Termalitatea Apei Minerale Curs 2 Din 16 Oct 2014

4
TERMALITATEA APEI MINERALE curs 2 16 oct 2014 - Depinde de profunzimea apei (in metri la care temperatura scoartei creste cu 1 grad C) In tara noastra treapta este de 33 m. Apa de la Baile Felix vine de la 1000 m adancime, la Baile Herculane de la 1600 – 1800 m. - este bogata in fenomene vulcanice; - apele minerale de suprafata se incalzesc la soare; - daca locurile au apa stratificata, atunci si temperatura apei va fi stratificata, avem la Sovata. Buletinul de analiza al apei minerale se defineste chimic apa minerala mentionand anionii si cationii care trec peste 20 000 mEq (miniechivalenti) (peste 20 mEq). - se mai mentioneaza gazele. Apele minerale mai au fise farmacodinamice care contin elemente chimice si principalele actiuni. Mecanismul de actiune al apei minerale – el actioneaza prin proprietatile lor fizice si chimice si influenteaza reactivitatea generala a organismului. Dupa o cura de tratament de 18 zile apare un nou echilibru de ameliorare a functiilor organismului. Principalele cai de administrare:

description

apa

Transcript of Termalitatea Apei Minerale Curs 2 Din 16 Oct 2014

Page 1: Termalitatea Apei Minerale Curs 2 Din 16 Oct 2014

TERMALITATEA APEI MINERALE curs 2 16 oct 2014

- Depinde de profunzimea apei (in metri la care temperatura scoartei creste cu 1 grad C)In tara noastra treapta este de 33 m. Apa de la Baile Felix vine de la 1000 m adancime, la Baile Herculane de la 1600 – 1800 m.- este bogata in fenomene vulcanice;- apele minerale de suprafata se incalzesc la soare;- daca locurile au apa stratificata, atunci si temperatura apei va fi stratificata, avem la Sovata.Buletinul de analiza al apei minerale se defineste chimic apa minerala mentionand anionii si cationii care trec peste 20 000 mEq (miniechivalenti) (peste 20 mEq).- se mai mentioneaza gazele. Apele minerale mai au fise farmacodinamice care contin elemente chimice si principalele actiuni.Mecanismul de actiune al apei minerale – el actioneaza prin proprietatile lor fizice si chimice si influenteaza reactivitatea generala a organismului.Dupa o cura de tratament de 18 zile apare un nou echilibru de ameliorare a functiilor organismului.Principalele cai de administrare:1. cura de baut – hidroterapie cu apa minerala, inhalatie, aerosoli din apa minerala, mai avem si injectii cu apa minerala, atentie la persoanele cu gaze, nu cu apa gazoasa, scoti aerul.2. cura interna – este importanta compozitia apei minerale, temperatura, cantitatea, ritmul de administrare, starea sistemului nervos si reactivitatea organismului.Solutiile hipo si izotone – sunt absorbite la scurt timp de ingerare daca contin ioni de sulfat de Mg se absorb mai greu. Elementele chimice din apa trec din organism prin difuziune si prin procese de transport prin membrane celulare (osmoza).Apa rece, in cantitate mica, stimuleaza motilitatea (miscarea) gastrica iar in cantitate mare produce spasme si intarzie evacuarea stomacului.Apa calda de 35 de grade C inhiba peristaltismul dar combate spasmul si colice.Cantitatea de apa minerala administrata in 24 de ore se raporteaza la greutatea corpului.

Page 2: Termalitatea Apei Minerale Curs 2 Din 16 Oct 2014

Apa ingerata la 24 de ore = greutatea corpului impartit la 10; se face in trei reprize cu stomacul gol.3. cura externa:- presiunea hidrostatica actioneaza diferit fata de apa simpla- actiunea de impingere in sus.La apele minerale concentrate presiunea este mai mare decat la apa simpla, comprimand vase de sange si inima. Deci nu este indicata persoanelor cu hipertensiune si ateroscleroza. Forta de plutire este mai accentuata la apele concentrate. Element foarte important in hidrokinetoterapie.Cura externa:- se aplica in afectiuni ale aparatului locomotor, in sistemul nervos central si sistemul nervos periferic, in afectiuni genitale si dermatologice. Tratament in vana si bazine. Durata baii – 15 – 30 minute dupa care repaus obligatoriu 30 minute.

Inhalatiile sunt sub forma de aerosoli care depind de marimea particulelor continute de apele minerale. Particulele mici au grad mare de dispersie si ajung la alveole. Apele reci sau indiferente sunt calmante pentru caile respiratorii. Apele izotone sunt sedative iar cele hipertone au efect excitant.

Dupa compozitia chimica:- apele alcaline fluidifica, au efect antiiflamator- apele sulfuroase au efect antiseptic, antiinflamator si excitant- apele cloruro-sodice (sarate) produc hiperemie cu cresterea secretiei, fluidizare si efect antiinflamator- irigatii vaginaleCele mai folosite sunt clorurosodice, iodurate, alcaline, sulfuroase, oligominerale, conteaza si temperatura – este la indicatiile medicului.Efect – are efect inflamator, secretiile patologice au efect inflamator in afectiuni uteroovariene; se mai fac irigatii intestinale administrate pe colon, cu ajutorul unui dipozitiv entero-cleaner.Efecte locale : indepartarea produselor patologice si modificarea motilitatii colonului, iar efectele generale se datoreaza apei si sarurile resorbite de organism care modifica echilibrul hidroelectrolitic. Ape sarate hipotone si sulfuroase.Injectiile se folosesc (IM) cu ape minerale sulfuroase, se mai fac injectii subcutanate (IC) pentru afectiuni alergice si reumatism degenerativ.