Download - România - Timișoara

Transcript
Page 1: România - Timișoara
Page 2: România - Timișoara

România este situată în sud-estul Europei. Țara fascinează prin istoria ei, prin legende şi tradiţii dar şi prin zone muntoase acoperite de păduri virgine. Această serie de cărţi electronice (ebooks) îşi propune să ajute cititorul să îşi facă o impresie corectă despre acestă ţară. Nu este un ghid, ci un “album foto“ menit să vă stimuleze dorinţa de a călători.

IDEEA

1

Page 3: România - Timișoara

Mica Vienă, oraşul trandafirilor şi al parcurilor.

Timişoara este astăzi un oraş cosmopolit, plin de farmec și cu o cultură înfloritoare. Atracţiile turistice sunt relativ noi și au fost construite după eliberarea orașului de otomani în 1716 și mai târziu, după revoluția din 1848. Împăraţii Josef al II-lea, Franz I al Austriei și Franz Josef s-au aflat printre cei care au vizitat orașul. În 1809 tezaurul Austriei a fost adus aici pentru a fi în siguranţă în faţa pericolului invaziei trupelor franceze. Având în vedere loialitatea orașului faţă de habsburgi în timpul Revoluției din 1848, împăratul Franz Josef a venit la Timișoara în 1853 pentru a participa la inaugurarea unui monument al recunostintei fata de devotamentul populatiei.

Timişoara este un oraş modern şi multicultural care impresioneaza vizitatorul cu clădirile sale în stil baroc și Art Nouveau. Caracteristicile distinctive ale Timișoarei sunt toleranța, coeziunea și coexistența pașnică a diferitelor minorități, culturi și religii, bazate pe respect reciproc și înțelegere. Orașul de pe Bega este singurul oraș cu trei teatre în trei limbi (română, germană și maghiară). Timişoara s-a dezvoltat în timp nu numai cultural şi economic, dar, şi ca un important centru universitar. Timişoara mai este supranumita si "Mica Vienă",

prilej de mândrie pentru locuitorii sai. Aceasta denumire a fost inspirata atât de clădirile cât și de farmecul său. Dar Timișoara este cunoscută şi ca:"orașul trandafirilor şi al parcurilor".

Printre cei mai populari fii ai orașului se numără celebrul actor Johnny Weissmuller ("primul Tarzan"), cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender și regizorul austriac Robert Dornhelm.

Trebuie să descoperi farmecul acestui oraș.

PREFAȚĂ

2

Drd. Ec. Simion GiurcăBiroul român de turism1010 Viena - Austria

Page 4: România - Timișoara

După București, Timișoara este al doilea oraș ca mărime din România. "Mica Vienă" se prezintă prietenoasă, cosmopolită și poate fi vizitată în orice moment al anului. Timişoara este capitala judeţului Timiș și centrul cultural și economic al Banatului. Oraşul este împărţit în 10 cartiere și are aproximativ 300.000 de locuitori.

PRIMA IMPRESIE

2

Page 5: România - Timișoara

Vechea apartenenţa la monarhia austro-ungară a ramas vizibilă pe faţadele a peste 15.000 de clădiri, regasindu-se in nuanţele pastelate ale trecerii timpului şi galbenul nobil de "Schönbrunn" imprimate pe ele.

Multe clădiri devin mai impresionante pe timpul nopţii ca urmare a iluminatului artistic. Iluminatul stradal a fost introdus în Timișoara încă din 11.12.1884.

Prima fabrică de bere din România a fost înfiinţată la Timişoara în 1718, fiind de asemenea şi prima companie din țară care a fost privatizată (1727). Astăzi, fabrica de bere timisoreana face parte din grupul SAB Miller.

În 1745 primul spital municipal al țării a fost dat în funcțiune în Timișoara.

Primul tramvai tras de cai din România şi din sudul Europei a funcţionat aici începând din 1869.

Oraşul Timișoara a fost mereu înaintea timpului, fiind primul în multe domenii.

4

CEA MAI MARE HALBǍ DIN LUME6 metri înălţime, o capacitate de 11.000 de litri și o greutate de 2,5 tone; acestea sunt coordonatele recordului mondial pentru cea mai mare halbă de bere, realizată la Timişoara.

