Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase

Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase
Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase
Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase
Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase
download Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase

of 4

 • date post

  28-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  549
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase

Top 10 cele mai inalte varfuri muntoase1. Vrful MoldoveanuVrful Moldoveanu este vrful muntos cel mai nalt din Romnia, situat n Masivul Fgra, judeul Arge. Altitudinea sa este 2.544 metri. Din cauza vrfurilor muntoase nalte din jurul su, majoritatea de peste 2.400 de metri, este vizibil doar de pe creasta Fgraului, spre deosebire de multe din principalele vrfuri ale lanului fgran, care sunt vizibile i din Depresiunea Fgraului.

2. Varful NegoiulVrful Negoiu este un vrf montan situat n Masivul Fgra, pe grania dintre judeele Sibiu i Arge. Cu o altitudine de 2.535 metri, Negoiu este al doilea ca nlime n Romnia, fiind devansat doar de Vrful Moldoveanu, altitudine 2.544 de metri. Pn n perioada interbelic era considerat cel mai nalt vrf din Carpai, exceptnd Masivul Tatra. Este cunoscut drept fiind polul instabilitii atmosferice din Romnia.

3. Vrful Vitea MareVrful Vitea Mare reprezint principala cale de acces ctre vrful Moldoveanu, dinspre traseul ce strbate ntreaga creast a Masivului Fgra de la vest la est, alctuind mpreun cu acesta o formaiune muntoas asemntoare unui cort sau unui trapez, care i face extrem de identificabili din deprtare i din aproape orice unghi de privire. Gruprii sau Formaiei Moldoveanu-Vitea Mare i se mai spune Trapezul sau Marele Trapez.

4. Vrful LespeziVrful Lespezi este un vrf muntos n Masivul Fgra, considerat uneori un vrf dublu mpreun cu vrful Clun, avnd altitudinea de 2.522 metri. Este recunoscut prin masivitatea sa vizibil cu precdere dinspre partea nordic. La poalele sale se afl lacul glaciar Clun, precum i refugiul montan omonim, ridicat de divizia de Salvamont din Avrig, judeul Sibiu.

5. Vrful Parngul MareVrful Parngul Mare este cel mai nalt din Masivul Parng, Carpaii Meridionali, avnd o altitudine de 2.519 metri.

6. Vrful ClunVrful Clun, cunoscut i ca Cornul Clun este un vrf muntos n Masivul Fgra, considerat uneori un vrf dublu mpreun cu vrful Lespezi, avnd altitudinea de 2.510 metri. Este recunoscut prin masivitatea sa vizibil cu precdere dinspre partea nordic. La poalele sale se afl lacul glaciar Clun, precum i refugiul montan omonim, ridicat de divizia de Salvamont din Avrig, judeul Sibiu.

7. Vrful PeleagaVrful Peleaga este vrful cel mai nalt din Munii Retezat, Carpaii Meridionali, avnd o altitudine de 2509 metri, fiind al aptelea vrf muntos din Romnia. Pe vreme bun ofer o privelite deosebit asupra zonei centrale (i nu numai !) a munilor Retezat. Accesul pe vrf se poate face din mai multe direcii : dinspre aua Pelegii, dinspre Curmtura Bucurei sau dinspre Lacul Bucura.

8. Vrful PpuaVrful Ppua este un vrf montan din Munii Retezat, Carpaii Meridionali, altitudine,

2.508 metri, clasndu-se pe locul al doilea n Masivul Retezat, dup Vrful Peleaga, 2509 metri i al optulea din Romnia. Numele de "Ppua" este ntlnit foarte des n munii din Romnia, numai n Munii Retezat fiind trei : Ppua, Ppua Mic i Ppua Custurii. Accesul pe vrf se poate face din mai multe direcii : dinspre aua Pelegii, dinspre Porile nchise sau dinspre vrful Custura.

9. Vrful Vntoarea lui ButeanuVrful Vntoarea lui Buteanu, dup unii autori Vntarea lui Buteanu (desemnnd aspectul vnt-negru al vrfului cnd se apropie o furtun) este un vrf muntos n Masivul Fgra, avnd altitudinea de 2.507 metri, fiind ca nlime al noulea vrf din Romnia, devansat ntre vrfurile din Masivul Fgra doar de Moldoveanu, cu 2.544 metri, Negoiu, cu 2.535 metri, Vitea Mare, cu 2.527 m i Lespezi, cu 2.522 m. Dupa unele surse, vrful se numea la origini 'Vntarea', fiind din netiin i comoditate re-numit dupa 1954 'Vntoarea' lui Buteanu. Semnificaia cuvntului "vntare" se trage din denumirea arhaic a unei nlimi stncoase, vineii, aflat la mari deprtri. O alta interpretare probabil a cuvntului se regsete in documentele care atesta valoarea terenului, 'Vntri' fiind puni cu pietre, improprii pentru cresctorii de oi.

10. Vrful Hrtopul Darei

Vrful Hrtopul Darei se afl n partea estic a munilor Fgra la Sud de vrful Dara i are o nlime de 2506 m. Distana foarte mic fa de vrful Dara, aproximativ 300 m la Sud nspre vrful Muetescu, i faptul c nu este clar delimitat de acesta, pune problema dac aceste dou vrfuri pot fi considerate dou vrfuri separate. Accesul pe vrf se poate face din traseul de creast dintre vrful Urlea i curmtura Zrnei, n dreptul vrfului Fundul Bndei.