ZN Suceava 23 octombrie 2015

40
SUCEAVA AGENDA TA DE TIMP LIBER 23 OCTOMBRIE - 5 NOIEMBRIE 2015

description

 

Transcript of ZN Suceava 23 octombrie 2015

Page 1: ZN Suceava 23 octombrie 2015

SUCEAVA AGENDA TA DE TIMP LIBER

23 OCTOMBRIE - 5 NOIEMBRIE 2015

Page 2: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 3: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 4: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 5: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY ESSENTIALS DE VĂZUT

5

ÎN REVISTĂ CITY STORIES

MOCĂNIȚA PICTATĂ CU MĂNĂSTIRI „UNESCO” PAG. 6 și 8

CITY CULTEXPOZIȚIA FOTOGRAFICĂ „ILINCA” DE DANIEL PENCIUC PAG. 12

CITY EVENTSSPECIALIŞTI GERMANI INTERESAŢI DE SITURILE DE LA BAIA ŞI ADÂNCATA

PAG. 23

PICTURA CONSTANTIN SEVERIN

EXPOZIȚIE - DANIEL PENCIUC MOCĂNIȚA PICTATĂ

MUZEUL DE ISTORIE ȘI ETNOGRAFIE DIN BAIA

25.10STAND-UP COMEDY

„LAS FIERBINȚI”- ADRIAN VĂN-CICĂ, COSTI DIȚĂ, MIHAI RAIT &

MIHAI BOBONETE Versus Bar&Restaurant

ORA 20:00

25.10SPECTACOL COPII

PIESA DE TEATRU „AM O CĂSUȚĂ MICĂ”- GAȘCA ZURLI

Shopping City Suceava ORA 16:00

25.10ATELIERE COPIIKIDS CITY-ART

CRAFT- creație și distracție

Shopping City Suceava

ORA 10:00 - 15:00

25.10ATRACȚIE

TURISTICĂ VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

ORA 8:00 - 24:00

CITY EVENTSSUCEAVA ÎN COMPETIȚIA PENTRU „CAPITALĂ EUROPEANĂ” PAG. 23

CITY BREAK-TURISM

MUZEUL DE ISTORIE ŞI ETNOGRAFIE din BAIA PAG. 30

Page 6: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY STORIES COVERSTORY

6

Austriacul Georg Hocevar, cel care a reînviat mocăniţa de la Moldoviţa, transformând-o într-un mic trenuleţ turistic cu care s-au plimbat în 2014 aproximativ 12.000 de turişti, iar anul acesta, până în prezent circa 10.000 de turişti, a adus recent un vagon in-scripţionat pe exterior cu Mănăstirea Moldoviţa, iar pe interior cu imagini cu mănăstirea şi picturi bisericeşti ale lăcaşului de cult. Este un vagon de clasa I, cu o capacita-te de 56 de locuri, cu scaune tapiţate, un vagon care în urmă cu foarte mulţi ani a fost folosit pe o linie forestieră în Ungaria şi a fost vândut mai apoi în Austria, unde a fost salvat de la fier vechi de Georg Hocevar. Era atunci doar o carcasă goală, însă în fabrica din judeţul Harghita a austriacului a fost transformat într-un vagon nou, dată fiind suspensia foarte bună pe care o are şi faptul că este foarte spaţios.Cel care a reînviat mocăniţa de la Mol-doviţa a venit cu o nouă idee, aceea ca cele două locomotive cu aburi, Huţulca şi Bucovina, să tracteze o garnitură formată din vagoane care să facă trimi-tere la diferitele obiective turistice din Bucovina.

MOCĂNIȚA PICTATĂ CU MĂNĂSTIRI „UNESCO”

„Fiecare vagon de pe linia forestieră Moldoviţa va fi în viitor cu prezentarea unor obiective turistice din zonă. Pentru în-ceput, am ales ca cea mai mare atracție turistică din această zonă, Mănăstirea Moldoviţa, şi atunci am făcut vagonul pe tematica aceasta”, Georg Hocevar.Astfel, va începe revizia vagoanelor aduse în 2005 la Moldo-viţa, pentru linia mocăniţei, şi pe rând câte un vagon va pleca spre fabrica din judeţul Hunedoara, unde va fi recondiţionat şi se va întoarce cu tematica a câte unui obiectiv turistic din Bucovina.

Page 7: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 8: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY STORIES COVERSTORY

8

CU MOCĂNIȚA ȘI CU BICICLETAOdată cu noul vagon, care are ca tematică Mănăs-tirea Moldoviţa, în micuţa gară a mocăniţei a fost adus şi un alt vagon recondiţionat dintr-un şasiu de locomotivă casată.

Este un vagon de transport biciclete, dar şi de ba-gaje, care va fi legat primul la locomotivă, având chiar un spaţiu în care se pot depozita lemne de foc pentru locomotivă.

„În Austria este o atracţie turistică deosebită, combinaţia sportului cu bicicleta cu un parcurs cu mocăniţa”, explică Georg Hocevar, concept

Georg Hocevar speră să reușească prelungirea distanţei pe care va circula micul trenuleţ cu încă 5 kilometri, astfel încât mocăniţa să ajungă până

TRASEU PÂNĂ LA MĂNĂSTIREA

în faţa Mănăstirii Moldoviţa. Linia există (tronsonul Moldoviţa-Vatra Moldoviţei), fiind închisă de ani de zile, modificările necesare nu ar impune costuri foarte mari, iar austriacul este dispus să facă in-vestiţiile necesare.

Lupta cea mare e cu birocraţia din ţara noastră, birocraţie cu care Georg Hocevar s-a obişnuit deja, preferându-se, se pare, ca linia ferată cu ecartament normal să fie dată la fier vechi decât să fie modificată şi exploatată în interes turistic.

