Windows service pack.doc

of 17 /17
Windows XP – o nouă opţiune în sistemele de operare Abstract: Fondată în 1975, compania Microsoft este cea mai mare companie producătoare de software, servicii şi tehnologie Internet pentru calculatoarele personale şi pentru mediul de business. 1[1] Se poate spune că Windows XP continuă tradiţia deja instaurată de predecesoarele Windows NT şi Windows 2000. Chiar dacă este construit pe nucleul îmbogăţit al Windows 2000, el este mai uşor de folosit şi mult mai puternic pentru toate tipurile de utilizatori de PC-uri. În lucrarea de faţă voi incerca să sintetizez câteva din cele mai importante caracteristici ale sale. Cuvinte cheie: Windows XP, Microsoft, sistem de operare, Internet, Windows 2000, Windows NT, kernel, PC. I. Introducere Un sistem de calcul este un ansamblu de resurse, de obicei scumpe, având mai multe caracteristici. Printre acestea se poate menţiona faptul că el nu oferă utilizatorului o interfaţă comodă, prietenoasă, fiind astfel extrem de greu de utilizat direct de către un user neavizat, comun. În plus, din motive economice datorită faptului că resursele sunt uneori prea scumpe, acestea trebuie utilizate în mod concurent. Astfel, aceasta constituie una din cauzele care au determinat apariţia sistemului de operare. O definiţie 2[2] a unui sistem de operare ar fi aceea a unui ansamblu de proceduri manuale şi de module program care administrează resursele sistemului de calcul (memorie, procesoare, informaţii), rezolvând coflicte de acces şi încercând să optimizeze funcţionarea acestora. 1 2[2] Marian Dobre -Sisteme de operare, tipografia UPB, 1996

Embed Size (px)

description

windows service pack characteristiques

Transcript of Windows service pack.doc

Page 1: Windows service pack.doc

Windows XP – o nouă opţiune în sistemele de operare

Abstract: Fondată în 1975, compania Microsoft este cea mai mare companie producătoare de software, servicii şi tehnologie Internet pentru calculatoarele personale şi pentru mediul de business.1[1] Se poate spune că Windows XP continuă tradiţia deja instaurată de predecesoarele Windows NT şi Windows 2000. Chiar dacă este construit pe nucleul îmbogăţit al Windows 2000, el este mai uşor de folosit şi mult mai puternic pentru toate tipurile de utilizatori de PC-uri. În lucrarea de faţă voi incerca să sintetizez câteva din cele mai importante caracteristici ale sale.

Cuvinte cheie: Windows XP, Microsoft, sistem de operare, Internet, Windows 2000, Windows NT, kernel, PC.

I. IntroducereUn sistem de calcul este un ansamblu de resurse, de obicei scumpe, având mai multe caracteristici. Printre acestea se poate menţiona faptul că el nu oferă utilizatorului o interfaţă comodă, prietenoasă, fiind astfel extrem de greu de utilizat direct de către un user neavizat, comun. În plus, din motive economice datorită faptului că resursele sunt uneori prea scumpe, acestea trebuie utilizate în mod concurent. Astfel, aceasta constituie una din cauzele care au determinat apariţia sistemului de operare.O definiţie2[2] a unui sistem de operare ar fi aceea a unui ansamblu de proceduri manuale şi de module program care administrează resursele sistemului de calcul (memorie, procesoare, informaţii), rezolvând coflicte de acces şi încercând să optimizeze funcţionarea acestora.

II. Sisteme de operare Microsoft disponibile în prezent3[3]

Microsoft MS-DOS 6.22 şi Windows for WORKGROUPS 3.11Este vorba despre o combinaţie intre sistemul de operare MS-DOS şi o interfaţă grafică utilizator (Graphical User Interface-GUI) cu posibilităţi de conectare la reţea pentru clienţii care folosesc sisteme uzate moral şi au nevoie de acces partajat la fişiere şi periferice. Elemente anti-piraterie: Denumirea produsului este tipărită pe Certificatul de Autenticitate.Microsoft Windows ’95Un sistem de operare pe 32 de biţi, cu posibilităţi de conectare la Internet, suport multimedia şi tehnologie Plug and Play pentru instalarea mai uşoară a hardware-ului.Elemente anti-piraterie: Denumirea produsului este tipărită pe Certificatul de Autenticitate.

