Jean-Paul Sartre.pptx

Post on 28-Sep-2015

295 views 2 download

Transcript of Jean-Paul Sartre.pptx

Jean-Paul Sartre

Jean-Paul SartreExist realitate doar n fapt; i de altfel ea merge chiar mai departe, adugnd: omul nu este altceva dect un proiect, el exist doar n msura n care se realizeaz pe sine nsui, nu este, prin urmare, nimic altceva dect totalitatea aciunilor sale, nimic altceva dect viaa sa.Proiect realizat de Diana Bab i Alexandra Canciu, 12 E, CNGL, profesor Sideria Carmen{Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre, a fost un filozof francez, reprezentant al existenialismului, scriitor, jurnalist i militant social. A influenat profund generaia care i-a urmat, n special tineretul din perioada de dup cel de-al Doilea Rzboi Mondial, nu doar prin filozofia i opera sa literar, ci mai ales ca intelectual angajat.Sartre s-a nscut n Paris, la 21 iunie 1905. Avea doar ase luni cnd a murit tatl su i a crescut ntr-un cmin dominat de bunicul su fapt ce putea contribui la crearea sentimentelor ce l-au fcut att de izolat i deosebit.(fr. biographie)

2A fost un elev eminent i, dup absolvirea colii de elit Ecole Normale Superieur, a studiat doi ani n Germania, unde a fost influenat de ideile filozofului existenialist Martin Heidegger. A predat apoi filozofia pn n 1940 cnd a fost recrutat pentru serviciul militar pe timp de rzboi.

Pn la izbucnirea celui de-al Doilea Rzboi Mondial, Sartre pred filozofia la diferite licee din La Havre, Laon i Paris, cu o ntrerupere n 1933-1934 cnd are o burs de studii la Berlin, unde audiaz prelegerile lui Edmund Husserl i o seam de cursuri ale lui Martin Heidegger, a crui principal oper, Sein un Zeit, i va inspira interpretri multiple asupra problematicii fiinei.

Pn s fie recrutat pentru serviciul militar, Sartre i definise deja ideile, reflectate de izbitorul su roman Greaa (1938) i de nuvelele scurte adunate n Zidul (1939).

nfrngerea Franei de ctre Germania nazist a schimbat ns cursul vieii lui Sartre. Dup o perioad petrecut ca prizonier de rzboi, acesta a fugit la Paris i s-a alturat micrii de rezisten.

n 1964 trimite o scrisoare Academiei suedeze prin care refuza Premiul Nobel pentru literatur, pe motiv c niciun om nu merit s fie consacrat din timpul vieii. Scrisoarea nu e ns deschis dect dup ce votul are loc; pe 22 octombrie 1964, un membru al Academiei anun oficial: Premiul Nobel din acest an a fost atribuit scriitorului francez Jean-Paul Sartre pentru opera sa care, prin spiritul de libertate i prin cutarea adevrului pe care le reprezint, a exercitat o vast influen asupra epocii noastre. Sartre e deci nevoit s scrie nc o epistol Academiei, subliniind refuzul, gest care provoac scandal.(premiul Nobel)

Omul este liber, este libertate (...) .Suntem lsai singuri, fr de scuz. Asta vreau s spun atunci cnd afirm c omul este condamnat s fie liber. Condamnat, pentru c el nu s-a creat pe sine, i totui se gsete n libertate, i din momentul n care este aruncat n aceast lume el e responsabil de tot ce face. (Existenialismul este un umanism)(libertate & responsabilitate)

Ocupaia german i-a pus pe francezi n faa alegerii dificile ntre colaborationism i rezisten i aceast dilema a fcut ca filosofia lui Sartre, elaborat n Fiina i neantul (1943), s par extrem de relevant pentru vieile oamenilor.Sartre descriea fiinele umane ca fiind abandonate ntr-o lume nelegiuita, lipsit de reguli sau restricii. Complet liberi, oamenii se autodefinesc, crendu-se pe ei nii i inventndu-i propriile caractere, devenind astfel complet responsabili pentru aciunile lor. Inteniile i scuzele lor nu au nicio valoare n ochii singurilor judectori ali indivizi.

Viaa lui Sartre a fost strns legat de cea a Simonei de Beauvoir (1908-1986) i adesea e greu de spus de la care din cei doi au pornit anumite idei.n Adieu, Sartre (1981), Simone de Beauvoir descrie povestea dureroas a ultimilor si ani de via i moartea lui din 1980, survenit la Paris.