În momentul de faţă, capacitatea mocăniţei „Hu-ţulca” este de 350 de locuri, cu 5 vagoane de vară deschise, dar şi 7 vagoane acoperite, pentru sezo-nul rece, dar şi pentru zilele de vară ploioase.

pe care vrea să-l aducă şi în Bucovina. „Pe calea ferată cu bicicleta”, este mesajul scris mare pe vagon, sub care apare şi explicaţia: „la deal cu mocăniţa, la vale cu bicicleta”.

Vagonul respectiv va fi inclus în garnitura mocă-niţei de anul viitor. „Ideea este ca anul viitor să facem în mod explicit publicitate pentru acest tip de turism, să vină grupuri cu biciclete la noi, să urce cu mocăniţa la kilometrul 12 şi de acolo pot să meargă ori cu mountain bike mai departe, pe trasee foarte frumoase, sau să coboare pe acelaşi traseu al mocăniţei”, completează austriacul.

Page 9: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 10: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY CULT CARTE, MUZICA, SPECTACOL

10

CARTEA DE ONOARE A VALORILOR BUCOVINENE@ GENERALUL DE BRIGADĂ ION BURLUI

Inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii

de Urgenţă „Bucovina” Suceava, gen. brigadă dr. Ion Burlui a fost invitat să semneze în Cartea de Onoare a Valorilor Bucovinene fiindu-i înmânată şi placheta „Diploma de Excelenţă” pentru „un parcurs deosebit pe linie profesională”. Acesta a spus că împarte aprecierile cu colegii săi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, „oameni deosebiţi, cu care ISU a ajuns la acest nivel”.

Până acum diploma „VALORI BUCOVINENE” a mai fost

înmânată directorului Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, ec. Vasile Rîmbu, rectorului

DESPRE

„Avem oameni deosebiţi care

lucrează aici. Nu întâmplător pe frontispiciul instituţiei noastre scrie <Curaj şi devotament>.

Când plecăm la o intervenţie, ne gândim doar la oamenii pe care trebuie să-i ajutăm, nu la proble-mele noastre”, generalul brigadă

dr. Ion Burlui.

Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa și președintei Federaţiei Patronale a Intreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei.

La finalul fiecărui an, se intenţionează o ierarhizare

a celor care vor fi înscrişi în „Cartea de onoare a valorilor bucovinene”, urmând ca în funcţie de numărul voturilor să fie stabiliţi primii 3 cei mai valoroşi bucovineni.

SCRIS DE: MIHAELA IRINA BUCȘINESCU

Page 11: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 12: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY CULT CARTE, MUZICA, SPECTACOL

12

CONCURS@FESTIVALUL FANFARELOR ȚĂRĂNEȘTI

EXPOZIȚIE@„ILINCA”

SPECTACOL@ „HAIMANAUA”O adaptare după comedia lui Victor

Eftimiu „Omul care a văzut moartea”, se joacă la Suceava. „Haimanaua” îi are în distribuţie pe regizorul piesei, Dan Tudor, Tudorel Filimon, Alina Chivulescu, Dragoş Ionescu, Adela Popescu şi Andrei Duban. Povestea piesei „Omul care a văzut moartea” a lui Victor Eftimiu, pe care se bazează spectacolul „Haimanaua”,

Unde: Casa de Cultură a Sindicatelor SuceavaCând: 30 octombrieOra: 19:00Bilet: 50 lei/40 lei - elevi, strudenți și pensionariInfo: tel. 0230 523 718

Unde: Comuna CalafindeștiCând: 26 octombrie

Unde: Galeria Shopping City SuceavaCând: 14¬-31 octombrie

vorbeşte despre planurile electorale date peste cap într-un oraş de provincie. DESPREPiesa „Haimanaua” a fost jucată în 5 mari oraşe din Germania: Heidelberg, Frankfurt, Stuttgart, München şi Augsburg , artiștii susținând acum un turneu în 29 de localități din țară, inclusiv la Suceava.

Ajuns la cea de-a IX-a ediţie,

festivalul-concurs al Fanfarelor Ţărăneşti are ca principal scop promovarea fanfarelor ţărăneşti şi a repertoriului specific. Participă fanfare ţărăneşti (ansambluri muzicale compuse din instrumente de suflat solistice, de acompaniament ritmico-armonic şi de

Fotograful Daniel Penciuc revine la

Suceava cu o nouă expoziţie de fotografie, un proiect care deschide un nou capitol în viaţa lui de fotograf. După 5 ani în care s-a axat pe fotografia de peisaj şi cea de portret, naşterea fiicei sale Ilinca Maia la inspirat să studieze şi să abordeze un nou tip de fotografie: fotografia de nou-născuţi. Cele 20 de fotografii din cadrul expoziţiei sunt realizate în lumină naturală, în posturi şi cu accesorii specifice fotografiei de newborn, în primele săptămâni de viaţa ale Ilincăi.

acompaniament ritmic) formate din minim 7 persoane (îmbrăcate în costume populare specifice vetrei folclorice pe care o reprezintă), din judeţul Suceava, precum şi din alte judeţe ale ţării. .

DESPREDaniel Penciuc este un pasionat de fotografie din Suceava, care şi-a început activitatea fotografică în 2010. Prima expoziţie personală, „Locuri şi meşteşuguri”, a fost expusă în perioada 2012-2013 în Suceava, Iaşi, Cluj-Napoca şi Sibiu. Din anul 2013 se ocupă exclusiv de fotografia de portret, concretizându-şi activitatea în două expoziţii personale: „La Femme”, expusă în perioada 2013-2014 în Suceava, Bucureşti, Sibiu şi Cluj-Napoca, şi „Natural Beauty”, expusă în 2015 în Cluj şi Sibiu.

