Legenda Sfantului Nicolae

Post on 30-May-2018

223 views 0 download

Transcript of Legenda Sfantului Nicolae

8/9/2019 Legenda Sfantului Nicolae

http://slidepdf.com/reader/full/legenda-sfantului-nicolae 1/1

Legenda Sfantului Nicolae

Legenda spune că trei surori, feteleunui nobil sărac, nu se puteau mărita datorităsituaţiei financiare precare. Se spune ca atuncicând fata cea mare a ajuns la vremeamăritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsatnoaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cuaur.

Povestea s-a repetat întocmai şi când avenit vremea de maritiş pentru cea de a doua

fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treiafete, nobilul a stat de pază pentru a afla cineera cel care le-a făcut bine fetelor sale. În aceanoapte, nobilul a stat de paza şi l-a văzut pecardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spunecă Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a datdrumul săculeţului prin hornul casei, într-oşoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărutobiceiul agăţării şosetelor de şemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut celeîntâmplate, Nicolae l-a rugat să păstrezesecretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primeaun cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadoufetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului  Nicolae sub forma a trei bile de aur (îniconografia apuseană).

Sursa:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_de_Mira