Manastirele Sfantului Munte Athos

download Manastirele Sfantului Munte Athos

of 35

 • date post

  26-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  42
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Manastirele Sfantului Munte Athos

 • ISTORICUL SFANTULUI MUNTE ATHOS

  Sfantul Munte este o peninsula cu lungimea de 60 km o latime ce variaza intre 8-12 km ,aria totala fiind de 360 Km patrati. Muntele Athos, sau Athon, dup niste vechi traditiuni ntunecate ar veni de la Athos, un supranume ce da zeului Joe (Jupiter) care avea un templu pe unul din vrfurile Muntelui. Printre celelalte temple de pe Athos, pe unul din vrfurile cele mai nalte, era zidit templul zeului Apolon, care ntrecea pe toate ca mrime, nltime si art.

  In zilele senine, Idolul se vedea dela Constantinopol si era adorat cu nsufletire. In timpurile vechi Athosul era tot att de renumit ca si Olimpul, faimosul munte, pe nltimea cruia slsluiau zeii mitologiei antice. De la poalele Athosului si pn la cele ale Olimpului se ntinde ca o pnz albastr, frumoasa mare Egee, semnat ca o multime de insule, a cror legende sunt cunoscute de toate popoarele. Athonul nsusi, nu de putine ori a slujit de slas zeilor din Olimp. O legend spune, c vreme ndelungat a petrecut aici si Junona. Muntele Athos, pe atunci era locuit de pgni. Deasupra lui se aflau 5 cetti: Dion, Olofiscus, Acroaton, Zissus si Cleone. Locuitorii acestor cetti ca si cei de prin insulele din apropiere, au adus multe jertfe sngeroase zeittilor de pe munte, si n special lui Apolon cel de pe vrful Athonului. Lumea dornic s cunoasc viitorul venea de prin toate prtile, spre a-l consulta si toti primeau de la dnsul rspunsuri potrivite, dar fireste mincinoase, ca toate rspunsurile oracolelor pgne. Dup poemele lui Homer, pe lng Atbon, ar fi trecut flota viteazului ntre viteji, Achile, fiul lui Pele, regele Tesaliei, cnd mpreun cu Agamenon, si nteleptul Ulise, au pornit rzboi mpotriva Troiei, faimoasa cetate ale crei ruine se vd si astzi, pe coastele Asiei Mici. Crestinarea Athosului. Pgnii care locuiau Sf. Munte, dup o veche traditiune bisericeasc au

 • primit crestinismul din vremile cele dinti ale erei crestine, n niste conditiuni cu totul exceptionale. Se stie c, dup nltarea Mntuitorului la cer si pogorrea Sf. Duh asupra celor 12 Apostoli, printre care erau si sfintele femei mironosite, n frunte cu Sf. Fecioar Maria, urmnd poruncii Mntuitorului: Mergnd nvtati toate neamurile... si propovduiti evanghelia la toat zidirea", Sf. apostoli au tras la sorti, care ncotro s mearg la propovduire. In chipul acesta, s-au ornduit toti, fiecare n cte o parte a lumii. Ct despre Maica Domnului, singur Dumnezeu, dup a Sa pronie, i-a rnduit mai nainte soarta, trimitnd pe arhanghelul Gavriil, care i-a vestit, ca s mearg la muntele Athos, unde sunt cele mai multe Temple pgne. Aceasta s-a ndeplinit ntocmai, n urmtoarele mprejurri: In insula Cipru, fusese rnduit episcop, Lazr, cel nviat a 4-a zi din morti; hirotonit de ctre apostolul Varnava, ucenicul Sf. Ap. Pavel. Dup un timp, oarecare, Lazr a fost cuprins de un dor nespus, de a mai vedea, odat nainte de a-si da obstescul sfrsit pe prea Sf. Fecioar; dar stiind bine, c el nu se mai putea duce la Ierusalim, din cauza jidovilor, carel urmreau, ca s-l ucid, a scris o epistol Maicii Domnului, prin care o ruga, cu mult struint si cu adnc smerenie, ca s vin ea la Cipru, spre a-I mprtsi blagoslovirea Fiului si Dumnezeului. Maica Domnului, primind scrisoarea aceasta duioas, a rspuns Sf. Lazr, c-i va ndeplini dorinta, numai s-i trimit o corabie n portul Iaffa, ca s o ia. Primind acest rspuns, Sf. Lazr s-a umplut de o bucurie nespus si a trimis ndat corabia la port. Maica Domnului o astepta. S-a suit n corabie, nsotit fiind de apostolul Ioan feciorelnicul -n grija cruia o lsase Mntuitorul - si de alti doi apostoli si s-au ndreptat cu corabia, spre insula Cipru. Vntul ns fiind mpotriv, - dup dnmnezeiasca rnduial de sus - se pomeneste dup ctva vreme de cltorie, la limanul lui Climent, din muntele Athos, n dreptul Mnstirii Ivirilor de azi. Cnd s-a apropiat corabia de trm, s-a ntmplat o minune! Toti idolii din munte au czut cu fetele la pmnt, sfrmndu-se n mii de bucti; iar idolul Apolon, cel din vrful Athonului rcnind groaznic, fr ornduial, ca niciodat, a strigat; Iesiti noroadelor brbati si femei, tineri si btrni si alergati n grab, la limanul lui Climent, ca s ntmpinati pe Maica Marelui Imprat si adevratului Dumnezeu, Iisus Hristos! Si zicnd aceste cuvinte, ndat idolul a czut de pe vrful muntelui, mpreun cu diavolul care locuia ntr-nsul, sfrmnd coama ntreag a muntelui si prbusindu-se n adncurile mrii.

