Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

26
PromoSan-CRSP București Ziua Mondială a Apei - WWD 2014 1. Comunicat de presă Începând cu 1993, Ziua Mondială a Apei (WWD) reînnoiește la fiecare 22 martie pledoaria pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce. Tema WWD 2014 “Apa și energia: interdependenţe fundamentale” îndeamnă către mai strânsă cooperare între ministerele și sectoarele interesate, vizând cuplarea cerințelor crescânde de energie cu gestiunea durabilă a resurselor de apă - în cadrul unei economii ecologice. Interdependenţa apă-energie are multiple aspecte. Producţia de energie poate afecta calitatea apei, dar energia este esenţială în alimentarea cu apă a populaţiei (tratarea apei) şi reducerea poluării prin epurarea apelor uzate. Puterea hidro joacă un rol important şi stabil în furnizarea de cantităţi mari şi sigure de energie „verde”. Obiectivele globale WWD 2014 privesc: Sensibilizarea publică în privința conexiunilor dintre apă&energie. - Identificarea factorilor cheie naţionali ce arbitrează interdependența Obiective naţionale WWD 2014 se referă la: - 1. Sensibilizarea decidenţilor regionali şi locali în privința conexiunilor dintre apă&energie - 2. Mobilizarea factorilor locali ce arbitrează interdependența apă&energie în optimizarea acestei relații - 3. Conştientizarea publicului larg, începând cu tineretul şcolar şi universitar, în privinţa gospodăririi economicoase a apei şi energiei: “Apă şi energie pentru generaţiile viitoare!” * Pe plan global 90% din producerea energiei electrice depinde de apă. Până în 2035, potenţialul de creştere a captărilor de apă pentru producţia de energie este estimat la circa 20%, în timp ce necesarul de consum ar spori cu 85%. Se dezvoltă un risc de conflict pe tema resurselor de apă între producătorii de energie, alţi consumatori de apă şi activiştii de mediu. Energia termică stă în spatele a circa 80% din producţia mondială de energie electrică şi atrage jumătate din totalul captărilor de apă din statele dezvoltate. Puterea „curată” hidro încă răspunde din fericire de circa 15% din producţia globală de energie electrică. În perspectivă, extragerea neconvenţională de

Transcript of Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Page 1: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

!

!PromoSan-CRSP București

Ziua Mondială a Apei - WWD 2014

1. Comunicat de presă !Începând cu 1993, Ziua Mondială a Apei (WWD) reînnoiește la fiecare 22 martie

pledoaria pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce. Tema WWD 2014 “Apa și energia: interdependenţe fundamentale” îndeamnă

către mai strânsă cooperare între ministerele și sectoarele interesate, vizând cuplarea cerințelor crescânde de energie cu gestiunea durabilă a resurselor de apă - în cadrul unei economii ecologice.

Interdependenţa apă-energie are multiple aspecte. Producţia de energie poate

afecta calitatea apei, dar energia este esenţială în alimentarea cu apă a populaţiei (tratarea apei) şi reducerea poluării prin epurarea apelor uzate. Puterea hidro joacă un rol important şi stabil în furnizarea de cantităţi mari şi sigure de energie „verde”.

Obiectivele globale WWD 2014 privesc: Sensibilizarea publică în privința

conexiunilor dintre apă&energie.

- Identificarea factorilor cheie naţionali ce arbitrează interdependența Obiective naţionale WWD 2014 se referă la: - 1. Sensibilizarea decidenţilor regionali şi locali în privința conexiunilor dintre

apă&energie - 2. Mobilizarea factorilor locali ce arbitrează interdependența apă&energie în

optimizarea acestei relații - 3. Conştientizarea publicului larg, începând cu tineretul şcolar şi universitar, în

privinţa gospodăririi economicoase a apei şi energiei: “Apă şi energie pentru generaţiile viitoare!”

* Pe plan global 90% din producerea energiei electrice depinde de apă. Până în

2035, potenţialul de creştere a captărilor de apă pentru producţia de energie este estimat la circa 20%, în timp ce necesarul de consum ar spori cu 85%. Se dezvoltă un risc de conflict pe tema resurselor de apă între producătorii de energie, alţi consumatori de apă şi activiştii de mediu.

