prezentare proiect e-sanatate coordonator P.Sp. Rahova.ppt

Post on 02-Feb-2017

227 views 1 download

Transcript of prezentare proiect e-sanatate coordonator P.Sp. Rahova.ppt

May 4, 2023

PRIVIRE DE ANSAMBLUPRIVIRE DE ANSAMBLU

May 4, 2023 2

Elemente definitorii

ManagerResurse

MANAGER RESURSE

May 4, 2023 3

Managementul financiar-contabil; Contabilitate de gestiune; Managementul Bugetelor; Cash Flow; Managementul Contractelor; Managementul resurselor umane și al salarizării; Managementul Mijloacelor fixe și al Obiectelor de Inventar.

Elemente definitorii

ManagerResurse

May 4, 2023

4

Managementul stocurilor, inclusiv de

medicamente și materiale sanitare; Managementul mentenanței clădirilor, echipamentelor, instrumentelor sanitare; Managementul Investițiilor; Managementul Documentelor.

MANAGER RESURSE

Elemente definitorii

Sistem Clinic

May 4, 2023

5

SISTEM CLINIC

Managementul pacienților; Documentarea activității medicale; Simplificarea și eficientizarea proceselor clinice; Prescrierea de medicamente; Administrarea saloanelor, paturilor, a sălilor de operație; Administrarea farmaciei, a laboratorului;Sistem informatic pentru radiologie.

Elemente definitorii

Sistem de informare si comunicare

May 4, 2023 6

Controlul și securizarea accesului la informațiile cu caracter personal și de altă natură; Furnizarea de informații și mijloc de comunicații pentru personalul medical (al spitalului și din cadrul altor instituții medicale);

Furnizarea de informații pentru pacienții spitalului, pentru autorități și alte persoane interesate.

SISTEM CLINIC

Cerințe privind soluția integrată

Soluția trebuie să îmbine managementul clinic al spitalului cu cel financiar-administrativ și cu managementul informațiilor și comunicației;

Trebuie să ofere un spectru complet de funcționalități, incluzând administrarea laboratorului de analize medicale, a farmaciei, radiologiei, raportarea către CNAS (OPSNAJ), generarea de cereri de decontare în sistem DRG;

Facilitarea și simplificarea activității zilnice a medicilor, asistentelor și a personalului din administrație;

Trebuie să ofere un grad ridicat de flexibilitate.

May 4, 2023 7

Cerințe privind soluția integrată

Soluție cu funcționalitate demonstrată în țări membre UE; Respectarea standardelor de calitate vest-europene; Adaptarea cu maximum de fidelitate la cerințele beneficiarului; Rata infimă a erorilor – ceea ce conduce la un înalt grad de disponibilitate; Management financiar-administrativ îndelung verificat în condițiile legislative și procedurale ale României;Soluția trebuie să fie adaptată deplin la legislația și normele în vigoare.

May 4, 2023 8

Alte cerințe importante

Timp de răspuns în conformitate cu calitatea de sistem cu funcționare în timp real; Scalabilitatea sistemului pentru situații nu neapărat previzibile în prezent; Interfața prietenoasă – aspect simplu, modular, bazat pe interfața comună produselor Microsoft; Arhitectura sistemului orientată spre servicii (SOA); Modularitate și flexibilitate; Grad sporit de securitate, la nivelul cerințelor actuale.

May 4, 2023 9

May 4, 2023 10

Securitate

Controlul accesului; Sistem pregătit pentru utilizarea cardurilor de sănătate; Confidențialitate; Disponibilitate; Integritate.

May 4, 2023 11

Se cere un sistem informatic medical (HIS) complet, structurat și centrat pe pacient și diagnostic;

Produs matur, stabil și avansat, cu eficiență demonstrată;

Sistem bazat pe standarde internaționale ce asigură un înalt grad de flexibilitate.

Alte cerințe importante

Sistemul trebuie să acopere întreg spectrul de activități din cadrul unui spital:

administrarea pacienților;

managementul resurselor spitalului;

efectuarea investigațiilor imagistice și de altă natură;

administrarea farmaciei, laboratorului, radiologiei etc.

