Raport Pt Colegiu 1

Post on 18-Dec-2015

215 views 0 download

Transcript of Raport Pt Colegiu 1

RAPORT DE ACTIVITATEConsiliere vocaional*

1. Prezentarea modului in care au fost selectai beneficiarii consilierii

Tnrul B. B n varst de 18 ani beneficiaz de o msur de protectie special- respectiv plasament la asistent maternal profesionist din anul 2007. El este monitorizat de ctre Serviciul de Protectie de Tip Familial Brlad, responsabil de caz fiind asistentul social Mereu Monica i psihologul Bogdan Vasile Dncescu.

B.B. este elev in clasa a IX-a la Grupul colar Industrial Al. I. Cuza Brlad secia croitorie. Decizia de a urma aceast secia nu i-a aparinut, drept pentru care n prezent B.B. dei are rezultate mulumitoare la coal, este foarte nemulumit de ceea ce face spunnd de nenumrate ori att psihologului ct i asistentului social c ceea ce face el este o meserie pentru femei, el dorindu-i foarte mult s lucreze n construcii.

Aadar am considerat c exist o discrepan clar ntre ceea ce face n prezent B.B. i ceea ce i-ar dori el s fac.

2. Numele tinerilor care au beneficiat de consiliere

B.B.

3. Descrierea situaiei iniiale( probleme identificate)Pentru c de profesie sunt psiholog am s profit de aceast rubric pentru a face o scurt descriere a cazului(o scurt anamnez) n primul rnd pentru o mai bun nelegere a situaiei i n al doilea rnd pentru a putea reparcurge toi paii pe care i-am fcut n momentele n care am lucrat la acest caz.

B.B. este nscut la data de 10 octombrie 1991 n municipiul Braov. B.B. este al doilea copil al familiei B(Petre i Margareta), aadar el mai are un frate mai mare cu doi ani M(care n prezent se pare c locuiete cu mama sa la domiciliul acesteia din Murgeni). Dup naterea lui B. mama acestuia se pare c rmne fra loc de munc, i

* Acest raport a fost ntocmit n urma participrii mele n perioada 25 februarie- 1 martie 2009 la Cursul de formare profesional organizat la Sinaia de ctre Federaia UNOPA i CENTRAS Tehnici i metode de consiliere, orientare colar- profesional a tinerilor seropozitivi, n cadrul proiectului Consiliere psihosocial, integrare colar i profesional a tinerilor seropozitivi n Romnia, si prezentat ulterior organizatorilor mai sus amintii n vederea continurii colaborrii pe acest proiect. mai mult se desparte de soul su. Rmas far nici un sprijin Margareta B. se ntoarce n locurile natale- comuna Blgeti, judeul Vaslui. Bunicii materni i iau responsabilitatea s creasc doar pe unul din cei doi frati, respectiv pe B.M. fratele mai mare a lui B. Neavnd posibilitatea s-l creasc i s-l ngrijeasc, mama lui B(Margareta B) ia decizia sa-l interneze pe acesta la Leagnul de copii nr.1 din Flciu. Aadar conform hotrrii nr. 30/1992 copilul B.B. este internat la Leagnul de copii nr. 1 din Flciu deoarece prezint diagnosticul de -rahitism-, iar mama nu are posibilitate s-l ngrijeasc , apoi conform hotrrii nr. 49/1996 a fost transferat la Casa de copii nr.1 Brlad. Din punct de vedere intelectual copilul este normal dezvoltat, este sociabil, calm. Dup ce i d copilul n grija statului mama lui B. Margareta pleac n Bucureti. In dosar s-a gsit un raport al Casei de copii nr. 1 Brlad datnd din anul 2002 unde n final se consemna faptul c de la internarea sa n 1996 copilul nu a fost vizitat niciodat de prini sau de rude. n tot acest timp B.B este depistat seropozitiv, iar n anul 2003 el este ncadrat n grad de handicap grav- datorit diagnosticului su.

Tot n anul 2003 B.B. este transferat la Centrul de Plasament Elena Farago din Brlad.

