JOCUL DIDACTIC.ppt

of 86 /86
JOCUL DIDACTIC

Embed Size (px)

Transcript of JOCUL DIDACTIC.ppt

 • JOCUL DIDACTIC

 • Jocul este un exercitiu premergator pentru viata de adult. El are rolul de a actiona la copil functii motrice si mintale. Principala menire a jocului este aceea de a permite individului sa-si realizeze eul,sa-si manifeste personalitatea. Acesta ofera posibilitatea de a se dezvolta in plan social, emotional, fizic, intelectual, si, ceea de a se cunoaste pe sine.

 • In cadrul jocului, copilul de varsta prescolara e creativ, el nu este un simplu executant. Reusita este strans legata de cunostintele, deprinderile, priceperile, obisnuintele, si atitudinile copiilor. Viata de familie, cea extrafamiliala, dar mai ales cea din gradinita ofera copiilor multe posibilitati de a se avanta in cunoasterea lumii in care traiesc si de a-si forma, in pas cu adancirea cunoasterii empirice , numeroase capacitate si comportamente.

 • Jocul didactic este o activitate care se deosebeste prin structura sa specifica de celalalte activitati cu continut asemanator, ceea ce caracterizeaza jocul didactic este unitatea deplina intre sarcina didactica si actiunea de joc. Activitatea organizata de instruire a copiilor se desfasoara sub conducerea directa a educatoarei si antreneaza in majoritate intreaga grupa. Jocul didactic are o serie de caracteristici prin care se deosebeste de celalalte jocuri si forme de organizare a activitatilor comune. Scopul didactic al jocului reprezinta o finalitate educativa si se formuleaza prin raportare la obiectivele specific.

 • Sarcina didactica este formulata in functie de continutul activitatii si de nivelul de varsta al copiilor.Elementele de joc reprezinta mijloacele de realizare a sarcinii didactice, constituind elementele de realizare a sarcinii de invatare. Continutul jocului didactic este reprezentat de sfera cunostintelor, priceperilor si deprinderilor. El trebuie sa fie prezentat intr-o forma accesibila si atractiva de desfasurare.

 • Regulile jocului sunt prestabilite si obligatorii pentru toti participantii. Materialul didactic trebuie sa fie variat, adecvat continutului activitatii, varstei si particularitatilor individuale ale copiilor:jucarii,fise individuale, cartonase, jetoane.Actiunea de joc este componenta prin care se realizeaza sarcina de joc. Cuprinde momente de asteptare, surpriza, ghicire.

 • Metodologia jocului didactic

  Desfasurarea jocului didactic cuprinde:Organizarea salii de grupa in functie de particularitatile jocului ce se organizeaza.Introducerea in joc urmareste crearea unuei atmosfere favorabile, trezirea interesului si a curiozitatii.Prezentarea materialului: materialul poate fi prezentat in maniera surprizei ori ca material de lucru care nu atrage in mod expres atentia asupra lui insusi.Anuntarea titlului jocului si a scopului se face pe scurt si sugestiv.

 • Explicarea si demonstrarea jocului au rol hotarator pentru buna desfasurare a jocului.Executarea jocului de proba se realizeaza sub directa indrumare a educatoarei , va face aprecieri privind modul de realizare a sarcinilor , va evidentia greselile savarsite si va reveni cu explicatii necesare.Executarea jocului de catre copii se face in momentul imediat urmator jocului de proba.

 • Complicarea jocului se realizeaza dupa ce se constata ca intreg colectivul de copii a executat correct elementele de detaliu.

  Incheierea jocului este momentul in care se fac aprecieri finale, se formuleaza concluzii asupra modului de respectare a regulilor de joc, asupra modului de exectutare a sarcinilor.

 • Clasificarea jocurilor didactice

  Dupa continutul lor, jocurile didactice pot fi grupate in:-jocurile didactice pentru cunoasterea mediului inconjurator;-jocuri didactice pentru educarea limbajului; -jocuri didactice cu continut matematic; -jocuri didactice pentru insusirea unor norme de comportament civilizat si jocuri pentru insusirea unor norme de circulatie rutiera .