  Norodul, auzind aceasta, s-a nspimntat foarte si adunndu-se la un loc cu mic cu mare s-au pogort n grab la limanul lui Climent, unde au ntmpinat pe prea Sf. Nsctoare de Dumnezeu si Sf. apostoli care era cu dnsa. Fiind ea pe bordul corabiei, i-au adus cuviincioasa cinstire si cznd i s-au nchinat, zicnd; O prea sfnt stpn, Maic pururea fecioar! Spune-ne luminat cum ai nscut pe cel nencput?

 • Cum ai hrnit cu lapte din snul Tu pe cel ca hrneste toat fptuirea si cum ai tinut n Sf. Tale brate pe cel ce tine n brate toat zidirea? " Atunci Maica Domnului, cea cu dar druit, deschiznd gura a dezvluit norodului aceluia nselat de idoli toate tainele Fiului Su, nvtndu-i s cread si s se boteze n numele Lui.

  Si asa a crezut tot norodul si s-a botezat de la mic la mare, aducnd multumire Maicii Prea Curate.

  Maica Domnului le-a mai spus urmtoarele cuvinte: O fii luminati, ascultati. Acest loc a fost sortit mie de ctre Fiul si Dumnezeul meu. Voi ns, nu veti mai rmne mult aici, pentru c pe muntele acesta voi trimite brbati din toat lumea, ca s vietuiasc n curtie, dup chipul ngerilor.

  Dup aceasta, maica cea prea curat s-a suit n corabie, mpreun cu cei doi ucenici care o nsoteau, si dnd ultimele povete norodului, binecuvntndu-l, a plecat spre insula Cipru.

  Sf. Lazr, dup mult asteptare, zrind corabia apropiindu-se, mult s-a nveselit, vrsnd lacrimi de bucurie. Si sosind corabia, Maica Domnului a povestit Sf. Lazr cum a fost rnduit s mearg la muntele Athos, unde a adus pe tot norodul la credinta cea adevrat.

  Sf. Lazr s-a bucurat mult, si lund blagostovenia cea mult dorit, corabia cu Maica Domnului s-a ndeprtat de la trm, pornind spre Iaffa si apoi spre Ierusalim. Nu se stie sigur cnd au venit primii monahi pe muntele Athos. Se bnuieste ns c ar fi venit chiar din timpul Sf. Apostol si Evanghelist Ioan (101 dup Hr.), care nsotise pe Sf. Fecioar n cltoria Sa spre Athos.

  Aceast versiune voieste s ne spun c, chiar din timpurile vechi ale erei crestine, au debarcat aici sihastri din Asia mic, poate si din Efes, patria Sf. Evanghelist Ioan, unde viata singuratic, contemplativ, ncepuse a se manifesta de timpuriu.

