Consiliere psihologica

Post on 17-Nov-2015

10 views 3 download

description

Activitate individuala

Transcript of Consiliere psihologica

Consiliere psihologica. Cine. Ce. Cum. Iolanda Mitrofan. Andrian Nu internet.Diferene i interferene ntre consiliere psihologic i psihoterapie. (de nvat)Etapele Culegerea de informaii. Definirea problemei. (n prima edin)n etapele initiale ale unui proces de consiliere se impune un demers de evaluare a clientului si a situatiei sale. In scopul calrificarii dificultatilor cu care se confrunt. Evalaurea se poate realiza prin metode diferite: convorbire, interview, discuie, observaie i probe de evaluare psihologic.3. definirea obiectivelor consilierii, a rezultatelor dorite- se bazeaza pe informatiile si rezultatele evalurii, ntruct clarificarea problemelor ajut la clarificarea scopurilor. Structureaz procesul consilierii i al edinelor care urmeaz i ajut la strategiile de lucru n consiliere.4. intervenia propriu-zis. Const n demersul de consiliere si strategiile folosite care trebuie adaptate clientului. Aceasta este cea mai lung i consistent etap a procesului de consiliere. Variaz foarte mult n funcie de consilier, client i problema care trebuie rezolvat.5. monitorizarea evoluiei clientului. Evaluri intermediare i redefinirea scopurilor . monitorizarea este un proces continuu. Informaiile noi reieite pe parcurs permit redefinirea scopurilor iniiale n raport cu schimbarile transformarile care au avut loc pana la momentul actual.6. evaluarea final. ncheierea. Monitorizarea continu ne indica momentul in care sunt atinse obiectivele propuse in acest stadiu clientul e capabil sa transfere aspectele invatate in procesul consilierii in viata sa. Incheierea relatiei de consiliere este un moment importat care are nevoie de o atentie deosebita; in functie de caz i se poate aloca una sau mai multe sedinte de consiliere.Componentele fizice ale climatului de consiliere. Cerine fa de ncpere: lumina indirect, confortabil. Obiectele care se afl n cabinet trebuie s nu distrag atenia clientului de la procesul de consiliere. S fie izolat fonic. Culoarea pereilor cald. Un birou sau o mas la care consilierul lucreaz, dar pentru procesul de consiliere ar fi binevenit o alt mas. Obiecte personale pe birou (fotografii, etc. )Structurarea timpului. n medie edina dureaz 45-50 minute, cu copiii mai puin. Clientul trebuie sa fie anunat cu puin timp nainte de ncheierea edinei. E important sa anuntam clientul despre numarul sedintelor de care are nevoie si sa-l avertizam din timp despre incheierea prcesului de consilere (ultima sedinta). E important ca sedintele de consiliere sa aiba loc in aceeasi zi/zile a saptamanii si la aceeasi ora.

Referat: Consiliere organizaional1 pagina introducere/ date generaleAspecte ce trebuie discutate in consiliere 3-4 paginiDificulti Minim 5 surse bibliografice.

ABORDAREA PSIHODINAMICFloarea cu 7 petale. Se cere clientului sa scrie 7 dorine pe fiecare petal. (colorate)De aplicat pe mine i pe altcineva. n baza acestei tehnici sa iniiem o discuie cu persoana.Metodele:1. Asociaiile libere (testul imaginilor tematice, 8 imagini);2. Analiza produselor activitii (compuneri scrie o scrisoare unui prieten/ persoane dragi, jocul n masa de nisip, desenele);3. Analiza viselor Nimeni nu poate interpreta visul altuia, dect cel ce l-a visat.Teorii care explic visele: Teoria fiziologica care susine c visele noastre sunt influenate de stimulii externiTeoria popular crile de vise i babeleInterpretarea psihanalitic

Lucrare: definitii obiective ale consiliereii, etapele, cadrul fizic, paradigma pana la tehnici, diferena in psihoterapieABORDAREA COMPORTAMENTALA. COGNITIV COMPORTAMENTAL.Stimul :>ReacieOrice comportament poate fi nvat i dezvat.Consilierii se ocup de comportamentul observabil i de condiiile de mediu care l modeleaz.3 orientari1. Condiionarea clasic;2. Condiionarea operant;3. Modelarea

Era odat un mprat i avea un fecior. mpratul i oferea toat dragostea, toate buntile de pe lume. Toat curtea l respecta i-i doreau tot binele din lume. Cei din jur mereu i ofereau dulciuri, l plimbau cu calul, ali copii din curte l chemau la joac. Biatul mpratului era mereu nemulumit. Chiar dac toi erau amabili cu el, el striga la ei, se certa mai tot timpul, voia ca nimeni s nu-i ncurce n ceea ce face, i plcea s le fac pe toate singur i spunea c nimeni nu le face pe toate mai bine dect el. Cnd cineva voia s-i spun vreo pova, el se agita i striga c tie i singur cum trebuie s procedeze. A ajuns pn s se certe cu tatl i cu mama sa. Copilul era de nestpnit. Vznd toate acestea, mpratul a chemat la castel pe cel mai nelept om din lume. La cerina acestuia, mpratul i-a dat cheile unei camere secrete, frumoas cum nu se mai vzuse vreodat pe faa pmntului. Era toat verde, cu plante i flori vii. neleptul l-a chemat pe copil s se joace. I-a zis: vino s te joci n rai. Copilul era foarte entuziasmat. Era singur i se juca cum i place. n fiecare zi, neleptul aducea n camer diferite obiecte. Pe zi ce trecea, obiectele erau tot mai mari i mai grele. Orientarea comportamental i cognitiv-comportamental.Cognitivitii spun: fiecare situaie, stimul are o reacie n baza unei cogniii. Pentru a schimba comportamnetul persoanei tre s schimbm modul persoanei de a nterpreta situaia. Distorsiunile cognitive. Schema cognitiv este o reprezentare relativ stabil a experienei din trecut, care au fost achiziionate n timpul copilriei. Schemele cognitive inflexibile pot duce la erori sistematice n procesarea informaiei. Tipurile distorsiunilor cognitive.Radicalizarea a vedea totul n alb sau negru. Ori totul ori nimic. Suprageneralizarea a dramatiza o dificultate obinuit generaliznd-o n mod excesiv. (ntotdeauna, niciodat, mereu)Deformarea selectiv a nu reine dect partea negativ a lucrurilor.