şi evaluarea cursurilor.

VI. Continut Platforma eLearning e-CVTITT oferă o interfaţă intuitivă şi

prietenoasă cu utilizatorul, permiţând accesul şi navigarea facilă în aplicatie.

Aplicaţia este constituită din următoarele module:– Înscrieri la cursuri– Comunicaţii în sistem– Biblioteca virtuală– Help Online– Modul de căutare– Secţiunea de rapoarte statistice– Administrarea platformei

• Aplicaţia permite conectarea utilizatorilor în platformă, pe bază de nume şi parolă. Permite cursanţilor, după conectare, să parcurgă activitatea de învăţare (curs, prezentare video sau testare) la care s-au înscris prin navigare controlată prin aplicaţie.

• Platforma eLearning e-CVTITT are mai multe grupuri de utilizatori, cu drepturi de acces specifice: Cursanţi, Lectori, Secretariat online.

• Platforma eLearning e-CVTITT are în componenţă următoarele module de comunicare:

– forum de discuţii;– chat, fie în cadrul discuţiilor libere, fie în timpul unei sesiuni video (cursanţii pot

apela prin chat lectorul);– sesiuni video;– newsletter, informaţii trimise din aplicaţie direct către adresele de email ale

cursanţilor;– liste de email;– anunţuri online, vizibile direct din interfaţa aplicaţie eLearning;– formulare de feedback/ sondaje de opinie .

VII. Desfășurarea unui curs în sistem e-learning - e-CVTITT

1. Cursul este impartit pe module. La sfarsitul fiecarui modul se da un examen grila. In functie de nota obtinuta se trece la urmatorul modul; 2. Fiecare modul include un anumit numar de lectii. O lectie inseamna o parcurgere a unei parti de materie la o intrare pe calculator (cca 45 minute); 3. Fiecare lectie se termina cu o tema care poate dura sa spunem cca 30 minute (maxim). Tema este obligatorie pentru ca altfel nu se poate trece la urmatoarea lectie. 4. 1 lectie=o parcurgere a materiei la o deschidere a calculatorului. Cursantul intra pentru a studia de doua/trei ori pe saptamana pe calculator timp de un anumit număr de săptămâni. Astfel cursantul poate parcurge 2-3 lecţii pe săptămână. Această abordare poate fi intensificată în funcţie de curs.

5. Cursantii pot folosi Forumul din platforma de e-learning - e-CVTITT pentru intrebari catre lector, iar lectorul va intra de 2-3 ori pe saptamana sa raspunda la aceste intrebari.

6. Vor fi realizate 2-3 seminarii on-line (web-inar) pe modul (ex. 1 seminar la doua saptamani). Temele seminariilor on-line sunt fixate de lector in doua moduri:- pe baza intrebarilor de pe Forum- in baza cursului (dupa bunul plac)

7. Examenul se poate organiza online sau in clasa.

VIII. Utilizare• În platformă au fost încărcate cursurile abordate prin proiect, cursuri care vor fi

disponibile după încheierea proiectului, respectiv după ianuarie 2014:

– Masnagementul Inovarii;– Broker de tehnologii;– Managementul de proiect;– Managementul sistemelor de asigurare a calitatii;– Managementul de vanzari si marketing. Managementul strategic;– Comunicare si relatii publice;

În luna iulie 2013 a avut loc un curs de pregătire a viitorilor formatori în

utilizarea aplicaţiei e-Learning : e-CVTITT la care au participat 16

persoane.

VĂ AŞTEPTĂM ÎN CONTINUARE

LA CURSURI

PREGATIREA PROFESIONALA CONTINUA ESTE O NECESITATE PENTRU CEI CARE LUCREAZA IN TTI