Page 13: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 14: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY FILMS PREMIERE

14

SUPER CHEF

BURNTSuper Chef Regie: John WellsCu: Bradley Cooper, Sienna Miller, Alicia VikanderComedie.

Chef-ul Adam Jones (Bradley Cooper)

a avut totul – şi a pierdut totul. Un adevărat rockstar cu 2 stele Michelin, dar şi cu obiceiuri nesănătoase pe măsură, fostul enfant terrible de pe scena resturantelor din Paris a făcut totul altfel, de fiecare dată, şi nu i-a păsat niciodată decât de emoţia creării unei explozii de gusturi. Era un star rock în bucătărie, cu apucături pe măsură, cu recitaluri de măiestrie gastronomică de neegalat, dar şi cu fiţe de divă. Adam Jones era un dictator în bucătărie, ce gătea de fiecare dată de parcă nu exista nimeni şi nimic mai important pe lume. Până într-o zi, când Adam Jones pierde totul şi e nevoit să se întoarcă la Londra, unde trebuie să ia totul de la zero. Drumul către ispăşirea păcatelor şi spre regăsire este infinit mai greu. Trebuie

să facă un lucru pe care nu l-a făcut niciodată: să ceară ajutor.Pentru a avea propria sa bucătărie şi a obţine cea de-a treia stea Michelin, va avea nevoie de tot ce e mai bun de partea lui, inclusiv de frumoasa Helene (Sienna Miller). „Burnt” este o poveste remarcabilă, amuzantă şi emoţională despre dragostea pentru gastronomie, iubirea dintre doi oameni şi importanţa de a primi o a doua şansă în viaţă.Oare îi va acorda

COOP DE FOUDRE În „Super Chef”, Coop a trebuit să lovească lumea rafinată a restaurantelor pariziene fără greş, direct la ţintă, ca un American Sniper. Şi tot în „Super Chef”, Coop a trebuit să-şi explo-reze slăbiciunile şi umanitatea, ca în „Silver Linings Playbook”. Evident, Adam Jones nu este un Limitless American Sniper cu dublă personalitate, dar trebuie să fie liniştitor atunci când rolurile - atât de diferite între ele - se înlănţuie, aducând experienţă şi maturitate.

frumoasă Helene (Sienna Miller) ajutorul cerut? Şi ce roluri vor juca Emma Thompson şi Uma Thurman în acest cuptor încins de emoţii contradictorii?Şi, finalmente, oare va reuşi Adam Jones să obţină cea de a treia stea Michelin, obsedantă şi parcă de neatins, sfântul Graal al tuturor Chef-ilor?Rămâne de văzut, rămâne de încercat, rămâne de savurat în „Super Chef”.

VEZI TRAILER:

Page 15: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 16: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY FILMS PREMIERE

16

THE LAST WITCH HUNTER Regie: Breck Eisner Cu: Vin Diesel, Elijah Wood Gen: Acțiune, aventuri Durata: 106 minute

regina l-a blestemat pe Kaulder cu nemurirea, separându-l pentru totdeauna de iubita lui soție și de fiica lui. În zilele noastre, Kaulder este singurul vânător de vrăjitoare care mai e în viață, și are în spate o veșnicie de când vânează vrăjitoare solitare. Tot de o veșnicie îi e dor de familia lui. Însă, fără știrea lui Kaul-der, Regina Vrăjitoare e readusă la viață, și acum caută să de răzbune pe cel care a ucis-o, declanșând o bătălie legendară care va hotărî soarta omenirii.

Lumea modernă ascunde multe

secrete, dar cel mai uluitor este acela că vrăjitoarele trăiesc încă printre noi; sunt creaturi vicioase supranaturale care au de gând să dezlănțuie asupra lumii Moartea Neagră, și să lichideze pentru totdeauna rasa umană pentru tot-deauna. Armate întregi de vânători de vrăjitoare s-au luptat cu acești inamici nefirești timp de secole, printre ei și Kaulder, un răz-boinic viteaz care, cu multă vreme în urmă a căsăpit-o pe Regina Vrăjitoare, decimându-i toți discipolii pe parcurs. În clipa morții,

trivia:

VIN DIESELScenaristul Cory Canton

spune: “Vin Diesel s-a dedicat complet acestui

proiect; nu a existat niciun detaliu de care să nu fi ținut cont. A

trăit numai pentru acest film; e un partener de

producție extraordinar, ca să nu mai spun că e o supervedetă ajunsă în punctul maxim al

carierei sale de actor.”

PREMIERĂ: ULTIMUL VÂNĂTOR DE VRĂJITOARE

Page 17: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 18: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 19: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY EVENTSRECOMANDARI PROGRAM

19

VINERI,23.1022.00

LANSARE

ALBUMUL „TEATRUL

MINCIUNĂ”- MIHAI

MĂRGINEANU

VERSUS Bar&Restaurant

Suceava

9.00-17.00

EXPOZIȚIE

ARTA LEMNULUI- VIOREL

RUSU

Muzeul Arta Lemnului

Câmpulung Moldovenesc

Bilet: 3 lei adulți/2 lei elevi

și studenți (cu ghidaj)/ 1 leu

elevi și studenți

17.00

LANSARE

ROMANUL „CĂLĂTORIE” de

LILI CRĂCIUN

Biblioteca „Bucovinei ” I.G.

