Subiecte autorizare sef CE 2011

7
Examen de autorizare profesionala 2011 sef Centru de Exploatare / adjunct sef Centru de Exploatare 1. NTE 001/03/00: Definiti urmatorii termeni: 1.1. Lungimea liniei de fuga si lungimea specifica a liniei de fuga; 1.2. Conturnare inversa; 1.3. Unghi de protectie al conductoarelor de protectie; Pentru punctul 1.1. precizati valorile normate in raport cu nivelul de poluare pentru instalatiile aflate in gestiune. Raspuns: 1.1 Lungime a liniei de fugă: Lungimea minimă măsurată pe suprafaţa izolaţiei externe între părţile metalice cu potenţial electric diferit. Când izolaţia este compusă din mai multe elemente separate prin părţi metalice, drept lungime a liniei de fugă a izolaţiei se consideră suma lungimilor liniilor de fugă ale diferitelor elemente, exclusiv părţile bune conducătoare de electricitate. Lungime specifică a liniei de fugă: Raportul dintre lungimea totală a liniei de fugă a izolatorului, exprimată în centimetri, şi tensiunea cea mai ridicată a reţelei, exprimată în kilovolţi (cm/kV). Lungimea liniei de fugă specifică (cm/kV) Nivel de poluare Linia de fugă specifică nominală minimă (cm/kV) I Slab 1,6 II Mediu 2,0 III Puternic 2,5 IV Foarte puternic 3,1

Transcript of Subiecte autorizare sef CE 2011

Page 1: Subiecte autorizare sef CE 2011

Examen de autorizare profesionala 2011sef Centru de Exploatare / adjunct sef Centru de Exploatare

1. NTE 001/03/00: Definiti urmatorii termeni:1.1. Lungimea liniei de fuga si lungimea specifica a liniei de fuga;1.2. Conturnare inversa;1.3. Unghi de protectie al conductoarelor de protectie;Pentru punctul 1.1. precizati valorile normate in raport cu nivelul de poluare pentru instalatiile aflate in gestiune.

Raspuns:

1.1 Lungime a liniei de fugă: Lungimea minimă măsurată pe suprafaţa izolaţiei externe între părţile metalice cu potenţial electric diferit. Când izolaţia este compusă din mai multe elemente separate prin părţi metalice, drept lungime a liniei de fugă a izolaţiei se consideră suma lungimilor liniilor de fugă ale diferitelor elemente, exclusiv părţile bune conducătoare de electricitate.

Lungime specifică a liniei de fugă: Raportul dintre lungimea totală a liniei de fugă a izolatorului, exprimată în centimetri, şi tensiunea cea mai ridicată a reţelei, exprimată în kilovolţi (cm/kV). Lungimea liniei de fugă specifică (cm/kV)

Nivel de poluare Linia de fugă specifică nominală minimă (cm/kV)

I Slab 1,6II Mediu 2,0III Puternic 2,5IV Foarte puternic 3,1

1.2 Conturnare inversa: Fenomenul de producere a unei descărcări între stâlp sau elementele de legare la pământ a paratrăsnetelor şi unul sau mai multe elemente sub tensiune ale instalaţiilor electrice învecinate, datorat creşterii potenţialului elementelor legate la pământ, ca urmare a scurgerii curentului de trăsnet prin priza de pământ a acestora. Conturnarea inversă poate să se producă atunci când o lovitură de trăsnet - fie atinge direct stâlpul sau un conductor de protecţie (când el există) - fie după ce a atins un conductor de fază şi după ce a provocat a amorsare la un stâlp are astfel de caracteristici electrice încât curentul ce se scurge prin stâlp şi priza de pământ provoacă o creştere de potenţial, suficientă pentru ca să amorseze o altă fază sănătoasă (fază fără defect) până în acel moment.

1.3 Unghi de protecţie al conductoarelor de protecţie: Unghiul format de verticala dusă prin urma conductorului de protecţie cu dreapta care uneşte această urmă, cu urma conductorului activ protejat, aceste

Page 2: Subiecte autorizare sef CE 2011

urme fiind situate într-un plan perpendicular pe axa liniei electrice aeriene protejate (figura). Unghiul de protecţie de referinţă (pentru dimensionarea LEA) se consideră cel realizat la stâlpul LEA.

2. NTE 001/03/00: Protectia instalatiilor electrice impotriva undelor de supratensiune de trasnet, care se propaga pe liniile electrice aeriene.

Raspuns: Cerinţe impuse la alegerea schemei de protecţie

1.- La alegerea unei scheme de protecţie a unei instalaţii electrice împotriva undelor de supratensiune de trăsnet, care se propagă de pe linia electrică, trebuie respectate condiţiile de coordonare a izolaţiei (conform capitolului V).