May 4, 2023 12

Alte cerințe importante

Caracteristici de bază

Interoperabilitate (soluție bazată pe standarde internaționale); Capacitate de integrare cu alte aplicații/sisteme; Tehnologie de vârf (ultimul update tehnologic în 2008); Flexibilitate în design, interfață și flux de lucru; Performanță ridicată și scalabilitate excelentă; Asigură mobilitatea medicului și a pacientului; Asigură securitatea și confidențialitatea datelor.

May 4, 2023 13

May 4, 2023 14

Componentele sistemului

MANAGEMENTUL FINANCIAR-CONTABIL

May 4, 2023 15

plan de conturi; contări implicite; contare automată, asistată și manuală; facturi emise, facturi primite; compensări; casa și banca; preluare note contabile din alte aplicații; închideri de perioadă.

MANAGEMENTUL FINANCIAR-CONTABIL

May 4, 2023 16

Balanța și bilanț contabil;

Contul de Profit și pierderi;

Colectarea cheltuielilor directe, indirecte și generale;

Colectarea veniturilor;

Repartizări. Stabilirea Costurilor pe pacient.

May 4, 2023

17

CASH FLOW

Indicatori pentru încasări; Indicatori pentru plăți; Indicatori alte operații; Calcul și corecții previziuni pe termen scurt, mediu și lung; Analize comparative.

May 4, 2023

18

MANAGEMENTUL BUGETELOR

Definirea structurilor bugetare; Realizarea fluxului bugetar; Fundamentare buget; Consolidare, aprobare, redistribuire, defalcare.

Selecția și recrutarea personalului; Evidența salariaților – detalii; Pregătire profesională; Urmărirea carierei individuale; Evaluarea eficienței salariaților – indicatori calitativi și cantitativi; Gestiunea contractelor de muncă; Rapoarte dinamice.

MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

May 4, 2023 19

CALCULUL SALARIILOR

May 4, 2023 20

Managementul avansurilor, sporurilor, concediilor, deducerilor și reținerilor; Pontaje; Generarea notelor contabile asociate; Stat de plată, declarații, fișe fiscale etc.; Mecanism avansat de criptare a datelor, asigurând confidențialitatea și securitatea acestora. Totul prin respectarea strictă a legislației.

MANAGEMENTUL STOCURILOR

May 4, 2023 21

Gestiunea •magaziilor, •locațiilor, •articolelor de stoc, •nivelurilor stocate, •consumului.

May 4, 2023

22

MANAGEMENTUL ACHIZIȚIILOR

Gestiunea furnizorilor; Calcul necesar de aprovizionat; Flux automatizat cerere de achiziție – cerere de ofertă – comandă achiziție și trasabilitate; Consolidare necesar de aprovizionat din mai multe cereri de achiziție, cu asigurarea trasabilității; Optimizarea achizițiilor pe baza analizei furnizorilor și a consumurilor; Gestiunea planului anual de aprovizionare.

Funcționalități importante ale componentei:

cartea echipamentului/clădirii;

manual de service;

planificare lucrări;

evenimente accidentale;

execuție și urmărie comenzi;

întreținere curentă.

May 4, 2023

23

MANAGEMENTUL MENTENANȚEI

May 4, 2023

24

MANAGEMENTUL MIJLOACELOR FIXE ȘI AL OBIECTELOR DE INVENTAR

Gestiunea mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar; Calculul amortizării; Modernizari, deprecieri, actualizări valori; Generare note contabile; Istoric.

May 4, 2023

25

MANAGEMENTUL DOCUMENTELOR

Gestiunea Proceselor; Gestiunea Registraturii; Fluxuri de documente; editor grafic pentru fluxuri; Gestiunea documentelor Arhivare.

Componentele sistemului

2.

Sistem Clinic

Administrarea pacienților; Management DRG; Administrarea saloanelor; Administrarea sălilor de operație; Administrarea trimiterilor; Administrarea farmaciei; Administrarea laboratorului; Administrarea imagisticii medicale.

