Radu Jude Despre Filmul Aferim - Interviu Gandul Feb 2015

Post on 18-Dec-2015

217 views 1 download

description

Culture

Transcript of Radu Jude Despre Filmul Aferim - Interviu Gandul Feb 2015

  • Dezvluirea lui Radu Jude despre Aferim!, filmul cu care se duce la Berlinal: Am vzut foarte muli liceeni la casting i cred c mai mult de o treime erau

    analfabei. Este nspimnttor!

    de Adriana Stanca Publicat la: 07.02.2015 17:56 Ultima actualizare: 07.02.2015 17:57

    http://www.gandul.info/cultura/dezvaluirea-lui-radu-jude-despre-aferim-filmul-cu-care-se-duce-

    la-berlinala-am-vazut-foarte-multi-liceeni-la-casting-si-cred-ca-mai-mult-de-o-treime-erau-

    analfabeti-este-inspaimantator-13808337

    Aferim!, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, va avea premiera mondial pe 11 februarie, la Festivalul Internaional de Film de la Berlin, unde, de asemenea, se afl n cursa pentru Ursul de Aur. Dei bucuros c munca sa i a echipei sale de producie a fost recunoscut prin includerea filmului n competiia oficial a Berlinalei, Radu Jude afirm totui c nu are tocmai "o obsesie pentru competiiile acestea i pentru seciunile principale ale festivalurilor": "Mi se pare c accentul cade greit pe chestia aceasta (...). Lucrul care pe mine m intereseaz cel mai mult i pe care mi-a dori s-l vd i la ceilali e interesul pentru film i pentru art cu adevrat. Pentru lucrurile acestea, nu pentru ce tinichea a luat un film sau altul", a explicat el ntr-un interviu acordat ziarului Gndul. Cum i cnd a luat natere subiectul produciei "Aferim!" i care au fost provocrile crora regizorul Radu Jude i productorii au trebuit s le fac fa pentru a realiza aceast producie, aflai n interviul de mai jos.

    ara Romneasc, nceput de secol XIX. Zapciul Costandin este angajat de boierul din zona lui s-l gseasc pe Carfin, un sclav rom fugit din gospodria sa. Acesta este punctul de plecare al filmului Aferim!. Nu este ns dect un pretext, un nucleu n jurul cruia apar ramificaiile unei realiti ncheiate.

    Filmul pe care l-am fcut este despre mentaliti i despre felul n care mentalitile trec de la o persoan la alta - aa, ca o cium, ca o molim, a explicat regizorul Radu Jude ntr-un interviu acordat gndul. Pe lng asta, filmul atinge o serie de alte subiecte, precum sclavia romilor, condiia femeii, relaia dintre prini i copii, educaia, antisemitismul i, pe lng toate acestea, e legat i de ceea ce numim convenional reprezentarea istoriei prin imagine i anume limitele pe care, de fapt, le are o reprezentare de tipul acesta, a adugat el.

    Selectat n competiia oficial a Berlinalei din acest an, Aferim! l readuce pe Radu Jude la Festivalul Internaional de Film din Germania, dup ce n 2009 i n 2012, regizorul i prezenta tot acolo, ns n seciunea Forum, lungmetrajele Cea mai fericit fat din lume i Toat lumea din familia noastr.

    Cea mai recent prezen a unui film romnesc n competiia oficial a renumitului eveniment a fost nregistrat n urm cu doi ani, cnd Poziia copilului, produs de Ada Solomon i regizat de Clin Peter Netzer, a ctigat trofeul Ursul de Aur.

    Totodat, Teodor Corban, actorul principal din Aferim!, a intrat n cursa pentru Ursul de Argint - premiul de interpretare masculin - al Festivalului Internaional de Film de la Berlin 2015, alturi de actorii Christian Bale, James Franco i Wen Jiang.

  • Cea de-a 65-a ediie a Festivalului Internaional de Film de la Berlin se desfoar n perioada 5-15 februarie.

    Cum a luat natere subiectul peliculei Aferim!, care este semnificaia titlului acestei producii cinematografice i care au fost provocrile crora regizorul Radu Jude i productorii au trebuit s le fac fa pentru a duce la bun sfrit acest film, aflai n interviul de mai jos.