Primele 8 clase le face la Scoala cu clasele I- VIII cpitan Grigore Ignat din Brlad, ntr-o clas special constituit pentru copii seropozitivi din ora cu aceeai vrst ca i B. Clasa este amenajat n cadrul Centrului de Plasament Elena Farago din Barlad, loc n care profesorii de la Scoala 7 veneau zilnic pentru a-i ine orele cu aceast clas special . Iniial se hotrse ca aceast clasa s-i desfoare activitatea chiar n incinta colii (aa cum ar fi fost normal), ns direciunea colii s-a lovit de protestul foarte dur al prinilor celorlali copii din coal, ajungndu-se pn la ameninri cu retragerea tuturor celorlali copii din scoala. Pus n faa acestei situaii conducerea colii la presiunea unor fundaii din ora ce se ocupau promovarea i respectarea drepturilor tinerilor seropozitivi a luat decizia mai sus precizat.

n anul 2007 B.B este plasat( conform voinei acestuia) la un asistent maternal din Barlad. Tot n acest an B.B. promoveaz examenul de capacitate, i este nscris la sugestia altor persoane, i cam fr voia lui la Grupul colar Industrial Al. I. Cuza Brlad secia croitorie- aa cum am amintit mai sus el ar fi preferat ceva legat de construcii. Aici trebuie menionat faptul c B.B nu mai este inclus ntr-o clas special, el este integrat ntr-o clas normal cu ceilali copii care au optat pentru aceeai secie(se pare c n clas sunt mai multe fete dect biei- de unde probabil i ideea lui B.B c el ar avea o meserie de fete)

Aa cum se poate observa foarte uor n acest caz B.B. este un tnr cu o copilrie nu tocmai fericit. El a fost respins nc de mic, de mai multe ori, transferat de la un centru la altul, neavnd parte de afeciune matern i probabil de afeciune n general. Mai mult dect att el a fost descoperit ca fiind seropozitiv, statut care probabil l-a ndeprtat i mai mult de ceilali i ca i cnd boala n sine cu toate suferinele ei(fizice i psihice) parc nu ar fi fost de ajuns, ntr-un fel sau altul B.B a fost stigmatizat de societate din cauza necazului su. Din aceast cauz probabil B.B. nu are din pcate dect civa prieteni, i ei la rndul lor seropozitivi, cunotiine vechi de ale lui B.B. de pe vremea cnd tria la Casa de copii, colegi de suferin cu el, respini i ei ca i B.B la Scoala nr. 7 de ctre prinii celorlali copii din coal. Toate aceste ntmplri i evenimente i-au modelat ntr-un anume fel personalitatea lui B.B., fel care ma face n prezent s m gndesc la faptul B.B. are nevoie cu siguran de consiliere vocaional dar nu numai de att, probabil c n cazul lui trebuie mai mult. Aceast consiliere vocaional ar fi trebuit s vin n cazul lui B.B. mult mai devreme, ns mi se pare important s precizez toate aceste aspecte pentru o mai bun nelegere a faptelor i a situaiei de unde am plecat n momentul n care eu am preluat cazul lui B.B.

4. Scurt prezentare a planului de intervenie( obiective, activiti propuse, rezultate ateptate)

Pentru acest punct al activitii trebuie s v dau cteva detalii legate de relaia dintre mine i B.B. Cred c aceast consiliere vocaional (propus la iniiativa mea) vine foarte bine s continue activitatea pe care am nceput-o cu B.B. acum aproape 2 ani de zile n urm.

Consider n acest moment c aceast consiliere vocaional a nceput acum 1 an i 6 luni cnd B.B s-a prezentat la Cabinetul Psihologic din cadrul Serviciului De Protecie de Tip Familial Brlad pentru evaluarea psihologic anual care i este necesar la Comisie(anual se prezint n faa unei Comisii pentru a i se prelungi hotrrea de ncadrare n grad de handicap)

1 octombrie 2007- Evaluare iniial

Obiectivea)Stabilirea nivelului I.Q.

b) Evaluare primar a celor patru arii de dezvoltare: psiho motric, cognitiv intelectual, afectiv emoional i socio adaptativ.

c) Identificarea posibilelor tulburri la nivelul celor patru arii de dezvoltare amintite mai sus.d) ntocmirea Raportului psihologic ctre Comisie.Nu am s v dau prea multe detalii. Am s descriu succint cteva aspecte care mie mi se par importante. Instrumentele folosite am s le enumr la rubrica urmtoare( Instrumente folosite).

B.B. a intrat sfios n cabinet. Cu privirea n pmnt. Parc ar fi fost vinovat de ceva(aa mi-a lsat impresia). B.B. fusese evaluat psihologic de multe ori, trecuse prin multe cabinete, iar n momentul cnd i-am propus probele de evaluarea le-a acceptat fr nici un fel de comentariu. Le mai fcuse i cu alte ocazii. Dar la mine era pentru prima dat aa ca i le-am dat. Dou aspecte am considerat a fi importante din Evaluarea iniial a) Din punct de vedere cognitiv B.B. avea un I.Q= 100, inteligen bun- aadar dispune de potenial cognitiv suficient

b) n plan afectiv emoional lucrurile nu mai stteau la fel de bine. Aici domina anxietatea, stima de sine sczut, teama de afirmare i de relaionare cu ceilali, nehotrrea, confuzia.