Page 6: România - Timișoara

BANATBanatul este o regiune istorică din centrul Europei, intinsa pe teri-toriul a trei state: România, Ser-bia şi Ungaria. Denumirea sa pro-vine de la cuvântul Ban (Conte), cum era numit candva administra-torul provinciei.

Concentarea obiectivelor turistice în zona centrală a oraşului face ca distanţele dintre ele să nu fie mari, făcându-le astfel uşor accesibile. Transportul public functional și taxiurile (foarte ieftine) le permit "exploratorilor oraşului" să parcurga distanțe mai mari rapid și fără efort. În funcție de sezon, puteți să vă încălziţi într-un local (cafenelele imbietoare, restaurante si pub-uri), să alegeti, dupa plac, un loc la soare sau la umbra

pe una dintre frumoasele terase sau in parcurile orasului.

Cel mai bun punct pentru plecarea într-o plimbare prin oraş este în centrul orașului, la biroul de informare turistică, lângă Operă. Aici puteți obține si o versiune, gratuită, în limba engleză a planului oraşului, care conține informaţii despre toate atracțiile sale principale.

5

Page 7: România - Timișoara

Ca şi în restul României, religia are un rol important şi în viaţa Timișoarei. Remarcabil este numărul mare de biserici, de diferite religii și credințe, care se găsesc aici, într-un spațiu relativ restrâns. Deschiderea și toleranța sunt demonstrate exemplar în Timișoara. În continuare veți găsi o mică prezentare a acestor locuri.

LĂCAŞURI DE CULT

3

Page 8: România - Timișoara

CAPELA MILITARǍChiar vizavi de Piaţa 700 veți găsi o mică capelă, care a fost construită în 1800. În perioada regimului communist aceasta a avut o alta functionalitate. Din 1999 a fost redeschisa ca biserică. Pictura interioara detaliata este pur şi simplu uimitoare.

CATEDRALA SFÂNTUL GHEORGHEPiatra de temelie a catedralei a fost pusă în 1736, Fischer von Erlach vizând personal planul construcţiei catedralei. Urmarea războiului ruso-turc lucrarea a fost finalizata abia în anul 1774. Arhitectii timisoreni Johann Theodor Kostka și Carl Alexander Edler Steinlein sunt cei care au finalizat lucrarea. Altarul principal a fost realizat de directorul Academiei de Arte Frumoase din Viena, Michel Angelo Unterberger.

SINAGOGA ÎN ORAȘDin păcate, sinagoga din centrul orasului este închisă de ani de zile și poate fi admirată doar din exterior. A fost construită in 1863-1865 dupa planurile arhitectului vienez Ignatz Schuhmann. Sinagoga poate primi in incinta sa peste 3.000 de oameni, fiind una dintre cele mai mari din Europa.

7

Page 9: România - Timișoara

CATEDRALA SFINȚII TREI IERARHIPiatra de temelie a fost pusă în 1936. Catedrala este închinată Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Arhitectul celei mai inalte clădiri din Timişoara (96 m înălţime) a fost Ioan Traianescu. Marea clădire, formată din 11 turnuri, este construită pe un teren mlăştinos fiind susţinută de peste 1000 de piloni de beton. Catedrala a fost inaugurată în anul 1946.

Atanasie Demian a pictat interiorul catedralei; iconostasul cu o suprafaţă de 135 m² sculptat din lemn de tei şi placat cu foiţă de aur este opera lui Ştefan I. Goja.

La subsol, se află o colecție de artă religioasă veche. Moaştele Sfântului Ion cel Nou de la Partoș, patronul spiritual al credincioșilor ortodocși români din Banat, sunt păstrate aici.

8

Page 10: România - Timișoara

BISERICA MILLENNIUMImpresionantul lăcaș de cult religios a fost realizat în conformitate cu planurile arhitectului Ludwig Ybl. Are o capacitate de 3.000 de locuri și a fost ridicată între anii 1896-1901. Aproximativ 4 milioane de cărămizi au fost folosite pentru a construi acest punct de reper neo-romanic, care include şi unele caracteristici gotice.

Monumentala pictură a altarului celei mai mari biserici catolice din Timișoara a fost realizata de George Vastag. Aceasta o înfăţişeaza pe Fecioara Maria cu o coroană și sceptru, ţinându-l pe pruncul Isus în brațe.

