Lexus si Măslinul

Post on 23-Nov-2015

15 views 2 download

description

Recenzie

Transcript of Lexus si Măslinul

  • Recenzie

    Lexus si Mslinul, Thomas L. Friedman traducere de Adela Motoc, Editura Polirom, 2008

    ISBN 978-973-46-0907-9

    Ca ziarist la departamentul Afaceri externe al ziarului The New York Times, Thomas Friedman a cltorit n toat lumea avnd contacte cu oameni din toate categoriile sociale. n urma experienei cptate el a creat o teorie cu privire la noul sistem internaional de relaii care exist astzi.

    Teza esenial a crii o reprezint globalizarea i faptul c ea nu este o simpl tendin sau un capriciu, ci este mai degrab un sistem internaional. Acest sistem a luat locul vechiului sistem al Rzboiului rece i, la fel ca acesta, are propriile legi i propria logic de natur s influeneze direct i indirect politica, mediul nconjurtor, geopolitica i economia oricrei ri.

    Friedman consider c era globalizrii a nceput acum 10 ani odat cu cderea Zidului Berlinului, ncetarea Rzboiului rece i expansiunea Internetului. Barierele dintre ri au disprut i au aprut suprapieele. Autorul nu consider globalizarea ca fiind un lucru pozitiv n totalitate, iar aceasta reiese din prezentarea pericolelor acestui sistem. Unul dintre pericolele majore al globalizrii este sugerat chiar de titlul crii. Mslinul reprezint rdcinile noastre, identitatea, apartenena la o anumit cultur, comunitate, naiune, cu alte cuvinte locul pe care l numim acas. Pericolul pentru mslin vine de la forele globale de pia, de la tendinele de omogenizare, standardizare i tehnologizare care caracterizeaz sistemul economic actual i care este reprezentat de Lexus

    Evoluia de la era Rzboiului rece la era globalizrii este caracterizat de Friedman prin termenii de democratizarea tehnologiei, democratizarea finanelor i democratizarea informaiei. Aceste evenimente au modificat modul n care comunicm, investim i nvm despre lume. Din punctul de vedere al lui Friedman rile nu mai sunt clasificate n ri din lumea a III-a, a II-a i a I-a, ci n ri rapide i ri lente.

    Democratizarea tehnologiei se refer la inovaiile n domeniul computerizrii, miniaturizrii, telecomunicaiilor i digitalizrii i a fcut posibil ca sute de milioane de oameni din toate colurile lumii s intre n legtur i s fac schimb de informaii, tiri, cunotine, bani, fotografii, s fac afaceri la un nivel nemaintlnit vreodat. Friedman sintetizeaz cel mai bine democratizarea tehnologiei citndu-l pe Lawrence Grossman, fostul preedinte al NBC: Tipritul ne-a fcut pe toi cititori, xeroxatul multiplicarea electronic ne-a fcut pe toi editori. Televiziunea ne-a fcut pe toi spectatori. Digitalizarea ne face pe toi emitori i receptori.

    Democratizarea finanelor este influenat de democratizarea tehnologiei care a dus la schimbarea comportamentului investiional. Lumea investiiilor s-a transformat dintr-o lume rezervat unui numr limitat de bancheri ntr-una n care oricine poate investi dac are informaii i resurse suficiente.

    Democratizarea informaiei se refer la faptul c oamenii din toate colurile lumii au acces la informaii. Timpurile n care guvernele i puteau izola complet popoarele, privndu-le de informaiile referitoare la viaa care se desfura dincolo de granie sau chiar dincolo de marginea satului lor au trecut. Democratizarea

  • tehnologiei a fost catalizatorul pentru democratizarea informaiei, iar informaia determin oamenii din toat lumea s i doreasc o via mai bun.

    A doua parte a crii prezint condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc rile pentru a avea succes in noua er a globalizrii precum i factorii care le influeneaz direct. Friedman povestete despre cmaa de for de aur i despre turma electronic.

    Pentru a intra n satul global o ar trebui s mbrace cmaa de for de aur cea ce implic dezvoltarea proprietii private, inflaie sczut, comer liber, buget echilibrat, piee deschise etc.

    Odat ce ai intrat n sistem este indicat s respeci regulile i sa pstrezi ct mai aproape cmaa de for. Conform opiniei lui Friedman aceasta are o singur mrime i depinde de fiecare ar cum i se potrivete. Dac apar semne de slbiciune atunci turma electronic i face simit prezena.

