Bronisaw wildstein sa luam exemplu de la romani (inliniedreapta.net)

Post on 12-May-2015

123 views 2 download

Transcript of Bronisaw wildstein sa luam exemplu de la romani (inliniedreapta.net)

inliniedreapta.net http://inliniedreapta.net/bronislaw-wildstein-sa-luam-exemplu-de-la-romani/

Bronisław Wildstein: Să luăm exemplu de laromâni

Procuratura desfășoară mai mult de 500 de anchete împotrivapart idului de guvernământ, în cazuri de fraudă la referendumul diniulie

Această independență a sistemului judiciar românesc poate să netrezească invidia. Desigur, ea nu este garantată, iar acum tocmai estepusă la încercare în mod deosebit . Primul ministru Victor Ponta – un omtânăr, care de-abia dacă își amintește vremurile lui Nicolae Ceaușescu,dar a fost crescut de oameni ai aparatului de part id – a decis, cu orice preț, să reconstruiascăsistemul lui Ion Iliescu, adică modelul, prin excelență, de oligarhie post-comunistă. Independențajust iției este astăzi unul dintre principalele obstacole în calea sa.

De ce sunt capabili post-comunișt ii, a arătat referendumul, în urma căruia t rebuia să f ie demispreședintele Traian Băsescu. Referendumul a fost declanșat împotriva tuturor standardelor și afost scena unui uriaș număr de fraude – este posibil să se f i adăugat f raudulos aproximat iv 1,5milioane de voturi. Chiar și ast fel falsif icat , tot nu a reușit să at ingă part iciparea necesară, de 50 lasută. Dar, dacă part idul de guvernământ va f i sau nu tras la răspundere, acesta va f i testulactualului sistem din România.

Tentat iva de demitere a inamicului post-comunișt ilor, Băsescu, a fost și ea legată funcționareajust iției, și anume de condamnarea la închisoare, cu o pedeapsă de doi ani, pentru fapte decorupție, a fostului prim-ministru și lider al post-comunișt ilor, Adrian Năstase. Acest fapt i-a făcutpe oligarhii post-comunișt i să realizeze că s-au sfârșit vremurile impunității lor. Descotorosirea depreședinte, care a reconstruit în mare parte sistemul de just iție din România, a devenit o necesitatedin perspect iva lor. Liderii grupului de guvernământ amenință în mod of icial pe procurori șijudecători. Deocamdată, fără succes.

Băsescu a considerat combaterea corupției unul dintre obiect ivele președinției sale. Succesul săueste conf irmat de către toate ranking-urile internaționale, precum și de evaluarea inst ituțiilor UE.Sub auspiciile sale, a fost înf iințată o Direcție Ant icorupție și a fost pus în funcție un nou grup deprocurori curajoși, care a schimbat etosului acestei corporații.

Scriu despre aceste lucruri nu numai pentru a semnaliza cit itorilor polonezi ceea ce se întâmplă înRomânia. Vreau să arăt , printr-un exemplu concret , că restaurarea just iției este posibilă chiar și încondiții mai grele decât cele din Polonia, ceea ce, cu siguranță a fost cazul în România. În modsimilar, într-o situație și mai rea, s-a luptat cu corupția președintele georgian Mihail Saakașvili.

În Polonia, ne mândrim cu independența sistemului judiciar, și de curând, și cu aceea a procuraturii.Dar aceasta nu este un obiect iv, ci un mijloc de a at inge un stat drept. Ea joacă un rol adecvat,atunci când standardele ei nu sunt făcute de judecători ca Milewski*. Reconstruirea just iției stă încăînaintea noastră.

*NT. Milewski – judecător, președintele Curții din Gdansk, protagonistul unui recent scandal.Crezând că vorbește la telefon cu un of icial de la cancelaria premierului Tusk (de fapt, vorbea cuun jurnalist , care a înregistrat convorbirea), el a cerut cu slugărnicie instrucțiuni despre cum săsoluționeze dosarul Amber Gold – un scandal legat de un joc piramidal, în care este implicat f iul luiTusk, și o mulțime de personaje din anturajul polit ic al premierului. În urma scandalului, ministruljust iției l-a demis pe Milewski.

art icol apărut în săptămânalul Uważam Rze la 7 oct 2012traducere Anca Cernea