Subiect Simulare 1-Ev.nat. 2013

3

Click here to load reader

Transcript of Subiect Simulare 1-Ev.nat. 2013

Page 1: Subiect Simulare 1-Ev.nat. 2013

INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI PRAHOVA

EVALUAREA NAŢIONALĂ PENTRU ELEVII CLASEI A VIII-AAnul şcolar 2012-2013

Limba şi literatura românăSIMULAREA 1 – 19 februarie 2013

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul efectiv de lucru este de 2 ore.

Subiectul I (42 de puncte)

Citeşte, cu atenţie, textul:

S-a dus zăpada albă de pe întinsul ţării,                        S-au dus zilele Babei şi nopţile vegherii.                        Câmpia scoate aburi; pe umedul pământ                        Se-ntind cărări uscate de-al primăverii vânt.                         Lumina e mai caldă şi-n inimă pătrunde;                        Prin râpi adânci zăpada de soare se ascunde.                        Pâraiele umflate curg iute şopotind,                        Şi mugurii pe creangă se văd îmbobocind.                         O, Doamne! iată-un flutur ce prin văzduh se pierde!                        În câmpul veşted iată un fir de iarbă verde                        Pe care-ncet se urcă un galben gândăcel,                        Şi sub a lui povară îl pleacă-ncetinel.                         Un fir de iarbă verde, o rază-ncălzitoare,                        Un gândăcel, un flutur, un clopoţel în floare,                        După o iarnă lungă ş-un dor nemărginit,                        Aprind un soare dulce în sufletul uimit! (Vasile Alecsandri, Sfârşitul iernei)

A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Notează trei termeni din familia lexicalǎ a cuvântului verde. 6 puncte2. Explică rolul cratimei în secvenţa şi-n inimǎ. 6 puncte3. Transcrie, din text, o inversiune şi o imagine dinamicǎ. 6 puncte4. Precizeazǎ mǎsura şi rima primei strofe din poezie. 6 puncte5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte (3-5 rânduri), douǎ caracteristici ale pastelului, identificate în textul dat. 6 puncte

B. Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 rânduri), în care să prezinţi semnificaţia titlului poeziei Sfârşitul iernei, de Vasile Alecsandri. 12 puncte În compunerea ta, trebuie:– să ilustrezi relaţia dintre titlu şi conţinutul textului liric;– să evidenţiezi douǎ mijloace artistice prin care este susţinutǎ ideea sugeratǎ de titlu;– să ai o structurǎ adecvatǎ tipului de text şi cerinţei formulate;– să respecţi limitele de spaţiu indicate.

Page 2: Subiect Simulare 1-Ev.nat. 2013

Subiectul aI II-lea (36 de puncte) Citeşte, cu atenţie, textul:

Uniformele şcolare au fost instituite în secolul al XVI-lea, în Anglia, în şcolile pentru copiii săraci, pentru a-i distinge de ceilalţi. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, uniforma făcea parte din educaţia britanică: avea rolul de a institui ordinea în şcolile publice. Alături de practicarea sporturilor, supravegherea strictă a vieţii şi a moralei elevilor şi o programă de învăţământ clasică, uniforma şcolară a fost o caracteristică esenţială a reformei în şcolile publice. Acestea au intrat în rândul celor mai prestigioase instituţii de educaţie din Europa; şi au rămas aşa până astăzi. Astfel, cu timpul, uniforma a devenit un simbol vizibil şi o marcă a unui destin privilegiat, un motiv de mândrie în instituţiile în care învaţă tinerii din familii foarte bune. În mod ironic, eticheta sărăciei – uniforma - a ajuns să reprezinte un statut social înalt.

În ţările cu regim totalitar*,cum a fost România până în 1990, uniforma a beneficiat de tratament aparte: nu se admiteau abateri de la regulă; se făcuse o obsesie pentru uniformă. Niciun elev nu era primit în şcoală fără ţinuta regulamentară, diferită pentru fiecare ciclu de învăţământ. Singurele culori permise în şcoală erau: alb, albastru, bleumarin şi negru.

Mulţi consideră astăzi că abandonarea uniformei şcolare este o lovitură dată autorităţii şcolare. Unele şcoli au adoptat uniforme specifice clasei sau nivelului şcolar. În altele, se respectă regulamentele şcolare care restricţionează ţinuta, dar s-a renunţat la uniforme. Cert este că uniforma şcolară a generat infinite discuţii despre ce este potrivit să fie purtat în şcoală şi ce nu.

(Daniela Şerb, Uniforma, haina elevului sărac, râvnită de cel cu dare de mână, în revista Historia)

*totalitar,adj.- care aplicǎ dictatura unei minoritǎţi, majoritatea populaţiei fiind lipsitǎ de drepturi şi de libertǎţi ,

A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat:– în ce secol au apǎrut uniformele şcolare în Anglia;– ce culori erau permise pentru uniformele şcolare din ţǎrile totalitare. 4 puncte2. Scrie titlul publicaţiei în care a apǎrut textul dat şi numele autorului. 4 puncte 3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa: Acestea au intrat rândul celor mai prestigioase instituţii de educaţie din Europa; şi au rǎmas aşa pânǎ astǎzi. 4 puncte4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate din secvenţa: Mulţi considerǎ astǎzi că abandonarea uniformei şcolare este o lovitură dată autorităţii şcolare. 4 puncte5. Transcrie, din ultimul alineat al textului, două propoziţii subordonate diferite, precizând felul acestora. 4 puncte6. Construieşte o frază alcătuită din două propoziţii în care să existe o subordonată predicativǎ, introdusǎ printr-o conjuncţie subordonatoare. 4 puncte

B. Redactează o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 rânduri), în care în care să-ţi exprimi opinia despre rolul uniformei şcolare, folosind şi informaţii din textul citat. 12 puncte În compunerea ta, trebuie:– să-ţi exprimi opinia despre purtarea uniformei şcolare;– să valorifici secvenţe/ informaţii din text;– să ai un conţinut adecvat cerinţei;– să respecţi limitele de spaţiu indicate.

Notă! Respectarea, în lucrare, a ordinii cerinţelor nu este obligatorie.Vei primi 12 puncte pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziţiei – 1 p; coerenţatextului – 2 p; registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate conţinutului – 2 p; ortografia – 3 p;punctuaţia – 2 p; aşezarea corectă în pagină, lizibilitatea – 2 p)