1

2[2] Marian Dobre -Sisteme de operare, tipografia UPB, 19963[3] pentru această secţiune s-au folosit materiale găsite la adresa: http://www.microsoft.com/romania/

Page 2: Windows service pack.doc

Microsoft BackOffice Small Business Server 4.5 Client Acces Licence Small Business Server 4.5 conţine 5 unităţi Client Acces Licence (CAL). Este disponibil şi un pachet cu Client Acces Licence suplimentare-Client Add Pack. Acesta din urmă permite extinderea staţiilor de lucru, pentru ca mai multe persoane să beneficieze de funcţiile Small Business Server. Client Add Pack include un disc pentru a realiza efectiv creşterea numărului staţiilor de lucru şi este disponibil cu 5 şi 20 de unităţi.Elemente anti-piraterie: Denumirea produsului este tipărită pe Certificatul de mare în raport cu preţul.Elemente anti-piraterie: Denumirea produsului este tipărită pe Certificatul de Autenticitate.Windows NT Workstation 4.0Un sistem de operare pe 32 de biţi pe care rulează aproape toate aplicaţiile importante de business şi care oferă facilităţi importante pentru reducerea costului total de deţinere, pentru creşterea fiabilităţii şi a securităţii, dar şi a performanţei.Elemente anti-piraterie: Certificatul de Autenticitate tip etichetă: denumirea produsului este tipărită pe etichetă; firul holografic de cupru întreţesut dezvăluie alternativ cuvintele “Microsoft” şi “Genuine”. Logo-ul Microsoft îşi schimbă alternativ culoarea din auriu în argintiu, la schimbarea unghiului în care cade lumina. CD-ul prezintă o hologramă pe toată suprafaţa.Windows ’98Un sistem de operare pe 32 de biţi, uşor de utilizat şi rapid. Include cursul multimedia pe CD Microsoft Windows ’98 Starts Here. Elemente anti-piraterie: Certificatul de Autenticitate tip etichetă: denumirea produsului este tipărită pe etichetă; firul holografic de cupru întreţesut dezvăluie alternativ cuvintele “Microsoft” şi “Genuine”. Logo-ul Microsoft îşi schimbă alternativ culoarea din auriu în argintiu, la schimbarea unghiului în care cade lumina. CD-ul prezintă o hologramă pe toată suprafaţa.Windows ’98 Second EditionUn sistem de operare pe 32 de biţi, Windows ’98 Second Edition include componente noi şi îmbunătăţirile Windows ’98, cum ar fi: Internet Connection Sharing, Microsoft Internetz Explorer 5, alte actualizări ale produsului.Elemente anti-piraterie: Certificatul de Autenticitate tip etichetă: denumirea produsului este tipărită pe etichetă; firul holografic de cupru întreţesut dezvăluie alternativ cuvintele “Microsoft” şi “Genuine”. Logo-ul Microsoft îşi schimbă alternativ culoarea din auriu în argintiu, la schimbarea unghiului în care cade lumina. CD-ul prezintă o hologramă pe toată suprafaţa.Windows 2000 Client Acces LicenceWindows 2000 Sever CAL permite clienţilor să-şi extindă numărul staţiilor de lucru cu încă 5. Poate fi folosit în special de firmele mici care doresc să ruleze servere de infrastructură fiabile, care oferă servicii de administrare a fişierelor, imprimantelor, conexiunii Internet şi a comunicaţiilore.Elemente anti-piraterie: Denumirea produsului este tipărită pe Certificatul de Autenticitate.