    PRINCIPALELE DECLARAII:

    Filmul pe care l-am fcut este despre mentaliti i despre felul n care mentalitile trec de la o persoan la alta - aa, ca o cium, ca o molim (...). Altfel, desigur c pe lng asta, filmul atinge o serie de alte subiecte precum sclavia romilor, condiia femeii, relaia dintre prini i copii, educaia, antisemitismul."

    Iniial am vrut s fac un film despre altceva. M-am documentat despre Revoluia de la Piteti, cea pe care o ridiculizeaz Caragiale n cteva dintre schiele lui, dar nu am reuit s gsesc un unghi de atac care s m satisfac."

    Eu nu am aa o obsesie pentru competiiile acestea i pentru seciunile principale ale festivalurilor. (...) Mi se pare c accentul cade greit pe chestia aceasta vai, la ce festival e? ce premii a luat?, or lucrul care pe mine m intereseaz cel mai mult i pe care mi-a dori s-l vd i la ceilali e interesul pentru film i pentru art cu adevrat. Pentru lucrurile acestea, nu pentru ce tinichea a luat un film sau altul.

    Exist o serie de voci care spun c cineatii romni se gndesc doar la premii i la festivaluri i la strintate i ei suntem neglijai. Este o idioenie chestia asta!

    Asta pentru mine ar fi cel mai important: ca spectatorii, pornind de la filmul acesta, s dezvolte un apetit pentru istorie, pentru cercetarea istoriei, pentru citirea crilor de istorie i pentru gndire asupra felului n care trecutul nc ne influeneaz i, mai ales, pentru a ne asuma un trecut care poate de multe ori e dureros i pe care muli dintre noi l refuz.

    M-am speriat la castingul pentru Aferim! (...). Unul dintre personajele principale din film e un puti de 17 ani i atunci am vzut foarte muli liceeni pentru rolul acesta (...) i cred c mai mult de o treime erau analfabei sau aproape analfabei. Este nspimnttor!

    INTERVIUL PE LARG:

    Despre ce vorbete filmul Aferim!?

    Cred c un film este ntotdeauna cel puin n intenia celui care l face - despre foarte multe lucruri, nu este despre un singur element, chiar dac, pentru simplificare, uneori i cineatii i jurnalitii sau cei care scriu despre film l reduc la o tem principal.

    Aa stnd lucrurile, cred c filmul pe care l-am fcut este despre mentaliti i despre felul n care mentalitile trec de la o persoan la alta - aa, ca o cium, ca o molim, totul pe fundalul Romniei secolului al XIX-lea, al Valahiei, al rii Romneti din secolul al XIX-lea. Dar asta ar fi tema principal... Altfel, desigur c pe lng asta, filmul atinge o serie de alte subiecte precum sclavia romilor, condiia femeii, relaia dintre prini i copii, educaia, antisemitismul i, pe lng toate acestea, filmul e legat i de ceea ce numim convenional reprezentarea istoriei prin imagine i anume limitele pe care, de fapt, le are o reprezentare de tipul acesta. n inteniile mele cel puin...

  • Cnd i cum s-a nscut subiectul acesta? Cum ai ajuns la el?

    Am ajuns din aproape n aproape... Mi-am dorit s fac un film despre legturile care exist ntre prezent i trecut sau ntre trecut i prezent, depinde cum vrem s privim lucrurile, despre felul n care trecutul se transform i ajunge n prezent i despre felul n care problemele sau anumite situaii din trecut ajung transformate, fiindc niciodat nu ajung identic n prezent. n sensul acesta, iniial am vrut s fac un film despre altceva. M-am documentat despre Revoluia de la Piteti, cea pe care o ridiculizeaz Caragiale n cteva dintre schiele lui, dar nu am reuit s gsesc un unghi de atac care s m satisfac i tot citind, tot cercetnd, am ajuns la subiectele pe care le-am spus mai devreme.

    Asta se ntmpla n urm cu circa trei ani. Apoi am citit mai mult, l-am contactat pe prietenul meu Florin Lzrescu, scriitor, care a devenit co-scenarist al filmului i ulterior i pe Constana Vintil-Ghiulescu, care a fost consultant istoric principal. ncet ncet, citind, stnd de vorb, cutnd informaii, am ajuns la povestea aceasta i apoi la filmul actual.

