Zn Mures 22 aprilie 2016

36
TÂRGU MUREȘ 22 APRILIE - 5 MAI 2016 www.zilesinopti.ro

description

 

Transcript of Zn Mures 22 aprilie 2016

TÂRGU MUREȘ22 APRILIE - 5 MAI 2016

www.zilesinopti.ro

CITY ESSENTIALS DE VĂZUT

3

ÎN REVISTĂPAG. 10

CITY CULT Evenimente

culturale

PAG. 18CITY STORY

PAG. 20 CITY FOOD

Casa Mureșana

28.0419:00Teatrul National Targu Mures trupa Liviu Rebreanu, sala mare, Dinte pentru dinte

22:00The Backstage, Concert Focul Viu

04.0519:30Teatrul National Targu Mures, Campionatul de improvizatieIn fiecare sambata Seara de Kizomba ora 21:00 la Ceainaria Kashmir

22.0411.00

Teatrul National Targu Mures trupa

Liviu Rebreanu, sala mica, Campionatul de

improvizatie

23.0419:30

Teatrul National Targu Mures trupa

Liviu Rebreanu, sala mica, Trei surori

CITY CULT // PAG 10

CITY FOOD // PAG 20

CITY CULTCARTE, MUZICA, SPECTACOL

8

SZÍNHÁZ: TEATRU:Április 22-én este 19 órától Balassi Bálint Szép magyar komédia című drámája kerül színpadra a Rózsák tere 13. szám alatt székelő Spectrum Színház társulatának előadásában. Az első magyar költőnktől az első magyar szerelmi drámának számító vígjáték bemutatására vállalkozik Török Viola rendező. Balassi Bálint Szép magyar komédiájának a témája örökérvényű, hiszen a szerelemről szól, ám csaknem félezer éves a me-gfogalmazása. Jegyvásárlás a www.biletmaster.ro oldalon, vagy helyszí-nen naponta 10 és 12 óra között, vagy az előadás kezdete előtt. Telefonos helyfoglalás 0744-301.875-ös telefon-számon lehetséges, naponta 10 és 12 óra között.

RENDEZVÉNY:EVENIMENT:KREATÍV KERÁMIAMŰHELYT INDÍTANAK Április 21-étôl kreatív kerámiaműhe-ly kezdi meg tevékenységét Maros-vásárhelyen, a Kortárs Művészetek Házában, a volt ortodox zsina-gógában (Braila utca) okleveles

kerámiaművészek irányításával, az András Lóránt Társulat és a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében. A tevékenységet nyílt nap keretében csütörtökön 18 órai kezdettel be-mutatja Dobribán Anna és Demeter Irén. Az érdeklődők betekintést nyernek a tevékenységbe és me-gismerik annak terápiás hatását és oktatási-nevelési célját. A kreatív kerámiaműhely heti két alkalommal várja a gyermekeket és a felnőtteket, a részvételhez feliratkozás szüksé-ges. Bővebb felvilágosítás a 0745-610-608-as telefonszámon.

LANSARE DE FILM

În Cinema Arta, Piata Trandafirilor nr 35, la data de 22 aprilie, vineri, de la ora 19 se va lansa cel mai nou film al lui Cătălin Mitulescu - Dincolo de calea ferată. O poveste de dragoste tensionată și tandră, plină de magie, dragoste, realism fantastic și umor. Dincolo de calea ferată, regăsim un București viu, efervescent, uman și tandru, reconstruit de Cătălin Mitulescu dintr-o memorie pe care

o aduce în timpul prezent. Cariera de regizor a lui Cătălin Mitulescu a debutat cu selecția la Cannes a primelor două scurtmetraje, iar cel de-al treilea, „Trafic”, a fost laureat cu Palme d’Or în 2004. Debutul în lungmetraj, în 2006, a fost de asemenea un succes. Filmul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” a avut premiera în secțiunea Un certain regard la Cannes, la fel și următorul său film, „Loverboy”. Ada Con-deescu este apreciată ca unul dintre cei mai buni actori tineri ai Europei. Rolul principal din „Eu când vreau să fluier, fluier” (r. Florin Șerban) mar-chează debutul ei actoricesc într-un film de lung metraj, laureat al Ursului de argint la Berlinale. Colaborarea cu regizorul Cătălin Mitulescu înce-pe în 2011, odată cu rolul din filmul „Loverboy”, care îi aduce Premiul pentru cea mai bună actriță „Heart of Sarajevo” la Festivalul de film de la Sarajevo. În 2013, participă la EFP Shooting Star la Berlin și apare în fil-mul „Lupu”, semnat de Bogdan Mus-tață. Anul 2014 aduce o colaborare cu regizorul Jasmila Zbanic, pentru filmul croat „Love Island”. Alexan-dru Potocean a debutat în 2005 în filmul „Moartea domnului Lăză-rescu”, după care au urmat „Hârtia va fi albastră”, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, „Nunta mută”, „Boogie”, „Amintiri din epoca de aur și nume-roase alte producții autohtone. No-tabile sunt și rolurile din filmele „The Whistleblower”, unde a jucat alături de Monica Bellucci, Rachel Weisz și Benedict Cumberbatch, sau „The Way Back”, unde colegi de platou i-au fost Ed Harris și Colin Farrell.