 • Dupa prezenta sau absenta materialului didactic,deosebim: -jocuri didactice orale-jocuri didactice cu ajutor material a)cu material didactic:jucarii,cuburib)cu material ajutator c)jocuri de interpretare a unor povesti, lecturi, jocuri de numarat

 • Jocuri intelectuale

  -de stimulare a comunicarii orale;-de exersare a pronuntiei corecte; -de atentie si orientare spatiala; -de analiza si sinteza mentala;-de realizare a comparatiei mentale ;-de realizare a abstractizarii si generalizarii ;-pentru dezvoltarea perspicacitatii;-pentru dezvoltarea imaginatiei;-pentru dezvoltarea proceselor de inhibitie voluntara si a autocontrolului.

 • Jocul didactic are o contributie specificata,realizarea obictivelor predarii-invatarii cunostintelor despre natura. Orice copil poate deveni un prieten al naturii, cu condiia s respecte natura. Aceasta nseamn s o priveasc n calitate de adevarat eco-cetean, cu gndul refacerii ei. Precolarii trebuie s neleag c oriunde se afl, att omul ct i celelalte vieti au nevoie de condiii eseniale mediului de via: sol, aer, ap i hran. La aceast vrst copiii pot nelege foarte bine c aceste condiii pot fi benefice santii numai dac sunt respectate norme de igien.

 • Prin intermediul observrii spontane sau dirijate, copiii dobndesc cunotine elementare despre unele fenomene din natur legate de succesiunea anotimpurilor. Precolarii i lrgesc i i contureaz cunotinele despre animalele domestice, cunosc unele animale slbatice cu modul lor specific, nva s deosebeasc animalele domestice de cele slbatice, psrile migratoare de cele nemigratoare, animalele care aduc foloase omului de cele care pricinuiesc daune. Pentru realizarea acestui scop, copiii trebuie pui n situaia de a le observa.

 • Jocuri didactice pentru consolidarea cunostintelor despre natura la:

 • Ce stim despre ghiocel, lalea, crizantema?

 • Joc didactic pentru verificarea cunostintelor copiilor privind descrierea partilor componente si reconstituirea unei plante din parti component.Obiective:recunoasterea si descrierea unei plante si a partilor componente, reconstituirea acesteia din mai multe parti componente prin exercitii de analiza si sinteza;dezvoltarea spiritului de observatie si atentie;educarea rapiditatii si promptitudinii in actiune.

 • Sarcina didactic Copiii vor manui cu rapiditate materialul din cosulete, pentru a reconstitui din parti componente o planta (ghiocel, lalea) verbalizand actiunea.

  Regulile jocului Copiii trebuie sa observe ce-i lipseste ghiocelului (lalelei) desenat pe loton si sa complecteze partea corespunzatoare cu materialele

 • Elemente de joc: manuirea materialului, aplauze

  Resurse materiale : Lotoane dreptunghiulare pe care sunt desenati ghiocei sau lalele, carora le lipseste una din partile componente (floare, frunzele, tulpina, radacina ), partile componente ale unei flori (ghiocel, lalea, crizantema etc.) decupate din carton si colorate.

 • Desfasurarea jocului Inainte de inceperea jocului fiecare copil primeste un loton si un cosulet, in care se afla partile componente ale unei flori (ale ghiocelului, lalelei, crizantemei). Se va face intuirea materialului din cosulet si de pe masa, se anunta jocul si se demonstreaza. Se cere copiilor sa observe ce le lipseste ghiocelului (lalelei, crizantemei ) de pe loton si sa complecteze partea sau partile care lipsesc cu materialele din cosulete. Se va urmari modul cum toti copiii isi indeplinesc sarcina didactica.

 • Educatoarea va intreba cativa copii ce parte a ghiocelului a fost inlocuita pe loton. Se schimba lotoanele si cosuletele intre copii. Se va cere din nou complectarea partilor care lipsesc. Apoi, educatoarea va cere copiilor sa aseze lotoanele cu fata in jos ,iar cu materialul din cosulet sa compuna floarea respective, va urmari individual modul cum se realizeaza sinteza (recompunerea ) plantei respective. In aceasta activitate se poate folosi o singura planta sau mai multe, in functie de anotimpul cand se desfasoara activitatea . De asemenea, se pot folosi si alte plante cunoscute de copii.