Biserica a fost sfinţită în octombrie 1901, pentru a marca festivitățile de sărbătorire a unui mileniu de existenţă a Regatului Ungariei. Inaugurarea a fost făcută de către Episcopul Alexandru al III-lea Dessewfy.

BISERICA NAȘTERII DOMNULUIClădirea a fost construită în stil baroc și a aparţinut inițial Bisericii Romano-Catolice a Sfintei Fecioare Maria.

După construcția Bisericii Mileniului, ea a fost donată parohiei greco-catolice din Fabric.

9

Page 11: România - Timișoara

BISERICA REFORMATA DIN ELISABETIN

Denumirea Bisericii Reformate maghiare a fost inpirată de statuia Fecioarei Maria, din apropiere. Statuia a fost ridicată în memoria lui Gheorghe Doja, liderului revoltei ţărăneşti din anul 1514, din Transilvania. Biserica a fost construită în stilul gotic englezesc, în anul 1902.

Lăcaşul de cult a jucat un rol important în istoria recentă a României, fiind punctul de plecare al

revoluției din 1989. Predicile pastorului bisericii, László Tőkés, care deplangeau condiţiile precare de existenta ale populaţiei, şi refuzul său de a se muta într-o altă localitate, au dus la o încercare de a-l strămuta în forţă.

Folosirea violenţei împotriva pastorului şi solidaritatea poporului au aprins scânteia revoluţiei.

10

Page 12: România - Timișoara

Bega este un râu ce izvorăște din Munții Banatului și se varsă la Titel, provincia sârbă Voivodina, în râul Tisa. Tisa, la rândul ei, se varsă în Dunăre. Canalul Bega are o lungime de 250 km şi este parţial navigabil.

BEGA

4

Page 13: România - Timișoara

Contele Claudius Florimund Mercy a condus lucrările de canalizare a Begăi, desfăşurate între anii 1727-1733, sub supravegherea profesioniștilor militari. A fost o realizare tehnică deosebită pentru acea vreme. Prin asanarea unor mari porţiuni de mlaștină, Banatul a câştigat mari suprafeţe de teren agricol foarte fertil.

Zona din jurul Timişoarei a fost foarte mlăștinosă până în acel moment, astfel încât canalizarea și reglementarea cursului Begăi au condus la recuperarea terenului pentru agricultură. Acest lucru a condus şi la dispariţia cazurilor de malarie cu care locuitorii şi coloniştii din această regiune au avut de luptat.

De-a lungul anilor, canalul a fost întreţinut și extins. În 1958, traficul naval spre statele vecine a fost oprit, iar în 1967 orice utilizare în scopuri comerciale a canalului a încetat.

Din 2011, canalul este parțial navigabil iar lucrări de extindere a sectorului navigabil sunt în curs de realizare. În cazul funcţionării canalului, oraşul Timişoara va deveni un port al Coridorului VII Pan-european, fiind conectat la alte porturi, de la Marea Nordului până la Marea Neagră.

12

Page 14: România - Timișoara

Piaţa Unirii este neoficial denumită Piața Catedralei. Valoarea istorica a pieţei este considerabila, datorată faptului că este cea mai veche din oraș, fiind amplasata în centrul Cetăţii, primul cartier al oraşului. Culorile pastelate ale bisericilor și palatelor, care au fost în mare parte construite în secolul al 18-lea și al 19-lea, crează o atmosferă boemă.

PIAŢA UNIRII

5

Page 15: România - Timișoara

14

Page 16: România - Timișoara

PALATUL BAROCClădirea este cunoscută şi sub numele de Palatul Prezidențial, Vechea Prefectură sau Casa Judeţului. Frumosul palat are două etaje și o mansardă.

Iniţial au fost două clădiri separate: Conducerea minei (1733) şi Trezoreria Armatei (1735). Între anii 1752 şi 1754 clădirile au fost unite iar clădirea nouă rezultata a fost realizata în forma actuală, cu scopul de a găzdui o instituţie guvernamentală.

Clădirea inspirată de celebrul palat Kinsky, din Viena, a fost proiectată de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt.

Începând din 1984, palatul adăpostește Muzeul de Artă Timișoara.

Aici se află, începând din anul 2005 şi Departamentul de Artă al Muzeului.

15

Page 17: România - Timișoara

CASA BRUECK

CASA LAZAROVITS

CASA LA ELEFANT

László Székely, arhitectul oraşului, a construit în 1910 "Casa Brueck" în stilul eclectic combinat cu elemente de baroc și Art Nouveau. În spatele ei, spre strada Mercy, se află Casa Emmer.

