Concluzii

Post on 08-Nov-2015

217 views 0 download

description

c

Transcript of Concluzii

Proiect Foraj

CONCLUZIIObiectivul sondei const n descoperirea i cercetarea zcmintelor de hidrocarburi cantonate la adncimi mari, mai precis n Baremian Neocomian.

Dup baterea conductorului de 30in la adncimea de 130m , se va tuba coloana de ancoraj de 20in, pe baza gradienilor de presiune la adncimea de 700m. Coloana intermediar I de 13in se va tuba la adncimea de 2030m n scopul izolrii Oligocenului, iar coloana intermediar II se va tuba la adncimea de 3500m. Coloana de exploatare de 7in se va tuba la talp la adncimea de 3960m i are rolul de a nchide formaiunile posibil productive permind punerea n producie a sonde.

Dificulti ce pot aprea n timpul forajului :

posibile strngeri de gaur la nivelul depozitelor oligocene;

manifestri de gaze , posibile gazeificri ale fluidului de foraj n formaiunile oligocene;

ineri i corectri repetate de gaur;

pierderi de fluid de foraj cauzate de presiuni suplimentare date de ctre manonrile sapei, mai ales n Oligocen;

tendin de prindere a sapei prin lipire diferenial n Cretacic Superior;

Pentru reuita sprii sondei un rol important l are fluidul de foraj:

pentru sparea coloanei de ancoraj se folosete fluidul de foraj pe baz de ap de mare i polimeri de tipul poliacrilamid (PAA) i hidroxietil celuloz (HEC); pentru coloanele intermediare I i II s-a folosit fluid de foraj pe baz de lignosulfonai n concentraii ridicate, care confer fluidului un puternic caracter inhibitiv, care s elimine fenomenul de hidratare al argilelor ntlnite;

la coloana intermediar II se poate folosi un noroi ecologic biodegradabil pe baz de poligop (polimer ce ncapsuleaz particule de argil din detritus) i polidis (fluidizant);

pentru coloana de exploatare s-a folosit fluidul de foraj INHIB-KC, fluid care s-a folosit a fi adecvat pentru traversarea orizonturilor productive , filtratul, acestuia avnd un puternic caracter inhibitiv, nealternd permeabilitatea i porozitatea stratului productiv. Pentru eliminarea complet a posibilitii de blocare a stratului productiv, materialul de ngreuiere barita - a fost ngreuiat cu CaCO3 care la o eventual acidizare este eliminat prin reacia cu HCl.

Procedeul de cimentare folosit a fost cimentarea normal cu dopuri, dar se putea folosi i procedeul de cimentare etajat.

n scopul asigurrii unor cimentri reuite , programul de cimentare va ine seama de urmtoarele aspecte:

greutile specifice ale pastei de ciment pentru fiecare coloan; echiparea coloanelor cu centrori i scarificatori;

asigurarea aditivilor necesari: acceleratori sau ntrzietori de priz (CaCl2 accelerator i lignosulfonai de Ca i Na - ntrzietori i fluidizani );Dup cimentarea fiecrei coloane se realizeaz carotaj acustic de cimentare pentru a observa dac cimentarea s-a fcut corect sau nu.

Operaiile de foraj, tubare , cimentare se fac cu ajutorul platformelor autoelevatoare.PAGE 132