Exercitiile de Spargere a Ghetii

Post on 10-Oct-2015

4 views 0 download

Transcript of Exercitiile de Spargere a Ghetii

  • 5/20/2018 Exercitiile de Spargere a Ghetii

    1/4

    Foarte eficiente sunt exercitiile de spargere a ghetii (pot fi utilizate la nceputul orelor sau ori decte ori sunt necesare.)

    1. "Plasa iubirii"(1)Obiective!a sfrsitul acestei activitati elevii vor fi capabili

    sasi opti#izeze deprinderile de relationare interpersonala$ sa sesizeze notele personale caracteristice$ sa adopte atitudini pozitive fata de ceilalti ncredere% acceptare si deschidere.&esurse" un ghe# de sfoara (de preferat #ai groasa).

    'tape ale activitatii li se cere elevilor sa for#eze un cerc$ cadrul didactic prinde capatul sforii de degetul aratator de la #na sa dreapta iar ghe#ul%

    n desfasurare% l arunca unuia dintre elevi si l roaga sa se prezinte cu nu#ele #ic si sa spunacare crede el ca este cea #ai i#portanta trasatura (calitate) a sa$ acesta se prezinta% apoi si nfasoara sfoara n urul degetului sau aratator de la #nadreapta si deruleaza ghe#ul spre un alt coleg ales de el% cu aceeasi ruga#inte$ pnza sau plasa iubirii se "tese" astfel% ghe#ul trece de la un participant la altul% for#nd oretea cei va lega pe toti$ ghe#ul derulat aunge din nou la cadrul didactic dupa ce fiecare sa prezentat n #odpersonal si special$ sfoara se reaseza pe ghe# facnd cale ntoarsa fiecare elev adreseaza celui careiur#eaza% un co#pli#ent privind trasatura ce i place * ce ad#ira cel #ai #ult la el.

    +. ",andela aprecierilor"Obiective!a sfrsitul acestei activitati elevii vor fi capabili sa descopere i#aginea pe care o au colegii despre ei$ sa ofere feedbac-uri pozitive celorlalti.&esurse" o candela sau o lu#nare%

    " o cutie cu chibrituri.

    'tape ale activitatii elevii for#eaza un cerc$ cadrul didactic tine n #na lu#narea sau candela aprinsa si #partaseste grupului ceanu#e apreciaza la un anu#it #e#bru% fara sa specifice despre cine este vorba. poi% oferalu#narea persoanei pe care toc#ai a apreciato. acea persoana% la rndul ei% si #partaseste aprecierea fata de altcineva din grup% fara saspecifice nu#ele colegului dupa care n#neaza lu#narea celui apreciat$ se continua pna ce fiecare elev a pri#it si oferit candela de cel putin doua ori$ cadrul didactic este atent sa aprecieze el copiii care risca sa ra#na neapreciati/

    0. "Prietenul secret"

    Obiectiven ur#a acestei activitati elevii vor fi constienti de placerea de a oferi si vor identifica rolul ei$ sa identifice valoarea relatiei de prietenie n dezvoltarea personala.&esurse" hrtie% carioci% culori% reviste%" #ateriale pentru colae%" lipici% plastilina etc.

    'tape ale activitatii se desfasoara pe parcursul unui se#estru * an scolar se noteaza nu#ele fiecarui elev pe cte un biletel$

  • 5/20/2018 Exercitiile de Spargere a Ghetii

    2/4

    se introduc toate biletelele (care au aceeasi di#ensiune) ntro cutie $ fiecare copil extrage cte un biletel avnd gria ca ceilalti sa nu afle nu#ele care este scrissi nici sasi obtina propriul nu#e$ se cere ca fiecare elev sa se gndeasca la persoana a carui nu#e la extras si la o#odalitate prin care sasi expri#e ad#iratia * aprecierea fata de aceasta folosind #ateriale ct#ai diferite$

    se ncuraeaza copiii sasi foloseasca i#aginatia si creativitatea$ se lucreaza acasa cu foarte #ulta gria pentru a nu se afla pentru cine este cadoul$ se stabileste un colt al cadourilor n care fiecare elev aseaza ce a realizat (#preuna cunu#ele persoanei careia i este adresat) avnd #are gria sa nu fie descoperit$ dupa ce toti elevii au pri#it cadoul se for#eaza un cerc$ fiecare participant trece n #iloc% iar "prietenul secret" se prezinta si spune care estetrasatura pe care o ad#ira cel #ai #ult la acesta$ nu se ncheie nainte de a #ultu#i pentru colaborare si cadouri.

    2. "'roul preferat"(1)Obiective!a sfrsitul activitatii propuse elevii vor fi capabili sa sesizeze caracteristicile propriei persoane$ sa nteleaga ca specificul u#an l reprezinta #binarea corespunzatoare a calitatilor sidefectelor.

    &esurse" coli de hrtie 2%" creioane% carioci% culori.