Clădirea din mijloc este fosta casă "Lazarovits" O primă menţionare a unei case cu două etaje în acest loc apare în anul 1752. Între cele două războaie mondiale, i-a fost adăugat un etaj

suplimentar. Cea de-a treia clădire este "Casa La elefant", fiind astfel numită datorită restaurantului şi hotelului care au funcţionat aici. Prima atestare a unei clădiri în această locație datează din 1746.

Casele “Lazarovits” şi “La elefant”, au fost refăcute în stil eclectic, în anii '80 ai secolului trecut, după planurile arhitectului Şerban Sturza.

16

Page 18: România - Timișoara

PALATUL MIKSA STEINER

17

Prima clădire existentă în acest acest loc a fost menționată documentar în 1752. Proprietarul Max Steiner a construit palatul actual în 1908. Aici a funcţionat, printre altele, fosta Bancă de Scont.

Page 19: România - Timișoara

REŞEDINŢA EPISCOPULUI ORTODOX-SÂRB

CATEDRALA SÂRBEASCǍ

CASA COMUNITǍŢII SÂR-BEŞTI

În momentul de față, fațada reşedinţei episcopului ortodox-sârb este în curs de renovare. Clădirea a fost construită în 1747. Faţada a fost reconstruită în 1906, în stil neo-sârbesc.

În mijlocul grupului de 3 clădiri istorice se află impresionanta Catedrală Sârbească. A fost construită vizavi de strada Ungureanu între anii 1744-1748, faţada fiind în stil baroc.

În partea dreaptă este casa comunității sârbe, care a fost construita in anul 1821. Multe întreprinderi comerciale au functionat in această locație. De asemenea, oameni de afaceri sârbi au avut birouri aici. Arhitectul Serban Sturdza a condus în 1983 lucrarile de renovare a casei.

18

Page 20: România - Timișoara

CAZARMA FRANZ JOSEF Cazarma Franz Josef a avut întrebuinţări exclusiv militare, fiind loc de cazare şi instrucţie pentru soldaţi. De câțiva ani au loc discuții referitoare la transformarea sa într-un hotel de cinci stele.

De-a lungul timpului clădirea a fost numită şi Cazarma U sau Cazarma Viena.

Până când se va lua o hotărâre cu privire la statutul cazarmei, clădirea este folosită ca suport pentru artiştii graffiti.

Aceasta este sarcina cea mai paşnică pe care clădirea, relativ dărăpănată și nu foarte atractivă, a avut-o în decursul vremii.

19

Page 21: România - Timișoara

CASA CU LEIMonumentul istoric baroc din partea de nord-vest a pieţei a fost menționat pentru prima dată documentar în 1758. Forma sa actuală datează de la restaurarea din anul 1900. Numele casei provine de la cei doi lei, amplasaţi pe acoperiș. Din păcate, starea leilor este deteriorată.

Sub frontoane se află stema familiei Weiss, 4 săbii încrucişate, flancate de 2 grifoni.

De-a lungul anilor clădirea a găzduit numeroase activitati. Câteva exemple dintre cele mai faimoase ar fi: hanul "La Soarele de Aur", magazinele "La Câinele Alb" și mai târziu "La Fluierul Mare".

Casa cu lei este cunoscută şi sub numele de "Casa Weiss" sau "Casa Comercială- Weiss-Gruenbaum".

20

Page 22: România - Timișoara

LA CEI ŞAPTE PRINCIPI ELECTORI

LICEUL LENAU

Acesta a fost primul hotel din Timişoara. “La cei 7 Principi Electori” a fost renumit in întreaga regiune si pentru restaurantul sau şi era situat în partea de sud a pieţei.

Clădirea a fost construită, se pare, în 1752, documentat fiind doar faptul că a existat un șantier pe această proprietate în acel an.

În 1870 prima școală şi-a deschis porţile aici şi anume "Scoala Superioara Regala Maghiara de Stat".

Din 1955 până în prezent clădirea adăposteşte o parte a liceului teoretic Nikolaus Lenau, fiind cunoscută ca Şcoala Mică. Între anii 1995-1996 clădirea a fost renovată dupa planurile arhitectului Lucia Pfaff.