    Aadar, documentarea s-a ntins pe parcursul mai multor ani?

    Documentarea a nceput chiar atunci, n urm cu peste trei ani, i s-a ncheiat n momentul n care am ncheiat montajul filmului. Ne-am documentat continuu pentru c nu poi s acoperi tot, este foarte mult informaie care trebuie triat, trebuie adunat n aa fel nct s funcioneze ntr-o direcie anume. Am citit foarte multe lucruri n plus care nu mi-au folosit, s spunem, la nimic concret, n sensul c nu apar efectele lor directe n film, ns care mi-au oferit mie o nelegere mai larg a problematicilor din film, a ceea ce numim n mod uzual istorie. Toate acestea m-au ajutat s structurez ntr-un fel filmul acesta.

    FOTO: "Aferim!" (Silviu Ghetie)

    De ai ales s lucrai din nou cu scriitorul Florin Lzrescu, cu care ai colaborat i nainte pentru dou dintre scurtmetrajele dumneavoastr?

  • Pentru c aveam nevoie de un sprijin, de o minte care s susin demersul pe care l fceam, iar felul n care gndete Florin povetile, naraiunile, tiam c mi va fi de ajutor. Noi mai lucraserm mpreun, am fcut dou filme scurte mpreun - Lampa cu cciul i O umbr de nor - i avem o relaie foarte bun. Suntem i prieteni pe lng faptul c am colaborat. Eu nu sunt un scriitor i atunci am nevoie de cineva care s m susin.

    Cnd ai nceput filmrile i unde s-au desfurat ele n principal?

    Am filmat n vara lui 2014, timp de o lun de zile... Din pcate destul de puin pentru c nu am avut un buget mai mare. Am filmat o parte prin Dobrogea, o parte n pdurile din jurul Bucuretiului, o parte la Comana, la Mnstirea Hale, de lng Buzu, i nc o serie de secvene sunt filmate lng Rmnicu Vlcea... Lng Horezu, de fapt.

    Vorbeai mai devreme despre buget. A fost dificil s obinei suma necesar realizrii

    acestui film?

    A fost dificil n primul rnd pentru Ada Solomon i reuita principal pentru asta e, evident, a ei. E complicat, pentru c banii pe care i poi obine din Romnia nu sunt suficieni i atunci trebuie s reueti s ctigi finanare din alte ri, iar pentru fiecare dintre aceste posibile surse de finanare exist concursuri. i atunci trebuie s ctigi cte un concurs de finanare... Noi am reuit - eu fiind totui sceptic la CNC, apoi la Fondul de Film din Bulgaria, la Fondul de Film din Cehia, la EurImages, fondul de film al Uniunii Europene, i din alte dou, trei locuri.

    n momentul n care ai o coproducie internaional, banii, chiar dac sunt mai muli, se mpart, pentru c i n rile respective sunt mai muli oameni care lucreaz pentru film i care trebuie pltii din bugetul acesta i, paradoxal, dei ai mai muli bani n buget, ei sunt mult mai puini n realitate.

    Dac pentru Ada Solomon a fost o provocare s obin fondurile pentru realizarea

    filmului, pentru dumneavoastr provocarea a fost s reconstruii atmosfera anului n care se petrece aciune din Aferim!?

    Da, evident! Acum, totui, sunt dou lucruri de discutat. Unul care ine de natura reconstituirii i care este profund artificial, n sensul c orice reconstituire de felul acesta este... a spune o pcleal, dac nu ar fi un cuvnt att de dur - ...este, de fapt, o imagine subiectiv, artificial, abstract, a unei realiti la care noi nu avem acces cu adevrat. i atunci, orice reconstituire de tipul acesta, cinematografic n cazul nostru, este, de fapt, mai mult ca la teatru... Un fel de imagine, o hart pe care tu o aplici pe un teritoriu, iar harta aceea poate s aib o serie de aberaii, o serie de greeli. Iar aceast idee cred c este exprimat prin felul n care este fcut filmul, n sensul c spectatorul atent care va vedea filmul nu va lua ceea ce are n faa ochilor ca fiind o realitate existent, ci ca un construct pe care noi, ca autori ai filmului, l oferim spre cercetare, spre judecat. in s precizez aspectul acesta, pentru c este important.

    n rest, sigur, ne-am documentat i aici. Scenograful Augustina Stanciu a fcut propria documentare i mpreun cu ntreaga echip, care a fost foarte foarte mare, am ncercat s reconstituim parial lumea de la nceput de secol XIX, ct s-a putut...

