Jocul - pedagogie

Post on 14-Nov-2015

216 views 2 download

description

:)

Transcript of Jocul - pedagogie

Jocul i implicaiile sale pedagogice

Dragos Bocanaciu

Facultatea de Psihologie Sociologie

Anul II - ZiJocul i implicaiile sale pedagogice

n dezvoltarea proceselor psihice la colarul micJocurile i distraciile sunt mai intense la vrstele copilriei i tinereii. tim cu toii c copii de vrst ante sau precolar se joac tot timpul. Prin joc este exprimat gradul de dezvoltare psihic, le confer conduitelor mult flexibilitate i mai ales le dezvolt imaginaia i creativitatea. Jocul presupune un plan, fixarea unui scop i fixarea anumitor reguli, ca n final s se poat realiza o anumit aciune ce produce satisfacie. Prin joc se afirm eul copilului, personalitatea sa. colarul mic se poate afirma i prin activitatea colar ce se valorific prin note, acestea se sumeaz n medii, rezultatul final al nvrii fiind tardiv din punct de vedere al evalurii, pe cnd jocul se consum ca activitate crend bucuria i satisfacia aciunii ce o cuprinde.

Copiii care sunt lipsii de posibilitatea de a se juca cu alti copii de vrst asemnatoare fie din cauz c nu sunt obinuii, fie din cauz ca nu au cu cine, ramn nedezvoltai din punct de vedere al personalitii. Jocul ofer copiilor o sum de impresii care contribuie la nbogirea cunotinelor despre lume i via, totodat mrete capacitatea de nelegere a unor situaii complexe, creeaz capaciti de reinere stimulnd memoria, capaciti de concentrare, de supunere la anumite reguli, capaciti de a lua decizii rapide, de a rezolva situaii-problem, ntr-un cuvnt dezvolt creativitatea. Fiecare joc are reguli. Atunci cnd un copil vrea s se joace cu un alt grup de copii, el accept regulile n mod deliberat, voit. Cu alte cuvinte, el va accepta normele stabilite, adoptate i respectate de grupul respectiv nainte ca el s intre n joc.

Pentru omul adult, jocul provoac plcere, distreaz, amuz, contribuind mai ales la reenergizarea sa. Contribuie decisiv i la anularea oboselii, fiind n acest caz un element de psihoterapie.

Pentru copil, jocul presupune de cele mai multe ori, pe lnga consumul nervos chiar i la cele mai simple jocuri, i efort fizic.

Unele jocuri sunt complicate, altele sunt mai simple. n funcie de vrst i de capacitatea de nelegere i aciune, copilul manifest preferine diferite pentru joc, pe msura trecerii de la o etap la alta a dezvoltrii psihice. colarul mic tinde s participe la jocurile celor mari, dar de multe ori nu reuete s se integreze condiiilor impuse de joc. Un copil cu o personalitate mai puternic nu se resemneaz, ci depune eforturi pentru a face fa. Ceilali, cu o personalitate mai slaba, renun. Pentru copiii mai mari jocurile uoare nu prezint interes, pentru c nu le ofer posibilitatea de a se antrena, de a-i etala puterile cu colegii lor de joc.

Exist cteva lucruri de remarcat: n primul rnd, jocul fortific un copil din punct de vedere fizic, i imprim gustul performanelor precum i mijloacele de a le realiza. n al doilea rnd, jocul creeaz deprinderi pentru lucrul n echip, pentru sincronizarea aciunilor proprii cu ale altora, n vederea atingerii unui scop comun. Un al treilea rnd, jocul provoac o stare de bun dispoziie, de voie bun, oferindu-i omului posibilitatea de a uita pentru un timp de toate celelalte i de a se distra, dndu-i parc mai mult poft de via.