21

Page 23: România - Timișoara

CASA JOHANN SZERVINATZ

CASA COSTA NICA

Prima clădire din așa-numitul "grup de case canonice" este Casa Johann Szerviantz, în care a funcţionat în anul 1847 hanul "La Trei Husari".

Cladirea a apărut pentru prima dată în planul oraşului în 1758. Probabil în jurul anului 1849, întreaga clădire a fost împărțită în patru case separate.

Fațada originală a clădirii era în stilul baroc austriac. După renovare clădirile au fost decorate clasic. Cea de-a doua casă este așa-numita "Casa Costa Nica".

22

Page 24: România - Timișoara

CASE CANONICILOR SEC XVIII

CASA KRAUTWASCHL

Astăzi, în casele parţial restaurate se găsesc birouri şi o cafenea. Multitudinea de ornamente arată câtă importanţă se acordau elementelor optice în acea perioadă.

Penultima casă nu are nume, este menționată doar ca şi Casa Canonicilor Sec XVIII.

Ultima clădire poartă numele proprietarului din 1828, Franz Krautwaschl.

De-a lungul anilor, aici au functionat cafeneaua “La Struţ”, o bancă și birourile diferitelor partide politice.

Numărul roman de pe frontonul acoperişului, MCMLXXX, înseamnă 1980.

23

Page 25: România - Timișoara

DOMULDomul a fost construit între anii 1736-1774 într-ul stil tipic pentru maestrul JE Fischer von Erlach (Fiul).

Monumentul Ciumei (Coloana Sf. Treimi), situat în faţa Domului a fost realizat la Viena de către sculptorul Georg Raphael Donner, între 1739-1740, şi a fost transportată la Timişoara pe căi navale.

Între dom și monument se află o fântână cu adâncimea de 400 de m.

24

Page 26: România - Timișoara

BANCA ȘVǍBEASCǍ

CASA PRENNER / BREMER Înainte de mutarea, în 1920, a Băncii Bănăţene a Şvabilor, în această clădire funcţiona Banca Economică din Ungaria de Sud. Clădirea a fost menţionată pentru prima dată în 1812, iar în anul 1828 a intrat în proprietatea lui Emericus (Emmerich) Oszlányi.

In anul 1904 arhitectul László Székely a modificat stilul clădirii in Art Nouveau.

Exact ca şi în cazul Băncii Şvăbeşti, Casa Prenner (Bremer) exista deja în 1812. În anul 1828 proprietar al clădirii era Wolfgang Prenner (Wolfgang Bremer).

În 1848 la parterul clădirii funcţionau două ateliere, o tâmplărie şi un lăcătuş. După anul 1900 clădirea a fost supraetajată.

25

Page 27: România - Timișoara

Piaţa Victoriei sau Piaţa Operei din centrul oraşului este punctul de atracţie atât pentru localnici cât şi pentru turişti. Zona pietonală cuprinsă între Operă şi Catedrală atrage prin mulţimea de restaurante, cafenele sau cofetării. Vara aici functioneaza o multime de terase. Dimensiunile actuale ale pietii dateaza de prin anul 1910.

PIAŢA VICTORIEI

6

Page 28: România - Timișoara

TEATRUL NAȚIONAL ȘI OPERA DE STATSalile sale de spectacol ofera 711 locuri. Imobilul este unul dintre punctele de reper ale orașului. În aripa dreaptă a clădirii se alfă Teatrul German si cel Maghiar de Stat.

În 1875, sub îndrumarea arhitecţiilor Hermann Helmer şi Fellner Ferdinand a fost construită clădirea Palatului Culturii. Faţada originală, distrusă într-un incendiu în 1920 a fost refacuta sub conducerea arhitectului Duiliu Marcu. Opera de Stat din Timișoara a fost înființată în 1946. In cladire functioneaza si Teatrul National Roman.

În timpul Revoluției din 1989 balconul operei a avut un rol important, fiind folosit de revolutionari pentru a vorbi mulţimii adunate în piaţă…

27

Page 29: România - Timișoara

28

PALATUL LOEFFLERÎn 1913 este terminată clădirea cunoscută sub numele de Chateau au Loeffler sau Palatul Loeffler.