KIRÁNDUL A NAGYINET A Maros Megyei Könyvtár köves-dombi fiókja által indított Nagyinet program keretében kirándulást szerveznek április 23-án, szombaton Gyimesbükkre, az ezeréves határ-hoz. A résztvevők ellátogatnak a Rá-kóczi-vár romjaihoz, illetve az anya-templomot, a bakterház múzeumot és a tájházat is megtekintik. Bővebb tájékoztatást kérni és feliratkozni Illyés Claudia könyvtárosnál lehet a 0748-741507-es telefonszámon.

CITY CULTCARTE, MUZICA, SPECTACOL

10

UMFEST 2016UMFest 2016 se apropie! Ajuns la a doua ediție, University Motion Festival este un festival sportiv și cultural-artistic ce se va desfășura în perioada 23-24 aprilie la Univer-sitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Piaţa Teatrului, Platoul Corneşti, Cuba Ground şi Piaţa Tran-dafirilor.Umfest 2016 va debuta cu un concurs și expoziție de pictură, fotografie, desen și artă improvizată, continuând apoi cu un traseu aplica-tiv Mudness și încheind seara cu UM-Fest GLOWS Party. A doua zi se va da startul Crossului Inimii începând cu ora 9 și festivalul va merge mai departe cu meciurile și competițiile sportive desfășurate între universită-țile din Târgu Mureș.

MAGYARORSZÁG ÉS ERDÉLY URALKODÓI A marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János-termében április 25-én 16 órakor dr. Kopacz Imola bemutatja Kész Margit Magyarország és Erdély uralkodói című verseskötetét.

TÎRGU MUREŞ – 400 DE ANIUnul dintre cei mai mari și mai celebri tenori ai lumii, Alessandro

Safina, vine la Tîrgu Mureș, cu ocazia aniversării a 400 de ani de când, pe 29 aprilie 1616, Principele Gabriel Bethlen ridică Târgu-Mureșul la rangul de oraș liber regesc. Ales-sandro Safina va susține un concert extraordinar cu această ocazie, în Cetatea Medievală. „Lumea îi spune acestui gen pe care îl interpretez eu „opera pop”. E un crossover. E o fuziune. Am cântat operă clasică. În Italia cânt în medie în două producții pe an. Am început să cânt în 1989 — 1990. Atunci calitatea cântăreților, a dirijorilor era mai bună decât acum. Ultima mea producție a fost prezen-tată în Torino și în Genova, dar nu am fost foarte mulțumit. De aceea, pre-fer să fac lucrurile pe cont propriu decât să mă cert cu dirijorul sau cu regizorul. Cu un an în urmă, în Saler-no, a fost același lucru. Îmbătrânesc, devin din ce în ce mai capricios”, a mărturisit răzând tenorul. „ Când am început în operă l-am întâlnit pe Placido Domingo. Oamenii ca el sunt incredibili. Atunci când cânt, tot ceea ce fac, fac cu pasiune. Abia aștept să mă întâlnescu cu publicul din Transilvania, cu publicul din Tîrgu Mureș”, a mai adăugat Safina. El va evolua la Tîrgu Mureș alături de Or-chestra Filarmonicii din Tîrgu Mureș la data de 2 mai, de la ora 19, în Ceta-

tea Medievală.

DESCHIDEREA SEZONULUI ESTIVALCa în fiecare an, Primăria Municipiu-lui Tîrgu Mureș vă invită luni 2 mai la deschiderea sezonului estival, în cadrul complexului de sport și agre-ment Mureșul-Week End. Festivită-țile vor începe la ora 10:00 și îl vor avea ca invitat special pe îndrăgitul interpret de muzică ușoară, Adrian Enache.

KIÁLLÍTÁS:EXPOZIŢIE:ARIADNÉ XX. A textilművészek alkotásainak huszadik seregszemléje a Kultúr-palota földszinti galériáiban láto-gatható. Szervező: a Képzőművés-zek Szövetségének Marosvásárhelyi Fiókja. A fali és tértextilek, a zászlók, szalagok és más díszítőművészeti alkotások tárlatát még két hétig lehet megtekinteni.