III. Windows XPIII.1 Prezentare generală

Page 3: Windows service pack.doc

Sistemul de operare Microsoft Windows XP a fost prezentat in premieră de către Bill Gates, Microsoft chairman şi chief software architect, alături de Jim Allchin la evenimentul Experience Music Project din Seattle. Pe data de 24 august 2001, cei doi au prezentat reprezentanţilor a şase fabricanţi majori de PC-uri, “codul de aur” final al lui Windows XP. CD-uri conţinând varianta finala a lui Windows XP au fost aşezate in şase casete de aur.Prezentat de către Bill Gates ca făcând “posibilă materializarea visurilor oamenilor, aducând un nou nivel de capacitate şi adaptabilitate”4[4], Windows XP rămâne să dovedească cele afirmate.Windows XP va avea o nouă imagine care îl va face mai uşor de folosit şi mai puternic pentru toate tipurile de utilizatori de PC-uri. Noul design vizual va facilita modul de lucru bazat pe task-uri şi va constitui cel mai semnificativ update al interfeţei Windows de la lansarea Windows 95. Desktop-ul va avea un design mai simplu, colorat, curat şi va face PC-ul mult mai uşor şi mai intuitiv de folosit. Windows XP va extinde puterea PC-ului prin conectarea dispozitivelor, digital media şi a serviciilor Web pentru a oferi utilizatorilor noi modalităţi de exploatare a mediului de calcul: posibilitatea pentru orice utilizator care deţine un scanner şi o cameră digitală să copieze poze pe PC, să le vizualizeze, editeze, tipărească, publice sau să le trimită mai departe cui doreşte. Windows XP îmbogăţeşte experienţa muzicală digitală permiţând utilizatorilor să-şi construiască rapid şi uşor propriile colecţii în format digital, să ia cu ei muzica pe care o doresc şi sa o asculte la diferite dispozitive portabile. De asemeni, Windows XP oferă utilizatorilor posibilitatea să se destindă urmarind filme de pe Web sau de pe DVD-uri. Este prevăzută posibilitatea conectării directe a utilizatorului cu un prieten sau expert care l-ar putea ajuta in cazul ivirii unor probleme.

III.2 Disponibilitatea Windows XPLansarea oficială a acestui nou produs Microsoft este programată pentru octombrie 2001.Windows XP va fi disponibil in două versiuni:-Windows XP Home Edition – pentru utilizatorii de acasă-Windows XP Professional - pentru utilizatorii din mediul businessWindows XP Home Edition este proiectat pentru persoane individuale sau familii şi include noi esperienţe pentru media digitală, reţea pentru acasă şi comnunicaţii.Include un număr de îmbunătăţiri faţă de Windows 2000 Professional. Astfel: software îmbunătăţit şi compatibilitate hardware securitate simplificată log-are simplificată cu nou ecran “welcome” schimbare de utilizator rapidă o nouă interfaţă suport îmbunătăţit pentru multimedia (filme, poze, muzică) DirectX 8.1 multimedia pentru jocuri