Sbiera Suceava

EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

SÂMBĂTĂ,24.10EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

8.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂ

VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

DUMINICĂ,25.1020.00

STAND-UP COMEDY

„LAS FIERBINȚI”- ADRIAN

VĂNCICĂ, COSTI DIȚĂ, MIHAI

RAIT & MIHAI BOBONETE

VERSUS Bar&Restaurant

16.00SPECTACOL COPII

PIESA DE TEATRU „AM O

CĂSUȚĂ MICĂ”- GAȘCA ZURLI

Shopping City Suceava

10.00-15.00

ATELIERE COPII

KIDS CITY-ART CRAFT-

creație și distracție

Shopping City Suceava

8.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂVIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

LUNI,26.10

COMPETIȚIE

FESTIVALUL FANFARELOR

ȚĂRĂNEȘTI

Comuna Calafindești

EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

MARȚI,27.10

EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

8.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂ

VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

MIERCURI,28.10EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

8.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂ

VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

Page 20: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY CAUSES CAUZE

20

TABLOU UNIC ÎN LUME, CE O REPREZIN-TĂ PE CÂNTĂREAȚA SOFIA VICOVEANCA, SCOS LA VÂNZARE ÎN SCOP CARITABIL

Matei Teodor, un micuț de 8 luni, nu aude, fiind diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă, iar pentru a auzi, acesta are nevoie de un implant cohlear care costă 24.000 de euro.

Pictorul Daniel Relenschi, recunoscut la nivel internaţional pentru tablourile sale 3D şi primul artist de acest gen din România, anunţă că donează o parte din încasările ce-i revin din vânzarea unui valoros tablou tridimensional, care o înfăţişează pe celebra cântăreaţă de muzică populară, Sofia Vicoveanca. Jumătate din suma pe care o va încasa, va fi direcţionată pentru operaţia lui Matei.Campania pentru strângerea de fonduri a fost iniţiată deja de Asociaţia „Salvează o inimă”, pe platforma de donaţii online – https://salveazaoinima.ro/campaigns/matei-teodor/, şi prin SMS, la numărul 8832, cu textul „Matei”.

TABLOUL „IZVOR DE DOR”„ Am scos la vânzare un tablou unic în lume, care o reprezintă pe cunoscuta noastră cântăreaţă Sofia Vicoveanca, iar jumătate din suma pe care o vom încasa în urma vânzării, va fi direcţionată către cazul lui Matei”, declară pictorul Daniel Relenschi. Artistul de 29 de ani speră ca tabloul „Izvor de dor” să se vândă cu

peste 10.000 de euro, pentru a putea contribui cu cât mai mulţi bani pentru campania umanitară a lui Matei. Născut şi crescut într-o familie de artişti, Daniel Relenschi a descoperit pasiunea pentru pictură la frageda vârstă de 3 ani, iar la 25 de ani a realizat prima pictură 3D din România, pe asfalt în Bucureşti. Tablourile sale tridimensionale, care în marea lor majoritate expun aspecte ale tradiţionalismului românesc, au fost comandate de foarte mulţi iubitori de artă din Statele Unite ale Americii, Belgia şi Franţa şi vernisate la importante expoziţii internaţionale.

Page 21: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY EVENTSRECOMANDARI PROGRAM

21

JOI,29.10EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

VINERI,30.10EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

19.00

TEATRU

„HAIMANAUA” de DAN

TUDOR

Casa de Cultură a

Sindicatelor Suceava

Bilet: 50 lei/ 40 lei - elevi,

strudenți și pensionari

10.00- 22.00

EXPOZIŢIE CU VÂNZARE

TÂRG DE OBIECTE

HANDMADE- haine, accesorii,

cadouri unicat

Iulius Mall-partier

SÂMBĂTĂ,31.1016.00

PETRECERE COPII

CARNAVALUL DE

HALLOWEEN

Shopping City Suceava

10.00- 22.00

EXPOZIŢIE CU VÂNZARE

TÂRG DE OBIECTE

HANDMADE- haine, accesorii,

cadouri unicat

Iulius Mall-partier

EXPOZIȚIE

FOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

DUMINICĂ,1.11

10.00- 22.00

EXPOZIŢIE CU VÂNZARETÂRG DE OBIECTE

HANDMADE- haine, accesorii, cadouri unicat

Iulius Mall-partier

EXPOZIȚIEFOTOGRAFII „ILINCA”

Shopping City Suceava

10.00-15.00ATELIERE COPII

KIDS CITY-ART CRAFT- creație și distracție

Shopping City Suceava

LUNI,2.11

8.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂ

VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

MARȚI,3.11

8.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂ

VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

MIERCURI,4.11

8.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂ

VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

JOI, 5.118.00 - 24.00

ATRACȚIE TURISTICĂ

VIZITĂ RUINE

Cetatea de Scaun a Sucevei

Bilet: 6 lei adulți/ 2 lei copii

Page 22: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY EVENTS RECOMANDARI PROGRAM

22

SPECIALIŞTI GERMANI INTERESAŢI DE SITURILE DE LA BAIA ŞI ADÂNCATA

SISTEM DE FORTIFICAŢII ÎN SITUL DE LA BAIA

Situl arheologic de la Baia unde a fost descoperită cea mai mare locuinţă din arealul Precucuteni, areal care cuprinde Republica Moldova, Ucraina și România, dar şi situl de la Adâncata au fost scanate cu aparatură geomagnetică de doi specialişti de la Universitatea din Kiel - Germania.

