hot1723-2004_av4u

Post on 10-Sep-2015

212 views 0 download

description

hot1723-2004_av4u

Transcript of hot1723-2004_av4u

  • HOTRRE nr. 1723 din 14 octombrie 2004 privind aprobarea Programului de msuri pentru combaterea birocraiei n activitatea de relaii cu publicul n temeiul art. 108 din Constituia Romniei, republicat, Guvernul Romniei adopt prezenta hotrre.

    Art. 1 Se aprob Programul de msuri pentru combaterea birocraiei n activitatea de relaii cu publicul, prevzut n anexa nr. 1, denumit n continuare Program.

    Art. 2 (1)Ministerele i celelalte autoriti ale administraiei publice centrale i locale au obligaia aplicrii Programului n domeniile proprii de responsabilitate. (2)n termen de 15 zile de la intrarea n vigoare a prezentei hotrri, autoritile i instituiile publice prevzute la alin. (1) vor elabora planuri de aciune proprii pentru realizarea msurilor stabilite n cadrul Programului. Planurile proprii se aprob de conductorul autoritii sau instituiei publice. (3)Msurile pe termen scurt, prevzute la cap. A pct. I din Program, se realizeaz n termen de maximum 30 de zile de la data intrrii n vigoare a prezentei hotrri. (4)Msurile pe termen mediu, prevzute la cap. A pct. II din Program, se realizeaz pn la 1 martie 2005. (5)Msurile pe termen lung, prevzute la cap. A pct. III din Program, se realizeaz ealonat, pn la data de 1 iunie 2006.

    Art. 3 (1)Ministerele i celelalte organe ale administraiei publice centrale vor informa lunar Guvernul cu privire la stadiul realizrii msurilor prevzute n Program. (2)Prefecturile coordoneaz aciunile iniiate de ctre autoritile administraiei publice locale n aplicarea prezentei hotrri, precum i de ctre serviciile publice deconcentrate, verific stadiul realizrii msurilor din cadrul Programului i informeaz lunar Guvernul cu privire la concluziile rezultate.

    Art. 4 (1)Nerespectarea prevederilor Programului atrage rspunderea disciplinar sau contravenional, dup caz, a celor vinovai, conform legii.

    (2)Constituie contravenii i se sancioneaz, dup cum urmeaz, urmtoarele fapte: a)cu amend de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei, nerespectarea de ctre autoritile administraiei publice, centrale sau locale, a msurii prevzute n cap. A pct. I lit. a) din Program; b)cu amend de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei, nerespectarea de ctre autoritile administraiei publice, centrale sau locale, a msurilor prevzute n cap. A pct. I lit. b) -c) i e) -h) i n cap. A pct. II lit. a) -e) din Program; c)cu amend de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei, nerespectarea de ctre personalul destinat s asigure relaia cu publicul a msurilor prevzute n cap. A pct. I lit. d) i n cap. B din Program. (3)Constatarea contraveniilor i aplicarea sanciunilor se fac de ctre personalul de control anume mputernicit din ministere i alte instituii publice centrale, precum i de ctre prefect i persoanele mputernicite de acesta, pentru autoritile administraiei publice locale.

  • (4)Contraveniilor prevzute la alin. (2) le sunt aplicabile dispoziiile Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile ulterioare.

    Art. 5 n prima lun a anului primarii comunic fiecrui contribuabil, n scris, principalele activiti de interes public desfurate n anul ncheiat, precum i obiectivele i sarcinile pentru anul n curs, conform modelului prevzut n anexa nr. 2.