4[4] http://www.microsoft.com/romania/comunicare/2001

Page 4: Windows service pack.doc

Windows XP Professional este sistemul de operare destinat oamenilor de afaceri şi firmelor de toate dimensiunile, precum şi tuturor acelor utilizatori individuali care doresc să exploateze la maximum posibilităţile de calcul oferite de PC. La Windows XP Professional se adaugă accesul la distanţă, securitate, performanţă, uşurinţă în utilizare, operare în mai multe limbi, pentru a-i ajuta pe utilizatori să-şi îmbunătăţească productivitatea, posibilităţile de conectare, să lucreze mai inteligent.Mai trebuie să menţionăm că Microsoft a pregătit şi lansarea versiunii de mare putere Windows XP 64-bit5[5]. Aceasta este concepută pentru a suporta servere şi alte aplicaţii pentru afaceri la scară largă. Atât versiunea pentru server cât şi cea pentru staţiile de lucru ale acestui sistem de operare vor avea procesorul de 64 de bit Italium de la Intel şi vor fi vândute ca parte a pachetului pentru calculator. Sistemele acestea vor fi disponibile şi prin producătorii de calculatoare şi se vor adresa în special utilizatorilor care au baze de date mari şi celor care utilizează aplicaţii tehnice de reactualizare a memoriei. Se apreciază că această versiune a Windows XP va concura cu ofertele similare de la Sun dar şi cu cele ale altor companii producătoare de produse de mare putere.Cea mai evidentă deosebire însă între Windows XP Home Edition şi Windows XP Professional este securitatea, care este simplificată pentru Windows XP Home Edition. Fiecare utilizator interactiv al Windows XP Home Edition este presupus a fi un membru al grupului local de proprietari (Owners Local Group), care este echivalentul Windows XP al lui Windows 2000 Administrator Account. Aceasta înseamnă că oricine se logează la un calculator cu Home Edition are deplinul control. Totuşi facilităţile Backup Operatores, Power Users şi Replicator Groups deţinute de Windows 2000 sau de Windows XP Professional lipsesc la Windows XP Home Edition. În schimb Windows XP Home Edition beneficiază de un nou grup numit: Restricted Users. Părţile administrative ascunse nu sunt disponibile în Home Edition.Ambele versiuni ale lui Windows XP vor fi disponibile la vânzare, atât în varianta upgrade cât şi în versiunea standard.

III.3 Funcţionalităţi Windows XP6[6]

Specialiştii sunt în mare parte de acord cu ideea că Windows XP este cel mai important sistem de operare de la Windows 95 încoace. Aceasta nu doar datorită faptului că include prima schimbare majoră a interfeţei cu utilizatorul ci şi datorită faptului că el a fost îmbunătăţit, modificat în cea mai mare parte a sa pentru a crea un sistem de operare folositor în egală măsură atât pentru utilizatorii noi cât şi pentru cei de performanţă.

III.3.A.Interfaţa s-a modificat integral şi poate lua trei forme generale: un nou ecran de intrare, un Explorer cu un aspect nou precum şi un meniu de star diferit. În plus dacă se doreşte folosirea unui Explorer cu aspect vechi şi un meniu de start în formă nouă acest lucru este posibil. Meniul de start înlocuieşte pe cel vechi în formă cascadată cu o nouă versiune funcţională care satisface majoritatea cerinţelor unui utilizator normal pe o singură fereastră.

5

6[6] pentru aceasta secţiune s-au folosit materiale găsite la adresa: http://www.winsupersite.com

Page 5: Windows service pack.doc

Din punct de vedere vizual apare ideea stilurilor vizuale care permit sistemului de operare să trecă la un nou aspect şi să se comporte ca atare atunci când se trece de la un stil la altul. Evident, aplicaţiile create cu instrumentele noi de la Microsoft pot beneficia de aceste facilităţi. Stilurile vizuale sunt controlate prin dialogul de afişare a proprietăţilor care a fost dezvoltat într-un număr foarte mare de moduri.Windows Explorer a fost şi el îmbunătăţit în multe moduri folositoare. Fiecărui director i se poate ataşa o pictogramă proprie sau o melodie iar directoarele de imagini pot avea ataşate anumite imagini pe care le conţin.Opţiunile de asociere ale fişierelor au fost îmbunătăţite şi ele. Se pot suporta asocieri de fişiere multiple. De exemplu se poate deschide un fişier grafic jpeg cu Image Preview, Paint, Adobe Photo Shop sau Microsoft PhotoDraw într-un mod foarte uşor, direct din Explorer prin click dreapta şi alegerea opţiunii Open With care permite selectarea programului dorit.Mai trebuie menţionat că tema simplificării desktop-ului a făcut ca pictogramele care apar în dialogurile de notificări să fie folosite doar în acest scop (de exemplu indicarea unui nou email sosit). Acest lucru este realizat prin faptul că nu se permite alegerea în alte situaţii a acestor pictograme prin simpla ascundere.În plus dacă mai multe ferestre sunt deschise pe ecran, bara de procese va grupa ferestrele similare într-un singur buton, permiţând un meniu pop-up de posibilităţi. Acest comportament este uşor adaptabil şi modificabil.