ARIADNAE XX.În Galeria UAP de la Palatul Culturii se poate vizita Salonul de Artă textilă ARIADNAE, ediţia a XX-a. Invitații salonului Ariadnae 2016 sunt nu doar din cadrul filialei Tg.Mureș a UAP. Ci și din Cluj, Bihor, Timișoara, Huneo-dara, Suceava sau București. Expun 59 de artiști, salonul fiind un univers al elementelor naturale, al pretexte-lor vegetale de inspirație tradițională dar și postmodernă. MIHOLCSA JÓZSEF KIÁLLÍTÁ-SA MAROSVÁSÁRHELYEN A Marossárpatakon élő népszerű szobrászművész újra egyéni tár-laton lép szülővárosa közönsége elé. Hagyaték címû kiállítása április 22-én, pénteken 18 órakor nyílik meg a Bernády Házban. A magyar nemzeti mítoszok, a történelem és népművészet ihlette fali plasztikák, faragott szobrok a kopjafák és a székely kapuk gazdag motívumvilá-gát felhasználva állnak össze sajátos hangú, jelképes műegyüttessé,

CITY CULTCARTE, MUZICA, SPECTACOL

11

amelyet a házigazda Nagy Miklós Kund mellett Gáspár Sándor rádiós szerkesztő és Köllő Gábor plébános méltat a megnyitón.

EXPOZIŢIE DE SCULPTURĂÎn galeria mare al Casei Bernády (str. Horea) la data de aprilie 22, vineri, de la ora 18 se va deschide expoziţia de sculptură al artistului renumit, Mihol-csa József.

FALVÉDŐ-KIÁLLÍTÁS Dr. Madaras Sándor magángyűj-teményéből nyílt vallásos témájú fal-védő- kiállítás a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János-termé-ben.

EXPOZIŢIE DE TEXTILEÎn sala Dersi János al bisericii uni-tariene pe strada Bolyai (nr. 13.) s-a deschis expoziţia de textile din co-lecţia privată al doctorului Madaras Sándor.

A MAGYAR FOTÓMŰVÉSZEK VILÁGSZÖVETSÉGÉNEK KIÁLLÍTÁSA A Magyar Fotóművészek Világszö-vetsége, a Marx József Fotóklub és a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány közös szervezésében a világszövetség 15. kiállításának anyagából – kiegészítve a maros-vásárhelyi fotóművészek munkáival – nyílt kiállítás a Bernády Házban. A tárlat május 5-ig látogatható.

EXPOZIŢIE FOTO

În galeria de etaj al Casei Bernády (str. Horea) s-a deschis expoziţia foto al membrilor din Uniunea Mondială Maghiară al Artiştilor de Fotografie.

KIÁLLÍTÁS A NÉPRAJZI MÚ-ZEUMBAN Az Umlingok öröksége: a bodonkúti régi templom mennyezetkazettái címmel nyílt kiállítás a marosvásár-helyi Toldalagi- palotában lévő Né-prajzi Múzeumban.

MOȘTENIREA DINASTIEI UMLINGMoștenirea dinastiei de tâm-plari-pictori Umling - cazul tava-nului pictat din Vechea – cu titlul respectiv s-a deschis cea mai recentă expoziţie din Palatul Tol-dalagi. Expoziţia, organizată de Muzeul Judeţean Mureş aparţine Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca şi cuprinde opera celor trei generaţii ale familiei de tâmplari-pictori saşi Umling, familie originală din Saschiz, dar aparţinând societăţii meşteşuga-rilor clujeni începând cu anii 1740. Familia Umling s-a aflat timp de o jumătate de secol în slujba comu-nităţilor reformate maghiare tran-

silvănene, care îşi reparau şi/sau îşi redecorau bisericile.

FEGYVERKIÁLLÍTÁS MAROS-vásárhelyen

A Brukenthal Nemzeti Múzeum és a Maros Megyei Múzeum együttműködésének eredménye-ként Marosvásárhelyen is látható a Nagyszeben város középkori és újkori fegyvertára című kiállítás, amely a város fegyvergyűj-teményének legjellegzetesebb fegyvereit és katonai felszereléseit tárja a közönség elé. A nagysze-beni Brukenthal Nemzeti Múzeum fegyvertára több, a Szeben-parti város különböző korszakaiból származó gyűjteményt egyesít. A Történeti és Régészeti Múzeumban (vár) berendezett kiállítás április 27-ig látogatható

ARSENALUL ŞI CAMERA DE ARME A SIBIULUI ÎN PERIOA-DA MEDIEVALĂ ŞI MODERNĂCea mai importantă şi cea mai mare colecţie de arme a Muzeului Naţional Brukenthal a ajuns la Târgu Mureş. Puteţi vizita expoziţia găzduită de Muzeul de Istorie şi Arheologie din cetate până 27 aprilie.