Această operaţiune este extrem de importantă deoarece va duce la identificarea unor locuinţe, cuptoare sau fortificaţii. O echipă de la Universitatea din Kiel condusă de Robert Hofmann şi Stanislav Ţerna a efectuat scanare geomagnetică a sitului de la Baia şi totodată şi a celui de la Adâncata, de la Dealul Lipovanului. Un astfel de demers este foarte important deoarece în linii generale aduce completări vizavi de întregul ansamblu. În cazul sitului de la Baia, pe lângă identificarea unor locuinţe,

Cel puţin în ceea ce priveşte situl de la Baia, rezultatele scanării geomagnetice sunt foarte promiţătoare, evidenţiind sistemul de fortificaţii al aşezării neolitice. Deocamdată nu se pot face publice datele până nu se publică acel studiu de care vorbeam. Pe de altă parte, locuinţa scoasă la iveală în ultimii doi ani de săpături arheologice încă nu este completă, scanările geomagnetice relevând faptul că mai e nevoie de săpături pe o lăţime de 6 metri. Este vorba practic de un sat neolitic. S-a identificat o locuinţă de dimensiuni foarte mari la care, după 2 ani de cercetare cu suprafeţe deschise destul de mari, încă nu s-au încheiat studiile. Din scanarea geomagnetică rezultă că e o singură locuinţă de astfel de dimensiuni, celelalte fiind normale, similare cu cele descoperite în 2012. Locuinţa descoperită în situl de la Baia are o suprafaţă de 220 mp, aparţine civilizaţiei Precucuteni I şi datează din anii 5000 înainte de Hristos. Este cea mai mare locuinţă din Europa pe acest nivel cronologic.

cuptoare este vorba şi despre sistemul de fortificaţii. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Adâncata. Practic acolo scanările geomagnetice arată că avem de a face cu un sit de două ori mai mare decât ceea ce se credea iniţial. Rămâne de văzut până la finele anului, când într-o revistă europeană va apărea şi un studiu, dacă la Adâncata este un singur sit sau poate chiar două situri, însă important e că ambele aparţin civilizaţiei cucuteniene.

„Este de altfel singura scanare geomagnetică realizată în arealul Precucuteni - Tripolie până la această dată, iar pentru judeţul Suceava cele două scanări sunt singurele realizate până acum”, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Page 23: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY EVENTSRECOMANDARI PROGRAM

23

Page 24: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY EVENTS RECOMANDARI PROGRAM

24

SUCEAVA ÎN COMPETIȚIA PENTRU „CAPITALĂ EUROPEANĂ”

S-a depus documentul de bază în competiţia pentru titlul de oraş capitală europeană a culturii, respectiv

strategia culturală pentru următorii 10 ani.

Documentul care are peste 100 de pagini va fi pus în practică alături de proiectele care vizează evenimente culturale şi de infrastructură. Mai exact, s-a au avut în vedere în primul rând definirea unei viziuni a dezvoltării culturale a Sucevei. ”Noi am proiectat acest document ca şi cum nu ar exista concursul. Am dorit ca cei care lucrează în acest domeniu să aibă un instrument de lucru, iar cultura să devină, de la un element subvenţionat, unul producător de valoare”, a afirmat Radu Bores, apreciind că acest document ”va fi printre cele mai rentabile şi inteligente investiţii făcute de municipiul şi judeţul Suceava”.

SLOGANUL „INSPIRĂ, IMAGINEAZĂ, SIMTE”Sloganul cu care va candida Suceava cu celelalte oraşe din ţară înscrise în competiţie este „Inspiră, imaginează, simte”. Astfel, Suceava va contribui cu10 milioane de euro de la bugetul local pentru proiect, în cazul în care oraşul va fi selectat, dar şi pentru asocierea cu Consiliul Judeţean şi cu Asociaţia Suceava Capitală Europeană a Culturii (CEAC) 2021,

care va gestiona proiectul.Bugetul propus pentru proiectul Suceava – capitală europeană a culturii în anul 2021 este de 25 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro de la Primăria Suceava, 10 milioane de euro de la Guvern, 2 milioane de la CJ, 2 milioane fonduri europene pe cultură şi un milion din sponsorizări. Aceste sume sunt pentru perioada 2017-2022. Toţi banii - de la primărie, Consiliu Judeţean, cei atraşi de la UE şi cei care ar fi primiţi din sponsorizări - ar urma să fie gestionaţi de CEAC.Documentaţia pentru candidatura Sucevei la titlul de oraş capitală europeană a culturii va fi depusă mâine la Ministerul Culturii.

Page 25: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 26: ZN Suceava 23 octombrie 2015

26 CITY FOOD GASTRONOMIE

AristocratScheia,

Str. Humorului,

Nr. 141 A

0330.803.800

CapriciuCetate,

Parcul Tinere-tului

0230.523720

Casa de PiatrăŞcheia,

Str. Humorului 961

0230.526.854

CinaCentru Vechi

Rafinament Clasic

Centru, Str. Vasile Bum-

bac

0749.222.202

Centru, Str. V. Alecsan-

dri, 9

0230.220.964

ColibriBurdujeni,

Str. Amurgu-lui 1A

0230.516.072

Conacul Domnesc

Şcheia, Str. Agronomului

445

0230.526.966

ContinentalCentru,

Str. Mihai Vitea-zul 4-6

0372.304.904

Copa CabanaStr. Ana

Ipatescu, nr.7,

0756.377.876

FarestinBurdujeni,

Str. Amurgului, 5

0722691710,

0721991968

KFC SCS, B-dul Unirii

0230.516.441

LatinoCentru,

Str. Curtea Domnească

0230.523.627

Look Up PUBMihai Viteazul,

Nr.27

Tel: 0230.252.598

Lounge Restaurant, Bar

& More Casa de cultură

0755.181.968

MadoIMC,

Str. Calea Unirii, Nr 22

Mc Donald’sStr. Ana Ipătescu, 10

0230.206011

Mc Donald’sIMC, Str.

Calea Unirii, Nr 22

Medieval GurmandIMC, Str.