III.3.B. Digital Media După cum se ştie Microsoft a fost întotdeauna un element esenţial în revoluţia Digital Media din ultimiii anii iar acest lucru este valabil şi pentru Windows XP. În primul rând Windows Media Player este proiectat să includă numeroase îmbunătăţiri faţă de versiunile anterioare. Bara de procese este acum autocolapsantă permiţând o versiune a player-ului cu numeroase dimensiuni posibile putându-se micşora foarte mult fără a pierde din funcţionalităţile oferite. Posibilităţile de alegere în WMP 8 au fost sintetizate într-un mod mai evident prin denumiri mai intuitive, uşor de înţeles. Copierea de pe un CD audio nu mai este limitată ca viteză, depinzând doar de capacitatea dispozitivului CD. În plus, când se creează un CD audio se poate şti în orice moment cât spaţiu liber a mai rămas. Alte îmbunătăţiri includ integrarea softului pentru scrierea CD-urilor (obtuze dar posibil de folosit). De asemeni utilizatorii de scannere sau camere digitale vor găsi în Windows XP aplicaţia Windows Imaging Acquisition extrem de folositoare întrucât de exeplu se poate deschide o imagine Microsoft Paint direct de pe o cameră digitală fără a mai necesita o salvare anterioară. Se poate căuta o cameră video ca şi cum ar fi un drive de hard permiţându-se în acelaşi timp ce imagini să fie aduse sau şterse. Pentru vederea şi editarea imaginilor Windows XP furnizează facilitatea Previw Applet.

III.3.C. Integrarea InternetuluiInternet Explorer 6 nu este diferit esenţial de predecesorul 5.5. El încorporeză noi facilităţi privitoare la interfaţa cu utilizatorul. Marea schimbare este apariţia bării personale care permita accesul rapid la funcţionalităţile comune specifice web fără a mai fi nevoie să se deschidă o nouă fereastră. Apar anumite funcţionalităţi privitoare la imagini prin apariţia bării de instrumente aferente. Există patru opţiuni: salvare de imagini pe hard, tipărirea imaginii local, trimiterea prin email a unei imagini şi intrarea

Page 6: Windows service pack.doc

direct într-un director specific imaginilor. Trebuie menţionat faptul că Windows XP oferă un număr de facilităţi suplimentare şi pentru intrarea în Internet (configurarea automată a clienţilor fără a necesita cunoştinţe despre reţea, dial-up perfecţionat). De asemeni Windows XP include şi o conexiune de bază la Internet prin firewall care oferă o posibilitate primară de protecţie contra hackerilor.

III.3.D. ReţeaPe lângă facilităţile menţionate mai sus, Windows XP mai aduce şi facilităţi pentru utilizatorii de laptopuri (criptări, stocări offline de fişiere) şi nu numai. Trebuie spus că s-au scos protocoalele NetBEUI şi Data Link Control.

III.3.E. Lucru cu aplicaţiileScopul principal în Windows XP a fost compatibilitatea cu aplicaţiile utilizatorilor. Compatibilitatea hardware a fost rezolvată de la sine prin munca a peste un an de experienţă de la Windows 2000 prin drivere care au fost menţinute. Compatibilitatea software însă a fost o problemă care a trebuit rezolvată cu prioritate. De exemplu o problemă gravă cu aplicaţiile vechi este că ele detectează greşit sistemul de operare crezând că este vorba despre Windows NT neputând să ruleze în mod corespunzător. O nouă tehnologie numită APP Fixes detectează automat astfel de aplicaţii prin compararea cu o mare bază de date de astfel de programe vechi şi le păcăleşte simulând rularea pe un sistem vechi. Această bază de date se îmbunătăţeşte folosind facilităţile Internet. Microsoft a îmbunătăţit de asemeni şi modul în care sistemul reacţionează atunci când o aplicaţie se blochează. În Windows XP se poate acum muta, redimensiona, minimiza sau opri o aplicaţie blocată astfel încât să se poată continua lucrul la altă aplicaţie evitându-se pierderile de date.