    Art. 6 Anexele nr. 1 i 2 fac parte integrant din prezenta hotrre. -****-

    PRIM-MINISTRU ADRIAN NSTASE

    Contrasemneaz: eful Cancelariei Primului-Ministru,

    Alin Teodorescu p. Ministrul de stat, ministrul administraiei i internelor,

    Toma Zaharia, secretar de stat

    Ministrul delegat pentru administraia public, Gheorghe Emacu

    p. Ministrul finanelor publice, Gheorghe Gherghina,

    secretar de stat

    ANEXA nr. 1: PROGRAMUL DE MSURI pentru combaterea birocraiei n activitatea de relaii cu publicul

    A.Autoritile administraiei publice centrale i locale vor lua urmtoarele msuri:

    I.Msuri pe termen scurt: a)programul de lucru cu publicul se stabilete astfel ca n zilele lucrtoare s se asigure accesul cetenilor ntre orele 9,00 i 17,00 i n cel puin 3 zile pe sptmn, ntre orele 9,00 i 19,00, iar smbta, cel puin ntre orele 9,00 i 14,00. Programul de lucru cu publicul se afieaz la loc vizibil; b)pentru categoriile de solicitri care presupun completarea unor formulare tipizate, se afieaz modelele de completare a cererilor; c)numele persoanelor cu funcii de conducere, ncepnd cu cel al conductorului unitii, se afieaz n spaiile destinate activitii cu publicul, precizndu-se programul de audiene al acestora; d)personalul destinat s asigure relaia cu publicul face cunoscute datele proprii de identificare, prin intermediul unui ecuson purtat vizibil asupra sa sau prin alt mod de afiare. Modelul ecusonului este prezentat n anexa la prezentul program; e)punctele de lucru cu publicul se organizeaz n locuri uor accesibile, asigurndu-se marcarea acestora, precum i indicarea traseelor de acces; f)n spaiile destinate lucrului cu publicul se afieaz domeniile de competen ale autoritii sau instituiei publice, prin ordonarea tematicii n funcie de specificul problematicii abordate sau al grupului int; redactarea articolelor se face cu titluri lizibile, accesibile tuturor categoriilor de ceteni; g)la sediul serviciilor publice deconcentrate i al autoritilor administraiei publice locale de la nivel judeean/ municipal se instaleaz linii telefonice speciale pentru asigurarea accesului cetenilor la informaiile de interes public. Numerele de telefon se mediatizeaz n mod corespunztor;

  • h)periodic se realizeaz aciuni de mediatizare, inclusiv n mass-media local, a legislaiei care reglementeaz drepturile ceteanului n relaia cu administraia public.

    II.Msuri pe termen mediu: a)spaiile destinate activitii cu publicul se amenajeaz corespunztor, fr ghiee opace, cu iluminare suficient i condiii civilizate de lucru; b)pentru toate serviciile publice care intr n competena autoritii publice, se asigur n mod operativ i gratuit imprimatele tip necesare. Imprimatele tip vor cuprinde i lista exact a actelor necesar a fi anexate cererii; c)extinderea liniilor telefonice tip "linia verde" n scopul oferirii persoanelor fizice a posibilitii de a obine informaii legate de modul de aplicare a legislaiei specifice fiecrui domeniu de activitate; d)publicarea i actualizarea periodic, pe pagina oficial de Internet a autoritii publice, a unor materiale cu caracter informativ; e)facilitarea adresrii n scris, prin comunicarea i mediatizarea adresei de e-mail, pentru transmiterea solicitrilor i petiiilor.

