Terra Magazin Martie 2011

download Terra Magazin Martie 2011

of 2

Transcript of Terra Magazin Martie 2011

  • 8/17/2019 Terra Magazin Martie 2011

    1/2

    TERRA MAGAZIN

    De 15 ani cea mai citită revistă românească de popularizare a ştiinţelor

    Pachetul educaţional conţine:• revista, care va aduce, ca noutate editorială, un ”dosar” lunar, legat de o temă pentru fiecare număr;• un VideoCD, cu un documentar ştiinţific de 50-60 de minute;• o hartă A3 dedicată temei numărului curent;• o enciclopedie în format electronic;• un site (www.terramagazin.ro), unde veţi găsi articole de arhivă referitoare la tema respectivă, galeriifoto şi filme, informaţii de ultimă or ă, dar şi versiuni mai ample ale articolelor care apar în revistă.

    REVISTA TERRA MAGAZIN nr. 03 (153)/martie 2011

    Dosarul numărului 03 (153)/martie 2011 este dedicat ZileiInternaţionale a Apei, 22 martie. Dosarul cuprinde, printre altele,o gamă largă de subiecte legate de criza mondială a apei, de faunaacvatică, de relieful creeat de scurgerea apelor de suprafaţă etc. Deasemenea, planşa didactică este dedicată principalelor tipuri gene-tice de lacuri de pe Terra. Temele sunt alese în conformitate cu pro-grama şcolar ă pentru clasele a V-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a;articolele acoper ă tematici diverse din geografie fizică, geografieregională, populaţie şi geografia mediului.

    Articolele de interes ale acestui număr sunt grupare atât în DOSAR(interviu cu dr. ing. ELISABETA OPRIŞAN, specialist în cadrulInstitutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor dinBucureşti; un articol eveniment despre situaţia dramatică a LaculuiAral), cât şi în afara acestuia (un articol, însoţit de fotografii rea-lizate de exploratorul Alin Totorean despre ritualurile şi obiceiurile pe care diferite populaţii de pe glob le au în legătur ă cu apa, unmaterial de excepţie despre regiunea franceză de coastă numită Les Calanques, cu relief magnific, dar şi un articol de impresii decălătorie din Rotterdam).

    Articolele care formează „dosarul” lunii martie sunt următorele:

    • ECOLOGIE: Deprivarea de apă (text de Ionuţ COJOCARU);• BIODIVERSITATE: „Cormoranul • Pescarul înaripat” (text de Eric DRAGESCO);• CERCETARE „Relieful creat de râuri” (text de prof. univ. dr. Adrian CIOACĂ);• CONSERVARE „Parcuri Naţional Crater Lake” (text de prof. univ. dr. Mihaela DINU);• INTERVIU „Este România un paradis hidrologic?” (interviu de Cătălina GEORGE);• CERCETARE Lacurile Terrei + planşă didactică (Tipuri genetice de lacuri pe glob) de conf. univ. dr.Marian ENE);

    A doua jumătate a numărului lunii ianuarie este completată cu informaţii şi articole din domeniile consa-

    crate, abordate în cei 15 ani de existenţă ai revistei: astronomie (Apa în Univers), turism şi călătorii (LesCalanques, Rotterdam, Regiunea Aswan, de pe Nil), artă şi cultur ă, expediţii şi explor ări, fotografie, IT,arii protejate din România şi din lume, geomorfologie, biologie, istorie etc., toate în conformitate cu pro-grama şcolar ă pentru gimnaziu şi liceu.

  • 8/17/2019 Terra Magazin Martie 2011

    2/2

    Video CD-ul lunii martie 2011

    TERRA MAGAZIN vine în întâmpinarea profesorilor degeografie oferind, pe lângă obişnuitul documentar, o „enciclope-die electronică”, de 68 de pagini, legată de tema lunii: „APA •Miracolul vieţii”; enciclopedia cuprinde articole publicate de-alungul celor 15 ani de existenţă ai revistei care abordează subiectedin cadrul temei. Pentru numărul din martie, „enciclopedia”, înformat .pdf, conţine articole publicate între anii 2003 şi 2010, cureferire la principalele aspecte legate de lupta pentru apă, de lacuri

     pe glob, de faună acvatică sau de tradiţii, ocupaţii şi obiceiuri din preajma râurilor.Tot pe Video CD, pe lângă documentar şi „enciclopedia” în format.pdf, profesorul de geografie are la dispoziţie un set de teste deevaluare pentru clasele V-VIII, cu aplicabilitate şi pentru claselede liceu, teste însoţite de hăr ţi mute, printabile, pe care elevii potlucra în clasă sau acasă.

    NOU! Din luna martie, alături de testele pentru disciplina geografie, apar pe VCD şi teste pentru limbaromână, clasele V-VIII, realizate de prof. Anca Mihaela Şerban. Aceste modele de teste sunt orienta-tive, dar ele constituie un suport didactic pentru profesori, care pot elabora, la rândul lor, astfel de teste

     pentru evaluările formative, din timpul anului şcolar şi pentru evaluările sumative, de la finele anului.

    În luna martie, testele au conţinuturile axate pe programa pe care elevii o parcurg în această perioadă aanului şcolar, conform planificărilor metodice, la disciplinele geografie şi limba şi literatura română, pefiecare an de studiu.

    • În momentul în care introduce ţ i Video CD-ul în unitatea DVD Player, va porni automat documentarul.• Dacă introduce ţ i Video CD-ul în unitatea unui calculator, atunci ve ţ i putea alege  fie vizionarea docu-mentarului, deschizând Windows Media Player  şi alegând, din lista de op ţ iuni ”NOW PLAYING UntitledVideo CD”,  fie, dând dublu click pe folderul BONUS, vizualizarea ”enciclopediei” electronice în format.pdf sau accesarea folderului TESTE.

    Vizionaţi filmul, citiţi revista, navigaţi pe web...

    De 15 ani, TERRA MAGAZIN este LUMEA PE CARE O DESCOPERI!

     Echipa Terra [email protected]

    - TerraMagazin Pachet Educa ţ ional