  • FOTO: "Aferim!" (Silviu Ghetie)

    Acesta este i motivul pentru care ai ales s facei un film alb-negru?

    Da. Motivul principal a fost acesta c am vrut ca spectatorul s tie din start c ceea ce vede este o reconstituire pur subiectiv i limitat i chestionabil a realului, a unei realiti care nici nu mai exist. i atunci imaginea alb-negru creeaz, sper, aceast dinstan care s-l poat face s neleag natura demersului nostru.

    Pe de alt parte, cum filmul are nite elemente de western, s spunem, mi-a plcut i mie, i directorului de imagine, Marius Panduru, s ne jucm cu anumite cliee narative i vizuale din western-uri i din snoavele romneti, totodat, i s le citm ca atare. Raportndu-ne la western-urile acestea vechi, de John Ford sau Hawks (Howard Hawks, n. red), ca i la filme romneti, cum ar fi Moara cu noroc sau Moromeii, pe care le omagiem explicit n film, am ales imaginea alb-negru.

    Este Aferim! un film istoric?

    El este un film istoric, dar depinde ce nelegei prin film istoric...

    Este o istorie uor romanat sau e o preluare exact?

    Nu tiu dac se poate rspunde la ntrebarea aceasta... Este o carte a lui Lucian Boia, Jocul cu trecutul, i mai exist o alt carte foarte important a lui Hans Vaisinger, Filozofia lui ca i cum. Amndoi aceti autori vorbesc despre faptul c pn la urm orice istorie, orice oper istoric este o naraiune, de fapt. Astfel nct se poate spune c orice carte de istorie este ntr-o oarecare msur romanat, ca s folosesc cuvntul pe care l-ai folosit i dumneavoastr mai devreme.

  • Dar dincolo de aceste limite obligatorii n orice demers istoric, cu att mai mult ntr-unul n care

    e artistic, narativ... dincolo de limitele acestea, noi am ncercat s fim ct se poate de exaci n reprezentarea istoriei. Dar, repet, exist aceste limite ale reprezentrii istoriei: i prin cuvntul scris, cum fac istoricii, i prin imaginile n micare, cum e n cazul unui film istoric.

    Cum ai ajuns la titlul acesta, de ce ai ales ca filmul s se numeasc Aferim!?

    Nu mai in minte exact... Dar cnd lucram la scenariu, am citit, pe lng colecii de documente i cri de istorie, i literatur romn din secolul XIX i cred c la Iordache Golescu i la Nicolae Filimon apare destul de des cuvntul acesta aferim! cu sensul de bravo!. i atunci l-am luat, l-am introdus i eu n scenariu n cteva locuri, i de la un punct ncolo mi s-a prut c poate s exprime... C e un titlu potrivit din dou motive: unul pentru c e un cuvnt vechi, iar asta trimite automat la istorie, la trecut, i doi, pentru c atunci cnd felicii pe cineva, cnd i spui bravo! sau aferim! n cazul acesta, cumva tu i confirmi c ceea ce face el, cee ce gndete el, ceea ce spune este just, este corect n raport cu normele la care v raportai amndoi. i cum asta e una din temele filmului, simbolistica acestui cuvnt mi s-a prut potrivit.

    FOTO: "Aferim!" (Silviu Ghetie)

    Apropo de perioada n care lucrai la scenariu: v -ai gndit nc de pe atunci la actorii pe care v-ar plcea s-i avei n film?

    Nu.

    Aadar, a existat un casting ulterior?

    Da, am fcut un casting clasic, invitnd actori la probe. Sigur, pentru rolurile principale. Pentru rolurile secundare au fost invitai n proiect oameni pe care i tiam din alte piese de teatru sau filme sau cu care mai lucrasem, i atunci nu mai era nevoie s trec prin chinul acesta al probelor ca s fim cu toii convini c putem colabora bine.

  • Teodor Corban, actorul principal din Aferim!, se afl acum n cursa pentru Ursul de

    Argint - premiul de interpretare masculin. Mai lucraseri mpreun nainte?