Tot n aceast edina am aflat pentru prima dat de nemulumirea lui B.B. legat de coal, mai precis de sectia unde fusese nscris. Nu a vrut s vorbeasc foarte mult despre asta. I-am sugerat lui B.B s vin la cabinet s dicutm despre acest aspect dar m-a refuzat politicos.

23 octombrie 2008- Evaluare continu

Obiective

a) Evaluarea strii psihice prezente a lui B.B.

b) Evaluarea disponibilitii de a ncepe un program de consiliere

c) Identificarea naturii problemelor sesizate n Evaluarea iniial, sau dac acestea s-au transformat, au evoluat, au stagnat, au regresat..

d) Strnirea curiozitii i interesului pentru a ncepe un program structurat de consiliere.

B.B. s-a prezentat la cabinet( a venit singur- fr asistentul maternal) pentru evaluarea psihologic anual necesar la Comisie. Avnd n acel moment aproape 18 ani m-am decis s-i aplic dou probe pe care el nu le mai vzuse niciodat + interviu semi structurat pentru a intra mai n miezul problemei(mi-am dat seama c testarea devenise pentru el ceva de rutin, se plictisea, stia probele pe de rost, si m-am gndit c n acest fel nu o s aflu niciodat cu adevrat ceea ce gndete, i mai ales s gsim o soluie cu privire la problema lui- secia croitorie). mi rspundea scurt, lacunar, uneori ntrebrile mele deschise l blocau (nu ii gsea cuvinte potrivite s rspund- dei are un vocabular bine dezvoltat). Nu am insistat prea mult am continuat cu cele dou probe(pe care am s le enumr la rubrica Instrumente folosite. Rezultatele la cele dou probe urmau s m ajute pentru stabilirea obiectivelor pentru urmtoarea edin( am sperat s-l conving sa vin de bun voie), dar i pentru ndeplinirea obiectivului d). Nu m- a mai interesat de raportul pentru Comisie. L-am facut sa fie fcut, deja ncercam s m concentrez pe problemele lui B.B.

16 martie 2009- Consiliere vocaional; edina 1

nainte de aceast edin m-am interesat, de situaia lui B. B. Mai precis am sunat asistentul maternal ce l are n ngrijire i am ntrebat dac B.B mai are nemulumirea sa mai veche legat de secia croitorie. Asistentul maternal mi-a confirmat faptul c nu se schimbaser prea multe lucruri de la ultima noastr ntlnire. n acel moment m-am decis i am rugat asistentul maternal s-l anune pe B.B c a dori s treac pe la mine pe la cabinet ntruct a vrea s-i propun s participe la un proiect.

Aadar luni 16 martie ora 10:00 B.B se prezint la cabinet, curios s afle despre ce proiect este vorba.( deoarece nu gsisem nici o modalitate mai bun care s-l determine pe B.B s vin la consiliere pentru a ncerca mpreun s gsim o cale de rezolvare la problema lui, m-am gndit la aceast variant de implicare a lui ntr-un proiect- proiectul B.B.- n felul acesta spernd s-l conving s se implice ntr-o problem ce-l privea personal. La drept vorbind cred c am neles la finalul edinei de unde provine aceast atitudine a lui B.B. de a nu se implica n rezolvarea propriei situaii- voi spune cteva cuvinte despre acest aspect la rubrica Concluzii.) Pentru cteva zile l-am fcut mcar curios, i aceast curiozitate l-a determinat sa vin luni la ora 10 fix la cabinet. Aadar pentru aceast edin mi propusesem urmtoarele obiective:

a) informare cu privire la detaliile proiectului i obinerea acceptului de coparticipare din partea lui B.B.

b) stabilirea obiectivelor pentru edinele viitoare dar i a rezultatelor finale ateptate(mai precis unde vrem s ajungem).

c) nelegerea relaiei dintre calitile i aptitudinile personale i locurile de munc n diferite domenii de activitate.

d) o mai bun cunoatere dar mai ales o mai bun contientizare a abilitilor i caracteristicilor personale.