    'tape ale activitatii se solicita elevilor sa #parta foaia n doua u#atati% pe verticala% cu creionul$ fiecare participant este rugat sa se gndeasca la personaul de desene ani#ate care nuiplace deloc% care l enerveaza la cul#e si sal deseneze n u#atatea stnga a foii$ apoi li se poate spune "3a rog sa va gnditi si sa notati trei #otive pentru care nu vaplace personaul respectiv% ce anu#e face el si nu va place"$ apoi% elevii sunt rugati sa se gndeasca la eroul de desene ani#ate carei place% pe care l

    a ndragit% sal deseneze n u#atatea dreapta a foii si sa noteze trei #otive carel fac pe acestasi#patic sau placut$ fiecare participant prezinta ce a realizat si #otivele alegerilor.

    4. "5ala oglinzilor" (1)Obiective!a sfrsitul activitatii propuse elevii vor fi capabili sa nteleaga ca specificul u#an l reprezinta #binarea corespunzatoare a calitatilor sidefectelor$ sa se #obilizeze pentru asi pro#ova calitatile si pentru asi atenua defectele.

    &esurse" sala spatioasa.

    'tape ale activitatii se poate desfasura pe parcursul #ai #ultor ntlniri$ cadrul didactic le va spune elevilor "6#aginativa ca va aflati ntro sala a oglinzilor. Fiecarecoleg este o oglinda #agica n care puteti vedea o parte din voi. Poate fi o parte pe care o avetisau care va lipseste% o parte care va place sau care nu va place. 3eti intra pe rnd n salaoglinzilor si veti denu#i ceea ce vedeti. 7aca veti si#ti nevoia% puteti #odifica pozitia oglinzilor%astfel nct sa va defineasca ct #ai bine."

  • 5/20/2018 Exercitiile de Spargere a Ghetii

    3/4

    fiecare elev este ncuraat si sustinut sa denu#easca pe rnd% oglinzile si sa #odificepozitia lor cnd si#te ca este cazul. 7e exe#plu elevul trece prin fata unui coleg si spune "8u%9aria esti Perseverenta #ea"% "8u% :icu esti ,uraul #eu si as dori sa stai n aceasta pozitie" etc.

    ;.",utia #agica" (1)Obiective

    n ur#a acestei activitati elevii vor fi capabili sa nteleaga faptul ca specificul u#an l reprezinta#binarea corespunzatoare a calitatilor si defectelor.&esurse" sala spatioasa.'tape ale activitatii li se spune elevilor ca au acces la o cutie #agica n care pot gasi orice calitate pe care siodoresc si de care cred ei ca au nevoie$ aceasta cutie e dispusa sa pri#easca si trasaturi u#ane pe care elevii considera ca le ausi de care vor sa scape$ n final fiecare participant #partaseste grupului ce si#te si cu# gndeste acu# cnd apri#it tot ceea ce sia dorit si a aruncat tot ceea ce era rau sau de prisos.

  • 5/20/2018 Exercitiile de Spargere a Ghetii

    4/4

    colile de hrtie cu nu#ele pe ele sunt rotite ( trec pe la fiecare participant din grup) pentru afi lipite i#aginile si scrise cuvintele potrivite$ la sfrsit% toate colaele trec din #na n #na si fiecare elev explica contributia adusa la

    ntoc#irea lui$ colaele sunt daruite posesorilor.

    8oate aceste exercitii pot auta la acceptarea copilului hiperactiv cu deficit de atentie% ur#ata desocializarea lui si nlaturarea etichetarilor procustiene.

    8ot n spriinul echipei cadru didactic copil parinti prezenta# #ai #ulte fise de lucru. Pentru o cunoastere reala a copilului hiperactiv precu# si a evolutiei n ti#p a acestuia sepot folosi ur#atoarele doua chestionare>. 'le se co#pleteaza o data la nceputul anului scolar% lafiecare descriere se obtine un scor ?%1%+ sau 0 puncte. 9ai co#pleta# odata chestionarele lasfrsitul anului scolar si co#para# rezultatele. 'ste indicat sa co#para# scorul obtinut la fiecaredescriere n parte% n acest fel ave# o i#agine #ult #ai clara a aspectelor care sau a#eliorat sitotodata pute# descoperi unde #ai trebuie lucrat. 7e exe#plu daca la nceputul anului scolar uncopil obtinea #axi#u# de puncte adica 0% la fiecare din pri#ele doua descrieri iar la co#pletareaulterioara obtinea cte 1 punct la fiecare este evidenta evolutia pozitiva din co#porta#entul lui.'ste posibila de ase#enea calcularea unor scoruri totale ( aduna# punctele obtinute la toatedescrierile) pe care apoi sa le co#para# ntre ele. ,u ct al doilea scor este #ai #ic decat pri#ulcu att este #ai i#portanta schi#barea n bine a co#porta#entului. 5e reco#anda a se discuta

    n echipa cadrul didactic copil parinti.