Schemele de protecţie ale staţiilor trebuie să cuprindă măsuri de protecţie de bază şi măsuri de protecţie suplimentare pe liniile electrice aeriene, la intrarea acestora în staţii.

a) Protecţia de bază se realizează cu descărcătoare cu rezistenţă variabilă. Protecţia de bază trebuie să asigure protejarea integrală a echipamentului din instalaţie, în cazul întreruptorului de linie închis, împotriva undelor de supratensiune de trăsnet, care se propagă de pe linie în staţie, ca urmare a loviturilor de trăsnet în linie.

b) Protecţii suplimentare pentru intrările liniilor electrice aeriene se realizează prin- montarea conductoarelor de protecţie;- montarea de paratrăsnete la intrarea în staţie;- montarea de descărcătoare cu rezistenţă variabilă.

Alegerea acestor măsuri este determinată de tensiunea nominală a reţelei, importanţa şi regimurile de funcţionare ale instalaţiei ce trebuie protejată, precum şi de indicele cronokeraunic al zonei în care este amplasată instalaţia.

2.- Pentru instalaţiile electrice cu tensiuni nominale până la 400 kV, inclusiv, la amplasarea descărcătoarelor cu rezistenţă variabilă din condiţii de supratensiuni de trăsnet, trebuie să se asigure în regimurile normale de funcţionare ale instalaţiei o marjă de siguranţă de 20 %, ceea ce înseamnă că trebuie să se respecte la bornele fiecărui echipament din staţie următoarea condiţie amplitudinea maximă a supratensiunilor de trăsnet de la bornele acestuia, multiplicată cu factorul convenţional de siguranţă a = 1,2 la supratensiuni de trăsnet, trebuie să fie mai mică sau cel mult egală cu tensiunea nominală de ţinere a echipamentului la impuls de tensiune de trăsnet (1,2/50 s). Pentru celelalte regimuri de funcţionare ale instalaţiilor se poate admite o marjă de siguranţă cuprinsă între 1020%.

a

hST

a/4

Fig. 3.3.- Unghiul de protecţie al conductoarelor de protecţie ale unei LEA. - hST - înălţimea de suspensie a conductoarelor de protecţie; - a - distanţa pe orizontală între conductoarele de protecţie.

Page 3: Subiecte autorizare sef CE 2011

Pentru staţiile de 750 kV, marja de siguranţă în regimurile normale de funcţionare ale instalaţiei este de 10%. Pentru celelalte regimuri de funcţionare ale instalaţiilor se poate admite în cazul acestor staţii o marjă de siguranţă cuprinsă între 510%.

3.- Pentru stabilirea schemelor de protecţie la instalaţiile electrice cu tensiuni nominale de 110750 kV împotriva supratensiunilor de trăsnet, se va utiliza un program de calcul specializat.

Amplasarea mijloacelor de protecţie se va face astfel încât să se respecte condiţiile de coordonare a izolaţiei specificate în pct. 7.2.2.

Pentru stabilirea schemelor de protecţie la instalaţiile electrice cu tensiuni nominale până la 35 kV, inclusiv, se va utiliza un program de calcul specializat, fie se vor avea în vedere prevederile din pct. 7.2.7 7.2.16 din cadrul prezentului capitol, referitoare la protecţia posturilor de transformare şi a instalaţiilor electrice cu tensiuni nominale până la 35 kV, inclusiv.

Nu se vor utiliza formule simplificate/orientative de calcul, deoarece acestea pot conduce la erori deosebit de mari.

4.- Protecţia echipamentului din celula de linie, cuprins între polul întreruptorului de linie şi linie, în ipoteza întreruptorului de linie deschis, trebuie să se realizeze cu descărcătoare cu rezistenţă variabilă în cazul liniilor electrice aeriene de 110 kV şi 220 kV cu dublă alimentare care funcţionează timp îndelungat deconectate la unul din capete.

5.- Protecţia autotransformatorului contra undelor de supratensiune trebuie să se realizeze prin montarea descărcătoarelor cu rezistenţă variabilă, fără aparate de comutaţie la bornele fiecărei înfăşurări (figura 7.1).

Alegerea caracteristicilor descărcătoarelor trebuie să se facă cu relaţiile

; ( 7.1 )

; ( 7.2 )

unde Uînc.MT , Uînc.IT sunt tensiunile de încercare la impuls de tensiune de trăsnet, atât pentru izolaţia internă, cât şi pentru izolaţia externă a înfăşurărilor de medie tensiune (MT) şi de înaltă tensiune (IT) kIM , kMI - coeficienţi de transmitere ai supratensiunilor din înfăşurarea de înaltă tensiune în înfăşurarea de medie tensiune (kIM), respectiv din înfăşurarea de medie tensiune în înfăşurarea de înaltă tensiune (kMI) Urez.IT , Urez.MT - tensiunile reziduale nominale pe descărcătoare DRV1 şi, respectiv, DRV2

UfIT , UfMT - tensiunile de fază la înaltă tensiune şi, respectiv, la medie tensiune k - raportul de transformare definit de relaţia

k = UfIT / UfMT ( 7.3 )

Notă 1) Semnele + sau - se aleg în funcţie de semnul expresiei din paranteza rotundă, în aşa fel ca valoarea membrului drept să fie minimă. 2) Simbolurile IT, MT, JT sunt definite în raport cu tensiunile înfăşurărilor transformatorului şi nu în raport cu tensiunile convenţionale ale reţelei. 3) Coeficienţii de transmitere şi supratensiunilor kIM şi respectiv, kMI se indică de către constructorul de echipament şi se pot determina experimental.