Calea Unirii, Nr 22,

0330.803.803

MesopotamiaIMC,

Str. Calea Unirii, Nr 22,

Restaurant Mosaik

Blv. Sofia Vicoveanca, 68

0230.220.099

Mondo BellB-dul George

Enescu, nr. 38,

bloc T90, parter

0744 409 404

Murilo Str. Universitatii, 19

0758.796.464

NistruObcini,

Bd. 1 Decembrie 1918

0744.787.702

OSCAR WILDE

Irish Pub&Restaurant

Str. Ştefan cel Mare, Nr.

26.

0751 350 575 0330 803 102

PadrinoStr Universităţii 15

0742.365859

Santa FeStr. Prefect

Gavril Todiraş, 0330.101191

SHANHAY BARIMC, Str Calea

Unirii, Nr. 22,

SpartanIMC, Calea Unirii 22

Taco Loco Str. Vasile

Bumbac

0230.220.032

Restaurant Hotel Zamca

Zamca, Str Zamca, Nr 28A,

0230 520 985, 0230 521 577

Restaurant Vama Veche

Str. Aleea Vamii, nr.7,

Scheia

230.526.939,

VERSUS B-dul 1 Mai,

Nr. 2A.

0752 624 723 0330 803 565

Page 27: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY FOOD GASTRONOMIE

Page 28: ZN Suceava 23 octombrie 2015

28 CITY LIFESTYLE SPORT

MEDALII DE AUR ȘI ARGINT LA CAMPIONATUL NAȚIONAL UNIVERSITAR DE ATLETISM

Doi studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava s-au distins la

competiţii desfăşurate în cadrul Campionatului Naţional Universitar de Atletism. Astfel, Andrei Gag, masterand la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, a obţinut două medalii de aur în probele de disc şi greutate, iar Ştefan Dornean, student la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, s-a clasat pe locul II la proba de 10 Km marş.

VICECAMPION MONDIALAndrei Gag, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitar din Suceava (antrenor Ioan Zanfirache) a reprezentat Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava la Campionatul Mondial Universitar care a avea loc în Coreea de Sud.

Aici, Andrei a adevenit vicecampion mondial la aruncarea greutăţii. Cu o aruncare de 19,75 din prima încercare Gag a condus clasamentul, până ce rusul Bulanov, cu 19,84 a trecut de el. La ultima încercare indianul Singh a reuşit un 20,27, şi Andrei cobora pe 3. Şi totuşi, cu ultima şansă fostul vicecampion mondial de juniori a aruncat 19,92, cucerind argintul.

CITY NIGHTLIFE BARURI, CLUBURI, CAFENELE

Page 29: ZN Suceava 23 octombrie 2015

Apropo CafeBancă,

Str. Republicii, Nr. 10

0330.111725

L-V 8:00 – 23:00, S-D 09:00-23:00

Le BaroqueObcini,

Str. Sf. Ilie, Nr. 22,

0752.805.857

L-V 08:23, S- 10:23, D-12:23

Pub La BibliotecaBd-ul 1 Mai nr 4

Tel: 0230.530.296

Club Vstr. Nicolae Bal-

cescu Nr 2

0731.111.452, www.club-v.ro L-D: 8:00-02:00

Copa CabanaStr. Ana Ipatescu,

nr.7,

0756.377.876

DELIRI PUBStr. Nicolae

Balcescu, nr.1, Suceava

0330.405.000 / 0753.833.969

La FierărieMărăşeşti,

Str. Mărăşeşti

0771.262.251

L-D 12:00 –

ultimul client

La Fontana Calea Uniri nr 22

parter Iulius Mall

rezervari 0749330233

Lounge Restaurant, Bar

& More

Casa de cultură 0755.181.968

Music PubPoliclinică,

Str. Mihai Vitea-zul , Nr. 40,

0230.212.130

L-D 08:00 – 23:30 S – D 10:00 – 23:30

OSCAR WILDE Irish

Pub&Restaurant

Str. Ştefan cel Mare, Nr. 26.

rezervări: 0751 350 575 sau 0330

803 102

L-J 08:00-24:00

V 08:00-UCL

S 11:00-UCL, D 11:00-24:00

PadrinoStr Universităţii,

Nr 15

0742.365859

Red CafeCentrul Comerci-

al Zimbru, 0745510488

L-V 09:00 -22:00, S 09:00 – 16:00, D

09:00 – 14:00

Ramayana CafeBd-ul 1 Mai Nr 2

Suceava

RAI CAFFESuceava, cartier

Obcini

Program: 08.00-

24.00SAKURA

Strada Cireşoaia, nr. 1

0755 660 000

8.00 - 22.00

Sueta Cafe SCS, Calea Unirii

27B

L-D 09:00 – 22:00Salszburg Caffe

str. Stefan cel Mare nr 28

0330.803.935,

L-J: 8-22, V:8-23, S: 9-23, D: 9-22

Smart CaffeShoping City

Suceava, Calea Unirii nr 27B

L-D: 9-22

Taboo CafeB-dul George Enescu, nr.16

0753 315 141

luni-sâmbătă 08:00 - 24:00

duminică 09:00 - 24:00

VERSUS Bar&RestaurantB-dul 1 Mai, Nr.