    Turma electronic este format din toi agenii fr chip care tranzacioneaz aciuni, obligaiuni i devize stnd n spatele ecranului calculatorului, aflai pretutindeni n lume, mutnd, cu un click, banii de la fondurile mutuale la fondurile de pensii, de acolo mai departe la fondurile pieelor emergente, sau negociind de acas prin Internet. Din turma electronic fac parte ns i marile corporaii multinaionale. Aceast turm electronic are puterea de a distruge sau de a ridica o ar prin aciunile sale impersonale. Friedman subliniaz c naiunile care se adapteaz regulilor turmei electronice au de ctigat i vor supravieui globalizrii.

    ns respectarea regulilor de baz ale turmei electronice nu reprezint o garanie c rile vor prospera egal in interiorul sistemului. Friedman a elaborat mai multe ntrebri-test pentru a evalua puterea economic i potenialul unei ri.

    Prima ntrebare este Ct de conectat este ara dumneavoastr?. Managerii companiilor IT stabileau potenialul unei ri n 1995 dup numrul de calculatoare pe cap de locuitor n timp ce n 1998 criteriul era gradul de conectare. Gradul de conectare reflect ct de vast i de profund i leag o ar computerele n reele i la Internet. Gradul de conectare este msurat, de regul, prin extensia limii de band a unei ri.

    A doua ntrebare este Ct de rapid este ara dumneavoastr? Datorit celor trei democratizri barierele de intrare n orice sfer de afaceri s-au diminuat. Friedman este interesat de modul n care o ar i-a restructurat economia, ct de rapid evalueaz, inoveaz, ia decizii, liberalizeaz i se adapteaz. rile trebuie s fie pregtite s renune fr regrete la companiile care nu sunt eficiente i s dezvolte activitile care vor avea succes.

    A treia ntrebare a lui Friedman este Cum i valorific ara dumneavoastr cunotinele? Aceasta reflect msura n care o ar i companiile ei folosesc reelele. Conectarea este necesar dar nu suficient. O ar are nevoie i s acumuleze i s foloseasc efectiv cunotinele. rile i companiile care vor folosi eficient aceste cunotine vor progresa.

    A patra ntrebare este Ct cntrete ara dumneavoastr? Aici Friedman se refer la exporturile unei ri. El consider c rile care export materii prime i produse finite cntresc mai mult dect rile care export tehnologii i servicii, ns acestea din urm asigur nu nivel de trai mai ridicat cetenilor si.

    Urmtoarele ntrebri se refer la deschiderea manifestat de ar (deschiderea fa de exterior i fa de interior), la relaiile cu alte ri, la stilul de conducere i la valoarea mrcii de ar.

    Un capitol interesant l reprezint capitolul DOSCapital 6.0. Friedman compar rile cu un calculator. rile comuniste ruleaz varianta cea mai slab a sistemului

  • DOSCapital 0.0, unele ri au avansat la DOSCapital 1.0 n timp ce rile dezvoltate ruleaz DOSCapital 6.0. Cu ct este mai liber piaa cu att sistemul de operare este mai avansat.

    Friedman consider c globalizarea este o for care acioneaz impersonal n toat lumea. n timp ce majoritatea rilor dezvoltate au acceptat globalizarea ca o nou ordine mondial, unele ri cred c este o alt metod dezvoltat de SUA i alte ri pentru a mpiedica dezvoltarea lor. Autorul consider c mult lume nu nelege c globalizarea este un fenomen influenat de tehnologie i nu de comer sau de relaiile politice.

    n ultima parte a crii Friedman ncearc s descrie sistemul care va triumfa n era globalizrii. Nu n mod surprinztor el consider c sistemul american va fi un model pentru celelalte ri. Aici el expune beneficiile modelului american i faptul c puterea economic i militar a SUA asigur stabilitatea n lume.

    Utiliznd exemple din experiena anterioar i introducnd o serie de termeni noi Friedman ne nva cum s privim noul sistem. El exploateaz conflictul dinte Lexus si mslin care este de fapt tensiunea dintre sistemul de globalizare i vechile sisteme care implic tradiia, comunitatea, cultura local i prezint marea dram a globalizrii - gsirea unui echilibru ntre cele dou. La o privire de ansamblu citim despre cltoriile lui Friedman i ncercrile lui de a nelege lumea care s-a schimbat fundamental n ultimul deceniu. Din aceast cauza cartea are, pe alocuri, un stil anecdotic i este plin de povestioare din care se pot trage multe nvminte, care insa nu lasa cititorului o imagine puternica de ansamblu cu privire la transformarile din societatea de astazi, insa ea poate fi un punct de plecare n nelegerea noilor reguli care guverneaza lumea.

    Economist doctorand Angela Mihaela Mastacan