May 4, 2023 26

Aria de acoperire a proiectului

CardiologiePneumonologieGinecologieEndocrinologieTerapie intensivăChirurgie

ORLDermatologieOftalmologieTraumatologieOrtopedieNeurologieOncologiePatologie

CitologieMicrobiologieRadiologieFarmacieLaborator

May 4, 2023 27

Internare, transfer și externare; Înregistrare și import de date medicale și administrative; Facturare pacienți; Instrumente de evaluare și analiză a datelor.

May 4, 2023 28

Modulul de administrare a pacienților

Modulul de administrare a pacientilor

Pe parcursul unei vizite a pacientului, datele din sistem pot fi actualizate, iar noi informatii sunt adaugate; După externare, informațiile sunt stocate în baza de date pentru a fi utilizate în cazurile viitoare; Grad înalt de securitate a datelor împotriva pierderii sau coruperii accidentale, ca și împotriva accesului neautorizat.

May 4, 2023 29

Datele procesate în cadrul acestui modul includ, printre altele:

Date biografice: nume, data nașterii, sex, vârsta, adresa, nr. de telefon, naționalitate etc.;

Date medicale: diagnostic, informații la internarea de urgență etc.;

Date ale cazului: internare, externare, transfer, camera și patul ocupate, medicii responsabili etc.

DATELE TREBUIE SĂ POATĂ FI PRELUATE DIN SISTEMELE INFORMATICE EXISTENTE ALE ANP

May 4, 2023 30

Modulul de administrare a pacienților

Funcționalități importante: Înregistrarea pacientului; Internare, actualizare a internării, reinternare; Externare viitoare, externare, anulare a externării; Facturare, gestiunea datelor financiare; Transfer, actualizare/anulare a transferului; Actualizarea profilului și diagnosticului; Modificarea tipului pacientului; Încadrare DRG, optimizarea rezultatelor; Birou de informații.

May 4, 2023 31

Modulul de administrare a pacienților

Modulul de management DRG

Funcționalități importante: Înregistrarea tuturor diagnosticelor și procedurilor medicale; Importarea datelor medicale din sub-sisteme (laborator, radiologie etc.); Simulări ale încadrării în grupe DRG; Capacități de integrare a sistemelor de clasificare naționale și internaționale.

May 4, 2023 32

Modulul de administrare a saloanelor

Facilitarea desfășurării proceselor de administrare a capacității de spitalizare; Optimizarea utilizării paturilor; Creșterea eficientă a personalului medical; Îmbunătățirea calității serviciilor oferite pacienților.

May 4, 2023 33

Funcționalități importante: Privire de ansamblu asupra capacității de spitalizare; Alocarea paturilor; Liste de lucru; Grafice ale temperaturii; Planuri de tratament; Clasificarea tipurilor de asistență medicală acordată; Medicație.

May 4, 2023 34

Modulul de administrare a saloanelor

Modulul de administrare a trimiterilor

Utilizând acest modul, informațiile necesare pentru efectuarea examinăriilor/testelor (de laborator, radiologie etc.) vor fi introduse în calculator, înlocuind documentele pe hârtie.

May 4, 2023 35

Modulul de administrare a trimiterilor

Câteva dintre funcționalități: Redactare și expediere electronică a trimiterilor medicale; Planificarea investigațiilor medicale; Înregistrarea procedurilor efectuate; Integrarea cu sisteme dedicate (laborator, endocrinologie, radiologie etc.); Importarea rezultatelor.

May 4, 2023 36

Modulul de administrare a trimiterilor

Sistemul va pune la dispoziția utilizatorilor: Formulare dinamice și rapoarte personalizate; Instrumente de procesare a textelor bazate pe tehnologia Microsoft Word; Fluxuri de selecție a documentelor dependente de context; Liste de lucru;Functionalități integrate de arhivare a datelor.

