OI_PressureGauges_ro_50891.pdf

Post on 19-Nov-2015

214 views 0 download

Transcript of OI_PressureGauges_ro_50891.pdf

  • Instruciuni de utilizare

    1. Securitatea

    AVERTIZARE!nainte de montaj, punere n funciune i exploatare asigurai-v c a fost ales manometrul potrivit n ce privete domeniul de msurare, varianta

    executiv i, datorit condiiilor de msurare specifice, materialul adecvat pentru contactul cu materialul msurat (coroziune). Se vor respecta limitele de solicitare, pentru a asigura precizia de msurare i durata de serviciu.Montai i ntreinei manometrele numai prin intermediul personalului de specialitate instruit i autorizat de administratorul instalaiei.n cazul unor substane msurate periculoase, ca de exemplu oxigen, acetilen, substane inflama-bile sau toxice, precum i al instalaiilor frigorifice, compresoarelor etc., trebuie ca pe lng ntregul set de reglementri generale s se respecte i prescripiile n vigoare.Dup un incendiu extern sunt posibile scpri de substan msurat, n special pe la mbinrile cu lipitur metalic moale. Toate aparatele vor fi verificate i, dac este cazul, schimbate nainte de repunerea n funciune a instalaiei.Orice nerespectare a normelor n vigoare poate provoca vtmri corporale grave i/sau pagube materiale considerabile.

    2. Racordul mecanicCorespunztor regulamentelor tehnice generale pentru manometre (de ex. EN 837-2). La nuru-barea aparatelor, fora necesar nu trebuie s fie aplicat pe carcas, cu numai pe suprafeele prevzute pentru chei, cu o unealt adecvat.

    Montajul cu cheia fix

    Pentru etanarea racordurilor manometrelor cu filet cilindric la suprafaa de etanare , se vor utiliza garnituri plate, lentile de etanare sau garnituri profilate WIKA. n cazul filetelor conice (de ex. filet NPT) etanarea se realizeaz n filet cu materialele de etanare suplimentare, ca de ex. band din PTFE (EN 837-2).Cuplul de strngere este dependent de garnitu-

    Etanare n filet

    Suprafaa cheii

    Suprafa de etanare

    Exemple:

    Tip 213.40

    Tip 732.14, cu suprasarcin posibil

    pn la 400 barTip 432.36,

    cu suprasarcin posibil pn la 400 bar

    Manometre mecanice

    Indicaii conform directivei privind aparatele sub presiune 97/23/CE

    Manometrele sunt componente de echipa-ment cu meninere a presiunii conform articolului 1, parag. 2.1.4

    Volumul carcasei solicitate la presiune la manometrele WIKA este < 0,1 L

    O marcare CE se realizeaz conform grupei de fluide 1G dup anexa 2, diagrama 1 ncepnd cu un domeniu admisibil al presiunii de lucru > 200 bar

    Aparatele nemarcate se produc conform articolu-lui 3, paragraful 3 "buna practic inginereasc".Norme utilizateEN 837-1 Manometre cu arcuri tubulare, cote, echipamente de msur, cerine i verificareEN 837-2 Manometre, alegere i recomandri de montaj EN 837-3 Manometre cu arcuri din plci i capsulate, cote, echipamente de msur, cerine i verificare Date tehnice: consultai specificaia la www.wika.deNe rezervm dreptul la modificri tehnice. 2011 WIKA Alexander Wiegand SE & Co. KG

    RO

    ra utilizat. Pentru a aduce aparatul de msur n poziia n care se poate citi cel mai bine, se recomand un racord cu muf de tensionare sau o piuli olandez. Dac un manometru posed un dispozitiv de ndeprtare prin suflare, acesta

    trebuie s fie protejat fa de blocarea cauzat de piese ale aparatului sau murdrie.n cazul manometrelor de siguran (se recunosc dup litera k) se va avea n vedere ca spaiul liber din spatele peretelui care se sufl s fie de cel puin 15 mm.

    Fixai supapa de aerare (dac exist) dup montaj de pe CLOSE pe OPEN. La tipurile 4 i 7 nu deschidei uruburile de fixare n flan.

    Cerine privind locul de montareDac o conduct spre aparatul de msur nu este suficient de stabil pentru o montare fr trepidaii, fixarea trebuie s se realizeze cu un suport pentru aparate de msur (eventual printr-o conduct capilar flexibil). Dac trepidaiile nu pot fi evitate printr-o instalare adecvat, trebuie s fie utilizate aparate umplute cu lichid. Aparatele vor fi protejate de murdrie grosier i de fluctuaii mari de temperatur ambiant.

    3. Valorile admise ale temperaturilor ambiante i de exploatare

    Montarea manometrelor se va executa astfel nct limitele admisibile ale temperaturilor ambiante i substanei msurate, lund n calcul i influena curenilor de convecie i radiaia termic, s nu fie depite nici superior nici inferior. Se va acorda atenie influenei temperaturii asupra preciziei indicaiilor.

    4. Depozitarea

    Manometrele vor fi lsate n ambalajul original, pentru a fi protejate de deteriorri mecanice pn la montaj.Domeniul temperaturii de depozitare: -40 ... +70 C.Protejai aparatele de msur fa de umiditate i praf.

    5. ntreinere / Reparaii

    Aparatele nu necesit ntreinere. Precizia de msurare a manometrului trebuie s fie asigurat prin verificri regulate. Verificarea sau o nou calibrare trebuie s fie realizate de un personal de specialitate calificat, cu echipament adecvat.La demontare nchidei supapa de aerare (dac exist).

    AVERTIZARE! Resturile substanei msurate n manometrele demontate pot periclita persoane, mediul i instalaia. ntreprindei msuri preventive suficiente.

    WIKA Alexander Wiegand SE & Co. KGAlexander-Wiegand-Strae 3063911 Klingenberg GermanyTel. (+49) 93 72/132-0Fax (+49) 93 72/132-406E-Mail info@wika.dewww.wika.de 01

    /201

    1 b

    ased

    on

    2408

    976.

    03 0

    2/20

    10