CITY CULTCARTE, MUZICA, SPECTACOL

12

LA 400 DE ANI DE LA DECLA-RAREA TÎRGU MUREȘULUI „ORAȘ LIBER REGESC”

Loc de pelerinaj, spațiu de învățământ, centru comer-

cial și politic, orașul Tîrgu Mureș a fost amintit pentru prima dată într-un document papal din anul 1323. Importante privilegii acor-date de regi și principi i-au adus orașului prestigiu și prosperitate economică. La 29 aprilie 1616, prin hotărârea principelui Transilva-niei Gabriel Bethlen, ca semn al recunoașterii vitejiei și credinței locuitorilor săi, așezarea a fost declarată oraș liber regesc, astfel Tîrgu Mureșul s-a alăturat orașelor Brașov, Sighișoara, Bistrița, etc. care aveau deja acest statut. Acest privilegiu îi permitea orașului să dețină armată proprie, de 30-35

de oșteni, cetățenilor dreptul de a avea propria instanță de judecată, independentă de autoritatea scaunului Mureș. Prin aceeași diplomă, emisă de principe în Dieta de la Alba Iulia, s-a hotărât ca orașul să primească denumirea de Tîr-gu Mureș. Apărat de cetatea construită la începutul seco-lului al XVII-lea, Tîrgu Mureșul a dobândit prin noul statut o mai mare libertate politică și juridică, fapt ce a contribuit la dezvoltarea economică a urbei și la creșterea populați-ei, care în anul 1620 avea circa 2 500 de locuitori. Statutul de oraș liber regesc l-a impus ca unul din cele mai importante

orașe ale Transilvaniei, adu-când cetățenilor bunăstare și demnitate, notorietate și glorie. În amintirea acelui act istoric, de la 29 aprilie 1616, prin vrerea primarului dr. Dorin Florea, s-a hotărât, în semn de recunoștință față de faptele mărețe din istoria orașului, să se aplice, pe Bas-tionul Porții din Cetatea Tîrgu Mureș, o placă comemorativă (foto alăturat), drept simbol al dorinței de libertate și dem-nitate a locuitorilor de astăzi ai Tîrgu Mureșului.

prof.univ.dr. Cornel Sigmireanistoric

1323Tîrgu Mureș a fost amintit

pentru prima dată într-un

document papal din anul

1323

CITY CULTCARTE, MUZICA, SPECTACOL

14

22.0411.00Teatrul National Targu Mures trupa Liviu Rebreanu, sala mica, Campionatul de improvizatie19:00Cinema Arta, lansarea filmului Dincolo de calea ferata19:00Teatrul Spectrum, Balassi Bálint Szép Magyar Komédia

22-24.04Promenada Mall, Targul de Pasti20:00J’ai Bistrot, Mongooz and the Magnet22:00Cream Cafe, Jack&Jill After Party

22-24.04Old Cars Rally Cheia 2016

23.0419:30Teatrul National Targu Mures trupa Liviu

Rebreanu, sala mica, Trei surori20:00J’ai Bistrot, Marar Party22:00G Café, Traila Kamikaze 2+1

23-24.04University Motion Festival

24.0419:00Teatrul National Targu Mures trupa Liviu Rebreanu, sala mare, Visul unei nopti de vara20:00Dublin Irish Pub, Concert Altar

25.0419:00Studio Ariel, Respiratii14:00 si 19:30Teatrul National Targu Mures trupa Liviu Rebreanu, sala mica, Rosencrantz és Guildenstem halott

27-28.0418:00-20.00

Promenada Mall, Egg Hunt

27.0422:00Dublin Irish Pub, Concert Mihai Margineanu&Live Band

28.0419:00Teatrul National Targu Mures trupa Liviu Rebreanu, sala mare, Dinte pentru dinte22:00The Backstage, Concert Focul Viu

04.0519:30Teatrul National Targu Mures, Campionatul de improvizatieIn fiecare sambata Seara de Kizomba ora 21:00 la Ceainaria Kashmir

12-15.05Cetatea Medievala Targu Mures, Prada Vehiculelor Istrice

22 - 28 APRILIE 2016

AVENTURI AV ACŢIUNE AC ANIMAŢIE AN COMEDIE CO DRAMĂ DR FANTASTIC FA THRILLER TH HORROR H

LEGENDA

CINEMA CITY TÂRGU MUREȘPromenada Mall, str. Gheorghe Doja nr. 243

Rezervări: 0365 423000 www.cinemacity.roCinema City își rezervă dreptul de a opera modificări în program.