 • Evaluare: Educatoarea va prezenta cateva planse cu plante (flori) cunoscute in care va strecura cateva greseli (laleaua cu frunza crestata, ca a crizantemei ,ghiocelul in diferite culori ,plante fara radacina sau frunze) , copiilor revenindu-le sarcina de a sesiza greseala sau lipsa unei parti si de a o corecta , verbalizand ce s-a gresit sau s-a omis. Copiii care au dat raspunsuri corecte, vor primi medalioane cu flori.

 • Sa facem buchetele de flori!

 • Joc didactic pentru precizarea cunostintelor copiilor despre flori ,(ghiocei, lalele, viorele, narcise, panselute, zambile, trandafiri, garoafe, crizanteme ). Obiective:-verificarea cunostintelor copiilor referitoare la unele flori cunoscute (denumirea, culoarea, forma, anotimpul in care infloresc) ;-educarea rapiditatii in gandire si actiune a copiilor;-gruparea florilor dupa anumite criteria (anotimpul in care infloresc, culoare, forma acestora )

 • Regulile jocului La semnalul educatoarei Sa facem buchetele la fel (dupa culoare, forma, anotimpul in care infloresc) copiii care poseda medalionul corespunzator cerintei, se grupeaza. Castiga grupul are este mai rapid in actiune. Copiii care gresesc (sau nu se orienteaza la timp ) sunt scosi din joc.Elemente de joc: intrecerea, gruparea la semnal Material didactic:Medalioane cu imagini ale diferitelor flori cunoscute de copii, planse, vaze de flori.

 • Desfasurarea jocului

  Fiecare copil va primi cate un medallion pe care este desenata o floare cunoscuta, acolo unde este cazul de diferite culori (lalele rosii, galbene; zambile roz,albe; crizanteme albe, galbene si mov; tranafiri albi, galbeni si rosii ). Jocul se va realiza pe baza semnalelor verbale ale educatoarei, prin care se indica ce fel de grupari de flori sa faca. Se va incepe gruparea copiilor dupa felul florii. Intr-o vaza se va gasi garoafe, in alta trandafiri.

 • Educatoarea spune: Sa facem un buchet de garoafe sau de trandafiri. Copiii, care au medalionul respectiv, se vor grupa in jurul vazei cu flori. In continuare se prezinta un tablou cu peisaj de primavara. Sa facem un buchetel de flori, care infloresc primavara. Copiii care au pe medalion flori, care infloresc primavara, se grupeaza in jurul tabloului. Jocul poate continua grupand florile dupa culoare sau alte criteria. Va castiga grupul care este cel mai rapid in actiune. In cadrul jocului se vor schimba medalioanele intre copii, grupandu-se dupa aceleasi criteri amintite.

 • Evaluare

  Copiii vor primi fise pe care sunt desenate flori dupa anumita criterii (care infloresc primavara, care infloresc toamna, flori de o anumita culoare, sau in culori care nu se potrivesc cu realitatea) . Copiii vor avea sarcina sa incercuiasca numai acele flori care se potrivesc cerintei date.

 • Ce a cumparat mama?

 • Joc didactic pentru fixarea si adancirea cunostintelor despre forma, culoarea fructelor si legumelor, precum si despre modul lor de intrebuintare. Obiective:-verificarea cunostintelor copiilor despre unele legume si fructe ,( forma, culoare, modul lor de utilizare);- perfectionarea acuitatii analizatorilor vizuali si tactili; -precizarea unor reguli igienice in legatura cu consumarea legumelor si fructelor.

 • Sarcina didactic Copiii vor enumera caracteristicile fiecarui fruct sau a fiecarei legume si vor preciza modul lor de utilizare, grupandu-le corespunzator.

  Regulile jocului Copilul chemat la masa edcatoarei alege din cos o legume (sau un fruct) o arata celorlalti copii, o denumeste, o descrie, precizeaza modul de utilizare si o aseaza intr-un cosulet mai mic, dupa anumite criterii date.

 • Elemente de joc: surpriza, manuirea si selectarea materialului

  Material didacticUn cos mare cu legume si fructe diferite (mere, pere, nuci, struguri, gutui, banana, portocale, lamai, mandarine, morcov, patrunjel, ceapa, ardei, rosii, telina). Acestea fiind acoperite cu un prosop.3-4 cosulete mici.