Pentru perioada respectivă clădirea a fost una foarte modernă. Are 3 etaje cu 64 de apartamente cu un numar total de 142 de camere. Cele 6 lifturi, din care 3 pentru personal, uşurau accesul la etajele superioare ale clădirii. Multe companii şi instituţii şi-au avut sediul în Palatul Loeffler. Unul dintre cele mai cunoscute localuri, cafeneaua Bulevard, a funcţionat în acest palat.

Page 30: România - Timișoara

29

SPRE CATEDRALADaca aţi trecut de Palatul Loeffler, spre catedrală, veți trece mai întâi pe lângă Palatul Camerei de Comerț și apoi pe lângă două clădiri rezidențiale comerciale construite în 1961.

Camera de Comerț din Timişoara a fost înfiinţată în 1850 printr-un decret al împăratului Franz Josif I, având sediul iniţial în Palatul Lloyd. În anul 1933 insituţia s-a mutat în propria clădire.

În anul 1949 Camera de Comerţ a fost desfiinţată, fiind repusă în drepturi în 1990, când şi-a reînceput funcţionarea.

Page 31: România - Timișoara

30

LUPOAICACele 3 monumente din centrul oraşului sunt flancate de un spaţiu verde. Aici se află statuia lupoaicei: “Lupoaica Capitolina”, un dar din partea Romei, datat 1926.

Este o replică exactă a “Lupei Capitolina” care certifica rădăcinile latine ale poporului român. Statuia de bronz se află pe o coloană înaltă de 4.96 m şi este unul dintre punctele de reper ale orașului.

Celelalte două monumente sunt: Fântâna cu pești (materialul folosit fiind bronz), inaugurată în 1957 si lucrarea Crucificare, o cruce ruptă, amplasata în faţa catedralei. Aceasta este dedicată memoriei victimelor revoluţiei din 1989. Sculptura este opera lui Paul Neagu.

Page 32: România - Timișoara

PALATUL LLOYD

PALATUL WEISS

HOTEL TIMIŞOARA

PALATUL LLOYDA fost construit între 1910-1912 de Lipót Baumhorn. Compania Lloyd din Londra, cu o bursă de valori pentru produsele agricole, a avut sediul la primul etaj. La cel de-al doilea și al treilea etaj erau apartamente de locuit.

PALATUL WEISSArhitecţii László Székely şi Anton Merbl au construit impresionanta clădire în 1912 pentru

familia Weiss. Ca şi Palais Lloyd clădirea este încadrată în stilul eclectic cu elemente din baroc și Art Nouveau.

HOTEL TIMIȘOARAHotelul a fost construit în 1928-1929 după planurile arhitecților László Székely și Mathias Hubert. Între anii 1975-1978, hotelul a fost extins printr-o nouă clădire în care se află astăzi recepţia hotelului.

31

Page 33: România - Timișoara

Dacă sunteţi iubitori de teatru sau de muzică puteţi să vizitaţi Opera Naţionala Română, Teatrul Român, German sau Maghiar, si/sau Filarmonica Banatul, vii repere culturale ale regiunii.

CULTURĂ ȘI ALTELE

7

Page 34: România - Timișoara

Filarmonica Banatul s-a născut din fosta Societate Filarmonică înființată în Timișoara în anul 1871.

Societatea consta inițial dintr-un cor de bărbați si se ocupa şi cu organizarea de concerte. Muzica de cameră, concerte simfonice, oratorii și coruri mixte au întregit programul. Societatea a fost rebotezată în 1947 in Orchestra Filarmonicii Banatul și, ulterior, în Filarmonica Banatul.

Începând din anul 1969 in oras se desfasoara festivalul “Timişoara Muzicală” (iniţial la 2 ani) iar

din 1981 festivalul “Zilele Muzicale George Enescu”.

La început, concertele au avut loc în clădirea operei. La sfârșitul anului 2006, clădirea fostului cinematograf Capitol a fost cedata Ministerului Culturii, filarmonica Banatul ţinându-şi aici concertele.

33

Page 35: România - Timișoara

Piețe, magazine sau centre comerciale moderne; puteți cumpăra tot ce doriţi în funcţie de bugetul disponibil. Piața de flori din Piaţa 700 este o pata vie de culoare. Aici veti gasi multe si variate aranjamente florale care pot fi personalizate la cerere.

SHOPPING

8

Page 36: România - Timișoara

PIAȚA 700De la flori pana la legume şi fructe, veți găsi aici o mare diversitate de produse autohtone. Piaţa a fost menţionată pentru prima dată documentar în anul 1266, primind denumirea actuală in anul 1966, cu ocazia aniversării a 700 de ani de existenţă.