    Nu, a fost prima dat. l vzusem n filmul lui Corneliu Porumboiu, n A fost sau n-a fost i mi-a plcut foarte mult, dar l-am rugat s vin la prob... A acceptat, a dat o prob i mi s-a prut foarte bun i potrivit cu ceea ce intenionam de la personajul acesta, i atunci am hotrt s lucrm mpreun.

    Dumneavoastr ai mai fost la Berlin, cu lungmetrajul Cea mai fericit fat din lume, distins cu premiul CICAE, dar i cu filmul Toat lumea din familia noastr, proiectat n

    seciunea Forum. Cum v simii acum, cnd revenii la festival n competiia oficial?

    tii, eu nu am aa o obsesie pentru competiiile acestea i pentru seciunile principale ale festivalurilor. Sunt, evident, i eu contient c soarta unui film de tipul acesta sau a unui film romnesc depinde ntr-o msur destul de mare de ct atenie primete, iar atenia aceasta nu poate s apar din felul n care este gndit distribuiia, din film, din cinematografie dect printr-un festival important... Sunt contient de lucrul acesta i m bucur i pentru mine i pentru toat echipa c suntem n seciunea principal de la Berlin! Pe de alt parte, filmele mele anterioare au fost n seciunea Forum, care mi se pare o seciune extraordinar, cu nite filme foarte curajoase, atipice, cu filme originale, complet necomerciale. M-am simit foarte bine n seciunea aceea, nu am avut senzaia c sunt ntr-o seciune mai puin important pentru c, repet, eu nu pun etichetele acestea simpliste deloc! Faptul c acum suntem n competiia principal... e foarte bine, m bucur, dar nu nseamn nimic mai mult dect faptul c, sperm, filmul va fi mai bine distribuit.

    i a mai zice ceva aici: cred c e o greeal! Mi se pare c accentul cade greit pe chestia aceasta vai, la ce festival e? ce premii a luat? - or, lucrul care pe mine m intereseaz cel mai mult i pe care mi-a dori s-l vd i la ceilali e interesul pentru film i pentru art cu adevrat. Pentru lucrurile acestea, nu pentru ce tinichea a luat un film sau altul.

    Din pcate, se pare c suntem ntr-un fel de cerc vicios: ne promovm filmele cu ajutorul acestor festivaluri i atunci e normal ca oamenii s se raporteze la asta, iar apoi, din raportarea lor devine tot mai important s fii la un festival pentru ca filmul s fie vzut i eventual apreciat... Cred c n ultim instan lucrul acesta este profund nociv. Aa cum e n literatur cu Premiul Nobel: ia un scriitor Premiul Nobel, apoi brusc n toate librriile vezi crile lui, cu banderola roie pe care scrie Premiul Nobel, i lumea cumpr nite volume pe care nu le-ar fi cumprat deloc dac nu ar fi fost acest premiu... Adic, a luat Patrick Modiano Nobelul anul acesta. l citise cineva? Acum, n orice librrie intri, i nu doar n Romnia, l gseti pe el. Sau Orham Pamuk... Cine l citea pe Orhan Pamuk (nainte de a obine Premiul Nobel pentru Literatur, n anul 2006, n. red)?

    Iar asta e limitativ... Exist foarte multe filme romneti bune, extraordinare, care n-au avut parte de o atenie de tipul acesta. i atunci ele nu sunt vzute. Dau un exemplu: documentarul Dup Revoluie, al lui Laureniu Calciu. Este un film superb, un film extraordinar de important, care a documentat nceputul Pieei Universitii, a micrilor de strad din ianuarie 90, filmat atunci, material de arhiv extraordinar de puternic.Nu e att de promovat pe ct ar merita! Ei, ia s fi fost la Cannes sau la Berlin sau la alt festival sau s fi luat un Oscar pentru documentar! Brusc, toat lumea ar fi vorbit de lucrul acesta...

  • FOTO: "Aferim!" (Silviu Ghetie)

    Aadar credei c i publicul se raporteaz la criteriile acestea: merge mai degrab s vad un film care a intrat ntr-o competiie internaional, dect la un alt film care nu a fcut-o?