 • Desfasurarea jocului Copiii vor fi asezati pe scaunele in semicerc. In fata copiilor ,pe masa, se vor afla 3-4 cosulete pentru fructe. In sala de grupa va intra un copil mai mare sau alta educatoare, care va aduce un cos cu diverse cumparaturi. Educatoarea descopera cosul si vazand cumparaturile amestecate, solicita pe copii sa o ajute sa le grupeze dupa cateva criterii : fructe, legume, zarzavaturi. Copilul chemat la masa educatoarei alege un fruct sau o leguma, o denumeste, o descrie si spune in ce mod poate fi consumata.

 • De exemplu: Eu am ales un mar mare, rosu, care poate fi consumat numai dupa ce a fost spalat. Din mere putem facem gem sau compot. Marul este un fruct de toamna. Dupa descrierea facuta , copilul aseaza fructul in cosul potrivit. La fel se procedeaza daca si-a ales o leguma: Eu am ales un morcov. Acesta are forma alungita, subtiata la un capat, de culoare portocalie. El poate fi consumat in stare cruda sau poate fi pus in supa. Morcovul este o leguma. Copilul pune morcovul in cosuletul potrivit. Jocul continua pan ace toti copiii au grupat legumele si fructele din cosul mare, in cosuletele respective.

 • Evaluare La masa educatoarei se afla doua cosulete- unul pentru fructe, celalalt pentru legume si zarzavaturi. Copiii primesc cate un medalion, reprezentand un fruct sau o legume (zarzavat). La semnalul educatoarei, copiii vor alerga la masa acesteia si vor grupa in jurul cosuletului destinat fructelor sau legumelor, dupa cum au medalionul.

 • CINE A VENIT ?

 • SCOP:-consolidarea cunostintelor despre animalele cunoscute;-clasificare dupa infatisare, hrana si foloasele pe care le aduc.OBIECTIVE:-dezvoltarea capacitatii de a efectua legaturi simple intre cunostintele dobandite anterior;-consolidarea deprinderilor de a descrie infatisarea unui animal folosind material intuitive;-consolidarea deprinderilor de a folosi cuvintele noi invatate in propozitii dezvoltate.

 • SARCINA DIDACTICA:Copilul recunoaste animalul dupa onomatopee, il denumeste, il descrie si spune cu ce se hraneste si ce foloase aduce omului.REGULILE JOCULUI:Copilul va recunoaste animalul dupa onomatopee, apoi il selecteaza din multimea de animale-jucarii(sau a imaginilor lor) si spune ce stie despre el. La intrebarile: Ce mananca? si Ce foloase aduce? Raspunde un alt copil. El alege jetonul care reprezinta hrana necesara animalului respectiv si jetonul din care se pot deduce unele foloase pe care le aduce omului. Copilul da verbal precizarile necesare si aseaza jetoanele in fata animalului respective, sau a imaginii acestuia.

 • ELEMENTE DE JOC: surpriza, ghicirea selectarea si manuirea jetoanelor.

  MATERIAL DIDACTIC -animale-jucarii sau mulaje (caine, pisica, vaca, iepure, cocos, gaina, oaie, cal,etc) sau imagini ale acestora.-jetoane reprezentand hrana fiecarui animal;-jetoane reprezentand foloasele aduse de ele;-flanelograf, ace cu gamalie;-fise de evaluare, creioane.

 • DESFASURAREA JOCULUI In fata copiilor pe o masa vor fi asezate animalele-jucarii sau imagini ale acestora. Copiii asculta onomatopeele rostite de conducatorul jocului sau inregistrate pe caseta. Daca copilul numit recunoaste animalul, merge la masa, alege jucaria-animal sau imaginea corespunzatoare si o descrie, o asaza, pe o masa sau pe un flanelograf. Un alt copil numit vine la masa, alege jetoanele reprezentand hrana specifica animalului respectiv si foloasele aduse de el, verbalizeaza ce contin acestea si le asaza in deptul animalului-jucariei (sau a imaginii lui).