Titlu Film Română / Original Rating Gen Dimineața10:00 - 13:00

După-Amiază13:00 - 17:00

Seara17:00 - 24:00

AVANPREMIERĂATAC DE ZIUA NAȚIONALĂ/BASTILLE DAY

AC Mi - J 21:10

PREMIERĂMISTERUL ÎNALȚĂRII 2D/RISEN 2D

AP-12 DR,AC

V - D 12:00 14:30, 16:50 19:10, 21:30

L - J 14:30, 16:50 19:10, 21:30

PREMIERĂRĂZBOINICUL VÂNĂTOR ȘI CRĂIASA ZĂPEZII 3D/THE HUNTSMAN : WINTER'S WAR 3D

AP-12 AC

V - D 11:20 13:40, 16:00 18:20, 20:40, 22:40

L - J 13:40, 16:00 18:20, 20:40, 22:40

SHEEP AND WOLVES 3D DUBBED/UN LUP PRINTRE OI DUBBED

AG AN,CO

V - D 12:10 14:10, 16:10 17:50

L - J 14:10, 16:10 17:50

CARTEA JUNGLEI 3D/ THE JUNGLE BOOK 3D AP-12 AV,DR

V - D 12:30 14:50 17:10, 20:20, 21:50

L - J 14:50 17:10, 20:20, 21:50

CARTEA JUNGLEI 3D DUBLAT/JUNGLE BOOK 3D DUBBED

AP-12 AV,DR

V - D 11:00 13:20, 15:45 18:00, 19:30

L - J 13:20, 15:45 18:00, 19:30

ȘEFA 2D/ THE BOSS 2D AP-12 CO V - J 15:00 17:40, 20:10, 22:20

CRIMINAL 2D/CRIMINAL 2D N-15 AC,DR V - J 17:20, 19:40, 22:00

EDDIE "VULTURUL" 2D/EDDIE THE EAGLE 2D AG CO,DR

V - D 11:00 15:10

L - J 15:10

STRADA CLOVERFIELD 10 2D/10 CLOVERFIELD LANE 2D

N-15 DR,MI V - J 20:00

NUNTĂ A LA GREC 2 2D/ MY BIG FAT GREEK WEDDING 2 2D

AG CO V - J 13:10 22:20

BARBIE ÎN ECHIPA SPIOANELOR 2D DUBLAT/ BARBIE: SPY SQUAD 2D DUBBED

AG AN

V - D 11:30 13:10

L - J 13:10

BATMAN VS SUPERMAN: ZORII DREPTĂŢII 3D/BATMAN VS SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE 3D

AP-12 AC,AV

V - Ma 18:10, 21:10

Mi - J 18:10

KUNG FU PANDA 3 3DDUB/KUNG FU PANDA 3 3DDUB

AG AC,AN V - J 13:30

ZOOTROPOLIS 3D DUBLAT/ ZOOTOPIA 3D DUBBED

AG AC,AN

V - D 11:10 15:30 18:20

L - J 15:30

CITY LIFESTYLESPORT, MODĂ, FRUMUSEȚE

17

BIO SUNRISE, PUNCT DE SĂNĂTATE!

Reflexoterapia este metoda prin care se realizeaza cresterea aferentelor

senzitivo-senzoriale catre maduva, prin intermediul unor manevre mecanice. Aceasta metoda se bazeaza pe prelucrarea mecanica a unor puncte reflexe, ce are ca efect stimularea si imbunatatirea unor functii la nivelul intregii structuri fizice si psihice.Talpile picioarelor reprezinta zona de maxim interes in reflexoterapie.

Pe talpile picioarelor sunt locuri de proiectie al tuturor organelor corpului omenesc iar prin intermediul punctelor de corespondenta se stabileste o legatura cu acestea. Doctorul Fitsgerald a demonstrat ca pe talpa dreapta a piciorului sunt proiectate energetic, sub forma de zone sau

BIOREZONANTĂ - MASAJ (60 - 90 MINU)CHIROPRACTICĂ – REFLEXOTERAPIE!

REFLEXOTERAPIA

Punctul de sănătate BIO SUNRISE , Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, Nr 96.

Telefon: 0743 625 761,0757 459 760Programul de funcționare:

Luni – Vineri între orele 1000 – 1900

Sâmbăta și duminica în funcție de programare.

Mai multe informații pe pagina de facebook: Sunrise Bio

puncte, organele situate in partea stanga a corpului, iar pe talpa stanga sunt proiectate organele situate in partea dreapta a corpului. Restul celorlalte organe sunt proiectate la fel pe ambele talpi.