Energia termică stă în spatele a circa 80% din producţia mondială de energie electrică şi atrage jumătate din totalul captărilor de apă din statele dezvoltate. Puterea „curată” hidro încă răspunde din fericire de circa 15% din producţia globală de energie electrică. În perspectivă, extragerea neconvenţională de

Page 2: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

gaz/petrol/gudron de şist prin fracturare hidraulică, cu tot raportul litri apă/KWh energie mai bun decât în producţia convenţională de petrol/gaze, va asocia consumuri foarte mari de apă.

În Europa 2010 puterea hidro a furnizat 16% din energia electrică totală şi 67% din totalul energiei electrice din surse regenerabile.

În România, în condiţiile scăderii cererii în industrie şi ale reducerii consumului pe cap de locuitor în legătură cu sporirea costului/m3 în ultimii ani, volumul de apă furnizat industriei (incluzând energia), agriculturii şi populaţiei este în medie suficient. Cu toate acestea, în rural, alimentarea cu apă este uneori discontinuă din cauza lipsei de fonduri pentru creşterea capacităţii de pompare. Însfarşit, operatorul regional dispune adesea de resurse limitate pentru supravegherea exigenţelor de mediu privind apele uzate.

Ierarhizarea recentă a surselor de producere a energiei electrice în ţara noastră era

următoarea: cărbune circa 38%, gaze -21%, hidro – 22,5%, nucleară – 17,5%, eoliană – 1%. Dintre ele energia nucleară și energia pe cărbune implică consumuri considerabile de apă; gazele naturale convenționale şi puterea eoliană sunt singurele economicoase faţă de apă.

*

Page 3: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

!

!PromoSan-CRSP București

5. Materiale grafice WWD 2014

1. Poster. Sursa: http://www.unwater.org/fileadmin/user_upload/worldwaterday2014/images/posters/poster_EN.pdf

!!

Traducere şi adaptare PromoSan-CRSPB, suprascriere românească CNEPSS

UN WATER Ziua Mondială a Apei

2014 Apă si energie:

resursele sunt limitate, iar cererea este în creștere. Să le economisim pentru cei de mâine.

22.03.2014 www.worldwaterday.org

Page 4: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

2. Banner. Sursa: http://www.unwater.org/fileadmin/user_upload/worldwaterday2014/images/posters/2014chrono1.pdf !

!

Traducere şi adaptare PromoSan-CRSPB, suprascriere românească CNEPSS

UN WATER Ziua Mondială a Apei

2014 Apă si energie:

resursele sunt limitate, iar cererea este în creștere. Să le economisim pentru cei de mâine.

22.03.2014

www.unwater.org/wwd2014.html !

Page 5: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Ziua Mondială a Apei (World Water Day) 22 martie 2014!

Contextul celebrării

PromoSan-CRSP București

!

Page 6: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Scurt istoric

!  Începând cu 1993, Ziua Mondială a Apei (WWD) reînnoiește la fiecare 22 martie pledoaria pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce.

!  Coordonarea campaniei WWD 2014 a fost atribuită United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) și UN University (cu baza în Japonia) - structuri specializate ONU.

!  Pentru că în acest an 22 martie cade într-o sâmbătă, Ziua Mondială a Apei 2014 va avea loc vineri 21 martie.

!  Filosofia WWD 2014 a fost rezumată astfel de preşedintele UN Water, Michel Jarraud: “Conectarea domeniilor apei și energiei prezintă oportunități semnificative pentru ambele sectoare. [...]Este însă nevoie ca decidenții politici, planificatorii și specialiștii să elimine barierele care există între domeniile lor respective ” - UN-Water Annual International Zaragoza Conference, 13-16 ianuarie 2014.*

Sursa: *http://www.un.org/waterforlifedecade/water_and_energy_2014/interview_michel_jarraud.shtml!

!!!

Page 7: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

" Tema WWD 2014:

Apa și energia: interdependenţe fundamentale

" Slogan WWD 2014: Viața = apa&energie: să le prețuim cum se cuvine! ! ! !

Page 8: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

" Scopul WWD 2014:

Facilitarea unor punți de cooperare între ministerele și sectoarele interesate, vizând cuplarea cerințelor crescânde de energie cu gestiunea durabilă a resurselor de apă - în cadrul unei economii ecologice

Sursa: http://www.unwater.org/worldwaterday/about-world-water-day/world-water-day-2014-water-and-energy/en/

Page 9: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Obiective WWD 2014 declarate de UN Water

!  Sensibilizarea publică în privința conexiunilor dintre apă&energie.