 • Jocul continua pana cand se epuizeaza toate imaginile si jetoanele animalelor propuse spre verificare. EVALUARE Se imparte fiecarui copil cate o fisa de evaluare si un creion. Fisa va cuprinde: in partea stanga o serie de animale cunoscute, iar in partea dreapta hrana fiecaruia.Caine iarbaVacaosGainasoricelIepuregrauntePisicamorcov Sarcina copiilor este sa caute hrana fiecarui animal si sa o asocieze la animal trasand o linie.

 • TELEFONUL

 • SCOPJoc didactic pentru verificarea si consolidarea cunostintelor copiilor despre animale domestice si salbatice. OBIECTIVE:-consolidarea deprinderii de a compune o ghicitoare despre animalele cunoscute, desprinzand caracteristicile privind hrana, locul unde traiesc si foloasele aduse omului;- dezvoltarea gandirii si imaginatiei;- formarea deprinderii de a folosi telefonul, respectand regulile de comportare civilizata intr-o convorbire telefonica.

 • SARCINA DIDACTICACopiiii trebuie sa compuna ghicitori, sintetizand caracteristicile animalului respective.REGULILE JOCULUI-vorbesc la telefon numai copiii care sunt chemati prin centrala telefonica;-copilul care cheama trebuie sa faca o ghicitoare despre animalul de pe discul telefonului, aratand hrana, locul unde traieste si foloasele aduse de acesta;-copilul chemat trebuie sa ghiceasca despre ce animal este vorba.

 • ELEMENTE DE JOC: imitarea actiunii de a telefona, ghicirea, surpriza. MATERIAL DIDACTIC-pentru fiecare copil cate un telefon-jucarie cu imaginea unui animal aplicata pe discul numerelor, dar care este acoperita pentru a nu fi vazuta de ceilalti copii;-un telefon-jucarie cu sonerie,pentru conducatorul jocului;-medalioane cu imaginea animalelor domestice si salbatice cunoscute.

 • DESFASURAREA JOCULUI

  Copiii sunt organizati pentru desfasurarea jocului. Fiecare copil va avea in fata cate un telefon jucarie. La inceput, conducatorul jocului va interpreta rolul telefonistei, indicand numele copilului care cheama si a celui chemat. Este posibil ca cel care cheama sa-si aleaga singur copilul cu care doreste sa vorbeasca la telefon.

 • Copilul care il cheama la telefon pe prietenul (prietena) sau (sa) ,trebuie sa compuna o ghicitoare despre animalul aflat pe discul cu cifre. De exemplu: Are corpul oval, sprijinit pe patru picioare. Parul sau poate sa fie alb, negru, maro. Mananca oase si pazeste casa omului. Copilul chemat (prietenul) trebuie sa ghiceasca despre cine este vorba. Daca nu ghiceste , poate sa raspunda alt copil. La randul sau, copilul chemat anterior, cheama un alt prieten cu care sa vorbeasca , compunand si el o ghicitoare despre animalul care se afla pe discul sau.

 • Jocul continua astfel, pana vorbesc la telefon toti copiii. Se urmareste si modul cum vorbesc acestia la telefon.

  EVALUARE Se da fiecarui copil cate un medalion cu animalele cunoscute. Conducatorul jocului stabileste doua locuri bine distinct: casa si padurea. La un semnal, le cere sa se grupeze astfel: in casa- animalele domestice si in padure animalele salbatice.

 • CINE VINE LA MINE?

 • SCOP Joc didactic pentru consolidarea cunostintelor copiilor privind modul de hrana al unor animale.

  OBIECTIVE:cunoasterea modului de hranire al unor animale;imbogatirea vocabularului cu cuvintele: linge, roade, ciuguleste, mananca;folosirea corecta a acordului intre subiect si predicat.

 • SARCINA DIDACTICA Copiii il ajuta pe iepuras sa primeasca musafirii si sa-i aseze la masa, servindu-i cu mancarea preferata.

  REGULILE JOCULUI Copiii cauta in bucatarie hrana fiecarui animal si-l serveste la masa.

 • ELEMENTE DE JOC: surpriza, cautarea hranei

  MATERIAL DIDACTIC-animale-jucarii: iepuras, ursulet, cal, caine, pisica, cocos, veverita;- hrana pentru fiecare animal: morcov, miere, porumb, oase, lapte, grau, alone;- casuta iepurasului, va avea o masa si scaune,unde vor fi serviti musafirii.- fise de evaluare, creioane

 • DESFASURAREA JOCULUI

  Copiii vor fi asezati in semicerc. In fata, sub forma de surpriza, va fi amenajata casuta iepurasului.Conducatorul jocului il prezinta la inceput pe Rica Iepurica o jucarie animal care va fi manuita de un copil, sau Rica va fi interpretat de un copil.

