Relatia Lui Robert

Post on 05-Dec-2014

511 views 0 download

description

Relatia lui Robert fizica

Transcript of Relatia Lui Robert

Elevi: Bulgaru Anda , Cocoi Cezara , Ionescu Silvia , Purice Laura , Turcanu Cristiana-

MihaelaProfesor indrumator: Sandulescu Valentina

Cp = Cv+R

Cuprins

Julius Robert von Mayer

Relatia Robert Mayer

Julius Robert von Mayer

Julius Robert Mayer (n. 25 noiembrie 1814 — d. 20 martie1878) a fost un naturalist si medic german. Aportul sau in domeniul fizicii Observatiile sale asupra culorii sangelui marinarilor,

diferita in regiunile tropicale si in cele nordice, i-au sugerat ideea despre existenta unei legaturi intre caldura si lucrul mecanic. A efectuat cercetarile corespunzatoare in domeniul fizicii. A determinat echivalentul mecanic al caldurii – relatia dintre unitatile de masura ale lucrului si caldurii, care in acele timpuri erau diferite. A stabilit relatia dintre caldurilor molare ale gazelor la presiune şi la volum constant (relatia lui Mayer). R. Mayer a formulat legea conservarii ai transformarii energiei.

Care este relatia dintre caldura molara la presiune constanta si cea la volum constant, pentru gazul ideal?

Diferenta dintre cele doua calduri molare ale gazului ideal este:

Asadar, Acest rezultat important este numit relatia

Robert Mayer, în onoarea germanului Robert von Mayer. Acesta a fost primul care, în 1842, a formulat o lege generala de conservare a energiei si a obtinut un prim rezultat de echivalare între lucrul mecanic si cantitatea de caldura.

Într−un proces izobar, cantitatea de caldura necesara pentru a obtine aceeasi crestere de temperatura este mai mare decât într−un proces izocor (Cp>CV), deoarece, într−un proces de destindere izobara gazul efectueaza lucru mecanic. Astfel, doar o parte din energia primita sub forma de caldura conduce la creşterea energiei interne a gazului, cealalta parte fiind transferata mediului sub forma de lucru mecanic.

Plecand de la principiul intai al termodinamicii :

dQ = dU + pdV = dH – Vdp     (3) rezulta: Cv = dU/dT iar Cp = dH/dT     (4) precum si relatia dintre ele: Cp = dH/dT = d(U+pV)/dT =

dU/dT+d(RT)/dT= Cv+R     (5) relatia lui Robert Mayer. In relatiile de

mai sus U reprezinta energia interna, H entalpia, iar R constanta generala a gazelor perfecte.