Am nceput edina prin a-i explica lui B.B. faptul c de curnd am fost la un curs unde am fost informat de faptul c probleme similare cu cea a lui i-au gasit ci de rezolvare, aadar propunerea mea pentru el era s ncercm mpreun s gsim i noi o soluie- pn la urm dac alii au putut noi de ce nu am putea mcar s ncercm! Propunerea mea a fost de bun augur mai ales c a venit ntr-un moment favorabil. Se pare c mai muli colegi de clas de-ai lui B.B ar vrea s se transfere de anul viitor fie pe la alte secii, fie pe la alte coli. n acest caz clasa ar urma s se desfiineze, elevii rmai trebuind sa fie redistribuii. De cnd a aflat aceast veste B.B. s-a tot gndit unde s-ar putea transfera, dar nc nu se hotrse, si nici nu avea din pcate planuri prea bine conturate. Deci a acceptat propunerea mea( sesiznd probabil i el importana deciziei pe care va trebui s o ia).

I-am explicat faptul c ar trebui s ne vedem de mai multe ori, si la var mai ales nainte de a face transferul propriu zis. Considernd n continuare secia croitorie- meserie de femei- B.B ar prefera s urmeze cursuri la mecanic sau construcii. Aici am sesizat faptul c B.B contientizeaz destul de puin propriile abiliti i resurse( att fizice ct i mentale), se consider un biat puternic(uoar deformare a imaginii de sine- el fiind un biat foarte firav, slbu), dar i faptul c nu este n msur s ia decizii responsabile. Aadar dei i dorea foarte mult s mearg la aceste secii, el nu a vorbit NICIODAT cu un muncitor pe antier, sau cu un mecanic auto despre ce nseamn cu adevrat aceste meserii, cu toate avantajele i dezavantajele lor. Deci i crease expectaii nerealiste, bazate mai mult pe impresii, i informaii auzite de la alii, nicidecum pe fapte concrete, reale. B.B. se concentra foarte mult pe aspectele negative ale seciei croitorie( se neap mereu cu acul .a. ), n acelai timp neavnd nici mcar o imagine clar despre ceea ce afirm el c i dorete. Aici am sesizat c exist pericolul ca ajuns la aceste secii s devin i mai nemulumit pentru c ceea ce afirm el c i dorete s fac presupune mult efort fizic, lucru n condiii grele, iar starea sa fizic nu permite acest lucru.

Pentru o mai bun conturare a propriilor abiliti i resurse, m-am decis s s-i propun un exerciiu tehnica de contientizare- Eu sunt...... Apoi am luat fiecare afirmaie n parte i am discutat-o. n acest exerciiu s-a conturat i mai clar imaginea uor nerealist pe care o are B.B cu privire la unele aspecte ce in de propria persoan.

Pentru urmtoarea edin i-am propus lui B.B. o tem, care dac va fi rezolvat va fi ca o priz de realitate pentru B.B. I-am propus ca prin cunosiinele sale personale, prin ajutorul asistentului maternal etc. s ia legtura cu un mucitor pe antier, i cu un mecanic auto, s discute cu acestia despre specificul meseriilor lor, i s-i noteze pe o foaie aspectele pe care el le consider importante, urmnd ca aceste aspecte s le supunem mpreun analizei la viitoarea noastr ntlnire.

Prin aceast tema mi-am propus s-i dezvolt lui B.B. cteva abiliti dintre care amintesc:

dezvoltarea capacitii lui B.B. de a se informa, dar mai ales nelegerea faptului c deciziile trebuiesc luate pe baza unor informaii ct mai concrete i reale.

prin aceast activitate B.B. ar putea simi din plin faptul c este implicat i mai ales responsabil de decizia pe care o va lua.

stimularea curiozitii, interesului i motivaiei de a fi informat corect, de a lua informaia direct de la sursa.

creterea capacitii decizionale prin luarea n calcul a unor aspecte ct mai diverse ale realitii.

Concluzii- edina 1

La finalul edinei am tras cteva concluzii care m vor ajuta n viitoarele edine s stabilesc obiectivele pe care le doresc ndeplinite. Pe de alt parte veridicitatea acestor concluzii va fi probabil verificat n edinele ce vor urma.