VITAMINE – NUTRITIVE!

Produsele pe care le distribuim la BIO SUNRISE sint fabricate deVita Crystal Institute si la Societatea comercială Biocom Inational din Elveţia.

Produsele realizate în propriile întreprinderi sunt preparate cu foarte multă grijă, având în compoziţia lor doar substanţe naturale şi energii concentrate, substanţe care din punct de vedere fiziologic sunt valoroase atât ca suplimente nutritive, cât şi din punct de vedere al produselor create pentru a menţine în organism sistemul imunitar, precum şi calitatea de a sprijini autoechilibrarea şi autovindecarea.

CITY STORIESCOVERSTORY

18

PARADA VEHICULELOR ISTORICE, EDITIA A II ATÎRGU-MUREȘ, 13-15 MAI 2016

Retromobil Club Ro-mânia, Classic Car Club

Mureș si Universitatea Cultural Științifică Tîrgu-Mureș au deo-sebita plăcere de a vă invita la un eveniment deosebit pentru municipiul Tîrgu-Mureș.Parada Vehiculelor Istorice, 13-15 mai va readuce în prim-plan

farmecul și nostalgia auto-vehiculelor istorice. Colecți-onarea, restaurarea, conser-varea și chiar utilizarea unor mașini care ar reprezenta piese inedite în orice muzeu sau colecție privată.Cu o deosebită încărcătură istorică, dobândită odată cu trecerea timpului, ve-hiculele clasice revin în centrul atenției. Revin la Tîrgu-Mureș, într-un cadru la fel de plin de semnificații: Cetatea Medievala.

Evenimentul din acest an va fi structurat pe două cate-gorii: Raliu de Regularitate si Concurs de Eleganta.Suntem siguri că vom fi părtași la adevărate file de istorie, povestite de acești pasionați ai automobilismu-lui și frumosului.

Mai multe detalii pe pagina de internet: retromures.ro si pagina de facebook: Parada Vehiculelor Istorice 12-15mai 2016

12-15MAI

Va avea loc în Târgu Mureș

Parada Vehiculelor Istorice

Targu Mureș 2016 Editia II.

SCANEAZĂ PENTRU

MAI MULTE DETALII

CITY STORIESCOVERSTORY

19

VETERÁN AUTÓK DÍSZSZEMLÉJE MAROSVÁSÁRHELY MÁJUS 12-15

2016 május 12-15 között kerül megrendezésre a Veterán Autók

Díszszemléje, második alkalommal. Hozzávetőlegesen 60 csapat részt-vételére számítanak. A rendezvény második része a Concours D’elegance. Ez a szakasz, egy 5 játékvezetőből álló zsüri vizsgálatával, több kritérium sze-rint zajlik.

A rendezvény célja a történelmi autók kultúrájának előmozdítása, beleérteve a gyűjtést, felújítást, megőrzést és használatot is. Az ifjú tanulónemzedék informálása a további mesterségekről , az autók terén, ami helyileg egyre elter-jedtebb. Szervezetek bevonzása, ame-lyeknek a jövőben szükségük van erre a mesterségekre, és amelyek információ-kat adhatnak a tanulóknak a tulajdon-képpeni munkáról. A lenyűgöző érték előmozdítása, az ezek által megszerzett történelmi terheltséget az idő teltével. A használatuk idejéből való nosztalgia és varázs újraépítése.

CITY FOOD GASTRONOMIE

20

CASA MUREȘANĂ

Nu găsești restaurant în orașul tău care să nu

aibă un meniu al zilei. Ideea e să mănânci la prânz pe sa-turate, dar la un preț pe care îți poți permite în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi. Pe de altă parte restaurantele cu ofertele lor încearcă să se adapteze acestor cerințe străduindu-se să păstreze balansul calitate și cost de producție, ecuație care are ca rezultat un eventual profit. Profitul pe segmentul acesta de “low cost” al gastronomiei se generază după o anumită cantitate vândută. Adică comparativ cu o comandă “a la carte” la care adaosul comercial permite un profit pe loc, vânzarea unui meniu al zilei – supă, felul doi (car-

Adresa: Pandurilor 100Telefon: 0743 058 634Facebook: Casa Muresana Bistro

LIKE US ON FACEBOOK!