 • Rica Iepurica se prezinta singur : Eu sunt Rica Iepurica si astept sa-mi vina niste musafiri. Am pregatit aici ,la bucatarie , ceva de mancare, dar stiu cum sa o impart. Cere apoi ajutorul copiilor sa aranjeze masa. Apare primul personaj, incet, mormaind: mor, mor,mor (este interpretat de conducatorul jocului, care tine in mana animalul-jucarie). Rica Iepurica intreaba pe copii: Cine vine la mine? Un alt copil raspunde: Vine ursul! Iepurasul il pofteste pe urs la masa, invitandu-l sa ia loc la scaun.

 • Rica-Iepurica, cu destula amabilitate, il intreaba: Ce doriti sa mancati? Primeste raspunsul din partea altui copil: Ursul mananca miere! si indata i se aduce o farfurioara cu miere.Apare apoi si al doilea personaj,sarind: tup-tup. Rica Iepurica intreaba: Cine vine la mine? la care un copil, care a recunoscut personajul raspunde: Vine veverita. Iepurasul o invita pe veverita la masa, iar copilul care a raspuns aduce alune pe o farfurioara, invitand-o sa se serveasca.

 • Jocul se continua, pana cand toti copiii care au rolul de musafiri sunt invitati la masa. In final va fi servit si iepurasul cu o farfurioara plina cu morcovi. Conducatorul jocului intreaba pe copii cum mananca diferite animale. De exemplu: Cine roade? veverita; Cine ciuguleste?- cocosul; Cine linge? pisica.

 • EVALUAREA

  Se da fiecarui copil cate o fisa individuala de lucru si un creion, copiilor li se cere sa indice hrana fiecarui animal.

 • UNDE TRAIESC?

 • SCOP: Sistematizarea cunostintelor despre locul unde traiesc si adapostul animalelor domestice si salbatice.

  OBIECTIVE:imbogatirea vocabularului cu cuvinte referitoare la adapostul animalelor: grajd, cotet, cusca, stana, staul, cocina, barlog, vizuina, culcus, scorbura;consolidarea deprinderilor de a vorbi in propozitii dezvoltate;dezvoltarea atentiei si a spiritului de observatie.

 • SARCINA DIDACTICA

  Copiii trebuie sa clasifice animalele dupa locul unde traiesc, si sa denumeasca adapostul fiecaruia.

  REGULILE JOCULUI

  Copiii trebuie sa dezlege o ghicitoare sis a plaseze pe machete sau pe planse jetonul cu imaginea animalului;Sa denumeasca animalul, adapostul, si locul unde traieste;

 • ELEMENTE DE JOC: asteptarea, surpriza, ghicirea, asezarea jetonului pe plansa.

  MATERIAL DIDACTIC Pe o masa, in fata copiilor, se vor aseza 3 machete reprezentand padurea, apa si casa omului( in loc de machete se pot intrebuinta planse care vor fi asezate pe un flanelograf). Fiecarui copil i se da un plic cu jeton reprezentand un animal si fise de evaluare.

 • DESFASURAREA JOCULUI

  In fata copiilor,pe o masa, se vor afla trei machete. Se distribuie fiecarui copil plicul adus de postas, se face intuirea imaginilor primate iar copiii le denumesc. Conducatorul jocului spune o ghicitoare privind un anumit animal. De exemplu: Slujba in gospodarie, El o face credincios Si primeste drept simbrie Cate un os , bun de ros. (cainele)

 • Se dezvolta ghicitoarea. Cel care detine imaginea cainelui trebuie sa o arate, sa spuna ca este un animal domestic, traieste pe langa casa omului si sta in cusca.

  Trebuie sa plaseze jetonul pe machete, care reprezinta casa omului. Se continua astfel,pana cand sunt aranjate toate animalele la locul lor.