Montarea descărcătoarelor pe partea de joasă tensiune este necesară atunci când

UţJT kT1 UţIT şi UţJT kT2 UţMT , ( 7.4 )

unde Uţ este tensiunea nominală de ţinere la impuls de trăsnet a izolaţiei înfăşurării respective;kT1 şi kT2 - rapoartele tensiunilor de încercare definite de relaţiile

Page 4: Subiecte autorizare sef CE 2011

k T1 = UîncJT / UîncIT ( 7.5 )

k T2 = UîncJT / UîncMT ( 7.6 )

În alegerea caracteristicilor descărcătorului se va ţine seama de coeficienţii de transmitere ai supratensiunilor din înfăşurarea de IT, respectiv din cea de MT în înfăşurarea de JT.

6.- Stabilirea oportunităţii protejării înfăşurărilor neutilizate ale transformatoarelor cu trei înfăşurări se va face pe baza coeficienţilor de transmitere ai supratensiunilor între înfăşurări, indicaţi de fabrica constructoare sau determinaţi experimental.

Protecţia înfăşurărilor neutilizate ale transformatoarelor de putere se realizează prin descărcătoare cu rezistenţă variabilă.

3. NTI-TEL-R-001-2010-01: Planificarea si programarea activitatii de mentenanta preventiva: mentenanţa bazată pe stare;

4. NTE 003/04/00: Ce se intelege prin:4.1. masuri de protectie LEA;4.2. masuri de siguranta;4.3. masuri de protectie marita;4.4. nivel de izolatier marit;Pentru fiecare punct se vor da exemple din instalatiile din gestiunea dumneavoastra.

Prin masuri de protectie se înteleg, în sensul prezentului normativ, toate masurile carese iau la linia aeriana de energie electrica pentru functionarea, atât în regim normal, cât si în regim de avarie, în conditiile impuse de prezentul normativ.La proiectarea si construirea LEA componente ale retelei electrice de transport, retea de interes national si strategic, se vor prevedea cerinte specifice pentru asigurarea securitatii si protectiei fizice a LEA. Aceste cerinte vor fi adaptate conditiilor concrete de amplasare a LEA si se vor fundamenta, în cadrul proiectului de catre proiectant, pe baza unei analize de risc.

Prin masuri de siguranta se înteleg, în sensul prezentului normativ, toate masurile carese iau atât la linia aeriana de energie electrica, cât si la elementele învecinate, pentru protejarea, pe de o parte, a liniei împotriva factorilor perturbatori (actiunea agentilor chimici, caderi de copaci, alunecari de teren, schimbari de cursuri de apa etc.), iar pe de alta parte protejarea instalatiilor, constructiilor

Fig. 7.1.- Protecţia înfăşurărilor autotransformatorului cu descărcătoare cu rezistenţă variabilă.

MT IT

JT DRV3

DRV1DRV2

Page 5: Subiecte autorizare sef CE 2011

etc., situate în vecinatatea liniei, precum si a oamenilor si animalelor care pot veni în contact cu partile puse în mod accidental sub tensiune.

Prin protectie marita se întelege adoptarea unor masuri suplimentare de protectie la liniaaeriana, în vederea cresterii gradului de siguranta mecanica în functionare, în portiunile speciale de traseu, dupa cum rezulta din tabelul 18. De la caz la caz, în afara acestor masuri, se vor lua si masuri de siguranta suplimentara, constând fie din dublarea lantului de izolatoare (respectiv a legaturilor izolatoarelor suport), fie din marirea nivelului de izolatie, conform tabelului 19.

Prin nivel de izolatie marit se întelege cresterea nivelului de izolatie al liniei fata de nivelulnormal de izolatie. Cresterea nivelului de izolatie se poate realiza, fie prin utilizarea de izolatoare cu caracteristici electrice superioare, fie prin utilizarea de izolatoare cu aceleasi caracteristici electrice si prin marirea numarului acestora pe ramura.

5. NTE 004/05/00: Analiza incidentelor. Raportul de analiza

6. NTE 004/05/00: Indicatori referitori la incidente

7. Care sunt indicatorii de performanta ai sucursalei? Subliniati indicatorii de performanta care depind de activitatea centrului de exploatare pe care il conduceti.

Data Nume si prenume

.......................................... .......................................................