Articulatia umarului- referat

Post on 10-Dec-2015

19 views 7 download

description

Art. umarului

Transcript of Articulatia umarului- referat

Articulatia umarului

Articulatia umarului este o articulatie triaxiala, dar si o articulatie sferoidala. Una din suprafata articulara are forma sferica (capul humeral) care patrunde intr-o cavitate ce reprezinta suprafata articulara a celuilalt os (cavitatea glenoida).

In miscarea umarului intra si articulatiile sternoclaviculare si acromioclaviculara.

Unirea suprafetelor articulare este realizata de capsula articulara si de ligamentele coracohumeral, glenohumeral superior, mijlociu si inferior si coracoacromial.

Miscarile aticulare:

- Flexia: este miscarea prin care bratul este proiectat inainte pe langa ureche pana la vertical. Miscarea de flexie este realizata prin contractia muschilor deltoid, biceps brachial, coracobrahial, pectoral mare si este limitata de intinderea ligamentelor coracohumerale si de portiunea posterioara a capsulei, de actiunea muschilor rotund mic si subspinos.

- Extensia: este miscarea de ducere a bratului spre inapoi. Amplitudinea miscarilor este limitata de ligamentul coracohumeral si de ligamentul glenohumeral, de intinderea partii anterioare a capsule si de contractia muschiului subscapular.

- Abductia: este miscarea prin care bratul se departeaza de corp pana cand atinge urechea. Abductia este realizata de muschii supraspinosi, deltoid si de biceps brachial.

- Adductia: este miscarea prin care bratul se apropie de linia mediana a corpului. Muschii adductori sunt: pectoralul mare, drsalul mare, deltoid, subscapular, subspinos, rotund mic si coracobrahial.

- Rotatia interna: este miscarea prin care se orienteaza spre planul mesei. La rotatia interna contribuie flexia centurii scapulare. Este realizata de muschii supraspinos, rotund mare si subscapular.

- Rotatia externa: este miscarea prin care anebratul se oienteaza in sus. Este asigurata de muschii rotund mic si infraspinos.

- Circumductia: se realizeaza prin sumarea miscarilor descries anterior prin care bratul descrie un cerc trecand prin toate axele si planurile miscarilor deschise.