!  Contribuţia la formularea de politici pentru un spectru larg de aspecte privind legătura apă&energie.

!  Stimularea politicilor privind dezvoltarea capacităților prin care sistemul ONU, în special UN-Water și UN-Energy, poate ajuta lumea a treia.

!  Identificarea factorilor cheie ce arbitrează interdependența apă&energie și mobilizarea lor în optimizarea acestei relații.

!  Menținerea în atenția publică a problematicii apă&energie și după scadenţa strategiei Water for life 2005-2015 aferentă Millenium Development Goals (MDGs).

Sursa: http://www.unwater.org/worldwaterday/about-world-water-day/world-water-day-2014-water-and-energy/en/!

Page 10: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Mesaje cheie

!  Apa necesită energie, iar energia necesită apă. !  Resursele sunt limitate, iar cererea este în creștere. !  Economisind energia economisim apa. Economisind apa economisim energia. !  Miliardul de nevoiași ai lumii are urgentă nevoie de apă, canalizare și

electricitate. !  Gestionarea mai eficace a apei&energiei cere politici publice coordonate,

concertate și coerente.

Sursa: http://www.unwater.org/worldwaterday/about-world-water-day/key-messages/en/

Page 11: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Legenda:

- cărbune și turbă 40,6%, - gaze naturale 22,2%, - hidro-putere16%, - fisiunea nucleară 12,9%, - petrol 4,6% - altele: eoliană 1,6%, biomasă 1,5%, geotermală (0,3%), solară (0,2%).

Sursa: http://www.unwater.org/worldwaterday/campaign-

materials/facts-and-figures/en/

Proiecția către 2035 a principalelor surse de energie

Hidro-puterea rămâne sursa regenerabilă cea mai importantă pentru producerea de energie, ponderea în producția totală de energie

electrică menținându-se la circa 16% până în 2035.

Page 12: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Fapte și cifre (I) !  Apă pentru energie

- Aproximativ 75% din totalul captărilor de apă din industrie sunt utilizate pentru producerea de energie.

- Deși cea mai mare parte a apei folosite pentru producerea de hidroelectricitate este returnată în râu, o anumită cantitate se pierde prin evaporare, iar continuitatea și calitatea cursurilor de apă din aval pot fi afectate.

!  Energie pentru apă Este nevoie de energie pentru cele două componente ale alimentării cu apă: pomparea și tratarea (înainte și după utilizare).

!  Transport pe apă Este unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic: tranzitul cu barje este mai avantajos cu un factor de 3 ori față de cel rutier și cu 40% decât cel pe calea ferată.

!  Energia eoliană: consum redus de apă Datorită emisiilor scăzute de gaze cu efect de seră și a consumului redus de apă, electricitatea eoliană este cea mai durabilă energie din surse regenerabile.

Sursa: http://www.unwater.org/worldwaterday/campaign-materials/facts-and-figures/en/

Page 13: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Fapte şi cifre (II)

!  Finanțe pentru apă Până în 2015, numai pentru țările în curs de dezvoltare este nevoie de103 miliarde USD/an pentru finanțarea alimentării cu apă, canalizării și epurării apelor uzate.

!  Acces la apă și canalizare

În 2011, 768 milioane oameni erau lipsiți de surse controlate de apă potabilă, iar 2,5 miliarde nu dispuneau de sanitație decentă.

!  Acces la electricitate

Mai mult de 1,3 miliarde oameni încă nu au acces la electricitate, iar circa 2,6 miliarde încă folosesc combustibili solizi (în special biomasă) pentru gătit.

Sursa: http://www.unwater.org/worldwaterday/campaign-materials/facts-and-figures/en/!

Page 14: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Date globale apă&energie (I)

!  90% din energia globală este generată prin utilizarea intensivă a apei (este hidro-intensivă).

!  Având în vedere că până în 2035 consumul de energie la nivel mondial va crește cu aproximativ 50%. ..

!

!

Sursa: http://www.un.org/waterforlifedecade/pdf/01_2014_water_and_energy.pdf

!

Page 15: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

!  …consumul de apă pe glob va crește cu 85%. Totuși 2,8 miliarde oameni încă se confruntă în prezent cu deficit sever de apă…

Sursa: http://www.un.org/waterforlifedecade/pdf/

01_2014_water_and_energy.pdf!