2A.0752 624 723 sau

0330 803 565

L-M 08:00-24:00, J-V 08:00-06:00

S 11:00-06:00, D 11:00-24:00

4 MeseObcini, Calea

Obcinilor

L-D 07:00 – 23:00

CITY NIGHTLIFE BARURI, CLUBURI, CAFENELE

29

Page 30: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY BREAK TURISM

30

CENTRUL DE INFORMARE ȘI PROMOVARE TURISTICĂ VATRA DORNEI

În Bazinul Dornelor există numeroase forme de turism, de la cele de recreere, montan, de sport extrem, balneoclimateric, agroturism,

până la cel cinegetic, alături de un număr însemnat de structuri cu funcţiuni turistice recunoscute pe plan internaţional. Rezervaţiile naturale din Călimani şi Poiana Stampei, izvoarele cu ape minerale, turbăriile din Dornişoara, cheile Zugrenilor, pârtiile de schi şi de sanie sunt doar câteva dintre atuurile acestei zone montane care ştie să se deschidă către toţi turiştii care vor servicii de calitate la preţuri corecte.

ZILELE TRECUTE A FOST INAUGURAT CENTRUL NAŢIONAL DE INFORMARE ŞI PROMOVARE TURISTI-CĂ DIN MUNICIPIUL VATRA DORNEI, ASTFEL STAŢIUNEA TURISTICĂ ŞI BALNEOCLIMATERICĂ INTRĂ ÎN CIRCUITUL OFICIAL NAŢIONAL.

NUMĂR ÎN CREȘTERE A TURIȘTILORDe asemenea, trebuie remarcat un spor semnificativ al numărului turiştilor sosiţi în Bucovina. Astfel, în 2014 ar fi fost consemnată o creştere de 7,7% în comparaţie cu anul 2013, în timp ce în acest an, în primele 6 luni saltul este de peste 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Page 31: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 32: ZN Suceava 23 octombrie 2015

32 CITY LIFESTYLE SPORT, FRUMUSEȚE

AMPLI.FIT PRIMUL STUDIO DEDICAT EMSTRAINING 3.0 DIN SUCEAVA

Telefon: 0749 92 92 92 Email: [email protected]: www.amplifit.ro Facebook: Amplifit Romania

ȘI AI 50% REDUCERE LA ABONAMENT

0749.92.92.92

VINO CU ACESTA

VOUCHERZILE ȘI NOPȚI

AMPLI.FIT

Principalul nostru obiectiv este să ajutăm oamenii să facă sport într-un timp relativ mic ”JUST 20 MINUTES”. Cum este posibil acest lucru? Datorită tehnologiei germane Ampli Train bazată pe EMS training 3.0 (electro muscle stimulation).

Page 33: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 34: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY EVENTS RECOMANDĂRI

34

Page 35: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 36: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY CULT LANSARE CARTE

36

LANSARE DE CARTE STELIAN TĂNASE DRACUL ȘI MUMIAEditura Trei și Librăria Cărturești Suceava vă invită, sâmbătă, 31 octombrie la ora 11:00 la evenimentul de lansare a romanului DRACUL ȘI MUMIA de STELIAN TĂNASE. Alături de autor va fi prezent Conf. Univ. Dr. Aurel Buzincu.

DRACUL ŞI MUMIALenin a dispărut din Piaţa Roşie într-o noapte ploioasă de aprilie 1953. Dracul a deschis sarcofagul şi l-a tras de picioare “. Aşa începe această pasionantă poveste relatată de patru beţivi şi plasată de autor în timpul Războiului Rece. Scena pe care se desfăşoară palpitanta acţiune este Europa: Moscova, Berlin, Paris, Viena, Praga. Este un policier clasic şi un roman de aventuri scris după toate regulile, dar mai ales un roman oniric, o parodie macabră şi adesea cinică. Este o pastişă scrisă cu o rară strălucire a stilului. Stelian Tănase este un continuator al lui Gogol şi Bulgakov, dar nu mai puţin al lui Celine şi Borges. Imaginaţia sa lucrează

în aceste pagini la turaţie maximă pentru a oferi cititorului unul dintre cele mai surprinzătoare romane din literatura contemporană. Este dincolo de orice comedie neagră, un imens hohot de rîs pe seama ”uitatului secol XX.” Sarcasmul autorului nu se opreşte în faţa niciunei statui sau prejudecăţi. O mitologie întreagă (Kafka, Lenin, Brecht, Freud, Tzara etc.) este demontată cu precizie de ceasornicar. Ce este Dracul şi mumia? Un roman care nu te lasă să dormi!

STELIAN TĂNASENăscut la 17 februarie 1952, în Bucureşti, Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic. În 1977 a absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie a Universităţii din Bucureşti. Profesor universitar dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Stelian Tănase a fost o figură marcantă a societăţii civile româneşti în primii ani postdecembrişti, primul preşedinte al Grupului de Dialog Social (GDS), redactor şef al ”Revistei 22,” fondator (alături de Dan Pavel) al primei reviste de ştiinţe politice din perioada postcomunistă, ”Sfera Politicii.” A fost vicepreşedinte al PAC, 1991, deputat în Parlamentul României din partea Convenţiei Democratice (1992-1996), preşedinte al Societăţii Române de Televiziune (2013-2015). De acelaşi autor, la Editura Trei, au mai aparut: Moartea unui dansator de tango (2011), Skepsis (2012) şi Maestro (2014).

Page 37: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 38: ZN Suceava 23 octombrie 2015

CITY CULT HOROSCOP

38

Publicitate naţională

Speranța Velicu, Senior Sales Manager Tel.: 0735 777 982 [email protected]

EDIŢIA de SUCEAVAapare lunar - gratuit, nr. 9 (195), 23 octombrie-5 noiembrie 2015

Editată de: SC DASIN MEDIA SRLDirector Revistă: Daniel Drăgoi0724 313 485, [email protected]: Mihaela I. Bucsinescu, [email protected]ţie: Marian Onofrei0742 194 560DTP: Robert Aldulea

Ediţiile Zile și nopţi în România: 235.000 exemplare lunar. Săptămânale: Bucureşti, Cluj,Timişoara/Arad. Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Sibiu (Mediaş), Iaşi, Bacău/Piatra Neamţ/Roman, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi/Brăila, Oradea (Felix, 1Mai), Ploieşti (Câmpina, Breaza), Piteşti, Bistriţa, Suceava (Rădăuţi). Lunare: Vâlcea.