    Da, dar la public e cumva de neles... Publicul nseamn, de fapt, foarte multe publicuri de feluri diferite. E normal cumva, fiindc oamenii nu au timp s vad toate filmele, s le caute, s le gseasc pe acelea bune, i atunci, cnd e un film nominalizat la Oscar spun ok, mergem la aceala pentru c a luat Oscarul i poate nu e chiar att de prost, nu mergem la nimereal. Deci este o reacie normal, eu nu judec pe nimeni aici i fiecare poate s-i aleag ce produse culturale consum i n ce fel dorete.

    Ce spun este c media cel puin, presa cultural, mi-ar plcea s fie mai atent nu la lucrurile acestea care oricum ies n eviden, ci la lucrurile care sunt cu adevrat importante la un film sau la o carte... Spre exemplu, exist o serie de poei foarte buni n Romnia, tineri sau mai puini tineri, dar nimeni nu vorbete despre ei pentru c poezia circul greu i atunci... Dar ei exist i poezia lor exist.

    Alturi de Aferim!, n competiia oficial de la Berlin mai sunt alte 17 filme. Ai urmrit

    munca celorlali regizori cu care concurai?

    Am vzut lista. Sunt unii pe care nu i tiu, sunt unii pe care i dispreuiesc profund i sunt civa care ntr-adevr sunt cineati pe care i iubesc foarte tare. Doi dintre ei, de care mi amintesc acum, sunt Patricio Guzmn i regizorul iranian Jafar Panahi. Admir foarte tare tot ce au fcut nainte i abia atept s le vd filmele dei nu o s am timp acum -, dar sper s ia premiile cele mai importante, poftim! Chiar sunt extraordinari amndoi.

    Este o reacie anume sau o atitudine pe care ai vrea ca oamenii s o aib dup ce vd

    Aferim!?

  • S vedem dac se vor duce la cinema, n primul rnd... Apoi, sigur c nu am fcut filmul cu dorina de a-l ine pentru mine i e un film gndit pentru public i n special pentru publicul romnesc. E un film foarte orientat ctre Romnia, dei exist o serie de voci care spun c cineatii romni se gndesc doar la premii i la festivaluri i la strintate i ei suntem neglijai. Este o idioenie chestia asta! Iar n cazul acestui film chiar e evident c e aa, pentru c am fost extrem de atent la reconstituirea limbajului de secolul al XIX-lea, care e complet irelevant n

    traducere. Strinii care vor vedea filmul cu subtitrare n limba englez nu vor avea acces la ceea ce eu mi-am dorit foarte tare, i anume s existe savoarea aceasta a limbii romne de secol XIX, care este foarte frumoas.

    i apoi sigur c filmul atinge o serie de subiecte i de teme care ne sunt specifice, sunt specifice istoriei noatre i, prin extensie, i societii noastre.

    Mi-a dori ca celor care vd filmul s le plac, dar mi-a dori i ca filmul acesta s fie un fel de trambulin spre propriile lor cercetri, spre propria lor documentare, spre propria lor gndire asupra temelor propuse. Asta pentru mine ar fi cel mai important: ca spectatorii, pornind de la

    filmul acesta, s dezvolte un apetit pentru istorie, pentru cercetarea istoriei, pentru citirea crilor de istorie i pentru gndire asupra felului n care trecutul nc ne influeneaz i, mai ales, pentru a ne asuma un trecut care poate de multe ori e dureros i pe care muli dintre noi l refuz. De aici cred c i aceast obsesie cu dacii, despre ct de extraordinari erau dacii... Tot de aici cred c apare i negarea anumitor teme sau nediscutarea lor din istoria noastr: adic, Holocaustul romnesc, spre exemplu, e extrem de puin discutat public, ca dovad c Dan ova a negat public, la un moment dat, existena Holocaustului romnesc. Ori nu cred c o societate poate fi sntoas negndu-i problemele din trecut. Eu cred c ele trebuie cercetate, discutate pe toate prile i asumate onest i curajos. i sper ca i filmul meu s fie o mic, mic contribuie n direcia aceasta.

    Cnd va avea loc premiera mondial a filmului Aferim! la Berlin i cnd va intra el n

    cinematografele din Romnia?

    La festival vor fi o serie de proiecii, ns cea de gal este pe 11 februarie. n Romnia, filmul intr n cinematografe la nceputul lui martie: pe 5 cred c va fi premiera, iar pe 6 va fi n cinematografe.