… în timp ce alte 2,5 miliarde au acces sporadic sau deloc la curent electric. Schimbările climatice vor avea impact asupra energiei și apei deopotrivă.

!!!!!!!

Sursa:

http://www.un.org/waterforlifedecade/pdf/01_2014_water_and_energy.pdf

!!

Date globale apă&energie (II)

Page 16: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Date globale apă&energie (III)

!!  Creșterea consumului de energie și a nevoilor de apă se va amplifica odată cu

creșterea populației . Până în 2030 cererea de energie din surse regenerabile va fi în creștere cu circa 60%.

!  Odată cu creșterea producției agricole, va crește semnificativ atât consumul de apă

cât și cel de energie. Până în 2050 este așteptată o creștere cu 19% a consumului de apă în agricultură.

!  Unele țări cu ritm de dezvoltare rapidă folosesc într-o formă sau alta până la 90%

din resursele de apă dulce tehnic disponibile. Media la nivel global se apropie de 70%.

Sursa: http://www.un.org/waterforlifedecade/pdf/01_2014_water_and_energy.pdf !

Page 17: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Date globale apă&energie (IV) !

!  Nu doar furnizarea de apă potabilă, ci și tratarea apelor reziduale necesită o cantitate semnificativă de energie.

!  Până în 2030, 75% din sporul de energie necesar va fi încă extras din combustibilii fosili, ceea ce va determina exacerbarea schimbărilor climatice și a deficitului de apă.

!  Ȋntre 2006 și 2030, numai interdependențele apă-energie vor atrage în lume un necesar suplimentar de energie de până la 44 %.

Sursa: http://www.un.org/waterforlifedecade/pdf/01_2014_water_and_energy.pdf!

Page 18: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Politicile publice apă&energie in viziunea UN-Water

!  O mai bună înțelegere a conexiunilor și interdependenței celor două sectoare va îmbunătăți coordonarea în planificarea domeniilor energiei și al apei, ceea ce va duce la optimizarea investițiilor.

!  Abordarea integrativă a problemelor legate de apă&energie poate spori impactul socio-economic al soluțiilor adoptate.

!  Guvernele trebuie să promoveze o mai bună coordonare între domeniile apă&energie și să sprijine activitățile C&D privind energia hidro-eficientă și furnizarea energo-eficientă a apei (de ex: recuperarea energiei de la apa caldă furnizată blocurilor sau a biogazului din nămolul rezultat în uzinele de tratare/epurare a apei).

!  Deciziile privind alocarea, producția și distribuirea de apă și energie au implicații importante sociale incluzând egalitatea între sexe. Politicile publice privind apa&energia trebuie să promoveze drepturi echilibrate între genuri.

Sursa:

http://www.unwater.org/fileadmin/user_upload/worldwaterday2014/documents/WWD2014_Advocacy_Guide_WEB.pdf

Page 19: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Actualităţi privind relația apă&energie !Extrase din Expunerea de motive a Raportului Parlamentului European (Comisia pentru mediu, sănătate publică și

siguranță alimentară) din 25 septembrie 2012 referitor la impactul activităților de extracție a gazelor de șist și a petrolului de șist asupra mediului (P7_TA(2012)0443). http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2012-0283+0+DOC+XML+V0//RO#title1

!  “În ultimii ani, extracția de hidrocarburi „neconvenționale”, în special de gaze de șist, precum și de petrol de șist, a creat premisele unor transformări radicale [...] pe piețele globale ale energiei. Mai exact, producția de gaze de șist a crescut de la 1,4% pe piața gazelor din SUA în 2000 la circa 17% în 2011. [...] Potrivit unor estimări, rezervele totale de gaze de șist prezente în UE depășesc 56 de mii de miliarde de metri cubi (MldMC), dintre care 14 mii MldMC ar putea fi teoretic recuperate […] în timp ce consumul anual de gaze convenționale autohtone și importate de UE este de aproximativ 522 MldMC ”

!  “Apa este principala componentă a fluidului de fracturare, iar captarea și consumul unor cantități mari de apă* ar putea afecta pe plan local starea ecologică și cantitativă a surselor de suprafață și a apelor subterane, […]. “

!  “Gazele de șist reprezintă una dintre sursele de energie cele mai rentabile (citește economicoase în termeni de L consumați/KWh produs, n.n.) din perspectiva consumului de apă. […] Cu toate acestea, Comisia Europeană și autoritățile naționale competente ar trebui să monitorizeze posibila utilizare a resurselor de apă pentru extracție (a gazelor neconvenţionale de șist, n.n.) în cadrul economiilor naționale, în contextul unor utilizări diferite sau alternative. Producătorii ar trebui să reducă și mai mult cantitatea de apă utilizată la fracturare, să caute în continuare soluții pentru evitarea consumului de apă dulce și să maximizeze reutilizarea apei.”