B.B dispune de o slab capacitate decizional, de un realism destul de restrns pentru vrsta sa.

cred c am nceput s neleg de unde provin aceste dou atribute amintite mai sus. B.B este un tnr ce provine din sistem. Este un tnr ce a petrecut o copilrie n instituii de stat, un copil abandonat de cei care poate se simea apropiat i crescut printre strini, de persoane pltite de autoriti s aib grija lui. A mai fost i boala care l-a fcut s petreac mult timp prin spitale, numeroase tratamente i analize etc. n tot acest timp B.B a nvat probabil un lucru: opinia lui nu conteaz, deciziile sunt luate de fiecare dat de ctre ceilali, de ctre ngrijitori, de ctre aparintori. i cred c a nvat bine aceast lecie. n prezent este suprat pe domnul Dan( persoana de la Fundaia din Barlad care l-a nscris la secia croitorie) ns la vremea respectiv cnd se fceau nscrierile la liceu B.B. nu avea nici atunci o opinie clar conturat, o decizie pe care s o ia n timp util, era la fel de nehotrt i de confuz cum este i acum cnd se pare c urmeaz ca aceasta clas s se desfiineze. Cu siguran nu vreau acum ( la var) s devin domnul Dan nr. 2 i B.B. s se supere pe mine pentru c ncerc s-l influenez, o s rmn n continuare domnul Bogdan i am s ncerc s-l ajut s ia o decizie(poate c e prima dat n viaa lui cnd o s ia o decizie de unul singur). Sunt aproape convins c n momentul n care o s ne apropiem de mult doritul transfer B.B. o s caute o persoan care s ia dezia n locul su, pentru ca mai apoi s gseasc apul ispitor pentru decizia luat, i s fie iar suprat. Mi-am propus s ntrerup acest cerc vicios. M gndesc acum c poate B.B. nici mcar nu tie cum s-i asume responsabilitatea.

pe toate aceste aspecte va trebui probabil s lucrez n edinele viitoare(mai ales c B.B. s-a artat interesat s colaborm n continuare), i s fixez obiectivele i scopurile finale plecnd de aici.

5. Instrumente folosite

1 octombrie 2007- Evaluare iniialMatrici Progresive Standard Raven, Testul Storra(Copacul), Observaia, Convorbirea, CAS- Proba de aptitudini verbale.

23 octombrie 2008- Evaluare continuInterviu semi structurat, Chestionar Personaliti Accentuate, Chestionar ZKPQ- platforma CAS.

16 martie 2009- Consiliere vocaional, edina 1

ntrebri deschise, ncurajarea minim, oferirea informaiilor, reformularea, reformulare clarificare, confruntarea, parafrazarea, exerciiul - Eu sunt....., tem pentru edina urmtoare.

6. Rezultate

La aceast rubric a putea aminti un rezultat pe termen scurt, dar zic eu foarte valoros i anume faptul c am reuit pe moment s-l conving pe B.B. s vin la consiliere, i-am strnit ntr-un fel curiozitatea, manifest o atitudine colaborativ ceea ce m face s cred c pe viitor vom nregistra progrese semnificative. Rezultatele adevrate vor fi cunoscute la var atunci cnd B.B. va trebui sa aleag. i poate nu neaprat atunci ci dup o perioad, cnd el va fi mulumit, nemulumit sau indiferent fa de alegerea fcut.

7. Dificulti ntmpinate Incapacitatea lui B.B. de a lua o decizie l-a tot fcut s amne prezentarea la cabinet pentru consiliere. Pn la urm nceperea acestor edine a venit tot la iniiativa mea. Aici cred c ar putea fi o capcan care probabil dac nu voi ti cum s o gestionez la vremea potrivit, rezultatele vor ntrzia s apar. Acum la nceputul acestor edine B.B. se arat entuziasmat, s-ar putea ca pe viitor ns dac nu-i convine ceva s apar refuzul din partea lui de a mai colabora- Pn la urm nu a fost iniiativa lui de a ncepe aceste edine de consiliere- consider din acest punct de vedere nceputul acestor edinte un pic forat din partea mea, dei am fcut zic eu tot posibilul s nu par aa, am ncercat s-i dau o form ct mai interesant pentru nevoile actuale ale lui B.B. Aadar nceputul l-a trece la rubrica de dificulti.

8. ncadrarea n timp

Cu timpul zic eu ne-am ncadrat n limitele acceptabile. Ca s fac referire strict la Consilierea vocaional- sedina 1 a durat undeva la 1 or i 10 minute. mi propusesem s nu depesc 1 or. Cam acelai timp de lucru mi-l propun i pentru edinele viitoare. Ca s fiu sincer nu stau cu ochii pe ceas. M concentrez mai mult asupra obiectivelor, i a modalitilor n care aceastea sunt ndeplinite.

9. Observaii

Dup cum am amintit i la concluzii rezultatele se vor vedea pe termen lung i mediu. n cazul lui B.B. nu m atept la minuni, ci la schimbri mici, foarte greu sesizabile, dar care odat aprute, trebuiesc valorificate, amplificate n aa manier nct s-i permit lui B.B s fac alegeri n responsabilitate de cauz.

ntocmit,

Psiholog Bogdan Vasile Dncescu

PAGE 1