III.4 Industria IT se raliază în jurul lui Windows XPInteresant este că fabricanţii de calculatoare personale, anticipând succesul pe care lansarea lui Windows XP o va avea, au luat măsuri pentru a putea oferi utilizatorilor de calculatoare noi produse care să poată combina cele mai recente inovaţii hardware cu noul Windows. Astfel, Michael D. Capellas, chairman şi chief executiv officer Compaq a declarat că: “…combinaţia Windows XP şi PC-uri Compaq va oferi utilizatorilor o experienţă mult mai bogată, indiferent de locul unde se află – acasă, la birou sau pe drum….Compaq şi Microsoft împărtăşesc o viziune comună care se concentrează pe facilitarea accesului utilizatorilor la informaţie, conţinut şi divertisment – când, unde şi aşa cum îşi doresc. Windows XP este un produs inovativ care va ajuta la transformarea acestei viziuni în realitate. Compaq a lucrat îndeaproape pentru a da viaţă noului Windows XP şi noi suntem hotărâţi să îl punem pe calculatoarele noastre de business sau pentru acasă imediat ce va fi disponibil.”7[7]

În plus trebuie menţionat8[8] că in timp ce Microsoft va oferi versiunea upgrade a Windows XP în magazine, compania intenţionează să ofere ambele ediţii, Home Edition şi Professional Edition ca produse preinstalate. Dar, ridicând cerinţele RAM compania declară că Windows XP nu va rula pe PC-uri mai vechi, astfel încât cei care vor

7

8

Page 7: Windows service pack.doc

Windows XP trebuie să achiziţioneze calculatoare cu versiuni noi de sisteme de operare de la Microsoft.

III.5 Condiţii de memorie RAMUn Windows XP Ready PC este acel PC care întruneşte condiţiile minime hardware pentru a se putea rula sistemele de operare Windows XP Professional sau Windows XP Home Edition. Driverele necesare vor fi disponibile pe echipamentele originale începând cu momentul disponibilităţii sale.Un Windows XP Ready PC trebuie să îndeplinească urmatoarele cerinţe hardware9[9]: preinstalarea cu Microsoft Windows 2000 Professional sau Microsoft Windows Mi ca

sistem de operare; dispune de capabilităţile necesare pentru Windows 2000 din punctul de vedere al

condiţiilor de afişare să aibă cel puţin 128 MB de RAM.Windows XP - Cerinţa minimă de RAM: 64 MBUn PC cu 64 MB de RAM va avea suficiente resurse pentru rularea lui Windows XP şi a altor aplicaţii cu cerinţe moderate de memorie. Cu mai puţin de 68 MB de RAM, foarte puţin poate fi reţinut de la o operaţie la alta, dar cu minimum de memorie cerută, sistemul ar fi încă utilizabil. Windows XP Minimum de RAM recomandatMicrosoft recomandă ca Windows XP să ruleze pe cel puţin 128 MB de RAM. Cu această condiţie îndeplinită Windows XP este superior lui Windows 2000 şi celorlalte versiuni de Windows.Mai mult RAM cerut de alte aplicaţiiCu 128 MB de RAM, este încă necesar ca resursele memoriei să se potrivească cu nevoile aplicaţieilor, incluzând aici unele întârzieri pentru intrări/ieşiri (I/O). Adăugând resurse de memorie adiţională se pot elimina din ce în ce mai mult din aceste întârzieri, şi se pot obţine îmbunătăţiri clare în ceea ce priveşte receptivitatea aplicaţiilor care folosesc cantităţi mari de date, precum multe din aplicaţiile multimedia şi jocuri.

