Download - Verismul -Compozitori Celebri

Transcript
Page 1: Verismul -Compozitori Celebri

Verism se numește un curent literar și muzical, mai ales în operă, apărut în Italia la sfârșitul sec. al XIX-lea, îndreptat împotriva romantismului, care abordează teme realiste și naturaliste, legate de viața cotidiană și de faptele oamenilor simpli, exprimate într-un mod natural, însă printr-o mare complexitate a ideilor melodice și a nuanțării dramaturgiei.

Creator al verismului este considerat compozitorul și dirijorul italian Pietro Mascagni.

Concursul organizat de Editura Muzicală Sonzogno din Milano în anul 1890 pentru compunerea unei opere într-un act, este câștigat de tânărul compozitor Mascagni, cu opera „Cavalleria rusticana”. Aceasta îi va aduce livornezului celebritatea mondială. Excelent dirijor, în 1935 a mai scris „Nero” în onoarea lui Mussolini, pierzându-și astfel numeroși simpatizanți. După debutul strălucit cu „Cavalleria rusticana”, doar câteva titluri din creația lui Mascagni au mai supraviețuit. Amintim: „Amicul Fritz” (1891), „Ratcliff” (1894) și „Iris” (1898).

Ruggero Leoncavallo (1858-1919), creator a 20 de opere: Zaza, Boema (Viaţa în cartierul latin), Ţiganii (după Puşkin), Regele Oedip etc., al poemului simfonic Serafita (după Balzac) şi al binecunoscutei şi apreciatei opere Paiaţe (1892) după nuvela Nedda de G. Verga, la rândul ei inspirată de un fapt real judecat de tatăl compozitorului;

Page 2: Verismul -Compozitori Celebri

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (n. 22 decembrie 1858, Lucca, Italia - d. 29 noiembrie 1924, Bruxelles, Belgia) a fost un compozitor italian de muzica de opera, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo (conform cu termenul din italiana vero = adevarat).

Primele lectii de muzica le primeste de la unchiul lui, Fortunato Maggi, care nu îl considera prea dotat.

În martie 1876 asista în orasul Pisa la o reprezentatie cu opera Aida de Giuseppe Verdi si din aceasta clipa

viseaza sa devina compozitor de opere. În acelasi an compune un Preludiu simfonic, doi ani mai târziu un Motet ti un "Credo", cu a caror executie obtine un oarecare succes.

Pe 31 mai 1884 are loc la Teatro Dal Verme din Milano premiera primei sale opere, "Le Villi", cu care recolteaza succes din partea publicului si a criticii.

În 1910, debuteaza cu succes în New York la Metropolitan Opera cu "La Fanciulla del West": dirijor este Arturo Toscanini, solist Enrico Caruso. Tot la Metropolitan Opera, va avea loc premiera pe 14 decembrie 1918 a Tripticului de opere în câte un act, "Il Tabarro", "Suor Angelica" si "Gianni Schicchi".

În anul 1921, Puccini se muta în ora?ul Viareggio, unde începe sa lucreze la compunerea operei "Turandot". Opera va ramâne însa neterminata. Puccini moare la 29 noiembrie 1924.

Creatia artistica a lui Giacomo Puccini se întinde pe o perioada de 40 de ani, din 1884 pâna în 1924, timp în care a compus 12 opere. Acest numar restrâns dovedeste o data mai mult exigenta artistica deosebita a compozitorului. Succesul enorm de care s-au bucurat operele lui Puccini înca din timpul vietii sale, dainuie pâna în ziua de astazi si este în continua crestere.

Page 3: Verismul -Compozitori Celebri