  Desigur ns, c viata clugreasc de aici a luat fiint mai nti sub forma de sihstrii si de schituri. Pe vremea mpratului Teodosie I (+395) si a sotiei sale Pulheria, existau cteva Mnstiri, care ns au fost pustiite de barbarii nvlitori. Ctre sfrsitul secolului al VIII-lea, venind de la Roma, Petru Athonitul, din porunca Maicii Domnului, care i s-a aratat n vis, a gsit muntele pustiu. De aceea a trebuit s-si caute adpost ntr-o pester ntunecoas, plin de trtoare otrvitoare, pe care numai cu rugciunea le-a alungat. Hrana sa, la nceput, a fost din ierburi care cresteau n preajma pesterii, iar mai n urm s-a nvrednicit de hran cereasc pe care i-o aducea ngerul Slavei, o dat la patruzeci de zile.

  In a doua jumtate a sec. IX (867) vine si se aseaz la Athos, pustnicul Ioan Colibasul vestit prin sfintenia vietii sale. Pilda lui fu urmat de altii, asa c n scurt timp nltimile muntelui au

 • fost populate cu sihastrii si monahii, rvnitori dup viata ngereasc, post si rugciune de zi si de noapte, n linistea profund a muntelui.

  Vasile Macedon, mpratul bizantului (867-886) ascultnd rugmintea sihastrului Ioan Colibasul, i drui lui si urmasilor si acest munte, care de acum nainte ncepe a se numi Sf. MUNTE. Privilegiul acesta al lui Vasile Macedon, l ntri si mpratul Leon Inteleptul. Pe lng sihastrii, mai venir apoi si chinovitii, care ncepur s zideasc mnstiri.

  Ca organizator al Sf. munte este considerat Atanasie din Trapezunda, care mpreun cu alti rvnitori de viat monahiceasc, ntemeie marea mnstire Lavra, pe la anul 963.

  Pentru viata sa, plin de evlavie si cuviosie, Atanasie, ca si Petru Athonitul, este trecut n rndul Sfintilor.

  Prin secolul. al X-lea, viata monahal ajunge la mare cinste. Patriarhi, arhierei, preoti, diaconi se retrag la mnstirile Aghiorite si intr n rndurile monahilor. Lor le urmeaz mprati, printi si boieri, care, convinsi de nimicnicia vietii acesteia, se retrag din lumea desftrilor, trind n singurtatea muntelui sfnt, si ducnd cu dnsii averi si odoare scumpe.

  Faima despre sfintenia vietii n Sf. Munte, s-a rspndit n toat lumea. Principii tutoror popoarelor ortodoxe: Iberi, Rusi, Srbi, Bulgari si mai ales Romnii, druiesc averi considerabile pentru zidirea si mpodobirea mnstirilor din Sf. Munte.

  0 chestie care merit s fie cercetat este si interzicerea intrrii femeilor, sau femelelor n genere, n Sf. Munte. Dup o veche traditie, pstrat prin viu grai, se povesteste c, Plagudia, sotia mpratului Teodosie cel mare trecnd cu corabia de la Roma spre Constantinopol, s-a abtut si pe la muntele Athos spre a vedea mnstirea Vatoped zidit de ctre sotul su.

  Primit n port de ctre monahii a mers pn n tinda Bisericii, unde este pn astzi Icoana Maicii Domnului numit vie. Aici auzi o voce tuntoare: Opreste-te si ntoarce-te napoi cci eu sunt mprteasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit s tulburi linistea supusilor mei ? S stiti c de azi nainte, nici o femeie nu va mai clca pmntul sfnt al acestui munte".

  Auzind aceste cuvinte, mprteasa Plagudia czut cu fata la pmnt, pocindu-se de ndrzneala ce a avut, drui mnstirii odoare scumpe dup care a plecat la Constantinopol.

  De atunci si pn azi, nici o femeie n-a mai intrat n republica monahilor a Sf. munte Athos.

 • Prin sec, XI-lea, Athosul si pierde caracterul de asezmnt mprtesc, curat Bizanti