IULIUS MALL TIMIȘOARAEste un complex modern, întins pe 3 niveluri, un centru comercial cu 330 de magazine, magazin alimentar, cinema, 20 de restaurante, piscină și centru de fitness. Mall-ul dispune de 2500 de locuri de parcare. De la Piaţa Unirii se poate ajunge pe jos în circa 15 minute. (Mai puțin de 1 kilometru si jumătate)

BEGA SHOPPING CENTERBega Shopping Center a fost primul centru comercial din oraș. Acesta este situat chiar lângă hotelul Continental și găzduieşte 42 de magazine, inclusiv un magazin alimentar mare la subsol.

35

Page 37: România - Timișoara

Alegeţi-vă hotelul în funcție de asteptarile proprii. Pentru organizarea de întâlniri, conferinţe sau congrese, dar și în cazul în care doriţi o cameră mare cu servicii personalizate, vă recomandăm hotelul Lido. Dacă vreţi totul sub un singur acoperiș, sală de sport, piscină și un cazinou, atunci puteţi opta pentru Continental.

HOTELURI & CONFERINŢE

9

Page 38: România - Timișoara

Dacă doriţi să mergeţi la teatru sau operă ideal este hotelul Timişoara, amplasat chiar lângă operă. Desigur că există și alte hoteluri în Timişoara. Pentru a cunoaşte oferta hotelieră a oraşului vă rugăm să consultaţi biroul local de informare turistică.

37Hotel Timișoara

Hotel Lido

Hotel Continental

HOTEL LIDOBoulevard Iosif Bulbuca Nr. 2030073 Timișoara+40 256 407373

[email protected]

HOTELURI & ŞEDINŢE

Page 39: România - Timișoara
Page 40: România - Timișoara
Page 41: România - Timișoara
Page 42: România - Timișoara
Page 43: România - Timișoara

Ospitalitatea este o prioritate în Timișoara. În această prezentare generală, v-au fost recomandate trei hoteluri. Oferta este, desigur, mult mai mare și oferă tuturor vizitatorilor o gamă largă de posibilități.

38

Page 44: România - Timișoara

În mai multe țări există birouri de informare şi promovare turistică ale României. Aici găsiţi o listă actualizată a tuturor birourilor, cu adresă, numărul de telefon și de fax, site-ul și adresa de e-mail.

BIROURI TURISTICE

10

Page 45: România - Timișoara

AUSTRIARomanian Tourist OfficeOpern Ring 1, Scara R,Etajul 4, Camera 4041010 VienaTel: +43 (1) 317-31-57Fax: +43 (1) 317-31-574E-mail: [email protected]

FRANŢAOffice de Tourisme de Roumanie7, Rue Gaillon75002 ParisTel: +33 (1) 40-20-99-33Fax: +33 (1) 40-20 99-43E-mail: [email protected]

GERMANIARomanian Tourist OfficeReinhardtstraße 4710117 BerlinTel: +49 (30) 400-55-904Fax: +49 (30) 400-55-906E-mail: [email protected]

ITALIATurismo della RomaniaVia Torino 95, Galleria Esedra00184 RomaTel: +39 (6) 488-02-67Fax: +39 (6) 4898-62-81E-mail: [email protected]

MAREA BRITANIERomanian Tourist Office12 Harley StreetLondraW1G 9PGTel: +44 (207) 224-36-92E-mail: [email protected]

POLONIAOśrodek informacji Turystycznej RumuniiKrakowskie Przedmieście 47/5100-071 VarsoviaTel / Fax: +48 (22) 826-40-10E-mail: [email protected]

RUSIARomanian Tourist OfficeMasfilmovskaya Street 35,Office 313119330, MoscovaTel: +7 (499) 143-87-65Fax: +7 (499) 143-86-72E-mail: [email protected]

SPANIARomanian Tourist OfficeCalle Alcántara 49-5128006 MadridTel: +34 (91) 401-42-68Fax: +34 (91) 402-71-83E-mail: [email protected]@rumaniatour.comwww.RumaniaTour.com

SUARomanian Tourist Office355 Lexington Avenue, 8th FloorNew YorkNY 10017Tel / Fax: +1 (212) 545-8484E-mail: [email protected]

40

Page 46: România - Timișoara

Imaginea de incheiere a eBook-ului va prezinta cladirea in care a functionat restaurantul legendar "Trompetistul", construit în 1750. Acesta a fost unul dintre cele mai renumite hanuri din Banat, fiind gazda a numeroase personalități care au vizitat Timisoara. În următoarele pagini veti gasi alte cateva fotografii și materiale informative.