May 4, 2023 37

Gestiunea farmaciei

Funcționalitățile se adresează farmaciilor cu circuit închis și includ, printre altele:

Prescrieri medicale: Rețete (ambulator); Condica de medicamente (pacienți

internați);Controlul și eliberarea medicamentelor;Gestiune stocuri – bazată pe “first expired – first out”.

May 4, 2023 38

Componentele sistemului

Module destinate cadrelor medicale; Module destinate pacienților; Module destinate administrației publice.

3.

Sistem de informare și comunicare

May 4, 2023 39

Informare și comunicare

Sistemul va asigura următoarele funcționalități:

Controlul și securizarea accesului la informațiile cu caracter personal și de altă natură; Furnizarea de informații medicale generale către populația constituită din pacienții spitalului, precum și către alte persoane interesate, inclusiv autorități; Furnizare de informații și mijloc de comunicații pentru personalul medical al spitalului.May 4, 2023 40

Informare și comunicare

Sistemul asigură următoarele funcționalități:

Accesul autorizat al pacientului la dosarul său medical;

Accesul medicului de unitate (medic de familie al pacientului) la dosarul medical al acestuia;

Actualizarea de către medicul de familie de informații medicale în dosarul medical al unui pacient din lista sa.

May 4, 2023 41

Informare și comunicare

Funcționalitățile subcomponentei destinate personalului din cadrul unității includ:

Expunerea prevederilor legale (acte normative, norme de aplicare) care influențează activitățile desfășurate de personalul medical în domeniile de specialitate și de interes;

Furnizarea de răspunsuri din partea medicilor specialiști la întrebările adresate de pacienți și cetățeni, utilizatori ai portalului.

May 4, 2023 42

Informare și comunicare

Descrierea schemelor de tratament și prezentarea de opinii medicale din partea specialiștilor pentru diferite maladii cu incidență crescută în rândul populației din România;

Evidențierea ultimelor noutăți apărute pe plan național și internațional referitoare la tratamente, studii de specialitate etc.;

Prezentarea listei medicamentelor recomandate de specialiști si aprobata de Ministerul Sănătății pentru tratarea bolilor cronice.  

May 4, 2023 43

Informare și comunicare

Funcționalitățile subcomponentei destinate pacienților sunt următoarele:

Acces la datele medicale ale pacientului și istoricul medical al acestuia; Acces la informații medicale care pot ajuta pacientul în ameliorarea stării sale de sănătate; Vizualizarea datelor medicale ale pacientului (preluate din sistemul informatic).

May 4, 2023 44

Informare și comunicare

Lista consultațiilor programate și efectuate de pacient va conține detalii și despre medicul care a efectuat consultul; Prezentarea dispozitivelor și instrumentelor medicale ce pot fi utilizate de către pacienți; Posibilitatea consultării programului de activitate a medicilor din spital (secție)/ambulatorul de specialiatate și a programării în sistem a vizitelor medicale, consulturilor la un anumit medic.

May 4, 2023 45

VIZIUNEA DE ANSAMBLU

Internet (via Secured Connection)

Rahova

Jilava

Colibasi

Tg. Ocna

Poarta Alba

STSANP

Dej

ARHITECTURA - SPITAL

Statii HIS Statii RIS Statii LIS

Statii ERP Statii Admin

Routers

Internet (via Secured Connection)

Beneficii implementare sistem

Disponibilitate on-line a rezultatelor investigațiilor medicale; Datele despre evoluția în timp a pacientului, care să permită medicului să-și formeze o imagine mai clară asupra stării pacientului, favorizând o diagnosticare mai precisă; Să permită personalului medical o utilizare mai eficientă a timpului prin eliminarea sarcinilor redundante și a timpilor morți.

May 4, 2023 48

Creștere marcată a eficienței;

Grad ridicat de satisfacție a pacienților și cadrelor medicale; Îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite; Calitatea crescută a software-ului dublată de creșterea semnificativă a nivelului de disponibilitate a sistemului; Eficientizarea și simplificarea proceselor clinice și financiar-administrative.

May 4, 2023 49