Dacă doriţi să semnalaţi un eveniment: e-mail [email protected]. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior.

Suplimente lunare Zile şi Nopţi:

berbec

leu

săgetător

Prima săptămână din noiem-brie 2015 nu se derulează sub cele mai bune auspicii pentru viața sentimentala a Berbeci-lor. Iar asta din cauză că Venus, planeta iubirii și stăpâna casei cuplului Berbecului, este con-junctă cu Marte într-un sector defavorabil. Intervalul pare a fi grevat de impuneri și obligații care nu permit relației să evo-lueze în voie.

Începe o perioadă în care co-municarea (scrisă ori prin viu grai) devine foarte importan-tă pentru viața sentimentală sau maritală a Leilor. La fel și ieșirile sau drumurile, care îți pot prilejui o întâlnire im-portantă. Ultima decadă din noiembrie 2015 este cu deo-sebire dinamică și favorabilă Leilor, întrucât Soarele și Mer-cur intră în casa dragostei și a erotismului Leului.

Cu un ochi râzi și cu unul plângi...Ochiul cu care plângi are de-a face cu tranzitul lui Mercur, stă-pânul casei cuplului Săgetăto-rului, prin obscura și deprimanta casă a douăsprezecea, care îți poate aduce insatisfacții sau dez-amăgiri în primele două decade din noiembrie 2015. Problemele vizează în special relațiile consa-crate, vechi sau oficiale. Șansa profesională îi însoțește pe Să-getători și în noiembrie 2015.

taur

fecioară

caprion

gemeni

balanţă

vărsător

rac

scorpion

pești

Noiembrie 2015 este o lună cu mare potențial relațional pentru Tauri, mai ales în pri-mele trei săptămâni, când în casa cuplului Taurului se află Soarele și Mercur. Soarele energizează și evidențiază, iar Mercur, care pentru Tauri este stăpânul casei dragostei și a sexului, aduce o notă su-plimentară de romantism și senzualitate.

Venus, planeta iubirii, mai stă în Fecioară până pe 8 noiem-brie 2015, iar Marte, planeta sexualității, până pe 12. Ar fi bine să profiți de acest în-ceput de lună pentru a face acel pas care te duce spre fericire: pasul spre o relație nouă, spre o împăcare sau spre îmbunătățirea relației existente. După 8 noiembrie, Venus se mută în casa banilor Fecioarei.

Cu Venus - planeta iubirii și stăpâna casei erotismului Ca-pricornului - în casa a noua a Capricornului, până pe 8 no-iembrie 2015 sunt favorizate legăturile bazate pe comuni-une culturală sau spirituală și cele care îți deschid orizontu-rile. Perioada este bună pen-tru călătorii cu scop amoros, iar iubirea ar putea veni la drum sau de la distanță.

În prima decadă a lunii no-iembrie 2015, stăpânul casei cuplului Gemenilor, Jupiter, se află în compania plină de romantism și înflăcărare a lui Venus și Marte. Lucrurile se prezintă foarte bine și în cele-lalte două decade, când Venus și Marte poposesc în casa iubi-rii și a erotismului Gemenilor. Această perioadă este pasi-onală și predispune la fapte amoroase pline de vitejie.

Prima decadă din noiembrie 2015 este modestă, tăcută, inactivă sau poate chiar dez-amăgitoare pentru Balanțe.Venus, planeta dragostei, și Marte, stăpânul casei relațiilor Balanței, sunt ambii în casa a douăsprezecea a Balanței, o casă care limitea-ză libertatea de alegere și de acțiune și care poate aduce situații tulburi, confuzie sau neșansă.

Soarele, stăpânul casei cuplu-lui Vărsătorului, și Mercur, stă-pânul casei erotismului, se gă-sesc amândoi în casa poziției și a renumelui Vărsătorului. Prin urmare, în noiembrie 2015 firele relației sentimentale se împletesc cu cele ale carierei. Această împletire pare să te avantajeze inclusiv în plan financiar, fiindcă Soarele și Mercur formează un aspect armonios cu Neptun și Jupiter.

Pe un fundal destul de sobru, trecerea Soarelui și a lui Mer-cur prin casa iubirii Racului luminează și înviorează at-mosfera. Plăcerile vieții cer să-și intre în drepturi, iar lu-crurile se aranjează în așa fel încât apar ocazii favorabile distracțiilor și preocupărilor amoroase. Ai o sexualitate viguroasă și o înclinație către flirt și galanterii.

Pentru dragostea și căsnicia Scorpionilor, prima deca-dă din noiembrie 2015 este cea mai favorabilă. Stăpânul Scorpionului este împreună cu Venus, planeta iubirii și a armoniei, și cu Jupiter, Ma-rele Benefic, într-o casă care are de-a face cu socializarea, prietenia, planurile de viitor și norocul. Dacă ai de întreprins ceva la nivel relațional, ar fi de dorit să acționezi.

Prima decadă din noiembrie 2015, decurge în aceeași notă plină de fervoare, pasiune și efervescență ca și luna trecută. Excelent pentru dragoste, dar și pentru inițiative și acțiuni comune! noiembrie 2015 este excelent pentru studii, cercetări și preocupări care au legătură cu mediul universitar, cultural, editorial și chiar legislativ. S

urs

a: w

ww

.eas

tro

log

.ro

Page 39: ZN Suceava 23 octombrie 2015
Page 40: ZN Suceava 23 octombrie 2015