SFÂRŞIT

11

Page 47: România - Timișoara

ALEEA PERSONALITĂȚILOR

Aleea personalităților este situată în parcul central din Timișoara. În prezent, puteți admira 16 busturi ale unor personalităţi române.

Deschiderea festivă a aleii avut loc in data de 3 august 2009. Această zi are o mare semnificație pentru Timişoara: pe 3 august 1919 trupele române, sub comanda colonelului Virgil Economu, au intrat în oraş. Acest moment a marcat sfârșitul stăpânirii austro-ungare și introducerea unei administrații românești.

42

Deliu Petroiu (1922 - 2008)

Page 48: România - Timișoara
Page 49: România - Timișoara

CELE 10 DISTRICTE

I. CetateII. FabricIII. ElisabetinIV. IosefinV. MehalaVI. FrateliaVII. FreidorfVIII. PlopiIX. Ghiroda NouǎX. Ciarda Roşie

43

Page 50: România - Timișoara

PODURI PESTE BEGA

A Pasarela de la Uzina Hidroelectricǎ

B Podul Mihai Viteazul C Podul Dacilor D Podul Decebal E Pasarela dintre Parcuri F Podul Michelangelo G Podul Tinereții H Podul Traian I Podul de Fier J Podul Ștefan cel Mare K Podul Eroilor L Podul Muncii M Pasarela Gelu N Podul Modoș

44

Page 51: România - Timișoara

TRANSPORT PUBLIC

Linii de tramvaiLinii de troleibuzLinii de autobuzLinii de autobuz tip ExpresLinii de autobuz tip Metropolitan

45

Page 52: România - Timișoara

© 2013 JR Design & Rudolf J. Strutz

Hărţile după Google Maps, diagrame după Wikipedia.

Materialele din această carte nu pot fi utilizate fără acordul prealabil scris al autorului.

COPYRIGHT

46

EPILOGPrimăvara anului 2013 nu ne-a intampinat cu vreme favorabila pe durata vizitei noastre la Timişoara. Profitand insa de putinele momente fara ninsoare sau ploaie am reuşit totusi să explorăm oraşul.

Vom reveni la Timisoara atunci cand orasul va fi inverzit si trandafirii sai infloriti, pentru a pregati si adauga un nou capitol acestei cărţi, care va fi dedicat in exclusivitate florilor orasului.

Le adresez mulţumiri tuturor celor care m-au ajutat să realizez această carte şi, in mod special, prietenului şi asistentului meu Vlad Aniţei, care m-a ajutat să descoper oraşul.

Mai multe cărţi sunt disponibile în magazinul iBook.

Pentru mai multe informaţii sau contact mă găsiţi la pagina de internet: www.jr-design.net

Rudolf J. StrutzAutor şi fotograf.

Page 53: România - Timișoara

INSTRUMENTE SPECIALE

În trecut fotografiile erau implicate într-un proces chimic după ce erau realizate. Astăzi „developarea” lor lor se realizeaza cu instrumente digitale.

Fiecare poză este exact cum a fost făcută, nu sunt schimbări de fundal sau in Photoshop. Câteodata folosesc Nikon NX2 sau Photoshop ca să îndrept fotografia sau pentru a reduce efectele create de folosirea unor obiective de tip ochi de peşte.

Pentru mine cele mai frumoase efecte sunt cele HD. High Definition mă lasă să creez acest tip de fotografii pe care le pot prezenta în felul în care le văd eu.

Aproape toate fotografiile din acestă carte sunt prelucrate cu HDR PROJECTS PLATIN de la Franzis din Germania. Acest program permite explorarea şi modificarea fotografiilor.

Toate fotografiile au fost făcute într-un format RAW iar HDR PROJECTS PLATIN prelucrează acest format fără a-l modifica si fără a necesita alte operaţiuni.

Mai multe informaţii despre HDR PROJECT PLATIN găsiţi pe pagina de internet Franzis hdrprojects.de.

47