 • Animalul de pe langa casa omului:

  Cainele,iepurele alb- cuscaPisica- in casaCalul, vaca, capra grajdPorcul cocinaOaia- stana,staulGainile,ratele, gastele- cotet

 • Animalele care traiesc in padure:Urs- barlogVulpe-vizuina Lup- vagauna Iepure- culcusVeverita- scorburaAnimalele care traiesc in apa:Pestele- apaBroasca apaRacul- apa

 • EVALUARE Fiecare copil primeste o fisa si un creion. Pe fisa vor fi desenate mai multe animale salbatice si domestice. Sarcina copiilor: sa incercuiasca toate animalele domestice.

 • Roata toamnei

 • Scop: verificarea cunotinelor copiilor despre legumele i fructele de toamn. consolidarea deprinderii de a formula propoziii corecte gramatical. exersarea deprinderii de a lipi elemente ntr-un ansamblu. Obiective operaionale: 1. s recunoasc i s denumeasc fructe i legume prezentate de educatoare n imagini; 2. s sorteze imaginile n funcie de categoria din care fac parte;3. s identifice fructele i legumele dup descrierea nsuirilor lor caracteristice;4. s descrie fructe i legume n propoziii dezvoltate;5. s lipeasc elemente ntr-un ansamblu ales de el;

 • Sarcina didactic:recunoaterea unor fructe i legume precum i principalele lor nsuiri.formularea unor propoziii corecte din punct de vedere gramatical.lipirea unor elemente ntr-un ansamblu.Reguli de joc: Copiii nvrtesc roata, i alctuiesc propoziii dezvoltate rspunznd la ntrebarea: ce ne-a adus toamna ?... . este compensat copilul care d cel mai complet rspuns. Copiii care nu reuesc s gseasc imaginea corect sunt ajutai de colegi.

 • Desfurarea jocului : Educatoarea prezint copiilor o roat pe care sunt imagini cu fructe i legume. Roata este nvrtit i cnd se oprete la o imagine educatoarea ntreab: ce ne-a adus toamna ? iar copilul solicitat denumete imaginea (fructul sau leguma) i stabilete categoria din care face parte.ex: acesta este un morcov. morcovul este o legum. la cerina educatoarei, cutai i voi aceast imagine, copiii aleg jetonul ce reprezint morcovul. un alt copil va descrie corect i coerent fructul sau leguma respectiv.

 • Cine sunt, cum sunt ?

 • SCOP:Consolidarea cunotinelor copiilor referitoare la animale, aspectul fizic, mediul de via, hran, adpostul, foloase aduse omului.Consolidarea deprinderii de reproducere fidel, cursiv a unor fragmente din povestiri i poveti n care apar personaje-animale.Consolidarea deprinderii de exprimare liber-creativ a sentimentelor prin limbaj plastic.

 • OBIECTIVE OPERAIONALE:1. s reconstituie imaginea animalelor, din decupaje, pe baza caracteristicilor fizice;2. s aeze n faa fiecrui animal reconstruit plana reprezentnd mediul natural de via;3. s aleag jetonul care reprezint imaginea hranei potrivite fiecrui animal;4. s spun titlul povetilor i povestirilor care au ca personaje animalele respective;5. s identifice trsturile morale atribuite acestor personaje-animale;6. s redea prin limbaj plastic, o scen sau un personaj dintr-o poveste sau povestire;

 • SARCINA DIDACTIC:

  Reconstituirea imaginilor reprezentnd animale i aezarea jetoanelor (imaginilor) corespunztoare mediului de via i hranei specifice fiecrui animal. Precizarea titlului povetii sau povestirii n care apar ca personaje respectivele animale i relatarea acelui fragment din poveste din care s reias trsturile lor.Redarera grafic a unei scene dintr-o poveste sau povestire la alegere.

 • MATERIAL DIDACTIC:

  Imagini din povetile i povestirile nsuite n activiti anterioare; siluete de animale segmentate n 3-4 buc. ; imaginio reprezentnd mediul de via al animalelor (o gospodrie, o pdure, un lac, etc); jetoane cu imaginea hranei specifice animalelor (os, iarb, porumb); imagini reprezentnd produse de la aceste animale; hrtie pentru desen, acuarele, pensule, culori sau carioca.