    III.Msuri pe termen lung: a)implementarea sistemului de management al calitii, respectiv al procesului de certificare a calitii serviciilor - ISO 9001, pentru serviciile ctre ceteni; b)desfurarea relaiilor cu publicul n spaii special destinate, n sli dotate cu mobilier corespunztor i cu aparatura necesar prelurii i nregistrrii n format electronic a cererilor; c)angajarea de personal specializat avnd aptitudinile necesare pentru relaia cu publicul; d)instalarea unui numr suficient de roboi telefonici pentru preluarea permanent a solicitrilor; e)introducerea sau extinderea, dup caz, a sistemului Intranet, n vederea eliminrii timpilor mori n cadrul operaiunilor de gestionare i prelucrare a informaiei; f)introducerea treptat a programrilor, astfel nct s se previn aglomerarea sau suprasolicitarea compartimentelor de lucru cu publicul, precum i a unor servicii speciale pentru rezolvarea unor cereri cu caracter vdit de urgen; g)separarea funciilor de front-office i back-office ori de cte ori acest lucru este posibil. Personalul cu atribuii n domeniul ndrumrii ceteanului nu va fi implicat n activiti de prelucrare a informaiilor i de eliberare a documentelor; h)preluarea de ctre personalul destinat lucrului cu publicul a oricrui tip de solicitare de competena autoritii publice i asigurarea transmiterii acesteia spre soluionare compartimentelor de specialitate; i)deschiderea unor centre de ndrumare pentru ceteni n municipiile reedin de jude, n cadrul crora urmeaz a se desfura activiti, programe i informri n vederea familiarizrii ceteanului cu legislaia aplicabil fiecrui domeniu de activitate.

    IV.Msuri pentru mbuntirea pregtirii personalului destinat asigurrii relaiilor cu publicul: a)perfecionarea pregtirii profesionale i a aptitudinilor de comunicare a personalului de la ghieu, prin cursuri de specializare, la nceputul activitii i periodic, cel puin o dat la doi ani; b)instituirea unui sistem permanent de verificare a funcionarilor care lucreaz cu publicul, precum i a unui sistem sancionatoriu pentru nerespectarea legislaiei incidente fiecrui domeniu de activitate.

    B.Obligaii privind standardul etic al personalului destinat asigurrii relaiei cu publicul: a)s dea dovad de disciplin att n relaiile cu cetenii, ct i n cadrul instituiei n care i desfoar activitatea; b)s fie calm, politicos i respectuos pe ntreaga perioad de realizare a relaiei cu publicul;

  • c)s manifeste o atitudine pozitiv i rbdare n relaia cu ceteanul; d)s foloseasc un limbaj adecvat i corect din punct de vedere gramatical; e)s pstreze confidenialitatea tuturor informaiilor relevante obinute de la cetean; f)s formuleze rspunsuri legale, complete i corecte i s se asigure c acestea sunt nelese de cetean; g)s ndrume ceteanul ctre serviciul de specialitate n vederea obinerii de informaii detaliate care depesc competenele structurii de asisten; h)s ntrerup activitatea cu publicul numai n situaia folosirii de ctre cetean a unui limbaj trivial, a formulrii de ameninri la adresa sa ori a utilizrii de ctre cetean a violenei verbale/fizice.

    ANEXA nr. 11: ANEX la Program: ECUSON (model)

    ROMNIA Primria oraului ............................................(se nscrie numele localitii) Direcia/serviciul ............................................ (se menioneaz denumirea structurii)

    Loc pentru fotografie Domnul/doamna*) ..................................................(se nscrie numele angajatului) Funcia*) ...................................... (se nscrie funcia angajatului) LS.

    *) Numele angajatului i, respectiv, denumirea funciei se nscriu cu majuscule, la dimensiunile si n formatul necesar pentru a fi uor lizibile.

    ANEXA nr. 2: Scrisoarea anual a primarului (ghid de elaborare)

    ROMNIA Stema localitii Primria oraului .......................................

    Cabinetul primarului Stimat doamn/ Stimate domnule, - Formul de felicitare cu ocazia noului an - Formul de mulumire pentru sprijinul acordat autoritii administraiei publice locale n anul precedent - Enumerarea principalelor aciuni de interes public realizate n anul precedent - Prezentarea obiectivelor prioritare ale administraiei publice locale pentru anul n curs - Solicitarea susinerii proiectelor ce urmeaz a fi realizate - Formula de ncheiere.

    NOT: Scrisorii i se anexeaz "ntiinarea de plat" referitoare la obligaiile fiscale pentru anul n curs, precum i precizri privind facilitile la achitarea acestora i modalitile de plat. Publicat n Monitorul Oficial cu numrul 1009 din data de 2 noiembrie 2004