  • FOTO: "Aferim!" (Silviu Ghetie)

    Dincolo de Aferim! i participarea la Berlinal, ai acceptat recent s facei parte din comisia de selecie a concursului de proiecte organizat de Centrul Naional al

    Cinematografiei (CNC). De ce ai acceptat s facei asta?

    Am fost rugat de o serie de colegi s accept... Nu tiu dac tii mecanismul: o asociaie de cineati face propuneri la Ministerul Culturii i la CNC, iar din cei propui se aleg cinci persoane care s fac parte din comisia aceasta. Eu nu am vrut iniial s m duc, mai ales c sunt prins cu un alt proiect Inimi cicatrizate, o adaptare dup romanul lui Max Blecher i aveam foarte mult treab, dar fiind att de rugat, am spus s accept. i am fcut asta din dou motive: unul pentru c eu cred c sunt capabil s citesc bine un scenariu, un proiect de film i s-l punctez corect evident c exist i o doz de subiectivitate pe care ncerc s o dau la o parte i doi, pentru c am aplicat i eu de attea ori, uneori am ctigat, alteori am pierdut... I-am njurat pe cei care au fost n comisii naintea mea, de unii am fost convins i sunt n continuare convins c au fost pgari i c au dat notele n funcie de nite interese de tipul acesta... i am vrut s vd cum se ntmpl lucrurile i s-mi asum i eu o dat n via o poziie de a fi ntr-o comisie i de a vedea ce se ntmpl acolo.

    Ai nceput deja munca acolo, alturi de ceilali membri ai comisiei?

    Da. Am citit toate proiectele de debut n lungmetraj i scurtmetraje... Deocamdat att, dar mai am cteva zeci de scenarii de citit. Ce e uimitor e c... Sigur c n fiecare seciune am gsit i dou sau trei proiecte care mi se par bune i bine articulate i care au potenial s devin nite filme foarte bune, iar pe acestea evident c le voi nota n consecin, dar am fost foarte speriat chiar cnd din numrul enorm de mare nu de proiecte proaste c asta se poate ntmpla s scrii un scenariu mai prost -, dar am citit scenarii scrise aproape de semianalfabei. Fr nicio idee, confuze, nclcite, stupide de-a binelea, iar chestia asta e uor nfricotoare pentru c totui sunt nite oameni care au fcut o coal de film, o facultate... E incredibil!

  • Aa cum m-am speriat la castingul de la Aferim! i chiar exist i un studiu socilogic care confirm observaia mea. Unul dintre personajele principale din film e un puti de 17 ani i atunci am vzut foarte muli liceeni pentru rolul acesta, i din Bucureti i din alte sate i orae din jur, i cred c mai mult de o treime erau analfabei sau aproape analfabei. Este nspimnttor!

    Totodat, dumneavoastr v numrai printre susintorii i donatorii festivalului

    Making Waves, de la New York. Este un eveniment important pentru filmul romnesc?

    Sunt printre donatori n sensul c am dat n fiecare an cte o sum mic de bani acestui festival... Da, este important din dou motive: pentru c promovarea pe care o face filmelor romneti n America este important i e fcut ntr-un mod foarte profesionist i eficient. Oamenii care lucreaz pentru festivalul acesta, Mihai Chirilov, Corina uteu i Oana Radu, sunt extrem de competeni i de eficieni n direcia aceasta i atunci mi s-a prut important i mie i altor colegi s ne implicm.

    Iar al doilea motiv este c este un festival independent, dar care a reuit s ajung independent printr-o conjunctur, de fapt, neplcut. Este vorba despre alungarea lui Horia-Roman Patapievici de la Institutul Cultural Romn (ICR), dup care a venit Marga (Andrei Marga, n. red) cu acea politic cultural de a-i impune produse culturale tradiionale gen expoziii de ii i ce mai fceau ei la ICR New York. i cu att mai mult mi s-a prut c e important de susinut iniiativa lor, a lui Chirilov i a Corinei uteu, pentru c mergea n contra direciei acesteia nocive pe care ICR-ul lui Marga cel puin a avut-o fa de cultura romn.

    Au contribuit:

    Operator imagine: Cristian Tomoial

    Montaj: Andrei Boruzescu, Miruna Ionescu