POWERED BY

ne, garnitură, salată), desert – la prețul la care se vinde în oraș, nu e profitabilă. Restaurantele încearcă diferite strategii să com-penseze adaosul minim: mai scad din cantitate, lucrează cu cea mai ieftină materie primă – care până la urmă se reflectă în proasta cali-tate a produsului final, sau bagă o dată sau de două ori pe săptămână un meniu “tare”, lăsând clientela cu speranțe neîndeplinite în restul săptămânii.Restaurantul Casa Mu-reșană de pe b-dul Pan-durilor și-a ales o strate-gie diferită. Aparținând de Shadow Gastro Group, care e condus de profesioniștii me-seriei, deține resursele necesare ca să-și poată

permite această strategie. Strategie care ar putea să fie foarte riscantă pentru alții, și din acest motiv nici nu încearcă.Strategia de a atrage can-titate prin calitate. Iar asta se bazează pe convingerea celor de la Casa Muresană, că calitatea e profitabilă.

Iar convingerea acesta a ajutat la alcătuirea unei concepţii de meniul zilei de înaltă calitate constantă. Convinge-te şi tu! Încearcă meniul zilei la Casa Mureşa-nă sau – dacă nu poţi să ieşi – comandă de la ei, pentru că îţi primeşti comanda în câteva minute!

CITY FOOD GASTRONOMIE

21

TAVERNA DIAVOLULUIPIAȚA TRANDAFIRILOR NR. 55TEL: 0727 758 063

RESTAURANT LA PIAZZETTASTR. CRINULUI NR. 4TEL: 0755 251 424

LACI’S CSARDA / TEMPO RESTAURANTSTR. MORII NR. 27TEL: 0265 213 552

HANU RUSSTR. TAMAS ERNO NR. 1TEL: 0751 826 216

RESTAURANT COUNTRY PUBSTR. LAVANDEI NR. 2TEL: 0265 311 666

RESTAURANT TRATTORIA BELLA ITALIASTR. POLIGRAFIEI NR. 3TEL: 0748 621 979

HANUL MANADASSTR. GHEORGHE DOJA NR. 231TEL: 0265 252 160

RESTAURANT PRIVOSTR. URCUȘULUI NR. 1TEL: 0365 424 442

CITY BREAK TURISM

22

gului eveniment și vor dori să înopteze, există mai multe opțiuni, fie cazare la gazdele evenimentelor culturale, la cort, în fân sau cazare în zona limitro-fă - localitățile Saschiz și Criț. La acest eveniment sunt bineveniți și invitați și cei care nu doresc să participle la tura de bicicletă (accesul auto este simplu și usor). Traseul de bicicletă este de dificultate medie cu elemente de relief, priveliște și belvedere foarte frumoase23 APRILIE / (24 APRILIE ) SÂMBĂ-TĂ / (DUMINICĂ )Punctul de întâlnire este situat în Piața Octavian Goga (piața Mitică) - Sighi-șoara. Plecarea în tur se face începând

cu ora 9.00 pe următorul traseu: Piața Octavian Goga /Lunca Poștei/traseul Pista de Bicicletă/Crucea Vulcanului/Traseu de Culme/ zona de Belvedere (Daia)/se coboară din nou la Pista de Biciclete /se continuă traseul marcat cu bandă Roșie/se continuă pe drumul de Sonda și se coboară în localitatea Cloașterf. Întoarcerea se va face urmând drumul agricol asfaltat către localitatea Saschiz/de unde traseul marcat cu banda albastră până în culme /pista de biciclete /Crucea Vul-canului/traseu marcat cu bandă roșie (drum forestier)/cătunul Aurel Vlaicu/mănăstirea Sf Dimitrie/Sighișoara.

COLINELE TRANSILVANIEI: SE REDESCHIDE OFICIAL SEZONUL TURISTIC 2016

La fix un an de la inaugurarea “Traseelor de Bicicletă” și a

destinației de Ecoturism “ COLINELE TRANSILVANIEI”, se redeschide ofici-al sezonul turistic 2016. Pentru a sărbători acest eveniment, sunteți invitați la un Brunch de doua zile, unde veți degusta felurite prepa-rate culinare cu specific tradițional, fă-cute din ingrediente locale. Brunch-ul va fi asezonat cu mai multe reprize de muzică și voie bună. Sunteți așteptați și la o repriză de relaxare in natura, o vizită la biserica fortificata din Cloaș-terf, dar și la o vizionare de film. Pentru cei care vor să rămână pe durata intre-

CITY BREAK 27

CITY FILMSPREMIERE

28

PREMIERĂ: UN LUP PRINTRE OI

Într-un tărâm magic îndepărtat, pe o pajişte liniştită, o turmă de

oi duce un trăi fără griji. Însă, problemele încep să apară în momentul în care o haită de lupi se instalează în apropiere. Din dorinţa de a-şi demonstra abilităţile de conducător şi responsabilitatea, tânărul Grey, succesorul haitei, apelează la trucurile magice ale unei vrăjitoare neîndemânatice şi se transformă, din greşeală, în berbec. Împărţit între familia de lupi şi turma de oi care l-a adoptat, Grey trebuie să găsească o cale să aducă pacea în ţinut, dar şi să îşi recapete identitatea.„Un lup printre oi” are premiera în cinematografele din ţară pe 22 aprilie, în varianta dublată în limba română.