*Nota. Pentru ilustrare, o sonda de forare-extractie gaze de sist necesita intre 11.000-19.000 MC de apa; in SUA numai in 2006 s-au forat in 19 bazine geografice circa 36.000 puturi, implicand un consum de apa de circa 0,55 Km cubi, adica peste 5% din rezervele de apa stocate ale Romaniei in 2011 (vedeti Analiza de situatie WWD 2014).

!

Page 20: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Memento 2011: resursele de apă ale României în context internațional*

!  Conform datelor disponibile în 2013, resursele totale de apă dulce ale României erau

estimate la circa 212 Km3/an, dintre care 1844 mil.m3 în!lacurile de acumulare naturale și 7611 mil.m3 în lacurile antropice (artificiale), însemnând un total de circa 10 km3 apă stocată.

!  În context global, resursele de apă dulce în România se plasează la un nivel de mijloc fiind estimate între 201-500 Km3/an, sau între 5.000-10.000 m3 per capita.

!  România se află în regiunea europeană unde deficitul fizic de apă este redus: în 2007 România se încadra în categoria 6.000 -15.000 m3/locuitor.

!  În perspectiva 2050, țara noastră nu intră sub incidența riscului de epuizare a resurselor de apă, estimarea privind cantitatea anuală disponibilă fiind ≥1,7 milioane litri/locuitor .

*PromoSan -CRSPB, Analiza de situație WWD 2013

Page 21: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

România 2012: captări de apă !  În anul 2012 captările totale de apă brută au fost de 6,49 mld.m3 din care:

- populaţie - 1,05 mld.m3. - industrie - 4,35 mld.m3. - agricultură - 1,09 mld.m3.

!  Captările de apă au scăzut de la 10,3 mld.m3 în anul 1995, la 6,49 mld.m3 în anul 2012, în legătură cu:

- diminuarea activităţii industriale; - reducerea consumurilor de apă în procesele tehnologice; - limitarea pierderilor; - sporirirea costului apei atrăgând criteriul economic în utilizarea apei.

Sursa: http://www.anpm.ro/upload/116008_RSM-2012.pdf Grafica realizată de PromoSan-CRSPB

!

!

Anul 2012 6.49 mld.m3 Anul 1995 10.3 mld.m3

Page 22: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

România 2012: raportul utilizare/captare pentru resursele de apă

Comentariu: Din tabel se observă că gradul de folosire al resurselor de apă, adică ponderea volumului utilizat din totalul captat (potrivit capacităţilor de captare aflate în funcţiune) este de 90,26%.

Sursa: http://www.anpm.ro/upload/116008_RSM-2012.pdf;

Captări brute de apă Apa efectiv utilizată Gradul de utilizare

Activitate Valoare/(mld.m3) Activitate Valoare/(mld.m3) %

Populație 1,10 Populație 1,05 95,45

Industrie 4,81 Industrie 4,35 90,44

Agricultură 1,28 Agricultură 1,09 85,16

Total 7,19 Total 6,49 90,26

Page 23: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

România 2014: ponderea surselor de producere a energiei Comentariu: Ponderea energiei hidro, alături de alte surse de producere a energiei electrice. De menționat

că energia nucleară și energia pe cărbune implică, de asemenea, mari consumuri de apă; gazele menționate sunt gazele naturale convenționale: cele din urmă nu includ gazele de şist ce implică, printre altele, consumuri mari de apă.

!

!!!

Sursa: http://www.hidroelectrica.ro/

Page 24: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Concluzii (I) !  “Conectarea domeniilor apei și energiei prezintă oportunități semnificative pentru ambele sectoare.

[...]Este însă nevoie ca decidenții politici, planificatorii și specialiștii să elimine barierele care există între domeniile lor respective ” - Michel Jarraud, President UN-Water.