III.6 Performanţele lui Windows XPCu siguranţă că înainte de a apare pe piată, noul produs Microsoft a fost testat tocmai pentru a se putea stabili performanţele sale in raport cu celelalte sisteme de operare Microsoft. Unele dintre aceste teste au fost realizate de eTesting Labs Inc., cunoscute anterior drept ZD Labs. După ce a testat cea mai nouă versiune Windows, Windows XP, aceştia au concluzionat: “… rezultatele testelor noastre arată că ambele versiuni, atât Windows XP Home Edition cât şi Windows XP Professional, depăşesc performanţele lui Windows Me şi Windows 2000 în majoritatea cazurilor, cum ar fi timpul pentru lansarea produsului Photoshop 6.0.1…”Microsoft a împuternicit eTesting Lab să compare ambele versiuni Windows XP, Home Edition şi Professional, cu performanţele lui Windows Me, Windows 2000 Professional Service Pack 2, Windows ’98 Second Edition şi Windows NT 4.0. eTesting Labs Inc. au găsit Windows XP drept cea mai rapidă versiune dintre celelalte sisteme de operare Windows create.În medie, Windows XP a obţinut un scor de:

9

Page 8: Windows service pack.doc

cu 36% mai mult decât Windows ’98 SE pe Business Winstone 2001; cu 77% mai mult decât Windows ’98 SE pe Content Creation Winstone 2001; s-a comportat similar cu recordul de viteză stabilit de Windows 2000 Professional.De asemeni testele au relevat că Windows XP este net superior versiunilor anterioare: performanţa unei porniri mai rapide: Windows XP este în medie mai rapid decât

Windows 2000 cu 34%; performanţa unui timp de rulare mai bun: Aceasta se referă la viteza cu care

Windows XP îşi indeplineşte task-urile în timp ce calculatorul merge. Îmbunătăţirile în timpii de rulare ai lui Windows XP sunt evidente mai ales la pornirea aplicaţiilor. De exemplu, media pornirii aplicaţiei pe Windows XP este cu 25% mai rapidă decât Windows ’98 SE şi echivalentă cu cea a lui Windows 2000 Professional.

Memorie şi performanţă: În sistemele în care este inclusă recomandarea cerinţei memoriei de cel puţin 128 MB de RAM, Windows XP este evident superior celorlalte versiuni de Windows.

IV. ConcluziiEste clar că, deşi marea parte a utilizatorilor folosesc sisteme de operare Microsoft, acestea sunt cele mai des criticate. Nici noul Windows XP nu va scăpa acestor critici mai ales datorită obiectivului ambiţios pe care şi-l propune: unificarea celor două ramuri Windows NT/2000 şi 95/98/Me. Rezultatul va fi un singur sistem de operare disponibil în două variante: Home Edition şi Professional Edition. În orice caz utilizatorii vor putea simţi încă de la început diferenţe şi îmbunătăţiri majore ale interfeţei prin butoane fin desenate, culori mai vii, sau set de pictograme schimbat. Voi încheia afirmând că sistemul de operare Windows XP merită, până la proba contrarie, tot creditul nostru, printre argumentele decisive în acest sens fiind cele afirmate de chiar coordonatorul proiectului: nu se va bloca la instalarea DLL-urilor externe ci se va permite rularea lor pe lângă

DLL-urile proprii sistemului; posibilitatea de accesare de la distanţă a desktop-urilor de la birou; permisiunea acordată utilizatorilor wireless să aibă acces automat la alte reţele

wireless pe care au dreptul să le utilizeze.

Page 9: Windows service pack.doc

Anexa 1Capturi de ecran ale produsului Windows XP

Control Panel în Windows XP

Media Player

Page 10: Windows service pack.doc

Wizard pentru instalare scanner şi cameră digitală

Instrumente de administrare

Page 11: Windows service pack.doc

Anexa 2

Top 10 motive pentru a alege Windows XP

1. schimbarea rapidă a utilizatorilor2. design vizual nou şi simplificat 3. Windows Media Player pentru Windows XP4. Windows Messenger5. Windows Movie Maker6. Directorul My Pictures7. Internet Explorer 68. Asistenţă de la distanţă9. Refacerea sistemului10. Wizard pentru iniţializarea reţelei

Page 12: Windows service pack.doc

Anexa 3

Comparaţia rezultatelor testelor efectuate de eTesting Labs asupra Windows XP, Windows 98SE şi Windows Me