„Un lup printre oi” este creația

vrăjitorilor companiei de

animație rusești Wizart. În 2015, compania ru-sească a fost

inclusă în topul 25 al companii-lor de animație

de urmărit. Studioul mai

include departa-mente de mer-chandising, de

aplicații digitale și mobile.

TRIVIA

ANIMAȚIE15APRILIE

TRAILERSHEEP AND WOLVES 3 D Regia: Andrey Galat, Maxim Volkov Cu: Tom Felton, Ruby Rose, China Anne McClainGen: Animație Premiera: 93 minute Distribuit Freeman Entertainment

SC

AN

EA

AIC

IP

EN

TRU

TR

AIL

ER

O ANIMAŢIE AMUZANTĂ, CU PERSONAJE COLORATE ŞI SIMPATICE

CITY BREAK TURISM

30

CAFENELE

J’aI BISTROTP-TA MĂRĂŞEŞTI 6 TEL: 0372 989 296

Old City CafeP-TA TRANDAFIRI-LOR 43 TEL: 0736 388 923

G. POINTCUZA VODA 33 gpoint.ro

THE OFFICEBOLYAI 20 TEL: 0265 212 125

BRISTOL BUS SECEREI 4 TEL: 0265 525 500

LA FROG!VICTOR BABEŞ 19 TEL: 0744 379 276

ZANZA Cafe P-TA TEATRULUI 52 TEL: 0265 250 359

REXOÎNFRĂŢIRII 1 TEL: 0743882121

BEER ACADEMYBOLYAI 1, 0741 333 094

MORPHEUS REVOLUȚIEI 1 TEL: 0735206182

SCARLETP-TA TEATRULUI 6 TEL: 0365 882 700

Cafe TUTUN KÖTELES SÁMUEL 1 TEL: 0265 210 131

Negro Cafe P-TA TEATRULUI 7 TEL: 0748.081.033

Atelierul De Cafea P-TA VICTORIEI 18 TEL: 0265 525 500

CAFE FREIP-TA TRANDAFIRILOR 49 TEL: 0365 424 721

PIAF CAFEBOLYAI 52 TEL: 0771 525 526

KASHMIRMIHAI VITEAZU 1 TEL: 0365 739 067

SĂLI DE SPORT

Gold GymTargu Mures, str.Ostrovului, nr.6 Tel.0770 740 822

The GymTargu Mures, B-dul 1 Decem-brie 1918 nr.179 Tel.0365 424 490

ProcardiaTargu Mures, str. Arany János nr.46 Tel. 0730 545 646

Enjoy Sports ClubTargu Mures, str. Gheorghe Doja- pasajul Mocca Tel. 0365 805 854, 0752 092295

Retro GymTargu Mures, str. Ialomitei nr.24 Tel. 0749 893 560

CITY NIGHTLIFE BARURI, CLUBURI, CAFENELE

32

CITY BREAK TIMP LIBER

33

CITY GRAM OAMENI SI LOCURI

34

Director Executiv: Marian Gîlea

Director Reţea: Marius Vâlsănescu

Vânzări și evenimente Mureș : László Noémi

Telefon: 0736439634

Evenimente/editare: WEST EIGHT SRL

[email protected]

Distribuţie: WEST EIGHT SRL

Publicitate naţională

REGIA MSGI

VALERIA ILIESCU

[email protected]

EDIŢIA de MUREŞapare bilunar - gratuit, nr. 6 (237), 22 aprilie - 5 mai 2016

Editată de:

WEST EIGHT SRL

e-mail: [email protected]

website: zilesinopti.ro/targu-mures

fb: www.facebook.com/

zilesinoptiMures

Ediţiile Zile și nopţi în România: 235.000 exemplare lunar.

Săptămânale: Bucureşti, Cluj, Timişoara/Arad.

Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Iaşi, Sibiu (Mediaş), Bacău/Piatra Neamţ/Roman, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi/Brăila, Oradea (Felix, 1Mai), Piteşti, Bistriţa, Suceava (Rădăuţi), Tg. Mureş

Dacă doriţi să semnalaţi un eveniment: e-mail [email protected]. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior.

1 - 4Critical Mass

Galerie Foto:facebook/critical.mass.ms

5 - 10Concursul GastroPan 2016

Galerie Foto: www.gastropan.ro

8Tőkés Tibor Reprezentant Brutaria

Dona

1

3

4

2

5 6

8

9

107