Relatiile Moldo Ruse

Post on 15-Nov-2015

3 views 0 download

description

politica externa a RM

Transcript of Relatiile Moldo Ruse

Relatiile moldo-ruseRelaiile dintre Republica Moldova i Rusia reprezint relaiile externe bilaterale dintre Republica Moldova i Federaia Rus, dou state est-europene, post-comuniste, care au fcut parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Relaiile bilaterale oficiale din cele dou ri au nceput n 1991, odat cu destrmarea Uniunii Sovietice, cnd Republica Moldova i-a declarat independena fa de Uniunea Sovietic, iar Rusia a rmas de jure n postura de motenitoare a Uniunii Sovietice.

Relaiile dintre Moldova i Rusia au nceput ntr-o manier tensionat de faptul c Transnistria, o regiune separatist din Moldova independent, a fost i este susinut de ctre Rusia. Analitii susin c Transnistria este o creaie rus cu scopul de a evita unirea Republicii Moldova cu Romnia n anii 1990.

De asemenea, s-a remarcat faptul c Rusia dorete meninerea Moldovei n sfera sa de influen, indiferent de preferinele Chiinului.[1][2]

n martie 2006, n timpul guvernrii cumoniste n Moldova, Rusia a instituit un embargou asupra vinurilor din Republica Moldova. Dei acesta oficial nu a fost niciodat ridicat, treptat, unele companii redobndeau dreptul de a exporta produse viti-vinicole n Rusia.

n septembrie 2013, Rusia a reintrodus embargoul total asupra vinurilor din Republica Moldova, care continu pn n prezent. De asemenea, ncepnd cu toamna lui 2013, mii de muncitori moldoveni au fost deportai de ctre Serviciul Federal de Migraie din Rusia,[3] doar n primele cteva sptmni din septembrie fiind deportai circa 3.500 de ceteni ai Republicii Moldova.[4]ncepnd cu 21 iulie 2014, Rusia a interzis toate livrrile de fructe din Republica Moldova. Potrivit ageniei Rosselhoznadzor, decizia se bazeaz pe numeroase cazuri de nclcri n livrarea produselor.[5] La doar cteva zile, Rusia a mai interzis importurile de conserve de fructe i legume,[6][7] dar i cele carne procesat din Republica Moldova.[8] Oficialii de la Chiinu au calificat aciunile Moscovei drept o decizie politic,[9] i este considerat de un rspuns-rzbunare politic fa de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova i Uniunea European.[10][11]Ca urmare a acestei serii de embargouri, n Republica Moldova se ia n calcul solicitarea ctre OMC a unei sanciuni mpotriva Rusiei.[12]n data de 31 iulie, Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat o dispoziie prin care Rusia a introdus taxe vamale la importul a 20 de categorii de mrfuri din Moldova, fcnd doar dou excepii.[13][14] Dispoziia a intrat n vigoare de la 1 septembrie.[15][16]

Din 27 octombrie 2014, Rusia a extins interdiciile i a impus un embargo total pe importul de carne din Republica Moldova.