 • REGULI DE JOC:Copilul care reconstituie primul animalul va aeaza n dreptul imaginii jetonul cu hrana i modul de via.Gruparea personajelor-animale n dou categorii se face n funcie de trsturile lor morale.

  ELEMENTE DE JOC : Surpriza, micarea, recompensa.

 • DESFURAREA JOCULUI :

  n prima parte a activitii se verific i se consolideaz cunotinele referitoare la cteva animale prin reconstituirea imaginii lor, aezarea imaginii n faa celei ce reprezint mediul de via i a jetoanelor reprezentnd hrana n dreptul animalului corespunztor. n funcie de nivelul grupei se adaug jetoanele reprezentnd foloasele aduse omului de ctre aceste animale. Copiii exerseaz limbajul motivnd aciunile efectuate .

 • n partea a doua a activitii, copiii spun titlurile povetilor i povestirilor n care apar ca personaje ursul, capra, ginua, cocoul: Ursul pclit de vulpe, Capra cu trei iezi i Pungua cu doi bani de Ion Creang sau Ginua cea moat, Coliba iepuraului, Cocoul cu pene de aur. Copiii trebuie s identifice trsturile morale atribuite acestor personaje i s le argumenteze povestind fragmente reprezentative din textele literare.

 • EVALUARE

  Copiii grupeaz toate aceste personaje n dou categorii, n funcie de trsturile morale (caliti sau defecte) respectiv personaje bune (pozitive) i rele (negative).n ncheierea activitii copiii vor desena o scen sau un personaj dintr-o poveste sau povestire care le-a plcut cel mai mult.

 • POI S RSPUNZI CORECT ?

 • SCOP:

  Consolidarea cunotiinelor legate de cele trei medii de via (ap, aer, pmnt).Educarea unor deprinderi elementare de protejare a mediului nconjurtor.Verificarea capacitii copiilor de a formula propoziii.Verificarea unor deprinderi de munc i practic-gospodreti.

 • OBIECTIVELE OPERAIONALE:

  s grupeze animalele n funcie de mediul de via (ap, aer, pmnt) ;s nlture din tablouri acele elemente care pot polua aceste medii (natura);s formuleze propoziii simple pe baza imaginilor prezentate;s aplice la colul naturii deprinderile practic-gospodreti formate.

 • SARCINA DIDACTIC: Gruparea animalelor pe cele trei medii de via: ap, aer, pmnt. nlturarea din tablou a elementelor poluante pentru mediul de via respectiv.ngrijirea plantelor i petiorilor de la colul naturii.

  MATERIAL DIDACTIC :Trtei tablouri reprezentnd cele 3 medii de via: ap, aer, pmnt; siluete de animale, imagini reprezentnd aciuni realizate de copii, cte o bil alb i una neagr pentru fiecare copil.

 • DESFURAREA JOCULUI:

  n prima parte copii intuiesc cele trei tablouri afiate. Vin apoi pe un rnd i aleg de pe masa educatoarei cte un jeton cu un animal, l denumesc i-l aeaz pe panoul ce reprezint mediul su de via. Educatoarea alege i ea un jeton pe care l aeaz greit iar copiii trebuie s-o corecteze.

 • Dup gruparea animalelor, copiii privesc tablourile ncercnd s gaseasc acele elemente care pot duna naturii (polueaz mediul). Ex: n ap sunt aruncate sticle, cutii. n aer este mult fum. n a doua parte a jocului, educatoarea arat pe rnd cte o imagine ce reprezint o aciune ntreprins de om. Copiii precizeaz ntr-o propoziie aciunea apoi stabilesc dac ceea ce face copilul din imagine duneaz sau nu naturii. Dac aciunea este n favoarea naturii copiii ridic bila alb, dac aciunea duneaz naturii ridic bila neagr.

 • n funcie de nivelul grupei se poate cere copiilor s mai adauge la fiecare propoziie formulat cte un cuvnt. Ex: Copilul planteaz un pom . Copilul sap o groap. n locul imaginilor folosite ca suport pentru formularea de propoziii se pot mima diferite aciuni, fie de educatoare, fie de ctre un copil. n final se pot desfura activiti gospodreti la colul naturii. Dac timpul este frumos se poate iei n curte unde copiii pot sdi flori, pot aduna hrtii.

  *