!  Pe plan global, 90% din producția de energie este hidro-intensivă. Aproximativ 75% din totalul captărilor de apă din industrie sunt utilizate pentru producerea de energie. Hidro-puterea rămâne sursa regenerabilă cea mai importantă pentru producerea de energie, ponderea în producția totală de energie electrică urmând să se mențină la circa 16% până în 2035.

!  Creșterea până în 2035 a consumului de energie la nivel mondial cu aproximativ 50% va atrage sporirea nevoilor de apă cu 85%.

!  Guvernele trebuie să promoveze o mai bună coordonare între domeniile apă&energie și să sprijine activitățile C&D privind energia hidro-eficientă și furnizarea energo-eficientă a apei

!  Potrivit Parlamentului UE (textul P7_TA(2012)0443 – adoptat pe 25 septembrie 2012): “[…] autoritățile naționale competente ar trebui să monitorizeze posibila utilizare a resurselor de apă pentru extracție (a gazelor de șist, n.n.) în cadrul economiilor naționale, în contextul unor utilizări diferite sau alternative”, nu atât în legătură cu consumul unitar (L apă/KWh produs – indicator relativ avantajos), ci din cauza exploziei previzibile (dată fiind secătuirea rezervelor convenționale) a extracţiei gazelor de șist - ce poate atrage consumuri foarte mari de apă (în volume absolute).

Page 25: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Concluzii (II)

!  În context global, potrivit datelor disponibile în 2011 resursele de apă dulce plasau România la un nivel de mijloc fiind estimate între 201-500 Km3/an, sau între 5.000-10.000 m3 per capita. În perspectiva 2050, țara noastră nu intră sub incidența riscului de epuizare a resurselor de apă, estimarea privind cantitatea anuală disponibilă fiind ≥1,7 milioane litri/locuitor .

!  Ȋn România captările de apă au scăzut de la 10,3 mld.m3 în 1995, la 6,49 miliarde m3 în anul 2012 – împărțite între industrie - 4,35 mld.m3, agricultură - 1,09 mld.m3 și populație - 1,05 mld.m3. Gradul mediu de folosire al resurselor de apă, adică ponderea volumului utilizat din totalul captat (potrivit capacităţilor de captare aflate în funcţiune) este de 90,26% (între 85,16 – agricultura și 95,45 – populație). În aceste condiţii volumul de apă disponibil pentru toate utilizările apare deocamdată suficient.

!  La 28.01.2014 ierarhizarea surselor de producere a energiei electrice în România era următoarea: cărbune circa 38%, gaze -21%, hidro – 22,5%, nucleară – 17,5%, eoliană – 1%. De menționat că energia nucleară și energia pe cărbune implică mari consumuri de apă; gazele din ierarhia de mai sus sunt exclusiv gazele naturale convenționale a căror procesare în scopuri energetice implică volume moderate de apă.

Page 26: Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2014

Resurse bibliografice

"  Site-ul oficial UN-Water: http://www.unwater.org/worldwaterday/about-world-water-day/world-water-day-2014-water-and-energy/en/

"  Link conex site-ului UN Water: http://www.unwater.org/worldwaterday/about-world-water-day/key-messages/en/

"  Link conex site-ului UNWater: http://www.unwater.org/worldwaterday/campaign-materials/facts-and-figures/en/ "  Link conex site-ului UN Water: http://www.un.org/waterforlifedecade/pdf/01_2014_water_and_energy.pdf "  *** Advocacy Guide WWD 2014:

http://www.unwater.org/fileadmin/user_upload/worldwaterday2014/documents/WWD2014_Advocacy_Guide_WEB.pdf

"  *** Raportul Parlamentului European, 25 septembrie 2012: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2012-0283+0+DOC+XML+V0//RO#title1

"  Negoescu R, Bălan C, Bănăţeanu M, Niţulescu D, Analiza de situație WWD 2013 - Colaborarea pentru apă pe plan global - un imperativ de stringentă actualitate. PromoSan-CRSPB, februarie 2013.

"  *** Raport național privind starea mediului 2012 – Agenția Națională pentru Protecția Mediului: http://www.anpm.ro/upload/116008_RSM-2012.pdf

"  Site-ul Hidroelectrica: http://www.hidroelectrica.ro/